Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Vampire1984 napisał(a):A plastików nie odpuszczę:D.
Vampire1984 napisał(a):W jakich aso byleś?
Usterki Gwarancyjne.
1. Co jakiś czas resetuje się do zera średnie spalanie, średnia prędkość oraz czas przejazdu w menu Car->Dane (przyciski przy 5.8” wyświetlaczu)
2. Przełączają się losowo w menu Car->Dane, Eco, Status samochodu.
3. Jak skrzynia biegów jest zimna, biegi ciężko wchodzą, wsteczny zgrzyta nawet przy całkowitym zatrzymaniu lub na postoju, również w trakcie szybszej zmiany biegów z parzystego na parzysty, bieg potrafi nie wskoczyć, zapewne przez synchronizatory. Od czasu do czasu na postoju, z luzu na jakiś bieg, potrafi on wskoczyć dopiero w połowie, nie chcąc iść do końca. Ogólnie biegi nieparzyste wchodzą w porównaniu do tej samej skrzyni biegów w Golfie (silnik Golfa CXSA wraz ze skrzynią o kodzie MYF, którą ja również posiadam), gorzej (mój Leon ma przebieg prawie 8000km).
4. Buczenie blaszki od strony silnika (taki metaliczny stukot), jak silnik jest włączony. Brzmi troszkę jak diesel na biegu jałowym, jakby terkotał.
5. Rezonans drzwi kierowcy oraz pasażera, nadal cos skrzypi w kokpicie od strony deski rozdzielczej (w zimie były słyszalne skrzypnięcia lub ciche stuknięcie).
6. Poprzednio jak były robione plastiki, to teraz słyszę, że przy większych prędkościach rzędu 100-140 jest głośniej niż przed rozbieraniem ich. Jako, że Leon jest bardzo cichy przy prędkościach autostradowych, od większości nowych kompaktów, to teraz słychać bardziej szum powietrza i opony.
7. Metaliczny stuk od strony silnika, w połowie drogi pedału sprzęgła, przy jego szybszym puszczaniu.
8. Przy skręcaniu w lewo lub prawo od strony nawiewów zawieje zimne powietrze, nawet jak włączony jest ciepły nadmuch.
9. Tryb Sport, jeśli chodzi o reakcje na gaz, po wyłączeniu silnika, przechodzi w tryb Eco. Jechałem znajomych 3 Leonami FR i nie posiadały tej przypadłości.
Przegląd gwarancyjny.
1.Sama wymiana tych rzeczy, ponieważ wszystko to wezmę ze sobą osobiście: płyn hamulcowy + chłodnicy + spryskiwaczy, filtr kabinowy + powietrza + oleju, korek spustowy miski olejowej z uszczelką oraz sam olej – w jakiej kwocie będzie to płatne?
Dodatkowe pytania.
1. Jak z aktualizacja map? Wiem, że są płatne, ale może jakaś promocja/zniżka na zaktualizowanie map z lat 2013/2014, na te najaktualniejsze.
2. Włączenie rozpoznawania znaków na MFD/FIS (posiadam Lane Assist) oraz trybu Welcome Mode.
3. Chciałbym dodatkowe gniazdka 12v w samochodzie, miedzy innymi w schowku pod panelem klimatyzacji lub w schowku przed pasażerem oraz w bagażniku - tak jak ma to wersja kombi. Jaki byłby koszt?
4. Geometria zawieszenia(koła, amortyzacja, zbieżność), sprawność hamulców, aktualizacja oprogramowania systemów w samochodzie? – jest takie coś dodatkowo płatne, jeśli tak, to ile?
5. Koszt malowania elementów karoserii(lusterka, dach) na inny kolor lub koszt oklejenia folia? Ewentualnie, jeśli nie zajmujecie się Państwo tym, to można prosić o jakieś info o firmie w Państwa okolicy godną polecenia, która okleja folią samochód.
6. Istniałaby możliwość malowania u Państwa zacisków hamulcowych, jeśli tak, jaki byłby tego koszt?
7. Samochód zastępczy na czas zostawienia mojego U Państwa na okres tygodnia/dwóch, byście na spokojnie mogli Państwo się uporać z tymi kwestiami, które zgłaszam. Byłaby możliwość wyboru jakiegoś zastępczego Leona Style lub FR?
Jeżeli chodzi o wymianę oleju, filtra oleju, filtra kabiny, filtra powietrza, wymiana płynu hamulcowego i chłodzącego jest to 720
1. Koszt aktualizacji map 911
2. Brak możliwości włączania
3. Koszt montażu jednego 12v to ok 500
4. Geometria zawieszenia 240 , regulacja od 48 , test amortów 50 , aktualizację sterowników jedynie przez ODIS.
5. Lusterko lakierowanie to napisali 3 stówki z jakimś przezbrojeniem, dach 700 bez rozbrojenia, nie oklejają
6. Nie lakierują zacisków
7. Zastępczy 120 netto/24h
w którym wrocławskim serwisie tak Ci powiedzieli? Teraz jest tylko jeden, ale wcześniej były 2, więc dlatego pytam.szczeslaw napisał(a):Albo te uszczelki - we Wrocławiu usłyszałem "skrzypią uszczelki i nic z tym nie zrobimy, bo klient sam musi je sobie smarować"
aaa, przypomniało mi się jeszcze jedno, co usłyszałem. Jak podjechałem właśnie ze skrzypiącymi plastikami/drzwiami, to dowiedziałem się, że po demontażu boczków drzwi można już nie złożyć "tak dobrze" jak fabryka, więc lepiej nie ruszać jeśli to nie jest aż tak mocno dokuczliwe. Dodam tylko, że to nie był nikt z fotki powyżej. Niemniej jednak nie jestem do nich źle nastawiony, obsługa miła itd itp, ale spóbuję na Brucknera następnym razem. Niby to samo, ale...zobaczymymaciek89 napisał(a):Gotowi na skrzypiące boczki
bmelon napisał(a):Centrum Seat Wrocław. Planowana czynność serwisowa: Wymiana oleju po 15.000 km oraz sprawdzenie ubytku płynu chłodzącego.
1.Cena w.w czynności 100 Pln (wszystkie materiały własne).
2.Cena przeglądu przy w.w przebiegu z wymianą oleju: 210 pln (podobnie materiały własne).
Różnica polega na tym, że przy przeglądzie dokonywana jest wzrokowa kontrola stanu opon, wycieków, stanu wycieraczek, świateł, etc. podobnych elementów eksploatacji, które z powodzeniem można wykonać samemu. A różnica w cenie x2.
Dla wszystkich korzystających uważajcie na co otwieranie zlecenie.
raflo83 napisał(a):aaa, przypomniało mi się jeszcze jedno, co usłyszałem. Jak podjechałem właśnie ze skrzypiącymi plastikami/drzwiami, to dowiedziałem się, że po demontażu boczków drzwi można już nie złożyć "tak dobrze" jak fabryka, więc lepiej nie ruszać jeśli to nie jest aż tak mocno dokuczliwe.maciek89 napisał(a):Gotowi na skrzypiące boczki
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości