Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wycena szkody zderzak tył.

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wycena szkody zderzak tył.

Postprzez kupenb » 4 sierpnia 2015, 21:26

Witam wszystkich dziś miałem oględziny uszkodzonego kilka tyg temu(pani zagapiła się i wjechała w tył) Leona rzeczoznawca z PZU właśnie podesłał na email kosztorys naprawy szkody na 1720zł
Ile chodzi ori zderzak top sport tylny? Bo z tego co widać na kosztorysie cenę zderzaka podał na około 1700zł z tym że miałem potrącenie 50% za obcierkę oraz pęknięcie. Na mój gust wycena zrobiona w miarę lecz szkoda tylko tego potrącenia za istniejące uszkodzenie.
Co myślicie o wycenie może mieliście też wymianę tylnego zderzaka z oc sprawcy?

Pozdrawiam.

-- 4 sie 2015, o 22:26 --

Obrazek
kupenb
Stella +
Stella +

Auto: leon
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Wycena szkody zderzak tył.

Postprzez Pako162 » 5 sierpnia 2015, 01:13

Dobra wycena. Mi za TSa policzyli tyle samo tylko bez potrąceń.
Pako162
Sport
Sport

Auto: Cupra 4
Silnik: AUE 2.8

Postprzez B3N » 5 sierpnia 2015, 08:10

To zalezy, czy chcesz 'zarobic' na szkodzie :) Rób naprawe bezgotowkową w ASO i juz.
Dzwonisz ubezpieczyciela i mowisz ze sie nie zgadzasz z wycena i chcesz naprawe bezgotowkową. Zrobią ci na oryginalnych czesciach w ASO
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez stan900812 » 5 sierpnia 2015, 23:15

ja miałem delikatnego dzwona w lipcu,za zderzak tylni TS wyliczyli mi 1800zl,klape bagaznika tyle samo plus swialta i robocizne wyszlo prawie 7tys ;O
stan900812
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez artur_r0 » 6 sierpnia 2015, 21:57

B3N napisał(a):To zalezy, czy chcesz 'zarobic' na szkodzie :) Rób naprawe bezgotowkową w ASO i juz.
Dzwonisz ubezpieczyciela i mowisz ze sie nie zgadzasz z wycena i chcesz naprawe bezgotowkową. Zrobią ci na oryginalnych czesciach w ASO

Jesteś pewien, że nie będzie musiał dopłacić z własnej kieszeni? Skoro ubezpieczyciel uznał, że wcześniej zderzak był uszkodzony to na pewno nie zgodzi się na zapłacenie 100% wartości naprawy.
stan900812 napisał(a):ja miałem delikatnego dzwona w lipcu,za zderzak tylni TS wyliczyli mi 1800zl,klape bagaznika tyle samo plus swialta i robocizne wyszlo prawie 7tys ;O

Zazdroszczę. :wink: Co to za firma ubezpieczeniowa?
Ja zaczynam "wojnę" z Proamą - miałem tego pecha, że takiego ubezpieczyciela wybrał sobie sprawca..
artur_r0
Signo
Signo

Auto: Leon 1P 07-08
Silnik: BSE 1.6

Postprzez kupenb » 6 sierpnia 2015, 23:34

Powiem tak, Zderzak miałem uszkodzony już takiego kupiłem dodatkowo widać nawet żeb był lepiony z każdej strony że nawet sama szpachla pękała więc w cenie stłuczki zamienię sobie zderzak od cupry już wcześniej miałem taki zamiar ale że ni było sposobności i czasu to się odwlekło i do zimy może się uda wymienić. Na razie muszę tak jeździć bo nie mam czasu a do ASO nie mam zamiaru wstawiać z racji takiej iż mam zdolności manualne i kupując zderzak w b db stanie na allegro w cenie 800zł od cupry lakier 300-350zł założyć można samemu a efekt jak w ASO? Jedynie trochę czasu trzeba poświęcić ale czasem można coś porobić przy samochodzi żeby oderwać się od codziennych obowiązków.

Co do ubezpieczyciela to PZU podczas oględzin wspominałem rzeczoznawcy że zamienników w wycenie nie chcę widzieć jeśli chodzi o zderzaki bo sprawa i tak zakończy się na moją korzyść.

Jeśli chodzi o ubezpieczyciela Proama to chyba najtańszy ubezpieczyciel dlatego większość kierowców posiada tam ubezpieczone samochody sam na aktualną chwilę mam dwa u nich ubezpieczone za pośrednictwem forumowego agenta ;]
Natomiast jeśli chodzi o dochodzenie roszczeń w związku z likwidacją szkód każda firma robi kosztorysy pod siebie i zawsze trzeba walczyć o swoje. Ponad rok temu miałem kolizję starym Audi A3 też z proamą musiałem walczyć gdyż wycena naprawy wyniosła 1800zł odwołania i rzecznik praw ubezpieczonych nie pomógł. Jedynie firma która zajmuje się takimi odzyskiwaniem odszkodowań wywalczyła jeszcze 4300zł plus odsetki za ponad rok zwłoki. Tak więc opłaca się walczyć. Natomiast Proama olewa rozprawy w sądzie i ostatecznie nawet nikogo od nich na rozprawie nie ma oraz nie chcą powołać rzeczoznawcy bo wiedzą że i tak za niego będą płacić bo przegrają.
Reasumując walczyć trzeba jeśli jest o co tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać.

W tym przypadku nie mam zamiaru o nic walczyć bo kosztorys uwzględnia oryginał. A szarpać się o kilka dziesiąt zł nie ma sensu.

Pozdrawiam,.
kupenb
Stella +
Stella +

Postprzez Lachu » 11 sierpnia 2015, 23:33

Jeśli oddasz do serwisu to i tak będziesz musiał zapałacić 50 % za część i lakierowanie bo aso tego nie pokryje. Tak więc allegro garaż u janusza i za te pieniądze tez będzie jak nowy :)
Lachu
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: BKD 2.0

Postprzez kupenb » 13 sierpnia 2015, 00:30

właśnie szukam w kolorze w dobrym stanie zderzaka od cupry bo od ts-a średnio mi się podoba szczególnie tył.
kupenb
Stella +
Stella +

Postprzez stan900812 » 5 września 2015, 05:48

Zazdroszczę. :wink: Co to za firma ubezpieczeniowa?
Ja zaczynam "wojnę" z Proamą - miałem tego pecha, że takiego ubezpieczyciela wybrał sobie sprawca..[/quote]

Sprawca byl ubezpieczony w AIG a ja mam w pzu:) mam nadzieje,ze wszystko Ci wyszlo pozytywnie:)
stan900812
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze