Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Skrzypienie plastików

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Skrzypienie plastików

Postprzez pinkibass » 28 sierpnia 2015, 21:41

Nie koniecznie to jest to samo niestety.

U mnie najpierw było trzeszczenie (piszczenie) uszczelek nawet przy głupim podjeżdżaniu pod krawężnik - po posmarowaniu tajnym (ktoś chyba nawet tutaj pisał co to za cudo) specyfikiem w ASO całkowicie ustąpiło.
Potem pojawiły się niestety trzaski z samych drzwi (okolice podłokietnika i ten plastik powyżej).
Niby coś tam próbowali poprawić, ale wróciło z chyba nawet większą siłą - pomaga tylko dociśnięcie łokciem drzwi, ale trzeba coraz mocniej i nie da się przecież tak cały czas jechać :)
Poza tym przy zamykaniu drzwi grzechoczą tak, że mam obawy czy coś tam poważnego nie odpadło (a z otwartym oknem to już całkiem szkoda gadać)

Spróbuję jeszcze raz przy okazji przeglądu to zgłosić, ale coraz poważniej zastanawiam się po prostu na wygłuszeniem drzwi w jakimś zakładzie car-audio (albo sam, ale nigdy tego nie robiłem i bałbym się połamania spinek czy tam czegoś większego).
Po takiej operacji wszystko powinno ustąpić, a wydatek nie tak straszny, bo pewnie ok. 400 zł a i jakość dźwięku powinna się poprawić jako efekt uboczny :)

-- 28 sierpnia 2015, 22:41 --

daniel28 napisał(a):Chodzi o ten meszek ? Czy o gumowe ? Również wysmarowałem uszczelki sylikonem, kupiłem na stacji w czasie podróży, bo myślałem że zejde
Chyba jeszcze gorzej.

U mnie chodziło o ten właśnie "meszek".
Standardowy silikon nie zdaje egzaminu - może być właśnie jeszcze gorzej.
Nie pamiętam tylko nazwy co to u mnie zastosowali.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Postprzez EmJot » 30 sierpnia 2015, 21:11

daniel28 napisał(a):Chodzi o ten meszek ? Czy o gumowe ? Również wysmarowałem uszczelki sylikonem, kupiłem na stacji w czasie podróży, bo myślałem że zejde :-D
Chyba jeszcze gorzej.
Ciekawe jak w tańszych autach grupy vag. Zdam relacje z auta o połowe tańszego ( Rapida)

Nie wiem czy meszek czy gumowe (jest 22:00 więc drzwi Leona nie mam przed sobą ;-D), ważne że należy "odizolować" wszystko co czarne od wszystkiego co czerwone ;-D Inaczej mówiąc nic nie może trzeć o lakier (może za to o taśmę), więc oklej lakier wszędzie tam, gdzie może go dotykać guma/meszek. Na tym polega sposób, który zadziałał mi w Focusie...

P.S.
Co do tańszych to nie wiem ;-), ale w Golfie VII uszczelki nie trzeszczą (sztywniejsze nadwozie?).
EmJot
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez bmelon » 2 września 2015, 20:35

Tak naciskałem meszek i to on skrzypi.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez dzidaV8 » 3 września 2015, 21:21

Ja dziś odebrałem Leona z Komotu, dwa dni auto stało i poprawiali drzwi i podsufitkę. Jak na razie jest dobrze. Podsufitkę naprawili całkowicie, drzwi pasażera nie słychać, a kierowcy są tylko czasem na granicy słyszalności, więc dużo lepiej. Zobaczymy jak będzie po dłuższym czasie. Na dzień dzisiejszy Komot mogę zdecydowanie polecić. :-)
dzidaV8
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F SC
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez lukaszo » 7 września 2015, 14:34

U mnie rownież występował rezonans w drzwiach zarówno kierowcy jak i pasarzera na wysokości łokcia. Wizyta w ASO pomogła, twierdzili że ten dźwięk powodowały "klapki" w otworach serwisowych, inspekcyjnych.

Za to teraz trzeszczy mi tylna kanapa;)zwlascza na wolnych obrotach

Pozdrawiam
Seat Leon 5F Fr 140KM
lukaszo
Stella
Stella

Auto: Leon III

Postprzez mstokowy » 7 września 2015, 19:02

lukaszo napisał(a):pasarzera
litości...
Seat Leon 5F Cupra 280 MY14 MANUAL, 301.5 KM @ 6027 rpm, 379.5 Nm @ 4392 rpm
mstokowy
Signo
Signo

Auto: Leon 5F Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Rychu » 7 września 2015, 21:02

Przez ostatni tydzień sytuacja zmusiła mnie żeby jeździć w wyłączonym radiem. Zauważyłem wtedy, że skrzypiała mi uszczelka prawych tylnych drzwi. Przez ten wspomniany tydzień bardzo często też te drzwi były używane i wygląda na to, że się przez to ta uszczelka się wyrobiła, bo nic już tam nie trzeszczy.
Może to jest sposób na te trzeszczące uszczelki? Trochę je po prostu wyrobić. Może trochę sztucznie, np potrzeć je czymś trochę?
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez daniel28 » 7 września 2015, 21:53

mstokowy napisał(a):
lukaszo napisał(a):pasarzera
litości...

https://www.languagetool.org/pl/ :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez SDeba » 7 września 2015, 22:08

Ja mam cały czas problem z rezonującymi wszystkimi drzwiami podczas słuchania muzyki. Z tygodnia na tydzień jest co raz gorzej, a wizyty w ASO nic nie pomagają. W sumie nie mogę tego przeżyć, bo jedno z najmilszych zaskoczeń w tym aucie to właśnie było fajne audio, a teraz co raz ciszej i rzadziej słucham :-D
SDeba
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR

Postprzez szczepan » 9 września 2015, 16:51

Że rzadziej to źle. Że ciszej to dobrze. Masz szansę słyszeć na starość.
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE

Postprzez adamski » 16 września 2015, 23:35

Pazdz napisał(a):U mnie trzeszczy jak jadę po bruku lub sporych nierównościach ten tandetny czarny plastik wokół liczników. :?

Mam to samo i ogólnie wk..ia to plus coś wali w drzwiach po lewej stronie i tak na zmianę skrzypienie, trzeszczenie, stukanie. To chyba jakaś kpina. Może trzeba napchać pianki montarzowej :idea:
adamski
Stella +
Stella +

Auto: seat

Postprzez EmJot » 18 września 2015, 19:30

pinkibass napisał(a):U mnie chodziło o ten właśnie "meszek". Standardowy silikon nie zdaje egzaminu - może być właśnie jeszcze gorzej. Nie pamiętam tylko nazwy co to u mnie zastosowali.

Chyba znalazłem cacko ;-) http://www.smary.elub.pl/14-molykote/14 ... ote-d-9610
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Rychu » 26 września 2015, 13:13

Byłem dziś w ASO i porozmawiałem też chwilę na temat skrzypienia/trzeszczenia które miałem przez ~3 tygodnie od wyjechania z salonu a potem ustało. Opinia Pana z serwisu była podobna do Waszej - skoro przestało to nie ruszać i nie rozbierać, bo może się nie złożyć drzwi z powrotem tak dobrze jak fabryka i może być gorzej. Więc zostawiam jak jest. Ale Pan mi też powiedział, że na roczniki 2013 i 2014 była akcja serwisowa wykładania drzwi dodatkowym materiałem żeby nie trzeszczało. Podejrzał w komputerze i stwierdził, że na rocznik 2015 już tej akcji nie ma. Może więc jak komuś trzeszczy to niech jeszcze raz odwiedzi ASO i się spyta o tę akcję serwisową może Wam wygłuszą te drzwi.
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez Maro » 28 września 2015, 09:56

U mnie występuje stukanie i trzeszczenie z okolic słupka B (przy pasach) słychać to szczególnie na nierównościach i gdy pracuje nadwozie przy wjeżdżaniu na garby, podjazdy. Czy ktoś z Was demontował obudowę tego słupka? Mam ochotę tam zajrzeć i wykleić te plastiki 3 mm matą butylową i wysmarować łączenia plastik/plastik, plastik/guma (czymś niesilikonowym np. MOLYKOTE) Na marginesie ASO już tam grzebało (podobno...) i nic nie poprawili.
Maro
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez d4rk89 » 30 września 2015, 11:39

Maro napisał(a):U mnie występuje stukanie i trzeszczenie z okolic słupka B (przy pasach) słychać to szczególnie na nierównościach i gdy pracuje nadwozie przy wjeżdżaniu na garby, podjazdy. Czy ktoś z Was demontował obudowę tego słupka? Mam ochotę tam zajrzeć i wykleić te plastiki 3 mm matą butylową i wysmarować łączenia plastik/plastik, plastik/guma (czymś niesilikonowym np. MOLYKOTE) Na marginesie ASO już tam grzebało (podobno...) i nic nie poprawili.

Mam to samo. Będę to zgłaszał przy przeglądzie...
d4rk89
Stella +
Stella +

Auto: LEON III FR

Postprzez michal99 » 30 września 2015, 14:13

U mnie trzeszczało coś w prawych drzwiach podczas słuchania głośno muzyki bogatej w niskie tony. Pomogła wizyta w serwisie. Byłem przy okazji, zgłosiłem to na gwarancji - usunęli usterkę bez najmniejszych dyskusji :)
michal99
Sport
Sport

Postprzez wsowa » 30 września 2015, 19:41

michal99, jaki serwis?
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez michal99 » 30 września 2015, 19:53

Dynamica. Robili mi do tej pory głównie jakieś pierdoły (no może jedna sprawa była istotna) ale uważam że są naprawdę OK.
michal99
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 9 października 2015, 21:04

A ja znalazłem dzisiaj "świerszcza" w moim egzemplarzu. Skrzypi mi o takie dziwne coś (nakładka na śrubę chyba zamka drzwi kierowcy, co ciekawe od strony pasażera jej nie ma)
Obrazek
Nakładka jest gumowo-plastikowa i trze / zahacza (skrzypi) o uszczelkę tylnych drzwi (wytarła już w niej taką siwą "plamę"). Rzućcie okiem, czy nie macie tego samego.
Ma ktoś pomysł jak z tym walczyć? Uszczelkę tylnych drzwi dobiłem i nic. Przekręciłem nakładkę o ok. 90 stopni i posmarowałem jakimś smarem i na razie cisza... ale wątpię, że na długo :( Hiszpańska precyzja :-P
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Marcin_1p » 10 października 2015, 10:33

EmJot napisał(a): Hiszpańska precyzja

Niemiecka precyzja, Hiszpański temperament :-P
Marcin_1p
TopSport
TopSport

Auto: nie moje

Postprzez EmJot » 10 października 2015, 11:03

Marcin_1p napisał(a):
EmJot napisał(a): Hiszpańska precyzja

Niemiecka precyzja, Hiszpański temperament :-P

No właśnie specjalnie zmieniłem... przecież wiadomo, że temperament niemiecki skoro silniki VW ;-p
EmJot
Sport
Sport

Postprzez michal99 » 10 października 2015, 11:24

Hiszpańska precyzja i niemiecki przekret :-D
michal99
Sport
Sport

Postprzez leonwiki » 29 października 2015, 10:29

Koledzy czy ktoś zlokalizował trzeszczenie tylnej kanapy ? W którym miejscu znaczy sie .
Dzięki
leonwiki
Signo
Signo

Auto: SEAT LEON Excellence

Postprzez Matysps » 30 października 2015, 10:17

U mnie od samego poczatku eksploatacji rezonowała uszczelka prawych przednich drzwi przy prędkościach > 70 kmh, wyeliminowane w serwisie Komot. Przy około 2500 km pojawiło sie głośne terkotanie w oparciu fotela pasażera :( Wyraźnie słyszane podczas jazdy po nierównościach, czasem terkocze przez całą podróż niezależnie od stanu drogi. Miał ktoś podobny przypadek? Nie byłem z tym jeszcze w serwisie ale obawiam się że oparcia nikt rozbierać nie będzie :-(
Matysps
Stella
Stella

Auto: LEON 5F

Postprzez bmelon » 30 października 2015, 11:51

U mnie nie terkocze a skrzypi na dziurach, kiedy skóra (która nigdy nie była zajęta ze zwierzaka) ociera o plastikowe elementy siedzenia. Smarując tą skórę (jak plastik można nazywać skórą?) skrzywienie ustaje na jakiś czas.

Ale ja mam fotele skórzane - czytaj zamszowo-plastikowe.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 30 października 2015, 12:08

To masz alcantarę w końcu, czy opcję fotele skórzane, bo tą 2 różne rzeczy przecież..
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez raflo83 » 30 października 2015, 12:42

maciek89 napisał(a):To masz alcantarę w końcu, czy opcję fotele skórzane, bo tą 2 różne rzeczy przecież..
i jedno i drugie zapewne ma tak samo, jak w Cuprze. Alcantara po środku a po bokach eko-skóra. Też mam ten sam problem, że skrzypi eko-skóra w kontakcie z plastikową obudową fotela. Smarowanie pomaga na chwilę, dlatego lepiej jest umieścić na stałe (przykleić) jakiś filcowy lub zamszowy kawałek materiału i problem z głowy. Sam się do tego zabieram, ale póki co wsadziłem tam jakiś kawałek materiału tylko wolę to zrobić od początku do końca dobrze, a nie prowizorkę. Można by jechać do serwisu z tym, ale tam tylko posmarują - szkoda dla nich czasu i lepiej samemu sobie zrobić
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F

Postprzez maciek89 » 30 października 2015, 12:51

W opcji skórzana-tapicerka (wiadomo, że to i tak skaj, a już napewno boczne elementy) to inny materiał niż przy alcantarze, gdzie ten materiał ma charakterystyczne przetłocznie, właśnie takie jak w Cuprze.

Ale to Wam skrzypi jak ktoś siedzi na tym fotelu, czy nawet jak pasażera nie ma to skrzypi?

W sumie jak w relatywnie nowych BMW, czy Volvo potrafią poskrzypiwać fotele to w Leonie też nie mogło tego zabraknąć. :D Grunt, że to nie coś w środku, że trzeba zdejmować poszycie, bo to dużo bardziej kłopotliwe.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez raflo83 » 30 października 2015, 13:11

tylko jak się siedzi, bo wtedy bok siedzenia z ekoskóry trze o plastikową obudowę siedzenia. Zapewne przetłoczenia, o które Ci chodzi w cuprze to te białe elementy, jak z fotki poniżej. Mamy tu idąc od obudowy siedzenia: tworzywo sztuczne, które trze o Ekoskórę; potem biały pasek, potem znowu ekoskóra a na końcu alkantara http://images69.fotosik.pl/871/81bffd43266fda73.jpg
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F

Postprzez bmelon » 30 października 2015, 13:30

Tak mam alkantarę i boki plastikowe / skórzane. I trze jak się dupe posadzi na fotelu. Zobaczę co tam ewentualnie wkleić. Ale wklejenie filcu nie będzie wyglądało bo z jednej strony będzie wystawał.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 30 października 2015, 13:31

no wiem jak to wygląda przecież siedziałem w cuprze :D chodzi mi nie o to białe tylko o to czarne, co przypomina skórę i ma takie przetłoczenia, podobne do plastików, także domyślam się, że o to chodzi- chyba faktycznie jedyne wyjście na dłuższą metę to podklejenie tego fragmentu jakimś filcem u tapicera- może da się to jakoś ładnie zrobić, żeby nie raziło... :? przynajmniej alcantara jest wysokiej jakości
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez macieluk » 17 listopada 2015, 09:45

Wczoraj byłem na wizycie w ASO - rozwiązali problem trzeszczących (rezonujących) drzwi pasażera. Problemem była wewnętrzna linka od otwierania drzwi, która podobno była poluzowana.
macieluk
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3

Postprzez B3N » 17 listopada 2015, 11:30

To ciekawe, bo ostatnio zauwazyłem lekki rezonans w prawych drzwiach pasażera z przodu. Przy pewnych obrotach silnika, wpada w lekki rezonans. Teraz się to pojawilo. Po 15,000 km
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez macieluk » 17 listopada 2015, 13:10

To podjedź do ASO i zasugeruj linkę od zamka wewnętrznego...
macieluk
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3

Postprzez ccchickenn » 21 listopada 2015, 12:05

WItam,
Chciałbym samemu zabrać się za problem rezonujących boczków, ale lepiej wcześniej zaopatrzyć się we wszystkie części, które po drodze mogą się zepsuć :) Czy orientuje się ktoś jakie spinki siedzą w drzwiach ?? Na allegro jest ich sporo ale nie mam pojęcia, które wybrać...

Pozdrawiam
ccchickenn
Stella
Stella

Auto: Leon 2.0 TDI
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez Oracle » 21 listopada 2015, 15:14

ccchickenn napisał(a):Czy orientuje się ktoś jakie spinki siedzą w drzwiach ?? Na allegro jest ich sporo ale nie mam pojęcia, które wybrać...

Takie rzeczy kupuje się w ASO - sporo droższe, ale ma się pewność, że będzie pasowało i jest odpowiedniej jakości. Ja coś takiego kupiłem kiedyś poza ASO i mimo, iż sprzedawca przysięgał, że będzie pasowało, to okazało się, że: nie pasuje, różni się materiałem i brakuje piankowej podkładki (to tak dla przykładu - nie wiem, jak wyglądają te elementy w 5F).
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez maciek89 » 21 listopada 2015, 15:32

Ja mam zupełnie inne doświadczenia. Średnio zamiast 3,50 w ASO płaciłem 80 - 90 groszy za jedną spinkę, a te były po prostu identyczne. Tyle, że brałem ze sobą spinki oryginalne i sprzedawca mi dobierał względem tego, co przyniosłem. Jeśli nie ma się po drodze do takiego sklepu moto, gdzie mają pierdyliard tych wszystkich spinek i zamawia się przez neta to wiadomo, że jest ryzyko, ale jeśli ma się taki sklep pod ręką to po co przepłacać. ;)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez artek90 » 23 listopada 2015, 22:09

moj model my2015 i jak narazie po 10 tys km zadnych skrzypien i trzaskow jesli chodzi o drzwi czy deske rozdzielcza, troche zaczely skrzypiec uszczelki tylnych drzwi po przejechaniu ich silikonem do zabezpieczenia uszczelek ( moja wina ), chyba o ten meszek chodzi. ale poprawilem to.

w wersji i-tech mam skorzane boczki w siedzeniach i jak siedze to od kierowcy ten ta skorka ociera o plastik i potrafi skrzypiec, ale dobrze nawilżona skora i cisza.
"Live for nothing or die for something"
artek90
Sport
Sport

Auto: Leon 1.6tdi i-Tech
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez EmJot » 3 stycznia 2016, 17:21

EmJot napisał(a):A ja znalazłem dzisiaj "świerszcza" w moim egzemplarzu. Skrzypi mi o takie dziwne coś (nakładka na śrubę chyba zamka drzwi kierowcy, co ciekawe od strony pasażera jej nie ma) Obrazek
Nakładka jest gumowo-plastikowa i trze / zahacza (skrzypi) o uszczelkę tylnych drzwi (wytarła już w niej taką siwą "plamę"). Rzućcie okiem, czy nie macie tego samego. Ma ktoś pomysł jak z tym walczyć? Uszczelkę tylnych drzwi dobiłem i nic. Przekręciłem nakładkę o ok. 90 stopni i posmarowałem jakimś smarem i na razie cisza... ale wątpię, że na długo :( Hiszpańska precyzja :-P

Jako ostrzeżenie dla innych (że hiszpańska jakość montażu może skończyć się gorzej niż u mnie ;-)) https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.pl&sl=nl&tl=en&u=http://www.seat-online.nl/showthread.php%3F18913-SEAT-Leon-5F-constructiefouten-portier-rubbers%26s%3D27c208ffc0d7fc5e492901809062992e&usg=ALkJrhghnUeGnvaQKlt_X1VxEwXNf3TJ-w
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 3 stycznia 2016, 22:35

Za duzo czytania strescisz nam?:)
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez leonwiki » 4 stycznia 2016, 11:41

Mam tą dziurę w uszczelce co jest na zdjęciu w tym linku od roku .Dopiero dzisiaj doszedem o co chodzi.Otwarcie / zamkniecie drzwi przednich lub tylnich równocześnie, skutkuje ocieraniem się tego czarnego plastiku o uszczelkę drzwi tylnich .Koledzy robcie testy i czas ruszać do serwisu :evil:
leonwiki
Signo
Signo

Postprzez daniel28 » 4 stycznia 2016, 12:51

Tak się dziwiłem, że ja jeszcze tej dziury nie mam, wyjaśniło się, przez 2 lata nie otwierałem tylnich dzwi :)
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez EmJot » 4 stycznia 2016, 16:00

Vampire1984 napisał(a):Za duzo czytania strescisz nam?:)

Ja nie śmiałbym zmuszać kolegów do czytania... linka wstawiłem tylko dlatego, że są fotki (jak to w męskim świecie bywa mówiące wszystko :mrgreen:).

-- 4 stycznia 2016, 15:56 --

leonwiki napisał(a):Mam tą dziurę w uszczelce co jest na zdjęciu w tym linku od roku .Dopiero dzisiaj doszedem o co chodzi.Otwarcie / zamkniecie drzwi przednich lub tylnich równocześnie, skutkuje ocieraniem się tego czarnego plastiku o uszczelkę drzwi tylnich .Koledzy robcie testy i czas ruszać do serwisu :evil:

Celne spostrzeżenie leonwiki! (nie wpadłem na to, bo jeszcze dziury nie mam :-P). Mała uwaga... W tym przypadku o którym piszesz, ten plastik / bolec rozwala miękką część uszczelki. W normalnym położeniu drzwi bolec niszczy (trze i skrzypi) o tą twardą część uszczelki co się ją na blachę / nadwozie montuje. A przynajmniej u mnie tak jest...
Co do serwisu, kiedyś zgłaszałem ale gość uparcie twierdził, że to nie od tego skrzypi i że to nie od tego uszczelka lekko wytarta (a wytarcie _dokładnie_ na tej samej wysokości co bolec!). Odpuściłem, bo skrzypienie mi ustało po lekkim przekręceniu i pobiciu plastiku na bolcu. Ale warto obserwować, czy zniszczenia nie rosną...
Odpowiadając Vampire1984... Kolesia z NL w serwisie zlali dokładnie tak samo, jak zlewają nas w Polsce ;-) Powiedzieli mu, że kontaktowali się z Seatem i to coś w rodzaju "pierwszego takiego przypadku na świecie" :-P (jaaaaasne!). Potem miał problem z wymianą uszczelki, bo zamówili złą (ja u nas! :D), a jak już w końcu wymienili to zgadnijcie co zrobili, aby coś takiego się nie powtórzyło? Tak, zdjęli tą plastikową nakładkę z bolca i powiedzieli coś w stylu, że "to jest niepotrzebne" :roll: To tak jak zegarkiem, który składasz i części Ci zostają... ;-p

-- 4 stycznia 2016, 15:57 --

daniel28 napisał(a):Tak się dziwiłem, że ja jeszcze tej dziury nie mam, wyjaśniło się, przez 2 lata nie otwierałem tylnich dzwi :)

Starzejesz się znaczy... :mrgreen: :D :mrgreen:
EmJot
Sport
Sport

Postprzez leonwiki » 4 stycznia 2016, 17:00

Byłem dzisiaj w salonie i tak sobie popatrzyłem na nowe Leony tzn drzwi i prawie wszystkie miały delikatne przycierki na tej uszczelce .Niezłe jaja :-D
leonwiki
Signo
Signo

Postprzez EmJot » 4 stycznia 2016, 18:14

leonwiki napisał(a):Byłem dzisiaj w salonie i tak sobie popatrzyłem na nowe Leony tzn drzwi i prawie wszystkie miały delikatne przycierki na tej uszczelce .Niezłe jaja :-D

:brawo: za spostrzegawczość leonwiki :-D Boję się jednak, że to może zostać wykorzystane przeciwko nam. Następnym razem na zgłoszenie takiej obcierki powiedzą: "Panie, ten typ tak ma - idź se Pan looknąć na plac" :D
EmJot
Sport
Sport

Postprzez rafko1 » 4 stycznia 2016, 18:58

W moim leonie ten dzyndzelek omija uszczelkę :-D Co ciekawe panowie z Jawornika rok temu usuneli trzaski wrzaski i do tej pory cichutko .
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez EmJot » 4 stycznia 2016, 21:37

rafko1 napisał(a):W moim leonie ten dzyndzelek omija uszczelkę :-D

Wyjątek potwierdzający regułę? :D
EmJot
Sport
Sport

Postprzez bmelon » 4 stycznia 2016, 22:56

U mnie przynajmniej z lewej strony wszystko ok.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 5 stycznia 2016, 09:24

bmelon napisał(a):U mnie przynajmniej z lewej strony wszystko ok.

To z prawej też masz dobrze, bo tam problem nie występuje, gdyż nie ma bolca / "dzyndzla" ;-)
EmJot
Sport
Sport

Postprzez leonwiki » 5 stycznia 2016, 09:38

Kolego rafko 1 dzyndzelek omija w każdym Leonie i jest ok ale jak będziesz otwierał drzwi kierowcy i pasażera z tyłu to już nie koniecznie sprawdź to :-( U mnie w aucie tak jest :evil:
leonwiki
Signo
Signo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne