Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Buczenie w kabinie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Buczenie w kabinie

Postprzez cebula » 19 lutego 2015, 13:31

Od jakiegoś czasu (rozpoczęło się po wymianie oleju) w kabinie słychać dziwne buczenie, jakby coś wpadało w wibracje, pojawia się zawsze przy 2tys obrotów i na ciepłym silniku, ewentualnie od razu przy wyższych temperaturach powietrza, po osiągnięciu 2,5-3tys obrotów już tego nie słychać, pojawia się znów po spadku obrotów do 2tys. Nie wiąże się to z jakimikolwiek utrudnieniami w pracy silnika, samochód przyspiesza płynnie, silnik pracuje równo. Wydaje się, że żródło hałasu jest gdzieś z przodu, a potem roznosi się na całe wnętrze.
Auto było w ASO - przeszło akcję serwisową wyciszenie wnętrza, plastiki trzeszczeć przestały, natomiast buczenie pozostało. W ASO przyczyny nie znaleźli. W przyszłym tygodniu wybieram się do innego serwisu.
Czy ktoś może miał podobny problem? Ewentualnie może jakaś podpowiedź czego szukać?
Na zewnątrz, pod maską, pod spodem nic nie słychać.
cebula
Stella
Stella

Auto: Seat Leon FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Buczenie w kabinie

Postprzez Pelikson » 19 lutego 2015, 17:01

Były przypadki że blaszka od turbo dzwoniła , była na to akcja w serwisie. Może to to ?
Pelikson
Sport
Sport

Auto: inne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Vampire1984 » 19 lutego 2015, 18:25

Przewód paliwowy wibruje, jest on po prawej stronie samochodu od przodu. Jeśli to to lub ta blaszka ale kolega ma najnowszy samochód wiec to zapewne jest wyeliminowane.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez cebula » 2 marca 2015, 14:11

Dzięki za podpowiedzi. Sprawa się wyjaśniła, mam nadzieję, na zawsze.
Zmieniłam ASO i sprawa się wyjaśniła. Przyczyną buczenia było poluzowanie mocowania przewodów paliwowych oraz luzy w drzwiach pasażera - panowie podkleili co trzeba i jest cicho.
cebula
Stella
Stella

Postprzez Gregor » 2 marca 2015, 19:51

cebula napisał(a):Dzięki za podpowiedzi. Sprawa się wyjaśniła, mam nadzieję, na zawsze.
Zmieniłam ASO i sprawa się wyjaśniła. Przyczyną buczenia było poluzowanie mocowania przewodów paliwowych oraz luzy w drzwiach pasażera - panowie podkleili co trzeba i jest cicho.

Można wiedzieć, które ASO poradziło sobie z tym problemem oraz gdzie skutecznie wyciszyli Ci skrzypiące plastiki?
Gregor
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez cebula » 2 marca 2015, 20:33

Plastiki podklejał mi serwis w Dąbrowie Górniczej, ale nigdy skrzywienie nie były słyszałalne za bardzo u mnie i zbyt uciążliwe.
Ale już z tym uporczywym buczeniem nie poradzili sobie. To zrobili mi w ProMoto Katowice. Ogólnie bardzo pozytywne wrażenie na mnie zrobili. Przenoszę się z serwisem do nich.
cebula
Stella
Stella

Postprzez Gregor » 2 marca 2015, 23:42

cebula napisał(a):Plastiki podklejał mi serwis w Dąbrowie Górniczej, ale nigdy skrzywienie nie były słyszałalne za bardzo u mnie i zbyt uciążliwe.
Ale już z tym uporczywym buczeniem nie poradzili sobie. To zrobili mi w ProMoto Katowice. Ogólnie bardzo pozytywne wrażenie na mnie zrobili. Przenoszę się z serwisem do nich.

W ProMoto? Czyli u mojego dealera gdzie kupiłem Leona. Mam do wygłuszenia dwa miejsca więc myślę, że sobie poradzą. W sumie, to w pobliżu mam dwa ASO w Katowicach i Bielsku - Komot (podobno ma b.dobre opinie). Obiło mi się o uszy, że ASO w Dąbrowie, to nie najlepszy wybór.
P.S. Dodam tylko, że pod koniec tego roku ProMoto przenosi się na ul. Kościuszki 215 - budują tam nowy salon.
Gregor
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez joker_fr » 4 marca 2015, 00:21

ProMoto, Hahaha Panowie... Proszę was! Oni mogą co najwyżej wymienić olej pod warunkiem, że będziecie to bacznie obserwować i korygować. Serwis jest tak bystry jak jego kierownik Pan Z.Z.
Zaczynajac od wygłuszenia i trzeszczenia po fabryczny błąd spasowania elementów klimatronika na programowaniu podstaw (iluminacja) kończąc ten serwis zawsze po Ok 3-4 godzin dłubania stwierdzał, że ten typ tak ma i się nie da lub ze nie maja instrukcji do nowego modelu. Jedna wizyta w Komot, 1 godzina i zrobione. Pózniej Warszawa - Maran i tam przy okazji wyjazdu służbowego szybko, sprawnie panowie ustawili na nowo drzwi kierowcy które od tamtej pory nie wydały dźwięku. Jestem tak zadowolony ze planuje wybrać się ekstra do Warszawy aby poprawili resztę plastików. Koledze z ProMoto życzę powodzenia - przyda się.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
joker_fr
Signo
Signo

Auto: Leon 5F-FR

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna