Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

5F i VAG CAN PRO

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

5F i VAG CAN PRO

Postprzez Raynold » 3 maja 2015, 20:40

Ktoś może używa w kontekście 5F? Czy w pełni obsługuje MQB (jak twierdzi producent)? Jak z opisami?
Ew. jakieś ogólne wrażenia ze współpracy z 5F?

Jako ciekawostke podam, że np. najnowszy VCDS nie dogada się ze skrzyniami DSG w leonach 5F (model DQ200 0CW)
Raynold
Sport
Sport

Auto: Leon FR DSG
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: 5F i VAG CAN PRO

Postprzez komonoA3 » 3 maja 2015, 21:42

Witaj,
Co prawda nie posiadam 5F ale A3 8V a to są bliźniacze modele. Mam VAG CAN PRO i łączy się ze wszystkimi sterownikami na jakie patrzyłem - zrobiłem pełny skan i nie było problemu z połączeniem się auta. Co najlepsze, w VAG CAN PRO jest opcja przekodowania funkcji start/stop. Działa na opak-nie świeci się przy przycisku s/s nie działa, świeci się, system działa.
Co do opisów np. w MCE to niestety są nie widoczne co dany bajt znaczy. Można zaznaczać ale nie ma opisu. Będzie trzeba poczekać jakiś czas aż rozgryzą wszystko

Co do VCDS'a to mam nie miłe przejścia z Panem importerem tak samo jak forum A3-club.net ;)
komonoA3
Stella
Stella

Auto: A3 8V
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez MW » 3 maja 2015, 22:02

U mine w s3 vag can pro ładnie wchodzi do systemu ale nie mozna nic zmienic. Pyta o jakiś kod. Wiem ze przy VCDS 14 czy tym ostatnim15.3.0 wszystko hula
MW
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi S3 8V sedan
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Gecon » 4 maja 2015, 04:44

komonoA3 napisał(a): niestety są nie widoczne co dany bajt znaczy. Można zaznaczać ale nie ma opisu

Obecnie wyszla nowa wersja ODISa 2.2.4 w nim masz wszystko opisane, mozesz podpytac producenta VAG CAN dlaczego nie zrobili opisow?, tak na marginesie to i tak te wszystkie programy diagnostyczne sa oparte na ODISie
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez komonoA3 » 4 maja 2015, 06:34

Dobrze wiedzieć! :-)
komonoA3
Stella
Stella

Postprzez Raynold » 7 czerwca 2015, 20:09

MW napisał(a):U mine w s3 vag can pro ładnie wchodzi do systemu ale nie mozna nic zmienic. Pyta o jakiś kod. Wiem ze przy VCDS 14 czy tym ostatnim15.3.0 wszystko hula

KOjarzysz może wersje, czy kabelek oryginalny?

pozdr.

-- 7 czerwca 2015, 21:09 --

komonoA3 napisał(a):Witaj,
Co prawda nie posiadam 5F ale A3 8V a to są bliźniacze modele. Mam VAG CAN PRO i łączy się ze wszystkimi sterownikami na jakie patrzyłem - zrobiłem pełny skan i nie było problemu z połączeniem się auta. Co najlepsze, w VAG CAN PRO jest opcja przekodowania funkcji start/stop. Działa na opak-nie świeci się przy przycisku s/s nie działa, świeci się, system działa.
Co do opisów np. w MCE to niestety są nie widoczne co dany bajt znaczy. Można zaznaczać ale nie ma opisu. Będzie trzeba poczekać jakiś czas aż rozgryzą wszystko

Co do VCDS'a to mam nie miłe przejścia z Panem importerem tak samo jak forum A3-club.net ;)

Odnośnie VCDS'a to kontaktowałem się jedynie z USA, bardzo miła obsługa zaś VAG-CAN hmm.. są dziwni, nie odpowiadają na majle, blokują na forum (w PL). Kupowałeś VAG-CAN'a w PL?

Poważnie, to niektóre zmiany (nie mam w głowie) wymagają zalogowania się do wybranego sterownika. S/S nie - zmieniałem to z palucha.

S/S od ręki możesz wyłączyć np. ODIS'em (także każdy serwis to może zrobić), tyle że nie jest to takie wyłączenie jakie by mnie satysfakcjonowało. Mianowicie domyślnie przycisk wyłączenia S/S na panelu samochodu nie jest włączony (czyli tu się nic nie zmienia), tylko S/S się nie włącza sygnalizując to stosowną ikonką przy zatrzymaniu.
Raynold
Sport
Sport

Postprzez komonoA3 » 9 czerwca 2015, 06:32

W USA jest bardzo miła obsługa, racja. Gorzej z merytorycznością po stronie importera. Co do forum VAG-CAN, również mnie zbanowali (?!) ale nie chce mi się do nich pisać i kupowałem w PL.
Może jeszcze się nie obudziłem :D ale z tego co napisałeś o S/S "Mianowicie domyślnie przycisk wyłączenia S/S na panelu samochodu nie jest włączony (czyli tu się nic nie zmienia), tylko S/S się nie włącza sygnalizując to stosowną ikonką przy zatrzymaniu." to właśnie tak jest u mnie i nie bardzo wiem o co Ci chodzi :roll:. Czy może byś chciał całkowicie to wyłączyć, bez ikonki na FISie?
komonoA3
Stella
Stella

Postprzez exb » 9 czerwca 2015, 08:31

Z tego co wiem to VCP odsunęło się od tego forum na którym co druga osoba spoza kółka różańcowego dostała BAN ;). VCP ma spore braki w opisach ale nadrabiają możliwością flashowania.
Mam VCDSa i VCP więc jak ktoś jest z moich okolic i ma 5F to może wpaść i obadamy różnice
TDI ... nie dla idiotów!!! No Smoke No Fun!!

Obrazek
Sport
Sport

Auto: Leon 1P FRrrrr

Postprzez Raynold » 15 czerwca 2015, 11:04

komonoA3 napisał(a):Witaj,

Czy możesz potwierdzić poniższe, bo nie do końca jestem pewien:
- domyślnie przycisk start stop jest niektywny, co powoduje że system działa
- VCP tak zmienia działanie komputera, że domyślnie (po włączeniu zapłonu) przycisk dalej jest nieaktywny, ale w tym wypadku domyślnie S/S się nie aktywuje, aktywuje się dopiero po włączeniu przycisku.

Jeżeli tak, czy z tego jak to jest zrobione w VCP możesz wywnioskować w jakim module (modułach) tak funkcja coś zmienia. Nie kryje że taki model działania jest najbardziej komfortowy, tzn nie stałe wyłączenie S/S, a domyślne wyłączenie dla każdego trybu jazdy z możliwością włączenia paluchem.
Raynold
Sport
Sport

Postprzez Gecon » 15 czerwca 2015, 11:43

Aby wywnioskowac w jakich modulach VCP zmienia kodowanie nalezaloby zrobic skan auta VCDSem przed i po kodowaniu VCP wtedy mielibysmy poriwnanie w jakich modulach i gdzie sie pozmienialy kody a co za tym idzie doszlibysmy jak to zrobic VCDSem.
Prosilem o to w moim temacie SS ale zero odzewu,widocznie gwarancja trzyma mocno ludzi za jaja i nie chca nic zmieniac
Gecon
Sport
Sport

Postprzez Raynold » 12 lipca 2015, 08:17

Podsumowując wątek, VCP ma opcje wyłączenia/włączenia S/S tyle że należy wybrać grupę samochodów w której zmieniamy ustawienia. Inaczej to działa w leonach 5f, inaczej w audi. W leonie de facto zmienia graniczne ustawienia temperatury na Gatewayu.
Raynold
Sport
Sport

Postprzez Gecon » 12 lipca 2015, 17:23

Raynold napisał(a):zmienia graniczne ustawienia temperatury na Gatewayu

Zdało by się to przetestować na Leonach z silnikami ON gdyż ODIS i VCDS nie potrafili zmienić granicznej temperatury w moim Leonie z motorem ON CKFC, zadzialala zmiana napięcia granicznego w SS i obylo się to bezproblemowo
Gecon
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat