Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Falujące obroty 1.6 16V - Różne przyczyny

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Falujące obroty 1.6 16V - Różne przyczyny

Postprzez marcin7x5 » 9 listopada 2015, 21:09

630-680 tak wiec masz wszystko ok. Te silniki mają takie właśnie niskie obroty.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Reklama

Postprzez Rado28 » 9 listopada 2015, 23:22

Siema ;)
Dzięki za odpowiedz Marcin :)
Już chciałem z tą kwestią pisać do Ciebie na priv.
Mówisz ze 630 - 680 obrotów jest wporządku :) Hmm... Pytałem mechanika mówił ze powinno być około 750, pytałem też elektryka sam. mówił też tak ze około 700 -750.
Ale rozumiem ze jesteś pewny ze 630 -680 to prawidłowe obroty dla tego silnika tak :) Jakie Ty masz na jałowym ? :)
Wydawało mi się ze kiedyś miałem trochę wyżej może było właśnie te 680 teraz jest takie lekko ponad 600 więc jakieś 630
Dziś byłem czyścić przepustnicę z adaptacją i z nadzieją ze trochę będzie tych obrotów więcej ale skoro tak jest to zostawiam temat.
Przepustnica wyczyszczona adaptacja zrobiona bez problemu czyli jeżdzić :)
Rado28
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M 2003r.
Silnik: BCB 1.6

Postprzez marcin7x5 » 10 listopada 2015, 08:04

Serwisówka tyle wskazuje. Ja mam ok 650 z odczytów na komputerze. Każda większa wartość to usterka czujnika temperatury lub układu stabilizacji i regulacji biegu jałowego.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez slawek_86 » 11 listopada 2015, 09:42

Ja te też mam ok. 630-650 obr/min, silnik nie wpada w drgania, pracuje płynnie
Dodaj gazu stary, ale spokojnie
slawek_86
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez Rado28 » 13 listopada 2015, 00:47

Dzięki Panowie za odpowiedzi :) Czyli u mnie też wszystko wporządku.
Jestem spokojniejszy ;)
Pozdrawiam
Rado28
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M 2003r.

Postprzez koka » 16 listopada 2015, 10:17

slawek_86 napisał(a):Ja te też mam ok. 630-650 obr/min, silnik nie wpada w drgania, pracuje płynnie

ja też tak mam, ale ... przy odpalaniu ciepłego silnika, czyli w samym momencie odpalenia, obroty wskakują na 1200-1500 i natychmiast spadają na przepisową wartość a silnik pracuje płynnie - o co caman ? :-P
koka

Postprzez marcin7x5 » 16 listopada 2015, 11:03

Do czyszczenia przepustnica.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez koka » 16 listopada 2015, 15:16

marcin7x5 napisał(a):Do czyszczenia przepustnica.

była czyszczona i adaptowana rok temu ... :shock: czyżby trzeba było ją czyścić co 10 tys km ? leję tylko Pb 98, oleju dużo nie łyka :mrgreen: robię głównie trasy ...
koka

Postprzez marcin7x5 » 16 listopada 2015, 16:02

Uchyl klapkę przepustnicy od góry i zobacz jaka jest czysta. Egr działa głównie w dłuższych trasach
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez koka » 16 listopada 2015, 19:35

marcin7x5 napisał(a): Egr działa głównie w dłuższych trasach

no tak ... :brawo: to wiele wyjaśnia ... :mrgreen:
koka

Postprzez Damiano88 » 1 marca 2016, 22:52

Witam ! Panowi Mam taki sam problem ! Seata kupiłem w styczniu a w Lutym zaczęły mi falować obroty... Jak go odpalam na zimnym to nawet bajka wskakuje sobie na obroty i spoko... natomiast jak już jadę osiagnie 90* i np. dojeżdżam do świateł zatrzymuje się zaczyna si ę falowanie... Czasem nawet gaśnie... Zarówno na paliwie jak i na gazie... 1.6 16V ... 2002 r ... Byłem u swojego mechanika (zawsze trafiał z diagnozą) i powiedział mi że to silniczek krokowy... i teraz czy w tych silnikach jest coś takiego?? Za dwa dni jestem ustawiony z gościem szpecem od gazu ma tam popatrzyć bo też zajmuje się naprawą aut nie tylko z gazem... zobaczę co mi powie... nie czyściłem przepustnicy ani egr bo z tego co tu czytam nie w tym jest problem... Dodam jeszcze że jak przy tych falujących obrotach włączę klimatyzację obroty stabilizują się... proszę o pomoc... i jeszcze raz czy jest coś takiego w tym aucie jak silniczek krokowy...?? Pozdrawiam
Damiano88
Stella
Stella

Auto: Leon 1.616v
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez marcin7x5 » 2 marca 2016, 09:21

Nie ma. Za falowanie obrotów na biegu jałowym odpowiada "nieszczelność" w dolocie spowodowana albo przez nieszczelnie zamknięty egr albo nieszczelny zawór na etapie albo nieszczelne przewody odchodzące do Serwa i evapa lub odma wpięta w kolektor ssący ale to w przypadku silników o kodzie azd i bcb.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Damiano88 » 2 marca 2016, 16:12

Jak mogę sprawdzić jaki mam kod silnika?? azd, bcb ... itp.???
Damiano88
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 2 marca 2016, 17:22

Pierwszy sposób to naklejka na obudowie rozrządu, drugi to naklejka we wnęce na koło zapasowe, trzeci to wklejka w książce serwisowej, czwarty to kod wygrawerowany na bloku silnika w okolicy łączenia ze skrzynią biegów.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Damiano88 » 2 marca 2016, 17:40

Oki Dzięki Marcin odkopałem inny wątek na forum i znalazłem mój Leon to BCB... Jutro jadę do Gazownika podpowiem mu o tym evapie co o tym sądzi... nie znam się ale po tym forum i innych najbardziej podejrzewam Czujnik temperatury oraz czujnik położenia wału... ( jutro będę mądrzejszy) chociaż widzę że problem z Leonkami i tymi obrotami jest dość powszechny i powoli się zaczynam przyzwyczajać do tezy że ,,ten typ tak ma...'' :( ale walczyć będę :)
Damiano88
Stella
Stella

Postprzez Szymko » 2 marca 2016, 21:51

Dlaczego wykluczyłeś przepustnicę? Sprawdziłeś czy jest czysta?
Szymko
Sport
Sport

Silnik: AZD 1.6

Postprzez Damiano88 » 4 marca 2016, 21:10

Nie wykluczyłem... Możliwe że też ona jest powodem tych usterek chociaż z góry jak patrzyłem na nią to jest czysta chyba że coś tam bardziej w środku może siedzi... na Komputerze pokazało błąd 17574 Regulacja długookresowa paliwa2, rząd cylindrów 1, - powyżej granicy regulacji ,, mieszanka bogata'' ( Możliwe przyczyny: Ciśnienie paliwa lub pompa paliwa, zawory wtryskowe/wtryskiwacze, zawór elektromagnetyczny filtra par paliwa z węglem aktywnym ((czyli ten EVAP cały ???)), układ recyrkulacji spalin ((EGR??)), podgrzewana sonda lambda, układ ssący/wydechowy). Dodam jeszcze że silnikiem mi telepie jakby miał zaraz wyskoczyć... Nic zostawiłem u magika zobaczymy czekam na telefon od niego co stwierdzi i czy uda mu się usunąć usterkę... Będę się dzielił z wami info Pozdrawiam !

-- 4 marca 2016, 21:10 --

Witam Panowie!!! A więc auto odzyskałem wczoraj. Gazownik-Mechanik okazał się być konkretnym gościem bo Leonka naprawiona(odpukać). Co go gryzło? Przepustnica była okropnie zabrudzona... Pokazywał mi fotkę chciałem żeby mi przesłał żeby Wam pokazać ale coś tam kręcił nosem że nie ma czasu... Wyczyścił zaadoptował i gra. Ciśnienie na cylindrach mi mierzył mówił że tylko na pierwszym było prawidłowe wskazania coś ok 12 bar. na trzech innych były złe wskazania. Oprócz tego po zakupie samochodu w styczniu zmieniłem rozrząd i mówił że był źle ustawiony o JEDEN ZĄBEK też to ustawił. Co do gazu jakieś rurki które doprowadzają mieszankę każda była innej długości mówił że je się robi w miarę możliwości jak najkrótsze i przede wszystkim mają być RÓWNE. Poza tym poustawiał i przeglądną instalacje gazową. Autko na razie spisuje się dobrze. Pracuje równo na benz i na gazie obroty ok 630-680 . Silnikiem już tak nie rzuca jakby chciał wyskoczyć. Jak dojeżdżam do świateł czy na parkingu jak parkuje to nie gaśnie a wręcz czasami zastanawiam się czy silnik pracuje bo go wcale nie słychać i co najważniejsze nie czuć z pozycji kierowcy i pasażera. Zrobiłem nim dzisiaj ok 90 km po autostradzie go przegnałem i jeździ prawidłowo. Jedynie o czym zapomniałem mu powiedzieć to że przy jeździe na autostradzie ok 145-150 km/h przerzuca mi się na benzynę i dzisiaj dalej to miałem ale przy odbiorze samochodu mówiłem mu o tym i powiedział żebym sprawdził czy będzie tak dalej jeśli tak to mam przyjechać i mi to zrobi. Jestem pozytywnie zaskoczony bo po przeczytaniu tego forum i wypisaniu wszystkich tych usterek byłem załamany, mam nadzieje że awaria się nie powtórzy i że Leonka nie będzie sprawiać większych problemów. Koszt usługi 500 zł czyli wg mnie jeszcze w normie biorąc pod uwagę te wszystkie sprawy o których mi mówił. Jak na razie mogę polecić tego magika... rozmawiałem z bratem i mówił mi że same dobre opinie o nim słyszał ale też mówił ,,jest dobry ale i drogi'. Coś w tym jest bo czekałem na termin do niego 8 dni. Gorąco pozdrawiam i dzięki za udzielone info !!!
Damiano88
Stella
Stella

Postprzez koka » 24 marca 2016, 09:43

marcin7x5 napisał(a):Nie ma. Za falowanie obrotów na biegu jałowym odpowiada "nieszczelność" w dolocie spowodowana albo przez nieszczelnie zamknięty egr albo nieszczelny zawór na etapie albo nieszczelne przewody odchodzące do Serwa i evapa lub odma wpięta w kolektor ssący ale to w przypadku silników o kodzie azd i bcb.

wymieniłem wczoraj EGR - miałem PIERBURG-a 7.28248.17.0 (silnik AZD) i taki sam kupiłem. Mechanik na moje pytanie czy robił adaptacje powiedział, że nie musiał bo sprawdzał i wszystkie parametry są ok i brak błędów. Czy to normalny tok postępowania ? a może tak wystarczy w przypadku wymiany na taki sam jak był wcześniej ? silnik chodzi normalnie tzn. wszystko wydaje się ok
koka

Postprzez madar » 24 marca 2016, 16:28

Panowie, ponieważ jestem zielony jeżeli chodzi o kompa. itp sprawy, powiedzcie mi proszę czy faktycznie, jeżeli odepnę prąd, poczekam powiedzmy z 30 min. i wyczyszczę sobie przepustnice i EGR-a to potem koniecznie muszę robić adaptacje ?
Chciałbym to zrobić , bo czasem na ciepłym silniku zaczynają mi falować obroty, nie mam jak zrobić adaptacji, a nie chciałbym sobie bardziej zaszkodzić , niż pomóc ?
Z góry dzięki za rzeczową odpowiedź.
madar
Signo
Signo

Auto: Seat Leon I

Postprzez Szymko » 24 marca 2016, 16:40

Nie ma zasady. Czasami trzeba, czasami nie. Myślę, że to zależy jak bardzo jest zabrudzona przepustnica. Pewnie Leon się "przyzwyczają", że przepustnica jest zawalona i jak dostaje czystą to wariuje. :-D
Szymko
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 24 marca 2016, 17:54

Ja ostatnio miałem odpięty aku na całą noc. Po podłączeniu nie robiłem nic i było ok. Fakt że wszystko się zresetowało w pamięci komputera. Z kolei serwisówka mówi że należy przeprowadzić dopasowanie regulacji biegu jałowego oraz adaptację przepustnicy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez madar » 24 marca 2016, 19:49

Z tego co widziałem przepustnice to nie wygląda na bardzo zasyfioną.
Czyli jest nadzieje, że nic się nie stanie / ew. po czasie sam się zaadoptuje.
madar
Signo
Signo

Auto: Seat Leon I

Postprzez koka » 2 kwietnia 2016, 21:12

marcin7x5 napisał(a):Nie ma. Za falowanie obrotów na biegu jałowym odpowiada "nieszczelność" w dolocie spowodowana albo przez nieszczelnie zamknięty egr albo nieszczelny zawór na etapie albo nieszczelne przewody odchodzące do Serwa i evapa lub odma wpięta w kolektor ssący ale to w przypadku silników o kodzie azd i bcb.

Panowie, co zrobić gdy nie trzyma śruba (wkręt) mocujący rurkę EGR-a do kolektora ? niestety podczas wymiany za mocno dociągałem jeden z wkrętów i teraz d.pa :-( a tam jest chyba plastik bo gwint wyciąga jakieś czarne farfocle :-P
koka

Postprzez marcin7x5 » 2 kwietnia 2016, 23:10

Spróbuj montażu na większej średnicy wkręt . Niestety ale taki urok plastikowych kolektorów.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez koka » 5 kwietnia 2016, 21:36

marcin7x5 napisał(a):Spróbuj montażu na większej średnicy wkręt . Niestety ale taki urok plastikowych kolektorów.

czy w oryginale rurka jest przymocowana do kolektora przy użyciu połączenia śrubowego (gwint w kolektorze) czy na wkręty ? bo u mnie są dwa wkręty do tworzywa, czyli coś a' la blachowkręt z łbem sześciokątnym na klucz 10 ... ciężko jest znaleźć wkręt o większej średnicy - był fi 6 a kolejny rozmiar to fi 8 - trochę za duży :-P
koka

Postprzez marcin7x5 » 6 kwietnia 2016, 11:39

Ja mam kolektor aluminiowy to mam normalnie śrubki z gwintem. Potem stosowali właśnie plastikowe i takie to ulepszenia wychodzą. Proponuję ci poszukać wkręta ale typowo do plastyku bo są troszkę inne. Pewnie dobry byłby wkręt od puszki filtra powietrza w silnikach aus atn i innych 1,4 16v.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Aven » 23 sierpnia 2016, 16:03

Hej, mam problem z szalejącymi obrotami na gazie. W serwisie, gdzie gaz był zakładany czyścili mi EGR oraz przepustnice ale nic to nie dało. Koleś powiedział, że na 100% trzeba wymienić przepustnice. Pytanie tylko jaką przepustnicę muszę kupić? Może ktoś to rozszyfrować po VINie? Będę wdzięczny :)

VIN VSSZZZ1MZ3R021199

Pozdrawiam
Aven
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez marcin7x5 » 24 sierpnia 2016, 05:31

A czy na pb też ci falują? Jeżeli nie to nie daj sobie wmówić że to przepustnica. Przepustnica pasuje od silników aus azd bcb
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Aven » 27 sierpnia 2016, 07:58

Właśnie nie, jak przełączę na PB to po chwili obroty się stabilizują i jest okej. W takim razie co jak nie przepustnica? Oni kompletnie nie mają pojęcia. W środę jestem umówiony do specjalisty od przepustnic i zobaczymy czy uzna, że faktycznie do wymiany czy samo czyszczenie i adaptacja. Jak jednak to nie jest przepustnica to pierdziele gwarancję, znajdę sobie kogoś kto zna sie na gazie...
Aven
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 27 sierpnia 2016, 10:13

Skoro jest ok na Pb to winna jest instalacja lpg. Jedź do tych co ci ją montowali i pokaż im jak pracuje auto na Pb. Żądaj aby tak dostroili gaz aby było dobrze i na nim. A jak nie to przekaż im że przywieziesz im do zapłaty fakturę za to co zrobi ktoś co wie jak i gdzie.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Aven » 27 sierpnia 2016, 10:25

Byłem u nich to trafiłem na jakiegoś barana, który najpierw się oburzył, że jak to tylko na gazie, kazał przełączyć na PB, od razu się uspokoiło. Poruszał jakąś wtyczką z tyłu silnika po prawej stronie i nagle zaczęło szaleć auto zgasło wywaliło kontrolkę check engine i EPC, potem coś się jeszcze pobawił i powiedział, że to nie wina gazu tylko przepustnicy i na 100% po wymianie nie będą obroty falować. Dlatego najpierw jadę do specjalisty sprawdzić przepustnice i jak się okaże, że jest ok to zrobie awanture ...
Aven
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 27 sierpnia 2016, 14:11

Weź chłopie na logikę. Auto na Pb pracuje dobrze nic nie faluje, na gaz reaguje w porządku i nie gaśnie to jak może przepustnicą źle działać. Moim zdaniem skopali ci instancję i albo ciągnie fałszywe powietrze gdzieś przez układ lpg albo pracuje i na Pb i lpg jednocześnie. Jak masz vaga to sprawdź jakie podciśnienie widzi w kolektorze ssącym.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Lukasz kowal 1985 » 18 września 2016, 20:05

Witam mam leona 1.6 105 koni benzyna z roku 2004 przy odpaleniu ma 600 obrotow ale nie zawsze lub 700 bylem podpiac go pod kompa i nie ma zadnych bledow jesli ktos cos prosze pisac
Lukasz kowal 1985
Stella
Stella

Auto: Seat leon

Postprzez marcin7x5 » 19 września 2016, 17:54

Ale piszesz o odpalaniu zimnego silnika? Jeżeli tak to sprawdź czujnik temperatury wody.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Lukasz kowal 1985 » 19 września 2016, 18:09

Tak na zimnym ale tu koledzy pisza ze to dobre obroty ja myslalem ze powinny miec 900 obrotow
Lukasz kowal 1985
Stella
Stella

Auto: Seat leon

Postprzez marcin7x5 » 20 września 2016, 18:44

Na ciepłym ma mieć 630-680 Obr a na zimnym (temp poniżej 30*) ok 1100.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Kielec » 15 października 2016, 20:46

Witam potrzebuję pomocy w zakodowaniu modułu sterujacego (błąd 18020) przy pomocy programu polski Vag. Czy przy pomocy tego można cokolwiek zakodować? Druga sprawa to błąd 16555 dziś czyściłem przepustnicę i EGR po tym zabiegu pojawiły sie te oto błędy jw.
Kielec
Stella
Stella

Auto: Seat

Postprzez Richter » 4 listopada 2016, 13:42

Kielec napisał(a):Witam potrzebuję pomocy w zakodowaniu modułu sterujacego (błąd 18020) przy pomocy programu polski Vag. Czy przy pomocy tego można cokolwiek zakodować? Druga sprawa to błąd 16555 dziś czyściłem przepustnicę i EGR po tym zabiegu pojawiły sie te oto błędy jw.

Ten kod błędu 16555 oznacza zbyt ubogą mieszankę paliwa. Z tego co pokazuje google, dużo osób mających ten problem miało problem z pompą paliwa, która podaje zbyt ubogą dawkę paliwa. Czy zrobiłeś adaptację vag com przepustnicy i egr po wyczyszczeniu?
Richter
Sport
Sport

Postprzez Kielec » 6 listopada 2016, 12:56

Dzięki za odpowiedź. Nie przeprowadziłem adaptacji nie mam do tego odpowiedniego programu. Auto jeżdzi normalnie "check" już nie wystepuje, martwi mnie ta pompa paliwa czy u was też słychać jej pracę (5 sekund)po przekręceniu kluczyka w pozycję gdzie zapaląją się kontrolki:)? Przy okazji ile może kosztować kompletny rozrząd do tego silnika, bo mechanik krzyczy 800 za same części (350zł robota)?
Kielec
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 6 listopada 2016, 13:17

Praca pompy po zapłonie to normalny objaw. Steruje tym przekaźnik 409 oraz sterownik silnika. Co do rozrządu to zestaw np Conti kupisz u chłopaków z forum wraz z pompę wody za ok 600 zł. Robocizny raczej tańszej nie znajdziesz a jak już to niewiele.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Kielec » 6 listopada 2016, 13:28

To wporzadku. 600zł za kompletny rozrząd to rozumiem, ale to 800 mnie rozwaliło, ceny rozrządu do tego auta to 500-700zł ale to 800zł tragedia. Pora na zmianę mechanika choć dobry był z niego herbatnik :) Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Kielec
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 6 listopada 2016, 16:07

Zawsze można jechać ze swoimi częściami do warsztatu. Akurat na częściach są największe przebitki cenowe.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Maniek81 » 20 listopada 2016, 13:47

Witam! Podepne sie troche pod temat(gdyz nie wiem gdzie szukac-jestem tu nowy)
Mam 1.6 16V AUS 2002r 134 tys.km i mam taki problem;jak auto mi sie zagrzeje i obroty spadna do 650 to mam problem z ruszeniem tzn.musze wcisnac gas i odczekac z 1-2 sekundy zeby obrity sie podniosly.Dodam ze nie zapala misie zadna kontrolka.Mial ktos z Was takie cos?
Maniek81
Stella
Stella

Postprzez adasbb » 20 listopada 2016, 14:04

Kiedy ostatnio czyściłeś przepustnicę? Podejrzewam duże zabrudzenie, stąd spóźniona reakcja na gaz.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez Maniek81 » 20 listopada 2016, 18:47

Nie czysciłem.A jak mam to zrobić, żeby nie narobić sobie biedy?
Maniek81
Stella
Stella

Postprzez adasbb » 20 listopada 2016, 20:57

Wykręcić, wyczyścić, przykręcić, pojeździć co by się zaadaptowała, albo użyć VAGCOMa do adaptacji. Pełno na forum inforacji jak to zrobić :) Z góry nie ma co czyścić, bo cały syf siedzi od strony wew.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez Maniek81 » 20 listopada 2016, 21:21

Dzięki za pomoc. Jak znajdę chwile czasu to wyczyszcze i zobaczę czy coś się zmieniło
Maniek81
Stella
Stella

Postprzez darekk2002 » 29 listopada 2016, 16:45

Witam posiadam leona 1,6 16v bcb i mi również pojawiają sie problemy z falowaniem a rzecz ta się zaczeka dziać po czyszczeniu przepustnicy tylko moja głupota ze wcześniej nieodlaczylem baterii i teraz jeszcze gorzej szaleję bledy wyskoczyly na czujniku kolektora dolotowego i ze lapie lewe powietrze mial ktoś podobny problem?
darekk2002
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez marcin7x5 » 29 listopada 2016, 17:43

A czyściłeś przepustnicę wykręconą czy zamontowaną w aucie? Jak demontowałeś to nie uszkodziłeś tej uszczelki w kolektorze ssącym pod przepustnicą?
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Kit_Car » 30 listopada 2016, 12:34

Odmę podpiąłeś?
Kit_Car
Stella +
Stella +