Ja z manualnej skrzyni jestem super zadowolony.
Nic nie piszesz ani o budżecie, ani o tym, jak masz zamiar eksploatować ten samochód, więc ciężko tak z sensem coś doradzić, aczkolwiek jeżeli wybrana konfiguracja przekracza budżet, to ja z Twojej listy wyposażenia (strona 12 tego wątku):
Sportowe fotele alcantara, alarm, ACC z systemem kontroli odstępu, pakiet praktyczny, wspomagania jazdy, system rozpoznawania znaków drogowych, pakiet zimowy, czujniki parkowania z osp, kamera cofania. Navi system, pakiet dynamiczny, elektryka fotela. diodowe oświetlenie i pakiet schowków. system kontroli prędkości i rozpoznawania zmęczenia. wykreślił bym następujące rzeczy:
***pakiet zimowy*** (fajne, ale można bez tego żyć)
***kamera cofania*** (niefajne, bo za nisko, niespecjalna jakość obrazu i brak wyginających się linii)
***elektryka fotela*** (w przypadku, kiedy samochodem jeździ jedna osoba - bezsens, nie ma pomięci ustawień - bezsens, chyba, że komuś zależy na dodatkowym zakresie regulacji, który w tym fotelu podobno występuje (w stosunku do wersji "manualnej")
***pakiet schowków*** (dodatkowa klapka w schowku centralnym wygląda nieciekawie, a na dodatek ogranicza szerokość schowka, wcześniej (nie wiem, jak jest teraz) taki schowek nie był wyłożony gumą, podwójna podłoga bagażnika może i by była dobra, ale nie w samochodzie z tak wysokim progiem załadunku (jak chcesz mieć bardziej funkcjonalny bagażnik, to bierzesz ST) - jak dla mnie, to nie warto tego brać
***system kontroli prędkości*** (a co to w ogóle jest?!

chodzi o ten limiter (do ciągnięcia przyczepy np.), który jest w katalogu akcesoriów?

- nie widzę sensu. Czy to w ogóle jest dostępne w samochodach z tempomatem (od wersji Style wzwyż)?)
***system rozpoznawania zmęczenia*** (bez jaj)
Lane Assist też w zasadzie bym nie brał, gdyby samochód jeździł tylko po mieście - tyle, że wtedy brak jest też asystenta świateł drogowych (którzy też korzysta z kamery), a to akurat warto mieć, bo działa rewelacyjnie. Z drugiej strony - czy jeżdżąc praktycznie tylko po mieście trzeba mieś asystenta świateł?
W przypadku alarmu, to jest on tak samo mało skuteczny, jak większość innych tego typu zabezpieczeń - dużym plusem jest jednak to, że na pewno jest to zainstalowane lepiej, niż gdyby robiło to ASO.
Nawigacja nie jest taka zła, jak to niektórzy piszą (u mnie działa bez zarzutu, choć widziałem fajniejsze systemy). Jeżeli już chce się dopłacać do Media System Plus, to dlaczego nie wziąć też nawigacji?