Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Front assist

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Front assist

Postprzez Oracle » 2 kwietnia 2015, 11:16

Front Assist działa najprawdopodobniej tak samo, jak w innych samochodach tej grupy. U mnie akurat działa to tak, jak powinno, czyli wykrywa nawet motocyklistów i rowerzystów jadących poboczem, natomiast nie reaguje w sposób, który mógłby zaskoczyć kierowcę (np. hamowanie przy mijaniu samochodów na "normalnych" zakrętach - raz miałem przypadek hamowania na zakręcie, ale był bardzo ostry i sam byłem zszokowany pojawieniem się tam samochodu z przeciwka), co często występuje w samochodach innych marek. Jeżeli ktoś chce jednak jeździć po mieście na aktywnym tempomacie, to nie wydaje mi się, żeby to było rozsądne. Przy odrobinie wyobraźni można sobie uzmysłowić, że nie jest prostym takie zaprogramowanie tego systemu, by działał on w 100% tak, jak chciałby tego użytkownik.

I tak jeszcze tytułem małego off-topu:
Ekipa z Autocentrum przeprowadziła też testy Lane Assist, nie doczytali jednak, że aktywuje się on dopiero powyżej 65km/h (więc raczej nie w ruchu miejskim), co wydaje mi się logiczne, bo w mieście system bez przerwy by musiał reagować na linie, co w związku z tym, że ingeruje to w układ kierowniczy - nie byłoby przyjemne.

Ja akurat jestem bardzo zadowolony zarówno z Front Assist z aktywnym tempomatem, jak i Lane Assist i chociaż tego drugiego używam stosunkowo rzadko, to i tak bym to zamówił ponownie.
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez karambazielona » 3 kwietnia 2015, 08:14

Test auto-centrum jest bardzo widowiskowy ale czy miarodajny i rzetelny nie wiem.

Tutaj test adac:

http://www.activetest.eu/pdf/adac_aebs_report_en.pdf

Metodologia testowanie zupełnie inna wygląda na bardziej profesjonalną :)

PS co pytań dotyczących ustawienia napisałem na Facebooku bezpośrednio do SEAT-a jestem w szoku bo odpisali, poprosili o numer VIN itp.

"system kontroli odstępu z funkcją awaryjnego hamowania (po angielsku nazywa się właśnie Front Assist) to system, który posiada zarówno funkcję kontroli odstępu od pojazdu poprzedzającego (posiada 4 fazy działania od ostrzeżenia optycznego do rozpoczęcia hamowania), jak również funkcję hamowania awaryjnego w ruchu miejskim (ta druga jest aktywna przy prędkościach 5-30 km/h)"

i że takie ustawienie jakie mam komputerze jest prawidłowe.

Pozostaje uwierzyć :)
karambazielona
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: CAXC 1.4

Postprzez Zix » 9 kwietnia 2015, 07:41

Front Assist w moim aucie ostrzegał mnie przed kolizją już kilkukrotnie, a ostatnio nawet zahamował sam. Dosyć straszne uczucie.
Wyprzedzałem na DTŚ na łuku, zmieniając pas tuż przed autem przede mną. Byłem blisko, ale nie za blisko, zmieściłbym się. Tak czy inaczej zadziałało jak należy, sygnał dźwiękowy i szybkie, ale krótkie hamowanie. Lepiej to mieć niż nie...
Zaobserwowałem też, że FA działa nawet gdy ACC jest całkowicie wyłączone (gałka od tempomatu przesunięta do przodu), a nie jak ktoś wcześniej kiedyś pisał tylko wtedy gdy ACC jest aktywne (niekoniecznie włączone, ale gałka przesunięta w naszym kierunku).
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez old_school_baby » 9 kwietnia 2015, 08:27

u mnie też kilka razy FA zareagował i przyznam że bezbłędnie
początkowo myślałem że to taki pic na wodę, bo na ekranie między zegarami faktycznie nie wykrywał samochodów tak jak podczas testów autocentrum,
ale gdy nadeszły sytuacje kryzysowe w których powinien zadziałać to zadziałał jak trzeba -> duży znak informacyjny na wyświetlaczu i sygnał dźwiękowy, wtedy odpowiednio zareagowałem i system nic więcej nie musiał robić
old_school_baby
Signo
Signo

Auto: Leon 3 FR ST
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Cobra_o7o » 10 kwietnia 2015, 20:44

Gdy ja "testowałem" front assista, na parkingu przysalonowym, przy zbliżeniu się dość blisko zadziałał tylko system OPS i to w ostatniej chwili, bo już po zatrzymaniu, zaczął piszczeć sygnałem ciągłym ;) Pan handlowiec, z którym jechałem zwrócił uwagę że to był dość ryzykowny manewr i zaproponował na przyszłość nie zdawać się tak bezgranicznie na zadziałanie tych wszystkich asystentów. Jeśli są to fajnie, czasem zadziałają i wspomogą ;) W tym konkretnym przypadku "skasowane" zostałby: czarna cupra i biały chyba-FR.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez Pelikson » 10 kwietnia 2015, 21:40

Nie jestem pewny ale chyba FA nie zadziała na parkingu czy czymś podobnym, przynajmniej mi się to nigdy nie zdarzyło. Za to na normalnej drodze działa bez zarzutu a nawet czasem przy wyprzedzaniu czy dojeżdżaniu do auta zacznie piszczeć. FA czasem nie działa powyżej jakiejś prędkości i przypadkiem nie trzeba mieć nogi na gazie tak jakbyś się np. zagapił ? Odniosłem wrażenie, że tylko wtedy działa FA, bo gdy już odpuścisz gaz i zbliżasz się do auta to chyba nie zareaguje.
Pelikson
Sport
Sport

Auto: inne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Cobra_o7o » 11 kwietnia 2015, 00:30

Pelikson napisał(a):bo gdy już odpuścisz gaz i zbliżasz się do auta to chyba nie zareaguje.

Jeśli tak właśnie jest to chyba przyznasz że to bzdura? Przecież kierownik nie będzie analizował i/lub kontrolował warunków do zadziałania FA, szczególnie w sytuacji nagłej gdy system powinien zadziałać natychmiast. Fakt włączenia systemu powinien oznaczać bezwarunkowe jego działanie, bez czynników dodatkowych takich jak pozycja pedału przyśpieszenia, prędkość pojazdu. Włączony - działa, wyłączony - nie działa. Inaczej prędzej czy później dojdzie do zdarzenia, w którym człowiek będzie pewny że asystent go wyręczy w razie jakiejś nieprzewidzianej/zauważonej sytuacji, podczas gdy ten nie będzie nawet próbował zareagować bo nie będzie spełniony jakiś warunek do jego zadziałania. A im częściej człowiek będzie go aktywował tym większe będzie prawdopodobieństwo wystąpienia sytuacji, którą opisałem.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez Pelikson » 11 kwietnia 2015, 15:05

Nie jestem pewny czy tak jest jak napisałem, opisuję to na swoim doświadczeniu i nie zdarzyło mi się gdy miałem odpuszczony gaz i zbliżałem się do jakiegoś auta żeby FA zadziałał. Poczekajmy aż inni się wypowiedzą na ten temat.

Co do reszty to się z Tobą w 100% zgadzam, ale nawet korzystając z FA, czy też ACC czy LA nie wolno do końca zaufać temu wszystkiemu. Kiedyś pokazywałem kumplom jak działa LA i że auto samo wejdzie w jakiś łuk no i faktycznie raz na powiedzmy 5 razy wejdzie ale 4x nie , system się wyłączał i auto szło prosto. To samo z ACC.
Pelikson
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 11 kwietnia 2015, 16:47

Zatem słuszny wniosek jest jeden - te systemy, w takiej postaci są zbyt zawodne by mogły być montowane w samochodach. Zawsze znajdzie się jakiś % kierowców, którzy będą ufać im bezgranicznie a to bardzo bliska droga do wypadków.

Taki OPS też jest nieco zawodny ale zakres jego działania może doprowadzić najwyżej do porysowania lakieru, połamania reflektorów lub wgięcia jakieś blachy.

A tak na marginesie: FA czy LA w Cuprze to trochę tak jak autopilot w myśliwcu :P
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez Pelikson » 11 kwietnia 2015, 17:00

LA i ACC bardzo fajne na spokojną jazdę na autostradzie - to wszystko, do niczego więcej :-) .
Pelikson
Sport
Sport

Postprzez 83Dario » 11 kwietnia 2015, 20:19

Fa działa tylko do prędkości 160km/h tak jak mówisz na autostradzie sprawdza się znakomicie sam z tego korzystam i nawet ostrzega jak jest wyłączony zauważyłem.
83Dario
Sport
Sport

Auto: FR

Postprzez Zix » 13 kwietnia 2015, 07:35

Cobra_o7o napisał(a):Zatem słuszny wniosek jest jeden - te systemy, w takiej postaci są zbyt zawodne by mogły być montowane w samochodach.
Kompletnie się nie zgadzam. System taki to jedynie uzupełnienie działania kierowcy. Hamować trzeba samemu, ale możliwe, że ten jeden raz kiedy się zagapisz i Twoja reakcja będzie opóźniona to FA uratuje Cię od kolizji.
Cobra_o7o napisał(a):Gdy ja "testowałem" front assista, na parkingu przysalonowym,

FA nigdy nie zadziałał mi przy jechaniu na nieruchomy obiekt, natomiast praktycznie zawsze działa gdy zbliżam się (za) szybko do innego jadącego pojazdu, albo ten pojazd gwałtownie zmniejsza prędkość.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez Raynold » 13 kwietnia 2015, 08:44

Zix napisał(a):
Cobra_o7o napisał(a):Zatem słuszny wniosek jest jeden - te systemy, w takiej postaci są zbyt zawodne by mogły być montowane w samochodach.
Kompletnie się nie zgadzam. System taki to jedynie uzupełnienie działania kierowcy. Hamować trzeba samemu, ale możliwe, że ten jeden raz kiedy się zagapisz i Twoja reakcja będzie opóźniona to FA uratuje Cię od kolizji.
Cobra_o7o napisał(a):Gdy ja "testowałem" front assista, na parkingu przysalonowym,

FA nigdy nie zadziałał mi przy jechaniu na nieruchomy obiekt, natomiast praktycznie zawsze działa gdy zbliżam się (za) szybko do innego jadącego pojazdu, albo ten pojazd gwałtownie zmniejsza prędkość.

Nadto zwróćcie uwagę, czy samochód jest w trybie parkingowym, gdzie FA nie powinien działać. W takim jest zawzwyczaj na parkingu :)
Raynold
Sport
Sport

Auto: Leon FR DSG

Postprzez Cobra_o7o » 13 kwietnia 2015, 09:06

Zix napisał(a):FA nigdy nie zadziałał mi przy jechaniu na nieruchomy obiekt, natomiast praktycznie zawsze działa gdy zbliżam się (za) szybko do innego jadącego pojazdu, albo ten pojazd gwałtownie zmniejsza prędkość.

I to jest dla mnie wielką zagadką - skąd system FA "wie" że pojazd/obiekt się porusza? Z różnicy zmian odległości od przeszkody i przebytej drogi przez Leona? - możliwe. Pytanie tylko po co wspomagać kierowcę, który zbliża się nieuchronnie do stłuczki z jadącym przed nim samochodem, ale przed stłuczką z pojazdem stojącym (gdy różnica prędkości a więc i skutków większa) już nie?
Dla mnie jest to pozbawione sensu.
Oczywiście że ma wspierać, ale ja idę o krok dalej i zastanawiam się co będzie gdy kierownik "uśpi" swoją czujność bo przecież ma asystę, która go wyręczy w razie W? A co jeśli asystent tego nie zrobił, bo tym razem pedał nie był na właściwej pozycji, przeszkoda się nie poruszała albo jakiś inny czynnik po prostu anulował działanie asystentów a kierownik nieco dłużej niż w innych warunkach (brak asystentów) grzebał w schowku?
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez bmelon » 13 kwietnia 2015, 09:32

Cobra_o7o napisał(a):
Zix napisał(a):FA nigdy nie zadziałał mi przy jechaniu na nieruchomy obiekt, natomiast praktycznie zawsze działa gdy zbliżam się (za) szybko do innego jadącego pojazdu, albo ten pojazd gwałtownie zmniejsza prędkość.

I to jest dla mnie wielką zagadką - skąd system FA "wie" że pojazd/obiekt się porusza? Z różnicy zmian odległości od przeszkody i przebytej drogi przez Leona? - możliwe. Pytanie tylko po co wspomagać kierowcę, który zbliża się nieuchronnie do stłuczki z jadącym przed nim samochodem, ale przed stłuczką z pojazdem stojącym (gdy różnica prędkości a więc i skutków większa) już nie?
Dla mnie jest to pozbawione sensu.
Oczywiście że ma wspierać, ale ja idę o krok dalej i zastanawiam się co będzie gdy kierownik "uśpi" swoją czujność bo przecież ma asystę, która go wyręczy w razie W? A co jeśli asystent tego nie zrobił, bo tym razem pedał nie był na właściwej pozycji, przeszkoda się nie poruszała albo jakiś inny czynnik po prostu anulował działanie asystentów a kierownik nieco dłużej niż w innych warunkach (brak asystentów) grzebał w schowku?

Wtedy boom.:)
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez Pelikson » 13 kwietnia 2015, 11:36

Poprzedzające auto nie musi być w ruchu, żeby FA zadziałał. Zdarzyło mi się parę razy jak auto przede mną stało i czekało na możliwość wjechania na rondo a ja szybko się do niego zbliżałem i zasygnalizował mi dźwiękiem i komunikatem na zegarach.
Pelikson
Sport
Sport

Postprzez Zix » 13 kwietnia 2015, 13:08

Cobra_o7o napisał(a):ale ja idę o krok dalej i zastanawiam się co będzie gdy kierownik "uśpi" swoją czujność bo przecież ma asystę, która go wyręczy w razie W?

Trochę na silę taki argument. Idąc tym tropem rozumowania nie powinno być w samochodach nawigacji bo co pewien czas jakiś baran zamiast patrzeć na drogę wjeżdża do jeziora albo autostradą pod prąd polegając na wskazaniach navi. Powtarzam - kierowca musi być kierowcą i polegać na sobie. To jest tylko dodatek, który może nam pomóc, ale nie powinniśmy zakładać, że tak zrobi.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 13 kwietnia 2015, 13:40

bmelon napisał(a):Wtedy boom.:)

No wiesz, o oczywistości się nie pytałem ;)

Jak widać system dość zawodny, trzeba jeszcze poczekać aż faktycznie tego typu rozwiązania będą miały niezawodność w stopniu pozwalającym na realne poczucie zwiększenia bezpieczeństwa przez ich współdziałanie z kierowcą.

Póki co, gadżet i ciekawostka techniczna.

@Zix, wiesz, jakoś nie wyobrażam sobie jazdy samochodem ze wzrokiem skierowanym na ekran GPS zamiast na to co przed samochodem.
Opisana przez mnie sytuacja ze schowkiem (radiem/GPS/telefonem/mapą) to fakty.
Tak, wjechanie do jeziora po wysłuchaniu wskazówek urządzenia GPS to też fakt ale nieco odosobniony w porównaniu do grzebania w schowku.
Ponad to na usprawiedliwienie kierownika próbującego przeprawić się przez jezioro - są przecież drogi prowadzące np. przez bród rzeki. Dlaczego więc nie miałoby być drogi przecinającej jezioro przez jego płyciznę?

Zgadzam się z tym że to TYLKO systemy wspomagające. Niestety ludziska są leniwi, nierzadko też i głupi - połącz to a dostaniesz nieciekawą mieszankę, dość popularną w osobnikach siedzących za kierownicą samochodów. I na koniec daj im tych asystentów.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez Zix » 14 kwietnia 2015, 11:04

Cobra_o7o napisał(a):Opisana przez mnie sytuacja ze schowkiem (radiem/GPS/telefonem/mapą) to fakty.

Więc faktem jest, że ludzie to robili zanim były tego typu systemu i dalej robią - grzebią w schowku, piszą sms, bawią się radiem.
Moim zdaniem lepiej niech mają taki system i raz na ileś przypadków grzebania w schowku może im to uratować życie (albo innemu użytkownikowi drogi). Ja się cieszę, że w moim aucie są takie systemy mimo, że nie zamierzam na nich polegać.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 14 kwietnia 2015, 11:25

Luz, bo zrobi się niepotrzebnie nieprzyjemnie :)
Wyrażam tylko swoją opinię bazując na różnych obserwacjach.
No i mam wrażenie że nie odbierasz we właściwy sposób tego co chcę przekazać - mi nie chodzi o to że to może raz na jakiś czas komuś uratować życie, a o to że z taką samą powtarzalnością, raz na jakiś czas, może komuś odebrać życie. No i pisałem czemu tak uważam.
Tyle ode mnie w temacie obecnego rozwiązania FA i innych A w Seacie.

Zawartością apteczki też można kogoś zabić.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez Zix » 14 kwietnia 2015, 14:02

Nie widzę powodów do obaw. Dyskutujemy tylko, co więcej na temat. ;)
Zasadniczo nadal się z Tobą nie zgadzam co do meritum. :) Moim zdaniem te systemy normalnemu kierowcy pomogą, w skrajnym przypadku, zagapienia się może i uratują życie. Jeśli kierowca jest debilem i uważa, że systemy będą myśleć za niego to się rozbije. FA ma wspomagać kierowcę awaryjnie, a nie zastępować go.
Jeśliby przyjąć Twoją logikę i założyć, że systemy wspomagające mogą odebrać życie to równie dobrze np. GPS (też już to pisałem) może je odebrać komuś kto przestanie go traktować jako pomoc, a zda się na jego wytyczne w 100%.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez old_school_baby » 14 kwietnia 2015, 14:18

Ja się totalnie zgadzam z tym co pisze Zix i doskonale to rozumiem czego zrozumieć nie potrafi Cobra_o7o (rozumiem że masz ten system w aucie i nie jesteś zadowolony więc opisz na przykładach dlaczego) - ten system to tylko dodatek i naprawdę warto go mieć i montować w autach, dlaczego? po pierwsze nie ma żadnych minusów używania tego systemu, a przynajmniej ja nie wynalazłem i nie wyczytałem, po drugie - system doskonale uzupełnia pewne rzeczy których kierowca czasem nie jest w stanie wyłapać - między innymi zmiany prędkości pojazdu przed nami, to jest najczęstszy przykład działania systemu, mianowicie jedziemy wszyscy razem równo, a raptem przede mną auto gwałtownie zwalnia, system natychmiastowo to wykrywa i wali wielkim czerwonym komunikatem i sygnałem dźwiękowym, a Ty masz sporo czasu aby skorygować jazdę. Nie zdarzyło mi się tak aby ten system zadziałał bez powodu.

Jeśli ktoś nie używa mózgu podczas jazdy to żaden system nie pomoże. Obecny system czy jest doskonały ciężko stwierdzić bo aby zadziałał muszą być spełnione nieznane nam warunki, ale ja wychodzę z tego założenia, że warto aby działał raz na jakiś czas niż wcale.
old_school_baby
Signo
Signo

Postprzez Cobra_o7o » 14 kwietnia 2015, 14:34

Pisałem wcześniej co mi w tym rozwiązaniu nie pasuje.
Oczywiście że dla Was może to byś świetny dodatek i widzicie sens posiadania go w samochodzie.
Ja tego sensu nie widzę a wręcz dostrzegam potencjalne zagrożenie. old_school_baby, zgadzam się z Tobą że za kierownicą trzeba myśleć. Niestety, bardzo duża grupa kierowców tego nie robi i to oni właśnie "oddadzą" samochód we władanie asystentom.

Ponad to nie tylko ja uważam że trzeba "myśleć za kierowców", wystarczy spojrzeć np. na obowiązek całorocznej jazdy z włączonymi światłami lub planowanie wprowadzenia nakazu jazdy zimą na zimówkach. Ktoś widzi potrzebę by myśleć za nich.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez Zix » 14 kwietnia 2015, 14:48

old_school_baby napisał(a):wychodzę z tego założenia, że warto aby działał raz na jakiś czas niż wcale

bingo
Cobra_o7o napisał(a):Ktoś widzi potrzebę by myśleć za nich.

Producenci systemów wspomagających jazdę też najwyraźniej widzą taką potrzebę. ;)
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez arturek » 18 kwietnia 2015, 13:50

Może wystarczy traktować FA jak systemy typu ABS czy BAS. Chyba nikt nie zmienia stylu jazdy mając te systemy. Nie hamuje też później licząc, że dzięki BAS nie dojdzie do kolizji. Wszystkie te systemy wspomagają kierowcę w sytuacjach awaryjnych i robią to coraz lepiej. Kiedyś było możliwe wspomaganie hamowania dopiero gdy człowiek je rozpoczął. Dziś, dzięki FA samochód w krytycznych sytuacjach sam może zacząć hamować by choćby zmniejszyć skutki kolizji. Bez tych systemów można się obejść, ale razem z nimi jazda jest po prostu bezpieczniejsza. I bardzo bym chciał, aby każdy samochód jadący za mną miał FA.

Warto też odróżnić FA od ACC. ACC to trochę jak nawigacja. Można używać aby podróż była znacznie wygodniejsza, ale cały czas należy uważać by nie wylądować w "jeziorze". Może rozleniwiać, może powodować nowe zagrożenie, ale w sumie poprawnie używane jest wspaniałym dodatkiem.
arturek
Stella
Stella

Auto: Leon 5F DSG
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Cobra_o7o » 18 kwietnia 2015, 18:05

Oglądając programy typu "uwaga pirat" i przysłuchując się tłumaczeniom tam prezentowanym typu: "światła mam ustawione na 'auto' więc jadę przepisowo bo one same włączają się tak jak powinny, więc co panowie ode mnie chcecie" trudno o wiarę w prawidłowe podejście do tematu asystentów.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez old_school_baby » 21 kwietnia 2015, 07:37

Cobra z całym szacunkiem, ale póki nie masz tego systemu to tak błądzisz we mgle chłopie :) Ja już zaczynam powoli wyłapywać w których momentach to działa i kiedy rozpoznaje auto... po prostu to coś przed tobą musi się poruszać w tym samym kierunku :) więc te testy ze stojącymi kartonami to o kant dupy..
czyli jest tak jak pisał wcześniej Zix:

"Zix napisał(a):
FA nigdy nie zadziałał mi przy jechaniu na nieruchomy obiekt, natomiast praktycznie zawsze działa gdy zbliżam się (za) szybko do innego jadącego pojazdu, albo ten pojazd gwałtownie zmniejsza prędkość."

Wydaje mi się że jest to związane z tym aby system nie reagował na różne stojące rzeczy typu zaparkowane pojazdy na poboczu czy kontenery. Tak czy siak zadowolony jestem bo jak dla mnie to jedno z największych zagrożeń gdy ktoś przed tobą niespodziewanie zacznie hamować.
old_school_baby
Signo
Signo

Postprzez Cobra_o7o » 21 kwietnia 2015, 09:40

old_school_baby napisał(a):Ja już zaczynam powoli wyłapywać w których momentach to działa...
Ale mnóstwo innych kierowców tego nie robi i nie zrobi a przykład ("z życia wzięty", niestety) dotyczący używania trybu "auto" w przypadku świateł jest potwierdzeniem ignoranckiego podejścia do zagadnienia. Ów przykładowy kierowca nie jest odosobniony w swoich działaniach.
Nie jestem przeciwny montowania takich systemów jeśli działają niezawodnie a kierowcy nie "przerzucają" na nie odpowiedzialności za funkcjonowanie samochodu na drodze publicznej i kontrolują wyniki działań tych systemów.
Niestety praktyka jest taka jak widać w przykładzie.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez Zix » 21 kwietnia 2015, 11:01

Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek próbował się zdawać w całości na FA przy hamowaniu...
Polecam zapoznać się kiedyś z tym systemem"organoleptycznie" (nie na parkingu z kartonami) i wtedy dopiero ferować opinie...
Cobra_o7o napisał(a):
old_school_baby napisał(a):Ja już zaczynam powoli wyłapywać w których momentach to działa...
Ale mnóstwo innych kierowców tego nie robi ...
I co z tego? Nie musisz w ogóle wiedzieć jak to działa, możesz całkowicie zapomnieć o tym systemie, tak jak nie myślisz w trakcie jazdy o tym, że masz ABS. Przypomni o sobie sam, kiedy ktoś nagle zajedzie Ci drogę, albo zacznie nagle hamować, a Ty akurat "zaśpisz". Wtedy będziesz się cieszył, że masz takie coś na pokładzie, tak jak powinieneś się cieszyć, że inni to mają w swoich samochodach - mogą przecież kiedyś za Tobą jechać... EOT
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 21 kwietnia 2015, 11:07

Zix napisał(a):Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek próbował się zdawać w całości na FA przy hamowaniu...
Masz zbyt słabą wiarę w ludzi, a ci potrafią czynić "cuda".
Podobno wszechświat jest nieskończony, ludzka głupota jest jeszcze większa :)
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez old_school_baby » 21 kwietnia 2015, 11:46

Cobra haha nie wiem co Ci tam siedzi w głowie ale okej, załóżmy że ktoś chce hamować tym systemem.. więc to by wyglądało tak: najpierw głośny pisk w samochodzie i pół deski na czerwono - zero reakcji, następnie konkretny strzał hebla taki że prawie lądujesz na szybie - normalnie przyjemność taka że chce się hamować tak cały czas :D ty serio takie teorie piszesz czy sprawdzasz poziom odporności na twoje dziwaczne teorie? ;) to nie jest ACC bo może z tym Ci się myli?

a o tym wyłapywaniu w których momentach działa to chodziło mi tylko o pokazanie dlaczego na kartonach to nie zadziałało, bo to było głównym zarzutem dla tego systemu
old_school_baby
Signo
Signo

Postprzez Zix » 21 kwietnia 2015, 12:06

old_school_baby napisał(a):Cobra haha nie wiem co Ci tam siedzi w głowie ale okej, załóżmy że ktoś chce hamować tym systemem.. więc to by wyglądało tak: najpierw głośny pisk w samochodzie i pół deski na czerwono - zero reakcji, następnie konkretny strzał hebla taki że prawie lądujesz na szybie - normalnie przyjemność taka że chce się hamować tak cały czas

:D
widać podejście praktyczne w konfrontacji z czysto teoretycznym. :mrgreen:
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez old_school_baby » 23 kwietnia 2015, 06:48

kolejne nowe doświadczenie: FA reaguje na rowerzystę który jedzie tym samym pasem - chciałem sprawnie wyminąć nie zmieniając pasa, ale skutecznie mnie hamował ;)
old_school_baby
Signo
Signo

Postprzez Cobra_o7o » 23 kwietnia 2015, 19:31

old_school_baby, Zix, możemy sobie odpuścić te dywagacje, tak w japońskim stylu. Czas pokaże w jaki sposób faktycznie ludzie wykorzystują te systemy.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez Poli241 » 21 maja 2015, 16:06

Witam;

Dwa dni temu mialem taka sytuacje: ruszylem spod swiatel (ktorys tam w kolejce, predkosc po przejechaniu kilkudziesieciu metrow ok. 40 km/h) i nagle "mily pan" jadacy przede mna stwierdzil, ze jednak skreci sobie w prawo (odleglosc miedzy samochodami ok. 2 m). Dal ostro po hamulcach i skreca. Wiem, ze trzeba byc gotowym na wszytko, ale az mnie zatkalo, bo gosciu przejechal prawie cale (dosc duze) skrzyzowanie. Gdyby nie FA wpakowalbym sie w kuper tego kierowcy. Zanim nacisnalem na hamulce FA wyhamowal samochod. Az ucalowalem kierownice.
Bylem sceptyczny co do tego systemu, ale teraz musze powiedziec, ze dziala i to bardzo sprawnie.

Pozdrawiam
Poli241
Stella
Stella

Auto: SEAT Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Vampire1984 » 21 maja 2015, 17:26

Tyle ze kolega ma dsg a manual nie wyhamuje do zera....
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez Raynold » 21 maja 2015, 18:48

To o czym kolega pisze (brawo swoją drogą za jakość działania systemu), to podsystem Front Assist zwany swego czasu na stronach polskiego importera "System awaryjnego hamowania", który jak pamiętam trzeba było sobie wyraźnie zaznaczyć.

Być może nie był dostępny przy skrzyni manualnej (nie sprawdzałem takiej kombinacji), ale logika bierze górę. bez DSG nie ma wysprzęglenia...
Raynold
Sport
Sport

Postprzez old_school_baby » 22 maja 2015, 07:29

a po czym wnosisz vampire że nie wyhamuje do zera? rozumiem że masz ten system i testowałeś? bo coś dziwnego chyba u mnie jest bo mój z manualem potafi ;)
a może po prostu pomyliłeś front assist z aktywnym tempomatem?

od samego początku piszemy że system jest bardzo dobry i działa jak należy, ale tylko Ci co go nie mają negują i piszą jakieś wyssane z palca teorie
old_school_baby
Signo
Signo

Postprzez Vampire1984 » 22 maja 2015, 07:46

Wnosze po logice ze jak zahamuje Ci do zera na biegu to samochod Ci zgasnie co jest niedopuszczalne przy takim manewrze z czym sie zgodzisz dlatego jak sie hamuje to wciska sie sprzeglo by samochod nie zgasll. I jak Twoj zahamuje do zera to mi tez napiszesz ze Ci nie gasnie?:D
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez Zix » 22 maja 2015, 07:48

old_school_baby napisał(a):a może po prostu pomyliłeś front assist z aktywnym tempomatem

To bym obstawiał. Pewnie oglądał filmik z Autocentrum z wjeżdżaniem w kartony.
old_school_baby napisał(a):tylko Ci co go nie mają negują i piszą jakieś wyssane z palca teorie

:brawo:
Vampire1984 napisał(a):Wnosze po logice ze jak zahamuje Ci do zera na biegu to samochod Ci zgasnie co jest niedopuszczalne przy takim manewrze z czym sie zgodzisz dlatego jak sie hamuje to wciska sie sprzeglo by samochod nie zgasll. I jak Twoj zahamuje do zera to mi tez napiszesz ze Ci nie gasnie?:D

Może i zgaśnie, ale unikniesz dzwona.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez old_school_baby » 22 maja 2015, 08:25

widzisz vampire - nie masz, nie wiesz, ale napisałeś że nie wyhamuje do zera bo tak Ci logika odpowiada - to pokazuje ile są warte niektóre informacje tu zawarte...
dla mnie nielogiczne jest myślenie, że wolę aby silnik nie zgasł i uderzył... co znaczy jest niedopuszczalne przy tym manwerze? ratujesz swoją dupę i niedopuszczalne jest abyś zgasił silnik? WTF czyli ludzie w awaryjnej sytuacji zagrożenia życia muszą pamiętać że najpierw sprzęgło później hamulec.. ehh
old_school_baby
Signo
Signo

Postprzez Poli241 » 22 maja 2015, 09:59

Witam ponownie.

Widze, ze rozmowa sie rozwinela, wiec sprostuje. Posiadam manualna skrzynie biegow, jak rowniez FA oraz ACC. Z pewnoscia zadzialal FA, poniewaz bylo dokladnie tak jak opisuje to producent, lacznie ze wszystkimi sygnalami i powiadomieniami na wyswietlaczach.

Pozdrawiam
Poli241
Stella
Stella

Auto: SEAT Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez old_school_baby » 22 maja 2015, 10:14

nam nie tłumacz, wytłumacz tym co nie mają i teorie snują swoje :)

FA naprawdę super gadżet, z pewnością warty swoich pieniędzy
old_school_baby
Signo
Signo

Postprzez Raynold » 22 maja 2015, 13:01

old_school_baby napisał(a):nam nie tłumacz, wytłumacz tym co nie mają i teorie snują swoje :)

FA naprawdę super gadżet, z pewnością warty swoich pieniędzy

Jak masz to pisz, bo informacja zachowana tylko dla włąściciela jest nic nie warta ;) Inni też chcą wiedzieć.
Jeżeli masz manuala, to atrzymało CI samochód do zera?

Nie nie , nie pomyliłem z Tempomatem, po prostu wydawało mi się, że w manualu producent nie zastosuje tej opcji. Ale co racja to racja, w przypadku potencjalnego zdarzenia drogowego, przyduszzenie silnika hamulcami jest lepsze niż stłuczka (nie sądziłem po prostu że coś takiego zastosują).
Raynold
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 22 maja 2015, 13:27

Nie każde hamowanie do zera musi skończyć się stłuczka no ale co kto uważna w manuału mija się to jak dla mnie z celem lub jest półśrodkiem.
Wyobraźmy sobie sytuacje samochód hamuje Ci przed jakimś stojącym na światłach do zera gasi się silnik i nagle ten z przodu odjeżdża ale ten z tylu również się zagapił i wjeżdżać Ci zaczyna w dupę..powodzenia z odpalaniem silnika miast dać gaz do dechy i przynajmniej zminimalizować skutki uderzenia od tylu.
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez B3N » 22 maja 2015, 13:41

Jak sama nazwa wskazuje jest to asystent, czyli ma asystować / pomagać :) a nie wyręczać cię z zachowania ostrożności.
Front Assist...ma pomagać Tobie z przodu pojazdu a nie innym, tak żebyś to ty nie wjechał komuś. Asysty mogą odpowiadać tylko za swoje zachowanie a nie za zachowanie innych kierowców, jak przytaczasz przykład, że ktoś ci wjeżdza w tył.
Jak ktoś Ci wjedzie w tył to przynajmniej nie jest Twoja wina.
Wydaje mi się, że szukasz dziury w całym :)
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez Vampire1984 » 22 maja 2015, 13:47

Nie, szukam rożnych możliwości plusów(Wy przytoczyliście) i minusów(ja swój przytoczyłem) nie patrze tylko na jedną stronę medalu;)
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez Zix » 22 maja 2015, 13:55

Vampire1984 napisał(a):Wyobraźmy sobie sytuacje samochód hamuje Ci przed jakimś stojącym na światłach do zera gasi się silnik i nagle ten z przodu odjeżdża ale ten z tylu również się zagapił i wjeżdżać Ci zaczyna w dupę..powodzenia z odpalaniem silnika miast dać gaz do dechy i przynajmniej zminimalizować skutki uderzenia od tylu.

Więc po raz kolejny...
FA nie służy do hamowania na światłach, hamuje TYLKO awaryjnie, w nagłych przypadkach gdy już w zasadzie nie ma czasu na reakcję, np gdy Ci ktoś NAGLE zajedzie drogę.
W takim przypadku cieszyłbyś się, że nie wpieprzyłeś w inne auto i z przyjemnością zapaliłbyś silnik ponownie.

-- 22 maja 2015, 13:55 --

Kolejny teoretyk...
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 22 maja 2015, 16:09

No comment:)
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez old_school_baby » 25 maja 2015, 14:16

hahahahah nie no czy wy to czytacie? super teoria Vampire, że ktoś w Ciebie wjedzie bo ty nie ruszysz bo Ci FA silnik zgasił :diabel: normalnie tylko S-F pisać z takimi teoriami :)

dobra, jeszcze raz :wink:

to jest tylko ASYSTENT - to nie ma jeździć, nie ma hamować za Ciebie, to ma zadziałać w sytuacji gdy zostaje wykryte zagrożenie a nie ma żadnej reakcji, a przy braku reakcji dojdzie do zderzenia

a więc jeżeli w którymś momencie zareagujesz, ten cały asystent przestaje działać! wtedy sam decydujesz jak mocno ma hamować, w którą stronę skręcić i czy to Ty dopuścisz do zgaszenia silnika jeżeli nie wciśniesz sprzęgła - czyli de facto zaczynasz robić to co robiłbyś chwilę później jeżeli nie miałbyś asystenta, więc jeżeli bez asystenta nie dopuściłbyś do zgaszenia silnika to jest bardziej niż pewne, że z asystentem też byś tego nie zrobił

CZY TERAZ JEST JASNO? :mrgreen:
old_school_baby
Signo
Signo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne