Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Regulacja skrzyni biegów

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Regulacja skrzyni biegów

Postprzez Rychu » 26 września 2015, 13:31

Mam pytanie do osób które regulowały u siebie skrzynię biegów (Szczeslaw, Vampire). Czy macie jakiś opis/numer Waszej naprawy gwarancyjnej, tak żeby mój serwisant mógł w nią zajrzeć i wiedzieć o co kaman? Byłem dziś wstępnie rozmawiać i umówiłem się na czwartek na regulację jakichś linek, ale nie jestem do końca przekonany czy to to samo co zostało wyregulowane w waszych samochodach?
Czy jak prosiliście o regulację, to musieliście wymieniać konkretne biegi typu "Proszę wyregulować mi jedynkę, trójkę i czwórkę"? Co mam powiedzieć w serwisie żeby mi to zrobili dobrze? :-)
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Regulacja skrzyni biegów

Postprzez Vampire1984 » 26 września 2015, 15:30

Tzn na poczatku mi w gdansku stwierdzili ze nic nie zrobili, potem po jezdzie i od razu zauwazylem poprawe, po kilku dniach zadzwonilem do nich i powiedzialem ze jest dobrze ale nie idealnie to stwierdzili ze regulacja wodzikow czy cos w ten desen tak mi zakomunikowal szef, ale co konkretnie zrobili kroki itp itd nic nie wiem bo nie dostalem na to zadnego papierka :D
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez szczeslaw » 28 września 2015, 08:38

Rychu, gwoli ścisłości - ja nie miałem robionej regulacji, bo nie było takiej potrzeby :)
Tak mi się coś wydaje, że regulacja linek (to, co powiedzieli Tobie), a regulacja wodzików (Vampire1984) to dokładnie to samo ;)
Polega w skrócie na ustawieniu pozycji lewarka względem wybieraka skrzyni biegów.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez Rychu » 28 września 2015, 14:15

Dzięki. Mam nadzieję w takim razie, że ogarną tę skrzynię. Dam znać.
Rychu
Sport
Sport

Postprzez daniel28 » 28 września 2015, 17:12

Tylko regulacje linek stosuje się w jednej jedynej nieprawidłowości wybierania biegów : tylko wtedy gdy mamy problem z górnymi bądź dolnymi biegami.
Czyli jeżeli problemem jest wybieranie biegów 1-3-5 a reszta jest ok czyli 2-4-6 wtedy regulacja linek pomoże i na odwrót. Jeżeli problem jest powiedzmy z 2 i 5 to nie jest wina linek. Wtedy zapewne coś nie tak ze sprzęgłem bądź spasowaniem skrzyni.

-- 28 września 2015, 17:09 --

http://vimeo.com/6881683 Tak wygląda regulacja linek. Jedna odpowiada za górę druga za dół

-- 28 września 2015, 17:12 --

Jak widzicie nie jest to trudne, 5 minut roboty, ale nie w każdym przypadku pomaga.
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez Vampire1984 » 28 września 2015, 17:32

A widzisz mi glownie nieparzyste haczyly choc sie zdarzylo kilka razy ze i parzyste ale to rzadziej
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez daniel28 » 28 września 2015, 17:48

Problemem w moim przypadku jest 2-4-6. Nie jest źle, ale czuję różnice miedzy 1-3-5 jest lepiej. Regulacje linek zrobię sam, ponieważ jest możliwość że będzie gorszy efekt, wtedy zrobię tak jak było, serwis już nie.
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez Rychu » 28 września 2015, 18:11

Hmmm... ciekawe. Nie zastanawiałem się czy haczy mi tylko dół, czy tylko góra. Czy obie. Dzieki za link! Mam jeszcze czas do czwartku to poobserwuję skrzynię w akcji do tego czasu.
Rychu
Sport
Sport

Postprzez daniel28 » 28 września 2015, 18:50

Niech ktoś potwierdzi to co napisałem, wyciągnołem wnioski z filmiku, nie wszystkie słowa zrozumiałem.
Wszystko wskazuje na to , że regulacja linek daje możliwość poprawy wybierania górnych bądź dolnych biegów. Gdy serwis przesadzi z jedną z nich, problem będzie odwrotny. Więc ja zrobię to sam, zaznacze ile podkreciłem by w razie ,,w" wrócić do tego co było.
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez Rychu » 1 października 2015, 20:32

Jestem po wizycie w WPMotors. Ten typ tak ma. Mechanik jeździł dla porównania innym egzemplarzem i tamten chodzi tak samo (źle - dop. Rychu), więc nic nie zrobili ze skrzynią... n/c.
Rychu
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 2 października 2015, 06:53

W gdagnsku to samo uslyszalem na poczatku, usiadlem do 3 leonow, 2 benzyny(MY 14) i jeden ST diesel 1.6, skrzynia chodzila tak samo zle choc w jednej benzynie od drugiej chodzilo lepiej. Tak wiec widac ze biorac 10 lenow mozemy trafic ze w kazdym skrzynia chodzi inaczej. Nie daj sie zbyc bo ja sie nie dalem i dostalem poprawiona skrzynie.
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez macieluk » 2 października 2015, 09:26

Wyregulujecie i będziecie mieli taki sam dźwięk jak u mnie :P
macieluk
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3

Postprzez Vampire1984 » 2 października 2015, 09:41

Ja jakos nie mam a jezdze juz tak 9 miesiecy
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez daniel28 » 2 października 2015, 10:11

Regulacje linek zrobi każdy mechanik w 10 minut. Koszt to jakieś 50 zł. Można zrobić to samemu, macie filmik wyżej. Szkoda tracić paliwa i czasu jeżdżąc do serwisu.
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez macieluk » 2 października 2015, 11:55

Mnie te dźwięki troche martwią ale nie chce mi się z tym i z nimi walczyć. Mam jeszcze 2.5 roku gwarancji więc może się w tym czasie rozwali i się to naprawi. Według serwisów wynika to z pasowania skrzyni i raczej nic się z tym nie da zrobić...
macieluk
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3

Postprzez Rychu » 2 października 2015, 13:46

Vampire1984 napisał(a):W gdagnsku to samo uslyszalem na poczatku, usiadlem do 3 leonow, 2 benzyny(MY 14) i jeden ST diesel 1.6, skrzynia chodzila tak samo zle choc w jednej benzynie od drugiej chodzilo lepiej. Tak wiec widac ze biorac 10 lenow mozemy trafic ze w kazdym skrzynia chodzi inaczej. Nie daj sie zbyc bo ja sie nie dalem i dostalem poprawiona skrzynie.

Będę w jakimś innym mieście to przy okazji zajade do ASO jak tam będzie. Będę próbował do skutku, bo nie zostawie tak tej skrzyni :-)
Rychu
Sport
Sport

Postprzez TeddyBB » 2 października 2015, 14:01

A z czego jest zrobiona leonie 5F dzwignia wybieraka ta z prawej strony, odpowiedzialna za ruch gdy gałką od biegów ruszamy na boki?
U mnie była plastikowa, wymieniłem na metalową z golfa 4 i jest znaczna poprawa. Konieczna była wymiana jednej końcówki cięgna (inna grubość bolca na metalowej dzwigni w porównianiu do plastikowej).
Kolejna poprawa przyszła gdy zamiast ustawiać cięgna na zablokowanym wybieraku (plastikowy bolec) zastosowałem procedurę jakby ten bolec był popsuty:
https://www.youtube.com/watch?v=_RqgHxZsb54
Red line once a day keeps the carbon away.
TeddyBB
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez daniel28 » 2 października 2015, 18:18

TeddyBB która dźwignia odpowiada za biegi w dół ? Co robi gość ściągając te spreżynki, czy nimi się obraca w celu regulacji ? Chcąc poprawić wybieranie biegów dolnych - naciągam czy popuszczam ( w majty :-D ) ? Znając życie jak wsadze tam swoje sprytne łapki to nawet serwis nie pomoże :-P
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez TeddyBB » 2 października 2015, 20:49

Po pierwsze to nie jest tak, że któraś dzwignia odpowiada za biegi dolne albo górne albo te z prawej albo z lewej albo parzyste albo nieparzyste.
Zobacz sobie więcej filmików tego autora co podesłałem filmik to zrozumiesz.
Np ten:
http://www.youtube.com/watch?v=sheTKD03hmo

W skrócie: wybierak na skrzyni składa się z 2 głownych elementów - elementu który powoduje kręcenie osią wybieraka na boki (to takie coś z ciężarkiem nadającym pęd mechanizmowi wybieraka przy wbijaniu biegu - przez to ma się odczucie że biegi wchodzą same), wpisz sobie na necie short shifter - to jest właśnie ten element, on właśnie odpowiada za wbicie biegu "do końca" oraz odczuwalną na gałce zmiany biegów długość ruchu gałki przód/tył.

Drugi element to dzwignia która odpowiada za wybieranie osi zmiany, tzn. czy zmiana będzie następować w osi biegów 1/2, czy może 3/4 czy może 5/6 czy wsteczny. I on rusza osią wybieraka góra/dół. Jeśli możesz ruszać wybierakiem góra/dół tzn. że masz wbity bieg jałowy (aka "luz"). Sprawdziłem w etce i na allegro, w leonie 5F ten element jest plastikowy (zdjęcie pożyczone z allegro):
Obrazek

Z punktu precyzji wbijania biegów kluczowe znaczenie ma właśnie idealnie wyregulowanie cięgna odpowiadającego za wybieranie osi zmiany, czyli tego właśnie które jest podłączone do waszej plastikowej dzwigni. Oczywiście regulować sobie możesz ale dość szybko dotrzesz do granicy w której precyzja plastiku okaże się niewystarczająca.

Co do samej regulacji. Te sprężynki to mechanizm zaciskający plastikowe łapki na gwincie śruby cięgna - chodzi tylko o to aby połączyć ze sobą 2 patyki w sposób który daje możliwość lekkiej regulacji (krótsze/dłuższe). Gość ściskając sprężyny rozłącza końcówkę cięgna od śruby (śruba to to co się rusza jak ruszasz gałką zmiany biegów). Przekręcając ją - blokuje ją w położeniu ściśniętym, ot cała filozofia.

Tu na co zmieniłem:
- Podkładka zabezp.: N90815903 (2 szt.)
- Dzwignia zwrotna: 1J0711202J (1 szt.) (1J0711203F + 1J0711550, bez blokady cięgna i zawleczki)
- Panewka: 1J0711067L (2 szt.)

Potrzebna jest jeszcze końcówka cięgna czyli ten mechanizm blokujący ale tą właśnie kupiłem złą i później zamawiałem jeszcze raz inną więc nie chcę podawać błędnego numeru.
TeddyBB
Sport
Sport

Postprzez Rychu » 9 listopada 2015, 15:56

Przymierzam się do wyregulowania tej skrzyni samodzielnie tak jak na tym filmiku od Daniel28 http://vimeo.com/6881683
Patrzyłem dzisiaj pod maskę. Te sprężynki ładnie się ściskają i blokują ale ten bolec czarny zakrzywiony który trzeba przekręcić o 90 stopni jakoś nie blokuje mi skrzyni. Ten mechanizm metalowy chodzi mi ładnie jak na filmiku góra-dół, ale jak mam go wcisniętego i przekręcam bolec to przekręca się on tylko o jakieś 70 stopni i nie blokuje tego mechanizmu. Czy ktoś może coś podpowiedzieć? :)
Jaki jest patent na zdjęcia osłony wajchy od skrzyni biegów? Na necie jest pełno filmików do golfa 4 i 5 i innych VW. Czy u nas powinno się podważyć tą błyszczącą obramówkę czy ten zewnętrzny plastik do okoła błyszczącej obramówki? Próbowałem to dziś podważać rękami, ale nie idzie. Musze wziąć śrubokręt płaski, tylko co nie wiem co konkretnie podważyć.
Rychu
Sport
Sport

Postprzez TeddyBB » 9 listopada 2015, 19:59

Czyli zwolniłeś sprężynki i nie wyregulowałeś później biegów bo ci się nie udało zablokować skrzyni oraz zdjąć ramki z mieszka? Biegi ci się jeszcze wbijają?
Bolec blokujący skrzynię - naciskasz wybierak i wciskasz bolec w kierunku skrzyni a następnie przekręcasz w prawo (do góry), jeśli się nie blokuje to z wyczuciem popuszczaj i naciskaj wybierak cały czas lekko próbując przekręcić bolec.
Co do mieszka, nie wiem czy tak samo jest 5F jak 1P ale trzeba najpierw podważyć i zdjąć chromowaną ramkę (tylko nie śrubokrętem bo porysujesz, kup sobie ściągacze do tapicerki). Następnie pod mieszkiem trzeba wymacać "uszy" zaczepów, powinny być w 3 miejscach - po bokach oraz od tylniej strony. Trzeba te uszy odgiąć w kierunku gałki biegów (do środka) jednocześnie próbując podnieść całą tą ramkę na którą jest naciągnieta skóra.

Bawcie się, ale taką regulację to pewnie leonach 3 w ASO robią jaką pierwszą rzecz jak ktoś zgłasza problem z biegami.
Czego wam jednak nigdy nie zrobią to nie wymienią wam dzwigni zwrotnej na metalową, to musicie sobie zrobić sami. Prędzej wymienią wam skrzynię na nową niż dadzą tą dzwignię, taka politka aso. Także czekam na pierwszego śmiałka który wymieni sobie tą dzwignię.
TeddyBB
Sport
Sport

Postprzez Rychu » 9 listopada 2015, 23:45

TeddyBB napisał(a):Czyli zwolniłeś sprężynki i nie wyregulowałeś później biegów bo ci się nie udało zablokować skrzyni oraz zdjąć ramki z mieszka? Biegi ci się jeszcze wbijają?

Spokojnie, tą sprężynkę tylko zwolniłem żeby zobaczyć jak to działa i od razu ją wróciłem do pierwotnej pozycji.

TeddyBB napisał(a):Bolec blokujący skrzynię - naciskasz wybierak i wciskasz bolec w kierunku skrzyni a następnie przekręcasz w prawo (do góry), jeśli się nie blokuje to z wyczuciem popuszczaj i naciskaj wybierak cały czas lekko próbując przekręcić bolec.

Dzięki! Ja dociskałem wybierak na maxa i dopiero potem próbowałem bolcem. Pewnie dlatego się nie blokowała.

TeddyBB napisał(a):Co do mieszka, nie wiem czy tak samo jest 5F jak 1P ale trzeba najpierw podważyć i zdjąć chromowaną ramkę (tylko nie śrubokrętem bo porysujesz, kup sobie ściągacze do tapicerki). Następnie pod mieszkiem trzeba wymacać "uszy" zaczepów, powinny być w 3 miejscach - po bokach oraz od tylniej strony. Trzeba te uszy odgiąć w kierunku gałki biegów (do środka) jednocześnie próbując podnieść całą tą ramkę na którą jest naciągnieta skóra.

Dobry hint ze ściągaczami. Zamówiłem z alledrogo za 30zł razem z przesyłką. Na przyszłość do innych rzecz też się przydadzą. Pokombinuję i dam znać jak to wyszło.

TeddyBB napisał(a):Bawcie się, ale taką regulację to pewnie leonach 3 w ASO robią jaką pierwszą rzecz jak ktoś zgłasza problem z biegami.

Haha. Dobre. Mi powiedzieli, że w innych Leonach też tak działa i palcem nie kiwnęli.
Rychu
Sport
Sport

Postprzez TeddyBB » 10 listopada 2015, 07:44

Rychu napisał(a):Dzięki! Ja dociskałem wybierak na maxa i dopiero potem próbowałem bolcem. Pewnie dlatego się nie blokowała.

Wybierak musi zostać wciśnięty tylko gdzieś na 1/3 do 1/2 wysokości, napewno nie jest położenie "na samym dole".

Jak już będziesz po regulacji to nie zapomnij odblokować tego bolca ZANIM odblokujesz lewarek. Próba wbicia biegu na zablokowanej skrzyni może skończyć się uszkodzeniem tego plastikowego bolca.
TeddyBB
Sport
Sport

Postprzez daniel28 » 10 listopada 2015, 09:31

Popsuje wam humor. Chciałem wyregulować tak jak pisał TedyBB. Trafił się kolega specjalista od skrzyń i sprawdził mi wszystko. Powiedział , że tam nie ma co regulować bo biegi wybiera idealnie. Problem czuć w skrzyni ale bez rozbierania nic się nie da potwierdzić.
Więc serwis - skrzynia rozebrana - do wymiany synchronizatory, koła zębate. Proponuje dobry serwis i niech naprawia tą padline, która nie przejechała nawet 30 tyś km.
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez Rychu » 11 stycznia 2016, 18:42

Teddy, a czym blokujesz lewarek? Ja jeszcze nie dopasowywałem niczego. Gościu na filmiku ma wiertło "5"?

Daniel, spróbować regulacji zawszę mogę, to nic nie kosztuje. Szczerze to mam nadzieje ze pomoze.

-- 11 stycznia 2016, 19:40 --

Jestem po regulacji i smarowaniu (nie wiem co smarowali, odpowiadali tylko ogólnie że "skrzynię") w Gdyni u Plichty. Musze przyznać, że bardzo miła obsługa jest tam w serwisie. Pani bardzo ładnie zabezpieczyła wnętrze Leona stretchem i folią (kierownice, wajchę od biegów, podłogę i fotel). W Gdańsku nie robili tak.

Jeżeli chodzi o efekty regulacji to pojeździłem dziś trochę i niestety nie czuję się zaspokojny :-( Odczuwam pewną poprawę, ale jest ona bardzo bardzo minimalna. Nie wiem, może faktycznie te skrzynie po prostu tak chodzą. Jeszcze za jakiś czas pojadę pojeździć w wolnym czasie demówkami dla porównania.
Rychu
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 11 stycznia 2016, 23:23

Gdansk Ci tego nie zrobil?:O Mi Gda zrobil i po dzis dzien jest extra.
P. S. Mam gdzies mila obsluge u Plichty(tez u nich bylem) i nadskakiwanie skoro nic nie potrafia porzadnie zrobic(zepsuli glosnosc przy wysokich predkosciach po "poprawie trzeszczenia plastikow" a skrzynia "ten typ tak ma") i mydla tylko oczy... I w zyciu do nich juz nie pojade
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez daniel28 » 11 stycznia 2016, 23:52

Rychu Jedź do dobrego serwisu i niech rozbierają skrzynie !!!!! Regulacja to tylko lekarstwo na chwilę. Widziałem moje koła zębate i inne części skrzyni - choć się na tym nie znam, to widać gołym okiem wade - odlew elementów, tak jak by przekoszone .... najprościej tłumacząc.
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez Rychu » 12 stycznia 2016, 21:03

No wlasnie w Gda mi nie zrobili bo ten typ tak ma. W gdyni chociaż chciało im się wyregulować
Gdzie macie na myśli pisząc dobry serwis? Prócz trójmiasta to najbliżej mi do Torunia, ale nie zostawię tam samochodu na dłużej. W ogóle boję się im dawać moją skrzynię rozbierać, bo właśnie mogą jeszcze pogorszyć, a tego nie chcę :-) Z drugiej strony nie chcę jeździć do końca z tą skrzynią. Jak żyć? Ile czekałeś jak Ci skrzynię rozbierali?
Rychu
Sport
Sport

Postprzez daniel28 » 12 stycznia 2016, 22:45

Czekałem ponad półtora miesiąca. Wiem, że naprawa skrzyni to ryzykowna sprawa, ale musisz spróbować i zaryzykować.
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez Rychu » 12 stycznia 2016, 22:59

Byłeś półtorej miesiąca bez samochodu? Seat dał Ci zastępczy w ramach gwarancji?
Rychu
Sport
Sport

Postprzez daniel28 » 12 stycznia 2016, 23:36

Auta zastępczego nie dali, bo wszystkie wypożyczone. Słabo trochę, ale akurat mogę obejść się bez auta bo mi nie jest tak potrzebne, jedynie dla przyjemności i zabicia czasu :-P Ale jak ktoś nie może funkcjonować bez samochodu, to już nie ciekawie. Ogólnie to nigdy z tym problemu nie było, podczas zgłaszania usterki przez telefon, zawsze byłem pytany o zastępcze i miałem go zawsze, tylko w tym jednym przypadku był problem, wszystkie zajęte. Po dwuch tygodniach dostałem telefon, że auto się zwolniło, ale podziękowałem, nie chciało mi się po nie jechać 100 km :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez szczeslaw » 13 stycznia 2016, 10:39

daniel28, z ciekawości - samochód zastępczy odpłatnie? Bo u Lellka (przynajmniej w VW i Seat Centrum Wrocław) nie ma innej opcji. I to po cenach wyższych, niż normalnie w wypożyczalni.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez Rychu » 13 stycznia 2016, 10:55

Daniel - jest gdzies watek o Twojej skrzyni na forum żebym mógł sobie poczytac? A jak nie to moglbys zdradzic gdzie robiles skrzynię i czy powiedzieli Ci co bylo konkretnie robione?
Rychu
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 13 stycznia 2016, 12:03

Rychu, jest cały wątek o problemach ze skrzyniami - "Skrzynie do 5F i ich problemy" (viewtopic.php?f=87&t=45303). Jest tam opisany również problem Daniela i jego rozwiązanie.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez Pekal79 » 22 marca 2019, 16:39

Cześć
Dawno mnie nie było może i dobrze bo nic się nie działo. Odnawiam temat bo sprawa dotyczy brakującej 2 i czasami ciężko wchodzącej jedynki
Inne biegi wchodzą dobrze. Przy próbie wbicia dwójki mam charakterystycze uczucie "miękkości". Nic nie przeskakuje jak w innych biegach. Gałka ciężko i gładko się przesuwa a bieg oczywiście ni wchodzi. Zaraz po tej operacji muszę "szukać" innych biegów. Bo wrzuceniu na luz, jedynka wchodzi ciężko ale tylko za pierwszym razem. Później reszta biegów chodzi normalnie do momentu kiedy znowu nie spróbuje z 2. Linki były regulowane. Z mechanizmem gałki ponoć wszystko ok. Jeden mechanik sugerował wybierak ale to jeden z wielu. Ogólnie co mechanik to inna opinia a nie chce wbijać się w koszt wymiany skrzyni jak to jakaś pierdoła
Pekal79
Stella
Stella

Auto: LeonII
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez bzykofm » 22 marca 2019, 22:20

Bardzo podobny problem był w 1P w "Będzie pan zadowolony."
Może to coś naprowadzi.

https://player.pl/playerplus/programy-o ... 8E01,80261
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-