Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Aktywny tempomat - czy warto?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Aktywny tempomat - czy warto?

Postprzez bmelon » 13 lipca 2014, 22:17

Witam,

Właśnie stoję przed podjęciem decyzji zakupu Leona benzynę z silnikiem 1,8 i manualną skrzynią biegów. Opcją, nad którą się zastanawiam jest aktywny tempomat.

I tu pytanie do użytkowników takiego wyposażenia. Jak się sprawuje ta funkcja w waszych autach?

Czytałem na forum i zdaje sobie sprawę, iż w połączeniu z manualem system jest ułomny, bo nie zatrzymuje auta do 0 - ale to akceptuje. Chodzi mi bardziej o użytkowanie, jego wygodę, plusy i minusy, jego ułomności i dziwne zachowania podczas użytkowania.

Rozmawiałem z użytkownikiem takiego systemu w insignii i stwierdził on, iż jeżeli prywatnie miałby płacić za taki system to by się nie zdecydował. Zbyt gwałtowne dohamowywanie i przyspieszanie. Twierdził, iż system wymaga jeszcze dopracowania.

Jak to jest w Seacie? Z góry dziękuję za informacje.
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Reklama

Re: Aktywny tempomat - czy warto?

Postprzez daniel28 » 13 lipca 2014, 22:41

Tak ja wyżej napisałeś, przy manualu mija się to z celem.

-- 13 lipca 2014, 22:41 --

A czemu nie bierzesz z dsg ? Ja żałuje że nie mam :-P
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6
Silnik: CJXA 2.0

Re: Odp: Aktywny tempomat - czy warto?

Postprzez bmelon » 14 lipca 2014, 06:47

Dlaczego? Odpowiedź jest prosta kosztowo to jakieś 8500 PLN więcej a pod względem użytkowym nie jestem do automatu przyzwyczajony. Próbowałem w innych markach ale ciężko jest mi się przyzwyczaić do auto.

A jak kosztowo wygląda utrzymanie DSG w stosunku do manuala oraz jego żywotności.
bmelon
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 14 lipca 2014, 07:06

Co do aktywnego tempomatu, to nie mam, ale jeździłem. I żałuję, że nie dokupiłem.
Nie zgadzam się, że przy manualu to się mija z celem. Wszystko zależy jak kto jeździ. Ja większość przebiegów robię na autostradach i tutaj ten wynalazek się przydaje i to bardzo. Choćby ze względu na "wyprzedzające" się tiry. Nie potrzebuję, żeby mi się samochód zatrzymał do 0 i potem sam ruszał. Ale kiedy jadę na autostradzie na mam przed sobą "wyprzedzającego" tira, to tempomat sam sobie zwolni do tych 90km/h i potem przyspieszy do zadanych 140 czy 150km/h. Przy dobrej elastyczności silników TSI, tak naprawdę nic wtedy nie trzeba robić.
I takie jest podstawowe zadanie aktywnego tempomatu, a nie jazda po mieście i możliwość zatrzymania samochodu do 0.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez bmelon » 14 lipca 2014, 07:37

Tak właśnie zamierzam użytkować ten temponamt - głównie w trasie i do jazdy autostradowej. Kwestia jak samochód realizuje proces hamowania i przyspieszania. Kolega z Opla twierdzi, iż tam to jest bardzo niekomfortowe - mocne dohamowania że można na szybie wylądować i szybkie przyspieszanie takie, iż wciska w fortel. Czy w Seacie można to jakość stopniować, tj. aby przyspieszenie i hamowanie nie było takie gwałtowne?

-- 14 lipca 2014, 08:37 --

Mam pytanie czy ktoś ma informację co zawierał darmowy Pakiet Sport+ w cenniku MY14 bo teraz to się zmieniło.
bmelon
Sport
Sport

Postprzez Zix » 14 lipca 2014, 08:10

Nie ma żadnych gwałtownych wyhamowań, wszystko działa elegancko. Można sobie ustawić odległość od auta przed nami oraz sposób pracy ACC (bodajże komfort/normal/sport). Przy wybranym sport szybciej przyspiesza jak się zrobi przed nami miejsce. Pisałem już w innych wątkach - sam bym pewnie tego nie zamówił, u mnie już było, ale jestem z działania tego systemu mega zadowolony. W następnym aucie będę to miał na pewno.

Jeśli chodzi o utrzymanie DSG w stosunku do manuala to nie ma tu żadnych większych różnic. Przy klasycznym automacie na pewno jest większe spalanie, przy DSG nie sądzę. Ja jestem zachwycony działaniem tej skrzyni. Jeśli chodzi o żywotność to ponoć zdarzają się awarię mechatroniki, ale nie jest to jakaś plaga, przy nowym aucie bym się tym nie przejmował, w końcu jest gwarancja.
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez host21 » 14 lipca 2014, 20:51

szczeslaw napisał(a):Co do aktywnego tempomatu, to nie mam, ale jeździłem. I żałuję, że nie dokupiłem.
Nie zgadzam się, że przy manualu to się mija z celem. Wszystko zależy jak kto jeździ. Ja większość przebiegów robię na autostradach i tutaj ten wynalazek się przydaje i to bardzo. Choćby ze względu na "wyprzedzające" się tiry. Nie potrzebuję, żeby mi się samochód zatrzymał do 0 i potem sam ruszał. Ale kiedy jadę na autostradzie na mam przed sobą "wyprzedzającego" tira, to tempomat sam sobie zwolni do tych 90km/h i potem przyspieszy do zadanych 140 czy 150km/h. Przy dobrej elastyczności silników TSI, tak naprawdę nic wtedy nie trzeba robić.
I takie jest podstawowe zadanie aktywnego tempomatu, a nie jazda po mieście i możliwość zatrzymania samochodu do 0.

Witam.
Zgadzam się w 100% z przedmówcą. Aktywny tempomat również idealnie sprawdza się na drogach gdzie mamy tylko jeden pas do dyspozycji i jedziemy w ciągu samochodów.
Włączam tempomat, wrzucam piąty bieg i ściągam nogę z gazu - odpoczywam.
Następny samochód również z tą opcją.
host21
Stella
Stella

Auto: Seat Leon St FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez arturek » 14 lipca 2014, 21:53

Jak już pisałem w innych wątkach, jestem wielkim fanem tego urządzenia i bardzo do niego zachęcam. Nie tylko zwiększa bezpieczeństwo (chroniąc np. przed najechaniem) ale bardzo powiększa komfort. Rzadko się "myli", tzn. działa inaczej niż to czego bym oczekiwał. Zresztą łatwo takie przypadki przewidzieć bądź opanować. Jadąc powyżej 80km/h można w praktyce korzystać z niego przez większą część trasy. Co do hamowania do 0 to raczej taki chwyt marketingowy - dla mnie zbyt stresujące, więc najczęściej hamuję sam nieco wcześniej i spokojniej. Za to często na trasie korzystam tempomatu żeby ruszyć, ale to tylko taki miły dodatek dla posiadaczy DSG. Przypuszczam, że z manualną skrzynią większość jego zalet jest zachowana więc wziął bym go także w tej kombinacji. Dodatkową zachętą w Leonie jest jego stosunkowo niska cena - w innych markach/modelach bywa wyższa przy niekiedy gorszej funkcjonalności. Warto też pamiętać, że w cenie aktywnego tempomatu dostajemy Front Assist, który potrafi w niektórych sytuacjach sam zahamować lub zmniejszyć prędkość przed ewentualną kolizją.

Polecam przetestowanie DSG i aktywnego tempomatu w czasie jazdy testowej. Wystarczy inny wóz z grupy VW - chyba wszystkie mają ten sam moduł tempomatu choć nieco inaczej działające w niektórych sytuacjach (np. po zatrzymaniu).
arturek
Stella
Stella

Auto: Leon 5F DSG
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Zix » 15 lipca 2014, 07:21

arturek napisał(a):Co do hamowania do 0 to raczej taki chwyt marketingowy - dla mnie zbyt stresujące, więc najczęściej hamuję sam nieco wcześniej i spokojniej.

Żaden tam chwyt - hamuje elegancko do zera za każdym razem. :) Też na początku byłem przestraszony i podczas hamowania trzymałem nogę nad pedałem hamulca.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez m_adam » 20 lipca 2014, 11:06

Przejechałem właśnie ponad 3,5 tys. km a Leonie użyczonym przez Salon z powodu opóżnienia z dostawą mojego auta. Jechałem do Chorwacji i większość tego na ACC.
Powiem jedno - DLA MNIE REWELACJA!!! Ustawiałem sobie 130 km/h, 6 bieg i auto więkoszość trasy przechało a moimi stopami nie dotykającymi pedałów. Polecam jego zakup.
Zamówiony Seat Leon ST FR 1.4 140 KM (będzie 1.4 150 KM ACT) plus wszystkie dodatki bez skóry i szyberdachu.
Dostawa już w końcówce czerwca!
m_adam
Stella +
Stella +

Postprzez Vampire1984 » 20 lipca 2014, 13:03

Nie bolały Cię stopy ani nic w ich okolicach? Nie czułeś nudy lub czegoś takiego jak takiego nie wiem "odłączenia się" od skupienia, koncentracji tego co na drodze? Ja nie potrafię na tempomacie jechać, bo mnie zaraz noga świerzbi:D i dziwne uczucie mam w stopach od tego dziwnego ułożenia.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez m_adam » 20 lipca 2014, 13:43

Nie miałem tekiego odczucia. Jak jedziesz w trasie to i tak za dużo nogami nie pracujesz (poza naszymi lokalnymi drogami :? ).
Jazda na ACC jest po prostu znacznie wygodniejsza.
Zamówiony Seat Leon ST FR 1.4 140 KM (będzie 1.4 150 KM ACT) plus wszystkie dodatki bez skóry i szyberdachu.
Dostawa już w końcówce czerwca!
m_adam
Stella +
Stella +

Postprzez bmelon » 20 lipca 2014, 15:37

Mnie noga boli od ciągłego wyciskania gazu tak więc tempomat to odpoczynek i relaks
bmelon
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 20 lipca 2014, 15:56

No nie wiem jak może noga bolec na stałej trasie od wciskania...nogę się trzyma na gazie, a nie wciska. Poza tym jeździsz stylem 0-1, że Cie boli od wciskania?
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez Zix » 20 lipca 2014, 17:57

Mnie też potrafi zaboleć na dłuższych trasach, tempomat zdecydowanie pomaga.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez bob » 20 lipca 2014, 18:28

Aktywny tempomat jest OK, ale przecież fajnie jeździ się "na normalnym" Ustawiam prędkość, hamuje i po przyciśnięciu włącznika tempomatu auto wraca do ustawionej prędkości, przyspieszam to również po puszczeniu gazu wraca do ustawionej prędkości, a ja jako kierowca przynajmniej jestem skupiony na tym co dzieje się na drodze.
bob
Stella +
Stella +

Auto: ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Raynold » 22 lipca 2014, 18:12

Zdecydowanie polecam. To na ile przyda się w codziennej jezdzie, to kwestia wtorna zależna od preferencji kierującego. Bywa jednak, że do domu trzeba wrócić o 3 nad ranem po nastu godzinach pracy. Mi się zdążyło złapać mandat (inny samochód) bo rozpędziłem się z górki o pare km za duzo (choc ACC z tego co wiem hamuje tylko silnikiem, ale w razie czego prosze o korekte), zmeczenie, zagapienie.

Innymi słowy w fazie gdy jazda nie sprawia frajdy, warto ustawic minimalna dopuszczalna predkosc (byloby idelanie gdyby robił synchro ze znakami) i spokojnie przejechac przez miasto czy przez jakies boczne drogi. Do tego zdecydowanie polecam Awaryjne hamowanie (wymaga tego samego radaru co tempomat ACC)
Raynold
Sport
Sport

Auto: Leon FR DSG

Postprzez komoornik » 22 lipca 2014, 20:51

ACC hamuje nie tylko silnikiem - inaczej nie miało by to sensu.
komoornik
Sport
Sport

Auto: Golf 7.5 1.5 TSI

Postprzez bmelon » 29 sierpnia 2014, 12:45

Czy przy zmianie biegów lub ich redukcji dla skrzyni manualnej ACC utrzymuje zadaną prędkość w tempomacie? Czy zmiana biegów równoznaczna jest z dezaktywacją ustalonej prędkości?

Dzięki za info.
GB
bmelon
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 29 sierpnia 2014, 13:03

Nie wiem jak ACC, ale skoro zwykły tempomat w Leonie utrzymuje prędkość, to zakładam, że ACC tym bardziej.
Aż się w pierwszym momencie zdziwiłem, o co "kaman", jak tempomat mi się nie wyłączył po wciśnięciu sprzęgła. W Lagunie wyłączał się po wciśnięciu zarówno sprzęgła, jak i hamulca. W Leonie tylko przy wciśnięciu hamulca.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez bmelon » 29 sierpnia 2014, 13:25

Podobnie było w Oplu że biegi go dezaktywowały. I przy redukcji również pozostaje aktywny?
bmelon
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 29 sierpnia 2014, 13:37

Tak. Ogólnie zmiana biegu w żadną stronę nie wyłącza tempomatu. Przynajmniej u mnie tak jest. Sądzę, że ACC działa tak samo.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez Poli241 » 30 sierpnia 2014, 19:44

Witam.

Potwierdzam w ACC (takowy posiadam ze skrzynią manualną) zmiana biegu nie wyłącza tempomatu, jak również utrzymuje zadaną rędkość.

Pozdrawiam
Poli241
Stella
Stella

Auto: SEAT Leon ST FR

Postprzez Vampire1984 » 16 grudnia 2014, 13:31

Tutaj rozwianie wątpliwości co do działania Aktywnego Tempomatu z Front Assist w skrzyni manualnej i z DSG:
DSG:
https://www.youtube.com/watch?v=LlZp_HimByM
Manual:
https://www.youtube.com/watch?annotatio ... qe-nMZSlt4
https://www.youtube.com/watch?v=_7olqZKSauU
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez Restrepo » 21 marca 2018, 19:48

Witam.
Odkopię temat.

Ja mam pytanie trochę z innej beczki.
Czy mając Front Assist i zwykły tempomat w manualu można go w jakiś sposób rozbudować do aktywnego?
Czy jest wogóle taka opcja?

Pozdrawiam
Restrepo
Stella
Stella

Auto: Leon III ST FR

Postprzez komoornik » 21 marca 2018, 21:35

Jest taka opcja, ale w autach MQB jest to mocno skomplikowane.

https://forums.ross-tech.com/showthread ... MQB-Tiguan
komoornik
Sport
Sport

Postprzez Restrepo » 21 marca 2018, 22:25

Faktycznie sporo grzebania.
Dzięki za odpowiedź.
Restrepo
Stella
Stella

Postprzez dudek_jd » 22 marca 2018, 00:24

A czy mi się wydaje czy tam nie ma żadnej wzmianki że aktywny tempomat do manualna to podejdzie w ogóle. Fabrycznie do manualna tego nawet nie da się zamówić, co ma sens bo może on wyhamować auto z powiedzmy 150 do zero czy nawet do 40 i wrócić do 150 co przy manualu byłoby niemożliwe bo bez zmiany biegu w dół by silnik zdusiło.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez Le0nZawodowiec » 22 marca 2018, 02:43

W golfie jest w manualu wiec i w leonie tez musi byc. Jak konfigurowalem kiedys leona w manualu to byla opcja acc. W golfie hamuje auto do kilkunastu km/h a pozniej pika zeby samemu hamowac. Moim zdaniem lepsze i to np kiedy sie ktos bawi radiem albo co nie powinno sie robic, telefonem. Chyba kazdy zareaguje jak auto zacznie nagle zwalniac i pikac.
Le0nZawodowiec
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5f

Postprzez marwisn » 22 marca 2018, 04:31

Jest i działa bardzo dobrze. Choć początkowo byłem sceptyczny to po pierwszej trasie uważam to za jeden z lepszych wynalazków w tym samochodzie.

W połączeniu z line assist jest nawet trochę przerażające. Auto samo hamuje, przyspiesza i bierze zakręty :D.

Na szóstym biegu bez problemów zwalnia do 60 km/h i rozpędza się do zadanej prędkości więc jest to dość użyteczne jak na manual.
marwisn
Sport
Sport

Auto: Leon 5F EX

Postprzez tatian » 22 marca 2018, 05:32

Potwierdzam acc w manualu daje radę. Żałuję tylko, że nie mam lane assist.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez tomek4985 » 22 marca 2018, 10:36

A jak działa front assist w manualu? Rozumiem, że przy DSG wyhamuje do 0, a jak to jest przy ręcznej skrzyni?
tomek4985
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Le0nZawodowiec » 22 marca 2018, 11:04

Brachol w golfie tego nie ma. Sprawdzilem wlasnie konfigurator i wlasnie front assist
nie mozna dodac do manuala.
Le0nZawodowiec
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5f

Postprzez Restrepo » 22 marca 2018, 11:13

Front Assist miałem "nieszczęście" przetestować na autostradzie zaraz po kupie auta.
Przy prędkości 150+ z za tira na prawym pasie, na lewy wyskoczył niedzielny kierowca.
Front Assist wykrył go z informacją że odległość jest za mała w miejscu wartości tempomatu.
Gdy zbliżał się za szybko auto samo zaczęło dość gwałtownie hamować, piszczeć i na wyświetlaczu wyskoczyła duża czerwona ikona.
Obyło się bez kontaktu i odstęp zachowany w miarę rozsądny. ;)
Restrepo
Stella
Stella

Postprzez komornik320 » 22 marca 2018, 11:33

marwisn napisał(a):Jest i działa bardzo dobrze. Choć początkowo byłem sceptyczny to po pierwszej trasie uważam to za jeden z lepszych wynalazków w tym samochodzie.

W połączeniu z line assist jest nawet trochę przerażające. Auto samo hamuje, przyspiesza i bierze zakręty :D.

Na szóstym biegu bez problemów zwalnia do 60 km/h i rozpędza się do zadanej prędkości więc jest to dość użyteczne jak na manual.

Święte słowa.

tomek4985 napisał(a):A jak działa front assist w manualu? Rozumiem, że przy DSG wyhamuje do 0, a jak to jest przy ręcznej skrzyni?

Po prostu silnik zdechnie - tak mi się wydaje. ACC działa chyba od 30km/h w górę. Przy hamowaniu nie mam pojęcia co się stanie poniżej 30km/h. Jednak w manualu na szóstym biegu to raczej nie zamierzam sprawdzać jak poniżej tej granicy zachowa się samochód.

Jeżeli ktoś jeździ w kolumnie (czyli za jakimś przynajmniej jednym samochodem) to ACC jest fantastyczna sprawą, ustawiasz tempomat na maksa i ciśniesz za samochodem przed Tobą. Obie nogi odpoczywają, samochód sam przyspiesza, sam hamuje, a kierowcę interesuje kierunkowskaz, lusterka no i kierownica :)
komornik320
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez marwisn » 22 marca 2018, 12:31

Le0nZawodowiec napisał(a):Brachol w golfie tego nie ma. Sprawdzilem wlasnie konfigurator i wlasnie front assist
nie mozna dodac do manuala.

To sie nazywa system awaryjnego hamowania czy jakoś tak.

Dwa razy jak na razie miałem okazję widzieć go w akcji :
- auto przede mną (jakieś 5 metrów) wrzuciło migacz i dość ostro zachamowało by skręcić w prawo. Zanim zareagowałem (bo wg mnie nie musiłem reagować od razu), auto wyświetliło ikonkę kolizji na FIS'ie i ostro przychamowało. Gdybym nie wcisnął od razu sprzegła to myśle, że był wstanie zdusić silnik. Wystraszyłem sie jak cholera w tedy bo pierwszy raz miałem taką sytuacje.
- jechałem jakieś 70 km/h kiedy przede mną samochody stanęły. Auto zaczeło mocno hamować by na kilka metrów przed poprzedzającym autem wywalić na FIS'ie ikonę "buta na hamulcu" i komunikat HAMUJ głośno przy tym piszcząc.
marwisn
Sport
Sport

Postprzez szadubaba » 22 marca 2018, 18:42

Nowy front assist tez dziala na pieszych, testowalem w warunkach kontrolowanych :D
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez tatian » 22 marca 2018, 18:45

Front Assist w Leonie działa do 30 czy 40 km z tego co widziałem na filmach. Nawet jak Ci się auto zdusi i zgaśnie to zaraz z automatu się odpali.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez mariuszes » 22 marca 2018, 22:00

Mam pytanie.. do jakiej prędkości działa aktywny tempomat w Leonie? W instrukcji jest co prawda napisane, że do 210km/h ale czy tak jest w rzeczywistości?
Jako ciekawostkę dodam, że ostatnio konfigurowałem Octavię dla porównania i pani w salonie z uświadomiła mnie, że ACC pracuje do 160km/h, chyba, że chcę więcej to muszę dopłacić ok 1200zł...
mariuszes
Stella
Stella

Auto: O2FL

Postprzez marwisn » 23 marca 2018, 06:43

Ja testowałem do 160 km/h. Bardziej wiarygodna jest dla mnie instrukcja niż sprzedawca w salonie (z doświadczenia).
marwisn
Sport
Sport

Postprzez biz0n » 23 marca 2018, 06:55

Potwierdzam w manualu działa bardzo fajnie :)
Obrazek
biz0n
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Seat Leon Xcellence
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez trezor » 23 marca 2018, 08:46

mariuszes napisał(a):Mam pytanie.. do jakiej prędkości działa aktywny tempomat w Leonie? W instrukcji jest co prawda napisane, że do 210km/h ale czy tak jest w rzeczywistości?
Po FL działa do 210km/h.
trezor
Sport
Sport

Auto: C300

Postprzez komornik320 » 23 marca 2018, 09:47

Przed FL chyba do 190km/h było maks ACC o ile dobrze pamiętam z autostrady. Może jest to zależne od silnika?
komornik320
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez michal84 » 23 marca 2018, 10:30

Przed FL do 160.
michal84
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR MY2016

Postprzez dudek_jd » 23 marca 2018, 14:08

nie tam żebym za taką opcją tęsknił bo jak dla mnie wszystkie te tempomaty działają bardzo panicznie i hamują o jakieś 100m za wcześnie ale patrze że chyba wybierałem auto w najgorszym możliwym momencie... VC nie było, beatsa nie było, cupry 4drive nie było, acc w manualu nie było a ładniejsze felgi były odwrotnie niż teraz za 2800 a nie 1600 jak teraz... jak żyć ? :P
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez michal84 » 23 marca 2018, 14:17

Odległość hamowania w acc sobie wybierasz w jednym z 5 poziomów. Uważam, że najpóźniejsze hamowanie przy prędkościach autostradowych jest naprawdę blisko poprzedzającego auta, dodatkowo masz do wyboru 3 poziomy przyspieszenia po zwolnieniu drogi. Mam acc w wersji z manualem i uważam, że działa świetnie. To jeden z mocniejszych puntów elektroniki leona, w przeciwieństwie np do line assist czy automatu długich świateł (które wg. mnie nie nadają się do użytku, ich pomyłek jest zbyt dużo niezależnie od ustawień)
michal84
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR MY2016

Postprzez komoornik » 23 marca 2018, 17:37

Jak twierdzisz że asystent świateł drogowych działa słabo, to przetestuj go w takiej Toyocie Auris :)

A z lane assist co jest nie tak?
komoornik
Sport
Sport

Postprzez marwisn » 23 marca 2018, 18:02

Asystent świateł działa słabo bo to prosty system oparty na kamerze, która wypatruje świateł z przeciwka i włącza długie zerojedynkowo. W normalnym ruchu i przy obecnym jego natężeniu trafić pustą drogę po horyzont to jak trafić w lotka.

Do line assist nie mam uwag. Działa nawet jak jest tylko jedna linia, a po drugiej krawężnik. Myślałem, że do działania tego systemu potrzeba linii z obu stron
marwisn
Sport
Sport

Postprzez oliverasek » 23 marca 2018, 18:43

Ja osobiście miałem aktywny tempomaty z ACC w DSG i sprawdzał się bardzo dobrze, dlatego bardzo się zdziwiłem oglądając filmy autocentrum z golfem gtd bodajże gdzie uznawali ACC za skrajnie nieskuteczne. Jedyna ułomność tych systemów ukazywała się na autostradzie, kiedy chcąc wyprzedzić auto jadące na prawym pasie, ja już połową auta byłem na lewym pasie, jednocześnie zmniejszając odległość do wyprzedzanego auta i nagle ZONK, ACC samo gwałtownie hamowało do prędkości auta które miałem wyprzedzić. Działał tak jak ktoś wyżej wspomniał do 160 km/h
(Cupra 265)
oliverasek
Stella +
Stella +

Auto: CUPRA 280

Postprzez marwisn » 23 marca 2018, 19:19

Bo tempomat nie służy do wyprzedzania ;).

Ma utrzymywać zadaną prędkość. ACC jest mega wygodne w trasie bo zwalnia z obowiązku pilnowania prędkości samochodu przed Tobą. Podłączasz się do auta z przodu, stopy w bambosze i lecisz.

Co roku jeżdżę do Chorwacji po 1600 KM w jedną stronę. Ciężko się wystrzelić z prędkością jak jedziesz w kolumnie aut na autostradzie bo ten przed Tobą co po chwilę zwalnia lub przyspiesza. Co chwilę trzeba korygować prędkość tempomatu. Z ACC ten problem nie istnieje.
marwisn
Sport
Sport

Następna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne