Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Postprzez wsowa » 27 stycznia 2016, 23:31

Mam Leona z kamerą od 3 miesięcy i się przyzwyczaiłem na tyle, że jak jest brudna to się denerwuję, że nie widzę co jest za mną.
Dla mnie kamera ma jedną podstawową zaletę: widzisz niskie przeszkody na których możesz sobie otłuc zderzak. Ponadto zwyczajnie pomaga w parkowaniu i uzupełnia czujniki. Ja zazwyczaj jak cofam rzucam tylko okiem na kamerę czy nie ma jakiejś dziury, studzienki, donicy itp, a później już jadę na lusterkach i czujnikach.

Co do jakości to w dzień dla mnie jest ok. W nocy też jest ok bo podświetlenie tablicy (a może światło cofania?) oświetla na tyle, że widać. Podobnie w deszczu, śniegu itp. Zaznaczam, że to nie jest obraz HD i po ciemku widać trochę szumów, ale chodzi o to, żeby było widać przeszkody, a nie żeby była kosmicznie zajebista jakość obrazu. Zgadywać mogę że kamerka ma rozdzielczość VGA (640x480 px).
Problem pojawia się jak samochód jest brudny, bo wtedy w kamerce nie widać nic lub prawie nic. I to nie jest tak, że jest lekko przykurzony i już nic nie widać. Nie. Auto jest konkretnie upieprzone i nadaje się do mycia. Traktuję to jak czujnik brudności. Jak obraz się robi nieczytelny to definitywnie czas na mycie :)
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez Kubeusz » 27 stycznia 2016, 23:33

edmondo napisał(a):Mi własnie nie leżą za bardzo te akcesoryjne, montowane w salonie, dlatego zastanawiałem się czy dokładać.

No to odpuść sobie na początku te dokładane, zobaczysz jak tam ta kamerka i najwyżej pojedziesz dołożyć te na zderzak. I po kłopocie.
Kubeusz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 3 ST FR

Postprzez soolek » 27 stycznia 2016, 23:41

Raczej dołożę od razu, bo widzę opinia z forum potwierdza moje osobiste doświadczenia z krótkiej jazdy testowej + "kilku" dni testowania tego bajeru w innej marce, więc jakoś będę musiał przeboleć " nie ori" czujniki.
soolek
Signo
Signo

Auto: 5F FR ST

Postprzez piorun » 28 stycznia 2016, 09:30

A czy dźwięk z czujników można zupełnie wyłączyć lub ściszyć do minimum? I jak ma się wtedy wizualizacja z OPS do kamery cofania?

Niestaty ale żaden z testowanych przeze mnie Leon'ów nie był wyposażony w taki komplet...
[edit] Ok, znalazłem w końcu filmik na youtube obrazujacy działanie pełnego zestawu

Podejrzewam, że wszystko jest kwestią przyzwyczajenia, dla mnie osobiście kamera cofania to idealne i wystarczające rozwiązanie (aczkolwiek ta w Leonie jest zamontowana dosyć nisko, więc 100% pewności będę miał zapewne dopiero po odbiorze auta)
piorun
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 5F

Postprzez Vampire1984 » 28 stycznia 2016, 09:41

edmondo napisał(a):Nie wiem, czemu wyjeżdżasz z cofniętym licznikiem, klepaniem itd. (może jakieś kompleksy), ale w cenie nowej Cupry z jakimś tam doposażeniem można znaleźć zajebiste BMW z Premium Selection (sprawdzone na prawie własnej skórze).

Pare lat temu(ba i do dzis!) chorowalem na e39/530i z pakietem M z DE za min 6k EUR ale stanelo na Leonie bo raty kredytowe tylko o pare stow mniejsze niz teraz mam.
Podalbys jakies przyklady czy linki takiej bmwicy z PS w cenie do 150tys?
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez soolek » 28 stycznia 2016, 10:23

Aktualnie żadnych konkretnych linków nie mam bo nie szukam, ale w rodzinie/u bliskich znajomych takie zakupy zostały zrealizowane, więc można. W zależności od własnych potrzeb oczywiście.

Tak na szybko w necie widać np. coś takiego:
limuzynka
http://allegro.pl/bmw-535ix-lift-xdrive ... 71926.html

tzw. 4 drzwiowe coupe
http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-4-42 ... ygd2L.html

albo dwójeczka z niby małym silnikiem, który jednak ma spory potencjał
http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-2-22 ... ygr3D.html

Albo niedawno jeden z Dealerów załatwił coś takiego w podobnych pieniądzach (auto nowe bez przebiegu ale pre-LCI)
http://i.imgur.com/2FcZllt.jpg
http://i.imgur.com/zSLgw0n.jpg
328i x-drive z m.in. navi pro, hih, adaptive xenon, sportowy automat ...

Tak więc nie taka bieda...

-- 28 sty 2016, o 11:23 --

Albo coś takiego jeszcze:
http://bmwuzywane.pl/samochod/Marka_BMW ... 44188.html
soolek
Signo
Signo

Postprzez Vampire1984 » 28 stycznia 2016, 10:29

Przepraszam Cie bardzo ale albo ktos kupuje klase C i patrzy tylko na ta klase albo patrzy tylko kwoto to wtedy i klase D E F no i moze nawet G wyhaczyc a nie tu wklejasz klase srednia potem 2xcoupe a na koncu 3xx ktora jest w klasie a4ki a nie a3ki
To 328 to do 150 tys zł? Za tyle to 1ki sie nie kupi z navi xenonami itd
P.S. Literkowo klasy nie mam na mysli marki MB a klasy ogolne samochodow osobowych
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez maciek89 » 28 stycznia 2016, 10:29

Ale to żadne premium selekszyn tylko zwykłe wypierdziane używki z niewiadomą przeszłością, tylko z opisem "JAK SALONOWY". Poza tym i o premium selection się nasłuchałem sporo. :-D Pic na wodę, fotomontaż. Mając 100-150 tys to ja się po stokroć wolę zdecydować na nówkę plebejskiej marki niż podleczyć kompleksy fajnym znaczkiem, kupując używkę. 4 lata gwarancji, 4 lat assistance... Sorry, ale dziękuję za używki. :) Kupię sobie betę jak będzie mnie stać na prawdziwą i brand new, czyli wtedy gdy 250-300 tys nie będzie problemem, ale oczywiście różni ludzie mają różne podejście. U nas popularne jest kupowanie używek premium zamiast nowych aut klasy średniej, ale na szczęście podejście ludzi się zmienia. I bardzo dobrze, bo teraz samochody są co raz bardziej jednorazowe- choćby od 2.0 turbo BMW, które podrzuciłeś warto się trzymać z daleka, bo te motory ostatnio padają jak muchy. Póki masz gwarancję- średnio Cię to obchodzi, jeśli jej już nie masz- masz problem.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Vampire1984 » 28 stycznia 2016, 10:33

Tak jak maciek pisze pic na wode fotomontaz.
Nowka 428xdrive z takim wyposazeniem co ten salon oferuje to jest za 2x tyle. Wierzysz w bajki ze samochod z przebiegiem 5tys stracil na wartosci 50% i ktos go tak sprzedaje? :D . Przykladow moge pomnozyc i w 10 min pokonfigurowac kazdy wklejony samochod i zobaczysz ze cena nowego ZNACZACO odbiega od tych z linkow wiec cos musi byc nie halo z takimi samochodami
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez soolek » 28 stycznia 2016, 10:39

Nie wiem jak Ty kupujesz auta, ale ja jak zaczynałem szukać kolejnego auta to mi się zawsze diametralnie zmieniało w trakcie, więc tak, takie porównania są dla mnie normalne.
Bo np. teraz miałem po kosztach kupić jakiegoś 4 letniego Focusa wersja bida za circa 35 tysi. Z tego przeszło na nową Kię Ceed kombi (bo może jednak coś nowego) - tak aby się turlało za jak najniższe pieniądze (około 55 tysi) a zakończy się chyba na 150konnym Leonie z jakimś tam sensownym wyposażeniem za ok. 80 tysi.
U mnie to prawie zawsze tak wygląda, więc rozważając np. Cuprę to wcale bym się nie zdziwił, gdybym zakończył np. na 535i. Ten typ tak ma.

To 328 powyżej 150 ale niewiele. Dokładnie się nie chciał przyznać, ale auto roczne bez przebiegu przedliftowe, mimo że polifty już w salonach stały.
soolek
Signo
Signo

Postprzez Vampire1984 » 28 stycznia 2016, 10:46

Ja siedzialem w klasie A B C D oraz w suvie i w zadnym dobrze i swojo sie nie czulem jak w klasie C, dlatego poki nie uzmyslowilem sobie ze tylko w kompaktach sie dobrze czuje(mniejsze za male duze za duze) to fakt szukalem roznych klas samochodow. Ale tu nie rozchodzi sie ile klas rozwazamy a to ze piszemy na forum Leona ktory jest w klasie C i nijak mozna go porownac do klasy C premium(tak kwoto, wyposazeniowo czy wykonczeniowo) a tym bardziej do D czy wyzszych. Wiec trzymajmy sie kompaktow w dyskusji.
Dla nie tracenia czasu okresl kwote i konkretna klase w ktorej najlepiej sie bedziesz czuc to ulatwi poszukiwania bo tak sie nigdy nie zdecydujesz i bedziesz latac od ogloszenia do ogloszenia od salonu do salonu.
Od siebie powiem i wiedzac ze Ty juz masz/miales e46 ze gdybym mial 150 kola to bym sprobowal poszukac czegos z nowki jedynki lub uzywanej kilkuletniej i bardzo dobrze sprawdzonej 3ki, ewentualnie nowej audi a3(dobrze wyposzonej) poprzez a4
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez soolek » 28 stycznia 2016, 10:50

Panowie, ja nikogo nie przekonuje, że ma sobie kupić 2-letnią Beemkę zamiast nowego Seata.
Ale ludzie tak robią i mają ku temu swoje przesłanki.
Sam jestem najlepszym przykładem na to, że pogląd na te sprawy potrafi się zmienić.

Co kto lubi.

A linki mówię, że wrzuciłem na szybko z allegro, co można kupić. Po ofertę Premium Selection najlepiej się wybrać do salonu.

Zresztą chyba odbiegliśmy dość mocno o tematu, więc może wystarczy.

-- 28 sty 2016, o 11:50 --

Ja już segment określiłem. Najbardziej odpowiada mi D (3er, A4, Passat). Wyżej już dla mnie za dużo, za komfortowo.

Aktualnie celuję tylko w C. Leon od początku był faworytem, bo po prostu mi się podoba.

A 150 kafli na razie nie mam na wydanie, więc problem z głowy.
soolek
Signo
Signo

Postprzez Vampire1984 » 28 stycznia 2016, 11:07

Aaa to zapomnij o moim pw do Ciebie jesli 150 to za duzo:). W takim razie zostaje Leon:)jesli chodzi o nowki albo kilkuletnia klasa D( F30 albo B8)
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez soolek » 28 stycznia 2016, 11:11

Teraz będzie Leon. To raczej pewne.
soolek
Signo
Signo

Postprzez ajej87 » 28 stycznia 2016, 11:52

Wracając do tematu - można ściszyć głos z czujników mając OPS.

Ja bym jednak na Twoim miejscu sam sobie auto cfg i skorzystał z rabatu na rocznik 2016 i nawet wynegocjował większy z dealerem.
Niektórzy są Ci auto sprowadzić dużo szybciej niż w ciągu 3 miesięcy. Ja miałem do odebrania po niecałych dwóch. Jak coś to PW.
ajej87
Signo
Signo

Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez soolek » 28 stycznia 2016, 12:06

Jak zacznę sam konfigurować to mi cena na pewno wzrośnie, bo nabiorę tego i owego a poza tym trzeba czekać.
Jakieś tam znajomości też uruchomiłem, więc raczej cenę bym miał dobrą za własny config, ale dzięki.
Jak coś, to się na pewno odezwę.
soolek
Signo
Signo

Postprzez piorun » 1 lutego 2016, 14:52

Pytanie do osób posiadających zarówno OPS jak i kamerę cofania... Jak to się sprawdza w praktyce? Pytam, gdyż z różnych filmów dostępnych w internecie widzę, iż wizualizacja z czujników zasłania sporą część widoku z kamery. Jak dla mnie jedno gryzie się z drugim, ale może w rzeczywistości sprawuje się to znacznie lepiej?
piorun
Signo
Signo

Postprzez ajej87 » 1 lutego 2016, 15:01

piorun napisał(a):Pytanie do osób posiadających zarówno OPS jak i kamerę cofania... Jak to się sprawdza w praktyce? Pytam, gdyż z różnych filmów dostępnych w internecie widzę, iż wizualizacja z czujników zasłania sporą część widoku z kamery. Jak dla mnie jedno gryzie się z drugim, ale może w rzeczywistości sprawuje się to znacznie lepiej?

Szczerze to nie zauważyłem, żeby mi to kiedykolwiek przeszkadzało. Nawet nie wiem, czy nie jest tak, że jak ruszasz autem to zostaje sama kamera, a wizualizacja z czujników pojawia się tylko jak stoisz w miejscu... ?

W praktyce - sam bardziej ufam kamerze (+ lusterkom) niż czujnikom. Jak bym musiał przyoszczężdzić brałbym sam pakiet techno +, bez czujników. Z przodu czujniki mogłyby być bardziej czułe (albo uważam do tej pory zbyt bardzo i mi się nie włączają :P).
ajej87
Signo
Signo

Postprzez piorun » 1 lutego 2016, 15:16

Chodzi o to, że OPS to część pakietu COMFORT+, a biorąć sam FA i podgrzewane stołki (a te tylko jako część pakietu zimowego) i tak wychodzi drożej...
[edit] Generlanie mam jakąś awersję do czujników, być może wynika to z przyzwyczajenia do samej kamery cofania a "pipczenie" w samochodzie małżonki tylko mnie rozprasza... Co do przodu to kiedyś przez chwilę jeździłem O3, w której to przednie czujniki doprowadzały mnie do @#$%&,
Ot, sam sobie chyba generuję problem z niczego
piorun
Signo
Signo

Postprzez Rychu » 1 lutego 2016, 16:35

Wiem, że się powtarzam, ale TA kamera przekłamuje. Nie "czuć" w niej w ogóle tylnych "rogów" samochodu. Czujniki już mnie parę razy uratowały jak patrzyłem tylko w kamerę. Kamera się bardzo brudzi zimą, a w nocy obraz jest (pożyteczny, ale) średni. Bez czujników JA nie używałbym tej kamery, bo bałbym się, że się w nią zapatrzę i byłoby bach.

OPS nakłada się jakoś w 1/3 na obraz z kamery i jak wiem, że z tyłu nie ma zupełnie żadnych przeszkód, ale są np. dziury to chowam OPS (jest guzik) bo przeszkadza.
U mnie czujniki z przodu działają dokładnie. Jak parkuję w ciasnych miejscach gdzie muszę zostawić z tyłu miejsce na przejazd, to pozwalają mi bezpiecznie podjechać na czerwone kreski do przodu.

Podsumowując: idealnie jest mieć OPS i kamerę, ale jeżeli miałbym wybierać to postawiłbym zdecydowanie na OPS.
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez baka1408 » 1 lutego 2016, 17:09

Tyle, że OPS jest dwa razy droższy od kamery. Jeżeli nie chcę brać OPS (bo jest dla mnie za drogi), to lepiej chyba brać samą kamerę niż nic? Wiadomo, że cofając tak czy inaczej głównie należy sprawdzać sytuację w lusterkach a kamerę traktować tylko jako pogląd dotyczący haków, dziur oraz samej odległości od przeszkody.
Poprzednio : VW Passat B7 2.0 TDI 190KM/432Nm
Aktualnie : Seat Leon Cupra 265 5F 2.0 TSI
baka1408
Stella
Stella

Auto: Cupra 5F

Postprzez Ocelot » 1 lutego 2016, 20:02

baka1408 napisał(a):Tyle, że OPS jest dwa razy droższy od kamery. Jeżeli nie chcę brać OPS (bo jest dla mnie za drogi), to lepiej chyba brać samą kamerę niż nic? Wiadomo, że cofając tak czy inaczej głównie należy sprawdzać sytuację w lusterkach a kamerę traktować tylko jako pogląd dotyczący haków, dziur oraz samej odległości od przeszkody.

OPS jest drogi. Według mnie jednak jest to najlepsza opcja jaką można dokupić do Leona pod względem jakości do ceny. OPS po prostu wymiata. Działa zawsze bezbłędnie i do tego zawsze wie kiedy się uruchomić - nigdy nie uruchamia się w korku, a zawsze uruchamia się kiedy rzeczywiście parkujesz.
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR

Postprzez baka1408 » 1 lutego 2016, 20:54

Ocelot napisał(a):OPS jest drogi. Według mnie jednak jest to najlepsza opcja jaką można dokupić do Leona pod względem jakości do ceny. OPS po prostu wymiata. Działa zawsze bezbłędnie i do tego zawsze wie kiedy się uruchomić - nigdy nie uruchamia się w korku, a zawsze uruchamia się kiedy rzeczywiście parkujesz.

Do kombi się zgodzę, ale brałbyś też OPS do hatchback'a? Przecież to króciutki samochód - obecnie w Passacie mam czujniki przód/tył, ale wiadomo, że w sedanie ciężko bez niczego z tyłu, natomiast wydaje mi się, że ten OPS to trochę przerost formy nad treścią dla takiego małego autka. Co prawda widziałem, że fajnie to działa i wizualizuje, ale jednak nie jestem przekonany.
Poprzednio : VW Passat B7 2.0 TDI 190KM/432Nm
Aktualnie : Seat Leon Cupra 265 5F 2.0 TSI
baka1408
Stella
Stella

Auto: Cupra 5F

Postprzez maciek89 » 1 lutego 2016, 21:52

Leon ST to też króciutki samochód, tak jak poprzedni Passat. Długie to jest Q7, albo A8 w langu, a nie średniaki. Ja w Swifcie miałem czujki i co w związku z tym? Panowie, nie bądźmy dziecinni. Jeden ma dłuższego, drugi ma krótszego, ale czujniki to wygoda. Gdyby były niezbędne do parkowania to byłyby w standardzie. Czy to w Fiacie 500, czy luksusowej limuzynie pt. Passat. :mrgreen:
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez ajej87 » 2 lutego 2016, 08:51

Pytanie z innej beczki, mając DSG i uaktywniając tryb sport w mode, nie muszę już skrzyni ciągnąc do siebie i uaktywniać trybu sport?
ajej87
Signo
Signo

Postprzez Cyanide » 2 lutego 2016, 09:08

ajej87, nie musisz, jak pociągniesz dźwignię to będziesz miał normalny tryb skrzyni biegów. Czasem tego używam, możesz np. utwardzić zawieszenie ale skrzynia nie ciągnie silnika pod czerwone pole.
Cyanide
Sport
Sport

Auto: Cupra 280

Postprzez soolek » 15 lutego 2016, 23:55

Panowie, jedno krótkie pytanie: czy gniazdo 12v w tunelu środkowym działa na stałe czy po kluczyku?
soolek
Signo
Signo

Postprzez Jos » 15 lutego 2016, 23:58

2014 - po kluczyku
Jos
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez soolek » 16 lutego 2016, 00:02

Dzięki.
Taką miałem właśnie nadzieję.
soolek
Signo
Signo

Postprzez ajej87 » 16 lutego 2016, 21:44

Cyanide napisał(a):ajej87, nie musisz, jak pociągniesz dźwignię to będziesz miał normalny tryb skrzyni biegów. Czasem tego używam, możesz np. utwardzić zawieszenie ale skrzynia nie ciągnie silnika pod czerwone pole.

Nie mając DCC, chyba nie ma różnicy w zawieszeniu między trybem normal i sport?
ajej87
Signo
Signo

Postprzez michal84 » 25 lutego 2016, 22:02

Pytanie,
czy fotele alcantara w HTB 5D FR MY2016 zawierają w sobie podłokietnik z tyłu z otworem do bagażnika czy trzeba podłokietnik zamówić osobno?
Sprzedawca we Wrocławiu nie jest pewny...
michal84
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR MY2016

Postprzez czapel » 25 lutego 2016, 22:21

Zawierają podłokietnik
czapel
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon Fr 5F

Postprzez Kubeusz » 26 lutego 2016, 08:43

michal84 napisał(a):Sprzedawca we Wrocławiu nie jest pewny...

Niezły sprzedawca...
Kubeusz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 3 ST FR

Postprzez emilsiwy » 1 marca 2016, 10:27

Nowy Seat Ateca posiada system traffic jam assist. Ciekawe czy w naszych leonach będzie można zaktualizować soft aby to tak samo działało.
emilsiwy
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez sdss » 1 marca 2016, 10:44

Brakuje tego, Superb 3 tez to ma.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez edward » 7 marca 2016, 22:19

Jako, że mój temat został przeniesiony do śmietnika muszę się poradzić Was odnośnie:
- system sound- warto do tego dopłacić czy różnica nie jest jakaś kolosalna? Odsluchiwał ktoś z i bez?
- DCC- czy znajdzie się ktoś, kto uważa, że do wersji FR jest to zbedny wydatek i warto tę kwotę przeznaczyć na coś innego?
edward
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR 1.8

Postprzez KAI » 7 marca 2016, 22:33

edward napisał(a):Jako, że mój temat został przeniesiony do śmietnika muszę się poradzić Was odnośnie:
- system sound- warto do tego dopłacić czy różnica nie jest jakaś kolosalna? Odsluchiwał ktoś z i bez?
- DCC- czy znajdzie się ktoś, kto uważa, że do wersji FR jest to zbedny wydatek i warto tę kwotę przeznaczyć na coś innego?

O DCC i Sound System jest już sporo na forum - prawy górny róg - szukaj.
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez ajej87 » 8 marca 2016, 10:20

edward napisał(a):Jako, że mój temat został przeniesiony do śmietnika muszę się poradzić Was odnośnie:

Jak przeczytasz ten temat wysuniesz dwa wnioski:
- nie warto dopłacać 1200zł do SS mając wersje FR (1 głośnik + subwoofer w bagażniku)
- warto dopłacić do DCC.

Natomiast ja zrobiłem zupełnie odwrotnie.

Ponieważ bardzo lubię niskie tony i jako, że miałem słabe audio w poprzednim aucie - postanowiłem dokupić SS, żeby potem nie żałować. I nie żałuję, gra świetnie, głębokim basem.

Autem na tor nie zamierzam jeżdzić, po zakrętach lokalnie > 100km/h też nie, dlatego nie dopłacałem 4k do DCC. Wielowahacz z tyłu pozwala zachować wystarczający dla mnie komfort.
ajej87
Signo
Signo

Postprzez edward » 8 marca 2016, 13:39

No to żeś pomogł :mrgreen: Przeczytałem wczoraj 15stron i doszedłem właśnie do takich wniosków jak napisałeś. Odsłuchiwałeś przed zakupem z tym systemem i bez? Z tym DCC też mi teraz namieszałeś dlatego, że od samego początku byłem na to nastawiony a teraz już sam nie wiem- nie mam nawet kiedy tego przetestować bo poprostu czasu brak. :?
edward
Stella +
Stella +

Postprzez szczeslaw » 8 marca 2016, 15:45

edward, bierz DCC bez namysłu. Tu nie chodzi o jazdę po zakrętach, tylko o komfort, który z DCC jest znacznie wyższy. FR jest po prostu twardy i na polskich drogach na co dzień jednak daje się to troszkę we znaki. O ile mi nie przeszkadza sama twardość zawieszenia, o tyle już mojej żonie trochę tak (zwłaszcza, jak była w ciąży). Mi najbardziej przeszkadza to, że twarde zawieszenie powoduje skrzypienie plastików i ogólnie sposób pracy zawieszenia powoduje, że zawsze się boję, że coś się urwie na nierównościach (wiem, że tak się nie stanie, ale i tak mocno zwalniam ;) ). Samochód z DCC dużo lepiej wybiera nierówności.
Co do SS nie wypowiem się - nie słuchałem. Wiem natomiast, że mi w zupełności wystarcza seria. Bas jest dla mnie w sam raz i jest go wystarczająco dużo. Ale od razu dodam, że słucham głównie metalu i rocka w ustawieniach flat (takie zboczenie audiofila). Jeżeli ktoś lubi dużo basu i/lub słucha np. techniawy, to subwoofer może się przydać. Mi bardziej chodzi o to, żeby bas był czysty, a jego uderzenie punktowe i dobrze kontrolowane i oczywiście w serii mogłoby być lepiej, ale jak na seryjne audio w kompakcie jest naprawdę bardzo dobrze.
Z audio jest o tyle problem, że każdy ma inny gust, więc ciężko coś doradzić. Jednak najlepiej by było, gdybyś sam wybrał się do jakiegoś salonu, gdzie będziesz mógł porównać audio z i bez SS, na swojej muzyce, bo od jej rodzaju też dużo zależy w wyborze audio (dokładnie tak samo, jak w audio domowym).
Moje typy: do techniawy i jej pochodnych oraz współczesnego popu SS może się przydać, do rocka, metalu, klasyki, jazzu, bluesa itp. nie widzę takiej potrzeby. Ale jeszcze raz mówię - to tylko mój gust.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez janek1988 » 8 marca 2016, 17:45

Twardy? Czy ja wiem. Mam co prawda wielowachacz z tyłu ze względu na 1.8 silnik, ale nie powiedziałbym, że jest twardy. Jeżdzę na 17 calowych felgach bez DCC i jak dla mnie jest sztywno i sprężynie, ale w żadnym wypadku nie twardo. Właśnie wolałbym aby było twardziej, mimo że moje poprzednie auto to był bujakowóz na zakrętach - Nissan almera n16 hatchback.
janek1988
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez ajej87 » 8 marca 2016, 19:48

Ja mam podobą opinie co właśnie kolega wyżej - jest sztywno, ale nie twardo.
ajej87
Signo
Signo

Postprzez KAI » 8 marca 2016, 20:33

No ale mimo wszystko lepiej mieć DCC niż nie mieć ;)
A SS to bardziej bajer - chyba, że komuś zależy i ma na tyle dobre ucho żeby to docenić - jak kolega ajej87
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez boban » 8 marca 2016, 21:33

ajej87 napisał(a):

Jak przeczytasz ten temat wysuniesz dwa wnioski:
- nie warto dopłacać 1200zł do SS mając wersje FR (1 głośnik + subwoofer w bagażniku)
- warto dopłacić do DCC.

Natomiast ja zrobiłem zupełnie odwrotnie.

Ponieważ bardzo lubię niskie tony i jako, że miałem słabe audio w poprzednim aucie - postanowiłem dokupić SS, żeby potem nie żałować. I nie żałuję, gra świetnie, głębokim basem.

Autem na tor nie zamierzam jeżdzić, po zakrętach lokalnie > 100km/h też nie, dlatego nie dopłacałem 4k do DCC. Wielowahacz z tyłu pozwala zachować wystarczający dla mnie komfort.

nie chcę wchodzić w szczegóły, ale ciężko uzyskać z takiego subika i w takich warunkach w jakich on pracuje głęboki bas... mam u siebie przerobione audio, dołożony sub 25 cali w solidnej skrzynce i jestem ostrożny ze stwierdzeniem że bas jest głęboki :)...ale są gusta i guściki, zależy kto czego szuka ...jeśli ktoś przykłada dużą wagę do audio w aucie to warto posłuchać przed zamówieniem SS... ja wolałem tą kasę dołożyć do przebudowy podstawowego audio, a osiągnięty efekt jest zdecydowanie na plus......jak coś tu jest więcej viewtopic.php?f=19&t=53158&start=100
boban
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon X-perience

Postprzez edward » 9 marca 2016, 18:47

Biorąc pod uwagę wasze i inne opinie zdecydowałem się w końcu na:
- Pakiet Techno+
- Pakiet Comfort+
- Alarm
- Dach panoramiczny
- Pakiet Dynamiczny

Czy uważacie, że coś jest tu zbędne (dach? :roll: ) a może poimnałem coś ważnego/przydatnego?
edward
Stella +
Stella +

Postprzez janek1988 » 9 marca 2016, 18:55

Alarm zbędny ;) Dach nie wiem bo nigdy nie widziałem i nie miałem. Reszta ok. Dobierz sobie mirrorlink jak chcesz mieć "namiastkę" nawigacji.
janek1988
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez edward » 9 marca 2016, 18:59

tak się właśnie zastanawiałem nad alarmem czy aby napewno warto dopłacać- jak będą chcieli wejść to i tak wejdą :| z drugiej jednak strony z samym immobilizerem mogą być problemy przy ubezpieczeniu. Co do nawigacji to i tak korzystam z google maps czy sygic w telefonie i jest ok :mrgreen:
edward
Stella +
Stella +

Postprzez pinkibass » 9 marca 2016, 18:59

5D czy ST?
W ST szklany dach jest świetny i warty każdej dopłaty ale w 5D już bym się zastanawiał bo jest dużo mniejszy.
Aczkolwiek nie wiem czy coś tam do tej konfiguracji można coś sensownego dołożyć- chyba tylko ewentualnie Seat Sound i alarm :)
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez edward » 9 marca 2016, 19:07

ST
Myślałem też nad felgami (już poza pakietami) ale wydaje mi się, że takie jakby trochę drogie są i myślę, że znajdę coś konkretniejszego za niższą cenę :roll:
edward
Stella +
Stella +

Postprzez boban » 9 marca 2016, 19:11

edward napisał(a):tak się właśnie zastanawiałem nad alarmem czy aby napewno warto dopłacać- jak będą chcieli wejść to i tak wejdą :| z drugiej jednak strony z samym immobilizerem mogą być problemy przy ubezpieczeniu. Co do nawigacji to i tak korzystam z google maps czy sygic w telefonie i jest ok :mrgreen:

do 100 tys.pln wystarczy immo, alarm zbędny, poza tym fabryczny to żaden alarm...
boban
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon X-perience

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne