Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.6 TDI CAYC sprzęgło jednomasowe

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.6 TDI CAYC sprzęgło jednomasowe

Postprzez redspider » 6 czerwca 2016, 21:30

Z uwagi na kończące się obecnie koło dwumasowe zastanawiam się nad zmianą na jednomas. Wertując forum nie znalazłem nigdzie informacji dotyczących silnika 1.6tdi. Czy zestawy opisane szeroko na forum dla silników 1.9tdi podejdą pod mniejszą jednostkę czy trzeba szukać innych. Może ktoś z was zmieniał, proszę o info. Wiem że Valeo robi jednomas do 1.6 jednak wolałbym coś innego. Tak na marginesie silnik po modzie 141KM/306Nm.
redspider
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: CDLD 2.0

Reklama

Re: 1.6 TDI CAYC sprzęgło jednomasowe

Postprzez ktry » 7 czerwca 2016, 22:01

Szkoda roboty. Stracisz na komforcie i będziesz się wściekał że trzeba było założyć DM. Przy tej badziewnej skrzyni 5 biegowej i takiej mocy bym nie ryzykowal.
Ja mam wprawdzie sztywne sprzęgło,ale skrzynia 6 biegowa. Akurat skrzynie szóstki w tych silnikach nie mają DM fabrycznie.
Moc mam 149 Km i 300 momentu ,ale brakuje mi DM . Naprawdę jest różnica nawet w takim aucie jak Passat B7 z 2011 roku.
Założysz nowy komplet i na ok.200 tys.km. masz spokój i pełen komfort. Ja nie polecam i każdemu odradzam kto ceni komfort i ciszę.
ktry
Stella +
Stella +

Auto: ALTEA 1,9 TDI

Postprzez redspider » 12 września 2016, 21:55

Więc tak może po kolei.
Dwumas dokończył żywota 103kkm - auto od nowości w rodzinie więc nie cofany licznik. Mimo że Leon nigdy nie pałowany rzadko zdarzają się uślizgi przy ruszaniu, jak również zmiany biegów dokonywane dopiero przy 2,5-3k, nie na wiele się to zdało. Może mod 141KM/306Nm trochę mu pomógł ale co zrobić to ustrojstwo nie powinno moim zdaniem być takie wrażliwe. Zresztą chyba nie o to chodzi w jeździe samochodem aby cały czas mieć w głowie uważaj na dwumas. Po wyjęciu dwumasu (Sachs) okazało się że jest luźny we wszystkich płaszczyznach - dobrze że się nie rozleciał. Docisk - brak jednej sprężynki (bez obaw znaleziona). Tarcza - cóż jeszcze trochę to nity jeździłyby po kole zamachowym zamiast okładzin (ale oszczędzamy przecież dwumas hi). O dziwo łożysko w całkiem dobrym stanie.
Postanowiłem że mam już dość i zaryzykuję z kołem zamachowym (jednomasowym).
Niestety jakoś nie miałem szczęścia znaleźć nic na temat jednomasu do 1,6TDI, wiem 1,9TDI jest bliźniaczą konstrukcją ale zawsze jest ale.
Wybór padł na:
Koło zamachowe (jednomasowe G60)
Komplet sprzęgłowy G60 Sachs 3000332001
Komplet nowych śrub: N90206103 - 6szt i N10101001 - 6szt
Wszystko pasowało bez najmniejszych problemów.
Teraz tak odczucia.
Sprzęgło pracuje bardzo miekko, bierze od samego dołu i brak jest jakichkolwiek drgań. Oczywiście na biegu jałowym występuje lekki hałas sprężynek tarczy sprzęgłowej, jednak po wciśnięciu sprzęgła jak również podczas jazdy już nie występuje. Możliwe że skrzynia podczas ostrego przyspieszania jest trochę głośniejsza, lub to ja jestem teraz za bardzo wyczulony bo zacząłem jeździć z uchylonymi szybami i wyłączonym radiem.
Ogólnie polecam każdemu taki mod, ja na pewno nie wrócę do dwumasy.
redspider
Stella
Stella

Postprzez ktry » 14 września 2016, 21:48

Nie zgodzę się z tobą i na pewno bym nie zaryzykował założyć sztywnego koła do tej nieudanej i delikatnej skrzyni 5 biegowej. One nawet z dwu masą się sypią ,a już bez to może być skarbonka.
O hałasie jaki dochodzi ze skrzyni bez koła DM to specjalnie nie wspomniałem ,bo myślałem że to ja jestem przewrażliwiony i to słyszę. Szczególnie jak sie przyspiesza. W Golfie 6 z tym silnikiem z kołem DM nie było słychać tego. Jak będziesz jeżdził delikatnie i nie myślisz o zwiększeniu mocy,to może ci troszkę pożyje ta skrzynia,a nie należy do tanich sporo droższa jest od nowej dwu masy. I bardzo chodliwa na rynku części używanych. Ja mam w Pasku prawie 150 km ,ale skrzynia 6 biegowa ,więc się nie martwię o nią. Ale różnie bywa.
ktry
Stella +
Stella +

Auto: ALTEA 1,9 TDI

Postprzez redspider » 15 września 2016, 06:49

Dopiero 1000km na jednomasie, więc nie można za wiele powiedzieć. Puki co hałas jaki dochodzi z zespołu napędowego to tylko na luzie bez sprzęgła i to b. delikatny. Przy przyspieszaniu nawet gwałtownym nic na razie nie hałasuje ponad to co generuje silnik i opony. Jak będzie się coś niepokojącego działo na pewno się tym podzielę. Mocy na pewno już nie podnoszę, ani nie upalam więc jest szansa że będzie dobrze. Poprzednio dwumas zaczął się wygłupiać już przy 68kkm więc nie chcę abym co dwa lata w moim przypadku musiał myśleć o wymianie. Co najwyżej będę królikiem doświadczalnym w tym modelu.
redspider
Stella
Stella

Postprzez grzegorz1189 » 19 września 2016, 09:05

Ja np w moim leonie mam niby fabrycznie kolo jednomasowe, sprawdzone po nr vin i mi auto na niskich obrotach typu 1200 1300 szarpie podczas przyspieszania, wbije 5 bieg przy około 70km/h to szarpie i przestaje jak będzie miał 90km/h i teraz nie wiem czy jest to wina tej jednomasy czy może coś innego powoduje taki efekt. może ktoś się spotkał z czymś takim już??
grzegorz1189
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez redspider » 20 września 2016, 05:15

Na kole zamachowym jednomasowym nie powinno raczej nic takiego się dziać. U mnie w tej chwili na jednomasie chodzi strasznie gładko. Takie szarpanie wskazuje raczej na koło dwumasowe bądź poduszkę pod skrzynią.
redspider
Stella
Stella

Postprzez alfik3000 » 12 marca 2018, 12:42

Panowie mam skrzynie o kodzie LHW, czy w zwiazku z tym w/w zestaw sprzęgła podejdzie?
alfik3000
Stella
Stella

Auto: Golf VI

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel