Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Skrzynie do 5F i ich problemy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Skrzynie do 5F i ich problemy

Postprzez Cobra_o7o » 2 sierpnia 2016, 22:28

maryousz napisał(a):To nawet polonezy sie tak szybko nie rozpadaly

Co Wy z tymi polonezami? To były bardzo dobre samochody, pomijając sposób w jaki się prowadziły. A z mazdy zrezygnowałem jakiś czas temu. Dynamika Cupry jednak nie do zastąpienia.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez baka1408 » 5 sierpnia 2016, 10:42

Szybkie pytanie w temacie - można przepychać samochody z DSG na luzie (N)? Bo strasznie się wzbrania piszczeniem i wyświetlaniem ostrzeżeń samochód, ale chyba nie ma nic złego w przepchnięciu parę metrów z garażu na podjazd, zamiast zapalać i gasić na te sekundy? W końcu to luz...
Poprzednio : VW Passat B7 2.0 TDI 190KM/432Nm
Aktualnie : Seat Leon Cupra 265 5F 2.0 TSI
baka1408
Stella
Stella

Auto: Cupra 5F

Postprzez verton91 » 5 sierpnia 2016, 13:04

Zaraz sie hejty posypią, że Cupre kupiłeś a na paliwo żydzisz żeby metr podjechać :D
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez LooKatME » 5 sierpnia 2016, 13:15

A co bedzie jak ktos zrobi mu zdjecie podczas wypychania cupry? Obecnosc na demotywatorach gwarantowana :-D
LooKatME
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR HB
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Rychu » 5 sierpnia 2016, 14:28

Moze wystarczy nie gasic jak szkoda Ci dwa razy odpalac zimny silnik? :)
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez 5eba » 6 sierpnia 2016, 13:23

Witam Panowie i Drogie Panie. Wszyscy piszecie o Benzynach. Ja w Audi A4 B8 z 2009 2.0tdi 140 mialem problem ze skrzynia biegow manualna. Podczas dojezdzania do swiatel nie mozna bylo wrzucic pierwszego biegu. Na zimnym nie mozna bylo plynnie wrzucic drugiego biegu podczas ruszania, nie chcial wejsc odrazu a jak na sile wbijalem to zgrzytalo. Po rozgrzaniu cos tam sie polepszalo ale pomimo ze bieg wchodzil to nadal taki cichy specyficzny zgrzyt byl slyszalny. Szczegolnie na zewnatrz. Przebieg auta 85 tys. Pozbylem sie problemu, i kupilem Leona. 1.6 TDI, poniewaz robie okolo 30 tys rocznie. Jestem zadowolony ogolnie, ale zauwazylem ze skrzynia tez ma swoje bolaczki. Zdarza sie ze wsteczny ladnie wchodzi, ale zgrzytnie. Bardzo rzadko sie to zdarza ale jednak. Powiedzmy ze na 50 wstecznych raz zgrzytnie. Dodam ze brat ma 4 letnia audi a3 tez z 1.6 tdi i silniki sie troszke roznia ale skrzynie wydaja sie byc takie same i mu zgrzyta tak co drugi trzeci raz. Auto ma 70 tys najechane. Po Audi staram sie delikatnie obchodzic z ta skrzynia, staram sie nie wrzucac jedynki podczas podjezdzania do swiatel, chociaz czasem mi sie zdarzy i wtedy wchodzi idealnie. Za kazdym razem. Ostatnio zaczalem uzywac system start i stop, jak czasem stoje minute dwie na swiatlach. W momencie gdy chce ruszyc, wciskam sprzeglo, silnik sie uruchamia a ja nie moge wbic jedynki odrazu, pomaga jak wbije dwojke i wtedy jedynka wchodzi. Jak nie uzywam start i stop to tez wrzucam na luz i puszczam sprzeglo jak stoje na swiatlach, wtedy za kazdym razem jedynka wchodzi poprawnie. Teraz jakos bede chcial umowic sie na serwis, to wspomne o tym. Moze cos ze sprzeglem? Auto ma juz 30kkm. A wy uzywacie start i stop?
5eba
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5f
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez ora_dev » 6 sierpnia 2016, 13:40

Jednego nie kumam - skoro podjeżdżasz pod światła, to po co wbijasz jedynkę? Potem trzymasz tak minutę auto na biegu z wciśniętym sprzęgłem? Toż to łożysko oporowe szlag trafia...
ora_dev
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Vampire1984 » 6 sierpnia 2016, 14:24

[quote="5eba"][/quote]
W AŚ lub w M jest test dlugodystansowy 1.6 i pisali ze skrzynia sie rozleciala
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez 5eba » 6 sierpnia 2016, 17:37

Napisalem wyraznie ze trzymam na luzie z puszczonym sprzeglem. A z tym wrzucaniem jedynki to jest tak ze jak podjezdzam pod swiatla, auto lekko sie jeszcze toczy a swiatlo sie zmienia na zielone nie wrzucam dwojki bo go zadusze. Musze wrzucic jedynke. Ale nie robie tego jadac 20km/h. Najwyzej z 3km/h. Takie na prawde lekkie toczenie sie, i w 600 tys miescie gdzie jest pelno korkow nie moge sobie pozwolic na calkowite zatrzymanie auta. To sa 2,3 sekundy za ktore by mnie zatrabili. I wcale nie zdarza sie to czesto wiec uwazam ze jak raz na jakis czas tak zrobie to nic sie nie stanie. Moze doczytaj kolego moj post jeszcze raz ale do konca tym razem. Tam pisze.

Znalazlem sobie test seata leona z 1.6 tdi ten w ktorym ta skrzynia sie rozleciala. Wszystko spowodowalo uszkodzone lozysko w skrzyni ktore sie rozlecialo i jego elementy zrobily spustoszenie. I ponoc to odosobniony przypadek, wada materialowa. Tylko ze jak czytam forum to takich wad materialowych jest wiecej. Ale auto z 2013bylo, ciekawe czy cos pozmieniali w tych skrzyniach. Moj jest z2015, a w benzynach pisalo gdzies na poczatku ze jakies lepsze skrzynie biegow montowali od 2014. Cieawe jak z dislami? Na forum nie ma zadnych leonow z 1.6 tdi z 2013?

Zreszta jak czytam wasze problemy w benzynach to moja skrzynia nie dziala zle. Biegi ladnie wchodza, czuc tylko lekki opor i klik jak bieg sam wchodzi. Problem zdarza sie tylko jak auto start wylaczy silnik. Wyedy nie zawsze jedynka chce wejsc. Ta sama sytuacja ale z wlaczonym silnikiem, wduszam sprzeglo i jedynka normalnie wchodzi. Za kazdym razem.
5eba
Signo
Signo

Postprzez wsowa » 6 sierpnia 2016, 17:39

soolek napisał(a):
ggregorii napisał(a):Hej koledzy a macie coś takiego ze jak jedziecie powoli na 1 i skrzynia jest obciążona np w :(korku wciskanie i puszczanie sprzęgła) to występuje takie tyktyktyktyktyk. To kulko dwumasowe ? czy skrzynia ?

Może nie tyktyktyk, ale tyktyk...
Wiem o czym mówisz. Słychać na zewnątrz jak sprzęgło rozłącza bieg. Masakra.
Standard, przynajmniej u mnie, jak masz uchylone okno. Wstyd na całego, ale podejrzewam, że TTTM.

Ja mam to samo. Słyszę szczególnie jak wyjeżdżam z garażu podziemnego stromą rampą na jedynce i na końcu muszę sie zatrzymać na krótkim płaskim odcinku przed bramą. Wówczas wysprzęlając słyszę to charakterystyczne tryktryk. W korku to rzadziej jest ale też sie da usłyszeć. Zgłoszę przy wymianie oleju. Zobaczymy co powiedzą.
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez macieluk » 7 sierpnia 2016, 05:49

Ten typ tak (podobno) ma...
macieluk
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3

Postprzez PrzemcioDz » 7 sierpnia 2016, 08:09

U mnie takie tyk tyk tyk pojawiało się do czasu, aż samo zniknęło :mrgreen: Zanim samoistnie :boje: zniknęło, zgłosiłem ten problem w aso w Bielsku na wszelki wypadek.
PrzemcioDz
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.2
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez 5eba » 17 sierpnia 2016, 12:46

A probowaliscie Panowie dodatku liqui moly z dwusiarczkiem molibdenu? Na pewno nie naprawi wam skrzyn ale w jakims stopniu zabezpieczy zeby nie pogarszalo sie. Ja mam wlane u siebie i biegi wchodza tak samo lekko, ale wsteczny zgrzyta zdecydowanie rzadziej. Raz na jakis czas czuc opor przy wrzucaniu wstecznego to wtedy nie wbijam go na sile tylko wrzucam dwojke i wtedy ladnie wchodzi. Zdarza sie to powiedzmy raz na 200 razy. Dawniej raz na 100 razy. Nie wiem czy to zasluga tego dodatku do skrzyni czy skrzynia sie dotarla ale jest wyrazna roznica. Slychac tylko klik podczas wlaczania wstecznego. Auto uzywam pol na pol po miescie, ale duzo mam zatrzymywania sie, zawracania i nawracania. Czesto uzywam wstecznego. Bratu w 4 letniej a3, zgrzyta bardzo czesto wsteczny, chce wlac ten dodatek do jego skrzyni i poobserwowac czy cos sie poprawi. Podziele sie wynikami obserwacji.
5eba
Signo
Signo

Postprzez Kacper91 » 18 sierpnia 2016, 11:32

Seat Leon FR - 1,4 TSI 122KM
U mnie znowu problem z redukcją. Zgrzyta przy redukowaniu z 4 na 2 (podobnie jak z opisywanymi przez powyższych problemami z wrzucaniem wstecznego)
Wybiorę się w ciągu tygodnia do Seata i dam znać co ugrałem w tym temacie.

Ma ktoś pomysł co to może być?
Kacper91
Stella
Stella

Auto: Seat Leon FR

Postprzez daniel28 » 18 sierpnia 2016, 15:52

Kacper91 napisał(a):

Właśnie w taki sposób sprawdza się sprzęgło - bieg 3 lub 4 szybkie zwolnienie i redukcja na 2. Jak zgrzyta prawdopodobnie sprzęgło. W przypadku leona za wcześnie na sprzęgło więc obstawiam skrzynie. Masz dobry moment na wywalczenie nowego sprzęgła które nic nie zmieni ale się przyda a później naprawa skrzyni.
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez czapel » 18 sierpnia 2016, 17:24

Panowie browar dla tego co wie co to jest. Byłem z tym w aso i nic .
https://youtu.be/YOqbwAIjiNA
Dsg 7 biegów dzwiek taki śmieszny przy zmianie z biegu 4 na 5 przy 2 tys obrotach i tylko na ciepłym silniku. Wystepuje tylko wtedy gdy dodam wiecej gazu przy malym obciążeniu tego nie ma. Licze. Na pomoc.
czapel
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon Fr 5F

Postprzez kostrzewian » 18 sierpnia 2016, 20:44

witam,
mam problem u siebie ze skrzynia DSG. Dziwna sytuacja dzieje się kiedy używam łopatek - przy redukowanie często się zdarza, że skrzynia wiesza się na zrzuceniu na II bieg. Drugie co zauważyłem to to, że przy używaniu łopatek wydaję się, że biegi zmieniają się z bardziej wyczuwalnym szarpnięciem przy zmianie biegów. przebieg 5600km. Zgłaszałem wieszanie się skrzyni przy 5000km kiedy wymieniałem olej. W Carsed Warszawa Łopuszańska powiedziano mi, że nic nie zauważyli po jazdach testowych i komputer nie znalazł żadnych błędów.
coś podpowiecie? :)
lubię szybko ;)
kostrzewian
Signo
Signo

Auto: LEON CUPRA 265 ST

Postprzez LooKatME » 18 sierpnia 2016, 20:49

Zmien serwis...
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez kostrzewian » 18 sierpnia 2016, 21:48

maryousz napisał(a):Zmien serwis...

CARSED już dostał u mnie żółtą kartkę :)
lubię szybko ;)
kostrzewian
Signo
Signo

Postprzez soolek » 18 sierpnia 2016, 22:03

kostrzewian napisał(a):

Dołączam się z kartką ...
soolek
Signo
Signo

Auto: 5F FR ST

Postprzez kostrzewian » 18 sierpnia 2016, 22:21

soolek napisał(a):
kostrzewian napisał(a):

Dołączam się z kartką ...

dwie żółte to czerwona :)
lubię szybko ;)
kostrzewian
Signo
Signo

Postprzez Kacper91 » 19 sierpnia 2016, 08:13

daniel28 napisał(a):
Kacper91 napisał(a):

Właśnie w taki sposób sprawdza się sprzęgło - bieg 3 lub 4 szybkie zwolnienie i redukcja na 2. Jak zgrzyta prawdopodobnie sprzęgło. W przypadku leona za wcześnie na sprzęgło więc obstawiam skrzynie. Masz dobry moment na wywalczenie nowego sprzęgła które nic nie zmieni ale się przyda a później naprawa skrzyni.

Tak jak piszesz. Redukcja z 4 na 2 ale bez odpuszczania sprzęgła i jest zarąbisty zgrzyt przez wrzuceniem biegu. Co prawda nie spowalniam samochodu ale, żeby doprecyzować, robię redukcję na jakiś 45-55 km/h.

Dzięki, na pewno wybiorę się z tym do serwisu... :shock:
Kacper91
Stella
Stella

Auto: Seat Leon FR

Postprzez czapel » 19 sierpnia 2016, 11:12

Dsg 7 i prawdopodobnie sprzęgła daja taki dziwiek. 9.5 tys km. Dzisiaj bylem jeszce raz w aso i maja wyslac zapytanie do seata z nagranym filmikiem. Kurw.. Bez jaj nowe auto i takie jaja.
czapel
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon Fr 5F

Postprzez Vampire1984 » 19 sierpnia 2016, 17:04

Ja bez problemu redukuje nawet z 6->2 jednym ruchem nogi i reki...Nie wiem co macie z tymi sprzeglami i skrzyniami.. Wychodzi na to ze im starszej produkcji auto tym lepsze;p
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez 5eba » 19 sierpnia 2016, 19:18

Ja tez dzisiaj sprawdzilem, z 5 i 4 i bez problemu tez. Slychac tylko klikniecie.
5eba
Signo
Signo

Postprzez Rychu » 20 sierpnia 2016, 10:15

Vampire1984 napisał(a):Ja bez problemu redukuje nawet z 6->2 jednym ruchem nogi i reki...Nie wiem co macie z tymi sprzeglami i skrzyniami.. Wychodzi na to ze im starszej produkcji auto tym lepsze;p

Chyba wolę swoją skrzynię, niż Twoją orkiestrę :D

Zauważyłem, że moja 3ka wchodzi gorzej jak jest cieplej. Dziwne. Ostatnio jechałem Gollfem VII 1.4 140km (chyba ta sama skrzynia?). Ale fajnie biegi wchodziły. Ach...
Rychu
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 20 sierpnia 2016, 11:19

Hehe juz mi tak nie rezonuja drzwi od lutego jak mi poprawili:)Choc nadal cos tam slysze ale juz wole swoje drzwi niz Twoja skrzynie :P
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez wojtas_GT » 2 września 2016, 13:56

Ocelot napisał(a):Mi wybiło właśnie 2500 km na liczniku.

Początkowo skrzynia haczyła, zwłaszcza bieg 1 i 3. Trzeba je było tak jakby dobić do końca bo było poczucie, że nie weszły całkowicie. Kilka razy nawet bieg mi wyskoczył, oczywiście towarzyszył temu zgrzyt. Przy osiągnięciu mniej więcej 1500 km problem zniknął... Tzn. czasami jeszcze istnieje ten problem z jedynką, ale dość rzadko i wystarczy wtedy docisnąć bieg do końca, nie trzeba wrzucać luzu i biegu z powrotem. Mam nadzieję, że jeszcze trochę kilometrów zrobię i ta jedynka sama się naprawi. :-)
Generalnie tragedii nie ma. Na pewno nie będę jechał do ASO z tym co jest teraz, bo mam wrażenie, że jak skrzynie rozbiorą to popaprzą tam i będzie tylko gorzej.

Zauważyłem, że gdy auto jedzie na biegu czwartym i złapie się na gałkę skrzyni to czuć wibracje. Na biegu 5 i 6 tego zjawiska nie mam.

Witam, w moim golfie 7 1,4 122KM z 2014 (skrzynia MYF) od wyjazdu z salonu jest też ta wibracja na 4 biegu, ale nie zawsze, czasem jej nie ma, często coraz częściej jest - ale zawsze przy dodawaniu gazu, po zdjęciu nogi z pedału znika. Mam temat na forum golfa, ale odezwał się tylko jeden człowiek z Jetty, ale nie ma jak się z nim skontaktować. Z racji że minęło już trochę czasu - chciałem spytać czy coś się udało ustalić z tą usterką? Mi serwis zwlekał, obserwacja i obserwacja, ale przyparłem ich do ściany, żeby pisali mi papier że to jest sprawna skrzynia i nie zachodzi ryzyko uszkodzenia po gwarancji - i importer zdradził, że usterka ma charakter powtarzalny i znają sprawę, a rozwiązaniem jest rozbiórka i wymiana 4 biegu. Co o tym myślicie? Szkoda że nie mam audi, bo tam raczej wymienia się całą skrzynię, a vw nie jest prestiżową marką i ktoś będzie dłubał. Zebrałem informacje z kilku źródeł i chociaż mnie trochę uspokaja fachowic, który ma to robić, ale różnie może być. Sprawa pilna.
wojtas_GT
Stella
Stella

Auto: Golf 7 Variant HL

Postprzez verton91 » 23 września 2016, 15:41

minęły 3tyg i w końcu odzyskałem Leona.
akcja taka że ciężko chodziło sprzęgło, czasem zgrzytały biegi, ciężko było wrzucać 1wszy bieg a generalnie to na 6tym biegu podczas jazdy byl dzwiek swiszczenia - tak jakby turbina.
Leon oczywiście zostawiony P. Mariuszowi w Auto Maran, nie będę opisywał wszystkiego ale powiem krótko, 2 tygodnie bawienia się z VW grup polska która odpowiada za zgody na naprawy gwarancyjne, kazali wymieniac po kolei lozyska w skrzyni, jakies tulejki, itp co dawało zero skutków. gdy skonczyly się możliwości wydali zgodę na wymiane skrzyni biegow na nową - dodatkowo dostałem zupełnie nówkę, bo są jeszcze takie z oznaczeniem koncowym "X" czyli te które były zwrócone na gwarancji i byly naprawiane lub regenerowane.
Koszty wszystkich prób i całej skrzyni to uwaga, 28tyś netto, na tyle opiewało całe zgłoszenie gwarancyjne mojego Leona, ale dobra, koniec końców jestem mega zadowolony, jest teraz cicho, sprzęgło chodzi lekko, biegi same wskakują :)
Wymieniono całą kompletną skrzynię, synchronizatory, odpowietrzono układ sprzęgła, nowy olej w skrzyni itp itd.
Dodatkowo wykorzystałem pobyt auta w ASO i poprosiłem o wymianę panelu klimatyzacji bo u niektórych łuszczy się plastik tam gdzie ekranik temperatury i tak właśnie zaczynało się dziać u mnie.
Wielkie podziękowania dla P. Mariusza który jak zwykle stanął na wysokości zadania, na bieżąco informował i starał się o jak najlepszy rezultat naprawy, zapewne w kilku innych ASO Seata powiedzieliby ze skrzynia jest spoko i jezdzij pan dalej.
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez soolek » 23 września 2016, 17:44

A jak Pan Mariusz ma na nazwisko? Chyba tez się muszę tam wybrać bo u mnie że wstecznym trzeba jak z jajkiem często.
W carsedzie to ten typ tak ma pierwsze co słychać.
soolek
Signo
Signo

Postprzez LooKatME » 23 września 2016, 18:01

Tam jest jeden Pan Mariusz od gwarancji więc ciężko się pomylić
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez verton91 » 23 września 2016, 19:20

dokładnie tak jak napisał maryousz, od gwarancji jest jeden Pan Mariusz, drugi jest bodajże od blacharki
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez LooKatME » 23 września 2016, 19:24

Doradców serwisowych jest więcej ale jeśli chodzi o świadczenia gwarancyjne i tak ten człowiek będzie to załatwiał. Więc nie ma znaczenia kto przyjmie zlecenie. Pan Krzysztof też jest w porządku.
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez soolek » 23 września 2016, 21:41

Czyli umawiając się na przegląd, i przy okazji chcąc zgłosić reklamacyjne sprawy, to mam rozmawiać z kimkolwiek, czy od razy z Panem Mariuszem?
Bo przegląd to mogę sobie zrobić gdziekolwiek, chodzi mi najbardziej o to, żeby ktoś porządnie zajął się sprawami reklamacji.
soolek
Signo
Signo

Postprzez LooKatME » 23 września 2016, 21:48

Odpowiem inaczej. Robiłem tam kilka razy i serwis gwarancyjny i pogwarancyjny w zakresie mechanicznym. Za każdym razem obsługiwał mnie albo Pan Mariusz albo Pan Krzysztof. Zatem śmiem twierdzić że tylko Ci Panowie są doradcami serwisu mechanicznego a Pan Mario ogarnia jeszcze gwarancje
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez verton91 » 23 września 2016, 21:52

działa to dokładnie tak jak napisał kolega
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez soolek » 23 września 2016, 22:00

Ok.Wszystko jasne. Najbliższy przegląd w Maranie... Zobaczymy...
soolek
Signo
Signo

Postprzez 5eba » 25 września 2016, 18:59

Tak jak pisalem predzej, zalalem Bratu do skrzyni dodatku do skrzyni Liqui Moly jakis miesiac temu. Roznice zauwazyl niemalze natychmiast. Zdarzy sie ze zgrzytnie mu czasem wsteczny, ale to bardzo rzadko. A wczesniej czesto mu zgrzytalo przy wrzucaniu wstecznego. Tak wiec jest poprawa.
5eba
Signo
Signo

Postprzez Rychu » 22 listopada 2016, 22:05

Dla leniwych: pierwszy akapit można pominąć, tylko się żalę :P

Byłem parę tygodni temu w nowej plichcie w Gdańsku. Specjalnie do nich pojechałem, bo przymroziło już wtedy i zostawiłem im auto na noc żeby stało na tym mrozie. Jak jest olej gęsty to trójka wchodzi jak po gruzie. Niestety dopisałem do listy kolejny salon, który twierdzi, że skrzynie w Leonach tak chodzą.
Zjawiłem się pod koniec dnia u nich i zrobiłem przejażdżkę z mistrzem (jak to brzmi...). Usilnie próbowałem wytłumaczyć o co mi chodzi, ale chyba się na nic zdały moje tłumaczenia, że ja biegi wrzucam powoli, dla przyjemności bez używania niepotrzebnej siły. Jak się przesiedliśmy to mistrz wbijał biegi bardzo energicznie i mocno. Jak tak wrzucam to wtedy też nie czuję problemu, bo po prostu przepycham ten bieg na siłę na raz.

Dziś autko postało trochę na zimnie i nagrałem filmik, że nie jest dla mnie problemem wrzucenie biegu do połowy i zostawienie go tak. Po chwili sam wpada. Ale chyba to ewidentnie dowodzi, że trójka wchodzi mi z dodatkowym oporem po drodze, muszę pokonać jakąś dodatkową "blokadę". Na innych biegach nie ma opcji zostawić ich wbitych do połowy: https://youtu.be/yKZ4LtHBqqI

Możecie rzucić okiem i potwierdzić, że to nie jest normalne i dowodzi mojego? :)
Rychu
Sport
Sport

Postprzez verton91 » 23 listopada 2016, 00:34

nie jest to ani troche normalne, ale u mnie rowniez czasem bieg lubi się zatrzymać w połowie wrzucania, jednak nie bawiłem się nigdy w czekanie az sam wskoczy, raczej cofam wtedy na luz i wrzucam jeszcze raz.
haczą biegi, z tego co się nie myle są one zsynchronizowane dwiema linkami 1-3-5, 2-4-6, którąś z nich masz do regulacji, albo obie.
nie haczy Ci 1 i 5 ?

-- 23 listopada 2016, 01:34 --

u mnie natomiast zauwazylem następujący problem, przy biegach od 2 wzwyż czuje ewidentne wibrację na pedale gazu i całej podłodze przy równo 2500 obrotów, natomiast biegi 4 wzwyż czuć to już na każdych obrotach od 2500 wzwyż. ktoś ma jakiś pomysł? z innych forów wstępnie mam dwie diagnozy, albo sprzęgło, albo półosie wewnętrzne.
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez Rychu » 23 listopada 2016, 10:59

verton91 napisał(a):nie haczy Ci 1 i 5 ?

Nie. Jedynka jest toporna, ale nie mam z nią problemów takich jak z 3ka. Piątka wchodzi gładko. Tylko ta nieszczęsna 3ka.
Rychu
Sport
Sport

Postprzez verton91 » 23 listopada 2016, 14:07

a więc możliwe że to coś innego, nie znam się dokładnie na budowie skrzyni, ale moze chyba tez chodzic o jakas zębatkę konkretnego biegu, albo synchronizator masz wyżłobiony na trzecim biegu, u mnie wyżłobione były wszystkie.
tak czy inaczej, ASO i piłuj temat
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez Daniel1980 » 23 listopada 2016, 14:53

doloze troche swoich doswiadczen.

Potwierdzam problem 3 biegu!

Jezdze Cupra po torach i przy obciazeniach problem jest dosc spory.

ASO umywa rece. Zasugerowali wymiane sprzegla, oczywiscie we wlasnym zakresie, poniewaz sprzeglo uwazane jest jako element eksploatacyjny i nie podlega gwarancji.

Kupilem caly zestaw Sachs Performance kit( docisk, sprzeglo do 550NM, wysprzeglik) - Problem dalej obecny :oops: .

Ciekaw jestem diagnozy ASO w waszych przypadkach
Podpis niezgodny z regulaminem forum /usunięto Admin
Daniel1980
Sport
Sport

Auto: Leon Cupra 280

Postprzez maciek89 » 23 listopada 2016, 15:40

Kurcze, a u mnie skrzynia i sprzęgło chodzą jak zegarku nawet przy upalaniu i wbijaniu biegów w zakrętach, dodatkowo zawsze przy redukcjach robię międzygaz i ślizgam sprzęgłem, 34.000 km i wszystko śmiga idealnie. :mrgreen:

VAG coś ostatnio robi lipę z manualami oraz DSG, ale akurat DQ250, czy MQ350 wrzucane do Cupry to sprawdzone skrzynie stosowane od lat i taki przypadek z problemem wbijania trójki nawet na nowym wzmacnianym sprzęgle wskazywałby na jakąś wadę skrzyni... Tylko teraz problem jak dochodzić swoich praw w ASO, jeszcze przy modzonym aucie... :-| Ja zgłaszając, że fabryczny klocek zrobił mi wżłobienie w tarczy (cały przód musiałem kupić nowy po kilku miesiącach od odbioru auta) czułem się jak intruz, który nie wiadomo, czego oczekuje. Wadliwy przełącznik lampki kabinowej z tyłu (coś nie styka i led przerywa jak się przełącza)- moja wina lub ktoś musiał złamać przełącznik i skleić :brawo: :brawo: :brawo: Ciekawe, czy w Audi też tak traktują klientów odnośnie roszczeń gwarancyjnych. Dodam, że nie zgłaszam żadnych stuków, czy skrzypnięć tylko te dwie konkretne przecież rzeczy.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez Pelikson » 24 listopada 2016, 13:08

Maciek przyjedź na tor i tam w temp. +30*C upalaj ciągle wachlując pomiędzy 2-3 biegiem i jeśli wtedy nie wystąpi problem ze skrzynią tzn. że trafiłeś dobrą sztukę bo upalać na ulicy a upalać na torze to dwie różne sprawy. Nie mówię tego złośliwie, po prostu ten problem występuje na torze, podejrzewam że u Daniela na codzień tego nie ma tak jak i u Ciebie.
Pelikson
Sport
Sport

Auto: inne

Postprzez Daniel1980 » 24 listopada 2016, 13:16

na codzien smiga jajk ta lala :D
Podpis niezgodny z regulaminem forum /usunięto Admin
Daniel1980
Sport
Sport

Auto: Leon Cupra 280

Postprzez feels3 » 24 listopada 2016, 13:31

Nie wiem jak to wygląda w skrzyniach, ale może są oleje, tak jak do silnika, którę znoszą lepiej wysokie temp?
feels3
Sport
Sport

Auto: Golf GTI PP

Postprzez maciek89 » 24 listopada 2016, 15:44

Pelikson moja cupra się nie pojawi nigdy na torze. Po torze to wolałbym polatać jakimś RWD dla funu a nie przednionapędówką dla czasów- jakoś mnie to nie kręci. Ale po torach i to poważniejszych niż pojezdzawki w Kielcach jeździ jakoś sporo Cupr i modzonych GTI w MT i nikt takich problemów nie ma, bo gdyby problem był popularny to internety by huczały- modzonych dopakowanych aut z MQ350 jest przecież pełno. Sołtysik upalał Cuprę 290 manual po Poznaniu i też nic. Mówił za to, że skrzynia działa świetnie, a wbijanie biegów to przyjemność. Sorry ale problem z trójką jest z czapy i wskazuje to tylko i wyłącznie na wadliwą skrzynię. Ja bym takie auto oddał do ASO bo to niedopuszczalne w nowym samochodzie... Tylko właśnie- ASO w Polsce...

Jeszcze przecież to sprzęgło Ci się Daniel sypnęło? przy 30k? Ile auto przejechało na modzie- 2000, 3000 km? To też nie powinno mieć miejsca, coś tu nie gra... :? Może u jakiegoś tunera by zasięgnąć wiedzy, co może być nie tak?

Czytałem tylko gdzieś, że komuś w Cuprze od początku sprzęgło późno łapało, ale i ten problem jest mi obcy.

-- 24 listopada 2016, 16:21 --

Pelikson napisał(a):Nie mówię tego złośliwie

No mam nadzieję, że nie wykraczesz i nie będę mieć problemów, bo wtedy to będzie Twoja wina. :) Chciałbym jeszcze 2 lata tym autem pojeździć. Póki co poza dramatyczną trakcją i marnotrawstwem mocy, z którymi się liczyłem jestem z Leona bardzo zadowolony- głównie właśnie z silnika i skrzyni.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Pelikson » 24 listopada 2016, 16:08

Daniel1980 napisał(a):na codzien smiga jajk ta lala :D

No więc właśnie potwierdzają się moje słowa jak i chyba już 3ci czy 4ty przypadek 5F w manualu gdzie na torze jest problem ze skrzynią. Nie wiem jak wygląda sprawa na zagranicznych forach, może też tam coś o tym piszą - oby nie i oby to były przypadłości kilku sztuk, szkoda tylko że trafiło na właścicieli z Polski :roll: Miejmy nadzieję, że uda się rozwiązać ten problem i wszystko się wyjaśni co dokładnie boli te skrzynie :-)

feels3 napisał(a):Nie wiem jak to wygląda w skrzyniach, ale może są oleje, tak jak do silnika, którę znoszą lepiej wysokie temp?

Powinno coś takiego być tak jak np. olej do zeszperowanych dyfrów itd. Trzeba poszukać albo może patronaci 4Nano TACH z motorsportoils.pl coś doradzą ?

maciek89 napisał(a): Pelikson moja cupra się nie pojawi nigdy na torze. Po torze to wolałbym polatać jakimś RWD dla funu a nie przednionapędówką dla czasów

Oj tam, te 2-3 razy w roku można i FWD polatać po torze, ale też jestem tego zdania co Ty i buduję RWD do upalania choć bardziej na nielegal nocą ( bardziej mnie to kreci, adrenalinka itd. ) ale kto wie może i jak będzie mi szło to pojawię się na kilku torach :-)
Pelikson
Sport
Sport

Auto: inne

Postprzez maciek89 » 24 listopada 2016, 16:18

W sumie nie wykluczam takiej wizyty, przynajmniej sprawdzę, czy będę mógł wbić trójkę. :D

A co do RWD to właśnie ostatnio miałem okazję się przejechać paroma mocniejszymi autami w tym mega dzikim F Type R 550 koni RWD, apetyt na auto tylnonapędowe mi bardzo urósł, a w rzucaniu auta bokiem, czy myszkowaniu tyłu auta nawet przy jeździe na wprost jest coś pięknego, co trudno opisać. :) I niech mnie objeżdża na światłach jakieś AWD z launch control. miałbym to gdzieś. ;)
maciek89
Cupra
Cupra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne