Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ogrzewanie w trybie auto.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Ogrzewanie w trybie auto.

Postprzez Jos » 6 stycznia 2016, 12:46

Witam,

Ostatnio jechałem żony leonem i zauważyłem że ma włączoną klimatyzację. Powiedziala że włącza ac na auto żeby samochód automatycznie dogrzewał do wybranej temperatury.

Wydaje mi sie że wcześniej tak jak w innych autach w zime można było jezdzić bez ac wystarczyło ustawić temperaturę i tryb auto i samochód po nagrzaniu silnika włączał nawiewy i szybko dogrzewał wnętrze do wybranej temperatury. Teraz nawiewy milczą również po nagrzaniu silnika, a ciepłe powietrze ledwo sączy sie z nawiewów. Dopiero po wskazaniu kierunków nawiewu zaczyna lecieć powietrze z konkrentych otworów ale wtedy włącza sie AC. Coś chyba nie tak. Wydaje mi się że kiedyś było inaczej.

Jak to wygląda u was? Czy ktoś miał taki problem?
Jos
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Ogrzewanie w trybie auto.

Postprzez Rychu » 6 stycznia 2016, 14:44

Ja mam na auto bez klimy i dobrze grzeje. Fakt - na auto rzadko słychać nawiew. Najczesciej jak troche wilgoc we wnetrzu wzrosnie to wtedy Leon zwieksza wentylacje i dopiero slychac jakis delikatny szumek. Jak ustawisz jakies dmuchanie kierunkowe (na nogi, na twarz albo na szybe) to wiatrak troche przyspiesza.
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez michal99 » 6 stycznia 2016, 15:38

Ja zawsze jeżdżę na "auto". Klima włączona, "auto" włączone i reguluję tylko temperaturę. Wydaje mi się że przy niskim temperaturach szybciej dmucha ciepłym powietrzem (chyba że to tylko moje błędne odczucia) przy klimie włączonej. Szybciej też odparowuje szyba.
michal99
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez old_school_baby » 7 stycznia 2016, 18:50

u mnie auto i bez klimy i grzeje ładnie
klima ma osuszacz dlatego też szybciej przednią szybę ogarnia z odparowania :) ale czy grzeje? na logikę biorąc to klimatyzacja jak lodówka - tylko chłodzi, a więc z klimą czy bez powinno nagrzewać tak samo
old_school_baby
Signo
Signo

Auto: Leon 3 FR ST
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez pinkibass » 7 stycznia 2016, 20:16

Jos - sprawdź profil działania ogrzewania/klimatyzacji.
Na profilu łagodnym przy ustawieniu AUTO faktycznie dmucha słabo, ale już przy zmianie na średni wieje znacząco mocniej.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Kubeusz » 7 stycznia 2016, 21:13

old_school_baby napisał(a):klima ma osuszacz dlatego też szybciej przednią szybę ogarnia z odparowania

Tyle, że osuszacz w klimie jest wpięty w obieg czynnika chłodzącego i służy do odbierania z niego ewentualnej wilgoci. Szybę osusza suche powietrze, które stało się suche bo zostało przewiane i oziębione przez zewnętrzną powierzchnię zimnego parownika po procesie rozprężenia czynnika i spadku temperatury (niższa temperatura == niższa "pojemność" powietrza na wilgoć). Wieje "suchsze" powietrze, a wilgoć jaka w nim była przed chwilą spływa po parowniku, do rureczki i pod auto a z resztek tej wilgoci robią się grzyby i dlatego czasem wali szmatą. To tak w skrócie ;)

Dlatego niektórzy polecają po intensywnym używaniu klimy w lato wyjść z auta i puścić full ogrzewanie żeby ciepłe powietrze osuszyło z wilgoci ile się tam po drodze napatoczy i dało mniejszą szansę na rozwój grzyba w środowisku wilgotnym.
Kubeusz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 3 ST FR

Postprzez astm » 8 stycznia 2016, 09:14

Z tego co słyszałem w nowszych autach system nie zawsze włącza sprężarkę klimatyzacji przy niskich temperaturach, aby oszczędzać paliwo. Chłodne powietrze zapewnia "zima". Podobno ustawienie klimatyzacji w tryb "auto" skutkuje automatycznym dozowanie ciepłego powietrza. I coś w tym jest ponieważ z moich obserwacji wynika, że dopóki silnik jest zimny dmuchawa ledwo działa, aby nie dmuchać zimnym powietrzem. Intensywność nadmuchu wzrasta wraz ze wzrostem temperatury silnika. Po nagrzaniu silnika dmucha z max. siłą, aby jak najszybciej nagrzać wnętrze, a potem znów spada do poziomu, który pozwala utrzymać ustawioną we wnętrzu temperaturę. Oczywiście możemy sterować w siłą i kierunkiem nadmuchu ręcznie.
Zastanawia mnie, tylko jedno. Skoro A/C jest ustawiona na ON, a sprężarka nie działa (podobno) to jak jest ze zmatowaniem układu klimatyzacji w zimie?
Ktoś wie?
astm
Stella
Stella

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez Kubeusz » 8 stycznia 2016, 11:40

W wątku obok:
viewtopic.php?f=87&t=54312&view=unread#p629380

jest info, że w instrukcji jest napisane, że poniżej +3st sprężarka się nie załączy.
Kubeusz
Signo
Signo

Postprzez miroA3 » 8 stycznia 2016, 16:05

Kubeusz napisał(a):że poniżej +3st sprężarka się nie załączy.

to nie jest tak,
mniej wiecej od 2003 roku sprezarka w samochodach grupy VAG dziala zawsze.
przy silnikach ulozonych poprzecznie ( tak jak leon 5F ) pierwsze byl golf 5 i audi a3 8p w 2003roku

sprezarka w trybie eco dziala na biegu tak zwanym zerowym/jałowym, przy zbyt niskiej temperaturze zawor nie przelaczy i nie chlodzi,
ale sie kreci, napedzana jest caly czas, tym samym paskiem co alternator, mozecie to zobaczyc otwierajac maske...

sterowana jest zaworem elektromanetycznym, prace zaworu/sprezarki mozna podejrzec pod vcds, albo w grupach klimatyzacji, albo samego silnika.
nie ma sie co rozpisywac, bo wszystko to zostalo juz napisane nascie razy w tematach o 1p i autach pochodnych golfa 5 i wyzej >

Jako ze pracuje caly czas to bardzo wazne jest aby caly czas byl czynnik w ukladzie, bo sprezarka jest smarowana
Czesto ludzie zaniedbuja to w okresie zimowym, czy w autach pokolizyjnych, potem okazuje sie ze sprezarka do wymiany..

sprezarka jesli chlodzi to pracuje zaleznie od obciazenia i potrzeb, raz moze byc to 10 a raz 3
a jak wcisniecie gaz to wylacza sie na chwile calkowicie, po to zeby nie bylo strat mocy,
mozna przy podpietym vcds naciskac gaz, ladnie widac jak sprezarka zmniejsza/zwieksza obciazenie ( oczywiscie przy sprzyjajacych warunkach pogodowych )

itd
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez EmJot » 8 stycznia 2016, 16:48

miroA3 napisał(a): mniej wiecej od 2003 roku sprezarka w samochodach grupy VAG dziala zawsze.(...)

Jak mawiał Klasyk: " Aaa… mądrego to i przyjemnie posłuchać." ;-) Ale pamiętaj o PL fontach miroA3, bo admin czuwa ;-)
EmJot
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez rafko1 » 8 stycznia 2016, 17:13

Poza tematem w moim leonie na gwarancji była dobijana klima, brakowało czynnika.
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez Kubeusz » 8 stycznia 2016, 21:39

Przyznaje, ta konstrukcja sprezarki byla mi nieznana:
http://www.laser-sinex.pl/auto-klimatyz ... netycznym/

Wyglada na gorsza niz moja stara w Oplu z 2001, ktora od biedy mozna po prostu wylaczyc. A tu w Seacie jak zejdzie czynnik z ukladu to najlepiej stanac i auto na lawecie do warsztatu zawiezc...
Kubeusz
Signo
Signo

Postprzez B3N » 11 stycznia 2016, 00:10

Przeczytałem info od miroA3 , potem artykuł od Kubeusza i powiem tak:
"Czyli qrwa co, według tego co powiedzieliście i napisaliście, między bajki można włożyć pieprzenie redaktorów magazynów o tym, że należy w zimie używać klimatyzacji, żeby wszystko się tam smarowało , itd" ? Z tego wynika, że to się smaruje i działa cały czas. Trace wiarę do tych motoryzacyjnych czasopism ...ehhhh.
Oczywiście tylko te modele które mają owe typy sprężarek. A z tego co tu piszecie, że od 2003 to pewnie wszystkie już to mają. Czyli wnioskuje, że w gazetach itd, piszą bzdury. Dobrze rozumiem?
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Pik » 11 stycznia 2016, 10:57

Sporo firm stosuje nadal sprężarki ze sprzęgłem.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez rafko1 » 11 stycznia 2016, 19:09

Normalne jest ,że przy auto klimie sprężarka głośno pracuje"brzęczy"?
rafko1
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 12 stycznia 2016, 12:31

rafko1 napisał(a):Normalne jest ,że przy auto klimie sprężarka głośno pracuje"brzęczy"?

Według mnie nie. Według Seat Centrum Wrocław oczywiście tak :D
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez rafko1 » 12 stycznia 2016, 15:19

Byłem z tym brzęczkiem w aso powiedzieli, że komuś zmienili sprężarkę na nową i było to samo.
rafko1
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne