Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wskazania prędkości

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wskazania prędkości

Postprzez trenertenisa » 17 czerwca 2015, 11:01

Witam kolegów...Wczoraj zauważyłem taką historię. Jadąc autostradą miałem włączonego Yanosika (który jak wiadomo pokazuje prędkość) i przy małym prywatnym wyścigu z Mercedesem GLA 200 wyszła mi taka oto różnica. Yanosik wskazywał 235 km/h a na zegarach było równo 250 km/h i nie wiem ile było w rzeczywistości a kierowca Mercedesa (trąbiący i migający długimi oraz migaczem) nie pomoże bo został daaaaaaleko w tyle. Ma ktoś takie spostrzeżenie ? A i dodam że nie było z "górki" tylko w miarę równo.
Był Audi S4 Avant i Audi Q7...jest Seat ST 2.0 TDI 184 PS FR
trenertenisa
Stella +
Stella +

Auto: leon st fr
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Wskazania prędkości

Postprzez peter85 » 17 czerwca 2015, 11:09

Ja w moim Leonie 1P też widzę porównując prędkość z licznika i prędkość z nawigacji (Navi Exptert), że prędkość na zegarach jest o jakieś 5% zawyżona. Zainstalowałem na telefonie nawet specjalną aplikację do pomiaru prędkości i jej wyniki pokrywały się z tymi z Navi Experta (różnica 3-4 kilometrów przy 200 to praktycznie żadna różnica). Podobny test zrobiliśmy z bratem w jego Civicu (prędkościomierz cyfrowy) i wyszło, że cyfrowy bardziej dokładny ale też przekłamanie wyszło o około 4 km przy 200 km. Yanosika nie testowałem bo nie używam tej aplikacji więc nie wiem z jaką dokładnością podaje prędkość...
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez B3N » 17 czerwca 2015, 11:56

Prędkościomierze zawyżają z reguły prędkość.
Należy też mieć odpowiednie profile opon,żeby nie przekłamywać licznika.
A nawigacje określając prędkość na GPS działają dość dobrze, i to jest bardziej realna prędkość niż to co widać na zegarach.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez tola » 17 czerwca 2015, 12:18

The indicated speed must never be less than the actual speed, i.e. it should not be possible to inadvertently speed because of an incorrect speedometer reading.

https://en.wikipedia.org/?title=Speedometer#Error
tola
Stella
Stella

Auto: unimog

Postprzez Darek07 » 17 czerwca 2015, 13:12

U mnie Yanosik zawsze podaje niższą prędkość niż wskazania licznika (tak też miałem w poprzednich samochodach). W Seacie, 1.4 140 km elektroniczny wyswietlacz pokazywał maksymalną prędkość 221 km/h a Yasnosik 212 km/h i dokładnie tyle podaje producent jako prędkość maksymalną dla tego silnika.
Darek07
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Cyanide » 17 czerwca 2015, 15:34

To zupełnie normalna sytuacja. Producent nie może sobie pozwolić na to, żeby prędkościomierz pokazywał prędkość niższą niż zamierzona. Wyobraźmy sobie ilość pozwów od kierowców złapanych przez policję mimo, że wg samochodu jechali zgodnie z ograniczeniem. Ze względu na to, że do samochodu można zainstalować koła o minimalnie różnych średnicach (np. zimówki w Cuprze o rozmiarze 225/40R18 będę miał minimalnie mniejsze niż letnią oponę o rozmiarze 235/35R19) producent celowo zawyża prędkość na wskaźnikach o około 5%, dla porównaniu w Volvo V40 przy rzeczywistej prędkości 210 km/h wskaźniki pokazują 221 km/h.

EDIT:
Dla zaintersowanych tematem wielkości kół i różnic we wskazaniach prędkościomierza polecam poniższą stronę:
https://www.tacomaworld.com/tirecalc?ti ... -235-35r19
Cyanide
Sport
Sport

Auto: Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez miroA3 » 17 czerwca 2015, 16:09

kolega tola wkleil wam wszystko, ale nie czytacie....

to nie producent, a Unia Europejska ( jak zwykle )

"Unia Europejska, która z uporem usiłuje wszystko unormować, począwszy od kształtu banana, na wyglądzie prawa jazdy kończąc, w kwestii dokładności wskazań samochodowych prędkościomierzy jest bardziej liberalna. Dyrektywa 77/433/ EWG generalnie zabrania przede wszystkim tego, żeby licznik wskazywał prędkość niższą niż rzeczywista. W przypadku aut zarejestrowanych po 1991 roku dopuszczalny błąd pomiaru wynosi 10 proc. plus 4 km/h. Czyli przy rzeczywistej prędkości 130 km/h na liczniku możemy zobaczyć nawet 147 km/h!

Błędy wskazań wynikają z różnych przyczyn. Aby dokonać pomiaru prędkości za pośrednictwem skrzyni biegów, trzeba przyjąć pewne wartości. Przede wszystkim jest to rozmiar koła. Problem polega jednak na tym, że nawet opony o tym samym rozmiarze mogą dosyć znacznie różnić się obwodem, szczególnie jeżeli porównamy ogumienie letnie i zimowe. Dodatkowym źródłem przekłamań może być nieodpowiednie ciśnienie powietrza w kołach lub przeładowanie bagażnika samochodu. Wskazania prędkościomierza zmieniają się nawet w miarę zużycia opon - im mniej bieżnika, tym samochód według licznika jedzie szybciej. Dochodzi do tego jeszcze tolerancja wykonania poszczególnych podzespołów. Zgodnie z przepisami w przypadku rozmiaru opon mogą one wynosić od +1,5 proc. do -2,5 proc., same wskaźniki prędkości mają prawo przekłamywać o 1,5 proc. Te wielkości w zależności od przypadku mogą się wzajemnie znosić lub sumować. Na podstawie wskaźnika da się więc prędkość jedynie z grubsza oszacować. Warto też wiedzieć, że liczniki we współczesnych samochodach wraz ze wzrostem szybkości oszukują coraz bardziej.
Oczywiście, można zmierzyć prędkość z dokładnością co do dziesiątych części kilometra na godzinę. Tyle, że jest to bardzo drogie i skomplikowane. Najdokładniejsze są urządzenia pomiarowe wyposażone w kilka anten GPS. Stosowane w czasie redakcyjnych testów czujniki typu Correvit lub tzw. piąte koło kosztują od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy złotych, a ich montaż i przygotowanie auta do pomiarów to zadanie dla profesjonalistów. Jedno jest jednak pewne. Przy kontroli policyjnej nie warto się tłumaczyć, że licznik naszego samochodu wskazywał prędkość niższą, niż była w rzeczywistości! W tę stronę prędkościomierze nie przekłamują nigdy, chyba że auto zostało wyposażone w koła o rozmiarze większym niż to przewidział producent. A do tego lepiej się nie przyznawać. "

jak wiec widac, kazdy producent swiadomie produkuje liczniki ktore przeklamuja, unia okresla "o ile" czym szybciej jedziemy tym bardziej przeklamuje.

Obrazek

Liczniki samochodowe nie są przyrządami pomiarowymi, a jedynie wskaźnikami mającym informować kierowcę o przybliżonej prędkości jazdy i liczbie przejechanych kilometrów. Ze względów bezpieczeństwa zdecydowano, że muszą pokazywać zawyżone wartości. W Europie Zachodniej obowiązywała nawet w latach 90-tych norma określająca błąd zawyżania wskazań prędkościomierza w czasie jazdy z prędkością powyżej 60 km/h na 10% rzeczywistej prędkości plus 4 km/h. Na podstawie pomiarów mogę stwierdzić, że producenci pojazdów wciąż stosują tę regułę. Oznacza to, że jeżeli na prędkościomierzu wskazówka pokazuje 100 km/h, to pojazd może poruszać się w tempie „zaledwie" 86 km/h..., a przy 200 km/h tylko 176 km/h. Zazwyczaj błąd jest trochę mniejszy i wynosi 6-8 procent, ale występuje zawsze (pomijam pojazdy w których założono większe niż nakazuje producent koła albo opony – w takim przypadku należy przekalibrować licznik.

miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez bart014 » 17 czerwca 2015, 17:08

[quote="Cyanide"]To zupełnie normalna sytuacja. Producent nie może sobie pozwolić na to, żeby prędkościomierz pokazywał prędkość niższą niż zamierzona. Wyobraźmy sobie ilość pozwów od kierowców złapanych przez policję mimo, że wg samochodu jechali zgodnie z ograniczeniem. Ze względu na to, że do samochodu można zainstalować koła o minimalnie różnych średnicach (np. zimówki w Cuprze o rozmiarze 225/40R18 będę miał minimalnie mniejsze niż letnią oponę o rozmiarze 235/35R19) producent celowo zawyża prędkość na wskaźnikach o około 5%, dla porównaniu w Volvo V40 przy rzeczywistej prędkości 210 km/h wskaźniki pokazują 221 km/h.

U mnie na oponkach 235/35/19 licznik w aucie pokazuje o 1-2 km/h więcej niż licznik z gps. Mierzyłem w granicach 60-120.
Lepiej nic nie mówić i wydać się głupcem, niż raz się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...
bart014
Sport
Sport

Auto: SC Cupra 5F

Postprzez Cyanide » 17 czerwca 2015, 17:39

Bart014, bardzo możliwe. Koło 235/35R19 jest chyba największym jakie można stosować w Leonie więc i odchylenie wskazaźnika będzie najmniejsze. Koledzy z mniejszą felgą zauważą większe odchylenie. Dodatkowo Twój samochód jest nowy więc ma niezużyty bieżnik :)
Cyanide
Sport
Sport

Postprzez tola » 17 czerwca 2015, 18:00

Generalnie unia unią, ale fizyka też w tym macza / maczała palce :P

Z tego co kojarzę, jedyne wskazanie jakie powinno być "idealne" to 50 km/h. Wszystko powyżej jest rozjechane procentowo w górę (30 lat temu też tak było, tylko wtedy to wynikało z ograniczeń mechanicznych).
A licznik (między innymi) zawsze myli się w górę, żeby nikt nie mógł przy przekroczeniu prędkości powiedzieć, że nie wiedział, że jedzie tak szybko :P
tola
Stella
Stella

Auto: unimog

Postprzez Pik » 17 czerwca 2015, 18:10

Aby dokonać pomiaru prędkości za pośrednictwem skrzyni biegów...
Tak na marginesie to ciekawe! Ktoś wyobraża sobie w jaki sposób skrzynia biegów może "mierzyć" prędkość?
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez Cyanide » 17 czerwca 2015, 19:06

Pik napisał(a):
Aby dokonać pomiaru prędkości za pośrednictwem skrzyni biegów...
Tak na marginesie to ciekawe! Ktoś wyobraża sobie w jaki sposób skrzynia biegów może "mierzyć" prędkość?

Z tego co mi wiadomo to prędkość jest mierzona na "wyjściu" ze skrzyni biegów przez mechanizm podobny do tego stosowanego w rowerze.
Cyanide
Sport
Sport

Postprzez Pik » 17 czerwca 2015, 19:59

OK, dzieki za info. Choć to chyba nie stosowane już rozwiązanie we współczesnych autach? Łatwiej jest mierzyć prędkość elektronicznie, np w oparciu o czujniki ABS.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez Cyanide » 17 czerwca 2015, 20:19

Pik napisał(a):OK, dzieki za info. Choć to chyba nie stosowane już rozwiązanie we współczesnych autach? Łatwiej jest mierzyć prędkość elektronicznie, np w oparciu o czujniki ABS.

Z tego co czytałem to właśnie teraz jest to używane. Na logikę to z czujnikami od absu jest ten problem, że koła mogą kręcić się z różną prędkością więc z którego czujnika należałoby brać dane? To raczej abs korzysta z czujnika na wyjściu ze skrzyni jako wartości do której odnosi swoje dane.
Cyanide
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne