Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wahania obrotów, *FILMIK*

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wahania obrotów, *FILMIK*

Postprzez matiziolek21 » 24 listopada 2014, 00:47

Witam wszystkich.

Mam pytanie odnośnie zjawiska jakie wystąpiło wczoraj rano. Generalnie jakiś czas temu zaraz po kupnie leona zapalił się check, pojechałem pod kompa i mechanik powiedział: " to od filtra cząstek stałych, ktoś odpinał pewnie kostkę i dopiero teraz wyskoczył ten błąd "

Dalej na 500km było OK. Ale wyskoczył znów check, lecz nie miałem czasu i daleko do znajomego mechanika, jeździłem i sama po ok. 200 km zgasła kontrolka. Po ok. znów iluś tam km, stojąc spokojnie na światłach zapaliła się lampeczka check i jeszcze nie zgasła, choć już ponad 200 km wpadło.
Dziś zauważyłem, że obroty raczej cyklicznie dziwnie opadają. Nie wciskałem hamulca czy nie ruszałem kierą. Filmik jak to wygląda:

https://www.youtube.com/watch?v=hDImo9ljJfk&feature=youtu.be

Czytałem trochę na forum, ale wszędzie raczej o falowaniu, przy zrzucaniu biegu itp. Generalnie nie gaśnie, tylko czasem jak jadę na 1 czy 2 biegu trzymając jednostajnie gaz, przytka go delikatnie na ułamek sekuny i dalej ma moc. Od czego zacząć, tyle czujników, itp.

Czy może to mieć związek z filtrem cząstek stałych? Pozdr!
matiziolek21
Signo
Signo

Auto: Leon 1.8T
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Wahania obrotów, *FILMIK*

Postprzez Tuchola_BDG » 24 listopada 2014, 07:42

Jakoś nie widzę tego filtra w benzynie :) w nowych mocniejszych benzyniakach podobno już się zdarzają, ale w starym 1.8T tego bym nie szukał, na moje mechanik źle przetłumaczył komunikat błędu, albo ogólnie ściemnia :P Najlepiej jakbyś podał numer błedu i wtedy by można zobaczyć o co biega :P
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez matiziolek21 » 24 listopada 2014, 13:27

Hmm, a może ja już coś pomyliłem, bo to jakiś czas temu było, i na szybko to działaliśmy. Wiem, że tłumaczył mi coś o kostkach które znajdują się pomiędzy zbiorniczkiem płynu chłodzącego, a zbiorniczkiem płynu od spryskiwaczy. Od czego one są?
matiziolek21
Signo
Signo

Postprzez Tuchola_BDG » 24 listopada 2014, 14:23

Pomiędzy tymi elementami jest EVAP, odprowadzanie oparów paliwa. Wiem, że jak szwankuje to może silnik falować, tracić moc itp, Więcej niestety nie pomogę, bo nigdy w ten temat nie musiałem się zagłębiać.
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez markos31 » 28 listopada 2014, 07:11

Cześć, podłączam się pod temat.U mnie w ARY z obrotami to samo (wymienione cewki i świece). Wyrzuca check engine i błąd 17705, błąd powraca po kilku kilometrach i tylko na wolnych obrotach. Układ jest szczelny, wszystkie przewody gumowe całe. Czasami przy przyspieszaniu czuć delikatne szarpnięcia. Macie jakieś pomysły? Z góry dzięki.
markos31
Stella
Stella

Auto: Leon 1m i 1p
Silnik: ARY 1.8

Postprzez marcin7x5 » 28 listopada 2014, 17:43

Odepnij przepływkę i zobacz co się będzie działo.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez markos31 » 3 grudnia 2014, 23:59

Przepływka odpięta, obroty ustabilizowały się. Zrobię dzisiaj kilka rundek z odpiętą i zobaczę co się będzie działo.

-- 29 listopada 2014, 14:34 --

Niestety, jednak nic się nie zmieniło, z odpiętą lub podpiętą przepływką jest to samo. Auto nadal delikatnie faluje na obrotach ale przyspieszanie jest jakby płynniejsze.

-- 1 grudnia 2014, 19:31 --

Zrobiłem wczoraj kilka testów, kasowałem błąd i próbowałem jeździć. Błędu nigdy nie wyrzucało pod dużym obciążeniem silnika, zawszy wywala go na postoju na wolnych obrotach. Może to pomoże w diagnozie, auto jest po wirusie ale nie dużym, około 200 KM.

-- 4 grudnia 2014, 00:59 --

Znalazłem prawdopodobnie przyczynę 17705 - rysy na muszli turbosprężarki no i pewnie gdzieś puszcza. Co do falowania obrotów nie wiem czy to ma bezpośredni wpływ ale to sprawdzę dopiero po nowym roku po wymianie turbo.
markos31
Stella
Stella

Postprzez matiziolek21 » 17 grudnia 2014, 02:19

U mnie to samo, jedynie na wolnych obrotach;)

Daj znać markos31 jak będziesz coś działał.

Ja dopiero przed świętami odstawie auto do mechanika i dam znać czy coś się poprawiło.

-- 17 grudnia 2014, 02:17 --

WItajcie ponownie. Pogrzebałem trochę w leonie, świece, filtr paliwa itp i wahania na postoju ustały.

Bardziej zaciekawił mnie dziwny fakt, że teraz obroty falują jak zatrzymuje auto. Mianowicie jadę w korku na 2gim biegu te np. 30km/h, samochody przede mną stają, daje luz, dolatuje do auta poprzedzającego, obroty spadają i ustatkowują się normalnie, jednak gdy zatrzymuje auto do zera hamulcem, obroty z ustatkowanych opadają minimalnie i wracają do normy. Dzieje się to przy zatrzymaniu auta.

Dziwna sprawa, bo gdyby go zdławiało jak bym zrzucał z dużego biegu czy coś, jakiaś nieszczelność itp. A tutaj nie mam pojęcia o co może chodzić, że przy zatrzymywaniu. Poniżej FILMIK wrzucam, może ktoś ma jakieś sugestie?

https://www.youtube.com/watch?v=j1xzwIM ... e=youtu.be
matiziolek21
Signo
Signo

Postprzez markos31 » 30 grudnia 2014, 19:50

U mnie temat ogarnięty. 17705 na razie nie wraca - pęknięte gumowe kolanko pod kolektorem dolotowym (pękło na zgięciu), dodatkowo międzyczasie pojawił się problem 17522 - 2 sonda wymieniona, czyszczenie przepustnicy i auto już hula jak powinno, falowania obrotów na razie nie zaobserwowałem.
markos31
Stella
Stella

Postprzez funfel8 » 31 grudnia 2014, 00:19

matiziolek21 napisał(a):WItajcie ponownie. Pogrzebałem trochę w leonie, świece, filtr paliwa itp i wahania na postoju ustały.

Bardziej zaciekawił mnie dziwny fakt, że teraz obroty falują jak zatrzymuje auto. Mianowicie jadę w korku na 2gim biegu te np. 30km/h, samochody przede mną stają, daje luz, dolatuje do auta poprzedzającego, obroty spadają i ustatkowują się normalnie, jednak gdy zatrzymuje auto do zera hamulcem, obroty z ustatkowanych opadają minimalnie i wracają do normy. Dzieje się to przy zatrzymaniu auta.

Dziwna sprawa, bo gdyby go zdławiało jak bym zrzucał z dużego biegu czy coś, jakiaś nieszczelność itp. A tutaj nie mam pojęcia o co może chodzić, że przy zatrzymywaniu. Poniżej FILMIK wrzucam, może ktoś ma jakieś sugestie?

https://www.youtube.com/watch?v=j1xzwIM ... e=youtu.be

Miałem ten sam problem, głupie uczucie kiedy stoisz na światłach a parch dodaje sobie sam gazu :D Walnięty jest czujnik temperatury ;)
Seat Leon 1.9 ARL Rrrr - "jedzie i hamuje" ;)
funfel8
Sport
Sport

Auto: Seat Leon R
Silnik: ARL 1.9

Postprzez matiziolek21 » 2 stycznia 2015, 13:31

Super, że temat ruszył, własnie działam;) po odpięciu przepływki obroty ustały, jadę jutro na kompa.

Funfel8, a u Ciebie błąd wyskoczł, że czujnik walnięty, czy metodą prób i błędów doszedłes?;)

-- 1 stycznia 2015, 23:11 --

Mam pytanie, po odpięciu przepływki wyłączyła się automatycznie trakcja i nie da się jej włączyć. Tak chyba być nie powinno?
I jak mówicie, przeczyścić ją w całym kawałku czy rozkręcić śrubki przy wtyczce i wyjąć środek?

-- 2 stycznia 2015, 13:31 --

Byłem na kompie, wykazało 3 błędy, 2 pewnie ze względu na to, że odpiąłem przepływkę jak mówił ''znachor''.

16825
17706
16486

Chyba nieszczelność, zawór odpowietrzenia baku i coś z przepływką. Zawór odpowietrzenia baku wyskoczył po raz kolejny, już kilka razy kasowałem, może to on jest winowajcą? Mechanik mówi, że niby pracuje. Pozdr
matiziolek21
Signo
Signo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna