Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
KAI napisał(a):tomaso6 rozumiem, że to nie jest Twoje pierwsze auto i jesteś pewien, że to naprawdę występuje?
Bo takie objaw daje np. wiatr
tomaso6 napisał(a):W moim Leonie od wyjazdu z salonu coś mi nie gra w układzie kierowniczym. Przy jeździe na wprost trzeba cały czas bardzo delikatnie korygować kurs, raz w lewo raz w prawo i tak non stop co 100m. Brakuje mi takiej pożądanej tendencji do "powrotu" kierownicy na wprost, tzn niby jest gdy się jedzie wolniej, natomiast przy szybszej jeździe czuć taki "budyń" w położeniu 0. Przesiadłem sie z Leona 2 i jeżdżę czasami Cklasą oraz Clio i to czuć wyraźnie że w Leonie3 jest pod tym względem gorzej. Zgłaszałem to w ASO ale po sprawdzeniu zbieżności orzekli że jest wszystko o.k. Czy ktoś z Was ma też takie odczucia?
Brakuje mi takiej pożądanej tendencji do "powrotu" kierownicy na wprost, tzn niby jest gdy się jedzie wolniej, natomiast przy szybszej jeździe czuć taki "budyń" w położeniu 0
szczeslaw napisał(a):Z przyciskiem już słyszałem o paru takich egzemplarzach. Powinni spokojnie zrobić.
Z lampą mam to samo. Zgłoszone u Lellka we Wrocławiu i czekam na kontakt. Podobno jest to silniczek, ale jeszcze nie mają pewności.
Z prowadzeniem - wygląda to na usterkę elektrycznego wspomagania. Raczej dość niebezpieczne, więc niech nie zwlekają za bardzo z naprawą.
trenertenisa napisał(a):szczeslaw napisał(a):Z przyciskiem już słyszałem o paru takich egzemplarzach. Powinni spokojnie zrobić.
Z lampą mam to samo. Zgłoszone u Lellka we Wrocławiu i czekam na kontakt. Podobno jest to silniczek, ale jeszcze nie mają pewności.
Z prowadzeniem - wygląda to na usterkę elektrycznego wspomagania. Raczej dość niebezpieczne, więc niech nie zwlekają za bardzo z naprawą.
no u mnie z lampą też czekają nawet nagrałem im film z tym rytuałema co do układu kierowniczego to nie odbiorę auta dopóki nie naprawią tym bardziej że 1 lutego trasa bytom-madonna di campiglio (1.150 km) z rodziną...
trenertenisa napisał(a):A to ja dodam coś w temacie otóż dziś tzn 13.01 odstawiłem swojego leona do Lellka z następującą usterką : auto przy jeździe na wprost też mi zaczęło myszkować po drodze a pierwszym objawem było jak jechałem z Warszawy to zdażyło się coś takiego....było mokro i padał deszcz nagle auto zaczęło jakby jeździć po koleinach-objaw kierownica przy delikatnej korekcie najpierw stawiała opór a potem nagle puszczała , potem ten objaw zaobserwowałem na postoju gdy auto stoi to przy delikatnym ruchu kierownicą najpierw jest opór a potem puszcza. Przy zmianie profilu na sport też kierownica gumowa i takie ogólne wrażenie jakby auto nie było "spięte". Powiedzieli że coś będą jutro sprawdzać . Druga usterka to już nie w temacie ale napiszę że podczas mrozów prawy refłektor zjeżdżał i tak zostawał (nie pozycjonował się) po 5 min jak się zatrzymałem i ponownie uruchomiłem auto wszystko wracało do normy.......trzecia usterka to od nowości blokujący się przycisk świateł awaryjnych po prostu nie odskakuje-mają wymienić . Przebieg 9.500 km
SauronRzeznik napisał(a):trenertenisa napisał(a):A to ja dodam coś w temacie otóż dziś tzn 13.01 odstawiłem swojego leona do Lellka z następującą usterką : auto przy jeździe na wprost też mi zaczęło myszkować po drodze a pierwszym objawem było jak jechałem z Warszawy to zdażyło się coś takiego....było mokro i padał deszcz nagle auto zaczęło jakby jeździć po koleinach-objaw kierownica przy delikatnej korekcie najpierw stawiała opór a potem nagle puszczała , potem ten objaw zaobserwowałem na postoju gdy auto stoi to przy delikatnym ruchu kierownicą najpierw jest opór a potem puszcza. Przy zmianie profilu na sport też kierownica gumowa i takie ogólne wrażenie jakby auto nie było "spięte". Powiedzieli że coś będą jutro sprawdzać . Druga usterka to już nie w temacie ale napiszę że podczas mrozów prawy refłektor zjeżdżał i tak zostawał (nie pozycjonował się) po 5 min jak się zatrzymałem i ponownie uruchomiłem auto wszystko wracało do normy.......trzecia usterka to od nowości blokujący się przycisk świateł awaryjnych po prostu nie odskakuje-mają wymienić . Przebieg 9.500 km
Mam dokładnie to samo, wydawało mi się że to zwidy: w okolicach ustawienia zero, kierownica stawia bardzo mocny opór a potem nagle "puszcza". Czuć to tylko przy minimalnych korektach i niewielkim nacisku na koło kierownicy. Wcześniej tego nie czułem, ale niewykluczone że tak działa elektryczne wspomaganie... Chris Harris testował kiedyś Abartha 500 i mówił o podobnym odczuciu (kierownica sprawa wrażenie że koła sie blokują, a potem nagle puszcza).
trenertenisa napisał(a):SauronRzeznik napisał(a):trenertenisa napisał(a):A to ja dodam coś w temacie otóż dziś tzn 13.01 odstawiłem swojego leona do Lellka z następującą usterką : auto przy jeździe na wprost też mi zaczęło myszkować po drodze a pierwszym objawem było jak jechałem z Warszawy to zdażyło się coś takiego....było mokro i padał deszcz nagle auto zaczęło jakby jeździć po koleinach-objaw kierownica przy delikatnej korekcie najpierw stawiała opór a potem nagle puszczała , potem ten objaw zaobserwowałem na postoju gdy auto stoi to przy delikatnym ruchu kierownicą najpierw jest opór a potem puszcza. Przy zmianie profilu na sport też kierownica gumowa i takie ogólne wrażenie jakby auto nie było "spięte". Powiedzieli że coś będą jutro sprawdzać . Druga usterka to już nie w temacie ale napiszę że podczas mrozów prawy refłektor zjeżdżał i tak zostawał (nie pozycjonował się) po 5 min jak się zatrzymałem i ponownie uruchomiłem auto wszystko wracało do normy.......trzecia usterka to od nowości blokujący się przycisk świateł awaryjnych po prostu nie odskakuje-mają wymienić . Przebieg 9.500 km
Mam dokładnie to samo, wydawało mi się że to zwidy: w okolicach ustawienia zero, kierownica stawia bardzo mocny opór a potem nagle "puszcza". Czuć to tylko przy minimalnych korektach i niewielkim nacisku na koło kierownicy. Wcześniej tego nie czułem, ale niewykluczone że tak działa elektryczne wspomaganie... Chris Harris testował kiedyś Abartha 500 i mówił o podobnym odczuciu (kierownica sprawa wrażenie że koła sie blokują, a potem nagle puszcza).
ooo dokładnie to! ale wcześniej tego nie było.
Zix napisał(a):Żona ma nowego Hyundaia i30, też z elektrycznym wspomaganiem i tam jest jeszcze gorzej, ale bardzo podobnie.
Zix napisał(a):Nie czuję tego aż tak bardzo u siebie. Na pewno nie tak jak Wy to opisujecie. Dla mnie ten układ kierowniczy to jest najgorsza rzecz w tym aucie. Czy wadliwy? Nie powiedziałbym, raczej nie dający uczucia pewności i nie przekazujący mi tylu "infomacji" z drogi ile bym sobie życzył. Tyle, że w innych autach z takim wspomaganiem jest podobnie IMO. Przykładowo, z aut jakimi trochę pojeździłem, w najnowszym BMW X4 jest podobnie, w X5 E70 było zdecydowanie lepiej, tak samo w 5 E60, mimo, że to starsze samochody były...
-- 14 stycznia 2015, 12:28 --
Aaaa, i jeszcze jedno, ja mam progresywny układ kierowniczy (w pakiecie z DCC) i wrażenia mogą być jednak inne.
trenertenisa napisał(a):Też ma DCC i tej progresji nie odczuwam wcale ....
The progressive steering system is celebrating its debut in the new Golf GTI. It is a standard feature for both power levels. This steering system lets drivers make a turn of a given radius with smaller steering wheel movements. That is, the driver does not need to reach over the steering wheel as often in tight bends. With progressive steering, it takes 2.1 turns of the wheel (380°) to reach the end stop; in the standard steering system of the less powerful Golf models it takes 2.75 turns (500°). Background: Conventional steering systems operate with a constant gear ratio. The new steering of the Golf GTI, meanwhile, operates with a progressive steering gear ratio. This reduces steering work perceptibly when manoeuvring and parking. On country roads with lots of bends, and when making turns, the driver experiences a plus in dynamics due to the more direct layout.
Technically, progressive steering differs from the basic steering system primarily by the rack’s variable tooth spacing and a more powerful electric motor. Its functional difference: Unlike with constant steering ratios, which by necessity always represent a compromise between dynamic performance and comfort, here the steering rack’s toothing is significantly modified by the steering stroke. This results in more precise and relaxed driving in the middle steering range up to high speeds; due to the smaller steering input angles that are required, the system offers significantly greater agility and more driving fun on roads with lots of bends. At lower speeds, on the other hand, such as in city driving or parking situations, the Golf GTI is much easier to handle thanks to the lower steering input angles – offering a perceptible gain in comfort.
Zix napisał(a):Wydaje mi się, że to co Cię denerwuje, zmiana siły wspomagania, to może być w tym przypadku ficzer, a nie wada.
trenertenisa napisał(a):UWAGA! Dzwonił Pan z serwisu i powiedział że trzeba wprowadzić nowe nastawy w systemie wspomagania układu kierowniczego bo coś się posypało ale do tego trzeba mieć auto gotowe do jazdy a mój Leon ma wymontowany reflektor tak że jutro się tym zajmą ale pocieszające jest to że serwis widzi problem.
Vampire1984 napisał(a):Ja nic takiego nie zauważyłem u siebie, trzymam na wprost to jedzie na wprost, choć układ bardzo czuły jest, lekki ruch i już zmienia kierunek, ale dla mnie to dobrze.
A konkretniej odnośnie egzemplarzy do "poprawy"? wszystkie czy wybrane?
trenertenisa napisał(a):-- 23 stycznia 2015, 15:42 --
No i przechwaliłem.....układ kierowniczy a właściwie jego wspomaganie działa ale do ok 30 min jazdy. Potem znowu choć już nie w tak dużym zakresie ale podczas jazdy na wprost i przy delikatnej próbie korekty następuje opór a potem puszcza. Testowałem inny egzemplarz u Lellka i wszystko było ok czyli coś u mnie nie gra. Spisali w serwisie zgłoszenie i wysłali do centrali, mam czekać na info
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości