Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Postprzez frycu » 9 października 2015, 20:43

Klapka klapką, ale największą porażką powiedzmy, że projektantów jest wejście 12V przy podłokietniku a nie w miejscu np. tego schowka z klapką ( lub bez). Nie mam zielonego pojęcia jak podpiąć telefon na szybie z navi pod wejście 12v do ładowania, żeby w miarę to wyglądało...Nawet jak puszcze kabel mega długi to będzie się plątał. Bezsensowne rozwiązanie totalnie
frycu
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez Vampire1984 » 9 października 2015, 21:16

Ja tam to mam i mi pasuje, swietnie wspolgra z zolta karteczka z napisem TURBO i START-STOP :D, choc teraz non stop od roku jak juz nie zapominam o tych 2 rzeczach to jest otwarta a ze "wykonczylem" ja miekkim materialem z allegro siedza sobie tam caly czas okulary:)
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Oracle » 9 października 2015, 22:51

pebe86 napisał(a):Panowie, jak dla mnie to trochę przeginacie z tą klapką. Zalatuje to usprawiedliwianiem na siłę jej braku. Mam ją u siebie, i nigdy nie przyszło mi do głowy aby jej wygląd określić "tandetą".

Nie wydaje Ci się, że ktoś, kto dopłacił za doposażenie samochodu blisko 30000PLN miał jakiś sensowny (dla niego) powód, żeby nie zaznaczać opcji wartej (wówczas) poniżej 300PLN? :roll:

Ja dość sensownie i dokładnie przedstawiłem moje zdanie i powody, dla których zrezygnowałem z pakietu schowków. Być może ktoś akurat ma inny gust, oraz powody (jedno i drugie szanuję), żeby zamówić sobie samochód z zamykanym schowkiem. :wink:

Nie zauważyłem także, żeby ktoś tutaj użył słowa "tandeta", które zacytowałeś... :|
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez maciek89 » 10 października 2015, 00:12

Ja to myślałem, że ta klapka była w standardzie w pierwszych rocznikach. :D I nie podobało mi się to wnętrze Leona dopóki nie dali większego ekranu i nie usunęli klapki. :D Tzn nie jest dla mnie jakimś majstersztykiem (tym jest wnętrze A/S3), ale to były najbardziej rażące elementy. Przez malutki ekranik i tę klapkę konsola przypominała mi Corollę E12. Oczywiście kwestia gustu, ale takie miałem skojarzenie. :)
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez facet01 » 10 października 2015, 05:54

pebe86 - a schowek po lewej stronie kierownicy wyczaiłeś? Popieram to co napisałeś ale na zdjęciach nie wygląda to najlepiej dopiero rzeczywistość mówi swoje..
facet01
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon

Postprzez pebe86 » 10 października 2015, 20:24

Dokładnie. Ja za swoją FR 140 KM dałem w zeszłym roku (PY14) ok. 65-66k. Obecnie w tej cenie miałbym co najwyżej doposażonego refference'a 105 KM...
Był: Seat Leon 1P 1.9 TDi '08 Stylance
Jest: Seat Leon 5F 1.4 TSi 140 '14 FR
pebe86
Stella +
Stella +

Auto: Leon III FR 1.4 TSi

Postprzez Pik » 10 października 2015, 20:41

A w związku z czym te wynurzenia o cenach i rabatach, bo nie zrozumiałem? Jest taki wątek w off-topic, gdzie można się pochwalić kto najtaniej kupił hehe... No chyba, że chcecie przerwać ten zabawny ciąg wypowiedzi o "klapce" LOL. :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez mmd » 14 października 2015, 15:55

Witam,

Z góry przepraszam, jeśli piszę w nieodpowiednim temacie ale nigdzie na forum nie znalazłem wątku typowo "zakupowego", gdzie można by ogólnie porozmawiać o wątpliwościach z zakupem nowego Leona, porównać go z innymi markami jeśli chodzi o jakość wykonania, wyposażenie, ceny, itp. itd. Jeśli "nie trafiłem" w odpowiednie miejsce, to prosiłbym moderatora o przeniesienie.

A więc do rzeczy... W najbliższych tygodniach planuję zakup nowego auta kompaktowego w cenie 80-85k zł i do niedawna Seat Leon był w zasadzie jedynym kandydatem. Reszta konkurencji była albo za duża (Octavia), albo za droga (Golf), albo za "słaba" (Mazda 3, musi być turbobenzyna dla wygodnego wyprzedzania TIRów bez ciągłej redukcji), albo brzydka (napompowany Focus). Leon spełniał wszystkie moje kryteria, czekałem w zasadzie tylko na wyprzedaż rocznika i...

... i pojawiła się nowa Astra, która na pierwszy rzut oka po prostu wymiata (przynajmniej cenowo).
Za 79.500 mamy 150-konną wersję Elite, do tego 300 zł za DAB, 990 zł za alarm, 6.900 zł za Pakiet Premium (światła LED + nawigacja) i za ok. 87.500 zł otrzymujemy całkiem dobrze wyposażony samochód (który ma wszystko co potrzeba, bez ekstrawagancji). Nie wiem jak na żywo wygląda Oplowska biel, więc biorę margines na dopłatę 2.200 zł do lakieru (w przypadku Leona też celowałem w biel). W dalszym jednak ciągu znajdujemy się poniżej cennikowych 90k zł, z których zawsze można nieco zejść (rabat dla grup zawodowych, rabat u dilera, itp.).

Jak to wygląda u Seata? 150-konna wersja FR kosztuje aż 85.100 zł, więc na dodatki nie zostaje praktycznie nic. Bierzemy alarm za 1.296, czujnik parkowania z tyłu (must have) za 1.440 (w ramach oszczędności rezygnuję nawet z przedniego), Pakiet Praktyczny za 528, biały lakier za 1.149, i na tym poprzestajemy, bo praktycznie dobijamy do 90k zł...

W podobnych cenowo konfiguracjach Astra ma praktycznie wszystko, co ma Leon (silnik 150KM, pół-skórzane fotele, itp., itd.). Patrząc z drugiej strony, za 90k zł w Seacie w dalszym ciągu nie otrzymujemy czujników z przodu, porządnego zestawu multimedialnego (standardowy to śmiech na sali przy Navi w Astrze), DABu, czy MirrorLinka. Światła w Leonie też wyglądają zaledwie przeciętnie przy matrixowych Astry. O wyglądzie wnętrza się nie wypowiem, bo nie widziałem tego w Astrze na żywo (ale ze zdjęć wygląda o niebo lepiej i nowocześniej od Leona z np. ogromną dziurą w panelu środkowym).

Po co to wszystko piszę? Bo nie rozumiem fenomenu Seata i chciałbym, by być może któryś z posiadaczy Leona (który z zewnątrz podoba mi się bardziej) przekonał mnie do niego, a nie nowszej (Leon ma już kilka lat na karku, prawdopodobniej szybciej "zestarzeje się" przez lifting lub wypuszczenie nowszego modelu) i zdecydowanie lepiej wyposażonej Astry (której jedynym minusem jest chyba tylko mały bagażnik)...

Pozdrawiam :)
mmd
Stella
Stella

Auto: Seat

Postprzez maciek89 » 14 października 2015, 16:22

Testowałeś te matrix led i porównywałeś z leonem, że piszesz, że są takie wspaniałe? Myślę, że przez wycinanie długich świateł działają pdoobnie jak ksenony w Golfie (z kamerą i asystentem). Faktycznie ta opcja modelowania plamy światła nie jest dostępna w Leonie. Poza tym to mało istotne w sumie, bo nie ma żadnego fenomenu Seata- auto albo się podoba albo nie. Dla mnie np nowa Astra to koślawy koczkodan. Wygląda strasznie (kombi już jest lepsze niż hb). To auto jak dla mnie już dziś wygląda jakby miało premierę kilka lat temu- no nie jest tak? :) Wolałbym dopłacić do Leona choćby dlatego, żeby mieć w garażu coś co mi się podoba, a nie coś do czego bym się zmuszał przy wsiadaniu. Ale gusta są przecież różne! Może ktoś woli bardziej krągłe kształty, jak w tej Astrze. Każdy wybiera to, co mu bardziej pasuje i nikt Ci nie odpowie na głupie pytanie, na czym polega fenomen Seata. ;) Pojeździj jednym i drugim, posiedź w środku, porównaj finalne ceny po zrabatowaniu i wtedy podejmij decyzję. Jeśli Leon wyjdzie wyraźnie drożej (a ten media plus z ML i parktronic p+t z OPS warto wziąć bez 2 zdań) to się zastanów, czy jest dla Ciebie tego wart i już :)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez mmd » 14 października 2015, 16:42

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.

Być może źle się wyraziłem z tym "fenomenem Seata", chodziło mi o coś innego. Chciałbym po prostu wiedzieć, w czym Leon jest lepszy, że tak dużo osób (patrząc po czasie oczekiwania) decyduje się na niego, mimo że jest starszy, droższy i znacznie gorzej wyposażony od konkurencji (głównie nowej Astry, a być może za jakiś czas i Meganki)? Może ktoś, kto ma Leona od jakiegoś czasu będzie mi w stanie na to pytanie odpowiedzieć (i napisać co ten model ma, a nie mają inne), bo na papierze oferta Seata wygląda po prostu dramatycznie (a informacja o braku rabatów od października to gwóźdź do trumny).

Co do świateł... Nie testowałem, ale zakładam że na pewno nie będą gorsze od tych w Leonie (które z kolei testowałem i wypadły bardzo przeciętnie). Mogą być tylko lepsze...

Co do wyglądu... Uczciwie zaznaczyłem, że z zewnątrz Leon podoba mi się nieznacznie bardziej (Astra też jest ładna, na pewno nie powiedziałbym że to koślawy koczkodan, po prostu kanciasty Leon bardziej pasuje do faceta) i tylko ten fakt sprawia, że jeszcze w ogóle biorę go pod uwagę. Natomiast wnętrze Astry na głowę bije to w Leonie. W Astrze mamy duży, ładnie wkomponowany wyświetlacz oraz element skóry przy drążku zmiany biegów (o który opieramy nogę), a w Leonie ogromną dziurę pod panelem klimatyzacji. Zgodzisz się chyba, że wnętrze Astry wygląda zdecydowanie eleganciej i nowocześniej? O jakości plastików się nie wypowiem, bo nie widziałem ich na żywo (ale podobnie jak ze światłami nie sądzę by były gorsze).

Co do Media Plus, ML i innych... Dobierając pakiet Techno za 3k (i jeszcze bardziej windując i tak już wysoką cenę) dostajemy ledwie to, co w Astrze już mamy (poza kamerą). W tak skonfigurowanych autach w Astrze będzie nam brakowało tylko kamery (za 2k zł jeśli dobrze pamiętam), w Leonie nawigacji (mamy tylko media plus), DAB (chyba 1k zł), ML (600 zł) i czujników (2k). Celowo pominąłem już te dodatki, bo po próbie zrównania wyposażeń znacznie starszy Seat wychodzi o niemal kilkanaście tysięcy drożej... I o tą kwotę wszystko się rozbija. Co Leon ma, że trzeba za niego aż tak przepłacić?
mmd
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 14 października 2015, 17:03

Mnie wnętrze Astry jak każdego nowszego Opla, czy Forda się nie podoba, bo jest przekombinowane. Mnogość form i stylistyka przycisków, np na kierownicy kojarzą mi się w mini-wieżami z lat '90. Piszę oczywiście subiektywnie, bo ja jestem zdecydowanym fanem minimalizmu i prostoty. Ideałem jest dla mnie ascetyczne niemal wnętrze Audi A3. Deska rozdzielcza Leona jest dla mnie neutralna, ani nie irytuje, ani nie ujmuje pięknymi detalami. Po prostu wszystko jest na swoim miejscu. :) Ale znowu.. Gusta, guściki. Do mnie przeładowany i nieciekawy kokpit Astry (gdyby nie znaczek obstawiałbym, że to jakiś Hyundai) nie trafia kompletnie, ale komuś może się podobać większy wyświetlacz, czy oklejenie plastiku skajem w dolnej partii. Mnie ciężko jest odpowiedzieć na to Twoje pytanie, bo zwyczajnie ta Astra mi się nie podoba, więc nie miałbym problemu z dołożeniem kilkunastu tysięcy, jeśli faktycznie taka jest różnica. Ja najpierw miałem zamawiać Golfa i tak czekałem na tą Astrę V z nadzieją, że pokażą coś świeżego no i się zawiodłem, więc Astra odpadła w przedbiegach.

"Co Leon ma, że trzeba za niego aż tak przepłacić?" Przepłacić? Chyba miałeś na myśli dopłacić do niego?

Jeśli miałbym być obiektywny i nie kierować się designem (i tym, że Astra nie ma wystarczająco mocnego silnika póki co) to na pytanie "Co Leon ma, że trzeba do niego tyle DOPŁACIĆ?" odpowiedziałbym NIC. Obydwa mają cztery kółka i jeżdżą. :mrgreen: Nie chce mi się konfigurować tych aut, ale nie sądzę żeby faktycznie Opel był dużo tańszy.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Pik » 14 października 2015, 17:29

Mmd, nie myślę że ktoś będzie cię przekonywał. W praktyce nikt z obecnych właścicieli Leona 5F nie miał konkurencji ani nowej Astry ani Meganki. Decydując się na zakup mogli co najwyżej brać pod uwagę to co było ówcześnie na rynku. Poza tym Leon wszedł na rynek w 2013, w żadnym razie nie można stwierdzić obecnie aby już był przestarzały. Wręcz przeciwnie, można uznać że właśnie został dopracowany. Poczytaj wątki o problemach ludzi którzy zakupili pierwsze serie Leona. Jeśli myślisz, że Astra czy Meganka będą pozbawione wad wieku dziecięcego konstrukcji to jesteś po prostu optymista! :-) W zasadzie dopiero teraz pojawiają się zamienniki i części alternatywne do Leona, kupując nowego Opla czy Renault trzeba będzie trochę na nie poczekać... No i wiele cześci do Seata jest zamiennych z tymi z VW/Skoda/Audi - największego producenta aut w europie (na świecie? chyba VAG przebił toyotę).
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez poli_x » 14 października 2015, 17:33

Zacznijmy od tego ze nowa Astra jest nowa, nikt nie zna jej problemów wieku dziecięcego, nikt w sumie też nie wie jak ona jeździ.
Leon jest chwalony za dynamikę jakiej próżno szukać u konkurencji, ledowe światła były czymś niespotykanym a wnętrze zrobione z dobrych materiałów.
poli_x
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 5F FR

Postprzez pinkibass » 14 października 2015, 17:49

Każdy ma tam inne priorytety i czegoś innego szuka w aucie, którym będzie jeździć.
1,5 roku temu kiedy ja szukałem auta o nowej Astrze i liftingu Focusa mało co było wiadomo a dopiero pojawiały sie pierwsze przecieki. Dlatego też mogę odnosić sie do konkurencji dostępnej w owym okresie.

Po kolei wymieniając:
- wygląd, ktory moim zdaniem zdecydowanie wyróżniał sie na plus - dla mnie ogromna zaleta
-wnętrze w porównaniu do Astry (miliardy przycisków) i Focusa (podobnie, słabe multimedia, generalnie brzydko) było dla mnie ciekawsze - ładniejsze zegary, oszczędność w przyciskach, ciekawa kierownica, świetne, bardzo dobrze trzymające fotele - no ale co kto lubi - jednak jakość jego montażu okazała sie delikatnie mówiąc dyskusyjna co widać po tematach :)
- dynamiczne silniki, obniżone, utwardzone zawieszenie i ogromna przyjemność z jazdy w wersji FR w porównaniu do niemal całej konkurencji w podobnej cenie - namiastka sportu ( dla mnie od wersji 140/150 KM choć niektórzy powiedzą, ze dopiero w 1.8 a pewnie cześć ze dopiero w Cuprze - wszystko zależy od punku odniesienia)
- dynamika wersji 1.4 140/150 na poziomie najdroższych silników 180 KM w Fordzie/Oplu - jest Meganka 220 ale to już poziom cenowy 100k, Civic przegrał właśnie silnikiem
- znaczne rabaty w tamtym czasie - kilkanaście procent rabatu na porządku dziennym

To tak w skrócie na szybko :)

Obecnir mocno zastanawiałbym się miedzy Leonem, Astra i Meganka (zależy od cen i silników)
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez daniel28 » 14 października 2015, 17:52

Dlaczego ja wybrałem Leona ? Nie wiem. Miałem poprzedniego 1p i w chwili kiedy postanowiłem zmienić auto, pojechałem do seata obejrzeć nowy model. Analogicznie musiał być ładniejszy od 1p i go kupiłem. Czy żałuje ? Hmm miałem chyba najwięcej napraw gwarancyjnych, nie biorę tego pod uwagę bo byli użytkownicy bez żadnych napraw, miałem pecha ale ogólnie auto przyjemne. W 2013 roku miałem do wyboru Leona, Civic, aurisa, corolle, golfa, a3, Megan, i30, jullieta. Seat dawał najwięcej i oprócz alfy był najładniejszych.
Dzisiaj jest nowa astra i Megan. Co bym kupił hmm Został bym przy marce która robi najmniej awaryjne auta, którymi jeździłem i posiadam jako 2 auto :
Renault. Nigdy nie byłem Renaultem u mechanika, serwisie w wyniku nie przewidzianej usterki.
Kolejnym moim autem będzie talisman :)
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez mmd » 14 października 2015, 18:02

Pik napisał(a):[...]Jeśli myślisz, że Astra czy Meganka będą pozbawione wad wieku dziecięcego konstrukcji to jesteś po prostu optymista! :-)

Jeżdżę Ibizą z 2008 roku i żadnej wady wieku dziecięcego nie doświadczyłem. Gdyby nie to, że chciałbym coś nieco większego i mocniejszego, to dalej bym nią jeździł, bo jestem z niej bardzo zadowolony (a właśnie dzięki temu, że jest z początku produkcji to przez cały okres "używania" <<prawie 7 lat>> jest świeża, nowsze modele różnią się wyłącznie detalami). Między innymi z tego powodu Leon był moim pierwszym wyborem, ale samym zadowoleniem z Ibizy ciężko usprawiedliwić "dopłacenie" (niech będzie Maćkowi, ja dalej uważam że "przepłacenie") niemal kilkunastu tysięcy. Liczyłem (i cały czas liczę), że trafię tu na użytkownika, którego argumenty przekonają mnie do Seata... Może jakiejś zalety Leona nie zauważyłem (a dostrzegł ją ktoś, który z modelem obcuje od miesięcy)? Może coś źle policzyłem? Może coś źle patrzę? Bo w chwili obecnej oferta Seata wygląda naprawdę dramatycznie. Model od ponad 3 lat na rynku, z przeciętnymi światłami, przeciętnym wnętrzem/wyposażeniem, przeciętnym zawieszeniem (zwykła belka w 1.4 TSI), a każą płacić jak za zboże... Golf wyznacza standardy w klasie, więc może się cenić. Skoda, francuzy czy koreańce znają swoje miejsce w szeregu, więc dają rabaty lub już w cennikach są tańsze. A Seat?

@maciek
Zgadzam się z Tobą, też nie lubię przekombinowanych wnętrz. M.in. dlatego starej Astry (i kilku innych modeli) w ogóle nie brałem pod uwagę. Zgodzisz się chyba jednak, że jest różnica między:
http://www.oscar.com.pl/files/carservice/filemanager/MODELE/Hyundai/i30/INT_60.jpg, a
http://d.motofakty.pl/art/ey/0c/38b0g3wog888s0cwsgcg8/opel_astra-2015_r1-jpg.640.jpg?
Wnętrze Hyundaia jest koszmarne, już sam plastik przed siedzeniem pasażera odstrasza, a kształt kierownicy czy "doklejony" nisko boczny nawiew śmieszą. Wnętrze Astry jest względnie eleganckie i nowoczesne...

Co do różnicy w cenie... Podałem wyliczenia, mam ~85k zł, szukam kompakta z w miarę mocnym silnikiem. W Astrze za te pieniądze dostaję topową wersję (która w przeciwieństwie do Leona wiele rzeczy ma w standardzie, jak choćby czujniki czy odpowiednik Pakietu Praktycznego) , 150KM silnik i mogę jeszcze dobrać kilka dodatków (jak choćby Navi, do której dopłata jest śmiesznie niska jeśli decydujemy się na pakiet światłami IntelliLux). W Leonie do wersji FR niewiele już można dobrać, żeby zmieścić się w limicie. W efekcie za podobne pieniądze otrzymuję samochód dużo uboższy, albo (by wyrównać różnice w wyposażeniu) zmuszony jestem to wszystko dokładać, zbliżając się do 95-100k (z pamięci: Techno 3k, DAB 1k, ML 1k, czujniki 2,5k, o kosmicznej cenie za nawigację w Leonie nie wspominam bo w Astrze wziąłbym ją tylko ce względu za niemal symboliczną dopłatę).

edit: Gdy pisałem swoją wiadomość to nie było kilku powyższych postów, więc mały edit. Dziękuję za Wsze opinie, w sumie częściowo potwierdziliście moje odczucia. Na tle pstrokatej konkurencji Seat był ładny, dynamiczny, oferował nowinki (np. światła LEDowe), dawał rabaty (sam zacząłem od tego, że od niewiele ponad roku niezmiennie był moim liderem, najpierw czekałem na zebranie funduszy, później na wyprzedaż rocznika). Od tego czasu trochę się zmieniło, Leon przestał się wyróżniać, a konkurencja odpychać. Szkoda, że centrala jakoś tego nie zauważyła i zamiast obniżać cenę coraz starszego i mniej innowacyjnego modelu obniżać, robi zupełnie odwrotnie. No nic... W listopadzie (gdy Astry pojawią się w salonach i będzie je można zobaczyć na żywo) będę miał ciężki orzech do zgryzienia...

Jeszcze raz dziękuję :)
mmd
Stella
Stella

Postprzez Vampire1984 » 14 października 2015, 18:05

[quote="mmd"][/quote]
Czego brakuje w moich konfiguracjach w stosunku do Twoich wymagan? Staralem sie zrownac wyposazenie na takie powiedzmy normalne nie wymagajace zbednych bajerow
Astra http://1drv.ms/1RIdU3v
Leon http://1drv.ms/1RI66P4
I widac ze maja podobne ceny.
Astra jest ladna- przod oraz tyl ale Leon ladniejszy.
Srodek Astra na pewno mysle ze ma lepiej wykonany wykonczony i zapewne nic nie rezonuje w niej ani nie skrzypi czy nie stuka na nierownosciach.
Nie wiem jak w astrze 1.4 czy tez ma belke z tylu ale Leon dopiero wielowahacz ma od 1.8.
Leon ma utwardzone i obnizone zawieszenie i trzymanie sie drogi na pewno lepsze jest w Leonie(swoja droga w swojej klasie oraz cenowej nie ma sobie rownych)
Tryby jazdy w Leonie zamieniajace mulowaty silnik z Golfa(tam jest tryb Normal) jak o poziom koni mechanicznych wyzej.
Wnetrze bardzo logicznie rozplanowane wszystko pod reka z zamknietymi oczami moge cos klikac nie odrywajac wzroku od drogi by trafic w dosc duze i intuicyjnie rozplanowane przyciski
LEDy...duzo jezdzisz w nocy ze ma to duze/male znaczenie dla Ciebie?
Nie widzialem lub nie doczytalem by tempomat w oplu mial ACC z Front Assist ktory jest w pakiecie Leonowym.
Bardziej wygladajace na plus wnetrze Opla to fakt, przynajmniej w materialach prasowych.
Fotele w FRce zdecydowanie lepiej wygladajce i trzymajace po bokach, widac to po samym obrazku.
Tylko 6.0 glosnikow w Astrze vs 8.0 lub 9.1 w FRce
Nie podoba mi sie polyskujacy plastik a tego dosc duzo jest na desce rozdzielczej
Przyznam racje ze system multimedialny w poprzedniej astrze byl lepszej jakosci oraz kolorystycznie niz ten w FR z navi 5.8 i 6.5 nawet
Przynajmniej na razie Astra konczy sie na 150KM...
P. S. Jesli juz maja salony ta astre musze wpasc i ja zlukac.

+ Astra 1350 kg vs Leon niecale 1200
+ poprawiony link do astry
+ na plus duze rabaty u opla czego nie doswiadczymy w zadnej marce grupy vag
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez maciek89 » 14 października 2015, 18:14

mmd nie do końca miałem na myśli i30, ale ogólną stylistykę hyndaida, porównaj np z nowym Tusconem (ix35) no i powiedz, że konsola centralna nie jest podobna. :) Oczywiście jest: http://releaseprice2016.com/wp-content/ ... 30x420.jpg Nie uważam, że to źle tylko tak mi się skojarzyło. Gdyby teraz wypuszczali nowe i30 to pewnie by podobnie wyglądało. :)

Popytaj jeszcze o ew. rabaty, w Seacie myślę, że więcej niż 8% nie ugrasz, ale ciekawe jak w Oplu- czy w ogóle coś dadzą na nową Astrę. Jeśli wizualnie podobnie Ci się podobają te auta, a kalkulacja i rozsądek mówi Astra to pozostaje się przejechać tego samego dnia jednym i drugim i zdecydować. :)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez kososki » 14 października 2015, 18:35

wypowiem się jako użytkownik (od pół roku) Cupry.

Kwestię wyglądu pomijam, bo to kwestia gustu.
Środek Leona niczym nie urywa, był to element, który przez długi czas totalnie mi się nie podobał w Leonie i jedyny który mnie blokował przed podjęciem decyzji. Głównie ze względu na toporność, te kratki wentylacji to z latami 90. mi się kojarzą, ale na żywo wygląda to lepiej niż na zdjęciach więc ostatecznie przyzwyczaiłem się i nie narzekam na nie. Z trzeszczenia plastików to obserwuję tylko ten, o który opieram nogę. Musi sporo znosić jak moja noga opiera się o niego przy ostrych skrętach w lewo :-)

Nie wiem jak jeździ Leon FR z belką i czy autentycznie nadal wyznacza standardy w klasie, ale opinie w testach Leonów odnośnie prowadzenia swego czasu stawiały go w czołówce.
Lampy LEDowe w Leonie są BARDZO przeciętne i obok LEDów z aut premium nawet nie stały. Zachar robił swego czasu porównanie z jakimiś bixenonami, w gazecie chyba kiedyś widziałem też porównanie z różnymi zestawami i wynik był taki jak się można spodziewać - są to przeciętne światła więc w tym temacie Astra gorzej nie wypadnie, co najwyżej lepiej.

Przyznam szczerze, że jestem ciekaw nowej Astry, bo wydaje się to być kawał sensownej fury, ponoć ją odchudzili, wnętrze też wygląda przyjemnie i w żadnym wypadku nie powiedziałbym, że jest przekombinowane, Ople były za to krytykowane, ale producent wziął sobie to do serca i pozmieniał (podobnie jak w Insignii po FL)

Po prostu przejedź się oboma autami, zobacz w którym lepiej się czujesz, a jeżeli nie poczujesz różnicy to poproś o wycenę dealerów i zawsze możesz negocjować mając argumenty. Rabat zawsze się jakiś znajdzie.

Nie wiem jak długo planujesz trzymać samochód, ani jak finansować, ale jeżeli przez min. 4-5 lat to Astra może być lepszym wyborem, bo przy sprzedaży będzie to wciąż aktualny model, a Leon który obecnie jest prawie 3 lata pewnie doczeka się kolejnej generacji, a jak wiadomo to wpływa na spadek wartości. To samo tyczy się oferty finansowej, mogą być lepsze i gorsze warunki, o ile nie kupujesz za gotówkę.

A w skrócie czemu ja wybrałem Cuprę ?
- osiągi
- na tamten czas brak sensownej konkurencji (Megane schodzi z rynku więc na starcie stare auto, OPC ma nadwagę, Foka słabszy silnik itd.)
- cena, która na tle konkurencji była chyba najlepsza
- naprawdę dobry rabat za wyprzedaż rocznika
- promocyjny leasing 101%
- podobała mi się najbardziej
W skrócie pół roku temu ja nie widziałem konkurencji, w przyszłym roku to się zmieni jak pewnie wejdzie Astra OPC i Megane RS (choć ma mieć silnik 1.6T co brzmi słabo)
kososki
Stella +
Stella +

Auto: Vectra

Postprzez mmd » 14 października 2015, 18:46

@Vampire
Dziękuję za konfiguracje. Ta Astry mi nie działa, więc odniosę się tylko do tej Leona. Czego mi brakuje (tak na szybko)? DAB, Mirrorlinka i koloru, ale jest za to niepotrzebny mi pakiet Comfort za prawie 5k (swoją droga nie wiedziałem, że można wziąć oba pakiety z początku cennika). Odejmujemy więc 5k, dodajemy 1.5k (za DAB i ML) + 1k za kolor biały + 2k za czujniki. Zostaje nam więc praktycznie ta sama cena - 94-95k, czyli ~7k drożej od Astry, którą "skonfigurowałem" w moim pierwszym poście w tym temacie.

Trochę dużo, biorąc pod uwagę, że w Astrze mam Navi, niegorsze światła (które mogą być lepsze), a sam model jest nowy a nie trzyletni... Inna sprawa, że 95k to i tak nie mój budżet, więc decydując się na Leona musiałbym z części dodatków (które Astra posiada) zrezygnować.

Co do jakości wnętrza - podejrzewam że będzie podobnie. Co do wyglądu - środek IMHO Astra, na zewnątrz Leon. Oba modele mają belki (Astra jakąś "zmodyfikowaną", ale nadal belkę).

Co do LEDów - światła lepsze od zwykłych halogenów to must have. I to nie o noc chodzi, a okres od jesieni do wiosny. W Ibizie mam zwykłe światła i poza nieco za słabym silnikiem (bez turbo, których wtedy nie było w ofercie) tylko to mi przeszkadza.

Co do ACC z Front Assist. W Astrze tego nie ma (jest zwykły system ostrzegania, który jest też chyba w Leonie), ale i tak nie brałem go pod uwagę konfigurując Seata. To już taki bajer (zwłaszcza w manualu), zamiast którego (gdybym nie przekraczał budżetu i mógł coś jeszcze dobrać) wolałbym całą masę innych dodatków.

Fotele - w Leonie wygodnie, w Astrze nie wiem. Póki co wyznacznikiem była "pół-skóra", która jest w obu modelach. Zwykły materiał wygląda biednie, a na normalną i pełną skórę mnie nie stać.

Zgadzam się, że silnikowo Seat wygląda znacznie lepiej, ale mój budżet i tak nie pozwala na nic ponad 1.4, a taką pojemność mają oba auta ;p Mam nadzieję, że po odchudzeniu Astry, nie będzie ona wypadała jakoś gorzej od Leona.

@maciek89
Porównałem do i30, bo zakup i30 rozważałem. Teraz mają fajną ofertę na wersje Turbo z mocnymi silnikami, ale wnętrze po prostu odpycha i dyskwalifikuje ten model. Tuscon faktycznie w środku jest podobny do Astry. Nie jest to może ideał stylistyczny, ale nie odrzuca mnie tak jak dziwadła w i30... Inna sprawa (i chyba się zgodzisz, przynajmniej po zdjęciach), że w dalszym ciągu wnętrze Astry jest ładniejsze od Tuscona. Olbrzymia połać plastiku przed siedzeniem pasażera tak nie odstrasza, ekran jest większy, nie ma dziury pod panelem klimatyzacji.

Co do drugiego akapitu... 100% się zgadzam. Mi również oba auta się podobają. Serce podpowiada Leon, rozum Astra. O rabaty nie pytałem, bo i tak z zakupem musiałbym poczekać. Ale patrząc po ostatnich wpisach na forum to spodziewam się, że będą podobne (= niskie, Leon bo taka ostatnio zapanowała polityka, Astra bo nowy model). Tylko, że w Seacie schodziłbym z 95k, w Oplu z 87...
mmd
Stella
Stella

Postprzez pebe86 » 14 października 2015, 18:47

Ja jeździłem przed kupnem Leona Oplem Astrą z silnikiem turbo 140 KM i było DRAMATYCZNIE. Ani jakoś specjalnie nie przyspieszał, głośny, ogólnie dawno nie wysiadłem z samochodu tak rozczarowany. No ale może w nowej to poprawili. I30 dobrze wspominam- ale tylko w dieslu, bo wolnossące benzyny to porażka.
Tak jak już zostało to wspomniane, w Leonie i całej grupie VW silniki benzynowe mają osiągi takie jak konkurencja, ale przynajmniej 10% mocniejsza. I naprawdę fajne spalanie.
Mnie również urzekł ten surowy styl, taka namiastka wymarzonego Audi na które mnie nie stać :D
Ale każdy ma swój gust. Reasumując- nikt Cię tutaj nie przekona, bo każdy ma inne oczekiwania. Jesteś na forum Leona, więc są tu ludzie o upraszczając podobnym guście. Ale też trzeba powiedzieć jasno- póki co Seat ma na Leona beznadziejną ofertę... Z tym że nie wierzę w to że w grudniu się nie zmieni.
Nie wiem czy ma to dla Ciebie znaczenie, ale w Oplu trzeba się liczyć ze znacznie większym spadkiem wartości. Leony dobrze trzymają cenę (ale nie przy obecnej ofercie ;)) Ja swojego poprzedniego Leona kupiłem jako 3-latka, a sprzedałem 3 lata później- i straciłem na nim 3500 zł :)
pebe86
Stella +
Stella +

Postprzez pinkibass » 14 października 2015, 19:00

Obecna generacja Astry jest dosc znacznie odchudzona i to mocno wpłynie na osiągi i pewnie spalanie.

U nas nie widziałem danych o osiągach, ale grzebiąc bo zagranicznych serwisach wyszperałem, że porównując silniki 1.4 150KM Astra będzie traciła do Leona z tego co pamiętam 0,4s w czasie 0-100 (8.4 vs 8.0) a więc jest podobnie (moment obrotowy też jest podobny, więc pewnie przy porównaniu elastyczności też nie będzie przepaści).
Poprzednia Astra miała coś koło 10 a to już jest odczuwalna różnica.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez Jos » 14 października 2015, 19:12

Proponuję Ci przejechać się Astrą i wtedy podejmiesz decyzję. Ja jeździłem ostatnio trochę Insygnią i jak dla mnie tym autem jeździ się słabo. Dla mnie to podstawowe kryterium to subiektywne doznania w trakcie jazdy. Raz w życiu kupiłem auto na podstawie value/money , dane z kartki itp i przez 4 lata jeździłem autem którego nie lubiłem. Dlatego proponuję nie sugerować się opiniami a dokonać wyboru organeleptycznie.

Osobiście uważam że vw jest technologicznie daleko przed gmc i jeżeli myślisz że nowa astra jest nowsza technologicznie niż leon, to śmiem w to wątpić.
Jos
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez Pik » 14 października 2015, 19:26

Jak się poruszasz mmd w zakresach cenowych 90k pln, to przyjrzyj się wersji FR 180. Nie tylko ma "prawdziwy" silnik (a nie małolitrażową "popierdułkę", bez obrazy proszę właściciele :wink: ), ale ma także lepsze hamulce i wielowahaczowe zawieszenie. Po rabacie, nawet z DABem i czujnikami taki Leon powinen wyjść poniżej 90k.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez EmJot » 14 października 2015, 20:05

maciek89 napisał(a):Dla mnie np nowa Astra to koślawy koczkodan.

Coś w tym / z tą małpą jest ;-)

mmd Leon ma w sobie (wygląd, wnętrze, zawieszenie, silnik) sportowego ducha ;-) Za Leonem (szczególnie w dobrym kolorze) każdy na ulicy się obejrzy. IMHO Astra nie ma żadnego ducha i nikt się za nią na ulicy nie obejrzy (nawet dziadki się nie obejrzą, bo oni oglądają się za Toyotami ;-p). Co nie oznacza, że dla niektórych ludzi Astra nie będzie lepszym wyborem. Leon to wybór kogoś dynamicznego i młodego (lub czującego się młodym). Astra to wybór dla pana w mocno średnim wieku, który w samochodzie widzie jedynie środek transportu.
EmJot
Sport
Sport

Postprzez mmd » 14 października 2015, 20:13

pebe86 napisał(a):Ale też trzeba powiedzieć jasno- póki co Seat ma na Leona beznadziejną ofertę... Z tym że nie wierzę w to że w grudniu się nie zmieni.

Na to właśnie liczę, bo Leon mi się podoba. Ma ładną linię, ładny środek (co nie znaczy, że wnętrze np. Astry nie podoba mi się bardziej), "zadziorne" przetłoczenia, precyzyjną skrzynię biegów (wbrew opiniom na forum), itp. itd. i tak jak napisałem na początku byłem praktycznie zdecydowany na jego zakup. Pozostawała jedynie kwestia finansowa, dlatego czekałem do końca roku, aż tu nagle pokazała się znacznie tańsza (i niekoniecznie gorsza, w niektórych aspektach może nawet lepsza) Astra i namieszała mi w głowie.
pebe86 napisał(a):Nie wiem czy ma to dla Ciebie znaczenie, ale w Oplu trzeba się liczyć ze znacznie większym spadkiem wartości. Leony dobrze trzymają cenę (ale nie przy obecnej ofercie ;)) Ja swojego poprzedniego Leona kupiłem jako 3-latka, a sprzedałem 3 lata później- i straciłem na nim 3500 zł :)

Aż takiego znaczenia to nie ma, bo samochód kupuję na kolejne 7-8 lat, więc po tym czasie różnica w spadku wartości nie powinna być znaczna. A nawet jeśli Leon lepiej trzyma cenę, to trzeba liczyć się z tym co napisał kososki (a wcześniej wspomniałem ja), że jest on dłużej na rynku i wcześniej należy spodziewać się jego następcy (co wpłynie na spadek ceny starszego modelu).
Jos napisał(a):Osobiście uważam że vw jest technologicznie daleko przed gmc i jeżeli myślisz że nowa astra jest nowsza technologicznie niż leon, to śmiem w to wątpić.

Nie twierdzę, że jest inaczej. Odnosiłem się jedynie do różnic w moich konfiguracjach. W moim budżecie Leon daje np. przeciętne LEDy (które i tak są lepsze od każdych halogenów), tylni czujnik "pikający" i co najwyżej radio Media Plus, Astra światła IntelliLux, oba czujniki i nawigację.
Pik napisał(a):Jak się poruszasz mmd w zakresach cenowych 90k pln, to przyjrzyj się wersji FR 180. Nie tylko ma "prawdziwy" silnik (a nie małolitrażową "popierdułkę", bez obrazy proszę właściciele :wink: ), ale ma także lepsze hamulce i wielowahaczowe zawieszenie. Po rabacie, nawet z DABem i czujnikami taki Leon powinen wyjść poniżej 90k.

Niestety, ale tak dobrze nie jest. Poruszam się w zakresie 80-85k, a z takim budżetem w przypadku Leona mogę liczyć (bez uwzględnienia rabatów, których podobno teraz praktycznie nie ma) co najwyżej na 1.4 150KM FR z ledwie kilkoma dodatkami.

Wymagań (wydaje mi się) nie mam dużych. Z dodatków (w zasadzie podstawowych) zależy mi na:
- czujnikach (Ibizę zaparkuję bez nich, w większym Leonie chciałbym przynajmniej czujnik na tył)
- większym ekranie (podstawowy wygląda budżetowo)
- DAB (nie chciałbym, by za jakiś czas wbudowane radio stało się głuche)
- MultiLink (fajny gadżet)
- alarm
Dobierając to wszystko zbliżamy się do 95k zł. Chcąc zmieścić się w 85 musiałbym albo liczyć na spory rabat u dilera (na co początkowo liczyłem, ostatnio podobno polityka firmy się zmieniła), albo z czegoś z powyższej listy (możliwe że ze wszystkiego) zrezygnować.

W międzyczasie pojawiła się Astra, która bez łaski to wszystko (a nawet więcej, jak NAVI, duży ekran między zegarami, prawdopodobnie lepsze światła, itp.) oferuje za 87k. I tu pojawił się problem... Dlatego pojawiłem się na forum (chciałem poznać opinie zarówno posiadaczy Leona, jak i innych osób rozważający jego zakup).

Sporo opinii dostałem za co wszystkim dziękuję. Zakup planuję dopiero za miesiąc i dam znać na co się zdecyduję. Posta napisałem już teraz, bo prawdę powiedziawszy nie liczyłem na tak szybką reakcję. Jeśli wybór padnie na Opla, to szkoda mi będzie tego forum.

No nic, jeszcze raz dziękuję, a moderatora poprosiłbym o wydzielenie wątku do innego (nowego) tematu. Początkowo myślałem, że tu będzie dobre miejsce na taką dyskusję, teraz stwierdzam że wybór nie był do końca fortunny (osób zainteresowanych wyborem wyposażenia dla Leona nie będą zainteresowane porównaniem do Astry).

Pozdrawiam :)
mmd
Stella
Stella

Postprzez Ocelot » 14 października 2015, 20:25

Gdybym teraz zastanawiał się nad kupnem z pewnością rozważałbym Astrę.

Bardzo wiele argumentów już padło ale jest jeszcze coś... choć Leonem jeżdżę już ponad pół roku, to cały czas widzę jak ktoś się za nim z jakiegoś powodu ogląda. :-) Nie sądzę, by ktokolwiek obejrzał się za Astrą...
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR

Postprzez wsowa » 14 października 2015, 21:04

Jak się decydowałem na Leona kilka miesięcy temu to nie było lepszego (w moim subiektywnym odczuciu) samochodu na rynku w tym segmencie i przedziale cenowym. Zanim zamówiłem pojawiła się Meganka, która moim zdaniem jest bardzo ładna chociaż zupełne inna od Leona, ale ze słabym silnikiem (130KM chowa się do Leona ze 125KM, nie mówiąc już o 150). Tuż przed kupnem pojawiła się jeszcze Astra, ale akurat nigdy nie byłem fanem Opla i też mnie nie urzekła w żaden sposób. No i chyba nie ma jeszcze nowej Astry kombi, prawda?

Muszę natomiast przyznać, że zdecydowałem się na Leona pomimo tego, że uważam, że jego wnętrze jest jednym z brzydszych jakie można znaleźć w dostępnych obecnie samochodach. Wiem, że wielu osobom się ono nawet podoba, ale dla mnie panel centralny jest po prostu beznadziejny (z Media Plus jest lepiej) i kojarzy mi się z dużym fiatem. Pomimo tej surowej oceny, bilans zalet i wad jest lepszy niż w innych samochodach, Głównie dzięki znakomitym osiągom i wyglądowi zewnętrznemu szczególnie w kombi, który porównując do innych kombi po prostu miażdży (chociaż 5d oczywiście fajniejszy)
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez EmJot » 14 października 2015, 21:11

Ocelot napisał(a):Bardzo wiele argumentów już padło ale jest jeszcze coś... choć Leonem jeżdżę już ponad pół roku, to cały czas widzę jak ktoś się za nim z jakiegoś powodu ogląda. :-) Nie sądzę, by ktokolwiek obejrzał się za Astrą...

Właśnie to powyżej napisałem ;-p
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Pik » 14 października 2015, 21:27

dla mnie panel centralny jest po prostu beznadziejny (z Media Plus jest lepiej) i kojarzy mi się z dużym fiatem.
Oj tam zaraz starym fiatem... Można napisać np z lancią delta integrale albo renault 5 gti. Od razu lepiej się kojarzy! :wink:

Owszem jest w stylu "old fashion" ale czy to źle? Klasyczne okrągłe zegary to będzie wkrótce prawdziwy stylowy szpan w erze pełnych wyświetlaczy LCD udających zegary analogowe. Odpalanie przekręcanym kluczykiem zamiast guzikiem to już teraz ewenement. Kokpit jest prosty i funkcjonalny, bez zbędnej guzikomanii. Wszystko jest intuicyjnie "na miejscu". Ja się przekonałem do kokpitu Leona!
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez Ocelot » 14 października 2015, 22:34

Pokazałem żonie nową Astrę i nowe Megane - powiedziała, że brzydkie. :-D Więc nie mam czego żałować, i tak kupiłbym Leona żeby uniknąć kłótni nawet gdyby owe modele byly już na rynku. :mrgreen:
Ocelot
Sport
Sport

Postprzez Oracle » 15 października 2015, 10:23

Kiedy tak sobie czytam wpisy osób, które kupiły Leona, pomimo tego, że jego wnętrze im się nie podoba, to trochę się dziwię. Ja osobiście nie chciałbym jeździć w samochodzie, który wyglądem wnętrza przyprawia mnie o mdłości (jakkolwiek by on nie wyglądał z zewnątrz). :| Zanim zobaczyłem Leona, byłem już zdecydowany na Audi A3. Pewnie, że wybrana konfiguracja Audi kosztowała sporo więcej, ale rzeczywiście pod względem materiałów we wnętrzu nie miał sobie równych. Co więc zdecydowało o wyborze Leona? Całokształt. :brawo: - To, jak wygląda on z zewnątrz i jak surowy design wnętrza harmonizuje z wyglądem zewnętrznym. Chyba nikt nie wyobraża sobie, żeby Leon we wnętrzu był taki „zdobny”, jak Golf i miał te błyszczące tworzywa i „aluminium” na drzwiach. Ktoś kiedyś wymyślił sobie, że czarne błyszczące plastiki w samochodzie dodadzą stylu i ekskluzywności, tyle, że ja uważam, że to fatalny pomysł i doceniam, że w Leonie FR tego nie ma. Wydaje mi się, że zamiast festyniarskich tworzyw „piano black” i imitacji aluminium (piję tu do Golfa) znacznie eleganckim detalem są cienkie „chromowane” linie, których w Leonie jest całe mnóstwo – fakt, nie jest to prawdziwy metal (poza tym na klamce), ale sprawia lepsze wrażenie, niż udawane aluminium (chociaż prawdziwe aluminium też nie jest dobre, bo i tak większość ludzi myśli, że to plastik :mrgreen: ). Co do uwag odnośnie designu kratek nawiewów – podczas, kiedy niektórzy uważają je za toporne, mi jednoznacznie kojarzą się z projektem SAABa, ewentualnie przypominają to, co ma Hyundai Genesis http://www.netcarshow.com/hyundai/2015-genesis/800x600/wallpaper_74.htm. Tam, gdzie niektórzy (wpisy powyżej) widzą „dziurę”, ja widzę funkcjonalny schowek i doceniam, że uchwyty na kubki nie mają zasuwanej „roletki”, która zwykle bardzo źle znosi dłuższą eksploatację. Spotkałem się też (nie jestem pewien, czy nie na tym forum) z opinią, że wewnętrzne klamki w Leonie są „plastikowe i tandetne”… Ja natomiast twierdzę inaczej – projekt klamek (podobnie, jak lusterek zewnętrznych) jest wręcz genialny i swoim kształtem nawiązujący do designu całego samochodu (może reflektorów). Podobnie ma się rzecz z kształtem schowków w drzwiach. Skoro mowa o drzwiach, to nie sposób zwrócić uwagi na to, że górna część boczków drzwi nie łączy się (podobnie, jak w nowym Audi TT) z kokpitem, jak w większości samochodów – o ile jednak ten element w Golfie wygląda, jak błąd projektanta (drzwi od innego samochodu), to tutaj ewidentnie daje zamierzony efekt. Będąc przy drzwiach nie sposób też nie wspomnieć o takiej dupereli, jak umiejscowienie klamki – jako, że znajduje się ona dalej od osi obrotu (zawiasu), to w przeciwieństwie do A3 i Golfa, łatwiej tutaj opanować masę drzwi (np. na parkingu). Dobra, koniec zachwytów, bo jeszcze ktoś pomyśli, że pracuję dla SEATa. :-P Czy byłbym skłonny dopłacić, żeby jakość wnętrza Leona była taka, jak w Audi A3? Oczywiście… :oops: , jednak nie uważam, żeby wnętrze Leona było tak dramatycznej jakości, bym miał ku temu desperacką potrzebę. :-)
Być może ktoś ma inny gust i takie wnętrze mu się nie podoba, jednak jeżeli ktoś nie zauważa pewnych „smaczków stylistycznych” (jak, chociażby wspomniane klamki), których w Leonie można się doszukać, to nie jestem pewien, czy powinien oceniać wygląd samochodów… :roll:

Nie rozumiem tutaj wpisu, że skoro Leon jest na rynku od kilku lat, to powinien zastosować jakiś rabat, żeby być nadal konkurencyjnym w stosunku do nowych samochodów innych marek. Zwracam też uwagę, że niektórzy producenci w ogóle nie dają rabatów – na przykład Mazda, która pod względem jakości wykonania jest wręcz dramatyczna (chyba jeden z najbardziej „oszczędnie” zrobionych kompaktów, który w porównaniu do Leona „ssie” w KAŻDEJ możliwej kategorii), a przy tym ich utrata wartości jest większa, niż w przypadku Leona. Mam też wątpliwości, czy nowa Astra wyprzedza technologicznie Leona, żeby tą obniżkę ceny uzasadnić. Ceny mogą spaść dopiero kiedy będzie jakiś facelifting (o ile), albo powstanie nowy model.
Gdybym ja miał teraz kupować samochód, to oczywiście chętnie bym pooglądał nową Astrę, zwłaszcza, że widzę w niej korzystny postęp w porównaniu z poprzednimi modelami (wreszcie ograniczono liczbę przycisków). Czy pozycja za kierownicą w Astrze będzie równie dobra, jak w Leonie, wszystko będzie tam „pod ręką”, a jej kokpit tak samo „zorientowany na kierowcę” – szczerze powiedziawszy - nie sądzę. Zwracam też uwagę, że o ile Leon bazuje na „starszym” (rocznikowo) Golfie i mieli już z czego wyciągać wnioski i co poprawiać, to Astra jest nowym modelem (nie wiadomo, czy ma jakiś „technologiczny pierwowzór” w swojej marce), więc na razie królikami doświadczalnymi będą właściciele pierwszych egzemplarzy. Póki co, proponuję poczekać na pojawienie się Astry w salonach i na jazdę próbną, bo na razie porównywanie cenników i próba podjęcia decyzji „na sucho” jest bez sensu. :-)
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez szczeslaw » 15 października 2015, 10:36

Nie jeździłem nową Astrą. Na papierze zapowiada się całkiem przyzwoicie, ale jak będzie w rzeczywistości? Who knows.
Natomiast mmd ma całkowitą rację w jednym - Seata (a właściwie VGP) mocno poniosło z cenami ostatnio. Jak ja kupowałem Leona, to był to najlepszy zakup w kategorii value for money. A teraz? Rabatów prawie nie ma, ceny poszły dość mocno w górę, silnik 140 KM zastąpili 150, dość mocno zwiększając przy tym cenę. W tym samym czasie inne firmy bardziej się postarały i teraz Seat (nie tylko Leon) wcale nie wypada tak korzystnie cenowo.
Obecnie szukam samochodu dla żony - klasa B. I szczerze mówiąc jedyne, w czym Ibiza wypada lepiej od konkurentów, to dynamika (przy porównywalnej mocy - np. Corsa 1.4 90KM ma... 13,2s do setki!). Ale i tak lepiej od niej i cenowo i jeśli chodzi o dynamikę wypada nowa Fabia. Jeśli nie będziemy patrzeć na dynamikę, a inne rzeczy, to Ibiza już wcale dobrze nie wypada ze swoimi cenami.
Dlatego zgadzam się z mmd - Leon obecnie zrobił się po prostu dość drogi. Dalej jest to ładne i fajne autko, którym fajnie się jeździ, ale za te same pieniądze można dostać więcej i gdybym miał wybierać teraz, to wybór nie byłby już taki oczywisty.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez esde » 15 października 2015, 11:03

szczeslaw napisał(a):Obecnie szukam samochodu dla żony - klasa B. I szczerze mówiąc jedyne, w czym Ibiza wypada lepiej od konkurentów, to dynamika (przy porównywalnej mocy - np. Corsa 1.4 90KM ma... 13,2s do setki!). Ale i tak lepiej od niej i cenowo i jeśli chodzi o dynamikę wypada nowa Fabia. Jeśli nie będziemy patrzeć na dynamikę, a inne rzeczy, to Ibiza już wcale dobrze nie wypada ze swoimi cenami.

Przerabiam dokładnie ten sam temat. Obejrzałem chyba wszystkie rozsądne samochody w tej klasie i w wielkiej trójce nie ma Seata, głównie z powodu ceny. Ale za to są: Fabia, Clio i Fiesta.
esde
TopSport
TopSport

Region: wielkopolskie
Auto: Leon ST Cupra 280

Postprzez pinkibass » 15 października 2015, 11:16

Oracle napisał(a):Zwracam też uwagę, że o ile Leon bazuje na „starszym” (rocznikowo) Golfie i mieli już z czego wyciągać wnioski i co poprawiać, to Astra jest nowym modelem

Nie do końca, bo Leon bazuje na Golfie VII (platforma, silniki itp) i dodatkowo projektowane były mniej więcej w tym samym czasie - premiera Golfa VII to środedk 2012 roku, identycznie jak Leon (pomijam Polski rynek, gdzie mieli rok poślizgu).

Oracle napisał(a):Czy byłbym skłonny dopłacić, żeby jakość wnętrza Leona była taka, jak w Audi A3? Oczywiście… , jednak nie uważam, żeby wnętrze Leona było tak dramatycznej jakości, bym miał ku temu desperacką potrzebę.

Jakość to nie tylko design, ale także jakość montażu.
O ile co do designu nie mam osobiście większych zastrzeżeń (a nawet stwierdzam, że mi się podoba), o tyle jakość montażu bywa ogólnie słaba (u mnie drugi już raz powróciły irytujące głośne odgłosy dochodzące z prawego słupka/kratki nawiewu a teraz podłokietnik na drzwiach kierowcy przy oparciu łokcia wydaje z siebie przeraźliwe jęki (chyba to odgłos ocierania się tego miękkiego plastiku na podłokietniku z tym twardszym poniżej ale nie jestem pewien)
Z tego co da się zauważyć na forum z czasem zostało to poprawione (jest jakby mniej narzekań na to), niestety jednak obala to powyższą tezę :)

Co do reszty zgadzam się w całej rozciągłości :)
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez pebe86 » 15 października 2015, 14:05

Nie rozumiem tych narzekań na jakość wykonania w Seacie. Jest ona moim zdaniem znacznie powyżej średniej w segmencie. Materiał z którego wykonana jest deska rozdzielcza to w mojej ocenie wyższa półka. Owszem, coś może zaskrzypić, ale naprawdę- nie ma auta kompaktowego w którym by się to nie zdarzyło :)
To po pierwsze. A po drugie- zobaczcie sobie wnętrza 3-4 letnich samochodów z grupy VAG, a takie same Fordy, Renault, Toyoty czy Ople. Dla mnie to jest przepaść. Podatność na zarysowania, kierownica, deska rozdzielcza... Naprawdę w tych kategoriach w Leonie nie ma się do czego przyczepić.
pebe86
Stella +
Stella +

Postprzez Ocelot » 15 października 2015, 14:29

pebe86 napisał(a):Nie rozumiem tych narzekań na jakość wykonania w Seacie. Jest ona moim zdaniem znacznie powyżej średniej w segmencie. Materiał z którego wykonana jest deska rozdzielcza to w mojej ocenie wyższa półka. Owszem, coś może zaskrzypić, ale naprawdę- nie ma auta kompaktowego w którym by się to nie zdarzyło :)
To po pierwsze. A po drugie- zobaczcie sobie wnętrza 3-4 letnich samochodów z grupy VAG, a takie same Fordy, Renault, Toyoty czy Ople. Dla mnie to jest przepaść. Podatność na zarysowania, kierownica, deska rozdzielcza... Naprawdę w tych kategoriach w Leonie nie ma się do czego przyczepić.

Popieram. Nigdy na nic nie narzekałem odnośnie wykonania, pomimo że od czasu do czasu coś skrzypnie. Deska rozdzielcza wykonana z bardzo przyjemnego materiału i po użyciu odpowiedniego środka daje piękny, matowy efekt. :-)

Mój tata jeździ Hyundai'em ix35. Co prawda nie ta klasa, ale praktycznie ten sam przedział cenowy. I co? Wszystko twarde jak skała, końcówka gałki skrzyni biegów którą zdarzało mi się niechcący wykręcić podczas zmiany biegów, skrzypienie w drzwiach o w wiele większym stopniu niż w Leonie.

Na upartego gdybym czepiał się do Leona to chciałbym, żeby skóra na kierownicy była bardziej miękka. :-)
Ocelot
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 15 października 2015, 15:04

pebe86 napisał(a):Nie rozumiem tych narzekań na jakość wykonania w Seacie. Jest ona moim zdaniem znacznie powyżej średniej w segmencie. Materiał z którego wykonana jest deska rozdzielcza to w mojej ocenie wyższa półka. Owszem, coś może zaskrzypić, ale naprawdę- nie ma auta kompaktowego w którym by się to nie zdarzyło

Dlatego napisałem, że w nowszych rocznikach problem poprawiono, bo coraz mniej jest narzekań.

Nie jest to też jakiś wymysł, bo z jakiegoś powodu SEAT przeprowadza akcję naprawczą i podklejają deskę jakimiś filcowymi podkładkami (u mnie pomogło na rok, teraz znowu jest tak jak było). Pewnie później poprawili już proces produkcji w fabryce.

I oczywiście pojedyncze trzaski na dużych dziurach mnie zupełnie nie dziwią, ale dość donośne i przebijające się przez muzykę 'pykanie', że tak je nazwę, nawet przy minimalnych wstrząsach nawet przy ruszaniu nie nazwiesz chyba normalnością?
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez SauronRzeznik » 15 października 2015, 15:42

Jos"Góra
[/quote][quote="Jos napisał(a):
Proponuję Ci przejechać się Astrą i wtedy podejmiesz decyzję. Ja jeździłem ostatnio trochę Insygnią i jak dla mnie tym autem jeździ się słabo. Dla mnie to podstawowe kryterium to subiektywne doznania w trakcie jazdy. Raz w życiu kupiłem auto na podstawie value/money , dane z kartki itp i przez 4 lata jeździłem autem którego nie lubiłem. Dlatego proponuję nie sugerować się opiniami a dokonać wyboru organeleptycznie.

Potwierdzam. Niestety, auta nie warto kupować Excelem i listą za i przeciw, to powinien być wybór serca (pomijając ekstrema).

Leon FR był naprawdę dobrym wyborem jak były na niego sensowne rabaty (rzędu 20% przy wyprzedażach rocznika), w cenach katalogowych nie jest to żadna okazja (poza faktycznie Cuprą, która jest pozycjonowana bardzo atrakcyjnie).

Mając do dyspozycji 90k wolałbym dopłacić trochę i kupić choćby 308 GT.

-- 15 października 2015, 15:42 --

pebe86 napisał(a):Nie rozumiem tych narzekań na jakość wykonania w Seacie. Jest ona moim zdaniem znacznie powyżej średniej w segmencie. Materiał z którego wykonana jest deska rozdzielcza to w mojej ocenie wyższa półka. Owszem, coś może zaskrzypić, ale naprawdę- nie ma auta kompaktowego w którym by się to nie zdarzyło :)

Nie żartuj, jakość wykonania początkowych roczników jest dramatyczna - wystarczy poczytać wątki o plastikach, piskach, trzeszczeniach, pękających lampach, cieknących spryskiwaczach czy haczących biegach. Owszem, inne auta grupy VAG też mają niektóre z tych przypadłości, ale nie w takiej ilości naraz.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR

Postprzez pebe86 » 15 października 2015, 21:32

Nie żartuję. Z racji pracy miałem styczność z wieloma autami w krótkim okresie czasu i dalej twierdzę, że Leon nie ma się czego wstydzić. Miał swoje przypadłości, ale nie wyróżniał się negatywnie na tle innych aut w segmencie. Np. taki Civic, generalnie chwalony i bardzo dobrze trzymający cenę, to jest dopiero hardkor. Proponuję przejechać się takim 2-3 latkiem, to zmienisz zdanie o Leonie :) To samo w drogiej beemce serii 1. Niby premium, ale w kwestii trzasków/skrzypienia podczas jazdy nie zauważyłem aby było lepiej.
Jedynie Audi A3 rzeczywiście się tutaj wyróżniało. Cała reszta konkurencji ma za zadanie jedynie ładnie wyglądać jak jest nowe, to wyjdzie po paru latach. Jestem przekonany że kilkuletnie wnętrze Leona będzie się prezentowało przyzwoicie na tle konkurencji (Megane, Focus, Auris).
Reasumując- wszystko zależy do jakiego auta się odnosimy. Jak ktoś przesiada się z segmentu D, to mógł czuć pewien niedosyt, bo upraszczając- nie ta klasa. Ale w swojej klasie Leon nie ma powodów do wstydu. Do czołówki pewnie mu daleko, ale i do outsiderów również.

A co do opierania swojej opinii na podstawie ilości forumowych wątków- to chyba żadnego auta bym nie kupił. Wejdź na inne fora, wszędzie te same narzekania, niezależnie od marki ;) Inna sprawa to że za bardzo generalizujesz. Te wspomniane sytuacje się zdarzały, ale daleko im było do normy.
Ja jakość wykonania 5F oceniam dobrze.
pebe86
Stella +
Stella +

Postprzez Pik » 15 października 2015, 21:41

Np. taki Civic, generalnie chwalony i bardzo dobrze trzymający cenę, to jest dopiero hardkor. Proponuję przejechać się takim 2-3 latkiem, to zmienisz zdanie o Leonie
Ciekawe, co masz konkretnie na myśli? Z forum Civica aktualnej generacji to aż wieje nudą, znaczy się ludzie nie mają żadnych większych problemów.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez bmelon » 16 października 2015, 13:38

Byłem kiedyś u pewnego poddostawcy dimlera, który do elementów składanych w drzwiach nakładał specjalny smar przeciew piskom przy pasowaniach elementów. Może taki smar zakupić.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez ajej87 » 18 października 2015, 11:37

Czy jest wg Was sens dokupowania bocznych poduszek powietrznych dla 2nd rzędu siedzeń? Nikt jeszcze o tym nie wspominał.
ajej87
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Pik » 18 października 2015, 11:55

To zależy czy często wozisz pasażerów z tyłu? I czy są to np własne dzieci czy teściowa??? :-P
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez wsowa » 18 października 2015, 11:58

A wozisz dorosłych lub duże dzieci bez fotelików z tylu? Standardowe kurtyny zachodzą na tył wiec głowę chronią. Zostaje kwestia tułowia.

-- 18 października 2015, 12:58 --

Swoją drogą, ciekawe czy poduszka z tylu sie dezaktywując jak sie złoży oparcie kanapy.
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez ajej87 » 18 października 2015, 12:25

Dziecko w foteliku + żona pośrodku... 8)
ajej87
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez esde » 18 października 2015, 12:51

Ja zamówiłem właśnie z uwagi na dziecko. Na tym nie będę oszczędzał.
esde
TopSport
TopSport

Region: wielkopolskie
Auto: Leon ST Cupra 280

Postprzez Cyanide » 18 października 2015, 13:07

Cena bocznych poduszek z tyłu więc chyba głupio nie wziąć. Akurat takie rzeczy warto mieć a nie potem się zastanawiać co by było jak bym nie przyoszczędził tych niecałych 2k. Ja kogoś z tyłu mam od święta, tylko na krótkich trasach, ale właśnie z tego powodu tu wziąłem.
Cyanide
Sport
Sport

Auto: Cupra 280

Postprzez KAI » 20 października 2015, 20:47

KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez czapel » 21 października 2015, 15:24

Dostałem i formacje od swojego dealera ze jest dodatkowe 5 tys rabatu na Leona w manualu którego jeszcze w tym roku wyprodukuje. Natomiast na to co chce dsg nie ma niestety bo w tym roku nie zdążą go już wyprodukować dlatego nie ma na niego tego rabatu. Odbiór styczeń luty byłby z automatem.
czapel
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon Fr 5F

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne