Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Chiptunning Leona 5F

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Chiptunning Leona 5F

Postprzez Morano » 7 września 2016, 21:24

Ale problem z tymi boxami i programami . Jak się boicie to nie róbcie i tyle . A tak robicie melodramat że jakbym nie steacił gwarancji to bym zrobił ale nie zrobię bo się boje :boje: :boje: Co się Wam niby wysypie po programie bo nie rozumiem ?
CUPRA 290 - 314 KM 397 Nm. Teraz : 355 KM 460 Nm.
Mercedes GLC 43 AMG - 425 KM 606 Nm.
Morano
Sport
Sport

Auto: Cupra ST 290
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez Pik » 7 września 2016, 22:21

No proszę jaki chojrak! Ciekawe, czy jak padnie ci coś z silnikiem (zupełnie hipotetycznie oczywiście), weźmiesz to na klatę jak mężczyzna i pokryjesz koszta (które mogą być NIEMAŁE), czy też będziesz się domagał świadczeń gwarancyjnych od producenta?
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez Konrad_B » 8 września 2016, 06:46

Morano napisał(a):Ale problem z tymi boxami i programami . Jak się boicie to nie róbcie i tyle . A tak robicie melodramat że jakbym nie steacił gwarancji to bym zrobił ale nie zrobię bo się boje :boje: :boje: Co się Wam niby wysypie po programie bo nie rozumiem ?

Wydaje mi się, że kolega ma racje. Jak ktoś chce modzić jednostkę napędową to musi się liczyć z tym, że to łamanie gwarancji i już. Jeżeli się boi czy coś to niech tego nie robi i śpi spokojnie. Z drugiej strony problemem nie jest to ze program cos zepsuje bo jak robi się go u kogoś kto ma pojęcie to raczej nie ma co się zepsuć, problemem jest to ze jak coś się rypnie w silniku zupełnie nie związane z programem bedzie problem z gwarancją. Uznajmy, że jak ktoś to robi to ma pojęcie i liczy się ze wszystkim. Kibicuje!
Konrad_B
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Seat Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez ora_dev » 8 września 2016, 07:34

Co racja to racja. Albo zabawa i ryzyko, albo nuda i święty spokój.
ora_dev
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez feels3 » 8 września 2016, 08:06

Nuda mi jakoś nie pasuje do właścicieli Leonow, tak tylko pisze.....;)
feels3
Sport
Sport

Auto: Golf GTI PP

Postprzez maciek89 » 8 września 2016, 10:03

Jedna osoba zapytała, czy box jest wykrywalny, a tu już poważna dysputa, że ludzie się boją to niech nie robią lol. Każdy robi co uważa za stosowne. Ja przed odbiorem byłem zdecydowany na program, a jak tym autem pojeździłem to wiem, że to bezsens. Seria kipi mocą, a w większości przypadków pełna trakcja jest od czwartego biegu (potrafię nawet złapać wheelhop na trojce). Podziwiam samozaparcie osób, które robią w tym aucie 400 KM dla samych cyferek albo 100-200. No chyba, że ktoś czesto lata po Poznaniu i te 2 razy do roku jest w zielonym piekle- to inna para kaloszy. Ja nie latam i osobiście chyba wolę sprzedać serię na gwarancji i kupić potem auto z napędem potrafiącym uciagnąć moc 300+. Ale każdy ma swoje spojrzenie i priorytety, moje się nieco zmieniły z kolejnymi kilometrach za kółkiem cupry. Programu zrobionego przez ogarniętych ludzi nie ma się co bać, bo jakoś jeździ masa Rek i S3 porobionych na 400PS i chyba nic poważnego się nie dzieje. Chociaż byłem świadkiem pewnej sytuacji. Gonilem dwa 7R po mieście (porobione) i jak stanęły na światłach to jeden zaczął tak dymić (na biało), że nic nie było widac. Jak ruszył to się dosłownie zrobiła mgła, potem stanął na przystanku i dalej kopcił... może program zły, może costam, ale daje to do myślenia. 2.0 TSI ma duży potencjał, ale modząc trzeba sobie zdać sprawę z tego, że za ewentualną naprawę płacimy z własnej kieszeni, a z wakacji możemy wrócić na lawecie. No risk, no fun :mrgreen:
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez feels3 » 8 września 2016, 10:47

Niektóre mody poza utratą gwarancji dają lepsze rezultaty niż seria w kwestii trwałości.

Większy intercooler, większe turbo, mocniejsze sprzęgła czy dodatkowe chłodnice wody czy oleju, jeśli ktoś przy tym nie celuje w abstrakcyjne moce dla samych cyferek to uważam że ryzyko awarii wcale nie rośnie.

Mało tego, ludzie którzy się w to bawią często są bardziej świadomi. Ja sam zacząłem zabawę na torze w tym roku, mam 10k przejechane i już po 3 zmianach oleju jestem :P , pilnuje temperatur każdego możliwego elementu (przez OBD i dowolnę apkę), a niektóre mechaniczne mody będę robił bez podnoszenia mocy, tylko po to aby zapewnić lepszą wydajność niektórych podzespołów, do tego na koniec sezonu oddaje próbkę oleju do badania i będę wiedział jak silnik wszystko znosi.

Jak się robi wszystko z głową to można spać spokojnie, aczkolwiek finansowo trzeba być przygotowanym na różne rzeczy, no ale to oczywista oczywistość :)

Natomiast jakbym jeździł "koło domu" i z rodzinką na wakacje, to bym nic nie ruszał i w takim aucie polegał na gwarancji.
feels3
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 8 września 2016, 11:39

@feels3 , popieram w pełni. A w GTI chyba główna jeśli nie jedyna różnica to turbo, więc jak masz zrobionego na 300PS to raczej nie ma się czego obawiać. :)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez feels3 » 8 września 2016, 20:19

Kiedyś czytałem że róznić jest ciut więcej, inna głowica, inne wtryski, itp, ale nie są to diametralne różnice.
feels3
Sport
Sport

Postprzez Pik » 8 września 2016, 21:26

Na stronie VW znalazłem taki opis silnika CJX- stosowanego m.in. w Cuprze, jak mniemam opisane zmiany dotyczą różnic w stosunku do poprzednika CHH- z GTI:

Silnik benzynowy z turbodoładowaniem i bezpośrednim wtryskiem serii EA888 (CJX-) charakteryzują takie innowacyjne rozwiązania, jak wbudowany w głowicę cylindrów, chłodzony cieczą przewód doprowadzający spaliny do turbosprężarki (w celu efektywnego obniżenia zużycia paliwa przy pełnym obciążeniu) i podwójny system wtrysku bezpośredniego. Dzięki nowemu, całkowicie elektronicznemu systemowi regulacji cieczy chłodzącej, silnik TSI CJX- znacznie szybciej osiąga optymalną temperaturę pracy, co redukuje straty spowodowane tarciem i obniża zużycie paliwa. Ponadto TSI dysponuje zmiennym sterowaniem zaworów z podwójną regulacją wałka rozrządu. Dodatkowo skok zaworów po stronie wylotowej posiada dwustopniową regulację. Dzięki takiemu rozwiązaniu możliwe jest optymalne pod względem osiągów, zużycia paliwa i emisji szkodliwych substancji sterowanie wymianą ładunku.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez maciek89 » 9 września 2016, 17:37

Ale to nie jest poprzednik tylko inna wersja tej samej konstrukcji (EA888 trzeciej generacji) W stosunku do poprzednika to tak, ale silnik 7ki GTI nim nie jest. I nie podwójny system wtrysku bezpośredniego tylko ogólnie podwójny system wtrysku (bug w info), bo dołożono dodatkowo drugi pośredni wtrysk (MPI) celem wyeliminowania problemu z nagarem. Ta całkowicie elektroniczna regulacja cieczy chłodzącej- ta sama historia. W porównaniu do poprzednika, czyli Golfa VI GTI/R, bo 7ka GTI oczywiście też ma ten ficzer.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Leonek_bezogonek » 10 września 2016, 13:14

Cześć
Mam FR (3), 1.8 180KM (manual). Możecie poleciś kogoś? Tylko zależy mi na gwarancji, bo auto ma ledwie 4 miechy :)
Nie szukam maksymalnego tuningu, podobnoż +40KM noproblemowo.
Na razie znalazłem dwie oferty i dostałem już pierwsze odpowiedzi:
Pod Krakowem w Luborzycy
http://www.gcstuning.pl/kontakt
Tutaj oferują soft, 1600 za całość, plus 150 za przywrócenie serii na czas serwisu gwarancyjnego. Dodatkowo, gdyby ASO zaktualizowało sterownik, co jednak po pierwszym przeglądzie, który i tak zrobię przed, bo już mam 14,5 tys zrobione przez te 4m chyba będzie już mało prawdopodobne to ew nowa kalibacja 1000 zł
Koło Opola proponują mi coś takiego:
http://www.44tuning.pl/co-to-jest-dpp-p ... -gwarancji
Trochę marketingowego bulshitu, ale może jednak warto? Choć jeśli wychodzi prawie 2 x tyle, a oba oferują zbliżone chyba przyrosty (pierwszy deklaruje 360nm i 210KM, 44tuning na razie napisał o +30-40KM) chyba nie ma sensu pakować się w DPP?
Co myślicie? Ja w temacie tuningu jesten noobem :/
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3 FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez KAI » 10 września 2016, 13:21

Przeczytaj ten wątek od 1 strony. Inaczej w kółko i na okrągło będziemy pisać to samo.
Dużo ludzi poleca Compsport - masz oddział w Krakowie. O GCS masz moją opinię na 15 stronie tego wątku.
O 44tuning kiedyś szukałem opinii w sieci i pamiętam tyle, że mnie nie zachęciły.
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez Teequila » 10 września 2016, 14:43

Co do CompSportu to jedyny słuszny oddział i tak jest w Bielsko-Białej. Wszystko inne raczej bym nie radził w takim stopniu jak BB. Tamte oddziały działają jedynie pod ta nazwa a piecze nad trudniejszymi sprawami i tak sprawuje chłopak z Bielska :) dobrze nazwałeś , marketingowy bullshit, w to bym wcale nie wierzył !

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Veni, Vidi, Vici

Limonka :-)
Teequila
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR

Postprzez freak13 » 12 września 2016, 11:10

Witam,
Może nie jest to odpowiedni dział, ale może będzie tutaj ktoś bardziej zainteresowany. Posiadam na sprzedaż boxa dobrej firmy DimSport: odczyty z 3 czujników – podciśnienia, położenia wałka rozrządu i z turbo. Strojony był na mojej Cuprze 280 przez Grześka z GCS tuning: 353 KM (przy 6300 rpm) i 460 NM (przy 4720 rpm). Nie były to wartości maksymalne, bo nie zależało mi na tym, ale po zmianach naprawdę przyjemnie się tym jeździ (tylko na początku trzeba się „nauczyć”). Box jest sprawny itp. , a sprzedaję ponieważ w tym momencie potrzebuję gotówki :/ Zapłaciłem 2900 zł, więc za 2000 zł….??? myślę mogę sprzedać, dogadamy się. Box jest wyjęty, a montaż prosty „plug and play” (instrukcji nie posiadam, przewody posiadają fabryczne podpisy). Kontakt mail: fizyka1@o2.pl. Preferowany odbiór osobisty – Kraków.
freak13
Stella +
Stella +

Region: podlaskie
Auto: Cupra

Postprzez boban » 12 września 2016, 16:42

Teequila napisał(a):Co do CompSportu to jedyny słuszny oddział i tak jest w Bielsko-Białej. Wszystko inne raczej bym nie radził w takim stopniu jak BB. Tamte oddziały działają jedynie pod ta nazwa a piecze nad trudniejszymi sprawami i tak sprawuje chłopak z Bielska :) dobrze nazwałeś , marketingowy bullshit, w to bym wcale nie wierzył !

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No potwierdzam Twoją Limonkę dłubnęli konkretnie :brawo:
boban
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon X-perience

Postprzez bajbusek » 14 września 2016, 20:25

Mam pytanie odnośnie chip tuningu leona cupra z DSG 2016 (265 KM).

Czy można zmienić tylko jeden z dostępnych trybów ? Np tylko tryb CUPRA, a pozostałe pozostawić w oryginale ?

To by była najwygodniejsza opcja - na codzień normalna jazda + tryb na tor.

Box jest według mnie niewygodny i widać go w serwisie ... jak się coś popsuje to zawsze mogą zgonić na BOX :/

Ktoś ma doświadczenie ? Wybieram się do Bielsko Białej z Cuprą, nie wiem tylko czy 2000 km przebiegu to nie za mało ? Kiedy wymienić olej - przed tuningiem ?
bajbusek
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Cupra 5F

Postprzez noodl3s » 14 września 2016, 22:16

Pik napisał(a):No proszę jaki chojrak! Ciekawe, czy jak padnie ci coś z silnikiem (zupełnie hipotetycznie oczywiście), weźmiesz to na klatę jak mężczyzna i pokryjesz koszta (które mogą być NIEMAŁE), czy też będziesz się domagał świadczeń gwarancyjnych od producenta?

Popieram Morano. Ja też chojrak jestem i jak mi trzepnie coś w silniku to naprawię i nie będę płakał. Dużym chłopcem jestem i biorę odpowiedzialność za swoje decyzje.

-- 14 wrz 2016, o 23:16 --

maciek89 napisał(a):Jedna osoba zapytała, czy box jest wykrywalny, a tu już poważna dysputa, że ludzie się boją to niech nie robią lol. Każdy robi co uważa za stosowne. Ja przed odbiorem byłem zdecydowany na program, a jak tym autem pojeździłem to wiem, że to bezsens. Seria kipi mocą, a w większości przypadków pełna trakcja jest od czwartego biegu (potrafię nawet złapać wheelhop na trojce). Podziwiam samozaparcie osób, które robią w tym aucie 400 KM dla samych cyferek albo 100-200. No chyba, że ktoś czesto lata po Poznaniu i te 2 razy do roku jest w zielonym piekle- to inna para kaloszy. Ja nie latam i osobiście chyba wolę sprzedać serię na gwarancji i kupić potem auto z napędem potrafiącym uciagnąć moc 300+. Ale każdy ma swoje spojrzenie i priorytety, moje się nieco zmieniły z kolejnymi kilometrach za kółkiem cupry. Programu zrobionego przez ogarniętych ludzi nie ma się co bać, bo jakoś jeździ masa Rek i S3 porobionych na 400PS i chyba nic poważnego się nie dzieje. :

Znów się z Tobą nie zgodzę. Seria zamula i każdy kto zrobi (dobry) program nie będzie chciał do niej wracać. A to co piszesz w co drugim poście odnośnie permanentnego braku trakcji to wierutna bzdura i nie puszczaj farmazonów wyłącznie w oparciu o Twoje niezadowolenie z auta bo potem ludzie powtarzają takie banialuki. Ponownie polecam wrócić do czegoś słabszego. Seria NIE MA PRAWA zrywać trakcji na trójce na dobrej nawierzchni i gumie. Mi rzadko się to zdarza a przecież mam te diabelskie i totalnie bezużyteczne w oście prawie 400km.
noodl3s
Stella +
Stella +

Auto: ibiza

Postprzez Pik » 15 września 2016, 09:36

Popieram Morano. Ja też chojrak jestem i jak mi trzepnie coś w silniku to naprawię i nie będę płakał. Dużym chłopcem jestem i biorę odpowiedzialność za swoje decyzje.

To się chwali! Życzę też totalnie bezawaryjnego korzystania z tuningu. Tym niemniej należy rozumieć obawy osób, które boją się utraty uprawnień gwarancyjnych na najbardziej chyba kosztowny element pojazdu, jakim jest silnik.

Seria NIE MA PRAWA zrywać trakcji na trójce na dobrej nawierzchni i gumie.

Może i nie ma prawa, ale mimo że mam najsłabszy wariant mocowy (nominalnie 265KM) to muszę przyznać że na trójce jestem w stanie za każdym razem, nawet w dobrych warunkach, wywołać błyskanie kontrolki trakcji. Wystarczy kick down. Choć faktycznie nie jest to już tak trzęsący kierą wheelhop, jak na 1. i 2. biegu.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez Pelikson » 15 września 2016, 11:55

bajbusek napisał(a):Mam pytanie odnośnie chip tuningu leona cupra z DSG 2016 (265 KM).

Czy można zmienić tylko jeden z dostępnych trybów ? Np tylko tryb CUPRA, a pozostałe pozostawić w oryginale ?

To by była najwygodniejsza opcja - na codzień normalna jazda + tryb na tor.

Box jest według mnie niewygodny i widać go w serwisie ... jak się coś popsuje to zawsze mogą zgonić na BOX :/

Ktoś ma doświadczenie ? Wybieram się do Bielsko Białej z Cuprą, nie wiem tylko czy 2000 km przebiegu to nie za mało ? Kiedy wymienić olej - przed tuningiem ?

Wydaje mi się, że w Polsce nikt nie robi remapu z wyborem map po kliknięciu Komfort/Sport/Cupra.
Po to zakładasz Boxa, żeby przed wizytą w serwisie go wyciągnąć a nie zostawić.
2000 km to dobry moment na wymianę oleju ( po dotarciu / ułożeniu silnika ) i wtedy śmiało na remap/box.
Pelikson
Sport
Sport

Auto: inne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez maciek89 » 15 września 2016, 13:06

noodl3s napisał(a):Znów się z Tobą nie zgodzę. Seria zamula i każdy kto zrobi (dobry) program nie będzie chciał do niej wracać. A to co piszesz w co drugim poście odnośnie permanentnego braku trakcji to wierutna bzdura i nie puszczaj farmazonów wyłącznie w oparciu o Twoje niezadowolenie z auta bo potem ludzie powtarzają takie banialuki. Ponownie polecam wrócić do czegoś słabszego. Seria NIE MA PRAWA zrywać trakcji na trójce na dobrej nawierzchni i gumie. Mi rzadko się to zdarza a przecież mam te diabelskie i totalnie bezużyteczne w oście prawie 400km.

Ech... Jak jeździsz w warunkach laboratoryjnych to może i nie zerwie trakcji. A może mamy inne samochody. Ja zrobiłem Cuprą przez niecałe 10 miesięcy 30.000 km w dużej mierze z gazem w podłodze, bo lubię sobie poupalać to wiem, co piszę, ale widzę, że niektórzy tak się zachwycają Cuprą, że nie potrafią na trzeźwo ocenić auta... Wóz ma swoje wady i zalety, biorąc pod uwagę niską cenę jest dobrym hot hatchem, ale z trakcją to ma on problemy bardzo duże (wystarczy tylko nieco gorszy asfalt)- oczywiście można z tym żyć, ale pisanie, że problemu nie ma to jakiś żart. :) Z całym szacunkiem noodl3s, może masz jakieś świetne gumy i dlatego masz inne zdanie, bo od opon dużo zależy w tym aucie. Ja mam fabryczne 5P i jest kiepsko, poza tym z trakcją jest loteria, na szczęście już się kończą to na wiosnę kupię coś lepszego i może zmienię zdanie. Narazie oceniam to, co mi dali w salonie, na zimówkach Nokian mam już lepszą trakcję i mniejszy wheel hop niż na tych 5P.

P.S. Sprawdziłem teraz w Twoim topicu, że kupiłeć conti 6-ki, więc wszystko jasne. Tylko nie mów, że ktoś pisze bzdury skoro nie jeździłeś Cuprą na 5P. Jak jest tak dobrze na tych szóstkach to je kupuję na wiosnę.

Co do mocy uzależnionej od trybów to w kompaktach na MQB chyba nikt jeszcze tego nie ogarnia. W sumie nie widzę takie potrzeby, bo przecież w trybie Comfort silnik delikatnie reaguje na wciśnięcie, jak i odpuszczenie gazu- można się godnie przemieszczać bez szarpania pasażerami :). Mogą Ci zrobić program tak, że np na pierwszym biegu będzie seria, na drugim powiedzmy +20% , a od trójki ogień i to ma sens.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez bajbusek » 15 września 2016, 17:16

To jeszcze powiedzcie czy warto skorzystać z usugi kreatormocy (http://www.kreatormocy.pl/) w Warszawie ? ... wołają 1800 PLN za zmianę obecnego oprogramowania (bez boxu).

Do Bielsko Białej mam kawał drogi :/
bajbusek
Stella
Stella

Postprzez ora_dev » 15 września 2016, 20:52

R-perfomance sprawdzałeś? Ja robiłem 2 auta, ale w TDI. Zrobione super i niedrogo. Swego czasu mieli bardzo dobre opinie i dużo zadowolonych klientów (kilku spotkałem osobiście). Ze swojej strony polecam, ja bym nawet nie patrzył na innych w Warszawie.
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez Gumiś » 15 września 2016, 21:00

Robiłem swoją cuprę w R performance i polecam . Wcześniejszego Leona 1.8tsi robiłem w kreatorze i też wszystko było Ok.

-- 15 wrz 2016, o 22:00 --

Robiłem swoją cuprę w R performance i polecam . Wcześniejszego Leona 1.8tsi robiłem w kreatorze i też wszystko było Ok.
363KM - 486Nm
Gumiś
Stella +
Stella +

Auto: CUPRA ST 280 manual

Postprzez ora_dev » 15 września 2016, 22:57

Ja tylko dodam, że moim zdaniem Witek z R-perfomance jest profesjonalistą i nie odwala fuszerki, jedną Skodę zrobił mi szybko, bo nie było żadnych problemów po drodze, ale z drugą było gorzej i tak długo pracował, aż dopiął swego. Inny pewnie zrobiłby na odwal się, albo wręcz zrezygnował, bo w tym czasie zrobiłby 2 inne auta...
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez Gumiś » 16 września 2016, 06:29

Co do profesjonalizmu Witka z R-performance to potwierdzam w 100%.Co do kreatora mocy to nie miałem możliwości wyboru bo program był robiony na gwarancji przez dilera - z nimi mieli umowę.
363KM - 486Nm
Gumiś
Stella +
Stella +

Auto: CUPRA ST 280 manual

Postprzez bajbusek » 16 września 2016, 08:01

Dzięki koledzy :) !

Zapytam w R-performance ...
bajbusek
Stella
Stella

Postprzez Pelikson » 16 września 2016, 13:01

Zapytaj również w Unitronic'u :) Podejrzewam, że będzie ciut taniej a zrobione równie fachowo.
Pelikson
Sport
Sport

Postprzez bajbusek » 19 września 2016, 19:24

R-Performance nie ma ochoty mi odpisac ...

Mam inne pytanie: co z DSG przy chiptuningu ? Przeczytalem tutaj, ze model w naszych cuprach to DQ250 czyli max 350 NM momentu moze przeniesc ... i tutaj pytanie czy podnoszenie tylko mocy bez wzrostu momentu cokolwiek daje poza top speed ? Na ile bezpiecznie podniesc parametry wersji 265 zeby nie zniszczyc DSG ? Czy chip tuning oprogramowania silnika nie powinien tez objac skrzyni DSG ?
bajbusek
Stella
Stella

Postprzez feels3 » 19 września 2016, 19:46

Mam DQ250 w GTI i w seri bylo ponad 380 NM, teraz jest 420 i od Compsportu mam informacje ze to jeszcze nie jest max, sprzegla wciaz seryjne.

Auto widzi tor co jakis czas i zyje, aczkolwiek bede zmienial olej w skrzyni znacznie szybciej niz zalecają dla serii.

Mialem robiony tez soft dla DSG (min podniesione cisnienie)
feels3
Sport
Sport

Postprzez bajbusek » 19 września 2016, 20:02

Czyli oprocz oprogramowania silnika jeszcze DSG trzeba z tym zestroic ?

Ile Cie kosztowala calosc jesli mozna wiedziec ? To jest box czy zmiana softu ?
bajbusek
Stella
Stella

Postprzez raflo83 » 19 września 2016, 20:06

bajbusek napisał(a):R-Performance nie ma ochoty mi odpisac ...

Mam inne pytanie: co z DSG przy chiptuningu ? Przeczytalem tutaj, ze model w naszych cuprach to DQ250 czyli max 350 NM momentu moze przeniesc ... i tutaj pytanie czy podnoszenie tylko mocy bez wzrostu momentu cokolwiek daje poza top speed ? Na ile bezpiecznie podniesc parametry wersji 265 zeby nie zniszczyc DSG ? Czy chip tuning oprogramowania silnika nie powinien tez objac skrzyni DSG ?
W DQ250 nie ma nigdzie napisane, że max 350NM, bo w seryjnych samochodach wychodzi więcej, a dodatkowo to ta sama skrzynia, co w golfie R, gdzie niby to seryjnie jest bodajże 380NM. Co do przeniesienia większego momentu, to przez ponad 25k km śmigałem z boxem i momentem 470NM, bez modyfikacji DSG. Od krótkiego czasu śmigam z programem silnika i programem skrzyni z momentem > 500NM. Żadnych negatywów nie odczułem, poza tym, że na boxie bardziej czuć było zmianę biegów, ale dlatego właśnie jest modyfikacja DSG aby bodajże podnieść to ciśnienie, o którym pisał kolega wyżej. Po modyfikacji DSG pomimo tego, że jest większy moment, to biegi wchodzą gładko w porównaniu z boxem. Obecnie mam przelatane ponad 42k km - olej wymieniałem przy 35k km jakoś...
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F

Postprzez bajbusek » 19 września 2016, 21:29

raflo83 napisał(a):
bajbusek napisał(a):R-Performance nie ma ochoty mi odpisac ...

W DQ250 nie ma nigdzie napisane, że max 350NM, bo w seryjnych samochodach wychodzi więcej, a dodatkowo to ta sama skrzynia, co w golfie R, gdzie niby to seryjnie jest bodajże 380NM. Co do przeniesienia większego momentu, to przez ponad 25k km śmigałem z boxem i momentem 470NM, bez modyfikacji DSG. Od krótkiego czasu śmigam z programem silnika i programem skrzyni z momentem > 500NM. Żadnych negatywów nie odczułem, poza tym, że na boxie bardziej czuć było zmianę biegów, ale dlatego właśnie jest modyfikacja DSG aby bodajże podnieść to ciśnienie, o którym pisał kolega wyżej. Po modyfikacji DSG pomimo tego, że jest większy moment, to biegi wchodzą gładko w porównaniu z boxem. Obecnie mam przelatane ponad 42k km - olej wymieniałem przy 35k km jakoś...

OK, dziękuję za podpowiedź, będę wiedział żeby wraz z programem silnika nad skrzynią DSG popracować :) No nic, poczekam co powie R-Performance i jak cena mnie nie zabije to chyba zaryzykuję.
bajbusek
Stella
Stella

Postprzez rossi » 20 września 2016, 09:07

do R-Performance to lepiej osobiście podjechać gdyż na odpowiedź na @ to mozesz długoooooo poczekać :-D
rossi
Sport
Sport

Auto: LEON ST FR

Postprzez maciek89 » 20 września 2016, 10:48

Jak już robić program to śmiało od razu ogarnąć DSG, bo warto. DSG6 to konstrukcja stara jak świat i dość solidna. Wikipedia mówi 350 Nm, ale spokojnie znosi ponad 500 Nm. Tak wysokie momenty na pewno w jakimś stopniu się odbiją na żywotności sprzęgieł, ale nie ma co przesadzać- i tak powinny długo posłużyć, a są też dedykowane wzmocnione zestawy zamienne np APR, więc potencjał tej skrzyni jest większy niż Ci się wydaje.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez ora_dev » 20 września 2016, 17:13

rossi napisał(a):do R-Performance to lepiej osobiście podjechać gdyż na odpowiedź na @ to mozesz długoooooo poczekać :-D

Chciałem to samo napisać, ale się powstrzymałem żeby nie być posądzony o reklamowanie ich ;)
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez rafko1 » 20 września 2016, 18:03

Koledzy któryś z was może robił program u tego gościa http://www.gcstuning.pl/? Jak tak to proszę o opinie.

-- 20 września 2016, 17:57 --
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez KAI » 20 września 2016, 18:30

KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez Leonek_bezogonek » 21 września 2016, 17:37

Dzwoniłem do Comsportu. Od razu mi facet wyjaśnił, że każdy chip tuning, nawet po przywróceniu serii zostawia ślady modyfikacji, które zostaną wykryte w ASO od razu po podłączeniu kompa. W GTS zaoferowali przywracanie serii za 150 zł, co przy informacji powyżej ich przekreśla, bo albo czegoś nie wiedzą (być może sytuacja jest dynamiczna), albo uczciwie nie przyznają. Dla 3.5 roku chyba nie zaryzykuję.
Krótko mówiąc zostaje albo http://www.44tuning.pl/co-to-jest-dpp-p ... -gwarancji za 3k
albo
Comsport Stage 0.5 za 3.5k (przyrost do 225KM / 320-350Nm).
Wydaje mi się, że troche pewniejszy jeśli chodzi o dobre dostrojenie oraz bezpieczne zużycie silnika jest Comsport. Przelecę jeszcze raz cały wątek, bo może coś pominąłem. Zapewniają, że przy dbaniu o silnik (temperatura, schładzanie turbiny, wymiana oleju, paliwo, etc) nie ma ryzyka nadmiernego zużycia. Zastanawiam się, na ile jest to prawda. Przez 5m zrobiłem 15 tys, większość na autostradach, gdzie potrafię na dłuższej trasie długo mocno pociągnąć. Ruszam / rozpędzam się czasem ostro, ale po mieście często spokojniej. Więc targać masakrycznie silnika nie planuję.
Co myślicie? Wchodzić w to, czy może jeszcze coś innego?
Btw, to osobny wątek, ale się też zastanawiam nad olejem, 30 czy 40, bo będę wymieniać.
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Postprzez raflo83 » 21 września 2016, 18:19

Leonek_bezogonek, też moje trasy to głównie autostrady i na boxie dawało rady. Weź tylko pod uwagę, że przed wizytą w ASO będziesz musiał demontować a to trochę zabawy jest za pierwszym razem i warto mieć podnośnik aby się od spodu dostać.
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F

Postprzez janek1988 » 21 września 2016, 21:11

A compsport ma boxa? Gdzieś widziałem, że ktoś pisał, czy u nich tylko soft.
janek1988
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez Morano » 21 września 2016, 22:37

Tylko nie jedź do 44tuning! Moja opinia o tym tunerze jest taka że może i mają jakąś wiedzę w temacie chipbox ale jak im coś nie wyjdzie to szukają winy wszędzie tylko nie u siebie. Byłem u nich i z determinacją odradzam ten zakład każdemu kto zechce tam zmodzić swoje auto . Właściciel jast niepoważny i arogancki. Przyjechałem na umówioną godzinę i musiałem czekać na niego 2 godziny bo koleś zapomniał że ma sprawę w Sondzie . Mniejsza z tym. Zaczęli dłubać przy aucie po czym pojechali na przejażdżkę w której nie mogłem uczestniczyć :( Jak już rzekomo wystroili boxa to byli tak podekscytowani jakby 400 KM z mojej Renault wycisnęli. Ale to wszystko wielka lipa była. Auto nic nie jechało lepiej a wykres można było między bajki wsadzić . Na koniec skwitował że jeździć to ja nie umiem i operuję gazem jak emeryt. ( niezłe podejście do klienta ). Na koniec oczywiście kazałem zdemontować tego boxa z alledrogo chyba za co oczywiście musiałem zapłacić 600 PLN . Ogólnie lichwiarze i cwaniak, który zrobił parę ciągników rolniczych ( i w tym miejscu muszę przyznać mu ten faktyczny tytuł "Agro tunera". Żenada i brak odwagi aby powiedzieć że z tym autem nam nie wyszło na przykład . Obrzucanie winą klienta za zły styl jazdy uważam za zupełnie nieprofesjonalne . Na koniec dodam że pojechałem do V tech do Krakowa i wyjechałem z roglem na buzi a i przyrost mocy był wyraźnie odczuwalny . Reasumując - nie polecam 44tuning . A ceny mieli jak z pierwszej ligi ale czegoś im chyba zabrakło . A i zapomniałem dodać że mają ponoć szpeca od programów który przyszedł do nich do Opola prosto ze stajni Ferrari :D Oceńcie sami czy do nich warto podjechać

-- 21 września 2016, 23:37 --

Ha ha , ale numer!! Wszedłem na ich stronę i patrze a tam mój wykres ze stycznia 2014r. Scenic 1.4 Tce i chwalą się mocno jak im dobrze poszło . Dlaczego nie napisali że klient zostawi im to badziewie i wyjechał bez boxa bo nie było efektu? Zresztą sami zobaczcie jak auto miało mieć odejście jak tam ledwo 17 Nm przybyło. W serii miałem 200 Nm w V tech i tam też po programie wyszło 258 Nm .
CUPRA 290 - 314 KM 397 Nm. Teraz : 355 KM 460 Nm.
Mercedes GLC 43 AMG - 425 KM 606 Nm.
Morano
Sport
Sport

Auto: Cupra ST 290

Postprzez Scrollek » 22 września 2016, 07:29

44tuning - nigdy, omijać szerokim łukiem, na innych formach maja bardzo zła opinię (forum forda)
co do GSC - super gość ale seatem(grupą VW) bym nie pojechał, gościu specjalizuje się w fordach sam u niego robiłem Forda Mondeo MKIV i byłem bardzo zadowolony, grupę PSA też bardzo dobrze zna natomiast szukałbym innego tunera, zrobić parę TDI to już każdy robi
Scrollek
Stella +
Stella +

Auto: LEON CUPRA ST 265
Silnik: CFJA 2.0

Postprzez Leonek_bezogonek » 23 września 2016, 06:18

Wielkie dzięki za info! To zostaje na placu Comsport. Są niezbyt daleko (w Bielsku, w Krakowie też ale bez hamowni), ale jednocześnie będę mógł od razu przetestować na trasie :) Tylko ta cena (3.5k) trochę mnie zniechęca, ale może coś ponegocjuję.
Po tym, co przeczytałem zastanawia mnie poza potencjalnie większą szkodą dla silnika w przypadku boxa kwestia spalania. Chiptuning ponoć potrafi go nawet poprawić, jak to jest z boxem?
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Postprzez Pelikson » 23 września 2016, 13:46

Prawda, wiadomo że na początku będziesz podjarany dodatkową mocą, będziesz bardziej deptał = większe spalanie, ale kiedy emocje opadną i zaczniesz jeździć tak samo jak dotychczas lub najdzie Cię ochota na eco-driving spalanie nieznacznie spadnie. Potwierdzone organoleptycznie w innym aucie.
Pelikson
Sport
Sport

Postprzez kaCuCh » 29 września 2016, 19:20

Unitronic napisał na FB:
Informacja dla właścicieli samochodów na platformie MQB z silnikami 2.0T (mk7 GTI, mk7 R, Cupra, Octavia 3 RS itp.). Mamy sprawdzoną metodę na zrobienie normalnej modyfikacji oprogramowania ECU bez utraty gwarancji (sprawdzone w działaniu). Z nowości, programujemy już DQ250 MQB, więc możliwy jest już pełny mod ECU + TCU.
https://www.facebook.com/UnitronicPolan ... 29/?type=3
Toledo 1M 1.8 AGN
Cupra R 1M 1.8T BAM
Cupra R 1P 2.0TSI CDLA@360
Altea XL 5P 1.8TSI CDAA@197 DSG7 MY11
Cupra 300 ST 4drive DSG6 MY18
Jest Cupra Ateca MY21
W drodze MB GLB35 AMG
kaCuCh
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: C300 ST 4drive

Postprzez Pelikson » 30 września 2016, 18:06

Fajne ale tylko raczej dla osób, które są z Wawy lub mają blisko do Wawy bo np. w moim przypadku jechać 500km na wgranie serii, następnie po przeglądzie kolejne 500km na wgranie remapu troche bez sensu :?
Pelikson
Sport
Sport

Postprzez rossi » 30 września 2016, 18:22

To jest zapewne progamowanie, ktore oznaczone jest jako fabryczny update softu
rossi
Sport
Sport

Auto: LEON ST FR

Postprzez bajbusek » 30 września 2016, 19:21

Pelikson napisał(a):Fajne ale tylko raczej dla osób, które są z Wawy lub mają blisko do Wawy bo np. w moim przypadku jechać 500km na wgranie serii, następnie po przeglądzie kolejne 500km na wgranie remapu troche bez sensu :?

Jeżdżenie na remap mnie nie martwi, co będzie gdy awaria unieruchomi auto albo uniemożliwi remap ? Coś stanie się na trasie i wtedy tylko laweta do Unitronic, zamiast do ASO :(

Poza tym w Maranie powiedzieli mi, że sterownik zbiera historię parametrów pracy silnika i każda zmiana w sofcie jest odnotowana i raportowana do dystrybutora przy każdorazowym podłączeniu do komputera w ASO. Tak więc będzie widać, że ktoś podmieniał soft. Według mnie pozostaje czekać aż gwarancja zleci albo dystrybutor Seat w Polsce dogada się z firmami tuningowymi i zezwoli na chiptuning (precedens jest w VW) ... nie było już tak z poprzednimi leonami, że można było na gwarancji modyfikować oprogramowanie ?
bajbusek
Stella
Stella

Postprzez pinkibass » 30 września 2016, 21:11

Było - poprzedni importer, czyli Iberia zezwalał na wykonanie chiptuningu w autoryzowanym serwisie i jednocześnie zachowane gwarancji ( teraz chociażby Volvo w niektórych modelach na to pozwala). Po przejęciu sieci przez VW Group ta opcja zniknęła
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat