Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
szczeslaw napisał(a):Co do aktywnego tempomatu, to nie mam, ale jeździłem. I żałuję, że nie dokupiłem.
Nie zgadzam się, że przy manualu to się mija z celem. Wszystko zależy jak kto jeździ. Ja większość przebiegów robię na autostradach i tutaj ten wynalazek się przydaje i to bardzo. Choćby ze względu na "wyprzedzające" się tiry. Nie potrzebuję, żeby mi się samochód zatrzymał do 0 i potem sam ruszał. Ale kiedy jadę na autostradzie na mam przed sobą "wyprzedzającego" tira, to tempomat sam sobie zwolni do tych 90km/h i potem przyspieszy do zadanych 140 czy 150km/h. Przy dobrej elastyczności silników TSI, tak naprawdę nic wtedy nie trzeba robić.
I takie jest podstawowe zadanie aktywnego tempomatu, a nie jazda po mieście i możliwość zatrzymania samochodu do 0.
arturek napisał(a):Co do hamowania do 0 to raczej taki chwyt marketingowy - dla mnie zbyt stresujące, więc najczęściej hamuję sam nieco wcześniej i spokojniej.
marwisn napisał(a):Jest i działa bardzo dobrze. Choć początkowo byłem sceptyczny to po pierwszej trasie uważam to za jeden z lepszych wynalazków w tym samochodzie.
W połączeniu z line assist jest nawet trochę przerażające. Auto samo hamuje, przyspiesza i bierze zakręty.
Na szóstym biegu bez problemów zwalnia do 60 km/h i rozpędza się do zadanej prędkości więc jest to dość użyteczne jak na manual.
tomek4985 napisał(a):A jak działa front assist w manualu? Rozumiem, że przy DSG wyhamuje do 0, a jak to jest przy ręcznej skrzyni?
Le0nZawodowiec napisał(a):Brachol w golfie tego nie ma. Sprawdzilem wlasnie konfigurator i wlasnie front assist
nie mozna dodac do manuala.
Po FL działa do 210km/h.mariuszes napisał(a):Mam pytanie.. do jakiej prędkości działa aktywny tempomat w Leonie? W instrukcji jest co prawda napisane, że do 210km/h ale czy tak jest w rzeczywistości?
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości