Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Opony zimowe

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Opony zimowe

Postprzez Carlos » 15 października 2014, 20:11

Zimówki kupiłem Alpin 5 i czekam z niecierpliwością na zimę :mrgreen: Już po samej rzeźbie bieżnika wiem, że będą orały śnieg wyśmienicie. Co więcej mają aż 9mm i są nacięte do końca opony.
Co do marki Michelin, aktualnie na aucie mam założone Michelin Pilot Sporty 3 i trzymają nieziemsko ;) Złego słowa na nie nie powiem.
W moto natomiast mam Pilot Power 3 i lepszych opon nie miałem jeszcze. Także nikt mi nie wmówi, że to nie klasa premium...
Leon 1.9TDI 155PS/314Nm ASV Powered by ECUProject
Kawasaki Z750 S
Carlos
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Reklama

Postprzez rezulteo opony » 15 października 2014, 21:26

Witajcie,

@misiek_t, ale możesz się wypowiedzieć to jest forum przecież.
Niewątpliwie opony marki Michelin należą do najlepszych jak Nokian, Dunlop, Goodyear, Pirelli czy Continental i to nie jest tylko nasze stwierdzenie, ale wszystkie sklepy klasyfikują tą markę na najwyższej półce.
Jeżeli miałeś takie problemy to należało się skontaktować ze sprzedawcą - po jednym sezonie jest jeszcze przecież gwarancja i można ew. rozmawiać z samym producentem. Należy zawsze o tym pamiętać, że jako klienci / konsumenci macie swoje prawa. Chyba, że opony były niewłaściwie dobrane rozmiarowo czy były złe indeksy, wtedy może być problem.
Guma mogłą też stwardnieć w wyniku nieprawidłowego przechowywania. Bardzo niebezpieczne dla opon są wszelkie rozpuszalniki, które mogą leżeć niedaleko np. w piwnicy czy garażu.

@Carlos czekamy na wrażenia bo to są nowe opony. My już je testowaliśmy w Austrii: http://www.rezulteo-opony.pl/r-nowe-opo ... nosc-25812

Pozdrowienia,

Rezulteo
Wszystkie opony do Seata i najnowsze informacje ze świata opon na http://www.rezulteo-opony.pl

Śledź nas na: Facebooku oraz na Twitterze https://twitter.com/rezulteo_opony
rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez Tuchola_BDG » 16 października 2014, 06:37

Ja użytkuje Vredestein Snowtrack 3 195/65/R15 i śmiało mogę polecić tą oponkę, nie miałem z nią żadnego problemu ani na asfalcie ani na śniegu. Często zdarza mi się jeździć do teściowej i szwagierki, a obie mieszkają w takich miejscach, że ładny kawałek trzeba pojechać drogami gruntowymi, które pługów nie widzą :) Wada jest taka, że poblem się wykręcić z wizyty u teściowej :P
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez szczeslaw » 16 października 2014, 07:00

Bo nie można oceniać opony tylko na podstawie producenta. Ten sam producent ma różne serie opon, w różnych cenach i o różnym zastosowaniu.
Też mi się zdarzyło przejechać się na "markowych" oponach. Np. w moim pierwszym samochodzie fabrycznie miałem zamontowane Michałki MXT i były rewelacyjne. Jak przyszedł czas na zmianę, to kupiłem ich następcę czyli XT1 i... były TRAGICZNE. Też się wtedy zraziłem do Michałów (obecnie kupiłem pierwszy raz od tamtego czasu Alpin 5 - mam nadzieję, że się nie zawiodę ;) ).
Od tamtej pory miałem różne opony i różne doświadczenia, ale tylko na jednej marce się nie zawiodłem - na Dunlopie. Ale TYLKO dlatego, że z Dunlopa zawsze kupowałem opony z serii SP Sport (najpierw 01, potem Maxx RT). Podejrzewam, że gdybym wziął jakieś niższe serie, to też bym psioczył.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez gregg » 19 października 2014, 10:03

Hej wszystkim, czy jesteście w stanie polecić opony zimowe w rozmiarze 195/65/R15 w cenie max 180zł/szt.?

Czytałem opinie na różnych forach i są one mocno podzielone. Niektórzy polecają Dębicę Frigo, jako jedną z lepszych "budżetówek", inni uważają ją za szrot, natomiast dzielą się pozytywnymi wrażeniami z jazdy na wyższej klasy, droższych oponach, które są mi znane (Bridgestone, Pirelli), ale nie znam "tańszych marek" jak np. Viking i nie wiem nic na temat ich jakości.

Nie chcę również polegać w 100%-tach na opinii warsztatu, bo ich porada będzie ukierunkowana stricte ekonomicznie. I to nie na moją korzyść.

Podsumowując - rozmiar 195/65/15R (takie mam teraz założone wielosezonówki), cena max 180zł/sztukę. Z góry dzięki :)
gregg
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez Tuchola_BDG » 19 października 2014, 10:10

Jak pisałem wyżej, to ja mam Vredestein Snowtrac 195/65/R15 i jestem z nich zadowolony, indeks T zamiast H ale to już mniej ważne :) Tutaj masz te oponki w cenie tylko troszke przekraczającej twoje załozenia :P

http://www.agito.pl/vredestein-snowtrac ... 62018.html
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Postprzez Sebool2006 » 19 października 2014, 10:15

Też mam tą oponę i jestem zadowolony bardzo. Kopki śnieg czy błoto pośniegowe idealnie się wyjeżdża zero problemów.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez gregg » 20 października 2014, 05:46

Zamawialiście kiedyś opony przez internet, przez ten serwis? Niezłe parametry ma ta opona jak na swoją cenę, ale nie mogę takiej znaleźć w pobliskich sklepach.
gregg
Stella +
Stella +

Postprzez Sebool2006 » 20 października 2014, 05:53

NIe zamawiałem przez ten serwis. Zamówiłem przez usera z forum grzybek i też dobrą cenę dostałem.
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Tuchola_BDG » 20 października 2014, 06:20

Ja zamawiałem stamtąd dla siebie, sklep jak sklep, zamawiasz i czekasz na "paczuszkę" :P
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Postprzez bmelon » 20 października 2014, 07:54

Potwierdzam kolega grzybek dobrze ceny opony posiada.
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez Winner666 » 20 października 2014, 18:37

NOKIAN WR D3 205/55R16, takie zamierzam kupić. Kupiłem ojcu w zeszłym roku do Vectry C też Nokian-a i sobie też kupię. Nie zawiodłem się na nich.
Winner666
Stella +
Stella +

Silnik: TDI pompa VP

Postprzez rezulteo opony » 20 października 2014, 23:23

gregg napisał(a):Hej wszystkim, czy jesteście w stanie polecić opony zimowe w rozmiarze 195/65/R15 w cenie max 180zł/szt.?

Czytałem opinie na różnych forach i są one mocno podzielone. Niektórzy polecają Dębicę Frigo, jako jedną z lepszych "budżetówek", inni uważają ją za szrot, natomiast dzielą się pozytywnymi wrażeniami z jazdy na wyższej klasy, droższych oponach, które są mi znane (Bridgestone, Pirelli), ale nie znam "tańszych marek" jak np. Viking i nie wiem nic na temat ich jakości.

Nie chcę również polegać w 100%-tach na opinii warsztatu, bo ich porada będzie ukierunkowana stricte ekonomicznie. I to nie na moją korzyść.

Podsumowując - rozmiar 195/65/15R (takie mam teraz założone wielosezonówki), cena max 180zł/sztukę. Z góry dzięki :)

Witaj,

Wszystko zależy od tego jakie indeksy potrzebujesz bo ceny w indeksie 91 T są bardzo dobre i praktycznie lekko przekraczając budżet masz opony z pierwszej półki a mowa m.in. o Nokianie W+ czy Goodyear Ultragrip 8, które są w tym momencie dostępne od 188 złotych. Więcej opon pod linkiem: opony w rozmiarze 195 65 15. Można sobie ustawić jeszcze inne filtry wyszukiwania.
Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku: https://www.facebook.com/opony.rezulteo

Rezulteo :chat:
Wszystkie opony do Seata i najnowsze informacje ze świata opon na http://www.rezulteo-opony.pl

rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez gregg » 21 października 2014, 19:13

rezulteo opony napisał(a):Witaj,

Wszystko zależy od tego jakie indeksy potrzebujesz bo ceny w indeksie 91 T są bardzo dobre i praktycznie lekko przekraczając budżet masz opony z pierwszej półki a mowa m.in. o Nokianie W+ czy Goodyear Ultragrip 8, które są w tym momencie dostępne od 188 złotych.

Czy informacje z etykiet mają bezpośrednie przełożenie na jakość opony? Nokian W+ i Goodyear Ultragrip 8 mają bardzo przeciętne parametry ekonomiczności i zachowania na mokrej nawierzchni (max ocena E), zaś są tańsze opony, które te parametry mają lepsze. Jak traktować etykiety i ostatecznie na jakiej podstawie oceniać jakość opon?
gregg
Stella +
Stella +

Postprzez Lipton » 21 października 2014, 20:08

Witam. Panowie jakie zimówki do leona fr 2.0tdi polecacie (cena nie gra roli - mają posłużyć parę sezonów). Felgi będą raczej 16, bo teraz są 18. Pozdrawiam.
Lipton
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Seat Leon FR

Postprzez Haker248 » 21 października 2014, 21:58

Lipton, Ja mam dunlop sp winter sport 3d i mogę polecić, wygodnie się jeździ nie ślizgają się tragicznie dobre zachowanie w trudnych warunkach, też mam 16" 205\55 (jeśli dobrze pamiętam). U siebie mam sezon i się za wiele nie zużyły ale może dlatego że mało jeżdżę :D za to w audi mam już chyba 2-3 sezon i jeszcze na pewno posłużą, tak więc ode mnie plus dla tych opon nie wiem jak inni je widzą :)
Haker248
Sport
Sport

Silnik: BMN 2.0

Postprzez Lipton » 21 października 2014, 22:54

Ja myślałem coś o continentalach TS850 albo pirelli sottozero.
Lipton
Stella +
Stella +

Region: śląskie

Postprzez Sebool2006 » 22 października 2014, 05:30

Lipton poczytaj temat od początku masz napisane 30 stron i na pewno wybierzesz odpowiednie opony dla siebie.
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez zdenek » 22 października 2014, 16:48

Większość wymyśla jakieś firmy i opony z kosmosu - a przecież w większości przypadków spokojnie Dębica Frigo 2 na zimę w zupełności wystarczy. Dobrze radzi sobie zarówno na zaśnieżonej jak i zmrożonej nawierzchni. Nie przypominam sobie, abym miał problemy z wyjechaniem z parkingu lub innych zaśnieżonych miejsc. Poza tym cena jest zadowalająca na motointegrator.pl 15" można kupić za 165 plnów.
zdenek
Stella +
Stella +

Auto: LEON 1.9 TDI
Silnik: BKC 1.9

Postprzez borowa » 22 października 2014, 18:13

Lipton, W jednym aucie mam TS830 (195/65/15), w drugim SottoZero 2 (205/55/16), Continentale bardzo fajnie spisywały się na śniegu/błocie pośniegowym, Pirelli były natomiast dużo lepsze na drodze mokrej/suchej. Z tych dwóch gum chyba mimo wszystko wolę Pirelli, ponieważ większą część czasu spędzam na drodze mokrej/suchej niż całej zasypanej (miasta wojewódzkie/główne drogi krajowe).
borowa
Cupra
Cupra

Region: lubelskie
Auto: CUPRA ST 385

Postprzez szczeslaw » 22 października 2014, 19:11

zdenek napisał(a):Większość wymyśla jakieś firmy i opony z kosmosu - a przecież w większości przypadków spokojnie Dębica Frigo 2 na zimę w zupełności wystarczy. Dobrze radzi sobie zarówno na zaśnieżonej jak i zmrożonej nawierzchni. Nie przypominam sobie, abym miał problemy z wyjechaniem z parkingu lub innych zaśnieżonych miejsc. Poza tym cena jest zadowalająca na motointegrator.pl 15" można kupić za 165 plnów.

Taaaa, tylko że Frigo 2 jest BEZNADZIEJNE na mokrej nawierzchni. Niektórzy z nas jeżdżą w większości po autostradach/"eskach", mieście i innych drogach, które częściej są mokre, niż zaśnieżone. I co wtedy? Czy Frigo 2 będzie się dobrze spisywać na wilgotnej autostradzie przy 130-140 km/h? Nie.
Nie mierz każdego swoją miarą - każdy z nas troszkę inaczej użytkuje samochód.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez borowa » 22 października 2014, 19:22

szczeslaw, :ok:
borowa
Cupra
Cupra

Region: lubelskie
Auto: CUPRA ST 385

Postprzez Tracer2 » 23 października 2014, 03:03

szczeslaw,
Masz rację. ja już kiedyś przejechałem się na któryś polskich zimówkach w momencie jak wracałem z gór.
Tam była zima a za Kielcami była już wiosna. Musiałem awaryjnie zahamować i pojechałem na nich jak na łyżwach.
Na śniegu były idealne ale w warunkach przejściowych niestety nie . Od tamtej pory UltraGrip Goodyeara i już.
Wiadomo że to są opony robione przez koncerny i nie będą oni robili konkurencji swoim droższym wyrobom.
Zawsze ktoś to kupi kierując się ceną, i możliwe że zaspokoją jego potrzeby.
Ja tam uważam ,że akurat na oponach to nie warto oszczędzać bo to bezpieczeństwo jest,
a wiadomo też ,że nie każdy jeżdzi tak samo.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez gregoriuss » 23 października 2014, 11:27

koła zmienione :)
felga ori vw 6,5'' / 16'' / ET 50 do tego opony Nokian WR A3 - 205/55/16
po zimie i kilku tys km wystawie opinie tym gumom :P
gregoriuss
Stella
Stella

Silnik: CDLD 2.0

Postprzez rezulteo opony » 23 października 2014, 11:55

gregoriuss napisał(a):koła zmienione :)
felga ori vw 6,5'' / 16'' / ET 50 do tego opony Nokian WR A3 - 205/55/16
po zimie i kilku tys km wystawie opinie tym gumom :P

Witaj,

Powinienieś być zadowolony opony bardzo dobre i z najwyższej półki ;)

Pozdrowienia
Rezulteo

rezulteo opony
Sport
Sport

Re: Odp: Opony zimowe

Postprzez swierg » 23 października 2014, 15:04

Lipton, ja również jestem zadowolony z opon Pirelli Sottozero 2. Do tej pory przejeździłem jednen sezon zimowy, ok. 20kkm. Jazda po mokrym asfalcie to po prostu bajka. Na mokrym praktycznie nie ma różnicy po między zimowymi Sottozero 2, a letnimi P7 w tym samym rozmiarze 205/55R16. Moje poprzednie zimówki - Nokiany WR G2, pomimo że ogólnie były całkiem dobre, to na mokrym nie wypadały zbyt dobrze. Na suchym Sottozero wypadają dobrze, ale to raczej standard w klasie premium. Na hałas również nie narzekam. Żeby nie było zbyt różowo, to muszę przyznać punkt dla Nokianów, bo były zauważalnie lepsze od Sottozero na śniegu. Z błotem pośniegowym Sottozero radzą sobie dobrze. Podsumowując Pirelli Sottozero 2 to zimówka bardziej autostradowa niż śniegowa. Ja świadomie wybrałem oponę lepszą na mokrym, a gorszą na śniegu, bo mieszkam w mieście, nie mam problemu z dojazdem do domu nieodśnieżanymi drogami i często robię trasy po dobrze utrzymanych drogach krajowych, ekspresówkach i autostradach - zimą głównie suchych lub mokrych.

borowa, mam podobne odczucia co do Sottozero.

zdenek, nie każdy za priorytet opony zimowej uznaje dobrą dzielność w kopnym śniegu. Tym bardziej, że Leony to raczej auta do miasta i na trasy, niż na nieodśnieżone drogi lokalne, gruntowe, lasy itd. Szanuję Twój wybór, ale nie zgadzam się z tym, że jest to jedyna słuszna opcja. Obecnie na rynku opon jest tak duża oferta z nastawieniem na osiągi w różnych kategoriach, ekonomię, uniwersalność, wygląd, sport itd. że opony należy wybierać zgodnie z indywidualnymi potrzebami.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
swierg
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez sebulba1 » 23 października 2014, 19:44

ja mam uniroyal ms77plus i mogę polecić dobra cicha opona zachowanie na śniegu i na mokrym bez zastrzeżeń
seat toledo3 bxe 1.9 TDI 140km
sebulba1
Stella +
Stella +

Auto: seat leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez qaz » 26 października 2014, 07:53

witam, potrzebuje 2 opony zimowe, bo na aucie mam 4 ale niestety 2 nie nadaja sie do jazdy już, i tu mam pytanie bo to moje pierwsze auto i nie wiem co kupić mam 195/65 R15 . Jakie polecacie kupić 2 nowe czy szukać 2 używek po 60 zł za sztuke 6mm. na allegro cenny za nówke zaczynają się od 100 zł co robić ?
qaz
Signo
Signo

Auto: Leon 1m
Silnik: APG 1.8

Postprzez Tuchola_BDG » 26 października 2014, 09:45

Przejrzyj temat temat a zobaczysz co już było proponowane, kilkanaście postów wcześniej nawet było już odkładnie o Twoim rozmiarze opon.

Co do używek to osobiście bym nie kupił, brak zaufania.
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Postprzez qaz » 26 października 2014, 10:57

wiem przeglądam ale głównie mi chodzi o takie opinie
Tuchola_BDG napisał(a):
qaz
Signo
Signo

Postprzez piotrassenior » 26 października 2014, 11:25

qaz napisał(a):witam, potrzebuje 2 opony zimowe, bo na aucie mam 4 ale niestety 2 nie nadają się do jazdy już, i tu mam pytanie bo to moje pierwsze auto i nie wiem co kupić mam 195/65 R15 .

W Twoim "uniwersalnym rozmiarze" kupiłbym tylko i wyłącznie nowe ze względu na przystępną cenę i dostępność! Jakie to poczytaj, poszperaj co kto poleca...masz również http://www.rezulteo-opony.pl i tam też znajdziesz oceny oraz opinie.
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Postprzez szpak162 » 26 października 2014, 11:58

Osobiście polecam klasę średnią Uniroyal MS Plus 77. Kiedyś dobre na mokre nawierzchnie. Teraz dopracowane i na mokre i na śnieg. Zajęły drugie miejsce wsród testowanych opon w magazynie Motor. Albo finlandzką Nokian WR D3 klasy premium.

Najlepsze opony w sensownej cenie.
szpak162
Stella
Stella

Postprzez markus312 » 27 października 2014, 10:44

Panowie, zmieniacie na zimę aluski na staluski? Czy tylko opony? Ja w ubiegłym roku jeździłem na alufelgach ale trochę się podniszczyły i w tym roku kupiłem stalowe.
markus312
Sport
Sport

Auto: Leon 1M2
Silnik: ARL 1.9

Postprzez piotrassenior » 27 października 2014, 10:49

markus312 napisał(a):Panowie, zmieniacie na zimę aluski na staluski? Czy tylko opony?

Ja zmieniam cały komplet na ori stalowe 16" :-)
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez markus312 » 27 października 2014, 11:07

Ja tez mam zimówki 16" , opona 205/55 Frigo 2.
markus312
Sport
Sport

Auto: Leon 1M2
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Jacol » 27 października 2014, 13:41

Właśnie trafiła mi się okazja kupić Dunlopy 4d 205/55/16 w bardzo dobrej cenie od faceta który dostał je przy kupnie nowego auta i nigdy nie założył bo kupił sobie większy rozmiar felg. W takim wypadku są jakieś przeciwwskazania jeżeli ta opona ma homolgację Audi (bądź Mercedesa) do montażu w Leonie? Mam nadzieję że nie bo się trochę zmartwię :-)
Jacol
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8t+
Silnik: ARY 1.8

Postprzez piotrassenior » 27 października 2014, 13:44

Jacol napisał(a):W takim wypadku są jakieś przeciwwskazania jeżeli ta opona ma homolgację Audi (bądź Mercedesa) do montażu w Leonie?

Rozmiar pasuje także śmiało zakładaj i lala :)
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez Jacol » 27 października 2014, 13:55

To dobrze bo i tak bym je kupił :-P
Jacol
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8t+
Silnik: ARY 1.8

Postprzez Thriade » 27 października 2014, 20:49

markus312 napisał(a):Panowie, zmieniacie na zimę aluski na staluski? Czy tylko opony? Ja w ubiegłym roku jeździłem na alufelgach ale trochę się podniszczyły i w tym roku kupiłem stalowe.

Zakładam zimówki na alusy, rozmiar ten sam (17''), a jak się zniszczą felgi to się za kilka sezonów kupi nowe. Miałam kupić stalowe 16'', ale nie przeżyję widoku mojego auta na stalowych i to mniejszych kołach. Zima zimą, ale wygląd wyglądem :)
Thriade
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez rezulteo opony » 28 października 2014, 00:49

qaz napisał(a):wiem przeglądam ale głównie mi chodzi o takie opinie
Tuchola_BDG napisał(a):

Witamy,

W tym temacie krótko powtarzamy. Lepsze opony używane niż tzw. nalewki, jednak najlepsze są opony nowe. Co do opon używanych to nie ma pewności jak one były użytkowane i w jakim stanie jest karkas. Problem powstaje różwnież jak opony były niewłaściwie przechowywane przez sprzedającego bo wtedy osiągi są zupełnie inne jak i od tego wszystkiego zależy trwałość opon.

Pozdrowienia,
Rezulteo

rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez kubasek11 » 28 października 2014, 01:08

Ja kupiłem Toyo Snowprox S 953 225/40/18 mam nadzieję że się nie zawiodę i będą się spisywały jak letnie T1 Sport
kubasek11
Signo
Signo

Region: łódzkie
Auto: Cupra ST 4Drive

Postprzez Zix » 29 października 2014, 13:10

Cześć,, jestem na etapie zakupu zimówek do mojego Leona.
5F FR TDI 184km
Auto dużo jeździ, ok 100 km dziennie. 50% szybka jazda autostradą, 50% miasto/wiocha. Czasem w góry w weekend. Jazda dynamiczna.
Raczej segment premium (ale nie górna granica cenowa), chyba, że coś innego polecicie (miałem w A4 nokiany, niezłe były).
Opona będzie 225/45 r17
Zastanawiam się nad:
Nokian WR A3/ D3
Goodyear UG8
Continental Wintercontact TS 850
Dunlop SP Wintersport 4D
Pirelli Snowcontrol 3
Michelin Alpin 5
Te ostatnie dwie są raczej droższe niż pozostałe...

Będę wdzięczny za opinie i porady.
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez piotrassenior » 29 października 2014, 13:55

Zix napisał(a):Continental Wintercontact TS 850

Z mojej strony mogę dodać że chodzę na takiej gumie, jestem zadowolony z przyczepności na lekko mokrej nawierzchni, w deszczu, oraz w śniegu. Opony dość ciche, komfort jest zachowany :)
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez qaz » 29 października 2014, 20:43

Tuchola_BDG napisał(a):

Witamy,

W tym temacie krótko powtarzamy. Lepsze opony używane niż tzw. nalewki, jednak najlepsze są opony nowe. Co do opon używanych to nie ma pewności jak one były użytkowane i w jakim stanie jest karkas. Problem powstaje różwnież jak opony były niewłaściwie przechowywane przez sprzedającego bo wtedy osiągi są zupełnie inne jak i od tego wszystkiego zależy trwałość opon.

Pozdrowienia,
Rezulteo

Opony z aut z niemiec które przyjechały na letnich z zimówkami w bagażniku, więc chyba tragedi nie bedzie
qaz
Signo
Signo

Postprzez rezulteo opony » 29 października 2014, 23:37

Zix napisał(a):Cześć,, jestem na etapie zakupu zimówek do mojego Leona.
5F FR TDI 184km
Auto dużo jeździ, ok 100 km dziennie. 50% szybka jazda autostradą, 50% miasto/wiocha. Czasem w góry w weekend. Jazda dynamiczna.
Raczej segment premium (ale nie górna granica cenowa), chyba, że coś innego polecicie (miałem w A4 nokiany, niezłe były).
Opona będzie 225/45 r17
Zastanawiam się nad:
Nokian WR A3/ D3
Goodyear UG8
Continental Wintercontact TS 850
Dunlop SP Wintersport 4D
Pirelli Snowcontrol 3
Michelin Alpin 5
Te ostatnie dwie są raczej droższe niż pozostałe...

Będę wdzięczny za opinie i porady.

No jak widać jest spory wybór i łatwo nie będzie. Aby nie wklejać dużo linków zapraszamy na naszą stronę internetową. Warto dodać, że Goodyear wydał już 9-tą odsłonę swojej flagowej zimówki ultragrip.
Co do ostatniej opini to rzeczywiście u nas produkt Continental, czyli TS850 ma bardzo dobre noty praktycznie w każdej kategorii - jednak oczywiście trzeba wszystko zweryfikować i porównać - u nas to można zrobić w szybki sposób i za darmo ;)

Rezulteo :chat:

rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez bubolak » 30 października 2014, 09:48

Zix, ja kupowałem opony w tym samym rozmiarze i zdecydowałem się na Dunlopy 4D. Nokiany i Uniroyale odrzuciłem, bo to inna klasa. Wszystkie opony będą podobne, powiedziałbym, że różnice dla mnie były by pewnie niezauważalne. Dlaczego Dunlopy? Bo były najtańsze w takiej konfiguracji w jakiej chciałem (data i miejsce produkcji).

Co do używek, to jeździłem i nie polecam. Już bym wolał nową średnią niż używaną premium.
bubolak
Sport
Sport

Auto: Cupra

Postprzez swierg » 30 października 2014, 13:25

Zix, jeśli jazda głównie autostradowa to polecam Pirelli Sottozero. Przesiadłem się na Sottozero serie II z Nokianów WR G2 i jestem bardzo zadowolony szczególnie na mokrym. Na śniegu Nokiany były lepsze, ale jeżdżę podobnie jak Ty conajmniej w 50% po autostradach i ekspresówkach, więc lepsza przyczepność na mokrym jest dla mnie bardziej istotna. Bierz pod uwagę zimówki typowo autostradowe, czyli takie do aut sportowych, mocnych limuzyn itd. Pirelli Snowcontrol, Nokian D3, Goodyear Ultragrip 8 to opony z przeznaczeniem bardziej na śnieg. Ty imo takich nie potrzebujesz.

swierg
Sport
Sport

Postprzez Zix » 30 października 2014, 13:48

Serio? Dość słabe opinie o tych oponach spotykam.
Obecnie skupiłem się bardziej na Michelin Alpine 5 oraz Dunlopach 4D
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez swierg » 30 października 2014, 14:12

Serio. Na mokrym Sottozero są świetne. Na śniegu trochę gorsze od Nokianów. W pozostałych kategoriach wypadają podobnie jak Nokiany, czyli są ciche, dobre na suchym, ogólne prowadzenie i wrażenia jak najbardziej ok. Nie wiem jak wypadają inne co wymieniłeś, bo wcześniej jeździłem Fabią i na oponach trochę niższej klasy.

swierg
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 30 października 2014, 18:58

Zix, ja mam Alpin 5 założone, ale zbyt wiele na nich jeszcze nie przejechałem. W każdym razie na suchym trzymają bardzo dobre. Nie widzę dużej różnicy między Pirelli P7 Cinturato 225/45R17, a Alpin 5 205/55R16. Jak już pisałem wcześniej, nie testowałem jakoś bardzo ekstremalnie jeszcze i jeżdżę na nich bardzo krótko, ale na razie zapowiadają się naprawdę bardzo fajnie.
szczeslaw
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Opony, Felgi, itp.