Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

zabezpieczenie atykorozyjne leon 1m top sport

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

zabezpieczenie atykorozyjne leon 1m top sport

Postprzez zbyszekm80 » 6 sierpnia 2015, 19:24

witam
Trochę poczytałem tutaj na forum, oraz w innych miejscach na temat konserwacji leonów 1m. Większość piszę że nie ma sensu, że pełen ocynk, blachy ok - ale postanowiłem że zrobię po swojemu ( każde swoje auto jakie mam zamiar używać dłużej zabezpieczam antykorozyjnie) , i sprawdzę jakie to naprawdę blachy ma leon.
Zacząłem od lewej strony - zdjąłem nadkola, wyczyściłem/ umyłem płynem zabrudzenia - było kilka ognisk korozji - ale bez przesady . Wyczyszczone do gołego metalu, zabezpieczyłem podkładem epoksydowym , a na to farba do podwozia.
Progi były skorodowane tylko w miejscach gdzie ocierał o nie próg plastikowy - nakładka na próg. Też zabezpieczone epoksydem + bodysafe , uchwyty na progi wyczyszczone od środka - wszytko ładnie pomalowane.Na progi na koniec lakier pod kolor karoserii + dwie warstwy lakieru bezbarwnego. Do progów i w we wszystkie możliwe profile zamknięte tryskałem tectyl ml - używałem na wielu autach i jest ok.Można też użyć innego preparatu - np. fluidol ml - też stosowałem i jest dobry. Ogólnie lewa strona auta była naprawdę w dobrej kondycji - było tylko trochę rdzy.
tak to wygląda na gotowo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale jak zacząłem robić z prawą stroną auta to niemile się zaskoczyłem - próg skorodowany na max, jak wyciągałem gumowe zaślepki progu - to blacha kruszyła mi się pod palcami....jak to zacząłem szlifować to pojawiało się coraz więcej dziur....postanowiłem że wymienię cały próg ( wycięcie i wspawanie nowego + nity aluminowe aby przyczepić plastikowe uchwyty do nakładki progowej ...nigdzie nie mogliśmy znaleźć progu nowego - dedykowanego do top sporta z metalowymi bolcami pod nakładki progu...) - bo to bez sensu zabezpieczać takie coś - rdzy już tam nie zatrzymam.
z progu wydłubałem mnóstwo piasku ( brak jednej zaślepki od dołu i jest tego efekt) + przy demontażu plastikowej nakładki progu zobaczyłem że jakiś "mądry" fachowiec przede mną przykręcił próg blachowkrętami - pomimo iż wszystkie plastikowe uchwytu są ok ! od tych wkrętów poszła niezła rdza oraz napływała tam woda i wszelkiej maści syf...efekty widać poniżej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodatkowo : czekam teraz na termin u mojego blacharza , po wycięciu progu trzeba będzie porządnie wyczyścić elementy za progiem - bo tam też widać korozję - ale blacha tam jest ok - tylko ma nalot rdzy - nic się nie kruszy na szczęście - wyczyszczenie do gołej blachy , na to podkład epoksydowy - a jak będzie juz nowy próg - to zalanie wszystkiego woskiem i powinien byc spokój nas kilka dobrych lat :)

Podsumowując:
radziłbym każdemu posiadaczowi auta z plastikowymi nakładkami progów zdjąć je i sprawdzić jak to wygląda pod plastikiem. Można się zdziwić mocno - tak jak było u mnie.
Radze też sprawdzić profile zamknięte - u mnie było tylko trochę zabezpieczenia w środku - czas niestety mija i żaden środek nie jest na wieczność.... Dodatkowo nie radzę nic wkręcać w progi - w szczególności blachowkrętów i innych farmerów - które lubią korodować - efekt na zdjęciach....
Mój leon ma już 13 lat - więc to ostatni dzwonek żeby nie pozwolić mu gnić od środka :)
pozdrawiam
Zbyszek
zbyszekm80
Stella +
Stella +

Auto: leon TS
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: zabezpieczenie atykorozyjne leon 1m top sport

Postprzez Sebool2006 » 7 sierpnia 2015, 07:54

Prxyjemna relacja na pewno sie przyda. Brawo za chęci opisania i wrzucenia kilku zdjęć .
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez dzamej » 7 sierpnia 2015, 18:23

ja u siebie zawsze przed zimą i na wiosnę sprawdzam co pod plastikowymi osłonami siedzi i na szczęście mam wszystko cacy - mój kumpel w hondzie civic miał tak pordzewiałe progi, że nie opłacało się wycinać i wstawiać - zrobił zbrojenie i zalał betonem! mimo, że auto dostało ponad 150kg wagi więcej, paliło więcej to kleiło się drogi jak szalone.. albo to on jest szalony bo nadal tym jeździ
Nie bijcie, nie krzyczcie, wytłumaczcie.

Seat Leon 1,8 turbo LPG
dzamej
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez zbyszekm80 » 8 sierpnia 2015, 18:14

To niezły druciarz :brawo: niektórzy wala w progi pianke montażową - taka wersja light :-D
pozdrawiam
Zbyszek
zbyszekm80
Stella +
Stella +

Auto: leon TS
Silnik: ARL 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne