Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

SEAT CUPRA 280 vs FORD Focus ST vs FORD Focus RS

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

SEAT CUPRA 280 vs FORD Focus ST vs FORD Focus RS

Postprzez jaceku » 14 maja 2015, 09:50

Panowie, dzisiaj trochę się nudziłem i spoglądałem na alternatywy dla Leona Cupry...
W oczy rzucił mi się Ford Focus (2015) ST 2,0 250 KM oraz pooglądałem sobie filmiki i zdjęcia z niedawnej prezentacji FOCUSA RS (320 KM 4x4)...
o ile RS to póki co fantastyka, bo jeszcze nie ma go w ofercie to Ford focus ST jest dostępny w cenie konkurencyjnej do leona...
ktoś może miał przyjemność porównać te auta - zawieszenie/dynamika/spalanie itp... nie kojarze żebym kiedykolwiek widział ST/RS do jazd próbnych u dilera Forda... może ktoś próbował kiedyś wcześniejszego STa...?
jaceku
Stella +
Stella +

Auto: Fiat
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: SEAT CUPRA 280 vs FORD Focus ST vs FORD Focus RS

Postprzez Jos » 14 maja 2015, 10:45

Na pewno warto zwrócić uwagę. Znajomy wymienił właśnie Octavie RS na Focusa ST i twierdzi że o niebo lepiej. Komfort jazdy i zawieszenie to przepaść. Twierdzi również że jakość kokpitu wypada lepiej na korzyść Forda.
Jos
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez borowa » 14 maja 2015, 11:00

Nie miałem okazji jeździć Foką ST więc w tej kwestii nie odniosę się do Cupry 280, natomiast na tyle co mogłem ją "zmacać" przypadła mi bardziej do gustu niż Seat. Stylistyka kwestią gustu, materiały wg mnie na korzyść Forda, tak samo fotele, baaardzo wygodne, nie chciałem z nich wysiadać (w porównaniu do standardowych z Cupry, kubełki niestety mogłem tylko pomacać bez wsiadania).
borowa
Cupra
Cupra

Region: lubelskie
Auto: CUPRA ST 385
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Ocelot » 14 maja 2015, 11:29

Focus po liftingu ma naprawdę ładne wnętrze. Ale na zewnątrz... według mnie jest taki jakiś niespójny, a niespójność strasznie razi mnie w przypadku samochodów. :mrgreen: Przód niepasuje do linii bocznej, a linia boczna do tyłu samochodu. Leon jest zgrabny w całości. :-)
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR

Postprzez Kamil Prekiel » 14 maja 2015, 12:57

A co myślicie o Hondzie Civic Type R?
Kamil Prekiel
Stella
Stella

Auto: Skoda Octavia
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez Jos » 14 maja 2015, 13:06

Nowy Type R wygląda fajnie. Ale osobiście nie lubię Hondy. Miałem kiedyś Civika, i poza tym że był bezawaryjny to nic nie było w nim fajnego :(

Serwis drogi, części drogie, kradną na potęgę (przynajmniej w Warszawie) Za to bardzo miło wspominam pierwszego Focusa. Może więcej się psuł niż Honda ale jeździło się zajebiście :)
Jos
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez jaceku » 14 maja 2015, 13:09

Focus też ma coś w stylu drive profile? bo na podstawie wyczytanych informacji ie znalazłem czegoś takiego, co pozwalałoby zmienić nastawy zawieszenia/wspomgania/reakcji silnika itp.
na autocentrum był test swojego czasu Focusa ST ale ten testowany akurat nie przypadł mi do gustu...
tutaj fotki ST:
http://blog.caranddriver.com/an-std-wed ... -revealed/
a tutaj RSa - ten to wygląda zupelnie nieźle :-) :
https://media.ford.com/content/fordmedi ... us-rs.html
jaceku
Stella +
Stella +

Postprzez Pelikson » 14 maja 2015, 14:01

Foka ST nie ma drive profile.

Nowy RS piękny, jestem ciekaw jak to będzie jeździło i wyglądało cenowo. Fajnie jakby Ford wrzucił do RS opcjonalnie jakąś skrzynie typu DSG.
Pelikson
Sport
Sport

Auto: inne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez noktoto » 14 maja 2015, 14:56

Fokus RS to raczej ceną i osiągami z Golfem R będzie konkurował. Zapowiada się bardzo ciekawie, jeśli akurat szukał bym fury, ale miał czas i co ważniejsze fundusze, na pewno bym poczekał.

Natomiast Focus ST trochę ubogo w porównaniu z Cuprą wypada, ani szpery, ani adaptacyjnego zawieszenia, tylko manual, mniej KM, a cena porównywalna. Niemniej poliftowe kombi w szarym półmacie wygląda super, poprawione wnętrze chyba faktycznie lepiej od Leonowego wypada, no i w serii są bardzo fajne fotele Recaro. Jeździ podobno też fajnie, ale nie widziałem testu w których by lepiej od Cupry w próbach dynamicznych wypadał. Na pewno warto by pojeździć i pomacać, niestety gdy o testówkę ST się dowiadywałem rok temu, to sprzedawcy tylko wielkie oczy robili, jeden coś o prasowym egzemplarzu bąkną i tyle :(

Jeszcze GTI Clubsport się fajnie zapowiada, silnik z Cupry + wnętrze z Golfa, jak dla mnie bajka :)

A Cupra ST właśnie rekord ringu zrobiła: http://www.evo.co.uk/seat/leon-st/15971 ... est-estate
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance

Postprzez mstokowy » 14 maja 2015, 16:33

Zaraz przed kupnem Cupry jeździłem Focusem ST 2014 z minimalnym przebiegiem to była używka. Co do wyglądu jak piszecie kwestia gustu, generalnie był żółty więc ludzie się gapili, rzuca się w oczy. Co do jakości wnętrza - nie pamiętam nie przykuł mojej uwagi. Co do cen to jak oglądałem to zaczynały się od 125k a do paru rzeczy trzeba było jeszcze dołożyć. Teraz uwagi co do samej jazdy bo o to w tym aucie chodzi :) Nie zrobiło na mnie te auto wrażenia... Zawieszenie było ok, ale odczucie w porównaniu z Cuprą było takie, że Focus wydawał mi się zwyczajnie ociężały, mocy też nie było jakoś czuć i wg. mnie bardziej gubił trakcję niż Cupra. RS to będzie inna półka cenowa i mówiąc szczerze to jakbym miał dokładać do nowego RS'a albo myśleć o Golfie w R'ce to poczekałbym jeszcze moment aż w salonach będzie do wzięcia Mustang. Wygląda bardzo fajnie, tylny napęd, mocy też wystarczająco, cena pewnie będzie mniejsza od Focusa w RS'ie
Seat Leon 5F Cupra 280 MY14 MANUAL, 301.5 KM @ 6027 rpm, 379.5 Nm @ 4392 rpm
mstokowy
Signo
Signo

Auto: Leon 5F Cupra 280

Postprzez noktoto » 14 maja 2015, 19:25

Niestety Focus RS załapie się u nas na wyższą akcyzę :(

Mustang GT to faktycznie świetna oferta, za jakieś 180k mamy praktycznie kompletnie wyposażone V8 420 KM. Tyle że to 2D co nie każdemu będzie odpowiadać, a pięciolitrowy silnik swoje musi wciągać.
noktoto
Cupra
Cupra

Postprzez Scrollek » 14 maja 2015, 20:09

Na długo przed zakupem samochodu bylem oglądać jeszcze wersje przedliftową ST. Dla mnie plastic fantastic. Samochód nie zrobił na mnie wrażenia taka lepsza wersja wyposażenia titanium. Próbowałem się przekonać do niego ale nie było tego czegoś. O wiele większe wrażenie zrobiła na mnie skoda O3 RS. NA pewno czuć było moc a na papierze ma mniej KM. Jakość wykonania w skodzie i wygląd bardziej przypadł mi do gustu - i zdecydowanie więcej miejsca (oglądałem liftbacka). Jedyny problem i w foce ST oraz O3 RS było twarde zawieszenie które się czuło. Zdecydowany byłem na O3 ale z 1.8TSI, później na Leona ST FR 1.8 i już miałem zamawiać gdy pojawiła się CUPRA ST. Po przejażdżce CUPRA 280 wybór był tylko jeden:) Sprawdzałem zawieszenie w trybie komfort i nie czułem róźnicy do super II z 2014 roku.
Powiem tak foke ST ustawił bym w jednym rzedzie z O3 i Golfem GTI, wybór dowolny. Cupre level wyżej.
Scrollek
Stella +
Stella +

Auto: LEON CUPRA ST 265
Silnik: CFJA 2.0

Postprzez mstokowy » 14 maja 2015, 20:21

noktoto napisał(a):Mustang GT to faktycznie świetna oferta, za jakieś 180k mamy praktycznie kompletnie wyposażone V8 420 KM. Tyle że to 2D co nie każdemu będzie odpowiadać, a pięciolitrowy silnik swoje musi wciągać.

Miałem na myśli 2.3 litra 314 kucy nie V8, jest znacznie bliżej cenowo Cupry osiągami też. Chociaż wiadomo, że jak ktoś może sobie pozwolić na V8 to tym lepiej :)
Seat Leon 5F Cupra 280 MY14 MANUAL, 301.5 KM @ 6027 rpm, 379.5 Nm @ 4392 rpm
mstokowy
Signo
Signo

Auto: Leon 5F Cupra 280

Postprzez noktoto » 14 maja 2015, 20:43

Mustang bez V8 to nie Mustang ;), a różnica w cenie nie taka duża. Do tego Ford lekki nie jest i te 314 koni z 2.3 to ciut mało, Cupra moim zdaniem w normalnych warunkach będzie szybsza.
noktoto
Cupra
Cupra

Postprzez mieczyslawz » 14 maja 2015, 21:06

Co sądzą inni :roll:

http://www.autocar.co.uk/car-categories/hot-hatches

Focus 3-ci, Cupra 4-ta.

No i wygrywa manual w Seacie :twisted:
Distinguishing between gearboxes is much easier. Beyond hardcore starts the DSG is a typically well-mannered transmission, but it serves up none of the manual's interactive qualities. Easy to manage, direct and with a quick throw, the cheaper option is a rewarding companion whether you're flat out or mired in traffic. There are undeniable advantages to choosing the auto 'box - as well as being quicker, it's slightly more economical - but you need to be deeply concerned by such things to ignore the manual's entertainment factor.
mieczyslawz
Stella +
Stella +

Auto: VW 1.9 TDI AHF

Postprzez noktoto » 14 maja 2015, 21:56

Ale tam Focus jest wyraźnie tańszy od pozostałych co nie jest bez znaczenia, poza tym w wielu innych testach ląduje już za Cuprą (Megan RS i Golf R są zawsze w czołówce).
noktoto
Cupra
Cupra

Postprzez SauronRzeznik » 15 maja 2015, 11:39

noktoto napisał(a):Jeszcze GTI Clubsport się fajnie zapowiada, silnik z Cupry + wnętrze z Golfa, jak dla mnie bajka :)

Tylko założę się, że Clubsport będzie cenowo już podgryzał Golfa R, z którym nie ma startu w żadnej kategorii (może poza "ilośćią niepotrzebnych lotek na karoserii"). A jak ktoś się z kasą nie liczy, to lepiej poczekać na R400.

Niestety, dla mnie Focus RS wygląda słabo, bo obecny Focus wogóle mi się nie podoba. Dodatkowo, w PL ceny ST są zupełnie nieatrakcyjne, a RS się dodatkowo załapie na wyższą akcyzę.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR

Postprzez jaceku » 15 maja 2015, 13:18

na niektórych zdjęciach FOCUS RS wygląda super i tak bardzo dojrzale (moim zdaniem)...
szkoda, że ford nie ma takich akcji jak seat z udostepnieniem auta jako demo - wczoraj napisałem maila do FORDA- Polska i póki co bez odzewu...
jaceku
Stella +
Stella +

Postprzez Ocelot » 21 maja 2015, 21:59

mstokowy napisał(a):
noktoto napisał(a):Mustang GT to faktycznie świetna oferta, za jakieś 180k mamy praktycznie kompletnie wyposażone V8 420 KM. Tyle że to 2D co nie każdemu będzie odpowiadać, a pięciolitrowy silnik swoje musi wciągać.

Miałem na myśli 2.3 litra 314 kucy nie V8, jest znacznie bliżej cenowo Cupry osiągami też. Chociaż wiadomo, że jak ktoś może sobie pozwolić na V8 to tym lepiej :)

Mustang 2.3 EcoBoost, 317 KM - 148 400 zł,
Mustang GT (lepiej wyposażony) 5.0 Ti-VCT V8, 421 KM - 169 400 zł.

Cena za skrzynie manualne. Masa Mustanga to jednak minimum 1655 kg, a mocniejszy to już 1720.
Katalogowe spalanie w mieście mocniejszej wersji to 20,1 l...
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR

Postprzez ramzesgd » 22 maja 2015, 06:58

Spalanie Mustanga V8 masakra, 911 (991) Turbo S pali mniej, 458 Italia pewnie też.

A żeby nie odbiegać od tematu, to z tych trzech: 1. Focus RS (ale to troche inne liga), potem Leon 280 (zawieszenie na plus) i Focus RS. Generalnie wątpię aby ktoś kto kupił Focusa żałował wyboru, wszystkie te auta są świetne i którego nie wybierze trafi się w dziesiątkę. Kwestia priorytetów osiągi/skrzynia/klimat/spalanie/wartość przy odsprzedaży/cena.

-- 22 maja 2015, 06:58 --

Chodziło mi o ST jako trzeci;)
ramzesgd
Stella +
Stella +

Auto: GTI P mk7

Postprzez szczeslaw » 22 maja 2015, 07:22

Ja sobie tak z ciekawości wszedłem na stronę Forda, żeby sprawdzić o co chodzi.
I szczerze mówiąc nie bardzo widzę Focusa ST jako alternatywę dla Cupry. Jest słabszy, trochę droższy i w standardzie trochę gorzej wyposażony. Po doposażeniu cena rośnie dość znacząco i już robi nam się różnica rzędu 20 tys złotych. Całkiem spora różnica.
Na ten moment jednak Cupra wypada zdecydowanie najlepiej jeśli chodzi o stosunek co dostajemy/cena.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez raflo83 » 22 maja 2015, 19:44

a jak ma się np. nowy civic type R do tej trójki? Cena bazowa 144k pln to wysoki poziom i ciekawe co ma do zaoferowania w zamian czego nie ma np Cupra? Design ma kontrowejsyjny, na pewno rzuca się w oczy. Jedni pokochają, inni nie. Czym zaskoczy?
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F

Postprzez noktoto » 22 maja 2015, 20:48

Co do Type-R, to kosztuje 144k + 2k za lakier (na cholerę to wyodrębniają?), ale jest kompletnie wyposażona. Zaskoczyć powinna osiągami, pobiła wszak rekord ringu bez dodatkowych modyfikacji jakim podawano i Cuprę i Megankę. Wygląda dla mnie średnio, szczególnie w porównaniu z zapowiadającym ją konceptem, ale i tak mógłbym mieć ;) No i nawet w miarę praktyczna jest, 5D z gigantycznym jak na hatchbacka bagażnikiem (475 l), tylko ładowność niska - 300 kg.
noktoto
Cupra
Cupra

Postprzez ramzesgd » 22 maja 2015, 21:27

szczeslaw napisał(a):Ja sobie tak z ciekawości wszedłem na stronę Forda, żeby sprawdzić o co chodzi.
I szczerze mówiąc nie bardzo widzę Focusa ST jako alternatywę dla Cupry. Jest słabszy, trochę droższy i w standardzie trochę gorzej wyposażony. Po doposażeniu cena rośnie dość znacząco i już robi nam się różnica rzędu 20 tys złotych. Całkiem spora różnica.
Na ten moment jednak Cupra wypada zdecydowanie najlepiej jeśli chodzi o stosunek co dostajemy/cena.

Weź jeszcze pod uwagę, że jest GTI Performance. Cupra jest ciut szybsza, ale pali ciut więcej, trzeba lać 98, jest trochę głośniejsza w środku i przy odsprzedaży zapewne ciut mniej się za nią dostanie, aleeee też jest trochę tańsza od GTI Performance. Gdybym był trochę młodszy, to zapewne wziąłbym bez zastanawiania Cuprę i nie patrzył na nic innego (zresztą już miałem jechać potwierdzić zamówienie, kiedy w ostatniej chwili dostałem bdb rabat na GTI). Wg. mnie Cupra/GTI na pierwszym miejscu w zależności od priorytetów, ale teraz jeszcze doszła Octavia 230 (mam na myśli kombi) także dla każdego coś się znajdzie. Gdyby jednak budżet był trochę większy to skusiłbym się na Golfa R albo Civic Type-R. A gdyby był jeeeszcze większy to pewnie nowe RS3. No i jeszcze jest Megane RS 275 Trophy, mega ciekawa propozycja, też do rozważenia jeśli nie chce się mieć koniecznie 5 drzwi. Jest w czym wybierać... i tak sobie myślę, że Focusa ST nie wiem dlaczego ktoś miałby kupić - chyba, że po prostu od tak podoba mu się.

-- 22 maja 2015, 21:19 --

noktoto napisał(a):Co do Type-R, to kosztuje 144k + 2k za lakier (na cholerę to wyodrębniają?), ale jest kompletnie wyposażona. Zaskoczyć powinna osiągami, pobiła wszak rekord ringu bez dodatkowych modyfikacji jakim podawano i Cuprę i Megankę. Wygląda dla mnie średnio, szczególnie w porównaniu z zapowiadającym ją konceptem, ale i tak mógłbym mieć ;) No i nawet w miarę praktyczna jest, 5D z gigantycznym jak na hatchbacka bagażnikiem (475 l), tylko ładowność niska - 300 kg.

Teraz widzę, że Type-R ma faktycznie bdb wyposażenie. Myślałem, że będą się bać wrzucić klimatyzację, nie mówiąc o kamerze cofania;). Nie wiem też o co chodzi z tym lakierem, może jest jakiś jeden podstawowy w cenie, ale żadnego konkretnego info na stronie nie znalazłem.
ramzesgd
Stella +
Stella +

Auto: GTI P mk7

Postprzez Tomek2791 » 27 maja 2015, 17:28

Dla mnie wsród głównych graczy na rynku hothatch'ow tylko CUPRA i Golf maja cos czego nie oferuja konkurenci....skrzynie DSG. Ja bym nie kupił tego typu auta bez szybkiej dwusprzeglowki.
Tomek2791
Sport
Sport

Auto: CUPRA 280

Postprzez Pik » 10 czerwca 2015, 10:36

Dla mnie DSG nie ma znaczenia, bo i tak preferuje auta z manualem. Jako hondziarz od wielu lat przymierzałem się do Type R'a, ale ten nowy model okazał się droższy niż oczekiwałem, poza tym ma dość ostentacyjnie sportową stylistykę. W sumie nie to, żeby mi przeszkadzało hehe (w końcu jeżdzę Civicem UFO), ale czas leci i uznałem że dla mężczyzny w średnim wieku Cupra bardziej przystoi i mniej się rzuca w oczy. Z tego powodu biorę pod uwagę jeszcze Golfa GTI.

-- 10 czerwca 2015, 11:28 --

Nie wiem czy zauważyliście, ale na Megankę RS 265 jest spora obniżka (prawie 20%!). Renówką można wyjechać z salonu za ok 86 k pln. Nawet po dołożeniu pakietu sport (regulowane zawieszenie Ohlinsa, szpera, heble Brembo) cena tylko nieznacznie przekracza 90 tyś. IMHO dobra cena na pożegnanie modelu (na jesieni chyba wchodzi kolejna generacja). Przy tym zapewne można liczyć, że jest to już w pełni dopracowany produkt. Tym bardziej, że w klasie hot hatchy to jeden z najbardziej usportowionych i hardcorowych modeli. Szkoda, że dla mnie to zbyt bezkompromisowe auto, no i potrzebuje 5D.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez noktoto » 10 czerwca 2015, 10:50

Ohlinsa do 265 nie domówisz, to tylko do 275 Trophy opcja, jedyne 10k :) Ale oferta fajna. O ile ktoś, tak jak sam zauważyłeś, typowej zabawki szuka i względy praktyczne są dla niego mniej istotne. Teraz ciekaw jestem czy kolejną Megan RS skaszanią, tak jak to z Clio zrobili.
noktoto
Cupra
Cupra

Postprzez Pik » 10 czerwca 2015, 11:10

A to sorki za wprowadzanie w błąd. Wydawało mi się, że zawieszenie Cup standardowo zawierało Ohlinsy...
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne