Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
kososki napisał(a):planuję się wybrać swoją Cuprą na 1. nieobowiązkowy przegląd. Stuknęło już ponad 7k km, a jednak nie jeżdżę jak emeryt i niezbyt uśmiecha mi się jazda do 30k km na oleju, na którym był silnik docierany.
Jaki olej polecacie ? Myślałem o Millers EE LONGLIFE 5w30 z technologią NanoDrive. Słyszałem dobre opinie o nim.
Czy filtr i ten "korek" czy co tam trzeba także wymienić to opłaca się kupować osobno w jakimś sklepie czy różnica w stosunku do ceny w ASO nie jest warta zachodu ?
kososki napisał(a):Robocizna to 100zł + niecałe 70zł za ten korek spustowy i filtr oleju
kososki napisał(a):Myślałem o Millers EE LONGLIFE 5w30
kososki napisał(a):Rozumiem, że olej z normą 504.00/507.00, tak ?
raflo83 napisał(a):wlałem Motul Specific 5w30
Vampire1984 napisał(a):A jaki olej ma lepsze parametry od motula?
szczepan napisał(a):Mój pierwszy przegląd zgodnie z datą zakupu przypada w październiku. (30000 km lub 2 lata) Zgodnie z komputerem mam następujący zapis: przebieg do przeglądu 9000 km (przejechane 21000 km) i to się zgadza, natomiast wymiana oleju za 50 dni a zgodnie z zapisem 2 lata powinno być 150 dni. Na zadane pytanie w ASO czy nie ma pomyłki odpowiedzieli, że nie bo auto samo się diagnozuje i samo wyznacza moment przeglądu a wielkości 30000 km lub 2 lata są wielkościami maksymalnymi. Oznacza to, że marketing sobie a życie sobie. Powyższe potwierdzone w dwóch ASO
Misiek3city napisał(a):Vampire1984 napisał(a):A jaki olej ma lepsze parametry od motula?
Do Cupry? Każdy z wyższą wartością niż 30. Czytasz ze zrozumieniem?
kososki napisał(a):byłem przed chwilą w ASO dowiedzieć się jak to wygląda i za ile.
Robocizna to 100zł + niecałe 70zł za ten korek spustowy i filtr oleju
Rozumiem, że olej z normą 504.00/507.00, tak ?
KAI napisał(a):bmelon koledze chodzi o dokładność interwałów, co 30k km +- x km
Najpierw nie pilnujemy terminu a potem się pupcia trzęsie. Napisz co z gwarancją jak już będzie po przeglądzie.pinkibass napisał(a):Kurde, to widzę, że co dealer co opinia.
Pewnie i tak w razie czego problem będzie w przypadku gdy zgłosi sie jakiś problem gwarancyjny.
No nic, wyjdzie w praniu - teraz już nic nie zrobię.
pebe86 napisał(a):Wyjeżdżasz na dłuższy wypad? Załatw przegląd z odpowiednim wyprzedzeniem
Damian napisał(a):ps. dziwi brak wymiany filtra powietrza silnika... wymienie sobie sam
aeMaeTH napisał(a):Moja dzisiejsza wizyta w serwisie KOMOT (Bielsko-Biała)
5D 1.4 FR 125KM manual MY16
Pierwszy przegląd po 15kkm (licznik 17,5kkm)
Filtr powietrza: R 25zł + M 100zł
Filtr nawiewu: R 25zł + M 80zł
Przegląd z wymianą oleju: R 225zł + Materiał:
- filtr oleju 50zł
- castrol edge 5w30 (4l) 236zł
- uszczelka korka i śruba 20zł
- koncentrat płynu chłodniczego (0,25l) 10zł
RAZEM 770zł
Prosiłem o wyłączenie automatycznej tylnej wycieraczki (durna sprawa w zimie), ale elektryk nie dał rady, choć próbował.
wsowa napisał(a):O, ciekawostka. U mnie nie ma tej opcji w menu. Zawsze się włącza tylna jak wrzucę wsteczny i wycieraczki pracują
eFeR napisał(a):przyjazd z własnym olejem
nie spotkałem się z odmową, a jeśli tak by była, to zmieniam serwis.bzykofm napisał(a):eFeR napisał(a):przyjazd z własnym olejem
Wszystkie serwisy się ta to zgadzają?
majkel_g napisał(a):Śruby montażowe - 11,67 zł
Oracle napisał(a):Co to sąmajkel_g napisał(a):Śruby montażowe - 11,67 zł
![]()
Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości