Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
michal99 napisał(a):Ma ktoś taki kłopot?
michal99 napisał(a):Oni pewnie wiedzą o co chodzi... Wiadomo, taniej rżnąć głupa.
d4rk89 napisał(a):Też zauważyłem, że lewa lampa u mnie świeci znacznie niżej niż prawa. Pomyślałem, że ma to związek z nieoślepianiem samochodów z przeciwka, ale sam już nie wiem.
daniel28 napisał(a):Z ciekawości sprawdziłem, jak producent zabezpieczył się przed tego typu usterkami. (...) W przypadku awarii reflektorów należy je wymienić w autoryzowanym warsztacie
rafko1 napisał(a):W ledach jest trochę inaczej niż przy zwykłych bańkach lewa jest niżej bo by raziła można ją podkręcić. W anglkach prawa jest niżej gdzieś widziałem filmik.
RedBool napisał(a):Warto by było przeprowadzić adaptacje tych lefrektorow.
szczeslaw napisał(a):Miałem to samo, ale u mnie dotyczyło tylko prawej strony. Oczywiście skoro usterka występuje losowo (ciach)
michal99 napisał(a):RedBool napisał(a):Warto by było przeprowadzić adaptacje tych lefrektorow.
W moim przypadku było to wykonane. Przynajmniej taką informację otrzymałem w ASO gdy byłem na pierwszej reklamacji.
michal99 napisał(a):Odkopię temat... Podobno jest jakaś akcja na to ustawianie świateł. Ktoś coś słyszał?
EmJot napisał(a):michal99 napisał(a):Odkopię temat... Podobno jest jakaś akcja na to ustawianie świateł. Ktoś coś słyszał?
Nie wiem, ale się dowiem![]()
michal99 napisał(a):Ale jak zapalisz ponownie auto, nie ustawią się poprawnie? Ja mam tak, że odpalę po nocy, ustawią się źle. Ujadę np 2-3km, zgaszę, zapalę jeszcze raz auto i już wtedy ustawi się poprawnie. Ewentualnie zanim odjadę odpalę ze dwa razy aż w końcu załapią odpowiedni poziom.
michal99 napisał(a):A odnośnie tej akcji, to byłem przed świętami z tym w ASO i niby mam podjechać po nowym roku i mają coś z tym zrobić. Niby mówią, że wiedzą o co chodzi... ASO Kraków.
michal99 napisał(a):Obstawiam, że przyczyna jest dość prozaiczna. Albo np zamknięta para w reflektorach zamarza i coś delikatnie blokuje albo z powodu niskiej temperatury silniczki nie dają rady.
michal99 napisał(a):pewnie są jakieś czujniki w zawieszeniu, może tam coś się blokuje na mrozie
michal99 napisał(a):Myślę, że tę przypadłość mają wszyscy... tylko wielu nie zwraca na to uwagi albo jak się śmiga po oświetlonych drogach to nie widać problemu.
michal99 napisał(a):U mnie jest tak, że odpalę 2-3 razy i ustawią się odpowiednio te ledy. Nie wyłączam świateł (przełącznik cały czas na auto), gaszę auto zapłon na zero i odpalam ponownie. Na filmiku akurat chyba nie ustawiły się dobrze, może trzeba by odpalić jeszcze raz albo dwa. No ale czasami jak nie ustawią mi się dobrze to ujadę ze 2km, wtedy zresetuję auto i jest już ok.
michal99 napisał(a):W jakim aso się dowiadywałeś?
michal99 napisał(a):Ja po świętach będę walczył z tym dalej. Jeśli coś coś dowiem to oczywiście napiszę. No ale dziwne, bo jak wjechałem na serwis to przyszedł jakiś mistrzu mechanik i jak mu gość z serwisu zaczął mówić o co chodzi to ten mistrzu zaczął się drapać po głowie i mówi że coś słyszał o tym, że gdzieś ma opis jak to naprawić.
EmJot napisał(a):bo po przełączeniu na auto nie zauważyłem poziomowania się reflektorów - czyżby poziomowały się niezależnie od tego czy świecą czy nie???).
michal99 napisał(a): Ja po świętach będę walczył z tym dalej. Jeśli coś coś dowiem to oczywiście napiszę. No ale dziwne, bo jak wjechałem na serwis to przyszedł jakiś mistrzu mechanik i jak mu gość z serwisu zaczął mówić o co chodzi to ten mistrzu zaczął się drapać po głowie i mówi że coś słyszał o tym, że gdzieś ma opis jak to naprawić.
Jos napisał(a):Plastiki sie z zimna obkurczyły i nie trą
Kubeusz napisał(a):Może się przydać w dyskusji - u mnie w instrukcji obsługi napisali: "W samochodach wyposażonych w dynamiczną regulację zasięgu reflektorów (...) Zasięg jest korygowany automatycznie na podstawie stanu obciążenia pojazdu W MOMENCIE WŁĄCZENIA REFLEKTORÓW" (u mnie strona 147).
RedBool napisał(a):Na wachaczach, bodaj że tylnym lewym jest czujnik obciazenia i to on wysyła sygnał stopni lampy mają się opuszczać lub podnosić. Zaś jak nie ma żadnych błędów w komputerze to nie ma mowy o uszkodzeniu mechanicznym, jakie kolwiek przymarzniecie solniczka itd generuje błąd. Na 95% obstawiam usterkę oprogramowania lub dekalibracje sterownika/modulu
EmJot napisał(a):Niezależnie od powyższego moje obserwacje są takie, że błąd świateł występuje przy naglym spadku temperatury poniżej zera (tak jakby para wodna zamarzała). Odkąd mamy siarczyste mrozy to ze światłami wszystko OK.
szczeslaw napisał(a):Dla mnie wnioski są takie: jest to wina samej lampy, a nie oprogramowania tudzież czujników przy zawieszeniu. Nie wiem też, czy chodzi o zamarzającą wilgoć, bo tak jak mówię - u mnie temp. nigdy nie spadała poniżej zera, a mimo wszystko problem występował. Chyba, że występuje kilka różnych usterek, mających różne przyczyny, ale ten sam objaw
szczeslaw napisał(a):(...)
Dla mnie wnioski są takie: jest to wina samej lampy, a nie oprogramowania tudzież czujników przy zawieszeniu.
(...)
RedBool napisał(a):10 - Jednostka chłodząca
Kubeusz napisał(a):Jeśli komuś pada wysokościowo jedna strona, to albo pada sprzężenie zwrotne z potencjometru (lub jakiegoś innego kodera pozycji) albo soft w ECU danej lampy. Drugie wykluczam, bo gdyby miał paść soft lub kalibracja to padnie całkiem i w ogóle nie będzie działać, a nie "trochę padnie soft".
RedBool napisał(a):(...)
8 - Moduł mocy 1 lewego reflektora diodowego -A31- lub moduł mocy 1 prawego reflektora diodowego -A27-
(...)
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość