Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
z tego co sie dowiadywal moj staruszek to wystarczy raz na trzy tygodnie odpalic klime w tej porze roku i powinno byc okizalecane jest przynajmniej raz w tygodniu w okkresie zimowym uzywanie klimy.
w zime jest ponizej zera (bo czasami jest powyzej zera:) ) to climatronica sie nie odpali
Koledze w nissanie dmuchnęli sprajem w nawiewy, poczekał trochę, skasowali 100PLN i poweidzieli, że jest o.k.
PiotrekS, ale mi chodzi o to ze kupujesz u nich ten spray a reszte robisz sam !
Co do ceny to nie mam pojecia ile to normalnie kosztuje, bo ja mam zawsze free
leo napisał(a):To ja wam powiem jak mi to robia moi fachowcy:
poprzez kratki nawiewu wprowadzaja dluga rurke poprzez ktora pod cisnieniem wtryskuja specjalny plyn do czyszczenia klimy. Wprowadzaja ja gdzies bardzo gleboko bo rurka sie prawie cala chowa. Dosc duzo tego plynu tam wchodzi. Potem dobrze jest podlozyc cos przy wylocie nawiewu na nogi, bo czasem moze tamtedy troche wyleciec, a to ponoc szkodliwe dla dywanikow (welurowych). Nastepnie odpalaja klime i ustawiaja na nawyzsza temperature, zamykaja szczelnie auto i tak je grzeja przez kilkanascie minut. I na tym konczy sie ta operacja, czasem jesli jeszcze troche czuc zaraz po uruchomieniu warto to jeszcze raz powtorzyc. Po drugim razie na pewno juz jest ok. Co do ceny to nie mam pojecia ile to normalnie kosztuje, bo ja mam zawsze free
Barth napisał(a):DWitek, czyli wszystkich pierdół od klimatyzacjni nie wyciągają? A gaz jest w obiegu zamkniętym czyli on nie powoduje tego smrodu , tylko poprzez uzupelnienie i oczyszczenie klimatyzacja lepiej funkcjonuje , czyli jednym slowem mozna samemu to zrobic (wyczyścć kanały wentylacyjne )
Dobrze wyciagem wnioski ?
leo napisał(a):Na szczescie w naszych samochodach jest to zabezpieczone i nie zatrzesz nic, bo jak masz za niskie cisnienie to zawory same wylacza sprezarke.
psychokazik napisał(a):nie wiem jak u innych ale jesli w zime jest ponizej zera (bo czasami jest powyzej zera:) ) to climatronica sie nie odpali a konkretnie to chlodzenia bo w aucie nie mozna nazwac tego klimatyzacja choc dziala na podobnej zasadzie ale nie wnikajmy w szczegoly
takze odpalanie jej w zime przy climatronicu jest raczej niezmozliwe
cupra 2 napisał(a):Mam małe pytanie.
Kolega po zimie włączył klimę i cisza (nic nie mrozi). Na co na początku należy zobaczyć? Ona jest reczna i ma 4 lata (w poprzednim sezonie wszystko grało i nie było żadnych złych objawów).
Proszę o wskazówki...
adamtower napisał(a):Także byłem ostatnio na przeglądzie klimatyzacji, układ został odgrzybiony, bo śmierdziało niemiło, zmieniony filtr pyłkowy, sprawdzona szczelność i uzupełniony gaz. Koszt 230 zł. Wszystko śmiga elegancko.
Fachowiec radził mi aby filtr pyłkowy zmieniać co 8-10 kkm.
31 zlDWitek napisał(a):filtr Filtrona - koszt coś ok. 40-50 zł (nie pamiętam).
Tonny S napisał(a):31 zlDWitek napisał(a):filtr Filtrona - koszt coś ok. 40-50 zł (nie pamiętam).
bacardi napisał(a):Rabi, poczytaj wypowiedzi w watku ktory podalem powyzej, wegiel aktywny duzo lepiej filtruje, a cena jest tylko minimalnie wyzsza...
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości