Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.4 tsi dzwonienie w silniku

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: 1.4 tsi dzwonienie w silniku

Postprzez janek1988 » 7 września 2016, 13:21

Ciekawą rzecz ostatnio zaobserwowałem na tempomacie pasywnym - aktywnego nie mam. Nastawiam prędkość zadaną, np. 120km/h jadąc powiedzmy 60km/h na biegu 3. Po włączeniu oczywiście zaczyna przyspieszać, ja zmieniam bieg na 4, 5, 6, a leon cały czas przyspiesza do zadanej. Podsumowująć sprzęgło go w takim wypadku nie wyłącza.
janek1988
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Postprzez Cro0lick » 7 września 2016, 21:06

Tak, u mnie działa tak samo. Nie podoba mi się to. Jak chcę hamować silnikiem i zmieniam z 6->4 albo 6->3 to od razu próbuje takim "kopnięciem" poprawić prędkość o te 3-4kmh wytracone przy redukcji. Sprzęgło raczej oznacza, że będziemy prędkość zmieniać (hamować lub przyspieszać), więc domyślna akcja "utrzymuj" po zmianie biegu nie jest chyba najlepszym wyborem.
Cro0lick
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Rychu » 8 września 2016, 12:16

Co Wy piszecie :-) To tak ma działać i już! :-P
Ja mam aktywny i często mi Leon zwalnia tak ze muszę zrobić redukcje, bo się np. ciągnę za kimś z jakiegoś powodu i wjeżdżamy do wioski gdzie ograniczenie do 50 jest z fotoradarem. Więc bach, czwórka z szóstki. Wyjeżdżamy z wiochy Leon przyspiesza, znowu bach, szóstka z czwórki i ciągniemy się dalej. Wszystko na tempomacie :-D
Generalnie jak się zna trasę, to aktywny tempomat może być też bardzo użyteczny poza miastem nie tylko na autostradzie. Na mojej częstej trasie jest odcinek kilku (kilkunasto?) kilometrowy na którym jest seria wiosek z różnymi ograniczeniami (50, 70, 90) a pomiędzy nimi zakaz wyprzedzania. Jak się wpakuję na tym odcinku przed tira albo innego ślimaka, to nie pozostaje nic innego jak tylko włączyć aktywny tempomat, nogi na szybę i odpoczywamy wspomagając się lane assistem :wink:
Rychu
Sport
Sport

Postprzez janek1988 » 8 września 2016, 13:23

Taaa wyskoczy Ci dziecko/pies i po odpoczywaniu : (
janek1988
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Rychu » 8 września 2016, 13:46

Ja z tymi nogami na szybie to zartowalem :D
Rychu
Sport
Sport

Postprzez Cro0lick » 8 września 2016, 21:30

Masz aktywny tempomat i manual? Wydawało mi się, że jego użyteczność jest wielokrotnie większa z DSG, kiedy zwolni/zatrzyma się przed światłami/w korku, potem sam ruszy itp. Przy ręcznej właśnie trzeba zmieniać mu biegi. To co to za ułatwienie? Nie muszę wciskać gazu, ale sprzęgło już tak. Tzn. do mnie to nie przemawia. Być może masz rację że przy aktywnym tempomacie utrzymywanie prędkości po zmianie biegu jest uzasadnione, ale przy zwykłym tempomacie już raczej jak wciskasz sprzęgło to powinien się wyłączać. Tak działał w innych autach którymi jeździłem i to było bardziej intuicyjne.
Cro0lick
Stella +
Stella +

Postprzez Fredi88 » 9 września 2016, 07:58

A to aktywny tempomat służy tylko do jazdy po mieście?! Też zamówiłem manuala i też aktywny tempomat. Nie widzę w tym nic złego. Fakt jego użyteczność jest większa z DSG, ale nie każdy chce do DSG dopłacać :) Ja jeżdżę w 80-90% autostradami, więc nie jest potrzebne mi, żeby auto hamowało do zera... Tylko samo hamowało i przyspieszało w przedziale 80-130km/h i tyle. Na zwykłym tempomacie co chwile musiałbym sam hamować przy dużym ruchu, tutaj zrobi to za mnie elektronika.
Fredi88
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez Cro0lick » 9 września 2016, 21:19

Pozostając sceptyczny, lubię posłuchać opinii innych (po to są fora) :)
Cro0lick
Stella +
Stella +

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna