Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

TCS + ESP oraz el. szyby

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

TCS + ESP oraz el. szyby

Postprzez tomecki » 9 marca 2006, 12:49

Czy w Leonie ESP ma osobny przycisk na tunelu środkowym ? Czy TCS i ESP ma wspólny ? Mam przycisk od TCSu ale jak kupowałem auto to sprzedający wspominał coś o ESP, lukałem w instrukcji załączonej na forum ale akurat tej strony brakuje :)
A drugie pytanie to czy normalnym jest to, że elektryka szyb działa przy wyjętym kluczyku ze stacyjki ? Pierwszy raz coś takiego spotykam w aucie.

PS. wiem, że był wątek o ESP i TCS ale tam nie było jednoznacznie określone czy jest wspólny przycisk czy nie
tomecki
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.8 20v

Reklama

Re: TCS + ESP oraz el. szyby

Postprzez dave » 9 marca 2006, 13:03

tomecki napisał(a):A drugie pytanie to czy normalnym jest to, że elektryka szyb działa przy wyjętym kluczyku ze stacyjki ? Pierwszy raz coś takiego spotykam w aucie.

czy normalne to nie wiem... w kazdym razie jak wyciagniesz kluczyk ze stacyjki to przez kilka minut (nie pamietam ile dokladnie, minuta, moze 2) mozesz otwierac szyby jednak jesli otworzysz drzwi i zamkniesz to szyb juz nie uchylisz. musisz znowu przekrecic stacyjke.

dawid
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez vortis » 9 marca 2006, 13:08

tomecki, z tego co wiem, to dopuki nie otworzysz drzwi nawet po wyciągnięciu kluczyków szybami da sie sterować :-)

Co do ESP to nie ma osobnego przycisku: ESP wyłączamy przyciskiem na tunelu środkowym jednoczęśnie wyłączony zostanie TCS.

viewtopic.php?t=1573

Pozdrawiam Vortis
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez tomecki » 9 marca 2006, 13:13

ok, czyli zawsze z TCSem był montowany ESP ? Bo z tego co gdzieś czytałem to chyba nie, ESP był opcją dodatkową. To pomijając rozwiązania empiryczne typu wchodzenie w ostre zakręty :) jak się upewnić czy mam sam TCS czy TCS+ESP ?
tomecki
Stella +
Stella +

Postprzez nixu » 9 marca 2006, 13:24

tomecki napisał(a):ok, czyli zawsze z TCSem był montowany ESP ? Bo z tego co gdzieś czytałem to chyba nie, ESP był opcją dodatkową. To pomijając rozwiązania empiryczne typu wchodzenie w ostre zakręty :) jak się upewnić czy mam sam TCS czy TCS+ESP ?

Jezeli masz przycisk ESP to masz tez TCS, jezeli przycisk masz TCS to nie masz ESP ;)
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez vortis » 9 marca 2006, 13:41

nixu, To ja tu czegos nie rozumiem :roll: Skoro ja mam TCS na panelu środkowym , a np. przy sliskiej nawierzchni wjeżdzając na sliskie małe rondo bez dodawania gazu z prędkością ok 40km/h kiedy wpadam w poslizg, słysze "chrupanie", miga żółta kontrolka z trójkontem i auto sie wyrównuje :!: To co wtedy działa ??

Pare dni temu, na zasniezonym parkinku jadąc około 50km/h skręcam kołami bez dodawania gazu i tez "chrupie" :!:

Czy od ESP jest dodatkowa kontrolka na wyswietlaczu ??

WYbaczcie brak wiedzy ale teraz to się zmieszałem i sam juz nie wiem co mam :roll:
vortis
Sport
Sport

Postprzez MACIEKKK » 9 marca 2006, 13:53

ESP Bedziesz czuł jak wprowdzis w poślizg a autko samo sie wyprowadzi jak tak mam i mam ESP i jest oznacozne jko ESP Jak jest TCS to nie nie ma ESP Jak jest ESP to jest i TCS.. Najlepj sprawdzic to skrecajac ostro i sprawdzic czy sie autko samo wyprowadzi.
TURBO
MACIEKKK
Stella +
Stella +

Postprzez nixu » 9 marca 2006, 13:55

vortis napisał(a):nixu, To ja tu czegos nie rozumiem :roll: Skoro ja mam TCS na panelu środkowym , a np. przy sliskiej nawierzchni wjeżdzając na sliskie małe rondo bez dodawania gazu z prędkością ok 40km/h kiedy wpadam w poslizg, słysze "chrupanie", miga żółta kontrolka z trójkontem i auto sie wyrównuje :!: To co wtedy działa ??

Pare dni temu, na zasniezonym parkinku jadąc około 50km/h skręcam kołami bez dodawania gazu i tez "chrupie" :!:

Czy od ESP jest dodatkowa kontrolka na wyswietlaczu ??

WYbaczcie brak wiedzy ale teraz to się zmieszałem i sam juz nie wiem co mam :roll:

Niby dziala ESP :)

Powiem Ci tak, ja mam przycisk TCS. A systemu ESP nie mam napewno bo bokami latam i to jak chce :wink:

Chrupanie w kolach to EDS ale czy przy 50? hmm niby on dziala do 30 km/h

Kontrolka mruga czesto i z roznych powodow..
nixu
Sympatyk LeonClub

Postprzez Asgaard » 9 marca 2006, 13:57

chrupanie to tcs, tak teoretycznie to chyba ciężko wytłumaczyć co powinieneś czuć jak się esp włącza, musiałby się przejechać twoim samochodem ktoś kto napewno go ma... tak czy inaczej są dwie możliwości, albo komuś się zepsuł przycisk esp i włożył taki od tcs, albo nie masz esp.
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Postprzez vortis » 9 marca 2006, 14:00

No właśnie, skoro chrupie bez dodawania gazu i powyżej 30 km/h to chyba jest dziwne :? I własnie mam wrażenie, ze na boki nie lata nawet jak bardzo tego chce :roll: Da sie to jakoś sprawdzić ?? Jest to pełna niemiecka wersja ze skórą więc kto wie. Na panelu jest tylko TCS napisany. A na VAGu można to sprawdzic ??
vortis
Sport
Sport

Postprzez tomecki » 9 marca 2006, 14:03

ja też mam tylko przycisk TCS ale niedawno jak wszedłem w zakręt 90 stopni z dosyć dużą prędkością to pochrupało mi trochę i mnie nie wywaliło, choć ślisko było ...
Jednak stawiam, że mam tylko TCS :)
tomecki
Stella +
Stella +

Postprzez Asgaard » 9 marca 2006, 14:04

Weź jedź na jakiś parking, i spróbój zawrócić na rękawie, najpierw z wyłączonym esp potem z włączonym. Teoretycznie włączone esp powinno spowodować, że postawi cię bokiem ale nie będziesz w stanie obrócić się o 180st

Z drugiej strony moje esp przy dużych prędkościach nigdy nie chrupie (bo to jest charakterystyczne dla tcs), ale czuć nadrzucanie dupy w zakręcie co by nadrobić uciekający przód.
230@430 Leon TDI (sold)
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Postprzez nixu » 9 marca 2006, 14:07

tomecki napisał(a):ja też mam tylko przycisk TCS ale niedawno jak wszedłem w zakręt 90 stopni z dosyć dużą prędkością to pochrupało mi trochę i mnie nie wywaliło, choć ślisko było ...
Jednak stawiam, że mam tylko TCS :)

Jezeli z duza predkoscia to EDS nie dziala bo to rozdzielanie mocy przy starcie.

Jezeli w zakrecie chrupalo to tez nie TCS, chyba ze przednie kola sie slizgaly 8) ale on nie chrupie !!

hehe, co wy macie w tych autach :roll:
:mrgreen:
nixu
Sympatyk LeonClub

Postprzez tomecki » 9 marca 2006, 14:10

prędkości nie pamiętam ale za to lampka mrugała więc na bank COŚ zadziałało :)
muszę zrobić na parkingu gdzieś test łosia :)
tomecki
Stella +
Stella +

Postprzez vortis » 9 marca 2006, 14:25

tomecki, No to mam chyba ten sam problem, i z tego co widze to mamy ten sam dużossący silnik. Moze po prostu do tego silnika dali nie widzialny działający ESP a inni musieli za niego płacic ?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
vortis
Sport
Sport

Postprzez tomecki » 9 marca 2006, 14:29

he he he bonus dla tych co jeżdżą "na bogato" a nie klekotem :mrgreen:
tomecki
Stella +
Stella +

Postprzez Tonny S » 9 marca 2006, 18:51

tomecki napisał(a):Czy w Leonie ESP ma osobny przycisk na tunelu środkowym ? Czy TCS i ESP ma wspólny ? Mam przycisk od TCSu ale jak kupowałem auto to sprzedający wspominał coś o ESP, lukałem w instrukcji załączonej na forum ale akurat tej strony brakuje
Jak jest ESP to na tym przycisku gdzie masz napis TCS - musi byc napis ESP (w pakiek ktorego wchodzi tez TCS i inne bajery) jak masz napis TCS to masz tylko TCS.

vortis napisał(a):Na panelu jest tylko TCS napisany
To nie masz ESP
tomecki napisał(a):A drugie pytanie to czy normalnym jest to, że elektryka szyb działa przy wyjętym kluczyku ze stacyjki ? Pierwszy raz coś takiego spotykam w aucie.
Jesli wylaczysz silnik wyjmiesz klucz to tak jak juz mowili do otwarcia dzwi szyba bedzie chodzic jak otworzysz to juz nic nie zrobisz w temacie podnoszenia opuszczania szyb.

Asgaard napisał(a):chrupanie to tcs

To EDS - bylo juz o tym na forum, TCS muli auto i uzywa systemu ABS do spowalniania slizgajacego kola - ewidentnie czuc, ze hebel przyhamowywuje jedno z kól

tomecki napisał(a):ok, czyli zawsze z TCSem był montowany ESP ?
Inaczej z ESP zawsze montowany byl TCS.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez tomecki » 9 marca 2006, 18:56

i tym optymistycznym akcentem możemy zakończyć dyskusję, wiem wszystko, dzięki za info.
tomecki
Stella +
Stella +

Postprzez Asgaard » 9 marca 2006, 19:59

Tonny S napisał(a):TCS muli auto i uzywa systemu ABS do spowalniania slizgajacego kola
chrupie pompa od ABS więc TCS też chrupie :P
230@430 Leon TDI (sold)
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Postprzez nixu » 9 marca 2006, 21:40

Asgaard napisał(a):
Tonny S napisał(a):TCS muli auto i uzywa systemu ABS do spowalniania slizgajacego kola
chrupie pompa od ABS więc TCS też chrupie :P

Ale chrupie takze EDS :!:
nixu
Sympatyk LeonClub

Postprzez tomecki » 10 marca 2006, 12:30

chrupią też chrunchipsy ! :mrgreen:
tomecki
Stella +
Stella +

Postprzez Anfel » 26 stycznia 2007, 19:30

Może mi ktoś odpowiedzieć czy TCS jest włączony kiedy świeci się cały czas żółta kontrolka czy gdy nie swieci ?
Anfel
Sport
Sport

Auto: Leon ASV+

Postprzez mm.max » 26 stycznia 2007, 19:39

TCS/ESP jest włączony (w stanie gotowym do pracy) gdy sie nie świeci kontrolka, gdy pracuje kontrolka morsem do ciebie miga.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Tonny S » 26 stycznia 2007, 21:21

mm.max napisał(a):gdy pracuje kontrolka morsem do ciebie miga.
To znak ze system wspomaga twoja prawa noge ;-)

Pieknie to Michal ujales ;-)
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez KoLoS » 27 stycznia 2007, 10:26

Anfel napisał(a):Może mi ktoś odpowiedzieć czy TCS jest włączony kiedy świeci się cały czas żółta kontrolka czy gdy nie swieci ?

To nie czujesz kiedy Cię ESP wspomaga ;)

takie małe OT, wczoraj wyłączyłem sobie na osiedlowej dróżce tego wspomagacza, po latałem troszke bokami i chciałem go ponownie włączyć więc jade i wciskam przycisk a dioda nadal się świeci :evil: myśle sobie no tak to pierwszy unfal w naszej znajomości, po czym po chwili spoglądam na przycisk, a tu otwieranie wlewu paliwa :oops: swoją drogą to fajnie że się nie otwiera podczas jazdy
KoLoS
TopSport
TopSport

Auto: ARL+

Postprzez leoTDI » 27 stycznia 2007, 11:59

vortis napisał(a):tomecki, No to mam chyba ten sam problem, i z tego co widze to mamy ten sam dużossący silnik. Moze po prostu do tego silnika dali nie widzialny działający ESP a inni musieli za niego płacic ?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

witam,

to jest ciekawa sprawa 8)

Mnie sprzedawca w Niemczech zapewnił w ofercie, że leoś posiada ESP a na tunelu mam tylko TCS. Zastanawia mnie tylko jedno : jechałem kiedyś DK1 do Katowic, i nagle na lewnym łuku wpadłem w stojącą sporą kałużę i właśnie zamrugałą ta żółta kontrolka. A działo się to przy prędkości 100km/h (przecież TCS chyba nie działa już przy takiej prędkości :?: :? ). Sam zatem też nie wiem co mam. Mam wątpliwości, to wiem jedno :mrgreen:
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Grzesiek » 27 stycznia 2007, 12:50

U mnie jest tak samo przy różnych prędkościach mruga, również przy tych wyższych, też mam auto z Niemiec, ale jest to tcs, ogólnie mruga gdy koło traci przyczepność - także przy szybszym wjeździe w kałuże bądź na szybkim przejeździe przez garby, przy wprowadzeniu auta w poslizg nie zauważyłem aby esp ingerował :mrgreen:
Sprzedajesz samochód? Sprawdź zdjęcia samochodów do ogłoszeń.
Grzesiek
Stella +
Stella +

Auto: SeatToledo Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez colin23 » 27 stycznia 2007, 15:03

leoTDI napisał(a):Mnie sprzedawca w Niemczech zapewnił w ofercie, że leoś posiada ESP a na tunelu mam tylko TCS. Zastanawia mnie tylko jedno : jechałem kiedyś DK1 do Katowic, i nagle na lewnym łuku wpadłem w stojącą sporą kałużę i właśnie zamrugałą ta żółta kontrolka. A działo się to przy prędkości 100km/h (przecież TCS chyba nie działa już przy takiej prędkości :?: :? ). Sam zatem też nie wiem co mam. Mam wątpliwości, to wiem jedno :mrgreen:

O ile wiem to po podłączeniu vaga w module komfortu pokaże czy w samochodzie masz TCS czy ESP.

A co do tego że dział przy duzych prędkościach to TCS tak własnie działa bo TCS - jest to układ zapobiegający zerwaniu przyczepności kół napędowych podczas przyspieszania. Realizowane jest to przez wyrównywanie momentu obrotowego na osiach napędowych, podobnie jak w systemie EDS, oraz przez zmniejszenie momentu napędowego silnika.

Było już o tym :

viewtopic.php?t=1573

i

viewtopic.php?t=1558
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne