Co do marki Michelin, aktualnie na aucie mam założone Michelin Pilot Sporty 3 i trzymają nieziemsko
W moto natomiast mam Pilot Power 3 i lepszych opon nie miałem jeszcze. Także nikt mi nie wmówi, że to nie klasa premium...
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
gregg napisał(a):Hej wszystkim, czy jesteście w stanie polecić opony zimowe w rozmiarze 195/65/R15 w cenie max 180zł/szt.?
Czytałem opinie na różnych forach i są one mocno podzielone. Niektórzy polecają Dębicę Frigo, jako jedną z lepszych "budżetówek", inni uważają ją za szrot, natomiast dzielą się pozytywnymi wrażeniami z jazdy na wyższej klasy, droższych oponach, które są mi znane (Bridgestone, Pirelli), ale nie znam "tańszych marek" jak np. Viking i nie wiem nic na temat ich jakości.
Nie chcę również polegać w 100%-tach na opinii warsztatu, bo ich porada będzie ukierunkowana stricte ekonomicznie. I to nie na moją korzyść.
Podsumowując - rozmiar 195/65/15R (takie mam teraz założone wielosezonówki), cena max 180zł/sztukę. Z góry dzięki
rezulteo opony napisał(a):Witaj,
Wszystko zależy od tego jakie indeksy potrzebujesz bo ceny w indeksie 91 T są bardzo dobre i praktycznie lekko przekraczając budżet masz opony z pierwszej półki a mowa m.in. o Nokianie W+ czy Goodyear Ultragrip 8, które są w tym momencie dostępne od 188 złotych.
zdenek napisał(a):Większość wymyśla jakieś firmy i opony z kosmosu - a przecież w większości przypadków spokojnie Dębica Frigo 2 na zimę w zupełności wystarczy. Dobrze radzi sobie zarówno na zaśnieżonej jak i zmrożonej nawierzchni. Nie przypominam sobie, abym miał problemy z wyjechaniem z parkingu lub innych zaśnieżonych miejsc. Poza tym cena jest zadowalająca na motointegrator.pl 15" można kupić za 165 plnów.
gregoriuss napisał(a):koła zmienione
felga ori vw 6,5'' / 16'' / ET 50 do tego opony Nokian WR A3 - 205/55/16
po zimie i kilku tys km wystawie opinie tym gumom
Tuchola_BDG napisał(a):
Co do używek to osobiście bym nie kupił, brak zaufania.
qaz napisał(a):witam, potrzebuje 2 opony zimowe, bo na aucie mam 4 ale niestety 2 nie nadają się do jazdy już, i tu mam pytanie bo to moje pierwsze auto i nie wiem co kupić mam 195/65 R15 .
markus312 napisał(a):Panowie, zmieniacie na zimę aluski na staluski? Czy tylko opony?
Jacol napisał(a):W takim wypadku są jakieś przeciwwskazania jeżeli ta opona ma homolgację Audi (bądź Mercedesa) do montażu w Leonie?
markus312 napisał(a):Panowie, zmieniacie na zimę aluski na staluski? Czy tylko opony? Ja w ubiegłym roku jeździłem na alufelgach ale trochę się podniszczyły i w tym roku kupiłem stalowe.
qaz napisał(a):wiem przeglądam ale głównie mi chodzi o takie opinieTuchola_BDG napisał(a):
Co do używek to osobiście bym nie kupił, brak zaufania.
Zix napisał(a):Continental Wintercontact TS 850
Tuchola_BDG napisał(a):
Witamy,
W tym temacie krótko powtarzamy. Lepsze opony używane niż tzw. nalewki, jednak najlepsze są opony nowe. Co do opon używanych to nie ma pewności jak one były użytkowane i w jakim stanie jest karkas. Problem powstaje różwnież jak opony były niewłaściwie przechowywane przez sprzedającego bo wtedy osiągi są zupełnie inne jak i od tego wszystkiego zależy trwałość opon.
Pozdrowienia,
Rezulteo
Zix napisał(a):Cześć,, jestem na etapie zakupu zimówek do mojego Leona.
5F FR TDI 184km
Auto dużo jeździ, ok 100 km dziennie. 50% szybka jazda autostradą, 50% miasto/wiocha. Czasem w góry w weekend. Jazda dynamiczna.
Raczej segment premium (ale nie górna granica cenowa), chyba, że coś innego polecicie (miałem w A4 nokiany, niezłe były).
Opona będzie 225/45 r17
Zastanawiam się nad:
Nokian WR A3/ D3
Goodyear UG8
Continental Wintercontact TS 850
Dunlop SP Wintersport 4D
Pirelli Snowcontrol 3
Michelin Alpin 5
Te ostatnie dwie są raczej droższe niż pozostałe...
Będę wdzięczny za opinie i porady.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości