Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Odbiór nowego Leona 5F - na co zwrocic uwagę?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Postprzez sensei » 13 lutego 2014, 15:27

Witam wszystkich.

Za niedługo będe odbierał z salonu moją FRkę. Czy przy odbiorze warto szczególnie na coś zwrócić uwagę ?
Czy historie krążące po necie o autach spadających z lawet / lakierowanych w przysalonowych ASO i wystawianych do sprzedaży klientowi jako nówki sztuki (nie są to przykłady od seata tylko ogólne) to przypadki jednostkowe ew. tzw. miejskie legendy ?

Następne pytanko - bardzo nie podobają mi się gołe progi w tylnej części auta (drzwi) , seat nie proponuje nic ze swoich firmowych akcesoriów, ktoś już się nad tym zastanawiał ? co można by zastosować

I ostatnie - czy zimą lepiej będzie jeżdziło się na 17 czy 16 calach - druga opcja to kupno felg i opon, wieć chwilowo jestem za pierwszą. 16 to więcej gumy na wysokość, a 17 to szerszy kapeć...

pzdr
sensei
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR 122KM
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Odbiór auta z salonu

Postprzez Cristobal » 13 lutego 2014, 15:31

Co do spadających aut ... niedawno na obwodnicy Wrocka rozpierdzieliła a właściwie wypierdzieliła się laweta z nówkami sztukami, marki niestety nie znam.
Co do kapci na zimę ... zimy już nie będzie ;) a tak serio jak latasz po śniegu to lepiej będzie się sprawować węższe kółko.
SEAT LEON '11 1.2 TSI COPA BLACK PHANTOM
Cristobal
Sport
Sport

Auto: SEAT Leon 1P
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Quarien » 13 lutego 2014, 18:09

Generalnie nie zaszkodziłoby zrobić dokładnego obchodu po samochodzie. Historie o rozwalonych autach to trochę już hardcore... ale z drugiej strony przezorny zawsze ubezpieczony ;)

Moje dwie rady:
a) Teraz prawdopodobnie Twój samochód jest w salonie, albo go przygotowują do wydania, albo jeszcze stoi na placu.
Wpadnij tak z dupy do salonu, powiedz swojemu sprzedawcy, że chciałbyś zobaczyć ten swój samochód bo się doczekać nie możesz.
Ja tak zrobiłem, gdy donosiłem jakieś papiery jeszcze, zapytałem miłego pana (Pozdrawiam Pana Andrzeja z Komety w Warszawie ;) ) czy gdzieś mój samochód nie stoi. I zobaczyłem byłem go na placu, jeszcze zafoliowanego itp.
Obrazek

Wnioskuję, że jakby miała się stać związana z nim kicha to by nie był taki zafoliowany ;)

b) Weź kogoś ze sobą do salonu. Najlepiej kogoś spostrzegawczego. Ty będziesz podniecony jak dziecko i zawsze coś Ci może umknąć.
Ja wziąłem mojego ojca, człowieka który znajdował mi na swetrze włosy dziewczyn, z którymi się spotykałem w danym czasie:
"Ooo... widzę, że ruda tym razem. No, no."
Więc jakby coś miało być to by to znalazł ;)
Quarien
Sport
Sport

Auto: Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez wiechec89 » 13 lutego 2014, 18:12

sensei napisał(a):Czy historie krążące po necie o autach spadających z lawet / lakierowanych w przysalonowych ASO i wystawianych do sprzedaży klientowi jako nówki sztuki (nie są to przykłady od seata tylko ogólne) to przypadki jednostkowe ew. tzw. miejskie legendy ?

Powiem tak, ojciec kupował pod koniec 1999 roku nowego seata cordobę z salonu i okazało się, że była poprawiana tylna klapa. Zorientował się dopiero jak pół roku poźniej oddawał do lakiernika w celu naprawy jednego wgniecenia, lakiernik to zauważył. Fakt nie była to duża poprawka, bo wielkości 10x7 cm i widoczna w pełnym słońcu lub pod lampą. Tak więc dobrze by było gdybyś dobrze oglądnął samochód, nie zaszkodzi mieć nawet czujnika lakieru.
wiechec89
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: LEON 1P
Silnik: BMM 2.0

Postprzez Cristobal » 13 lutego 2014, 22:38

Jak wóz będzie stał w miejscu oświetlonym świetlówkami to w takim świetle nawet Steve Wonder zauważyłby niedoskonałości lakieru :)
Cristobal
Sport
Sport

Postprzez sadoo » 13 lutego 2014, 23:09

Ja przy odbiorze sprawdzałem elektronicznym czujnikiem lakieru, bo też się naczytałem w necie różnych historii. Po dokładnych oględzinach z każdej strony i porównaniem z identycznym tylko, że 5D wychodziły praktycznie takie same wartości. Po tym dopiero potwierdziłem odbiór auta.
Bo jak potwierdzisz i odbierzesz a znajdziesz nawet na drugi dzień uchybienie to już po jabłkach.
Odnośnie spadających aut z Lawet, dzisiaj widziałem takiego zafoliowanego na lawecie (jak kolega wyżej pokazuje) golfa VII z pogiętą dość poważnie maską.
Teraz na każdym kroku trzeba uważać, ale też nie przesadzać :)
sadoo
Stella
Stella

Auto: Audi Seat
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez sensei » 13 lutego 2014, 23:37

No to nie powiem, trochę mnie wystrachaliście :roll:
Dzwoniłem do salonu i będę oglądał auto w sobotę, pan diler jakby wyczuwając intencje nawet sobie zażartował że "można przyjechać obejrzeć bo już wyjechało z blacharni" z tymi foliami się nie dopytywałem ale zakładam że ich nie będzie bo ponoć auto przeszło pomiar czujnikiem na serwisie, dodatkowo zamontowano mi i polakierowano w kolorze tylne czujniki parkowania... z tym miernikiem myślałem wcześniej ale nie mam za bardzo od kogo pożyczyć, więc liczę że udostępnią mi w salonie. Jakie wartości są prawidłowe (nie ukrywam że nigdy ustrojstwa w ręku nie miałem) zakładając że nie będę miał akurat auta do porównania ?
sensei
Stella +
Stella +

Postprzez sadoo » 14 lutego 2014, 00:17

Warstwa lakieru w Leonach nie jest za gruba, nie pamiętam dokładnie wartości jak sprawdzałem u siebie (Chyba wychodziło ok 120-140 um.), ale specjaliści podają do 180 um dla auta z oryginalną warstwą , do 400 um to już lakierowany.
Pamiętaj, że zawsze przy zagięciach, wgłębieniach, wybrzuszeniach, czujnik nie pokaże wiarygodnej wartości.
Moim zdaniem nie ma co się aż tak obawiać, ale warto sprawdzić dla własnego spokoju.
Powodzenia przy odbiorze i radości z użytkowania.
A koła zimowe wsadź takie na jakie cię swobodnie stać.
sadoo
Stella
Stella

Auto: Audi Seat

Postprzez Cristobal » 14 lutego 2014, 08:37

sadoo napisał(a):Warstwa lakieru w Leonach nie jest za gruba,

Powiedziałbym nawet że jest zaj..cie cienka :evil:
Cristobal
Sport
Sport

Postprzez havran » 14 lutego 2014, 09:41

Nie zapominajcie, że jeśli auto mam poprawiany jakiś element lakierniczo to nie od razu musi oznaczać pogięty ten element.
W fabryce w lakierni też jest kontrola jakości i jeśli jest źle wykonana powłoka lakiernicza to od razu ją na miejscu poprawiają.
... a po dodaniu gazu zmysłowy pomruk zamienia się w rasowy ryk!!!
havran
Stella +
Stella +

Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Olek » 14 lutego 2014, 21:18

Cristobal napisał(a):

Ja dziś odbierałem swojego Leona i poprosiłem o sprawdzenie grubości lakieru - byłem zaskoczony wynikami, bo pokazywało się jakieś 67-70 na drzwiach/błotnikach/masce i ok 80 na klapie bagażnika i dachu :shock:
Olek
Stella
Stella

Auto: Leon III

Postprzez Cristobal » 14 lutego 2014, 21:30

Olek napisał(a):
Cristobal napisał(a):

Ja dziś odbierałem swojego Leona i poprosiłem o sprawdzenie grubości lakieru - byłem zaskoczony wynikami, bo pokazywało się jakieś 67-70 na drzwiach/błotnikach/masce i ok 80 na klapie bagażnika i dachu :shock:

Ja się o tym przekonałem jak miałem lekką obcierkę zderzaka, chciałem cholerę spolerować ale nawet nie ruszyłem dobrze papierem a ukazał mi się widok surówki zderzaka. Skończyło się na zakupie setki lakieru i zrobieniu tego jak należy.
Cristobal
Sport
Sport

Postprzez jakubc » 15 lutego 2014, 00:43

Myślę, że chodzenie z czujnikiem lakieru po salonie to lekka przesada. Owszem, po Internecie krążą informacje o samochodach spadających z lawet ale bądźmy poważni - o dziewczynach zachodzących w ciąże od pływania w basenie też piszą.

Drobne poprawki lakiernicze pewnie się zdarzają, ale komu to przeszkadza na dobrą sprawę.

Bardzo cienka warstwa lakieru faktycznie niepokoi, widać księgowi wzięli się również za malowanie.

Pozdrawiam,
J
jakubc
Stella +
Stella +

Auto: LEON FR 5F
Silnik: benzyna inny

Postprzez Cristobal » 15 lutego 2014, 07:36

jakubc napisał(a):ale komu to przeszkadza na dobrą sprawę.

Na pewno temu któremu będziesz kiedyś odsprzedawał auto. Dziś jakaś taka moda, że większość kupujących jak kupuje wóz nawet 10 letni to ma takie wymagania jakby co najmniej kupowali nówkę sztukę.
Cristobal
Sport
Sport

Postprzez sensei » 15 lutego 2014, 09:18

Dokładnie, jak się ma auto od nowości i świadomość bezwypadkowości to potem jest świecenie oczami przy odsprzedaży... a tak uczciwie byłoby powiedzieć "podczas transportu otarliśmy zderzak, o tu, mierzymy, no rzeczywiście, no to w ramach rekompensaty do wyboru, zimówki, felgi 18 albo chip na 140KM gratis" :mrgreen:
sensei
Stella +
Stella +

Postprzez wojtekk » 15 lutego 2014, 12:12

Napewno na zderzaku sprawdzisz miernikiem ze bylo malowane :roll: swoja droga, macie problemy, na auto z salonu jest gwarancja, nigdy nie spotkalem sie aby salonowka byla malowana, a jesli byla to napewno nie do poznania.
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez peter85 » 15 lutego 2014, 12:57

nigdy nie spotkalem sie aby salonowka byla malowana,

Ja niestety się spotkałem i to nie raz w różnych markach...mój ojciec kiedyś kupił passata z powtórnie malowaną maską, znajomy Alfę 156 z dachem, także trzeba sprawdzać auta przed odbiorem. To nieuniknione, że przy parkowaniu i transporcie tysięcy samochodów zdarza się, że któryś się zarysuje na placu albo przy załadunku ale wypadałoby o tym poinformować kupującego...

na auto z salonu jest gwarancja

no i jak potem udowodnisz, że to nie Ty miałeś stłuczkę albo ktoś Ci porysował auto i sam to ponownie lakierowałeś... :?:
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez szczepan » 15 lutego 2014, 16:38

A ile się traci w przypadku odsprzedaży samochodu, który kosztował 100 tyś zł po 10 latach z grubszą warstwą lakieru na jakimś elemencie ? Kwota ta zapewne nie jest warta zachodu. Dla mnie ważniejsze są spasowania elementów, ale nigdy nie mierzył bym szpar mikromierzem. No chyba, że różnice widać gołym okiem.
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE

Postprzez peter85 » 15 lutego 2014, 17:04

Kwota ta zapewne nie jest warta zachodu

Jeśli samochód miał tylko jeden lub 2 elementy malowane to po 10 latach pewnie nie, ale jak go sprzedajesz po 3 latach bo miałeś w leasingu (jak prawie wszystkie firmy)który się skończył i zmieniasz na nowy to już tak. Był jakiś czas temu na tym forum temat o tym jak jeden z użytkowników kupował nową Cuprę od jednego z dealerów. Na szczęście przejechał samochodem miernikiem i wyszło, że niestety kilka elementów miał malowane, po rozmowach z kierownikiem salonu zamienili mu na inny egzemplarz udzielając rabatu i przepraszając za zaistniałą sytuację.
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez Pazdz » 15 lutego 2014, 21:11

Ja miałem lekkiego wgniota w dachu z tyłu z prawej strony nad głową pasażera. Ciężko było go zauważyć, ojciec wychwycił. Wyciągnęli go bez problemu.
Pazdz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Skulek » 21 lutego 2014, 00:14

jakubc napisał(a):Myślę, że chodzenie z czujnikiem lakieru po salonie to lekka przesada. Owszem, po Internecie krążą informacje o samochodach spadających z lawet ale bądźmy poważni - o dziewczynach zachodzących w ciąże od pływania w basenie też piszą.

Drobne poprawki lakiernicze pewnie się zdarzają, ale komu to przeszkadza na dobrą sprawę.

Bardzo cienka warstwa lakieru faktycznie niepokoi, widać księgowi wzięli się również za malowanie.

Pozdrawiam,
J

Sorry, ale ja biegałem z czujnikiem lakieru... To nie jest zabawka za 100zł, tylko gruba forsa. Ja będę się zarzekał, że bezwypadkowy, a przy sprzedaży wpadnie koleś z czujnikiem, a tu błotnik malowany i co wtedy ?
Przeszłość:
Ibiza 6K GT TDI 1.9TDI 185KM@380NM
Ibiza 6k2 Cupra 1.8T 156KM@210NM
Ibiza 6L FR 1.9TDI 164KM@400NM
Leon 1P FR 2.0 TDI 195KM@430NM
VW Golf VI GTI DSG 2.0 TSI 224KM@300NM
Teraźniejszość:
Leon 5F FR DSG 2.0 TDI 150KM@320NM
Skulek
Sport
Sport

Auto: Leon FR

Postprzez brucelee » 21 lutego 2014, 10:17

viewtopic.php?t=27361

Jak widać, nie legendy
brucelee
Signo
Signo

Auto: Leon 1P
Silnik: BXE 1.9

Postprzez sensei » 21 lutego 2014, 17:46

Na szczęście u mnie przy odbiorze nie było problemu z pomiarem lakieru, Pan sprzedawca był przygotowany, miernik pożyczony z komisu, przelecieliśmy dokładnie całe auto, 115 - 130 tak wychodziło, także przynajmniej pod tym kątem mam spokój ducha :)
sensei
Stella +
Stella +

Postprzez figo » 25 lutego 2014, 22:39

A jak się ma sprawa z dodatkowym wyposażeniem? Czytałem, że dochodzi do takich sytuacji, gdzie zamawiamy sobie np fabryczny alarm, czujniki parkowania, a dealer sprowadza 'czystą' wersję samochodu i nasze dodatkowe wyposażenie montuje samemu. Jak takie rzeczy sprawdzić przy odbiorze samochodu?

Z kolei w innym miejscu czytałem, że dochodzi do podmian opon czy oryginalnych kołpaków. Patologia.
figo
Stella
Stella

Auto: Leon 1.2 TSI 105KM

Postprzez Leon2014 » 26 lutego 2014, 07:32

figo napisał(a):A jak się ma sprawa z dodatkowym wyposażeniem? Czytałem, że dochodzi do takich sytuacji, gdzie zamawiamy sobie np fabryczny alarm, czujniki parkowania, a dealer sprowadza 'czystą' wersję samochodu i nasze dodatkowe wyposażenie montuje samemu. Jak takie rzeczy sprawdzić przy odbiorze samochodu?

Z kolei w innym miejscu czytałem, że dochodzi do podmian opon czy oryginalnych kołpaków. Patologia.

:shock: :shock: :shock: Taka patologia to chyba tylko w Polsce
Leon2014
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2.0 CR DSG
Silnik: diesel inny

Postprzez marcin7x5 » 26 lutego 2014, 10:40

Ano właśnie tacy jesteśmy. Nas oszukać - wojna na noże, ale oszukać kogoś to jak najbardziej. Dealerzy (nie wszyscy) robią tak, że sprowadzają golasy a potem je doposażają w miarę potrzeb klienta. Po co płacić za cos co zamontujemy sami bez dodatkowych kosztów z tym związanych. Niektórzy nawet montują części rozpisane potem jako naprawy gwarancyjne.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez figo » 26 lutego 2014, 13:37

No niestety jest to przykra sytuacja. Pytanie tylko czy jest jakiś sposób by się przed tym ustrzec? Jak sprawdzić takie rzeczy przy odbiorze auta?
figo
Stella
Stella

Auto: Leon 1.2 TSI 105KM

Postprzez marcin7x5 » 26 lutego 2014, 14:20

Musiałbyś na miejscu rozkodowywać kody we wlepce.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez KAI » 8 sierpnia 2014, 22:36

Co do odbioru auta z salonu...

Trzeba się zabezpieczyć prawnie - żądać wpisania do zamówienia zobowiązań dealera co do braku uszkodzeń.
Sprawdzanie - zrobić listę i sprawdzić wszystko + kupić miernik.

Gdyby ktoś chciał - zarówno zapisy do umowy i listę do sprawdzania (przykład dla Leona 5F ST FR) udostępnię na priv.

Mi sprawdzanie zajęło około godziny (na 2 osoby). I odbierałem już w ten sposób drugie auto z salonu.
Nie wyobrażam sobie zaufania do sprzedawcy wartego kilkadziesiąt tys. złotych (moich)...
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez macieluk » 28 sierpnia 2014, 13:27

Ja brałem auto z placu i dokupiłem czujniki parkowania z tyłu (Autokometa).
Niestety zostały dołożone czujniki akcesoryjne, znacznie odbiegające jakością od oryginalnych. Wiedziałem że będą dokładane, do głowy mi jednak nie przyszło, że włożą taki badziew. Efekt jest taki, że od lipca nie mogę się doczekać ich wymiany (czujniki mam na stałe wyłączone).
macieluk
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3

Postprzez pinkibass » 28 sierpnia 2014, 13:31

Mógłbyś napisać coś więcej o tych czujnikach akcesoryjnych?
Zastanawiałem się nad ich dołożeniem u siebie.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez macieluk » 4 września 2014, 11:03

Odradzam :) Płacisz za okaleczenie zderzaka i nic więcej :)

Są to (podobno) czujniki rekomendowane przez VW. Generalnie w 70% przypadków zaczynają wyć niezależnie od tego czy za samochodem jest przeszkoda czy nie. Nie ma znaczenia czy auto jest czyste czy brudne. Najczęściej wariują na nierównej powierzchni i w garażu podziemnym.

Już nie będę pisał o sposobie diagnozy i rozwiązania problemu przez pracowników Autokomety. Na chwilę obecną czekam na wymianę na nowe, inne czujniki. Mój przypadek nie jest podobno odosobniony.

-- 4 września 2014, 12:03 --

Czujniki zostały wymienione na nowe (polakierowane). Działały jeden dzień :)
macieluk
Stella +
Stella +

Postprzez pinkibass » 4 września 2014, 14:01

Czyli dobrze, że się nie zdecydowałem ostatecznie.

Może to bardziej wina dealera.
Z tego co widziałem Autokometa nie ma najlepszych opinii...
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez macieluk » 4 września 2014, 14:19

Bardzo dobrze - zazdroszczę :)
Autokometę trzeba rozdzielić:
- Salon jest w porządku, teraz też pomagają (pomijając fakt sprzedaży tych czujników).
- Serwis (ASO) na chwilę obecną mogę tylko odradzić. Radzę omijać szerokim łukiem.
macieluk
Stella +
Stella +

Postprzez pinkibass » 4 września 2014, 15:14

Salonu nie znam poza tym, że słabo byli konkurencyjni w moim przypadku :)

Serwis jest multimarkowy (Seat,Skoda VW) i już więcej tam się nie wybiorę.
Czytałem też na forum chyba Skody, że raczej odradzali.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez macieluk » 16 września 2014, 07:57

Z tego co mi wiadomo to te czujniki są montowane przez firmę zewnętrzną. Po lekkiej poprawce, od półtora tygodnia wszystko jest OK. Przykre jest tylko to ile trzeba za się za tym najeździć...
macieluk
Stella +
Stella +

Postprzez Thriade » 16 września 2014, 23:12

macieluk napisał(a):Generalnie w 70% przypadków zaczynają wyć niezależnie od tego czy za samochodem jest przeszkoda czy nie. Nie ma znaczenia czy auto jest czyste czy brudne. Najczęściej wariują na nierównej powierzchni i w garażu podziemnym.

Kurcze to ja nawet nie wiem jakie mi założyli.. jakoś w ogóle nie przyszło mi do głowy, że są różne rodzaje. Ale u mnie działają OK, nie zauważyłam ani jednej wtopy, nawet przy mega brudnym aucie [UWAGA DLA WRAŻLIWYCH - NIE CZYTAĆ DALEJ] nie mytym przez 1.5 miesiąca :)
Da się jakoś odróżnić te rekomendowane od tych badziewnych?
Thriade
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR

Postprzez macieluk » 17 września 2014, 07:41

Jeżeli zamawiałeś auto z czujnikami do produkcji to na bank masz oryginalne (nie wystające ponad zderzak).
Jeżeli natomiast brałeś auto z placu i miałeś je dokładane (tak jak ja) to na bank masz akcesoryjne. U mnie po poprawkach jest OK więc może był to po prostu błąd w montażu...
macieluk
Stella +
Stella +

Postprzez KAI » 29 grudnia 2014, 19:17

Moja lista rzeczy do sprawdzenia - może się komuś przyda.

Akcesoria:
- kabel ładowania tel. na gniazdko zapalniczki
- spryskiwacz (butelka z wodą i rozpylaczem)
- płyta CD, karta SD+MP3, USB+MP3
- miernik lakieru
- telefony komórkowe
- latarka
- zapałka + linijka

Najlepiej sprawdzać w 2 osoby.

1. Sprawdzenie wizualne zew i wnętrza auta
Lakier, plastiki zew. i wew., wszystkie schowki, drzwi, elementy ruchome, składanie lusterek,
grubość lakieru, zajrzenie pod samochód, w nadkola, pod koło zapasowe

2. SEAT information system
Sygnalizowanie otwarcia wszystkich drzwi, klapy bagażnika, maski + welcome mode
Wyświetlanie temperatury, godziny. Wskazania zegarów. Dane komputera pokładowego
(spalanie, prędkość itp.). Wskazania poziomu paliwa, temperatury silnika, oleju.

3. Sprawdzenie czy nie ma informacji: DEF – defekt wyświetlacza

4. VIN
Media System – car – car systems – service&control – chassis numer
Słupek drzwi kierowcy + na szybie przedniej
Zgodność z dokumentami.

5. Działanie wszystkich możliwych świateł
(dzienne, mijania, drogowe, przeciwmgielne, kierunkowskazy, stop, cofania, przód, tył, boczne, awaryjne) + doświetlanie zakrętów

Światła przeciwmgielne przednie – pociągnięcie do siebie do pierwszej pozycji.
Światła przeciwmgielne tylne – pociągnięcie do siebie do drugiej pozycji.

6. Działanie wycieraczek

7. Czujnik deszczu
A – czułość 1 – włączone 0 – wyłączone
Sprawdzenie czujnika spryskiwaczem z wodą.

8. Regulacja elektr. lusterek bocznych

L / R – ustawiania lusterka lewego / prawego
ogrzewanie (jeżeli się da - zależne od temp. zew.)
zamknięcie lusterek

9. Automatyczne ściemnianie lusterka

A – przycisk
B – kontrolka
Sprawdzenie mocną latarką reakcji na światło.

10. Ustawienia / regulacja foteli

1 - do przodu / do tyłu
2 – regulacja
3 – oparcie bliżej / dalej
4 – wysokość fotela

1 – opuszczenie zagłówka w dół

11. Gniazdo zapalniczki – czy działa - test kablem ładowania tel. kom.

12. Klimatyzacja

1 – pokrętło temp. lewej i prawej
(u dołu podgrz. tylnej szyby)
2- wentylator
3 – możliwe kierunki powietrza
4 – wyświetla temperaturę

1 prawa – A/C – włączenie lub wyłączenie klimatyzacji
A/C max – maksymalna wydajność
2 – AUTO – dostosowanie wentylatora automatycznie do temp.
2 – SETUP – wyświetlenie ustawień na wyświetlaczu głównym
OFF – wyłączenie wentylatora

13. Ustawienie kierownicy

14. Wyłączenie systemu start-stop

15. Sprawdzenie skrzyni biegów
Wrzucenie wszystkich możliwych biegów (wsteczny). Kilkakrotne wciśnięcie sprzęgła.
Płynność. Brak zgrzytów.

16. Tempomat

1 – przesuwamy na ON
3 – w dół zatwierdzenie prędkości (gór/dół ustawienie)
(niestety działa chyba od prędkości 40 km/h - tego nie sprawdziłem)

17. SEAT drive mode - czy działa

18. Monitorowanie ciśnienia w oponach

19. Czujniki parkowania z przodu i tyłu + OPS
Potrzebne 2 osoby. Jedna wrzuca 1 lub wsteczny bieg. Druga chodzi wokół auta - pojazd powinien sygnalizować zmiany położenia przeszkody (człowieka).

20. Sprawdzenie wlewu paliwa (naciśnięcie)
Mechanizm otwierania, korek.

21. Sprawdzenie pod maską
Mechanizm otwierania. Wszystkie zbiorniki.

1 – płyn chłodn.
2- bagnet oleju
3 – olej
4- płyn ham.
5- akumulator
6- spryskiwacz

22. Sprawdzenie opon
Stan bieżnika 8 mm (linijka) i parametry - u mnie 225/40 R 18
V 240 H 210 U 200 T 190 S 180 Q 160

23. Koło zapasowe, klucz, lewarek - czy są

24. Media system
(esc, tyres, driver assistance, parking, lights, rear mirrors, opening/closing, display, date&time, units, service, settings)

25. Bagażnik - mechanizm otwierania i stan wizualny wnętrza
szybkie składanie siedzeń - czy działa

26. Otwieranie elektr. wszystkich szyb

27. Sprawdzenie radio, CD, sterowania z kierownicy - czy wszystko działa

28. Podłączenie tel. kom. i obsługa z kierownicy
Media system: phone – find phone lub phone – setup – find phone lub phone – setup – bluetooth setup – find phone
Ewentualnie połączenie z poziomu telefonu kom. w dostępnych poł. Bluetooth w tel. kom.

29. Sprawdzenie alarmu
Zamknięcie samochodu z otwartą szybą i otwarcie drzwi przez szybę.
To w SEAT nie działa jeżeli jest włączona opcja SAFE LOCK. Ale można pomachać ręką przed czujnikami ruchu (w podsufitce obok lampek czytania)

30. Hamulce – czy działają - na postoju nie do sprawdzenia.

31. Szyby – rocznik na wszystkich
Teoretycznie podobno mogą być różne roczniki - ale w razie czego niech się tłumaczą.
Można się też upewnić bezpośrednio w SEAT czy możliwe są różne roczniki.
U mnie wszystkie były 2014.

32. Otwierania samochodu z 2 kompletów kluczyka (i wszystkich przycisków)

33. Media System+NAVI
1- głośność, naciśnięcie włącz/wył.
2- Przyciski informacyjne
Radio, media (SD), phone, CAR, settings, NAV
3- Ekran dotykowy
4- Ustawienia
5- Czujnik odległości

Media System bez NAVI (mój)
1- głośność, naciśnięcie włącz/wył.
2- Przyciski informacyjne
Radio, media (SD), phone, CAR, settings, NAV
3- Ekran dotykowy
4- Ustawienia
5- Slot CD

34. Wszystkie schowki - płynne otwieranie i zamykanie.
Ja tego niestety na liście nie miałem. Schowek pasażera nie zamyka się prawidłowo, trzeba dociskać.

Materiały pomocnicze:
http://www.seatcupra.net/files/Leon5F_manuals/
KAI
KAI
Sport
Sport

Postprzez goguś » 26 stycznia 2015, 18:50

Dzięki KAI za listę! Bardzo przydatna rzecz!
goguś
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez KAI » 26 stycznia 2015, 18:52

:)
KAI
KAI
Sport
Sport

Postprzez antoś » 26 stycznia 2015, 21:16

Naprawdę to wszystko sprawdzałeś w salonie?

Czujnik deszcze można sprawdzić przykładając do niego rękę, tak samo lusterko, zakrywając czujnik światła od strony szyby.
antoś
Cupra
Cupra

Auto: S3

Postprzez KAI » 26 stycznia 2015, 21:24

Tak. Bo szybkość naprawy przed odbiorem jest inna niż po odbiorze.
A wystarczy pierdoła typu zepsuty czytnik CD żeby potem czekać, jeździć po serwisach itp.
Czujniki - pewnie masz rację chociaż testy bardziej zbliżone do warunków funkcjonowania wydają mi się jednak bardziej wiarygodne.
KAI
KAI
Sport
Sport

Postprzez kenaj86 » 31 października 2015, 16:37

Zakladam ten watek aby mozna w nim bylo opisywac na co zwracac uwage obierajac auto z salonu zanim podpiszemy protokól. Jako, ze niedlugo sam bede w takiej sytuacji rozmawilaem z kolega, ktory juz kila lat pracuje w salonie samochodowym innej marki i doradzil mi abym poszedl do salonu z kims kto sie profesjonalnie zajmuje odbiorem aut, zmierzy lakier miernikiem, sprawdzi wszytkie podluznice i inne miejsca o ktorch laik nawet nie wie. Podobno zdarza sie wydawac auta lakierowane albo latane po jakis szkodach w transporcie na placu i innych przygodach. On osobiscie mimo ze pracuje w branzy po nowe auto tylko z kims takim by poszedl.

Z innych watkow na co zwracac uwage:
1. Pekniete reflektory, swiatlo stop
2. Przekrzywiona kierownica, wzgledem prostych kol
kenaj86
Stella +
Stella +

Auto: FR5F

Re: Odbiór nowego Leona, na co zwrocic uwage

Postprzez pinkibass » 31 października 2015, 16:52

Poszukaj dobrze, bo z tego co pamiętam ktoś wrzucał tutaj nawet całą, imponująco dokładną checklistę do sprawdzenia przy odbiorze samochodu.

Punktu 2 raczej w salonie na stojącym aucie nie sprawdzisz, dopiero po wyjeździe.
Polecam wtedy od razu wrócić na poprawę - potem mogą się wypierać i sugerować wjazd w dziurę.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez Pik » 31 października 2015, 18:38

Kenaj, pojazd oczywiście warto dokładnie obejrzeć, ale brzmi to trochę paranoicznie. Pewnie znajomy chce się załapać na asystę i podbudowac autorytet hehe. Może się załapie także na flaszkę za załatwienie miernika? :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez kenaj86 » 31 października 2015, 18:53

Ja sobie zdaje sprawe ze to jest lekka paranoja, ale jak pokazuja przyklady, np ten ponizej takie sytuacje sie zdarzaja. A kolega mieszka daleko i zadnego w tym celu nie mial. Poprostu powiedzial mi ze zdarza im sie cos lakierowac przed wydaniem auta.

http://bielskobiala.naszemiasto.pl/artykul/nowy-samochod-z-salonu-a-bity-zdjecia,2371658,artgal,t,id,tm.html?sesja_gratka=a5be51e9f72ed6a88c74be463d569fc3#7e8274a83f1fdf1e,1,3,2
kenaj86
Stella +
Stella +

Postprzez Pik » 31 października 2015, 19:46

Poprostu powiedzial mi ze zdarza im sie cos lakierowac przed wydaniem auta.
No pewnie że się zdarza. W moim też coś tam musieli poprawiać. Problem z tym jest tylko taki, że jak nie jest to coś poważnego, to i tak przymykasz oko. Bo jak przychodzi auto konkretnie wyprodukowane pod ciebie to masz do wyboru albo bierzesz albo czekasz kolejne ileś tam miesięcy.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez bart014 » 1 listopada 2015, 07:16

kenaj86 napisał(a):Ja sobie zdaje sprawe ze to jest lekka paranoja, ale jak pokazuja przyklady, np ten ponizej takie sytuacje sie zdarzaja. A kolega mieszka daleko i zadnego w tym celu nie mial. Poprostu powiedzial mi ze zdarza im sie cos lakierowac przed wydaniem auta.

http://bielskobiala.naszemiasto.pl/artykul/nowy-samochod-z-salonu-a-bity-zdjecia,2371658,artgal,t,id,tm.html?sesja_gratka=a5be51e9f72ed6a88c74be463d569fc3#7e8274a83f1fdf1e,1,3,2

Masakra jak się jeszcze poczyta komentarze pod newsem to już w ogóle...
Pozostaje mieć nadzieję, że Seat-owcy nie praktykują takich sztuczek...
Ale podobnie jak zauważył Pik, trochę element ciśnienia występuje, gdy czekasz już kilkanaście tygodni na swój egzemplarz a jeśli coś znajdziesz, to masz perspektywę kolejnych kilkunastu i kto wie czy po złości jeszcze czegoś nie zrobią. Trudna sprawa. Sam nie wiem czy lepiej wiedzieć, czy nie wiedzieć...
Lepiej nic nie mówić i wydać się głupcem, niż raz się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...
bart014
Sport
Sport

Auto: SC Cupra 5F

Postprzez kenaj86 » 1 listopada 2015, 19:37

Ja bym wolal wiedziec gdyby cos bylo na szybko malowane, a potem odchodzilo servis nie mial by jak sie wykrecic
kenaj86
Stella +
Stella +

Następna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne