Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Braki w wykończeniu - widoczny styropian i gąbka

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Braki w wykończeniu - widoczny styropian i gąbka

Postprzez Vampire1984 » 16 sierpnia 2015, 13:18

Widoczny steropian i gabka:
VW Golf 7 tez tak ma jak leon tyle ze o innym bardziej plaskim wygladzie co z daleka wyglada na plytke metalowa ale przy dotknieciu jest to jakas mieciutka pianka vs steropian w leonie wiec ten ktory zalozyl watek niech przestanie sie doszukiwac dziury w calym przejdzie sie do golfa i porowna a nie bije piane i szuka spisku przeciw tylko niemu.
EOF
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez feels3 » 19 sierpnia 2015, 08:21

Vampire1984 napisał(a):VW Golf 7 tez tak ma jak leon tyle ze o innym bardziej plaskim wygladzie co z daleka wyglada na plytke metalowa

Golf ma to co moja O3, gumowa zaslepke ktora przykrywa ten styropian.

Ten styropian to jak wystajace kable w domu na scianie, nie przeszkadza Wam, luz, ale nie wciskajcie ludziom na sile, ze to swietna sprawa i "tak powinno byc" ;)
feels3
Sport
Sport

Auto: Golf GTI PP
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez szczeslaw » 19 sierpnia 2015, 08:50

Nikt nikomu nie wciska, że to świetna sprawa, nie przesadzaj.
Ale jednocześnie w czym miałoby to przeszkadzać?
Twoje porównanie do kabli nie jest trafione. Trzymając się twojej analogii, ja porównałbym to do kabli wiszących za szafką ze sprzętem RTV. Nie widać ich i w niczym nie przeszkadzają. Jeden o nich w związku z tym zapomni i będzie się cieszył działającym sprzętem, a drugi będzie gorączkowo poszukiwał sposobów na uporządkowanie tych przewodów. Tak czy siak one tam będą, bo być muszą. Tylko u jednego będą np. pospinane opaskami, a u drugiego będą sobie luźno wisieć. Ale tak czy siak ani jeden ani drugi ich nie widzi na co dzień, chyba że specjalnie zagląda za szafkę.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez feels3 » 19 sierpnia 2015, 09:19

No tak, Twoje porownanie lepsze, ale tez nie doskonale, IMO powinnismy mowic o kablach bez izolacji i bez wtyczki...wiec to nie tylko kwestia porzadku ale tez wrazenie "odwalenia fuszerki".

Pomijajac detale, ja naleze do grona osob, ktorym przeszkadza syf za szafka rtv, nawet jak go nie widac z kanapy ;)

Poza tym po cos w koncu sa te gumowe zaslepki w mojej Skodzie ;)
feels3
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 19 sierpnia 2015, 09:33

Nie. Nie powinniśmy mówić o kablach bez izolacji i wtyczki. Tu chodzi TYLKO o wygląd. Brak gumowej nakładki na tym styropianie, w przeciwieństwie do kabli bez izolacji, nie spowoduje zwarcia i uszkodzeń w samochodzie. Więc moje porównanie nie jest doskonałe, ale bliższe niż twoje.
W twojej Skodzie te gumowe zaślepki są TYLKO po to, żeby lepiej wyglądały. Tyle.
Tak samo jak w VW plastiki są lepsze po to, żeby lepiej wyglądały (i może ew. mniej skrzypiały). Ale mimo, że w Seacie (i Skodzie) plastiki są gorszej jakości, nie wpływa to na walory użytkowe samochodu i nie widać np. odsłoniętych kabli w kabinie.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 19 sierpnia 2015, 10:04

A kto u diabla zaglada za drzwi i szuka dziury w calym czy steropian jest czy nie jest widoczny? Specjalnie by ponarzekac? Moge wypisac Ci z glowy wiele rzeczy ktore sa niedoskonale w leonie jak brak maski na teleskopach brak gniazdka 12v w bagazniku brak uchylnych szyb w wersji SC kiepskie umiejscowienie 12v nie klimatyzowany schowek latwo brudzaca sie raczka przy drzwiach do otwierania drzwi(ta chropowata) brak otworu na narty podklokietnika z tylu belka skretna itp itd. Nie jest to cos co ujmuje bo w innych modelach mozna tez takie kwiatki znalezc.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez Pik » 19 sierpnia 2015, 10:07

gumowe zaślepki są TYLKO po to, żeby lepiej wyglądały. Tyle.
Nie do końca tak jest, bo jednak styropian to słaby, kruchy materiał, a to miejsce gdzie może dostawać woda/brud, także zaślepka poprawia nie tylko estetykę, ale stanowi dodatkowe zabezpieczenie podnoszące trwałość.

Generalnie mnie pewne oszczędności nie przeszkadzają, liczę się z tym że Seat to nie marka premium. Poza tym w aucie o image'u sportowym coś takiego mniej razi niż w pojeździe np. luksusowym, bo zmniejszanie masy ma sporą tradycję w autach sportowych. Wystarczy popatrzeć jak są "wykończone" w środku auta WRC czy WTCC hehe. Oczywiście przykład ekstremalny, ale faktem jest że Cupra jest 50 kg lżejsza od porównywalnej Skody RS230 i prawie 90 kg od Golfa GTI. W ogóle Cupra jest chyba najlżejszym hot hatchem, nawet jak porównamy do innych marek!
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez feels3 » 19 sierpnia 2015, 10:13

Vampire1984 napisał(a):A kto u diabla zaglada za drzwi i szuka dziury w calym czy steropian jest czy nie jest widoczny?

Ja a dlaczego pytasz? W Skodzie mam tu zaslepke i jako przyszly klient Seata, zastanawiam sie dlaczego oszczedzili 150gram wagi w takim miesjcu. Skoro nawet tu sa ciecia, to moga byc gdzie indziej, a mnie to nie pasuje i daje do myslenia czy aby Cupra to napewno dobry wybor, bo dla MNIE takie rzeczy sa wazne.

Poza tym w Golfach poprzedniej generacji gdzie bylo podobnie, ludzie narzekali na gnijace progi/nadkola. Popatrz na link ktory wkleilem na poprzedniej stronie.
feels3
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 19 sierpnia 2015, 10:13

Oszczedzili tu a dodali tryby jazdy za ktore w VW czy skodzie musisz doplacic dla przykladu...jak ciezko to zrozumiec?:D Gdybysmy chcieli seat+skoda+vw to bysmy mieli inny i drozszy samochod o pewnie 10-15% a tak chyba widac ze VAG niezle sobie dopasowuje rozne opcje by woroznic odpowiednie marki
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez feels3 » 19 sierpnia 2015, 10:37

Czyli gumowa zaslepka w zamian za tryby jazdy...no tak, to ma sens. Dzieki za wyjasnienie.
feels3
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 19 sierpnia 2015, 10:43

To przyklad wiadomo ze nie za to bo niby skad mam znac cene jednostkowa. Chodzilo mi o sam fakt ze cos tracimy by cos zyskac. Ale nadal widze doszukujesz sie czegos w leonie by go albo nie kupic albo popisac i ponarzekac sobie na to na tamto czy owo:). Ok szanujemy Twoje zdanie ale zanim ja kupilem leona no i po kupnie leona przejechalem sie prawie wszystkimi klasami A, B i C samochodow i poza premium markami bym nie zamienil sie na nic w zamian za leona.
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez feels3 » 19 sierpnia 2015, 10:52

Vampire1984 napisał(a):Ale nadal widze doszukujesz sie czegos w leonie by go albo nie kupic albo popisac i ponarzekac sobie na to na tamto czy owo:).

Zacytuje siebie jesli pozwolisz:

"Ten styropian to jak wystajace kable w domu na scianie, nie przeszkadza Wam, luz, ale nie wciskajcie ludziom na sile, ze to swietna sprawa i "tak powinno byc" "

Pozwol ludziom miec inne podejscie do tematu niz Ty . Od tego mamy forum, aby dyskutowac. Jedni ten styropian akceptuja, inni nie, to chyba tez nie jest trudno zrozumiec? ;)

I nie traktuj tego osobiscie, nie mam misji aby popsuc Ci radosc jazdy autem, traktuj takich "narzekaczy" jak ja jako glos rozsadku, majacych inny punkt widzenia.

Na swoja Skode tez narzekam :mrgreen: , (np glosne i slabe zawieszenie), jesli to cos pomoze.
feels3
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 19 sierpnia 2015, 10:52

Ok ale kable widac tego nie widac chyba ze otworzysz drzwi i bedziesz wszedzie zagladac. Rownie dobrze mozemy teraz odkrecic oslony/wygluszenia z tapicerki maski czy roznych miejsc i napisac ze widzimy gola blache a powinna byc nie wiem pomalowana na inny kolor czy zaslonieta jakims materialem
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez feels3 » 19 sierpnia 2015, 10:57

Wiesz, ja w gruncie rzeczy tego tematu nie zaczalem, nigdy tam nie zagladalem, dopiero po przeczytaniu tematu sprawdzilem to miejsce w mojej Skodzie :wink: . Podejscie mam mimo wszystko podobne, akceptuje ciecia w zamian za dobra cene, niemniej widok takich rzeczy moze budzic niesmak u niektorych.
feels3
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 19 sierpnia 2015, 10:58

Wiele rzeczy w leonie budzi niesmak ale..kup a mysle ze machniesz reka na nie. Nie warto sie tak takimi drobiazgami przejmowac i psuc sobie opinii o tym samochodzie bo jest na prawde swietny:)Uwierz mi czy naszej spolecznosci:)
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez SauronRzeznik » 19 sierpnia 2015, 11:38

feels3 napisał(a):Ja a dlaczego pytasz? W Skodzie mam tu zaslepke i jako przyszly klient Seata, zastanawiam sie dlaczego oszczedzili 150gram wagi w takim miesjcu. Skoro nawet tu sa ciecia, to moga byc gdzie indziej, a mnie to nie pasuje i daje do myslenia czy aby Cupra to napewno dobry wybor, bo dla MNIE takie rzeczy sa wazne.

Jeśli niedoróbki montażowe i jakościowe faktycznie Cię irytują, to na serio odpuść sobie Leona. Wydaje mi się, że wogóle ta generacja aut na MQB Gen 1 jest pod tym względem taka sobie (chyba o A3 tylko nie piszą że skrzypi), a Leon chyba najsłabszy.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez szczeslaw » 19 sierpnia 2015, 12:27

SauronRzeznik napisał(a):a Leon chyba najsłabszy.

A teraz sobie obejrzyj test Leon vs Golf 7 na Autocentrum. Tam jest taka fajna scenka, jak Zachar próbuje pokazać, że Golf jest lepiej spasowany. Łapie za uchwyty w drzwiach i szarpie, żeby pokazać, że Leonie będzie skrzypieć, a w Golfie nie. A tu zonk - jest odwrotnie :)
Tak naprawdę to jak już zostało tu powiedziane - wszystkie praktycznie kompakty na MQB skrzypią i trzeba się z tym pogodzić. Za to są lekkie i bardzo fajnie jeżdżą :)
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez feels3 » 19 sierpnia 2015, 12:47

Dyskusja wlasnie idzie w kierunku tym czy trzeba sie pogodzic czy nie, ja sie godzic z tym nie zamierzam ;)
Ano dlatego ze (dam przyklad mojej O3) , moglbym wypisac bardzo duzo zalet swojego auta, naprawde sporo, ale halas i trzaski niszcza komfort jazdy.

Nie mam juz 18 lat, kiedy cieszylem sie z pierwszego malucha i ze moge cokolwiek prowadzic co ma kierownice ;)
Czasy sa inne, tempo zycia inne, ludzie duzo pracuja, wyczuleni na halas itp, i czesto w samochodzie jadac w trase chcialoby sie tez odpoczac, a nie zawsze sie da, moze ten steropian to akurat srednio ma wplyw, ale skoro dyskusja zeszla juz na temat ogolny, to ja chetnie oddam czujniki parkowania, czujnik deszczu i klimatyzowany schowek za troche wiecej komfortu plynacego z zawieszenia i kilka db mniej przy autostradowych predkosciach.

Inna sprawa to auta sportowe jak Cupra, to sa inne priorytety, ale jak ktos szuka auta rodzinnego/na codzien to wymagania sa troche inne.

Ja wiem ze do pelni szczescia potrzebuje: dobrego fotela (bo jestem wysoki i mam podparciem ud problem) , i ciszy w kabinie :D
Pisze o samochodzie rodzinnym, bo jak wspomnialem, przy wyborze np Cupry ma to male znaczenie.

To tak tytulem lekkiego OT.
feels3
Sport
Sport

Postprzez Pik » 19 sierpnia 2015, 12:48

wszystkie praktycznie kompakty na MQB skrzypią i trzeba się z tym pogodzić

Jak są plastiki, to obcierają się o siebie i skrzypią, takie odwieczne prawo natury... Nawet jak są producenci, którzy napchają gąbek i smarowideł wszędzie to nie znaczy, że jest coś zdrożnego w tym zjawisku.

Od 8 lat jeżdżę Civic'em UFO, od nowości to auto skrzypi i pobrzękuje na nierównościach. Nie przeszkadza mi to zupełnie, bo samochód jest praktyczny i totalnie bezawaryjny. A na tak twardym zawiasie, jaki tam siedzi to trudno nawet wymagać aby zalegała totalna cisza. Powiedziałbym nawet, że uwertura różnych przydźwięków dodaje mu charakteru heh.

Feels, może Leon to niekoniecznie auto dla ciebie? Rynek kompaktów jest bogaty i na pewno znajdziesz coś dla siebie!
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez Vampire1984 » 19 sierpnia 2015, 12:54

feels Leon z tego co opisujesz co bys chcial to nie jest samochod dla Ciebie. Komfort przy belce skretnej albo obnizonym oraz utwardzonym(jest to na serio widoczne i wyczuwalne) zawieszeniu niskoprofilowkach(225/45/17) nie istnieje. Jesli skoda jest rodzinna i praktyczna vw bardziej uniwersalny(czyt. nudny) kompromisujac praktycznosc funkcjonalnosc wykonczenie to leonowi brakuje rodzinnosci praktycznosci kiepskie wykonanie ale ma zadziornosc sportowego ducha zrywnosc dynamike.
Zastanow sie nad Style Leonem ale i tak nadal to bedzie Leon..Wersje FR odpusc sobie.
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez Pik » 20 sierpnia 2015, 19:43

Tym, którzy narzekają na jakość i solidność Leona polecam ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=See9rXCrkww .

Włoska policja i karabinierzy nie mogą się mylić! :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez wsowa » 29 sierpnia 2015, 14:50

Poprawiło się?Poniżej zdjęcie jakie zrobiłem w 5d, MY2016. Wcześniej była zadaje się taka biała płyta styropianu, teraz jest bardziej dopasowany kształtem i kolorem.
Obrazek
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez KAI » 30 sierpnia 2015, 01:45

wsowa nie ładuje mi się to Twoje foto. Ani w chrome ani w IE...
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez wsowa » 30 sierpnia 2015, 16:47

Wrzucam jeszcze raz
Obrazek
wsowa
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 30 sierpnia 2015, 16:50

Taki materiał jest w Golfie.
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez pinkibass » 30 sierpnia 2015, 18:17

Nic sie nie zmieniło - u mnie (11.2013) jest dokładnie to samo - czarny styropian.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez i-spy » 30 sierpnia 2015, 20:14

W Corsa D jest dokładnie tak samo - czarna gąbko-styropian.
i-spy
Stella +
Stella +

Auto: Corsa D

Postprzez feels3 » 30 sierpnia 2015, 21:40

W mojej Octavii 3 to miejsce jest zakryte czarna gumowo zaslepka.
feels3
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 30 sierpnia 2015, 22:33

Gdyby nie te posty to nawet bym tego nie zauważył... A gdyby ten materiał nie miał takiej styropianowej faktury to też byście na to nie zwrócili uwagi. ;) To tylko tani kompakt i miejsce, w które nikt nie zagląda. Chcielibyście pałac w środku w tej cenie? W Golfie R skonfigurowanym na 200 koła też to będzie- wielka tragedia. ;) Ale to akurat detal, który nie ma żadnego znaczenia, a tytuł "braki w wykończeniu- widoczny styropian" straszy :twisted:
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez Pik » 31 sierpnia 2015, 11:48

Ale to akurat detal, który nie ma żadnego znaczenia, a tytuł "braki w wykończeniu- widoczny styropian" straszy
No fakt, czytając takie wątki jak powyższy, albo o trzeszczeniu plastików albo haczeniu skrzyni albo pękających lampach albo... człowiek zaczyna się zastanawiać, czy aby na pewno dokonał właściwego wyboru hehe. Z drżeniem serca czekam na mój egzemplarz! :-P
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez Cyanide » 31 sierpnia 2015, 13:45

Pik napisał(a):
Ale to akurat detal, który nie ma żadnego znaczenia, a tytuł "braki w wykończeniu- widoczny styropian" straszy
No fakt, czytając takie wątki jak powyższy, albo o trzeszczeniu plastików albo haczeniu skrzyni albo pękających lampach albo... człowiek zaczyna się zastanawiać, czy aby na pewno dokonał właściwego wyboru hehe. Z drżeniem serca czekam na mój egzemplarz! :-P

Jeśli nie będziesz miał co do bądź co bądź taniego kompaktu wymagań jak do luksusowego samochodu segmentu E to się nie zawiedziesz ;)
Cyanide
Sport
Sport

Auto: Cupra 280

Postprzez bmelon » 1 września 2015, 11:14

Pik napisał(a):

Będziesz rozczarowany - styropian na pewno znajdziesz jak na zdjęciach.

Tak na poważnie to pomimo czasami słyszalnych dźwięków plastiku i skrzyni na zimnym wszystko inne jest ok. Ja na ten czas bardzo lubię ten samochód, a nie wspomnę o jeździe nim.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez Pik » 1 września 2015, 22:01

Będziesz rozczarowany - styropian na pewno znajdziesz jak na zdjęciach.
Styropian czy trzeszczenia mi nie będą przeszkadzały, nie mam wygórowanych oczekiwań w tym względzie, nie szukam auta premium czy komfortowego. Byle się nie psuło! Bo do najbliższego ASO Seata mam 100 km, także niezbyt mi sie usmiecha tracić czas i pieniądze na zbędne dojazdy, choćby z takimi pierdołami jak pękniete lampy. Ale jestem dobrej myśli. :-)
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez Oracle » 10 września 2015, 10:41

Kiedy skręcam kołami w garażu, to słychać takie piszczenie (coś, jakby tarcie gumy o podłogę...)... Najpierw myślę: "pewnie to wina tych gresowych płytek..." Potem: "może to jednak te Continentale są jakieś felerne... :?: ". Teraz po przeczytaniu tego wątku już wiem na pewno, co powoduje ten problem - to ten cały Leon taki __ujowy jest :!: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez KAI » 10 września 2015, 10:54

W moim nie piszczy nigdy. To Twój jakiś popsuty jest.
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez Gumiś » 16 września 2015, 18:53

Styropian taki znajdziecie także w nowym bmw 3 F30
363KM - 486Nm
Gumiś
Stella +
Stella +

Auto: CUPRA ST 280 manual

Postprzez boban » 19 listopada 2015, 21:46

Tak mnie dzisiaj naszło to skrobnę dwa słowa...Znajoma odebrała mesia GLA nówka za grubą kasę, znacznie grubszą niż nasze Leonki i co? Narzekacie na braki w wykończeniu to powiem Wam jedno Leon przy GLA to wypas jest :brawo: . Tak więc po pierwsze w mesiu też nie ma siłownika maski, ale to nic nie ma nawet wytłumienia, zwykła ujowa goła blacha :x . Dalej w bagażniku jak się podniesie podłogę tą która u nas jest regulowana góra-dół to widać badziewną wykładzinę, wyciętą jakby nożyczkami i to krzywooooo. Ale najlepszy jest schowek na apteczkę...po odsunięciu osłony w lewym boczku pojawia się piękna dziura, a w niej goła blacha, upchany zielony filc jak z walonków oraz wciśnięta w bok apteczka przymocowana na pasku.... :shock: . Tak więc powiem Wam że dzisiaj się podbudowałem i jestem dumny z z mojego ST... Pozdrówka dla wszystkich malkontentów :D
boban
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon X-perience

Postprzez ajej87 » 20 grudnia 2015, 18:21

Witajcie!

Moje ma auto ma dopiero 150km, a już zauważyłem rysy od strony pasażeria na drzwiach, na słupku pasażeria z przodu wykończonym tym "fortepianowym materiałem". Słyszałem, że jest podatny na rysy, ale że tak? Zastanawiam się od czego, od silnego deszczu?

Jak u Was?
ajej87
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez daniel28 » 20 grudnia 2015, 18:35

Również u mnie porysowane słupki, w dodatku pies mi skoczył i porysował pazurami. Wchodząc do auta próbuje na to nie patrzeć :) Myślę folią obkleić.
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez ajej87 » 20 grudnia 2015, 18:37

Myślicie, że ceramika/kwarc coś poprawi? Albo jakieś inne preparaty? Też muszę nad folią pomyśleć.
ajej87
Signo
Signo

Postprzez maciek89 » 20 grudnia 2015, 18:39

Nie tylko od silnego deszczu, ale i od patrzenia się rysuje. A tak serio to wystarczy go dotknąć, czy przetrzeć nawet delikatną mikrofibrą i rysy gotowe. Jest tam gruba warstwa miękkiego klaru, więc łatwo się to poleruje, ale efekt jest krótkotrwały, bo już po umyciu auta robią się te ryski. Choćby w dużo droższym Audi A8 jest to samo- po prostu trzeba z tym żyć. Oklejenie folią na czarny połysk może pomóc, bo folia ma większą morkę to i rys tak nie widać- albo na satynową czerń.

Edit: ceramika / kwarc może zminimalizować powstawanie tych rys (powierzchnia będzie bardziej gładka), ale cudów nie oczekuj. :)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Oracle » 20 grudnia 2015, 19:12

Nie wiem tylko dlaczego o tych czarnych elementach piszecie w wątku "Braki w wykończeniu...." :roll: Widać nie wiecie, że niektóre marki takie coś zakładają do najwyższych wersji wyposażenia. :mrgreen: Jeżeli zaś chodzi o rysy, to na tego typu elementach pojawiają się one w mniejszym, lub większym stopniu w każdej marce. Jedyne rozwiązanie, to chyba tylko spolerowanie i nałożenie jakiegoś kwarcu.
Swoją drogą, to ciekawe, co byście mówili, gdybyście mieli Golfa VII Highline (niektórzy tutaj wzdychali publicznie do wykończenia jego wnętrza), gdzie tego czarnego dziadostwa jest całe mnóstwo i oprócz rys, to jeszcze przyciąga to kurz... :-P
W każdym razie - mi też to się nie podoba, jednak już się przyzwyczaiłem, żeby nie łapać w tym miejscu za drzwi podczas zamykania (oprócz rys są jeszcze ślady palców). Na wiosnę prawdopodobnie przelecę to jakąś powłoką kwarcową, bo wydaje mi się, że naklejenie jakiejkolwiek folii da dramatyczny i krótkotrwały efekt. :|
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez EmJot » 20 grudnia 2015, 20:17

Oracle napisał(a):Swoją drogą, to ciekawe, co byście mówili, gdybyście mieli Golfa VII Highline (niektórzy tutaj wzdychali publicznie do wykończenia jego wnętrza), gdzie tego czarnego dziadostwa jest całe mnóstwo i oprócz rys, to jeszcze przyciąga to kurz... :-P

Piano we wnętrzu Golfa VII Highline wcale tak łatwo się nie rysuje (na pewno nie po przetarciu szmatką, jak nakładki na drzwi i szybka gajgerów w Leonie). A jeśli nawet to zupełnie tego nie widać (bo nigdy lub prawie nigdy promienie słoneczne nie padają bezpośrednio na te elementy). Kurz, a i owszem... bardzo widać. Jakość wykończenia wnętrza? Przyłącze się do wzdychających... extra.
EmJot
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez wsowa » 20 grudnia 2015, 20:20

No trochę to jak narzekanie że lakier w okół klamek się rysuje. A mógłby nie.
wsowa
Sport
Sport

Postprzez ajej87 » 20 grudnia 2015, 20:21

Wspominając o rysach na ramkach drzwi z zewnątrz, wcale nie miałem zamiaru narzekać - chciałem tylko spytać, czy tak też jest u innych użytkowników.

I tak dalej jestem zdania, że taki samochód jak Leon 5F, kupuje się głównie sercem, mniej rozumiem. I to czy są drobne braki w wykończeniu nie ma żadnego znaczneia :wink:
ajej87
Signo
Signo

Postprzez maciek89 » 20 grudnia 2015, 20:56

Tylko gdzie w Leonie są braki w wykończeniu? Może zależy to od egzemplarza- ja na jeździe próbnej Golfem po tych ochach i achach w niemieckiej prasie byłem trochę rozczarowany. Przy zamykaniu drzwi boczek skrzypiał za każdym razem, nawet wystarczyło dotknąć tego uchwytu. A jest to element,z którym ma się ciągle kontakt, bo jakoś te drzwi trzeba zamykać. Natomiast Leonem po opisach w internetach, że bieda i dużo gorzej niż w Golfie i Octavii byłem mega pozytywnie zaskoczony. Może jest trochę więcej twardszych tworzyw, ale w miejscach gdzie nie ma to dużego znaczenia, a najważniejsze, że nic nie skrzypi. Czy np wyflokowanie wnętrz kieszeni, co dla mnie nie ma znaczenia, bo nie lubię tam niczego trzymać. Mój Leon jest świetnie wykonany- nie ma mowy o żadnym skrzypieniu nawet jak mocno dotykam różnych elementów. Jak na klasę kompakt to jest naprawdę świetny poziom. Może z czasem udoskonalono to wykończenie w 5F, może ja mam jakiś poświęcony egzemplarz, albo może dopiero zacznie mi coś skrzypieć, ale do zastosowanych materiałów i jakości ich montażu nie można się przyczepić i to biorąc pod uwagę cenę Cupry, a nie 1.4 :) W wielu droższych autach jest pełno niedoróbek we wnętrzu- np nowe Mercedesy, gdzie wiele elementów skrzypi po lekkim tylko dotknięciu. Nie przesadzajmy- Leon jest bardzo przyzwoicie wykonany, no przynajmniej rocznik '16 i miesięczny egzemplarz, ale jestem dobrej myśli i może tak już zostanie. :)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Gecon » 21 grudnia 2015, 10:24

Nie tylko rocznik 16, mój był pierwszy raz rejestrowany 02.2014 więc produkcja koniec 13tego roku i ani razu mi w nim nic nie zaskrzypialo, więc zależy to od??? No właśnie od czego? może od monter na danej zmianie przy montażu :mrgreen: :PPPP

-- 21 grudnia 2015, 10:23 --

Nie tylko rocznik 16, mój był pierwszy raz rejestrowany 02.2014 więc produkcja koniec 13tego roku i ani razu mi w nim nic nie zaskrzypialo, więc zależy to od??? No właśnie od czego? może od monter na danej zmianie przy montażu :mrgreen: :PPPP

-- 21 grudnia 2015, 10:23 --

-- 21 grudnia 2015, 10:24 --

[quote="RedBool"]Nie tylko rocznik 16, mój był pierwszy raz rejestrowany 02.2014 więc produkcja koniec 13tego roku i ani razu mi w nim nic nie zaskrzypialo, więc zależy to od??? No właśnie od czego? może od monter na danej zmianie przy montażu :mrgreen: :PPPP
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Vampire1984 » 21 grudnia 2015, 10:54

Ty masz Style wersje większość co narzeka o skrzypienie to FRki
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez Gecon » 21 grudnia 2015, 11:15

Nie sądzę aby dla każdej wersji była inna linia montażowa, być może problem leży w zawieszeniu, zbyt twarde jest w Fr
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Vampire1984 » 21 grudnia 2015, 11:18

Ja nie pisalem o innej linii montazowej a jedna z roznic miedzy Style a FR jest zawieszenie
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne