Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

VGP po co to , czyli kto jest gwarantem i czy masz gwarancję

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

VGP po co to , czyli kto jest gwarantem i czy masz gwarancję

Postprzez opst » 4 grudnia 2014, 18:59

Kochani "bracia w Seacie"
Pozwalam sobie prosić o wsparcie moralne i przekazanie mi w prostych słowach jaką rolę pełni firma VGP|Seat.
Dziś dostałem od nich maila w którym stwierdzają, że nie odpowiadają za nic a w szczególności za zobowiązania gwarancyjne.
Gwarantem jest albowiem dealer, który auto sprzedał.
Sprawdziłem empirycznie, że cennika bez błędów merytorycznych zbudować nie umieją, instrukcji po polsku napisać też nie.
Testy prowadzone na Dealerach pozwalają sądzić, że wsparcie merytoryczne - produktowe, albo weryfikacja wiedzy sprzedawców w tym zakresie jest na poziomie ..... poniżej gruntu.
W związku z powyższym proszę o wsparcie moralne i wytłumaczenie mi po co jest VGP|Seat

A co do gwarancji - Ci którzy wykupili rozszerzenie gwarancji w grudniu 2013 niech zweryfikują w najbliższym serwisie, czy została uruchomiona... Moja nie została (wg dealera przez VGP właśnie)
opst
Stella +
Stella +

Auto: leon 1.4.fr
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: VGP po co to , czyli kto jest gwarantem i czy masz gwara

Postprzez joker_fr » 4 grudnia 2014, 21:43

Ja przyłącze się do tego tematu.

Poszukuję osób którym odmowiono wymiany 3. światła stop którego klosz (plastik) pękł.

Uważam, że jest to temat dla rzecznika praw konsumenta. Piszcie na priv. przygotuje zbiorowy protest.

Ponadto tematy które również się tu kwalifikują to aktualizacja nawigacji w ramach gwarancji która 'cennik' obiecywał jeszcze w 2013r. W 2014 już nikt tego nie potwierdzał ani nie potrafił wykonać.
joker_fr
Signo
Signo

Auto: Leon 5F-FR

Postprzez Misiek3city » 4 grudnia 2014, 22:34

Może trochę nie na temat ale dowiedziałem się paru ciekawych rzeczy i chciałbym się podzielić wiedzą.
1. VGP czyli Volkswagen Group Polska jest oficjalnym importerem - gwarantem jest producent czyli Seat a podmiotem bezpośrednio obsługującym kwestie gwarancyjne są autoryzowane serwisy.
2. Ta "nagła" likwidacja wielu mniejszych salonów/ dealerów Seata wcale nie jest żadną czystką VGP jak twierdzą niektórzy.
Wszyscy dealerzy Seata którzy wcześniej podpisali umowę dealerską z Iberia Motor Company od momentu wycofania się Iberii mieli 2 letni okres wypowiedzenia autoryzacji. W trakcie tych dwóch lat otrzymali nowe warunki które musieli spełnić by uzyskać autoryzację od VGP który przejął obowiązki Iberii. Większość z nich delikatnie mówiąc olała temat myśląc "jakoś to będzie" i z końcem listopada minął termin wypowiedzenia. Ci którzy nie spełnili warunków nie otrzymali nowej autoryzacji od VGP.
3. Według polskiego prawa to sprzedawca odpowiada za sprzedany produkt i jest bezpośrednim łączem z producentem, niestety przepisy nie uściślają wielu kwestii związanych z gwarancją (większość z nich dotyczy rękojmi) i tak szczerze mówiąc to tak zwany "gest dobrej woli" producenta że udziela gwarancji.
Oczywiście nie piszę tu o kwestii odpowiedzialności za tzw. towar niezgodny z opisem.
Pomijam oczywiście kwestię kompetencji pracowników dealerów / serwisów bo o tym to można nie jedną książkę napisać.
Jeżeli natomiast masz jakiekolwiek dowody tego że sprzedawca wprowadził Cię w błąd to walcz. Życzę powodzenia ;)
Misiek3city
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez opst » 4 grudnia 2014, 23:56

Po kolei:
@joker_fr
Temat pękającego klosza trzeciego światła stop jest rozwiązywany różnie w zależności od serwisu. U nas i tak jest nieźle, bo czasami wymieniali. W UK przypadki uznania gwarancji były niezauważalne. ( za http://www.seatcupra.net/forums/showthread.php?t=405777 ) problem rozwiązuje zamontowanie elementu z Golfa .....

Cenniki obiecywały wiele. Prawe lusterko indeksowane włączeniem wstecznego biegu, doświetlanie zakrętów wraz z głównymi lampami LED....

@Misiek3City
ad 1. VGP jest lokalną "emanacją" SEAT SA i jako taki jest odpowiedzialny za jego, a w zasadzie chyba jej operacje na terenie Polski. Ergo piramidalną bzdurą jest pisanie, że gwarantem jest Dealer. Odpowiedzialność Dealera związana jest z Ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i jako taka nie podlega dyskusji. Choć dziwić może, i powinien fakt "podrzucania" dealerów kwiatków typu cenniki z błędami merytorycznym etc....

ad 2. Troszkę chyba nie tak. VGP delikatnie mówiąc zajął miejsce Iberii w połowie 2013, ergo jeśli to co piszesz jest prawdą to dealerzy ci winni działać do połowy przyszłego roku. Podejrzewam, że sporo prawdy jest w tym, że VGP "wyczyściło" starych, którzy mieli niejednokrotnie większą wiedzę i kontakty w Hiszpanii w odróżnieniu od "nowych" - branych z łapanki z innych marek Grupy bo trzeba zacząć na hurra.

ad 3. Prawo, nie tylko polskie ale i unijne określa dokładnie obowiązki sprzedawcy wynikające z Rękojmi w Ustawie o szczególnych warunkach.....
Gwarancja jest komplementarną dla rękojmi (ustawowo 24 mce) formą umowy pomiędzy. ... i tu pojawia się pytanie z kim ? domyślnie z Producentem, poprzez jego Przedstawicielstwo. Zabawa zaczyna się w 25 m-cu, po wygaśnięciu Rękojmi, bądź w momencie zakończenia działalności przez Dealera (poprzez Upadłość na przykład) - kto w tym przypadku jest stroną ?
Co do wprowadzenia w błąd przez Sprzedawcę - oczywiście jestem "w prawie" ale cały czas odczuwam niesmak przed kopaniem kogoś kogo też wprowadzono w błąd. ..
opst
Stella +
Stella +

Postprzez Misiek3city » 5 grudnia 2014, 02:42

opst napisał(a):Ergo piramidalną bzdurą jest pisanie, że gwarantem jest Dealer. Odpowiedzialność Dealera związana jest z Ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i jako taka nie podlega dyskusji

Czyli jak? Piszę bzdury ale jednak nie piszę bzdur?
opst napisał(a):Troszkę chyba nie tak. VGP delikatnie mówiąc zajął miejsce Iberii w połowie 2013, ergo jeśli to co piszesz jest prawdą to dealerzy ci winni działać do połowy przyszłego roku

http://www.gf24.pl/15274/egzekucja-dealera-2 - polecam lekturę ;)
opst napisał(a):ad 3

Rękojmia (przynajmniej do końca Grudnia 2014r. kiedy to zmieniają się przepisy) wynosi dokładnie 12 m-cy i jest jedną z dwóch uregulowaną prawnie formą odpowiedzialności sprzedawcy tak jak Niezgodność towaru z umową (KC art. 556 - 576), co do gwarancji przeczytaj chociażby definicję http://mfiles.pl/pl/index.php/Gwarancja. To że od nowego roku zaczną nas obowiązywać nowe unijne przepisy to inna bajka. Dodatkowo rękojmia nie obowiązuje przy sprzedaży rzeczy ruchomych - tu może pomóc tylko niezgodność towaru z umową.

Poza tym nie wchodzę już w dodatkowe kwestie sprzedaży konsumenckiej czy umowy sprzedaży między podmiotami gosp.

Podsumowując:
GWARANCJA - upraszczając jest pisemnym zobowiązaniem producenta do naprawy przedmiotu sprzedaży - NIEOBOWIĄZKOWYM
RĘKOJMIA - Uregulowana KC art 556 - 576 nie dot. rzeczy ruchomych, (12 miesięcy)
NIEZGODNOŚĆ TOWARU Z UMOWĄ - tak zwana gwarancja obligatoryjna (pańśtwowa) uregulowana przepisami międzynarodowymi plus ustawą z 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. (24 miesiące)

Tyle z mojej strony. Jeżeli masz ochotę na merytoryczną dyskusję zapraszam na priv ;)
Misiek3city
Signo
Signo

Postprzez szczeslaw » 5 grudnia 2014, 08:26

Misiek3city napisał(a):2. Ta "nagła" likwidacja wielu mniejszych salonów/ dealerów Seata wcale nie jest żadną czystką VGP jak twierdzą niektórzy.
Wszyscy dealerzy Seata którzy wcześniej podpisali umowę dealerską z Iberia Motor Company od momentu wycofania się Iberii mieli 2 letni okres wypowiedzenia autoryzacji. W trakcie tych dwóch lat otrzymali nowe warunki które musieli spełnić by uzyskać autoryzację od VGP który przejął obowiązki Iberii. Większość z nich delikatnie mówiąc olała temat myśląc "jakoś to będzie" i z końcem listopada minął termin wypowiedzenia. Ci którzy nie spełnili warunków nie otrzymali nowej autoryzacji od VGP.

Najpierw piszesz coś takiego, a potem wklejasz link do artykułu, z którego jasno wynika, że to właśnie jest czystka. To jak to jest?
Dealerzy dostali warunki, których nie mogli spełnić i cały czas rzucano im kłody pod nogi, co wynika jasno z artykułu. We Wrocławiu Terra np. dostała warunek, że ma się przenieść na północ miasta, bo tak. Tzn. bo w miejsce Terry na południu będzie znajomek VGP, czyli Lellek. I nie ważne, że Terra miała istniejące lokum, a na północy musiałaby budować nowy budynek i wydać na to kupę kasy. Lellek za to nie ma budynku dla Seata i i tak budował go od nowa, to równie dobrze mógł to zrobić na północy. VGP doskonale wiedziało, że Terra tego warunku nie spełni.
Niestety wyszły szwabskie korzenie całej grupy, w sposobie załatwienia sprawy.

opst, a czy przypadkiem dealer, który sprzedał Ci samochód, nie jest jednym z tych, którzy stracili ostatnio autoryzację? Jeśli tak, to wynika z tego, że wielu z nas może mieć problem z gwarancją. Mam nadzieję, że się mylę, bo inaczej to chyba tylko pozew zbiorowy.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez opst » 5 grudnia 2014, 11:00

Misiek3city napisał(a):
opst napisał(a):Ergo piramidalną bzdurą jest pisanie, że gwarantem jest Dealer. Odpowiedzialność Dealera związana jest z Ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i jako taka nie podlega dyskusji

Czyli jak? Piszę bzdury ale jednak nie piszę bzdur?

Nigdzie nie pisałem, że piszesz - odnosiłem się do absurdalności sytuacji widzianej oczami VGP - oni umywają ręce - gwarantem jest dealer.

Misiek3city napisał(a):http://www.gf24.pl/15274/egzekucja-dealera-2 - polecam lekturę ;)

czyli jednak Falandyzujesz. co do terminów masz racje - co do reszty - Arbitraż oceni

Misiek3city napisał(a):
opst napisał(a):ad 3

Poza tym nie wchodzę już w dodatkowe kwestie sprzedaży konsumenckiej czy umowy sprzedaży między podmiotami gosp.

jednakowoż Ustawa o której wspominasz w art.13 par 1 mówi o oświadczeniu Gwaranta (...) lub w reklamie(...) - a w reklamie SEAT (VGP) reklamuje samochód jako objęty 4letnią gwarancją SEAT, a nie Dealera...

Misiek3city napisał(a):Podsumowując:
(...)
Tyle z mojej strony. Jeżeli masz ochotę na merytoryczną dyskusję zapraszam na priv ;)

tam od razu merytoryką straszyć :D

szczeslaw napisał(a):opst, a czy przypadkiem dealer, który sprzedał Ci samochód, nie jest jednym z tych, którzy stracili ostatnio autoryzację? Jeśli tak, to wynika z tego, że wielu z nas może mieć problem z gwarancją. Mam nadzieję, że się mylę, bo inaczej to chyba tylko pozew zbiorowy.

auto sprzedał mi jeden z "nowych" i w zasadzie do jego postawy nie mam jakiś dramatycznych zastrzeżeń...
wqrwia mnie jedynie podejście importera, który ma wywalone...
opst
Stella +
Stella +

Postprzez Misiek3city » 5 grudnia 2014, 16:01

"Moja" interpretacja oparta jest na spostrzeżeniach i luźnych uwagach dwóch byłych dyrektorów dealerów Seata.
Co do VGP zgoda - nie są zbytnio "consumer-friendly", z drugiej strony przynajmniej na podstawie trójmiejskich salonów VW , Skoda, Audi
uważam że ten niemiecki "ordnung" przynosi efekty. Pare lat temu salony wyglądały jak chciały, niekoniecznie atrakcyjnie wizualnie dla klienta.
Standaryzacja w tym przypadku (bądź jak to niektórzy piszą - narzucanie bzdurnych wymagań) jest jak najbardziej na plus.
A to że komuś się nie podoba że salon musi być prostokątny a nie okrągły, czy też w pierwszej linii zabudowy przy głównej ulicy
trudno, w końcu mamy wolny rynek - zawsze można skorzystać z usług innej firmy :).
O sprzedawcach/obsłudze/ mechanikach się nie wypowiadam bo po ostatniej serii szkoleń sprzedażowych dla pracowników jednego dealera, straciłem wiarę w to że Ci ludzie wnoszą coś od siebie w swoją pracę. ;)

-- 5 grudnia 2014, 17:01 --

szczeslaw napisał(a):Najpierw piszesz coś takiego, a potem wklejasz link do artykułu, z którego jasno wynika, że to właśnie jest czystka. To jak to jest?
Dealerzy dostali warunki, których nie mogli spełnić i cały czas rzucano im kłody pod nogi, co wynika jasno z artykułu. We Wrocławiu Terra np. dostała warunek, że ma się przenieść na północ miasta, bo tak. Tzn. bo w miejsce Terry na południu będzie znajomek VGP, czyli Lellek. I nie ważne, że Terra miała istniejące lokum, a na północy musiałaby budować nowy budynek i wydać na to kupę kasy. Lellek za to nie ma budynku dla Seata i i tak budował go od nowa, to równie dobrze mógł to zrobić na północy. VGP doskonale wiedziało, że Terra tego warunku nie spełni.
Niestety wyszły szwabskie korzenie całej grupy, w sposobie załatwienia sprawy.

Jak byś prowadził działalność, współpracował z kontrahentami, wiedział o nich prawie wszystko, to też miałbyś w dupie jakieś nowe nabytki po których nie wiadomo czego się spodziewać. Każdy robi tak by mieć jak najlepiej czy Ci się to podoba czy nie ;)
Misiek3city
Signo
Signo

Postprzez szczeslaw » 5 grudnia 2014, 18:18

Misiek3city, Jakie efekty przynosi ten "niemiecki ordnung"? Że wszystko wygląda tak samo? Czy uważasz, że obecnie salony VW, Skody czy Audi są koniecznie atrakcyjne wizualnie, bo są na jedno kopyto? Toć to jest ZAWSZE kwestia gustu.
Standaryzacja była już w słusznie minionym systemie, kiedy np. wszystkie bloki z wielkiej płyty wyglądały tak samo ;) Mnie tam się to nie podobało.
Ale tak jak mówiłem - to kwestia gustu i spierać się nie będę.
O dealerach Seata VGP również wiedział prawie wszystko i współpracował z nimi przez jakiś czas. Wystarczająco długi czas, żeby dowiedzieć się, czego można się po nich spodziewać. Naprawdę nie trzeba było robić czystki.
A teraz Ty spójrz na to z drugiej strony - jakbyś prowadził działalność, współpracował z jednym tylko dostawcą (bo nie możesz z większą ilością, na podstawie umowy z tymże) i wyspecjalizował się w jego obsłudze i nagle dowiedział się, że dostawca ma Cię w dupie i rozwiązuje z Tobą umowę, BO TAK, a Ty zostajesz z niczym i musisz zwinąć interes i wywalić ludzi na bruk, to co? Rozumiem, że podobałoby Ci się to i też byś mówił "spoko, luzik, mieli prawo czy mi się podoba, czy nie, nie mam żalu"? Oczywiście, że im wolno. Ale (i piszę to również na podstawie przytoczonego przez Ciebie artykułu) o etyce w biznesie to oni nigdy nie słyszeli.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez opst » 5 grudnia 2014, 20:38

Panowie,
mam wrażenie, że zaczynamy nieco odpływać od meritum.
Standaryzacja wcale nie musi być zła. Wprowadzanie jednolitego wizerunku ma swój sens, z którym polemizować nie będę.
Zastanowić się wszakże należy, czy nie ważniejsze od jednakowej witryny jest jednakowy (domyślnie wysoki) standard obsługi - zarówno w zakresie sprzedaży, jak i obsługi posprzedażnej.
A tutaj mam wrażenie zajęto się "fasadą", resztę pozostawiając przypadkowi. Zapewne w trosce o jak najwyższą rentowność wrzucono dodatkową markę dealerom, który już mieli salony VW, Skody, Audi (jakby nie patrzeć Seat to Audi Brand Group), aby oszczędzić choćby na szkoleniach technicznych dla mechaników i produktowych dla sprzedawców, zakładając, że dadzą radę - przecież auta VAG się wcale aż tak bardzo nie różną....
A z drugiej strony, można będzie dać "krewnym i znajomym królika" sympatyczne i dobrze płatne stanowiska w polskim przedstawicielstwie marki....
opst
Stella +
Stella +

Postprzez KAI » 5 grudnia 2014, 21:20

A ja trochę z innej beczki, ale w temacie głównym.
Proszę o podanie namiarów na centrum obsługi klienta SEAT Polska.
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez piotrek84 » 5 grudnia 2014, 21:26

Koledzy i koleżanki, kupilem swojego Leona w Terra Motor Wrocław, którego juz nie ma. W książce gwarancyjnej jest zapis, ze gwarantem jest sprzedawca. W tym wypadku juz go nie ma. Koresponduje z VGP pytając kto przejmuje gwarancje i niestety nie dają innej odpowiedzi niż: sprzedawca jest gwarantem. Wygląda na to, ze klienci salonow, które juz nie istnieją mogą zostać na lodzie. Inna sprawa, ze jaknw przypadku Terra Motor nie było żadnej informacji do klientów o zamknieciu firmy i daleszych kwestiach prawnych, jak choćby gwarancja. Jeśli ktos z was koresponduje z VGP w podobnej kwestii dajcie znać czy dostaloscie jednoznaczne odpowiedzi.
piotrek84
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: leon 5f fr

Postprzez opst » 5 grudnia 2014, 21:32

KAI napisał(a):A ja trochę z innej beczki, ale w temacie głównym.
Proszę o podanie namiarów na centrum obsługi klienta SEAT Polska.

wybacz, ale aż tak trudno znaleźć to na stronie ?
formularzyk jest....
a sens pisania do nich? niech sami przemówią:
Dlatego firma VGP nie jest stroną, ani gwarantem wobec klienta końcowego, – czyli Pana, który finalnie odbiera, a następnie użytkuje taki pojazd.

W związku z powyższym VGP nie może również wydać żadnego specjalnego zaświadczenia, potwierdzenia, ani innych tego typu dokumentów, które świadczyłyby o posiadaniu wydłużonej (4 letniej) gwarancji.

a drugi jest jeszcze lepszy
Szanowny Panie,

Sytuacja o której Pan wspomina miała miejsce 2013 roku kiedy główny importer marki SEAT Kulczyk-Tradex wycofał się z rynku polskiego i zastąpił go nowy importer Volkswagen Group Polska.

Wtedy główne zobowiązania gwarancje przejął nowy importer (który jest do tej pory).

Z poważaniem

Dariusz Juś

Centrum Informacji Klienta SEAT

dla niezorientowanych - Kulczyk-Tradex wg mojej wiedzy nigdy nie był importerem marki SEAT....

http://www.seat-auto.pl/content/pl/bran ... -seat.html
opst
Stella +
Stella +

Postprzez KAI » 5 grudnia 2014, 21:40

opst napisał(a):wybacz, ale aż tak trudno znaleźć to na stronie ?
formularzyk jest.... a sens pisania do nich?

Przepraszam. Chyba nie wyraziłem się wystarczająco jasno. Chodziło mi o namiary.
Tzn. telefon, e-mail. Bo widzę taki sens.
KAI
KAI
Sport
Sport

Postprzez opst » 5 grudnia 2014, 21:48

formularz przekłada sie na maila...
tak trudno użyć google'a ?
http://www.vw-group.pl/grupa-vgp/dane-vgp/
opst
Stella +
Stella +

Postprzez KAI » 5 grudnia 2014, 21:59

opst żeby krótko zamknąć temat - jak będę o coś pytał - proszę, nie odpisuj.
KAI
KAI
Sport
Sport

Postprzez opst » 5 grudnia 2014, 22:01

poziom pytania wymusza poziom odpowiedzi
opst
Stella +
Stella +

Postprzez pinkibass » 5 grudnia 2014, 22:05

Nie rozumiem tej dyskusji ani problemu ( tzn jego częśc dotyczącej gwaranta).
Gdyby gwarantem był tylko i wyłącznie sprzedawca to zgłoszenie gwarancyjne mozna byłoby realizować tylko w salonie/serwise w którym kupiło sie auto - przecież każdy by sobie to zastrzegł. A przecież tak nie jest - usterkę mozna sobie zgłosić w jakimkolwiek punkcie będącym autoryzowanym punktem serwisowym SEAT (co w praktyce ogarnia właśnie VGP).
Poza tym i tak każdy dealer niewiele ma do powiedzenia w kwestii uznania gwarancji - jest de facto tylko pośrednikiem jako punkt sprzedaży.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez KAI » 5 grudnia 2014, 22:11

Też mi się tak wydaje. Tzn. książki gwarancyjnej przy sobie nie mam, ale mam przekonanie, że gwarancja jest od producenta.
KAI
KAI
Sport
Sport

Postprzez opst » 5 grudnia 2014, 22:42

@pinkibass a wcale niekoniecznie.
Sprzedawca może być gwarantem, nie oznacza to równocześnie ograniczenia terytorialnego.
Zabawa polega na schizofrenii VGP, które mowi/pisze, ze nie jest Gwarantem, mimo, że de facto nim jest.
opst
Stella +
Stella +

Postprzez Vampire1984 » 5 grudnia 2014, 23:34

Czy jak kupicie laptopa w X sklepie u producenta Y i sklep X zostanie zlikwidowany tracicie gwarancje albo jak się on wam zepsuje to lecicie do sklepu X by go naprawił? Nie on odsyła was do BOK firmy Y. Nie wiem nad czym tu się strachacie i dyskutujecie. Sprzedawca nie jest i nigdy nie będzie(a dlaczego to chyba logiczne bo sprzedawca może splajtować i zwinąć interes) gwarantem tylko producent. Proste koniec kropka.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez Misiek3city » 5 grudnia 2014, 23:57

Tomasz Życki
DYREKTOR MARKI SEAT
tel. +48 61 62 73 050
kom. +48 690 406 100
tomasz.zycki@seat-auto.pl

Piotr Zięcik
DYREKTOR SPRZEDAŻY MARKI SEAT
tel. +48 61 62 73 053
kom. +48 690 406 053
piotr.ziecik@seat-auto.pl

Norbert Perlinski
DYREKTOR OBSŁUGI POSPRZEDAŻNEJ MARKI SEAT
tel. +48 61 627 30 58
kom. +48 690 40 60 58
norbert.perlinski@seat-auto.pl

10 min szukania - informacje ogólnodostępne dostępne na stronie seat-auto.pl ;) Jakby ktoś potrzebował czy chciał pomęczyć pytaniami - szczególnie tego ostatniego :)
Misiek3city
Signo
Signo

Postprzez KAI » 6 grudnia 2014, 12:01

Misiek3city dzięki. Szukałem na http://www.seat-auto.pl/ w mapie strony, ale nie znalazłem.
Prawdę mówiąc to dalej się nie domyślam gdzie to na tej stronie siedzi ;)
KAI
KAI
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 6 grudnia 2014, 12:16

Kiedys piszac do Seata o nie poprawnie wykonana naprawe trzeszczacych plastikow otrzymalem taka odpowiedz:
"
Szanowny Panie!
Pragnę Pana przeprosić za powstałe niedogodności.
W nawiązaniu do otrzymanej wiadomości, w załączeniu przesyłam formularz reklamacji, który po wypełnieniu może zostać przesłany do rozpatrzenia do Biura Obsługi Klienta. Pracownik Biura skontaktuje się z Panem z wyjaśnieniem dotyczącym zgłoszonego problemu tak szybko jak będzie to możliwe. Termin ustawowy to 14 dni kalendarzowych, lecz z reguły staramy się odpowiadać Klientom wcześniej.
Kontakt do Biura Obsługi Klienta SEAT:
ul. Krańcowa 44
PL 61-037 Poznań (z dopiskiem reklamacja)
Nr tel: 61 62 73 000
e-mail. bokseat@seat-auto.pl
Wypełniony formularz reklamacji może Pan również przesłać za pośrednictwem Centrum Informacji na adres info@info.seat-auto.pl
Z poważaniem
Patryk Sołtysiak
"
Poniżej jpg z formularzem skargi. Jak ktoś chce mogę podesłać .doc
http://snag.gy/fMTx8.jpg
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez Misiek3city » 6 grudnia 2014, 14:13

KAI napisał(a):Misiek3city dzięki. Szukałem na http://www.seat-auto.pl/ w mapie strony, ale nie znalazłem.
Prawdę mówiąc to dalej się nie domyślam gdzie to na tej stronie siedzi ;)

Schowane jest w broszurze flotowej :D
Misiek3city
Signo
Signo

Postprzez michal99 » 10 grudnia 2014, 18:50

Myślę, że z gwarancjami nie powinno być kłopotu. Generalnie problem teraz jest tego rodzaju, że zostaliśmy pozbawieni wielu punktów serwisowych blisko swoich miejsc zamieszkania... Ta mapka na stronie seata z ich punktami serwisowymi to jakaś kpina. Północ i wschód kraju praktycznie została bez salonów i serwisów.
michal99
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez mar » 11 grudnia 2014, 12:01

Taką oto informację otrzymałem dzisiaj od VGP - odnośnie pytania dotyczącego serwisu i gwarancji.

Szanowny Panie,

W nawiązaniu do pytania, jakie otrzymałem drogą mailową, pragnę poinformować że, Szczecin jest bardzo ważnym miastem dla marki SEAT, aktualnie trwają bardzo intensywne prace nad pozyskaniem odpowiedniego partnera serwisowego, ale nie możemy jeszcze oficjalnie potwierdzić terminu ich zakończenia.

Może pan obserwować listę salonów na naszej stronie, gdy tylko pojawi się dealer w Szczecinie zamieścimy tam informacje.

Obecnie w Szczecinie nie ma Autoryzowanego Dealera lub Autoryzowanego Partnera Serwisowego.

Dziękuję za kontakt oraz zainteresowanie marką SEAT.

Z poważaniem

Dariusz Juś

Centrum Informacji Klienta SEAT

Pozostaje zatem Zielona Góra albo Poznań :-)
mar
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Xperience

Postprzez michal99 » 11 grudnia 2014, 12:04

Spoko, dostałem identyczną wiadomość odnośnie Kielc... Kopiuj wklej i tylko zmiana miejscowości :)
michal99
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 11 grudnia 2014, 12:17

Napisałem podobnie i tez taka sama odpowiedz. Kpiny i robienie z klientów idiotów
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez michal99 » 11 grudnia 2014, 12:32

Ja gdybym wiedział, że tak będzie kupiłbym inne auto... miałem pod nosem znajome aso, a nagle dupa.
michal99
Sport
Sport

Postprzez darpod74 » 2 stycznia 2015, 14:19

Ja już wiem nigdy nie kupie żadnego auta z grupy VAG maja w du..e klientów :evil: a SEAT robi sobie jaja z klientów , likwidują serwisy z dnia na dzień i udają że nic się nie stało że niby przepraszają , a dupę sobie wsadzćie wasze przeprosiny :bije: to był Mój drugi samochód z grupy VAG i ostatni :mrgreen: , żenada wkleją link z gotowym tekstem odpowiedzi i po sprawie :evil:
darpod74
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Style 1.6
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez michal99 » 2 stycznia 2015, 15:04

Olewają sprawę, bo wiedzą że póki co większość sprzedanych seatów w PL jest na gwarancji więc po co nam mają ułatwiać reklamacje? :) Starszych modeli ludzie nie naprawiają w ASO a my się męczmy :)
michal99
Sport
Sport

Postprzez rafko1 » 2 stycznia 2015, 18:59

Ktoś może zna bezpośredni numer telefonu do importera Seata?
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez michal99 » 2 stycznia 2015, 19:17

Ja pisałem na adres biura obsługi aby dali namiar na kogoś kompetentnego. Gościu o nazwisku Juś mnie olal i dał wymijajaca odpowiedz a ja nie miałem czasu ani ochoty go gnebic. Swego czasu dzwoniłem na infolinię do Poznania i tam się zalilem ze leją na ludzi. Ale z żadnym kierownikiem nie rozmawiałem. Znajdź nr na necie do centrum i atakuj. Jak namierzysz kogoś z imienia i nazwiska to napisz na forum. Tez będziemy dzwonić.
michal99
Sport
Sport

Postprzez darpod74 » 2 stycznia 2015, 19:24

Ja tak łatwo nie odpuszczę , :boks: jak trzeba napisze do TVN Turbo i całą sprawę rozdmucham w w Mediach , o tym jak Seat podchodzi do swoich klientów , totalny brak profesjonalizmu żal :-x
darpod74
Stella
Stella

Postprzez michal99 » 2 stycznia 2015, 19:32

Może umówmy się na forum i piszmy razem do TVN :) ja mogę zaraz spłodzic maila.
michal99
Sport
Sport

Postprzez TT89 » 2 stycznia 2015, 20:22

Ja czekam na odpowiedź od importera już 5 miesięcy. Już szybciej Św. Mikołaj odpowiada na listy, więc chętnie się dołączę do tej nagonki.
Jedyna co mam na ich obronę to to, że dostałem od nich 800zł rekompensaty za to, że zostawili mnie samego z bagażami 100km od domu bez auta zastępczego.
Pozdrawiam,
Tomek
TT89
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON III FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Misiek3city » 2 stycznia 2015, 23:07

Jedyne co mogę podpowiedzieć to że aktywność na profilu Seat Polska na FB popłaca :)
I maile do dyrektora obsługi posprzedażowej ;)
Misiek3city
Signo
Signo

Postprzez darpod74 » 4 stycznia 2015, 11:53

Misiek3city co się konkretnego dowiedziałeś ?
darpod74
Stella
Stella

Postprzez Misiek3city » 4 stycznia 2015, 15:50

W mojej sprawie wszystkiego, Kiedy i gdzie odbiorę w końcu auto, że handlowiec z ASO Reiski z Bydgoszczy mnie okłamał, do tego dostałem całkiem niezłą rekompensatę za totalny brak informacji oraz to że od 17 lipca do dnia dzisiejszego czekam na auto.
Misiek3city
Signo
Signo

Postprzez bob » 4 stycznia 2015, 16:53

Czytałem post a następnie książeczkę gwarancyjną i jak byk stoi w niej, że gwarancja to 120tkm lub 4 lata. W pkt. 9 jest napisane jak ją egzekwować - zgłosić w autoryzowanym serwisie ,więc o co chodzi?
A tak na marginesie to w moim mieście ostatnio zamknęli salon Citroena i Hondy , jakoś nie syszałem by były problemy z reklamacjami lub egzekwowaniem swoich praw no poza względami logistycznymi. Ja wiedziałem ,że salon w którym kupuje auto będzie zlikwidowany, uprzedzili mnie, więc z góry wiedziałem,że do najbliższego będę miał 80 lub 100 km. No i co z tego?
bob
Stella +
Stella +

Auto: ST FR

Postprzez darpod74 » 4 stycznia 2015, 19:42

bob, niby nic ale jest taki niesmak który pozostaje , Ja mam też około 100 km do najbliższego salonu autoryzowanego a niby dlaczego mam dojeżdżać skoro miałem niecałe 8 km to chyba jest różnica nie , a druga sprawa ani słowa , jakaś formacja od VGP albo Seata a bujaj się sam :evil: użytkowniku kupiłeś to się martw o to tyle w tej kwestii a co do gwarancji to zapewne nie będzie żadnego problemu przynajmniej tak Mi się wydaje :shock:
darpod74
Stella
Stella

Postprzez Jos » 4 stycznia 2015, 19:51

Witam,

Kupilem w grudniu Leosia 1.4 140 km czyli rok prod 2014 w salonie Auto Styl w Zielonej Gorze czyli zrzeszonego juz pod VGP. Powinieniem miec 4 lata gwaranacji, ale ksiazeczka gwarancyjna ktora dostalem mowi o 2 latach. Kiedy zadzownilem do salonu powiedziano mi ze przesla pismo z Vgp mowiace o tym ze wszystkie auta zakupione w 2014 maja 4 latnia gwarancje. Pytanie jest czy nie powininem miec pisemnej gemwarancji 4-letniej??

Pozdr
Jos
Jos
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez bob » 4 stycznia 2015, 20:00

Not tak , styl w jaki rozmawiają z klientami jest .... dziwny. Brak szacunku to za mało powiedziane.
Może ten prezio z co przeszedł z Audi ma jeszcze głowę w chmurach, no i tym bakcylem zaraził załogę?
Ale z drugiej strony nadgorliwość też jest niewskazana. Prawie rok temu zajumali mi audi a do tej pory przysyłają mi magazyn Audi, czy wezwania na akcje serwisowe ( do tej pory 2 razy), mimo,że dobrze wiedzą o tym fakcie.
bob
Stella +
Stella +

Auto: ST FR

Postprzez darpod74 » 4 stycznia 2015, 20:20

Jos , Ja mam to samo jak się pytałem gościa w Seacie jak jeszcze był w moim mieście :mrgreen: to powiedział że nie ważne że samochód jest z 2013 bo jeżeli odbierałem w 2014 to z automatu mam 4 lata gwarancji ale fakt w książce gwarancyjnej nie ma 4 tylko 2 lata i sam nie wiem komu wierzyć :?
darpod74
Stella
Stella

Postprzez Misiek3city » 4 stycznia 2015, 21:56

Co do gwarancji to co macie na piśmie to obowiązuje. I tu gonił bym sprzedawcę.
Co do kwestii znikających ASO, uczepiliscie sie nie tego ogona.
Wypadało by podziękować właścicielom salonów/ dealerom za brak informacji a nie VGP.
Wiedzieli że zamykają biznes od dwóch lat...
Misiek3city
Signo
Signo

Postprzez piotrek84 » 4 stycznia 2015, 22:49

Dokładnie Panowie. Z racji zamknięcia salonów we Wroclawiu pytalem VGP kto jest gwarantem skoro sprzedawca nie jest juz dilerem SEATa. Odpowiedzieli tylko, ze książka gwarancyjna zawiwra wszystkie niezbędne zapisy. Więc koledzy jak macie 2 lata to 2 lata gwarancji. Ja kupowalem auto w 2014 z produkcji 2014 i mam 4 lata w książce. Albo wam wydali stara książkę, albo macie produkcję 2013 sprzed gwarancji 4 letniej
piotrek84
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: leon 5f fr

Postprzez opst » 5 stycznia 2015, 00:57

Tadam !
@Misiek3City Gwarantem nie jest sprzedawca.... Sprzedawca "odpowiada z innych paragrafów"
@piotrek84 czas trwania gwarancji określony przez producenta zmieniał się w zależności od tego z jakiego cennika kupowałeś samochód. (do grudnia 2013 - 2 lata; w grudniu 2013 można było dokupić dodatkowe 2 lata dla samochodów niewydanych; od stycznia 2014 wszystkie auta mają 4 lata)
Niestety naiwnością jest rozumowanie iż "mam kartę gwarancyjną -mam gwarancję" - o czym przekonał się mój znajomy po podjechaniu samochodem w 3 roku rozszerzonej gwarancji do serwisu (oczywiście wszystkie pieczątki i wpisy w książce serwisowej były) - usłyszał krótkie - Pana auto jest już po gwarancji - tak twierdzi SYSTEM (komputerowy) i wpis w książce gwarancyjnej nas nie interesuje.... (była to skoda - czyli ta sama rodzina)
Kolejną kwestią jest weryfikowalność statusu gwarancji poza terenem RP - jakoś nie wyobrażam sobie Francuza, bądź Hiszpana próbującego tłumaczyć sobie z polskiego na swoje zapisy w książce. ...
VGP w ramach swojego biura kontaktu z klientami jest w stanie napisać wszystko, łącznie z tym, że poprzednim importerem była firma Kulczyk-Tradex (jakby ktoś był zainteresowany mogę przesłać maila na priv)
Co do "odstrzelenia" pozostałości po Iberii.... Myślę, że tutaj można mieć zastrzeżenia co do sposobu poinformowania klientów. IMO można było rozesłać informacje o zmianach (choćby jako erratę do listy serwisów wypisane w książce serwisowej) - sposób w jaki to zrobiono jest , delikatnie mówiąc mało elegancki...
opst
Stella +
Stella +

Postprzez Misiek3city » 5 stycznia 2015, 09:55

@opst
Widzę że masz trudności związane z czytaniem ze zrozumieniem. Gdzie ja cokolwiek pisałem o tym że sprzedawca jest gwarantem?
Darpod74 napisał że sprzedawca mu powiedział że ma 4 lata a w książce ma 2 lata gwarancji.
Powiedzieć klientowi można wszystko byle by sprzedać auto, tylko później jak się czegoś nie ma na piśmie to raczej ciężko to wyegzekwować.
Dalej nie rozumiem co ma mieć VGP wspólnego z informowaniem klientów o zamknięciu salonów.
To w gestii dealera powinno leżeć wysyłanie informacji do jego klientów że się zamyka, i kto przejmuje jego obowiązki.
A większość z nich ma/ miała to ewidentnie w dupie - patrz KMJ w którym zamawiałem auto, słowem nie wspomnieli że nawet tego auta u nich nie odbiorę.
Misiek3city
Signo
Signo

Postprzez leonwiki » 5 stycznia 2015, 14:12

To ja przytocze swoją historię.Auto kupione w czerwcu wyprodukowane w maju książka z wpisem 4 letniej gwarancji ok ale jak podjechałem do aso upsss pan mówi ma pan w systemie 2 lata gwarancji cos jest nie tak.email i tel do vgp wyjaśnił wszystko problem byl w maju i w czerwcu w fabryce coś tam spieprzyli. Dostałem pismo po miesiącu ze już poprawili i jest 4 lata w systemie sprawdzałem w aso jest 4 lata
leonwiki
Signo
Signo

Auto: SEAT LEON Excellence
Silnik: benzyna turbo inny

Następna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne