raby napisał(a):Zakladalem ze klima jest wlaczona ale skoro nie to cos jest nie tak ze sterownikiem, vag cos mowi?
1)na podpięcie VAG-a umówiony jestem wstępnie na przyszły tydzień, jednak wiele się nie spodziewam po diagnostyce, bo czytając w/w wątek to vag chyba nikomu nie pomógł przy problemach z wentylatorami, przeważnie wynik to brak błędów
2)sterownik - niestety jest jednym z głównych podejrzanych a wydanie w ciemno ok 140PLZ przesuwa jego wymianę na koniec listy podejrzanych.
oczkolek napisał(a):(...)
Jeżeli mamy klimatyzację to obydwa wentylatory powinny mieć dwa biegi.
Przy włączonej klimie obydwa pracują na I biegu. Na II bieg wentylatory przełączają się po osiągnięciu temperatury płynu chłodzącego chyba 96 stopni (niech mnie ktoś poprawi)(...)
Jedne z głównych prawd wiary tego wątku...
Jednak wg ETKI "
wentylator elektryczny do samochodów z ukł.klimatyz." dla silnika
BCB ma numer "
1J0 959 455 P" (nie wiem, co oznacza P, bo TEMIC to chyba producent)
Wpisując w wyszukiwarce numer wentylatora pojawiają się fotki wentylatorów dwuprzewodowych i np. taki opis:
"WENTYLATOR KLIMATYZACJI SEAT TOLEDO II LEON I
NUMER KATALOGOWY OEl: 1J0959455P
ILOŚĆ PINÓW : 3 (1wolna)
ŚREDNICA: 290mm
MOC: 220/60W"Niby wszystko jak w moim przypadku, ale jak wg opisu realizowana jest zmiana mocy 220W/60W na dwóch przewodach?
Jedyny (kontrowersyjny) pomysł, jaki mi przychodzi do głowy to, że na I biegu sterownik wentylatorów łączy szeregowo obwód zasilania obu wentylatorów?
Nie zmienia to faktu dlaczego przy włączonej klimie wentylatory włączają się naprzemiennie i to na zimnym silniku.
P.S.
Popełniłem grzech zaniedbania i nie sprawdziłem na krótko jak działa duży wentylator na obu biegach, niestety poległem przy próbie rozpięcia wtyczek zasilającej wiatraki. Nie mam dostępu do kanału a od góry ciężko cokolwiek zobaczyć tym bardziej jak wepchnie się tam rękę. Z najświeższych informacji ponoć wtyczkę należy najpierw dopchnąć do gniazda a następnie ścisnąć i wysunąć - czy to prawda?
Dziękuję kolegą za odzew i
Pzdr.