Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ASO tylko do Leona 5F - gwarancyjnie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

ASO tylko do Leona 5F - gwarancyjnie

Postprzez Vampire1984 » 7 kwietnia 2015, 13:25

Tak na szybkiego temat bo muszę się rozeznać nad jakaś alternatywa ASO'wa od Plichty w Gdynii na Morskiej do tej generacji Leona.
Raczej chce spróbować innego aso które poradzi coś na trzeszczącym kokpitem i rezonującymi drzwiami oraz słupkami(plichta poradził, ale na krotko) wraz z rezonującą blaszka przy niskich obrotach, włącznie z niska kultura pracy skrzyni biegów(biegi nieparzyste) przez pierwsze kilkanaście/parędziesiąt kilometrów.
W grę wchodzi cale trojmiasto wraz z bydgoszcza i toruniem. Jakieś opinie/doświadczenia na temat w/w serwisów posiadacie drodzy koledzy?
Jak uzyskam odpowiedzi to poproszę o usuniecie tego tematu ponieważ tyczy się tylko tej generacji nie całości grupy vw czy seata.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: ASO tylko do Leona 5F - gwarancyjnie

Postprzez daniel28 » 8 kwietnia 2015, 06:00

Ja już odpuszczam plastiki i skrzynie. Na plastiki byłem 3 razy, skończyło się na rozebraniu deski, podklejeniu słupków, jest lepiej, ale nadal to samo. Skrzynia rozbierania na części, trzecie sprzęgło, nadal to samo. Do serwisu nie mam zastrzeżeń, bo co mogli to zrobili . Według opinii na forum jak i mojej, to obecnie najlepszy serwis seata w pl. Więc wniosek mój i pana z serwisu -jeżeli producent nie z modernizuje skrzyni ( takiego badziewia już dawno nie widział ) problem nie do rozwiązania.

-- 8 kwietnia 2015, 06:00 --

Na forum skody, jest informacja o wadliwych sprzeglach, zostały poprawione i ktoś czeka na wymianę. Jest możliwość że to one ponosi winę za prace skrzyni, jak i również jest opcja że mi wymieniono sprzęgła nadal z wadliwej serii.
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez Vampire1984 » 8 kwietnia 2015, 08:18

A o jakim serwisie seata piszesz? Pewnie tam gdzie mam za daleko:D
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez daniel28 » 8 kwietnia 2015, 09:22

Auto maran, stolica :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez Vampire1984 » 8 kwietnia 2015, 09:32

Nie no nie będę jechać ponad 500km do aso :D toż to 150 zeta w jedna stronę...
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez daniel28 » 8 kwietnia 2015, 10:28

Powiem ci, daj sobie spokój z tą skrzynią. Ja się poddaje. Chaczyc chaczy głównie na zimnym. Co by nie było, na pewno ty tej skrzyni nie zjezdzisz. Przyzwyczaj się do jej mankamentów i bij kilometry :-D Ogólnie to bałagan robimy, znów plastik i skrzynia :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez Vampire1984 » 8 kwietnia 2015, 10:32

Nie no żaden bałagan;)Chce z tym pojechać do innego aso niż plichta i zobaczyć może olej mi wymienia w skrzyni bo tak mi na początku sugerowali u plichty. A plastików nie odpuszczę:D. Tak wiec...ktoś coś o Reiski słyszał lub gdańsku te dwa aso co są?
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez daniel28 » 8 kwietnia 2015, 11:10

Olej również mam nowy po rozbieraniu skrzyni, więc
to nie to. Po prostu w myśl pseudo anegdoty " ten typ tak ma " :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez old_school_baby » 9 kwietnia 2015, 08:12

wcale tak nie ma, moja skrzynia na zimnym i ciepłym chodzi tak samo idealnie, wszystkie biegi "cykają" jak w sportowym wozie
old_school_baby
Signo
Signo

Auto: Leon 3 FR ST
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Vampire1984 » 9 kwietnia 2015, 08:22

@up -> Ty masz FR ST 1.8. To ze u Ciebie tak nie ma nie znaczy ze w każdym tak tez jest :D
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez old_school_baby » 9 kwietnia 2015, 12:23

a, zerknąłem na kolegę wyżej i widziałem że też ma 1.8 ale w sumie przy ST pewnie jest inna skrzynia..
old_school_baby
Signo
Signo

Auto: Leon 3 FR ST

Postprzez SauronRzeznik » 10 kwietnia 2015, 12:42

Vampire1984 napisał(a):A plastików nie odpuszczę:D.

Szkoda Twojego czasu. Żadne ASO Ci nie poradzi nic z plastikami, jedynym rozwiązaniem jest customowe wytłumienie jakimiś matami plus wlewanie różnych mazideł w szpary (jak opisują na seatcupra.net, pomaga - no ale ASO nie ma na to procedur!). Ja po jakichś 4 wizytach w ASO i trzech pismach do importera się poddałem - pojeżdżę 3 lata, sprzedam jeszcze na gwarancji (o ile potencjalnych nabywców nie odrzuci to trzeszczenie).
SauronRzeznik
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Vampire1984 » 10 kwietnia 2015, 13:06

W jakich aso byleś?
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez SauronRzeznik » 10 kwietnia 2015, 15:22

Vampire1984 napisał(a):W jakich aso byleś?

Raz w Krakowie Moto-Gabra (jak jeszcze był), trzy razy w Jaworniku Dynamica.

Oprócz standardowych demontaży i oliwień wymienili jeszcze uszczelkę i jakieś plastiki w mechanizmie podnoszenia szyby. Skutek jak był, to na bardzo krótko. Przy okazji przeglądu znowu się przypomnę z plastikami, ale raczej bez nadziei na poprawę.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Postprzez Vampire1984 » 18 maja 2015, 13:44

Takiego maila skierowalem do jednego z ASO na Pomorzu:
Kod: Zaznacz cały
Usterki Gwarancyjne.
1. Co jakiś czas resetuje się do zera średnie spalanie, średnia prędkość oraz czas przejazdu w menu Car->Dane (przyciski przy 5.8” wyświetlaczu)
2. Przełączają się losowo w menu Car->Dane, Eco, Status samochodu.
3. Jak skrzynia biegów jest zimna, biegi ciężko wchodzą, wsteczny zgrzyta nawet przy całkowitym zatrzymaniu lub na postoju, również w trakcie szybszej zmiany biegów z parzystego na parzysty, bieg potrafi nie wskoczyć, zapewne przez synchronizatory. Od czasu do czasu na postoju, z luzu na jakiś bieg, potrafi on wskoczyć dopiero w połowie, nie chcąc iść do końca. Ogólnie biegi nieparzyste wchodzą w porównaniu do tej samej skrzyni biegów w Golfie (silnik Golfa CXSA wraz ze skrzynią o kodzie MYF, którą ja również posiadam), gorzej (mój Leon ma przebieg prawie 8000km).
4. Buczenie blaszki od strony silnika (taki metaliczny stukot), jak silnik jest włączony. Brzmi troszkę jak diesel na biegu jałowym, jakby terkotał.
5. Rezonans drzwi kierowcy oraz pasażera, nadal cos skrzypi w kokpicie od strony deski rozdzielczej (w zimie były słyszalne skrzypnięcia lub ciche stuknięcie).
6. Poprzednio jak były robione plastiki, to teraz słyszę, że przy większych prędkościach rzędu 100-140 jest głośniej niż przed rozbieraniem ich. Jako, że Leon jest bardzo cichy przy prędkościach autostradowych, od większości nowych kompaktów, to teraz słychać bardziej szum powietrza i opony.
7. Metaliczny stuk od strony silnika, w połowie drogi pedału sprzęgła, przy jego szybszym puszczaniu.
8. Przy skręcaniu w lewo lub prawo od strony nawiewów zawieje zimne powietrze, nawet jak włączony jest ciepły nadmuch.
9. Tryb Sport, jeśli chodzi o reakcje na gaz, po wyłączeniu silnika, przechodzi w tryb Eco. Jechałem znajomych 3 Leonami FR i nie posiadały tej przypadłości.
Przegląd gwarancyjny.
1.Sama wymiana tych rzeczy, ponieważ wszystko to wezmę ze sobą osobiście: płyn hamulcowy + chłodnicy + spryskiwaczy, filtr kabinowy + powietrza + oleju, korek spustowy miski olejowej z uszczelką oraz sam olej – w jakiej kwocie będzie to płatne?
Dodatkowe pytania.
1. Jak z aktualizacja map? Wiem, że są płatne, ale może jakaś promocja/zniżka na zaktualizowanie map z lat 2013/2014, na te najaktualniejsze.
2. Włączenie rozpoznawania znaków na MFD/FIS (posiadam Lane Assist) oraz trybu Welcome Mode.
3. Chciałbym dodatkowe gniazdka 12v w samochodzie, miedzy innymi w schowku pod panelem klimatyzacji lub w schowku przed pasażerem oraz w bagażniku - tak jak ma to wersja kombi. Jaki byłby koszt?
4. Geometria zawieszenia(koła, amortyzacja, zbieżność), sprawność hamulców, aktualizacja oprogramowania systemów w samochodzie? – jest takie coś dodatkowo płatne, jeśli tak, to ile?
5. Koszt malowania elementów karoserii(lusterka, dach) na inny kolor lub koszt oklejenia folia? Ewentualnie, jeśli nie zajmujecie się Państwo tym, to można prosić o jakieś info o firmie w Państwa okolicy godną polecenia, która okleja folią samochód.
6. Istniałaby możliwość malowania u Państwa zacisków hamulcowych, jeśli tak, jaki byłby tego koszt?
7. Samochód zastępczy na czas zostawienia mojego U Państwa na okres tygodnia/dwóch, byście na spokojnie mogli Państwo się uporać z tymi kwestiami, które zgłaszam. Byłaby możliwość wyboru jakiegoś zastępczego Leona Style lub FR?

A oto odpowiedz:
Kod: Zaznacz cały
Jeżeli chodzi o wymianę oleju, filtra oleju, filtra kabiny, filtra powietrza, wymiana płynu hamulcowego i chłodzącego jest to 720
1. Koszt aktualizacji map 911
2. Brak możliwości włączania
3. Koszt montażu jednego 12v to ok 500
4. Geometria zawieszenia 240 , regulacja od 48 , test amortów 50 , aktualizację sterowników jedynie przez ODIS.
5. Lusterko lakierowanie to napisali 3 stówki z jakimś przezbrojeniem, dach 700 bez rozbrojenia, nie oklejają
6. Nie lakierują zacisków
7. Zastępczy 120 netto/24h

Ceny szczerze mówiąc z totalnego kosmosu, wszędzie takie same są stawki za przegląd?
Wysłałem jeszcze do 4, ciekaw jestem czy ceny się będą różnic, jeśli tak to o ile.
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez daniel28 » 18 maja 2015, 15:02

Koszt serwisu jak za samą robocizne jest drogi, ale już tak jest w serwisach i raczej w innych będzie podobnie
1 mapy 911 - dziękuje, nie zrobię żadnej aktualizacji, będę jeździł na starej mapie.
3- koszt gniazda we własnym zakresie to jakieś 20 zł plus odrobinę chęci.
4 - normalna cena
7- auto maran Warszawa auto zastępcze 0 zł Leon 1p
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez Vampire1984 » 18 maja 2015, 15:38

720 za sama robociznę to w miarę względny koszt?
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez pinkibass » 18 maja 2015, 17:18

Może podali cenę z materiałami?
Za same wymiany to byłoby sooro, ale i zakres bardzo duży, bo płyn hamulcowy/chłodniczy to sie wymienia co 60/90kkm
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Vampire1984 » 18 maja 2015, 18:48

Chłodniczy zostało mi 1/4. Hamulcowy bo chce własny(Motul RBF 660) i czytałem ze co 1-2 lata powinno się wymieniać.
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez szczeslaw » 19 maja 2015, 08:01

Ja właśnie robiłem przegląd po 30tys w Dynamice w Myślenicach.
Zapłaciłem 670zł, przy czym tylko olej był mój (Motul Specific 505.01, 502.01 5W40). Cena zawiera:
- dokładny przegląd (check-lista jest całkiem długa i o ile zrobili to sumiennie, to dobrze)
- wymiana oleju + filtr oleju + korek (tzn. mam nadzieję, że korek wymienili, bo tak pewnie przewiduje technologia producenta, ale na FV go nie mam)
- wymiana filtra powietrza
- dokładny przegląd hamulców (z rozebraniem, wyczyszczeniem i przesmarowaniem wszystkiego - rzeczywiście to robili, bo widzę ślady smaru miedziowego)
- przejazd przez ścieżkę diagnostyczną (standardowe testy amorków, hamulców, luzów itp.)
- diagnostyka komputerowa
Dodatkowo w ramach gwarancji posmarowano mi uszczelki jakimś specjalnym specyfikiem od producenta i w końcu nie skrzypią :)
Niestety nie udało się znaleźć przyczyny stuków przy zmianie biegów (1->2->3 przy dużym obciążeniu) i przy skręcie w prawo.
Nie wymieniałem płynu chłodzącego i hamulcowego, bo jeszcze nie trzeba. W przypadku chłodziwa była tylko mała dolewka. Filtr kabinowy też nie był wymieniany, bo zmieniałem go miesiąc temu przy odgrzybianiu klimy.
Cena geometrii w Dynamice to 150zł, ale nie robiłem, bo wolę zrobić w zaufanym punkcie za połowę tej kwoty (na pewno mam do ustawienia zbieżność i niestety jedno przednie koło jest troszeczkę cofnięte, chociaż w nic nie przywaliłem. Na szczęście nie bardzo - mieści się w tolerancji i w ogóle nie czuć w prowadzeniu. Ale przy konstrukcji zawieszenia Leona, niestety nie bardzo będzie to można ustawić).
Ogólnie z wizyty jestem bardzo zadowolony i w porównaniu do wrocławskich serwisów pozytywnie zaskoczony. Np. PIERWSZY raz zapytano mnie, czy wyrażam zgodę na jazdę próbną. Wszędzie indziej podsuwano mi po prostu zlecenie do podpisu, gdzie ta opcja już była zaznaczona. Pierdoła, ale pokazuje podejście do klienta. Albo te uszczelki - we Wrocławiu usłyszałem "skrzypią uszczelki i nic z tym nie zrobimy, bo klient sam musi je sobie smarować", a w Dynamice Pan powiedział że wie o co chodzi, mają specjalny specyfik od producenta i zrobią. I zrobili - jest cisza.
Mam tylko nadzieję, że Pan opiekun się nie przestraszył, bo żartem powiedziałem a'propos tych stuków, że w takim razie trzeba jeździć aż się rozsypie i wtedy robić na gwarancji. Tylko potem żona mi powiedziała, że podobno miałem minę i głos jakbym chciał Panu zrobić krzywdę :)
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez raflo83 » 19 maja 2015, 16:40

szczeslaw napisał(a):Albo te uszczelki - we Wrocławiu usłyszałem "skrzypią uszczelki i nic z tym nie zrobimy, bo klient sam musi je sobie smarować"
w którym wrocławskim serwisie tak Ci powiedzieli? Teraz jest tylko jeden, ale wcześniej były 2, więc dlatego pytam.
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez szczeslaw » 21 maja 2015, 14:05

Szczerze mówiąc już nie pamiętam, czy to było w PTHW, czy Seat Centrum Wrocław.
Ale CHYBA PTHW.
W Seat Centrum już nawet nie pytam za bardzo o nic, bo jak mi powiedzieli, że hamulce piszczą we wszystkich samochodach, to odechciało mi się z nimi rozmawiać o takich rzeczach...
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez tomaso6 » 21 września 2015, 22:56

Ostatnio odwiedziłem serwis Dynamica k/Krakowa i jestem załamany poziomem. Przejechałem 160 km, ponieważ (po ostatnich zawieruchach z siecią Seata) w Kielcach nie mam ASO. Specjalnie straciłem dzień, bo w moim wspaniałym (brzęcząco-silnik, trzeszczącym) autku pojawiło się "gumowe" skrzypienie słyszalne wyraźnie nawet w środku podczas obracania kołem kierownicy. Przy okazji oprócz tego zgłosiłem stare nierozwiązane bolączki czyli dźwięk silnika, hałas poluzowanej cienkiej blachy albo garści gwoździ gdzieś w kolektorze jak ktoś woli słyszalne szczególnie na zimnym motorze i prowadzenie na wprost którego praktycznie nie ma jest za to jazda po okręgach :) Prosiłem też o sprawdzenie skrzyni biegów bo niektóre biegi od nowości wchodzą tak jakby na dwa razy, wsteczny wchodzi co drugi raz a ostatnio zauważyłem, że podczas skręcania w prawo nawet lekkiego wyraźnie trójka nie chcę "wskoczyć". Wróciłem po straceniu prawie całego dnia z niczym. Oczywiście w zawieszeniu według aso wszystko o.k silnik podłączyli do kompa i jest wszystko dobrze, w skrzyni sprawdzili olej i tyle, pewnie gdyby się dało to podłączyli by ją też do kompa :) Generalnie nie polecam tego serwisu oczywiście mają trochę wiedzy ale dla klienta nic z tego nie wynika. Auto stało na serwisie chyba z półtorej godziny nikt go nie dotykał, specjalnie tam wszedłem to jakiś uczeń sprawdzał ciśnienie w oponach i to wszystko co zrobili przez ten czas, bo zapytałem go podstępnie:) Więc po jaką cholerę umawiam się na konkretną godzinę nie wiem.
Rozstałem się z panem z serwisu po przyjacielsku, który opowiadał mi różne ciekawe rzeczy, np.: że dywanik może wsunąć się pod pedał sprzęgła i biegi gorzej wchodzą, ręce mi opadły  Spytałem go tylko czy jak przyjeżdża do nich auto np: z odpadającą osłoną silnika i po podłączeniu do komputera pokazuje im że wszystko o.k to takie auto oddają klientowi? Nie otrzymałem jasnej odpowiedzi:) Więc wróciłem po całym dniu tułaczki parkując swojego wspaniałego leona z donośnym skrzypieniem w zawieszeniu, wyłączyłem brzęczący silnik i zamknąłem garaż.
Więc pytanie o Wasze doświadczenia z serwisami Seata, jakie ASO polecacie, aby ktoś tam chociaż próbował coś zrobić? I tak muszę zmarnować cały dzień więc czy zrobię 160 km czy 250 to już nie ma znaczenia.
tomaso6
Stella
Stella

Auto: leon 5f 1.4 tsi 122
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez SauronRzeznik » 22 września 2015, 08:42

Niestety, Dynamica jest faktycznie słaba. Mi z żadną usterką jeszcze nie pomogli.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Postprzez wsowa » 22 września 2015, 09:27

No nie straszcie mnie nawet. Ja jestem z Krakowa i nie mam innego serwisu na miejscu (w sumie dynamica jest z 30km od Krakowa). Krakusy, gdzie serwisującej swoje Leony?
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez B3N » 22 września 2015, 13:00

No jedynie Dynamica ASO...
Kiedys była moto-gabra ale juz nie ma autoryzacji...ale serwis maja chyba dalej...wiec mogliby cos tam porobic.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez maciek89 » 22 września 2015, 15:15

Dopiero co otworzyli Seata w Krakowie: Euromotor na Jasnogórskiej 60. Ale to jakoś z tydzień temu, więc chyba nikt nie zdążył sprawdzić, jaki poziom obsługi mają. :)

OK, sprawdziłem na ich stronie i wynika z tego, że mają tylko salon, może serwis jest w przygotowaniu. SEAT tak jak Porsche nie ma ASO w Krakowie. :D Trzeba pól dnia w malowniczym Jaworniku spędzać. :)
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez AKa » 26 września 2015, 10:28

Dobra... To z innej beczki. Nie mam czasu (ani chęci) dygać do najbliższego ASO co najmniej 150km i tracić dnia. Auto juz po gwarancji. Serwisować w audi/skodzie i bulić za usługę i pieczątkę, czy po prostu odstawić do miejsca do którego mam zaufanie i serwisujemy z rodzicami pogwarancyjne większość aut już z dobre dziesięć lat?
"Literówki" są spowodowane pisaniem na telefonie.
AKa
Sport
Sport

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: MB Gla250 4matic
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez bmelon » 26 września 2015, 10:47

To drugie.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez KAI » 26 września 2015, 12:40

Pewnie, że to drugie ;) Pieczątki z ASO zrobią wrażenie tylko na kimś kto nigdy w ASO nie był 8)
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez Pik » 26 września 2015, 12:55

Ten medal ma dwie strony. Oczywiście, że warsztatom niezależnym z reguły bardziej zależy na kliencie niż ASO i są tańsi (choć jak oglądam w TVN Turbo "Będziesz pan zadowolony" to miewam wątpliwości heh), ale z drugiej strony Leon to nowoczesne auto i nie każdy warsztat "pana Kazia", który z reguły obsługuje starsze modele aut, będzie w stanie dokonać właściwej diagnostyki i ewentualnej naprawy mimo najlepszych chęci. Ale wymiana oleju czy filtrów to oczywiście każdy poradzi. Nawet sam właściciel auta! :-)
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez KAI » 26 września 2015, 12:58

Teoretycznie tak. Ale niestety praktyka pokazuje, że wyspecjalizowane serwisy nieautoryzowane i tak są najczęściej lepsze niż ASO.
Wystarczy sobie poczytać te kilka stron:
viewtopic.php?f=12&t=307
KAI
KAI
Sport
Sport

Postprzez Pik » 26 września 2015, 13:05

Zgoda, ale ja nie mówię o WYSPECJALIZOWANYCH serwisach nieautoryzowanych, które z reguły są tylko w większych miastach (i wtedy trzeba jechać do nich tyle co do ASO), tylko o popularnych warsztatach "za rogiem".
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez KAI » 26 września 2015, 13:07

No, jak zgoda to zgoda :)
KAI
KAI
Sport
Sport

Postprzez bmelon » 24 października 2015, 07:54

Centrum Seat Wrocław.

Planowana czynność serwisowa:

Wymiana oleju po 15.000 km oraz sprawdzenie ubytku płynu chłodzącego.

1.Cena w.w czynności 100 Pln (wszystkie materiały własne).

2.Cena przeglądu przy w.w przebiegu z wymianą oleju: 210 pln (podobnie materiały własne).

Różnica polega na tym, że przy przeglądzie dokonywana jest wzrokowa kontrola stanu opon, wycieków, stanu wycieraczek, świateł, etc. podobnych elementów eksploatacji, które z powodzeniem można wykonać samemu. A różnica w cenie x2.

Dla wszystkich korzystających uważajcie na co otwieranie zlecenie.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 25 października 2015, 18:49

Ostatnio w Seat Centrum Wrocław zgłosiłem głośną pracę sprężarki klimatyzacji. Oczywiście według serwisu "sprężarka pracuje prawidłowo". Ciekawe czy jak przestanie w ogóle działać, też będą mówić, że to prawidłowa praca?...
Ale mniejsza z tym. Akurat tego dnia TMPS zgłosił mi ubytek ciśnienia w oponach i nie zdązyłem podjechać sprawdzić przed wizytą w ASO.
I co? I nic - nawet nie zająknęli się na temat ciśnienia. Wiem, że niby nie musieli, ale dla nich sprawdzenie ciśnienia i kalibracja czujników to minuta, biorąc pod uwagę fakt, że samochód i tak mieli w warsztacie. Taka duperela, ale pokazuje ich podejście do petenta... eeeeh, sorry - klienta.
W tą "wzrokową kontrolę opon itd." jakoś bym za bardzo nie wierzył. Skasują 2x większą kasę i NIC nie zrobią. Ten serwis to tragedia.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez raflo83 » 25 października 2015, 19:07

Teraz z Seatem można pojechać do VW na ul. Brucknera. Nie maja tam salonu sprzedaży, ale Seaty serwisują. Sam sie zastanawiam, czy do nich nie podjechać, bo w Centrum Wroclaw kiedys na pytanie dlaczego załącza sie ASR pomimo wyłączenia, to dostałem odpowiedz - to po co Pan wyłącza?! :shock:
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez bmelon » 25 października 2015, 21:19

Na Brucknera do VW?

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Postprzez raflo83 » 25 października 2015, 21:35

Tak, tam teraz Seaty serwisują i zrobisz normalnie naprawy gwarancyjne.
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez kenaj86 » 25 października 2015, 22:35

Wroclawski serwis i salon, to jest tragedia, niestety brak konkurencji w miescie i promieniu 80km troche im namieszal w glowach. Super informacja z tym VW.
kenaj86
Stella +
Stella +

Auto: FR5F

Postprzez KAI » 25 października 2015, 22:38

Pisałem o tym też tutaj viewtopic.php?f=90&t=45549#p613653
:)

Firma ta sama. Inni ludzie. Ja jeszcze nie byłem na Brucknera, ale na pewno będę.

A ten na Karkonoskiej to faktycznie tragedia...
KAI
KAI
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 26 października 2015, 09:16

Ci państwo dalej nie zrozumieli starej zasady, że pierwszy samochód sprzedaje salon, a drugi serwis.
I dlatego (m.in) żonie kupię nową Corsę, choć już byłem prawie przekonany do Ibizy :)
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez bmelon » 26 października 2015, 09:54

No to trzeba jechać do VW. Czy to musi być specjalna autoryzacja? Czy VW Motorpol na pięknej też może robić przeglądy gwarancje seata?

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Postprzez KAI » 26 października 2015, 12:57

bmelon podejrzewam, że musi być autoryzacja. Ja znalazłem ich na oficjalnej stronie SEAT.
http://www.seat-auto.pl/serwis/znajdz-serwis.html
KAI
KAI
Sport
Sport

Postprzez raflo83 » 26 października 2015, 13:01

Przegląd gwarancyjny (2 lata/30k km) możesz zrobić gdziekolwiek w ASO i to niekoniecznie Seata. Natomiast naprawy gwarancyjne, to we Wrocławiu tylko w Centrum Wroclaw i od jakiegoś czasu na Brucknera w VW. Brucknera z reszta to tez Centrum Wroclaw
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez KAI » 27 października 2015, 17:10

Obrazek
Dzisiaj dostałem mail z taką fotką. Myślałem, że z krzesła spadnę... :mrgreen:
KAI
KAI
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 27 października 2015, 17:25

Gotowi na skrzypiące boczki
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez raflo83 » 27 października 2015, 17:37

maciek89 napisał(a):Gotowi na skrzypiące boczki
aaa, przypomniało mi się jeszcze jedno, co usłyszałem. Jak podjechałem właśnie ze skrzypiącymi plastikami/drzwiami, to dowiedziałem się, że po demontażu boczków drzwi można już nie złożyć "tak dobrze" jak fabryka, więc lepiej nie ruszać jeśli to nie jest aż tak mocno dokuczliwe. Dodam tylko, że to nie był nikt z fotki powyżej. Niemniej jednak nie jestem do nich źle nastawiony, obsługa miła itd itp, ale spóbuję na Brucknera następnym razem. Niby to samo, ale...zobaczymy
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez EmJot » 27 października 2015, 19:25

bmelon napisał(a):Centrum Seat Wrocław. Planowana czynność serwisowa: Wymiana oleju po 15.000 km oraz sprawdzenie ubytku płynu chłodzącego.
1.Cena w.w czynności 100 Pln (wszystkie materiały własne).
2.Cena przeglądu przy w.w przebiegu z wymianą oleju: 210 pln (podobnie materiały własne).
Różnica polega na tym, że przy przeglądzie dokonywana jest wzrokowa kontrola stanu opon, wycieków, stanu wycieraczek, świateł, etc. podobnych elementów eksploatacji, które z powodzeniem można wykonać samemu. A różnica w cenie x2.
Dla wszystkich korzystających uważajcie na co otwieranie zlecenie.

I tak drogo za czynność z pkt. 1. Ja dokładnie za to samo zapłaciłem 50 zł (Komot).

-- 27 października 2015, 19:22 --

raflo83 napisał(a):
maciek89 napisał(a):Gotowi na skrzypiące boczki
aaa, przypomniało mi się jeszcze jedno, co usłyszałem. Jak podjechałem właśnie ze skrzypiącymi plastikami/drzwiami, to dowiedziałem się, że po demontażu boczków drzwi można już nie złożyć "tak dobrze" jak fabryka, więc lepiej nie ruszać jeśli to nie jest aż tak mocno dokuczliwe.

Też tak słyszałem (i sądzę, że ASO może coś zepsuć, więc czasem lepiej nie ruszać - ostatnio w pewnym ASO porysowali mi zderzak podczas pracy przy świetle stop :evil: ), ale z tapicerką mnie się udało. W ASO (innym niż zderzak) zdejmowali mi całkiem niedawno boczek w tylnych drzwiach i złożyli fajnie choć trwało to baaaardzo długo... bo 1,5h! I nie była to robota "na czas", bo zapłaciłem symboliczne 50 zł ;-)

P.S.
Żeby nie było za różowo dodam, że zaślepki w klamce nie założyli poprawnie i musiałem przyp... (w zaślepkę :-p) żeby wskoczyła :-D
EmJot
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez Vampire1984 » 27 października 2015, 21:37

Nie dziwcie sie ze oni nie zloza jak fabryka dala bo nierobia tego hurtowo jak fabryka. Ja to tez slyszalem od aso i przyznam im racje w 100%
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Następna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne