Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Parujące reflektory LED

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Parujące reflektory

Postprzez daniel28 » 20 listopada 2015, 12:13

Wojtaz666 napisał(a):
daniel28 napisał(a):W Maran wymienili mi wszystkie tylnie lampy bez problemu. Parowanie i pęknięcia.

OT Daniel, Ty to masz przygody z tym autem :), Tobie chyba tylko buda została fabryczna, nie? :D

Obecnie czekam na skrzynie biegów :-D Remont kapitalny, auto ponad miesiąc w serwisie :-P Mój leon prawie się nie starzeje, z roku na rok coraz młodszy :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez maciek89 » 7 grudnia 2015, 23:57

Brałem na poprawkę, że reflektory będą parować, ale u mnie nic takiego nie występuje. Jazda we mgle, w deszczu, wyjazd z ciepłego garażu i odwrotnie i nic. Mam nadzieję, że tak już zostanie. :) Reflektory mogłyby jednak dawać więcej światła i zdecydowanie brakuje funkcji skrętnej, ale nie ma dramatu.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez uirapuru » 12 grudnia 2015, 23:42

panowie, u mnie ewidentnie nie jest to lekkie parowanie, raczej dość dużo wody i zmatowienie reflektora. domyślam się, że nieszczelność, pewnie po jakimś puknięciu (nie jestem pierwszym właścicielem). da rade to domowymi metodami jakoś poprawić?
uirapuru
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Ocelot » 12 grudnia 2015, 23:56

uirapuru napisał(a):panowie, u mnie ewidentnie nie jest to lekkie parowanie, raczej dość dużo wody i zmatowienie reflektora. domyślam się, że nieszczelność, pewnie po jakimś puknięciu (nie jestem pierwszym właścicielem). da rade to domowymi metodami jakoś poprawić?

Ten temat dotyczy raczej przypadłości reflektorów ledowych w Leonie 3. Musiałbyś napisać w innym dziale.
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez maciek89 » 13 grudnia 2015, 01:38

Tylko rozszczelnienie i ponowne uszczelnienie. Jeśli masz zdolności majsterkowicza to możesz ogarnąć przy pomocy piekarnika + opalarki i nowego kleju butylowego. Jeśli nie to odezwij się do Tomka z Hidretrofit.pl
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez EmJot » 13 grudnia 2015, 11:00

maciek89 napisał(a):Reflektory mogłyby jednak dawać więcej światła i zdecydowanie brakuje funkcji skrętnej, ale nie ma dramatu.

Na forum seatcupra.net ludzie "podciągają" świecenie w górę (śruba od strony logo, tą od strony błotnika reguluje się świecenie na boki) a VCDSem zwiększają moc LEDów. Podobno efekty są spektakularne choć oczywiście niezgodne z prawem. Część z ludzi z tego forum twierdzi jednocześnie, że ich samochody miały fabrycznie źle ustawione światła (za nisko) i wystarczy podjechać na stację diagnostyczną, aby ustawić poprawnie... poprawiając tym samym zasięg. Jak znam hiszpanów (maniana) to jest to możliwe...
EmJot
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez maciek89 » 13 grudnia 2015, 18:46

Nie znam Hiszpanów, ale za odpowiednie ustawienie świateł odpowiadać powinno już ASO, w końcu auto dostaje przegląd techniczny na 3 lata i reflektory muszą być dobrze ustawione. W każdym razie u mnie napewno nie jest za nisko, tylko moc diod i skuteczność układu optycznego nie jest zbyt duża. Ale w końcu nie może być, bo z tego co pamiętam jest na granicy dopuszczalnej jasności dla reflektorów, które nie potrzebują układu oczyszczania. Generalnie nie jest źle tylko tej funkcji skrętnej trochę brakuje . :)
maciek89
Cupra
Cupra

Reflektory - para + mróz

Postprzez astm » 4 stycznia 2016, 10:28

Witam,
Wczoraj zauważyłem we wnętrzu reflektorów lód.
Jest to miejsce przy dolnej krawędzi reflektorów i domyślam się, że to para, która przy wysokich ujemnych temperaturach nie miała możliwości odparować.
Czy też tak macie?
Pozdrawiam
astm
Stella
Stella

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Re: Reflektory - para + mróz

Postprzez Winiar » 4 stycznia 2016, 21:35

Tak, mam dokładnie takie samo zachowanie, pytam w ASO, lekkie zaparowanie na krawędziach lampy jest dopuszczalne
Winiar
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez chlorek » 5 stycznia 2016, 08:47

Kiedyś czytałem że lampy LED nie oddają ciepła tak jak tradycyjne żarówki czy xenony dlatego częściej parują, ale ile w tym prawdy :P.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez kopernikos » 5 stycznia 2016, 10:15

Mi w ASO w Wa-wie też tak powiedzieli, choć jak dla mnie to feler którego im się nie chce robić/ poprawić. Z czasem plastik zmatowieje od kamienia, ale to pewnie nastąpi po gwarancji więc wiecie o co cho.
kopernikos
Stella
Stella

Auto: Cupra 280 ST

Postprzez astm » 8 stycznia 2016, 09:23

Wszystko rozumiem.
LEDy nie grzeją z przodu, a jedynie nagrzewa się tył lampy.
Lekkie zaparowanie jest dopuszczalne, ale po włączeniu świateł powinno po pewnym czasie zniknąć - info z ASO.
Jednak jeśli para nie odparowuje nawet po 500 km trasie i w tym czasie zamienia się w lód wewnątrz reflektora to chyba coś nie tak.
W przyszły tygodniu mam przegląd wiec to zgłoszę w ASO.
astm
Stella
Stella

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez chlorek » 8 stycznia 2016, 09:53

astm napisał(a):lód wewnątrz reflektora to chyba coś nie tak.

nieszczelność lampy? :boje:
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez facet03 » 8 stycznia 2016, 23:36

Zobacz czy masz zatyczke gumowa od postojowe, mi jedna lampa bardziej parowala i dzisiaj właśnie zauważyliśmy że nie ma tej gumowej zaślepki

Don't be the same, be better.
facet03
Cupra
Cupra

Region: zagranica
Auto: Leon

Postprzez joker_fr » 16 stycznia 2016, 19:21

michu napisał(a):Zobacz czy masz zatyczke gumowa od postojowe, mi jedna lampa bardziej parowala i dzisiaj właśnie zauważyliśmy że nie ma tej gumowej zaślepki

Don't be the same, be better.

A to w reflektorze typu full LED występuje? Jak tak to gdzie tego szukać ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
joker_fr
Signo
Signo

Auto: Leon 5F-FR

Re: Parujące reflektory LED

Postprzez kapishon » 7 marca 2016, 14:30

U mnie prawy przedni LED w ponad 50% jest zaparowany, w dodatku na spodzie reflektora widać całą masę kropelek wody. Z Lewym jest wszystko OK. Byłem w sobotę w ASO Autorud w Rzeszowie, chciałem żeby tylko zobaczyli, ale Pani która przyjmuje auta na serwis, coś tam pierdu, pierdu o procedurach i dopiero na "diagnozę" jestem umówiony na kolejną sobotę. Ciekawe co Panowie powiedzą, czy TTTM , czy może stwierdzą że coś jest nie tak i będzie wymiana lampy.
VW T-ROC R 2.0 TSI DNFC 2022r.
VW Touran Highline Manual 1.5 TSI DXDB 2023r.
kapishon
Signo
Signo

Region: podkarpackie
Auto: VW T-ROC R
Silnik: inny

Postprzez Maniek1986FR » 17 marca 2016, 00:41

U mnie prawa tylna bez problemu wymienili w SEAT Centrum Wroclaw. Dodatkowo stwierdzili, ze lewa tez zaczyna parowac i czekam na telefon zeby podjechac do serwisu na wymiane drugiej.
Maniek1986FR
Stella
Stella

Auto: SEAT Leon 5F 1.4 FR

Postprzez kapishon » 17 marca 2016, 16:03

Jestem po pierwszej wizycie na serwisie Seata w Auto Rud Rzeszów. Panowie z serwisu próbowali wywołać "usterkę" i udało im się. Stwierdzili że przyczyną mogą być pęknięcia na górnej krawędzi klosza, przy punktach mocujących klosz do "karoserii/zderzaka".
Wysłali zapytanie do importera czy spotkał się z taką usterką informując jednocześnie, że nie mogła powstać w wyniku mojej ingerencji (auto niedojechane, brak śladów ingerencji, brak śladów demontażu, itd).
Póki co dostali odpowiedź że takie pęknięcia mogą być skutkiem agresywnej chemii czyszczącej auto lub płynu do spryskiwacza, aczkolwiek zalecają dalszą weryfikację stąd jestem umówiony na drugą wizytę na czwartek 24 III.
Coś czuję przez "skarpetki" że będą chcieli mi wcisnąć kit że lampa pękła bo ponoć używam agresywnej chemii do mycia auta czy mocnego płynu do spryskiwacza. Dla mnie to ewidentnie bubel materiałowy.
Ciekaw jestem jakby tłumaczyli jakby łańcuch rozrządu pękł, zbyt agresywny olej do ślinika ??
Pożyjemy, zobaczymy. CDN.
kapishon
Signo
Signo

Postprzez elder » 17 marca 2016, 16:33

Tak trochę na marginesie, ale na temat usterek, poniższy materiał dobrze obrazuje dlaczego coraz więcej, mniejszych i większych usterek dotyka coraz to bardziej "nowoczesne" i "ulepszone" konstrukcje. Przy okazji parę ciekawych słów o największych firmach z branży oświetlenia.

https://www.youtube.com/watch?v=96GFI6Mk7kE
elder
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M1
Silnik: AUS 1.6

Postprzez dar3k » 17 marca 2016, 21:46

Tak z czystej ciekawości zapytam. Na reflektorach macie naklejki z datą produkcji reflektora. Jaką datę produkcji mają te reflektory, które Wam parują? Moje wskazują datę z końca września 2015.
leon 5F FR
+ duże enduro od KTM :)
dar3k
Stella +
Stella +

Auto: FR 5F hatchback

Postprzez lukin158803 » 20 marca 2016, 11:21

Ja już wymieniałem dwie tylne lampy bo zaparowały, w zasadzie widziałem, że tylko jedna paruje ale wymienili obydwie bez problemu. Wymieniałem też górny panel nad głową gdzie włącza się oświetlenie i otwiera dach bo po wyłączeniu oświetlenia dioda mrugała. No i teraz jeszcze odprysk na szybie:) Pech:) Dobrze, że wszystko robią za darmo:)
lukin158803
Stella
Stella

Auto: Leon Cupra

Postprzez pinkibass » 20 marca 2016, 14:10

lukin158803 napisał(a):Wymieniałem też górny panel nad głową gdzie włącza się oświetlenie i otwiera dach bo po wyłączeniu oświetlenia dioda mrugała.

O kurde, mam to samo. Dioda od strony pasażera czasem pomimo wyłączenia bardzo delikatnie mruga.
Co ciekawe tylko jedna.
Sorry że offtop ale miałbym pytanko czy nie robili problemu i czy długo czekales na część?
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez bmelon » 20 marca 2016, 14:24

Witam czy macie może foty zaparowanych przednich lamp? Bo u mnie lekko po umyciu na myjni na dole pasują. Ale w instrukcji chyba napisane że to normalne.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez omar » 21 marca 2016, 07:31

Witam,
trasa autostradą W-wa - Gdańsk cały czas w deszczu - końcowy efekt zaparowane narożniki reflektorów.
samo przeszło, większego bajora w lampach na razie :beksa: nie stwierdziłem.
PZDR.
omar
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 5F FR

Postprzez kapishon » 14 kwietnia 2016, 10:59

kapishon napisał(a):Jestem po pierwszej wizycie na serwisie Seata w Auto Rud Rzeszów. Panowie z serwisu próbowali wywołać "usterkę" i udało im się. Stwierdzili że przyczyną mogą być pęknięcia na górnej krawędzi klosza, przy punktach mocujących klosz do "karoserii/zderzaka".
Wysłali zapytanie do importera czy spotkał się z taką usterką informując jednocześnie, że nie mogła powstać w wyniku mojej ingerencji (auto niedojechane, brak śladów ingerencji, brak śladów demontażu, itd).
Póki co dostali odpowiedź że takie pęknięcia mogą być skutkiem agresywnej chemii czyszczącej auto lub płynu do spryskiwacza, aczkolwiek zalecają dalszą weryfikację stąd jestem umówiony na drugą wizytę na czwartek 24 III.
Coś czuję przez "skarpetki" że będą chcieli mi wcisnąć kit że lampa pękła bo ponoć używam agresywnej chemii do mycia auta czy mocnego płynu do spryskiwacza. Dla mnie to ewidentnie bubel materiałowy.
Ciekaw jestem jakby tłumaczyli jakby łańcuch rozrządu pękł, zbyt agresywny olej do ślinika ??
Pożyjemy, zobaczymy. CDN.

No i importer nie wyraża zgody na naprawę gwarancyjną.

Cytuję fragment pisma:

Na podstawie informacji przekazanych przez ww. Partnera Serwisowego (Autorud Rzeszów), podczas oględzin pojazdu, nie potwierdzono wadliwego montażu reflektora lub ocierania o inne elementy, co mogłoby prowadzić do ewentualnych naprężeń, a tym samym, do pęknięcia obudowy reflektora.
Zgodnie z podjętymi ustaleniami stwierdzono, iż przyczyną pęknięcia obudowy reflektora, może być czynnik zewnętrzny w postaci agresywnych środków chemicznych znajdujących się m. in. w środkach myjących lub płynach do spryskiwaczy, które powodują zmiany w strukturze tworzywa reflektora. Wobec powyższego, bezpłatna wymiana reflektora nie jest możliwa.

Innymi słowy Kup se Pan auto z technologią DAS AUTO, a jak coś się zacznie sypać radź se sam.
kapishon
Signo
Signo

Postprzez B3N » 14 kwietnia 2016, 14:29

Ja bym szedł z nimi na wojne.
Idź do rzeczoznawcy niech ustali, czy to spowodowała jak to nazywają "chemia". Potem im przedstawisz papiery i maja Ci naprawić i co ważne zwrócić za rzeczoznawce. Albo niech wykażą jakie to środki agresywne miałyby zmienić strukturę owego plastiki.
W ch*ja lecą i tyle.
Mnie pękła tylnia lampa sama i potem wielu innym i też niby że to moja wina. Jak innym zaczęły pękać lampy same z siebie to już przestali wydziwiać.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez kapishon » 14 kwietnia 2016, 14:42

B3N napisał(a):Ja bym szedł z nimi na wojne.
Idź do rzeczoznawcy niech ustali, czy to spowodowała jak to nazywają "chemia". Potem im przedstawisz papiery i maja Ci naprawić i co ważne zwrócić za rzeczoznawce. Albo niech wykażą jakie to środki agresywne miałyby zmienić strukturę owego plastiki.
W ch*ja lecą i tyle.
Mnie pękła tylnia lampa sama i potem wielu innym i też niby że to moja wina. Jak innym zaczęły pękać lampy same z siebie to już przestali wydziwiać.

Rzeczoznawca stwierdził, że może wystawić opinie iż ów pęknięcie reflektora nie jest spowodowane żadnym "dojechaniem autem" stłuczka itd. Ale nie mają żadnych możliwości stwierdzenia/zbadania że nie jest to spowodowane chemią. Jedyne co mi chyba pozostaje to, żeby wykazali/udowodnili, że to faktycznie chemia to spowodowała. Stwierdzenie "być może" które użyli w piśmie to mnie podku...ło, że stwierdzam, iż VGP czy tam cały koncern VW ma nieźle nasrane pod kopułą.

Hicior jest taki, że lewa lampa zaczyna też pękać w tym samym miejscu, póki co jeszcze nie przecieka. W ogóle całe auto zaczyna pękać. 3 światło stop w okolicy spryskiwacza, dziś zauważyłem pęknięcie, tylna prawa lampa część od karoserii paruje. Nie miał chłop problemu, kupił sobie SEATA.
kapishon
Signo
Signo

Postprzez lycone » 14 kwietnia 2016, 16:38

Środkowe światło stop wymieniają bezproblemowo. Dostaniesz przy tym inną duszę spryskiwacza.
lycone
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 5F
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez soolek » 14 kwietnia 2016, 23:12

Wy to macie problemy... Mnie się muszki zbierają w szparze pomiędzy lampą a przednim zderzakiem i widać je przez lampę...
To jest dopiero cyrk :mrgreen:
A tak poważnie, jak się z lancą odpowiednio nie podstawię, to ich nie wymyję.
Idziesz do auta, a tu Cię czarne plamy meszek witają :|

Pocieszę Was. Parujące lampy miało już Audi B6. Miewa B7. O B8 nie słyszałem, ale w sumie to nie jestem na bieżąco.
BMW też miewa swoje tego typu wady.

Wszystko chyba zależy od ASO, ludzi, kierownictwa - czy poradzą sobie dobrze z takimi pierdołami szybko i bezkosztowo, czy zwalą to na Ciebie.

Jak kupiłem pierwszy raz nowe auto. Zawsze byłem przeciwnikiem. Potem mi się trochę odmieniło.
Jakieś pierdoły już poprawiałem na gwarancji, jeszcze trochę mi zostało.
Jak się spiszą, to za parę lat znowu będzie nowe. Jak nie. To kupię 3-4 latka, tak jak zawsze miałem w planach i tu, z pewnymi wadami człowiek się automatycznie godzi i im się nie dziwi.
A jak się nie spiszą, to będziemy się ciągać po sądach. Prawnik w rodzinie, więc co mi tam...
Najważniejsze, abym nie musiał nie planowanych wizyt odbywać w ASO przez kilka lat. Takie było założenie nowego auta.
soolek
Signo
Signo

Auto: 5F FR ST

Postprzez KAI » 15 kwietnia 2016, 21:52

kapishon a mógłbyś wrzucić fotki tych "pęknięć"?
Może my też powinniśmy się temu przyjrzeć.

Jeżeli chodzi o odmowę naprawy gwarancyjnej - chyba pozostaje Ci prasa i telewizja.
Z tych kilku przykładów, które pamiętam - np. odmowa wymiany silnika w Renault i Dacia - zawsze po interwencji mediów jednak wymiana była realizowana...
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez Pik » 15 kwietnia 2016, 22:17

Zgłoś się kapishon do Turbo Kamery w TVN Turbo. Pewnie chętnie zrobią materiał o czymś innym niż przekręty przy sprzedaży używanych... :-)
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez kapishon » 16 kwietnia 2016, 14:50

Obrazek
Obrazek

Lewa też zaczyna pękać, choć póki co jest tylko jedno pęknięcie.
Byłem dziś u rzeczoznawcy, dostałem opinie. Wniosek końcowy biegłego rzeczoznawcy jest następujący:

"Na podstawie przeprowadzonych oględzin i pomiarów nadwozia bezwypadkowego stwierdzono, że bezpośrednią przyczyną pękania obudowy w okolicach mocowania reflektorów są powstające naprężenia spowodowane wadami produkcyjnymi tj. materiałowo - konstrukcyjnymi.
kapishon
Signo
Signo

Postprzez ramzei » 16 kwietnia 2016, 17:44

Na mój gust, te reflektory nie nadają się do jazdy. Jak masz znajomego policjanta, to poproś go aby zabrali ci dowód rejestracyjny za niesprawne reflektory. Z takim argumentem ASO na pewno szybciej zareaguje.

PS. A na pewno Turbo Kamera się zainteresuje. ;)
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Postprzez sdss » 16 kwietnia 2016, 20:43

U mnie w lampie w środku mam owada :(
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Pik » 16 kwietnia 2016, 22:53

U mnie w lampie w środku mam owada
To może też zgłoś się do Turbo Kamery? :-P
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez KAI » 17 kwietnia 2016, 16:51

I co Panowie, obejrzeliście swoje lampy LED?

Bo ja na prawym reflektorze też mam pęknięcie. Jedno, małe, na razie nic nie paruje - ale jest w górnej części.
Widać dopiero po otwarciu maski. Gdyby nie kolega kapishon to bym nie zauważył...
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez kapishon » 17 kwietnia 2016, 21:12

KAI napisał(a):I co Panowie, obejrzeliście swoje lampy LED?

Bo ja na prawym reflektorze też mam pęknięcie. Jedno, małe, na razie nic nie paruje - ale jest w górnej części.
Widać dopiero po otwarciu maski. Gdyby nie kolega kapishon to bym nie zauważył...

Paruje, nie paruje trzeba zacząć to nagminnie zgłaszać. Może VGP się otrząśnie z szamba, którym się mocno upaprała po Diesel Szwindel i zacznie temat traktować jako tako poważnie.
kapishon
Signo
Signo

Postprzez ggregorii » 22 czerwca 2016, 13:54

Hej koledzy a jak w ogóle dobrać sie do żarówek tylnej lampy. Widze tam taki czarn plastik. Trzeba go odkręcić i cała lampa wychodzi?. Chce sprawdzić bo mi przednie nie parują ale za to styłu po myciu na myjce.
ggregorii
Sport
Sport

Region: lubelskie
Auto: Leon 5F FR

Postprzez Pelikson » 23 czerwca 2016, 11:43

Jeśli z tyłu Ci parują / zbiera się w nich woda tzn. że masz je do wymiany. Znany temat w 5F, w fabryce lampy zostały przykręcone z zbyt dużą siłą i zwyczajnie plastik od środka pęka / lampa się rozwarstwia. Jeśli masz gwarancję to śmiało jedź do ASO i wymieniają bez słowa.
Pelikson
Sport
Sport

Auto: inne

Postprzez Pik » 23 czerwca 2016, 12:40

Jeśli tylko parują i nie widać pęknięć to może być zjawisko zupełnie naturalne, szczególnie jak jest ciepło. Pod wpływem schłodzenia podczas mycia para wodna, która jest w powietrzu (czyli także w kloszu reflektora) po prostu się skrapla od środka. Miałem kilka różnych samochodów i w każdym tak się działo w mniejszym lub większym stopniu. I nie ma to żadnego związku ze szczelnością reflektora.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez Cobra_o7o » 23 czerwca 2016, 20:03

Pik napisał(a):każdym tak się działo w mniejszym lub większym stopniu. I nie ma to żadnego związku ze szczelnością reflektora.

Ma tyle ze jesli konstrukcja lampy oraz wykonanie sa poprawne to skraplajaca sie woda szybko odparowuje. Jesli dzieje sie inaczej to albo lampa jest zbyt szczelna albo dokladnie odwrotnie.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez Pik » 23 czerwca 2016, 20:17

No dokładnie, jak para nie zejdzie powiedzmy po godzinie, to można się sprawie dokładniej przyjrzeć. Inaczej nie warto zawracać głowy ani sobie, ani serwisom.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez ggregorii » 26 czerwca 2016, 21:18

Mam rozumieć że mogę to śmiało zgłaszać na gwarancję ?

Obrazek
ggregorii
Sport
Sport

Postprzez sdss » 27 czerwca 2016, 11:02

Tak, ja zgłosiłem, kazali się umówić, jak przyjechalem za tydzien lampa byla sucha. Nie wymienili.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Postprzez ggregorii » 27 czerwca 2016, 11:15

He he to trzeba bylo podgrzac lampe na sloncu a potem podjechac na myjke i woda gwarantowana w srodku :-D
ggregorii
Sport
Sport

Postprzez sdss » 27 czerwca 2016, 16:56

Mam 3,5 roku gwarancji. Poczeka.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Postprzez B3N » 6 lipca 2016, 15:40

kapishon napisał(a):Obrazek
Obrazek

Byłem dziś u rzeczoznawcy, dostałem opinie. Wniosek końcowy biegłego rzeczoznawcy jest następujący:

"Na podstawie przeprowadzonych oględzin i pomiarów nadwozia bezwypadkowego stwierdzono, że bezpośrednią przyczyną pękania obudowy w okolicach mocowania reflektorów są powstające naprężenia spowodowane wadami produkcyjnymi tj. materiałowo - konstrukcyjnymi.

Mam takie pytanie techniczne. Często otwierasz maskę? I jak ją zamykasz to dociskasz, czy zrzucasz? Zacząłem się nad tym zastanawiać, czy maska nie wali za mocno po reflektorach:)
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez Buktop » 29 sierpnia 2016, 11:05

Hej,

Mam pytanie odnośnie reflektorów przednich. Czy u was też widać kurz od środka jak są włączone ledy. Chodzi mi o to, ze przy włączonych ledach przednich w miejscu skupienia się światła widać jakby kurz od środka. Zastanawiam się czy to normalne i dlaczego tak jest.

Z góry dziękuję za komentarze.
Buktop
Stella
Stella

Auto: Leon ST FR 150km

Postprzez kapishon » 30 września 2016, 22:33

B3N napisał(a):
kapishon napisał(a):Obrazek
Obrazek

Mam takie pytanie techniczne. Często otwierasz maskę? I jak ją zamykasz to dociskasz, czy zrzucasz? Zacząłem się nad tym zastanawiać, czy maska nie wali za mocno po reflektorach:)

Raczej nie częściej niż normalny użytkownik, raz w tygodniu poziom oleju + jak mi się zapali kontrolka płynu do spryskiwacza. Jeżeli chodzi o metodę zamykania maski to upuszczam ją z 15-20cm bez dociskania.
kapishon
Signo
Signo

Postprzez ramzei » 25 stycznia 2017, 21:49

Leon ST FR 1.4 MY2016 prod. paźd 2015 - przejechane 40tys wczoraj odkryłem parujące reflektory tylne. Pozdrawiam
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne