Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Chiptunning Leona 5F

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Chiptunning Leona 5F

Postprzez Cro0lick » 9 lipca 2016, 10:58

Ja też jestem zainteresowany tematem. Czytając zagraniczne fora trafiłem na dobre opinie o marce DTE (https://www.chiptuning.com/seat/leon-5f ... ntrol.html). Koszty również nie są niskie, dla 1.4 150KM box kosztuje 550EUR, dla 2.0 150KM już 750EUR. Przyrosty na poziomie 25-30KM i 50-70Nm. Z jednej strony jestem zdania, że oszczędzanie tutaj nie ma sensu, bo można się wpakować w kłopoty (a w najlepszym razie wydać pieniądze na coś co nie działa). Z drugiej strony wydawanie 2-3kPLN jest trochę bez sensu, bo podobną kwotę można dopłacić przy zakupie auta i od razu mieć mocniejszy silnik z fabryki.
Niemniej jednak mnie również dotyczy 4 lata gwarancji, więc chip odpada i jestem ciekaw czy taki "porządniejszy" box można uznać za w miarę bezpieczne rozwiązanie dla poprawienia nieco osiągów auta.
Cro0lick
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez ora_dev » 9 lipca 2016, 18:52

DTE u nas reprezentuje obecne również tu na forum HP Factory. Z tego co kojarzę to ta firma nie oferuje możliwości hamowania auta, więc dla mnie wygląda to mało profesjonalnie. Żeby było można wypożyczyć taki box, nawet za kaucją i pojechać sobie samemu na hamownię, to byłoby uczciwe, ale nie wiem czy jest taka możliwość
ora_dev
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez bmelon » 10 lipca 2016, 11:49

Jak kupowałem swojego boxa w HP Factory to była opcja zamówienia i późniejszego oddania - przynajmniej dla pedal box'a.

Teraz nie wiem czy nadal tak jest - najlepiej zapytać u źródła.

Polecam, używam i jestem zadowolony. Nie hamowałem, tak więc nie wiem ile koni przybyło - różnica jest wyczuwalna.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez ora_dev » 10 lipca 2016, 12:28

Na stronie jest napisane że można zwrócić. Ja jednak nie lubię tak robić, bo zawsze jest jakieś ryzyko, że będą problemy ze zwrotem. Wolę jak jest jawnie spisywana umowa wypożyczenia.
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez bmelon » 10 lipca 2016, 12:51

Możesz jeszcze na miejscu do nich podjechać i zainstalować i protestować.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez HPFactory » 12 lipca 2016, 00:46

ora_dev, dysponujemy hamownią 4x4, a więc świadczymy usługę montażu wraz z pomiarami :)

Co do zwrotu - nigdy nie zamierzamy robić problemów ze zwrotami. To nie są puste słowa na stronie, ale polityka, której zamierzamy przestrzegać. Zależy nam na zadowoleniu klientów, a więc i Twoim. Jeśli to, co zakupiłeś, po kilku tygodniach jazdy nie spełnia Twoich oczekiwań co do przyrostu, fun-factora, czy czegokolwiek innego - przyjmujemy zwrot :) Ale jeśli nasze słowa lub regulaminy nie wystarczają, to napisz do nas, a chętnie porozmawiamy na temat wypożyczenia :)
HPFactory
Stella
Stella

Auto: Inne

Postprzez ora_dev » 13 lipca 2016, 08:37

Zwracam honor w takim razie - z poprzednich postów na forum wyczytałem że nie dysponujecie hamownią (a przynajmniej tak zrozumiałem). Skoro jest tak jak piszesz, to super - jest to uczciwe podejście (zarówno hamownia, jak i zwroty).

U mnie jeszcze decyzja co do boxa nie zapadła, cały czas się waham - jest wiele czynników od których jest to zależne (nie ukrywam że też od $).

Dziękuję bardzo za odzew! :-D
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez Morano » 13 lipca 2016, 15:00

jak się wahasz to rób program i tyle:) Zauważ , że większość osób , które zrobiło boxa i tak idzie później po program. Tak więc po co dwa razy płacić.
CUPRA 290 - 314 KM 397 Nm. Teraz : 355 KM 460 Nm.
Mercedes GLC 43 AMG - 425 KM 606 Nm.
Morano
Sport
Sport

Auto: Cupra ST 290
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez ora_dev » 13 lipca 2016, 18:57

Mam jeszcze 3 lata gwarancji. Nie chcę jej tracić, przy Skodzie wielokrotnie z niej korzystałem. Waham się, bo przyrost na boxie wielki nie będzie, a wydatek 2x większy niż program.
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez Cro0lick » 13 lipca 2016, 20:29

Morano, a gdzie te osoby, które kupiły boxa i przesiadły się na program? Ja bym od takiego odkupił może boxa za pół ceny :]
Cro0lick
Stella +
Stella +

Postprzez szeftig » 14 lipca 2016, 17:12

Taki troche off ale nie chce zakładać nowego tematu z powodu 1 pytania. Otóż w końcówce lipca jestem umówiony w Compsporcie na nowy program do Leona i korzystając z okazji chciałem żeby koledzy zaprogramowali mi kilka dodatkowych rzeczy :
- Start & Stop ( wyłączenie całkowicie, albo ustawienie zapamiętywania wybranego trybu po wyłączeniu zapłonu)
- Doświetlanie zakrętów
- Test zegarów podczas uruchamiania zapłonu
- Może te kierunki US ale z tym to jeszcze przemyślę
Chciałbym zorientować się mniej więcej jakie ceny można wołać za te programowanie, bo nie mam bladego pojecia a nie chce przepłacać. tak będe miał porównanie pomiędzy tym co zaproponuje CS a tym co poczytam tutaj
szeftig
Sport
Sport

Auto: LEON FR 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Wojtaz666 » 14 lipca 2016, 17:24

Jak już ci robią program, to takie pierdółki za darmo powinni Ci zrobić :).
Wojtaz666
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR

Postprzez bart014 » 15 lipca 2016, 07:45

Adam76 napisał(a):Witam,
Poszukuję firmy,która zrobi dobry box do 1,4 TSI ACT 150KM?? Auto na gwarancji.
Ktoś coś wie i podpowie ??

Compsport też robi boxy.
Wprawdzie mi robili program i zdaje się, że chłopaki wiedzą co robią... O cenę musisz podpytać...
Lepiej nic nie mówić i wydać się głupcem, niż raz się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...
bart014
Sport
Sport

Auto: SC Cupra 5F

Postprzez Adam76 » 18 lipca 2016, 09:33

bart014 napisał(a):
Adam76 napisał(a):Witam,
Poszukuję firmy,która zrobi dobry box do 1,4 TSI ACT 150KM?? Auto na gwarancji.
Ktoś coś wie i podpowie ??

Compsport też robi boxy.
Wprawdzie mi robili program i zdaje się, że chłopaki wiedzą co robią... O cenę musisz podpytać...

Dzwoniłem do Krakowa, bo tu mam najbliżej.

Powiedzieli, że tylko program.
Adam76
Stella +
Stella +

Auto: ST FR 5F 150 KM

Postprzez EDITH » 20 lipca 2016, 20:25

Jaka mogą noc wyciągnąć z tego silnika?

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
EDITH
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez Adam76 » 22 lipca 2016, 06:44

EDITH napisał(a):Jaka mogą noc wyciągnąć z tego silnika?

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

1,4 TSI 150KM robią na 190 KM i 300Nm
Adam76
Stella +
Stella +

Auto: ST FR 5F 150 KM

Postprzez TomekZakrzewo » 24 lipca 2016, 08:10

Holenderska firma vagtechnik podniosła tak jak piszecie na 190km a na benzynie 98okt na 205... brzmi ciekawie

Ktoś na forum już dlubal coś przy silniku 1.4act 150km? Jak dla mnie jeździ się fajnie tym bardziej ze mam DSG ale jakby tak pod te 190 km podeszlo to byłoby w ogóle miodzio
TomekZakrzewo
Stella +
Stella +

Auto: Leon III ST FR

Postprzez sdss » 24 lipca 2016, 18:29

DSG nie wytrzyma.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez ora_dev » 24 lipca 2016, 19:18

W DQ200 posypią się sprzęgła, to nie wytrzymuje 250Nm z seryjnego 1.6 TDI...
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez TomekZakrzewo » 27 lipca 2016, 20:57

Z tego co wiem to 1.4 tsi tez ma 250nm ... a takie wyniki 190km właśnie też przy DSG z tego boxa wyciągnęli chyba.. musiałbym sprawdzic
TomekZakrzewo
Stella +
Stella +

Auto: Leon III ST FR

Postprzez ora_dev » 27 lipca 2016, 21:16

Dopóki masz gwarancję, to się nie martw. Mi w Skodzie skończyła się po 5 latach i już trzeciej, płatnej wymiany sprzęgła nie planowałem i sprzedałem auto. A ani boxa, ani chipa nie miałem.
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez Cro0lick » 28 lipca 2016, 08:13

TomekZakrzewo, pewnie nie jest tak, że skrzynia jest obliczona na 250nm i jak dostanie 251 to się rozsypie przy pierwszym ruszaniu. Kolegom bardziej chodzi o to, że może słabo znosić zwiększone obciążenie przez dłuższy czas eksploatacji. Podkręcili na 190KM, zhamowali i ile potem przejechali? 1kkm? 10kkm? 300kkm?
ora_dev, a seryjne 1.6tdi to ma faktycznie 250 czy też lubi mieć często gratis? 1.4 tsi często miewa 260-270 a i więcej niby widziałem na wykresach. Niby gratis cieszy, ale jak się komuś trafi sztuka co ma +30Nm z fabryki to może właśnie nie jest za dobrze dla skrzyni..?
I a propos gwarancji, ja bym się właśnie martwił jeśli ktoś planuje chipa. Podkręcasz, pada skrzynia czy sprzęgło, jedziesz do ASO i dowiadujesz się, że teraz to gwarancja tego nie obejmuje (i im się nie dziwię). Miałeś jakieś kłopoty z załatwieniem wymiany? Co się dokładnie posypało?
Cro0lick
Stella +
Stella +

Postprzez ora_dev » 28 lipca 2016, 11:55

Oczywiście przy gwarancji jedyną opcją jest BOX, a nie chip. Chociaż na upartego BOX'a też mogą jakoś wykryć po głębokiej analizie (ale to chyba musiałby ktoś się uprzeć).

Ja nie miałem u siebie w 1.6TDI ani boxa ani chipa. Z wymianą gwarancyjną były problemy jedynie takie, że musiałem 2 razy jeździć zgłaszać, bo za pierwszym razem serwis twierdził, że nie wyczuwa nieprawidłowości (objawy to było szarpanie przy ruszaniu). Summa summarum zostało to wymienione.
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez szeftig » 6 sierpnia 2016, 18:05

LEON 2014 1.4 140, program jak widać w CS. Wynik jak na serię myślę b.dobry, spory bonus od fabryki :) Ogólne wrażenia PO bardzo pozytywne, duża różnica na wyższych obrotach i generalnie poprawiona elastyczność. Ogólnie rzecz biorąc polecam, bo nie żałuję wydanych pieniędzy. Wątpie, żeby chip mógł negatywnie wpłynąć na żywotność silnika, skoro serwisuję na bieżąco i jeżdże z głową.

ObrazekObrazek
szeftig
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 6 sierpnia 2016, 18:44

No wynik i w serii (4 KM więcej niż u mnie, ale za to kilkanaście Nm mniej) i po chipie bardzo ładny.
Na jakiej benzynie robione pomiary i program?

Po programie ładny wyszedł moment, ale jakoś w baaaardzo wąziutkim zakresie a potem pikuje w dół - no ale to tylko 1.4 :)
Grunt, że wrażenia z jazdy się sporo poprawiły, bo nawet przy 5000 rpm jest jakies 40 Nm więcej

Jak skrzynia wytrzyma, to bedzie ok :x
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez szeftig » 7 sierpnia 2016, 10:32

Tankuje od dobrych 15 tys km 98 na stacjach BP z tego powodu, że na 95 zaczął przerywać na półsprzęglę na 2 biegu ( temat o tym był, może czytałeś ) i po doradach o zmianie paliwa problem zniknął.
Dokładnie to tylko 1.4, większe pojemności, większy potencjał, albo auta z silnikami diesel'a zdecydowanie lepiej wypadają pod względem momentu :-) Tak od siebie dodam, że były plan sprzedania Leona i kupienia A3 z 1.8T, albo beemki e90 w 2.5, ale wygrał rozum i stwierdziłem, że mając nowe auto nie ma sensu płukać się z kasy w jakąś używke, w której na dzień dobry z 2-3 tys trzeba by włożyć w serwis jak z każdym używanym autem.
Czemu myślisz, że skrzynia ma nie wytrzymać ? Tutaj koledzy wyżej pisali coś nt sprzęgła, ale też nie za bardzo rozumiem po co jakieś spekulacje czy po chipie sie sypnie czy nie. Nie chcę być niemiły, ale komuś posypało się sprzęgło, że tak pisze ? Bo przeważnie jest tak, że ludzie piszą to co usłyszą. Już kilku mechaników przed programem powiedziało mi "daj se spokój, te 1.4 100k km nie zrobi w serii, a co dopiero po remapie" Zawsze odpowiadałem pytaniem skąd ta pewność? Czy wymieniali już silniki w takich autach przy przebiegu do 100k? i temat ucichnął :) Zresztą na allegro dużo samochodów grupy VAG z silnikami 1.4 ma nalatane po 200k km i jezdza, więc jak się w moim coś sypnie to dam znać :-D
szeftig
Sport
Sport

Postprzez ora_dev » 7 sierpnia 2016, 13:41

Wiadomo że żywotność będzie krótsza, ale to będzie na zasadzie 350-400K km zamiast pół miliona. Czyli 3-ci właściciel będzie się martwił zamiast 4-go. Ja mam to osobiście gdzieś, 20lat swoim Leonem jeździć nie zamierzam...
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 7 sierpnia 2016, 15:01

Tak, te historie o 100kkm i pewnym końcu silnika są wspaniałe :)
Nikt nie widział, ale wszyscy wiedzą.
Mam na myśli ta naszą generację , bo z poprzednimi było rożnie. Tylko tez raczej nie z wyeksploatowania tylko jakichś spektakularnych błędów konstrukcyjnych.

O skrzyni wspomniałem, bo to na ta chwile wydaje sie najsłabszy mechaniczny element w Leonie - było już pisane kompletnym remoncie skrzyni w prawie nowym aucie czy teście długodystansowym, gdzie rownież padła skrzynia.
Wiadomo - nie znaczy to, że to nagminne - ale jednak jakieś informacje sie pojawiają.
Za to raczej o problemach z silnikami czy to 1.4 czy 1.8 właściwie nic nie slychac, wiec to bardzo dobry znak, że ta generacja bedzie udana pod tym względem.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez ora_dev » 7 sierpnia 2016, 15:09

Mnie najbardziej śmieszy narzekanie typowych Januszy na to że nowe benzyniaki są już tylko z turbo (olaboga, turbo "sie psujo"). Ja osobiście nie wyobrażam sobie już kupna benzyniaka bez turbo, serio wolę swoje 1.2 tsi niż wolnossące 1.8 przykładowo w Civicu. Bo co to za frajda na codzień korzystać z silnika który zaczyna napędzać sensownie pojazd od 4000rpm? Nie mówię tu o ściganiu się, tylko normalna jazda...
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez szeftig » 7 sierpnia 2016, 15:13

Ja również 20 lat Leonem nie zamierzam jeździć, a na tą chwilę auto ma spełniać w miarę możliwości moje oczekiwania.
pinkibass napisał(a):O skrzyni wspomniałem, bo to na ta chwile wydaje sie najsłabszy mechaniczny element w Leonie - było już pisane kompletnym remoncie skrzyni w prawie nowym aucie czy teście długodystansowym, gdzie rownież padła skrzynia.
Wiadomo - nie znaczy to, że to nagminne - ale jednak jakieś informacje sie pojawiają.
Za to raczej o problemach z silnikami czy to 1.4 czy 1.8 właściwie nic nie slychac, wiec to bardzo dobry znak, że ta generacja bedzie udana pod tym względem.

ja na ten wątek się nie natrafiłem i nie słyszałem nic na ten temat. Pożyjemy zobaczymy, ale jestem dobrej myśli ;)
ora_dev napisał(a): Ja osobiście nie wyobrażam sobie już kupna benzyniaka bez turbo, serio wolę swoje 1.2 tsi niż wolnossące 1.8 przykładowo w Civicu. Bo co to za frajda na codzień korzystać z silnika który zaczyna napędzać sensownie pojazd od 4000rpm? Nie mówię tu o ściganiu się, tylko normalna jazda...

To zależy kto gdzie jeździ, bo jeśli ktoś nie chce diesla a woli oszczedzac na LPG i nie jezdzi zwawo to ma gdzies te TSI. Ja jezdze mało 70%miasto i nie tez auta bez turbawy sobie nie wyobrażam, no chyba że coś z dużą pojemnością :)
szeftig
Sport
Sport

Postprzez ora_dev » 7 sierpnia 2016, 15:40

Koncerny nie robią aut pod Polaków, tylko pod inne rynki zbytu, bogatsze narody. Producent ma w d... to że typowy Janusz nie będzie mógł założyć LPG i tyle.
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez kupusso » 8 sierpnia 2016, 07:53

Nie do końca. Popatrz na Opla. Nowa astra ma silniki dedykowane pod LPG.
kupusso
Signo
Signo

Auto: 5F

Postprzez ora_dev » 8 sierpnia 2016, 20:19

Wracając do głównego tematu wątku, zorientowałem się w temacie i przyrost mocy po boxie w przypadku mojego 1.2 110KM to jakieś 10 maksymalnie 15KM, bo seria wypluje na hamowni około 120KM, a po boxie ok. 130, no maksymalnie 135KM. Jak myślicie, warto się w to w ogóle bawić? Najtańszy wariant goldbox w Vtech to wydatek 1500zł. Zastanawiam się czy warto sobie zawracać tym głowę, czy lepiej odpuścić temat.
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 8 sierpnia 2016, 21:57

Pzelicz sobie przyrost mocy do wydatkow czy warto wydac 1500 zl na 15 koni...
Dla czystej ciekawosci...15 lat temu kazdy 1KM byl warty 100zł...widac ze dzis sie to nadal nie zmienilo po tylu latach
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez ora_dev » 8 sierpnia 2016, 22:39

Tak na logikę, to 1.2 po boxie nie dorówna seryjnemu 1.4 125KM (który też jakiś tam gift ma). Jeździłem takim rok temu i z tego co pamiętam różnica była mała między 1.2 110. W sumie to ja nie wiem po co ja o tym boxie myślę - sam siebie oszukuję - przecież i tak rakiety z tego nie będzie, a tak naprawdę to co mam też wystarcza.
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez artek_27 » 12 sierpnia 2016, 05:26

Tak jak pisałem wczesniej czas na kolejny stage 3 w Cuperce samochód odstawione do warsztatu wymiana turbo na hybryde i nowe strojenie powinno podejsc pod 440-450 hp a ile uda się wykrzesać wyjdzie w praniu w środę samochód do odbioru napewno będzie nowy filmik.
Pozdrawiam.
Było
BMW e39 525i
A6C6 4.2 FSI
S6C6 5.2 FSI
Jest
Seat Leon ST 5F DSG 1.8 TSI
Seat Cupr 5F Stage 2 393Hp/527Nm
artek_27
Signo
Signo

Auto: Cupra 5F

Postprzez Daniel1980 » 12 sierpnia 2016, 09:27

@artek_27

imponujace plany :brawo:

Jak to ogarnia twoje zawieszenie? Ja mialem 370 km i 490 NM i tracilo to sens, bo na 4 biegu mielilo(manual). Zszedlem teraz na 350km i 470 NM,ale trojka mieli do samego konca prawie.

Jezdzisz na slickach, semi-slickach?
Podpis niezgodny z regulaminem forum /usunięto Admin
Daniel1980
Sport
Sport

Auto: Leon Cupra 280

Postprzez Gumiś » 12 sierpnia 2016, 10:21

[quote="Daniel1980"]@artek_27

imponujace plany :brawo:

Jak to ogarnia twoje zawieszenie? Ja mialem 370 km i 490 NM i tracilo to sens, bo na 4 biegu mielilo(manual). Zszedlem teraz na 350km i 470 NM,ale trojka mieli do samego konca prawie.

Jezdzisz na slickach, semi-slickach?[/quote

Już bez przesady też mam manuala i trójka mieli tylko jak jest chłodno a opony mam conti wiec nic specjalnego
363KM - 486Nm
Gumiś
Stella +
Stella +

Auto: CUPRA ST 280 manual

Postprzez Teequila » 12 sierpnia 2016, 13:43

artek_27 napisał(a):Tak jak pisałem wczesniej czas na kolejny stage 3 w Cuperce samochód odstawione do warsztatu wymiana turbo na hybryde i nowe strojenie powinno podejsc pod 440-450 hp a ile uda się wykrzesać wyjdzie w praniu w środę samochód do odbioru napewno będzie nowy filmik.
Pozdrawiam.

Super :brawo: :brawo:
Bardzo lubie projekty w których ludzie podnoszą moc w miarę świezych autach, tak ma być :twisted:
Można gdzieś zobaczyć Twój profil? Bo szukałem i nie widzę, jeśli się nie mylę to nalegam do stworzenia !! :D :D
Powodzonka
Veni, Vidi, Vici

Limonka :-)
Teequila
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR

Postprzez Morano » 13 sierpnia 2016, 07:30

Daniel1980 napisał(a): Zszedlem teraz na 350km i 470 NM,ale trojka mieli do samego konca prawie.

Daniel , co ty mówisz ? :shock: Ja mam praktycznie tyle samo i daje radę. Mieliśmy się spotkać i porównać " trakcje" w naszych bolidach :wink:
Może jakąś rolkę walniemy albo i dwie na AOW ? Ja zrobiłem w tygodniu 800 km po autostradzie i powiem , że nie było mocnych na moją Cuprę :-P Auto jest mega zrywne i przy 210 km/h idzie dalej jak wściekłe. Wiem , wiem ... każdy chwali swoje i obawiam się , że do Twojej może zabraknąć mi paru koni bo ty masz lżejszy sprzęt pewnie o jakieś 200 kg. ( moja waży 1460 kg z pełnym bakiem . Kombi , szklany dach trochę ważą). Ale chętnie się karnę z Tobą dla porównania.
W sumie tak się zastanawiam , że jak miałbym zmienić autko na inne to teraz nie wiem co by musiało być . Chyba tylko Audi S4 minimum + program od razu po wyjeździe z salonu :mrgreen:
Morano
Sport
Sport

Postprzez B3N » 29 sierpnia 2016, 09:09

Film dla potomnych odnośnie tuningu:
https://www.youtube.com/watch?v=-lhXrSb8YfU
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez gumbas » 29 sierpnia 2016, 09:56

Kombi to tylko 40kg więcej w stosunku do HB. Szklany dach to jest dobre ~200kg więcej (dlatego go nie zamówiłem :P)
"Ten samochód jest przerażający" - Żona

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Auto: CUPRA ST 290

Postprzez KrutkiWwa » 29 sierpnia 2016, 15:06

witam. panowie robił ktoś program w 2.0 tdi CKFC 150km? ile wyjdzie po samym programie? i co ewentualnie można by było pogrzebać aby tych koników i niutków było więcej. kogo do zrobienia programu polecacie w Warszawie? pzdr.
KrutkiWwa
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR 5F
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez gumbas » 29 sierpnia 2016, 16:03

Jeżeli jesteś z WWA (tak wnioskuje z usera) to ja bym na pewno pogadał z Mastersem http://www.tdi-tuning.pl/

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Postprzez ora_dev » 29 sierpnia 2016, 19:13

A ja bym polecił zdecydowanie R-perfomance, czyli dawne MR Motors, a konkretnie Witka. Zna się na robocie w. TDI jak mało kto, ja robiłem u niego 2 auta.
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez boban » 29 sierpnia 2016, 19:35

szeftig napisał(a):Ja również 20 lat Leonem nie zamierzam jeździć, a na tą chwilę auto ma spełniać w miarę możliwości moje oczekiwania.
pinkibass napisał(a):O skrzyni wspomniałem, bo to na ta chwile wydaje sie najsłabszy mechaniczny element w Leonie - było już pisane kompletnym remoncie skrzyni w prawie nowym aucie czy teście długodystansowym, gdzie rownież padła skrzynia.

ja na ten wątek się nie natrafiłem i nie słyszałem nic na ten temat. Pożyjemy zobaczymy, ale jestem dobrej myśli ;)
ora_dev napisał(a): Ja osobiście nie wyobrażam sobie już kupna benzyniaka bez turbo, serio wolę swoje 1.2 tsi niż wolnossące 1.8 przykładowo w Civicu. Bo co to za frajda na codzień korzystać z silnika który zaczyna napędzać sensownie pojazd od 4000rpm? Nie mówię tu o ściganiu się, tylko normalna jazda...

To zależy kto gdzie jeździ, bo jeśli ktoś nie chce diesla a woli oszczedzac na LPG i nie jezdzi zwawo to ma gdzies te TSI. Ja jezdze mało 70%miasto i nie tez auta bez turbawy sobie nie wyobrażam, no chyba że coś z dużą pojemnością :)

widzę Kolego po rejestracji że jesteś z okolicy :), też się przymierzam do programu w swoim 5f, jeśli byłaby okazja jakiegoś spotkanka i sprawdzenia furek to jestem bardzo zainteresowany :mrgreen:
boban
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon X-perience

Postprzez Morano » 1 września 2016, 21:46

gumbas napisał(a):Kombi to tylko 40kg więcej w stosunku do HB. Szklany dach to jest dobre ~200kg więcej (dlatego go nie zamówiłem :P)

no bez przesady :shock: 200 kg to ten dach na pewno nie waży. Moja Cupra ST z dachem szklanym waży 1460kg z bakiem zatankowanym na full.
Tzn. że bez szyber dachu by ważyła 1260 ? Tyle to chyba nawet 3 drzwiowa nie waży. Mówię o realnej wadze , sprawdzonej a nie z dowodu. W dowodzie mam natomiast wbite 1365 kg :mrgreen: Sądzę , że ta różnica 95 kg to może być ten dach właśnie.
Morano
Sport
Sport

Postprzez gumbas » 2 września 2016, 08:32

Z tego co wyszukałem faktycznie dach to około 100kg, ale w najwyższym punkcie no i cały czas. Więc wpływ na prowadzenie i osiągi jakiś tam ma.

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Postprzez ora_dev » 6 września 2016, 22:48

Ostatnio w sieci pojawiły się informacje, jakoby VAG w przypadku wysypania się zespołu napędowego na gwarancji robił jakieś ekspertyzy, na podstawie których są w stanie dojść do faktu, że w aucie siedział box. Czy ktoś z Was o tym słyszał i posiada jakieś wiarygodne info? Bo głosy są podzielone, jedni piszą że to fakt, a inni, że to bzdura wymyślona przez jakiegoś trolla ;)
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 7 września 2016, 11:35

Jeśli zaczną sprawdzać to raczej nie będzie problemem wykrycie, że silnik chodził z boxem. Jeśli odepniesz przed przeglądem to nikt się nie kapnie, ale jeśli silnik się wysypie to nie chce mi się wierzyć, że jeśliby chcieli to nie wykryją, że auto jeździło z pudełkiem. Wg mnie już lepiej zrobić dobry program, a jeśli box to tylko jeśli dostawca tego boxa da nam gwarancję na okres przez który mamy z nim jeździć (ubezpieczenie)
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat