Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jak serwisujecie klimatyzację?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Jak serwisujecie klimatyzację?

Postprzez qxp » 9 czerwca 2004, 13:37

Drodzy klubowicze, mam leona z climatronik'iem.
Po jakim czasie należy wykonać przeglad i pewnie czyszczenie układu nawiewów w samochodzie. Klima powoduje pojawienie sie "glonów" w układzie nawiewu, więc dla własne go zdrowia cos trzeba z tym zrobić.
Jak często i za ile?

pozdrawiam
leon's fan
power from Gdansk
qxp
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.6 Signo

Reklama

Re: Jak serwisujecie klimatyzację?

Postprzez Pośpiech » 9 czerwca 2004, 15:16

qxp, nie glonów tylko grzybów :)
Za ile nie wiem, ale właśnie szukam jakiejś firmy tańszej niż ASO, ktora specjalizuje sie w klimach, bo czyszczenie jest jej bardzo potrzebne :)
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Postprzez AdamTower » 9 czerwca 2004, 15:40

Średnio co 2 lata lub jak się pojawi nieprzyjemny zapach należy oczyścić układ. Koszt od 50-200 zł, ze wskazaniem na 200 ze względu na zastosowanie naprawdę dobrych środków i na model samochodu.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Tonny S » 9 czerwca 2004, 16:52

adamtower, zalecaja co 2 lata ale jak nie uzywasz jej nigdy zima to wypadalo by po kazdej zimie - zalecane jest przynajmniej raz w tygodniu w okkresie zimowym uzywanie klimy.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez saszi » 9 czerwca 2004, 19:20

zalecane jest przynajmniej raz w tygodniu w okkresie zimowym uzywanie klimy.
z tego co sie dowiadywal moj staruszek to wystarczy raz na trzy tygodnie odpalic klime w tej porze roku i powinno byc oki
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez psychokazik » 9 czerwca 2004, 19:33

nie wiem jak u innych ale jesli w zime jest ponizej zera (bo czasami jest powyzej zera:) ) to climatronica sie nie odpali a konkretnie to chlodzenia bo w aucie nie mozna nazwac tego klimatyzacja choc dziala na podobnej zasadzie ale nie wnikajmy w szczegoly
takze odpalanie jej w zime przy climatronicu jest raczej niezmozliwe
Oto nadjezdzaja wszechmocne leonki!
psychokazik
Stella +
Stella +

Auto: Leonek

Postprzez Pośpiech » 9 czerwca 2004, 22:28

psychokazik, jeśli nawet tak jest, to wjeżdżasz do garażu i już jest możliwe :)
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Postprzez Obi » 9 czerwca 2004, 23:29

w zime jest ponizej zera (bo czasami jest powyzej zera:) ) to climatronica sie nie odpali

w instrukcji jako granice podaja 5 stopni na plusie u mnie jak spadlo na 4,5 to juz nie ruchala manual tez ma ograniczenie chyba do 3 stopni :?: poprawcie mnie jak sie myle
Masz problem ze swoim urządzeniem ?? lub chcesz go naprawić !!
8) SZYBKO / TANIO /SOLIDNIE 8)
ZAPRASZAMY. http://www.banpost.com.pl
Obi
Sport
Sport

Auto: Ave .. D4D

Postprzez saszi » 10 czerwca 2004, 09:44

manuala odpalisz zawsze nie zaleznie od temp przynajmniej ja tak mam...
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

clima - cd

Postprzez qxp » 10 czerwca 2004, 10:13

oczywiście, że nie glony, tylko drobroustroje, żyjące bez światła a lubiące wilgoć..(teraz ok) :-)
Jak wygląda czyszczenie climy?
Koledze w nissanie dmuchnęli sprajem w nawiewy, poczekał trochę, skasowali 100PLN i poweidzieli, że jest o.k.
Pozdr
power from Gdansk
qxp
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.6 Signo

Postprzez Barth » 10 czerwca 2004, 11:31

qxp, tez slyszalem ze mona to samemu zrobic , w sklepach z czesciami i akcesoriami np. Norauto mozna kupic takie cos :) za ile nie wiem ale tez bede kupowac wiec przedstawie wkrótce cene
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez PiotrekS » 10 czerwca 2004, 12:24

ha ostatnio tez mysle nad czyszczeniem ukladu, w Norauto maja oferte za 200 minus jakis pseudo rabat. W przyszlym tygodniu sie tym zajme, zdam relacje
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez Barth » 10 czerwca 2004, 12:55

PiotrekS, ale mi chodzi o to ze kupujesz u nich ten spray a reszte robisz sam !!!
Powered by CPN
Barth
Sympatyk LeonClub

Postprzez AdamTower » 10 czerwca 2004, 13:17

Koledze w nissanie dmuchnęli sprajem w nawiewy, poczekał trochę, skasowali 100PLN i poweidzieli, że jest o.k.

Parodia :evil:

PiotrekS, ale mi chodzi o to ze kupujesz u nich ten spray a reszte robisz sam !

Rozmawiałem ze specem od klimy ( najlepszy w Kępnie ), takie spraye to tylko tymczasowe zabicie zapachu, profesjonalnie wykonane czyszcznie polega na rozkręceniu i oczyszczeniu całego układu, parownika, rurek itp. I to u nas kosztuje 200 zł. I kilka godz. roboty.

Ale wiem, że takie spraye dają jakiś tam efekt, ale na krótko.

Pozdro.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Postprzez PiotrekS » 10 czerwca 2004, 13:25

Sluchajcie a nie wystarczy wziac np rozpylacz taki od kwiatow, wlac troche spirytu i psiknac do kratek wentylacyjnych :)

Tylko pozniej jazda moze byc lekko na gazie non stop, auto musialoby sie wywietrzyc :):):)
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez Tonny S » 10 czerwca 2004, 13:52

PiotrekS, szkoda spirytu ;-)
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Barth » 10 czerwca 2004, 14:02

Tonny S, lepiej wypic to nie bedziesz czuć !!!
Powered by CPN
Barth
Sympatyk LeonClub

Postprzez cupra 2 » 10 czerwca 2004, 20:53

spray ma niską skuteczność - znajomy robi z klimą czasami i mówi że niekiedy i po trzech efekt jest znikomy.
Najlepsze rozwiązanie to tak jak mówi adamtower rozkręcić całą. Koszt 200zł jak na ten zabieg jest ok. (za spray można nawet wydać tyle samo i pewności się nie ma).
Zaś rozkęcenie i pozbycie się "drania" musi wystarczyć na conajmniej 2 lata
cupra 2
Sport
Sport

Auto: ALTEA TDI

Postprzez Asgaard » 11 czerwca 2004, 11:15

I jak niby miałoby wyglądać takie czyszczenie z rozkręcaniem? Mam im dać samochod Oni mi deske rozkręcą a potem mi będzie cała latała na dziurach :? to ja dziękuję, wole kupic i 10 takich sprayow i dlugą rurkę co by daleko wejść z tym. Poza tym jak się klimy używa, a nie tylko ją ma to nie ma problemu z żadnym śmierdzeniem. Przynajmniej ja się z tym nie spotkałem w żadnym samochodzie który miałem ja czy mój ojciec.
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Postprzez leo » 13 czerwca 2004, 22:23

To ja wam powiem jak mi to robia moi fachowcy:
poprzez kratki nawiewu wprowadzaja dluga rurke poprzez ktora pod cisnieniem wtryskuja specjalny plyn do czyszczenia klimy. Wprowadzaja ja gdzies bardzo gleboko bo rurka sie prawie cala chowa. Dosc duzo tego plynu tam wchodzi. Potem dobrze jest podlozyc cos przy wylocie nawiewu na nogi, bo czasem moze tamtedy troche wyleciec, a to ponoc szkodliwe dla dywanikow (welurowych). Nastepnie odpalaja klime i ustawiaja na nawyzsza temperature, zamykaja szczelnie auto i tak je grzeja przez kilkanascie minut. I na tym konczy sie ta operacja, czasem jesli jeszcze troche czuc zaraz po uruchomieniu warto to jeszcze raz powtorzyc. Po drugim razie na pewno juz jest ok. Co do ceny to nie mam pojecia ile to normalnie kosztuje, bo ja mam zawsze free :wink:
Daniel i Ania

był fajny Leonek, teraz jest fajna Astra:)
leo
Sport
Sport

Auto: Astra CDTI

Postprzez Pośpiech » 13 czerwca 2004, 22:36

Co do ceny to nie mam pojecia ile to normalnie kosztuje, bo ja mam zawsze free

leo, byś się nie chwalił, tylko powiedział, gdzie klubowicze za darmo mogą klimę sobie przeczyścić ;) :D
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Postprzez Dano » 13 czerwca 2004, 23:26

Leo to daj jakieś namiary na tych gości. Ja też jestem z Wrocka . Warto wiedzieć.
Powered by COMPSPORT
Dano
TopSport
TopSport

Auto: Audi Quattro

Postprzez DWitek » 14 czerwca 2004, 07:04

leo napisał(a):To ja wam powiem jak mi to robia moi fachowcy:
poprzez kratki nawiewu wprowadzaja dluga rurke poprzez ktora pod cisnieniem wtryskuja specjalny plyn do czyszczenia klimy. Wprowadzaja ja gdzies bardzo gleboko bo rurka sie prawie cala chowa. Dosc duzo tego plynu tam wchodzi. Potem dobrze jest podlozyc cos przy wylocie nawiewu na nogi, bo czasem moze tamtedy troche wyleciec, a to ponoc szkodliwe dla dywanikow (welurowych). Nastepnie odpalaja klime i ustawiaja na nawyzsza temperature, zamykaja szczelnie auto i tak je grzeja przez kilkanascie minut. I na tym konczy sie ta operacja, czasem jesli jeszcze troche czuc zaraz po uruchomieniu warto to jeszcze raz powtorzyc. Po drugim razie na pewno juz jest ok. Co do ceny to nie mam pojecia ile to normalnie kosztuje, bo ja mam zawsze free :wink:

Ja kakieś dwa miesiące temu, też byłem na przeglądzie klimy (oczywiście nie w ASO) i procedura była następująca (zapłaciłem 250 zł):
Najpierw za pomocą spray'a (KENT - AIR CO CLEANER - kosztuje ok. 50-60 zł) i cienkiej rureczki (wężyka) o długości ok 50 - 60 cm miałem wstzykiwaną we wszstkie kanały wentylacyjne taką piankę. Poszło całe opakowanie i procedura była mniej więcej taka jak napisał LEO. Następnie do takiej maszyny, która czyści gaz przepuszczając go przez filtry i uzupełniając stan, miałem płukany cały czynnik chłodzący (o ile pamiętam to G134 lub jakoś tak). Proces polegał na ściągnięciu całego gazu z instalacji, płukaniu (ok. 40 min.), zrobienia w instalacji próżni i napełnieniu do wymaganego poziomu.
W sumie spędziłem tam ok. 1,5 godz. Robiłem to po raz pierwszy po 3 latach używania samochodu.
Przy czym po zeszłej zimie też po wyłączeniu klimy przez parę minut śmierdziało w samochodzie okropnie - i wtedy poradziłem sobie w ten sposób, że rozebrałem trochę kanał dolotowy powietrza (filtr przeciwpyłkowy i wentylator) i spryskałem ten kanał dolotowy oraz parownik jakimś środkiem przeciwgrzybicznym kupionym w aptece. Później przez całe zeszłe lato już nic nie śmierdziało - efekt pozytywny w 100%, aczkolwiek tuż po popsykaniu tym środkiem przez pierwsze 3-4 dni w samochodzie nie dało się wytrzymać, śmierdziało jak lizolem, ale potem przeszło.
Teraz (tzn. dwa miesiące temu) udałem się do profesjonalistów, którzy procedurę pozbycia się za[achu przeprowadzili w sposób podobny (z tym, że użyty był jedynie profesjonalny środek do klimatyzacji, anie środek przeciwgrzybiczny do stóp :D ) i dodatkowo miałem przeczyszczony i uzupełniony czynnik chłodniczy.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez Barth » 14 czerwca 2004, 08:10

DWitek, czyli wszystkich pierdół od klimatyzacjni nie wyciągają ??? A gaz jest w obiegu zamkniętym czyli on nie powoduje tego smrodu , tylko poprzez uzupelnienie i oczyszczenie klimatyzacja lepiej funkcjonuje , czyli jednym slowem mozna samemu to zrobic (wyczyścć kanały wentylacyjne )

Dobrze wyciagem wnioski ?
Powered by CPN
Barth
Sympatyk LeonClub

Postprzez leo » 14 czerwca 2004, 11:27

Juz podaje, zaprzyjazniony ze mna warsztat to firma AUTOZONE we Wroclawiu, ul. Warsztatowa 5, tel: 784-59-26. Najlepiej zadzwon wczesniej i sie umow, bo chlopaki czasem maja taka nawalnica ze musialbys dlugo czekac. Mozesz sie powolac na mnie (Daniel). Koszt to 70 zl
Daniel i Ania

leo
Sport
Sport

Postprzez DWitek » 15 czerwca 2004, 06:15

Barth napisał(a):DWitek, czyli wszystkich pierdół od klimatyzacjni nie wyciągają ??? A gaz jest w obiegu zamkniętym czyli on nie powoduje tego smrodu , tylko poprzez uzupelnienie i oczyszczenie klimatyzacja lepiej funkcjonuje , czyli jednym slowem mozna samemu to zrobic (wyczyścć kanały wentylacyjne )

Dobrze wyciagem wnioski ?

Mnie nie wyciągali. Gaz oczywiście, że jest w obiegu zamkniętym, a "smród" powoduje rozwijający się grzyb. Super profesjonalnie oczyszczona klimatyzacja to oczywiście rozebranie kokpitu i dokładne wyczyszczenie parownika i elementów kanału dolotowego powietrza. Takie psikanie myślę, że do taki trochę doraźny sposób. Oczywiście wyeliminuje nieprzyjemny zapach, ale chyba nie usunie grzyba w 100%. Dodatkowo oczywiście zalecane (w zasadzie konieczne) jest okresowe sprawdzanie i ew. uzupełnianie czynnika chłodzącego
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez leo » 15 czerwca 2004, 07:56

Czyszczenie instalacji nawiewowej i uzupelnienie gazu to oczywiscie dwia rozne rzeczy. Gaz trzeba kontrolowac, i uzupelniac, chodzi glownie o olej, ktory jest razem z gazem w instalacji. Jak spadnie cisnienie to zmniejszy sie smarowanie i mona sprezarke zatrzec-ale to teoria. Na szczescie w naszych samochodach jest to zabezpieczone i nie zatrzesz nic, bo jak masz za niskie cisnienie to zawory same wylacza sprezarke. Mi sie rozszczelil rok temu przewod miedzy chlodnica a filtrem i musialem wymienic cala chlodnice. Wlasnie wtedy wszystko sie samo powylaczalo bo nie bylo cisnienia.
A smord leci tylko i wylacznie w "otwartych' elementow czyli nawiewow. I to tez teoretycznie powinno sie czyscic co dwa lata ale ja to robie co roku.
Daniel i Ania

leo
Sport
Sport

Postprzez luki » 25 kwietnia 2005, 18:41

a zna ktoś moze jakis niedrogi punkt we Wrocławiu, ktory zajmuje sie takimi sprawami?

[ Dodano: Pon 25 Kwi, 2005 ]
przeciez to jest sorka nie zauwazylem
luki
Stella +
Stella +

Auto: leon TDI spirit

Postprzez Pustelnik » 25 kwietnia 2005, 21:13

co 3 lat ja tak robi we wszystkih aut
Pustelnik

Postprzez BeePee » 27 kwietnia 2005, 19:26

leo napisał(a):Na szczescie w naszych samochodach jest to zabezpieczone i nie zatrzesz nic, bo jak masz za niskie cisnienie to zawory same wylacza sprezarke.

Niestety sie z tym niezgodze. Sprzezarka w moim Leonku zatarla sie z powodu braku oliwki. Jak ja rozebral specjalista od klimy to byla cala fioletowa w srodku od temperatury. Powiedzial ze wygladalo to tak jakby od nowosci zapomnieli do niej wlac oleju :?
BeePee

Postprzez Rabi » 5 maja 2005, 12:48

psychokazik napisał(a):nie wiem jak u innych ale jesli w zime jest ponizej zera (bo czasami jest powyzej zera:) ) to climatronica sie nie odpali a konkretnie to chlodzenia bo w aucie nie mozna nazwac tego klimatyzacja choc dziala na podobnej zasadzie ale nie wnikajmy w szczegoly
takze odpalanie jej w zime przy climatronicu jest raczej niezmozliwe

Dokładnie, sprężarka nie uruchomi się, jesli temp. na zewnatrz jest niższa niz 5stopni C.
Zresztą, dziś jade na przeglad swojego climatronika, wiec wszystko bede wiedzial dokladnie co i jak :)
Rabi

Postprzez leo » 5 maja 2005, 16:54

BeePee, oleju nie wlewa sie osobno, on jest juz zawart w gazie, wiec albo miales jakis trefny gaz albo cos nie ta z zabezpieczeniemi cisnienia i jak ci gdzies zeszlo to sprezarka dalej pracowala... nawet w manualnych klimach jest takie zabezpieczenie od spadku cisnienia jak i od temperatury zewnetrznej. Skraplaczowi przeciez to obojetne jakie jest sterowanie, przy niskich temperaturach nie moze pracowac uklad bo inaczej by ci zamarzlo i rozsadzilo przewody odprowadzajace wode na zewnatrz.
Daniel i Ania

leo
Sport
Sport

Postprzez cupra 2 » 5 maja 2005, 20:09

Mam małe pytanie.
Kolega po zimie włączył klimę i cisza (nic nie mrozi). Na co na początku należy zobaczyć? Ona jest reczna i ma 4 lata (w poprzednim sezonie wszystko grało i nie było żadnych złych objawów).
Proszę o wskazówki...
cupra 2
Sport
Sport

Auto: ALTEA TDI

Postprzez DWitek » 5 maja 2005, 20:34

cupra 2 napisał(a):Mam małe pytanie.
Kolega po zimie włączył klimę i cisza (nic nie mrozi). Na co na początku należy zobaczyć? Ona jest reczna i ma 4 lata (w poprzednim sezonie wszystko grało i nie było żadnych złych objawów).
Proszę o wskazówki...

W pierwszej kolejności trzeba spawdzić ciśnienie czynnika chłodzącego
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez leo » 6 maja 2005, 06:33

wlasnie, bycmoze ze przez zime cos mu sie rozszczelnilo i gaz poszedl sobie. Poza tym zaleca sie w zimie odpalic klimke przynajmniej raz na 2-3 tygodnie....wiadomo w jakims cieplym pomieszczeniu
Daniel i Ania

leo
Sport
Sport

Postprzez AdamTower » 6 maja 2005, 08:22

Także byłem ostatnio na przeglądzie klimatyzacji, układ został odgrzybiony, bo śmierdziało niemiło, zmieniony filtr pyłkowy, sprawdzona szczelność i uzupełniony gaz. Koszt 230 zł. Wszystko śmiga elegancko.
Fachowiec radził mi aby filtr pyłkowy zmieniać co 8-10 kkm.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Postprzez DWitek » 6 maja 2005, 18:42

adamtower napisał(a):Także byłem ostatnio na przeglądzie klimatyzacji, układ został odgrzybiony, bo śmierdziało niemiło, zmieniony filtr pyłkowy, sprawdzona szczelność i uzupełniony gaz. Koszt 230 zł. Wszystko śmiga elegancko.
Fachowiec radził mi aby filtr pyłkowy zmieniać co 8-10 kkm.

Ja wymieniam przy okazji wymiany oleju, czyli co 15kkm. Natomiast od ok. 2 lat stosuję ten z węglem aktywnym, co teoretycznie ma pochłaniać zapachy. Z niewielką modyfikacją pasuje filtr Filtrona - koszt coś ok. 40-50 zł (nie pamiętam).
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Tonny S » 6 maja 2005, 19:33

DWitek napisał(a):filtr Filtrona - koszt coś ok. 40-50 zł (nie pamiętam).
31 zl
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez DWitek » 6 maja 2005, 19:44

Tonny S napisał(a):
DWitek napisał(a):filtr Filtrona - koszt coś ok. 40-50 zł (nie pamiętam).
31 zl

Ale ten z węglem aktywnym, czy zwykły przeciwpyłkowy ? Chociaż może i tyle, bo to było chwilę temu jak kupowałem, poza tym kupuję zawsze komplet filtrów, to się szczegółów nie pamięta.
Jedynym mankamentem filtru z węglem aktywnym jest to, że trzeba go troszkę przyciąć, bo nie pasuje do klasycznego układu na zwykły przciwpylak
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez bacardi » 8 maja 2005, 22:28

DWitek, Moze kupujesz nie ten model ?
Ostatnio to przerabialem, koszt na allegro 32zl, filtron k1006A jest wymiarowo identyczny (do milimetra) z ori 1H0 819 644, nic nie trzeba przycinac itp. polecam.

viewtopic.php?t=2048
TS bodykit, Eibach PRO KIT + KYB AGX, Toora T670 on board Obrazek
bacardi
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB+

klimaanlage

Postprzez Rabi » 9 maja 2005, 00:33

Yo bradas... and sistars... :D :D :D

Jako, ze o klimie duzo sie ostatnio gadalo, a ja wreszcie znalazlem czas coby zabrac Leosie na przegladzik i sam sie przekonac co i jak... Wybralem firme klima-car w Mysiadle ( www.klimacar.pl ) polecona przez kolege z puntokacika :brawo:
Niestety, zabawa nie jest tania, ale przyzwyczajony jestem do chorych warunkow warszawskich... Sama taka zabawa dla przecietnego czarnucha z ulicy to koszt 280 zeta :oops: ja na szczescie dostalem duuuuuza znizke, wiec bylem bardzo happy :3majsie:

Wszystko zaczelo sie od tego, ze Pan sprawdzil ilosc czynnika chlodzacego w Leosi. Ostatni przeglad oraz nabijanie klimy bylo 2 lata temu, i Pan stwierdzil, ze brakuje tyle czynnika ile mw. powinno brakowac po dwoch latach, cokolwiek to znaczy :D
Nastepnie sposcil caly gaz z ukladu, a raczej "przelal" go do specjalnego pojemnika.
Kolejny operacja, to przygotowanie ukladu pod nowy gaz. W tym celu podlaczyl jakies takie smieszne urzadzenie, cos jakby udkurzacz, ktore sobie dzialalo jakies 10 min. W miedzy czasie wymontowalismy stary filtr kabiny, ktory chyba nie byl wymieniany od nowosci :boks: Koszt nowego, to ok. 22zeta w firmie " Fota" w Piasecznie. Nastepnie Pan podlaczyl utle z gazem, siu, ziu i juz byla napelniona klimka :)
Sam proces odgrzybiania, to faktycznie wstrzykiwanie z pojemnika pod cisnieniem z dluga rurka jakiegos srodka w kratki nawiewu oraz wszystkie ujscia nadmucha z klimatronica...
w sumie same napelnienie klimy to zajelo ok. 25-30min, zas odgrzybianie razem z suszeniem autka ok. 1,5h.
Jestem happy, bo Pan podszedl do wszystkiego :brawo: a w autku juz nie smierdzi, a klimka dziala super !!
Aha, dla Leon Clubu wywalczylem znizke... :brawo: :brawo: :brawo:

No i jakies fotki...
Załączniki
klima 013.JPG
klima 012.JPG
klima 011.JPG
klima 009.JPG
klima 005.JPG
klima 004.JPG
klima 003.JPG
klima 001.JPG
Rabi

Postprzez Tonny S » 9 maja 2005, 08:06

Przenies to wszystko do starego tematu o klimie, jak juz to zrobisz daj znac usune ten temat.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez oczkolek » 9 maja 2005, 09:22

Może i ja sie wybiorę.

Co to znaczy "Pan stwierdzil, ze brakuje tyle czynnika ile mw. powinno brakowac po dwóch latach", ile tego brakuje.

Może i ja się wybiorę.

Co to znaczy "Pan stwierdzil, ze brakuje tyle czynnika ile mw. powinno brakowac po dwóch latach", ile tego brakuje lub powinno brakować.

Ile ta zniżka dla LC jak sie powałac na LC (na twarz czy na uśmiech). :-D
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez bacardi » 9 maja 2005, 10:35

z tego co widze na zdjeciach, to zalozyli Ci filtr przeciwpylkowy bez wegla aktywnego :|
bacardi
Sympatyk LeonClub

Postprzez oczkolek » 9 maja 2005, 11:16

Filtr z węglem ak. kosztuje ok. 65 zł (Bosch). Filtron (K 1047A) będzie zapewne tańszy.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez bacardi » 9 maja 2005, 14:16

juz to pisalem w innym watku, ale poniewaz problem sie wciaz przewija to i tu powtorze - najlepszym (wymiarowo) zamienikiem od filtrona jest K1006A, koszt 32zl
viewtopic.php?t=2048
bacardi
Sympatyk LeonClub

Postprzez Rabi » 12 maja 2005, 14:19

bacardi, a co to za roznica? Ten filtr, to ja sam sobie kupilem... 8)
Rabi

Postprzez bacardi » 12 maja 2005, 14:30

Rabi, poczytaj wypowiedzi w watku ktory podalem powyzej, wegiel aktywny duzo lepiej filtruje, a cena jest tylko minimalnie wyzsza...
bacardi
Sympatyk LeonClub

Postprzez oczkolek » 12 maja 2005, 14:40

bacardi napisał(a):Rabi, poczytaj wypowiedzi w watku ktory podalem powyzej, wegiel aktywny duzo lepiej filtruje, a cena jest tylko minimalnie wyzsza...

Oki, ale powinno się go częściej wymieniać aby filtracja przynosiła zamierzony efekt. Coś za coś.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez bacardi » 12 maja 2005, 14:44

tak czy inaczej wole go czesciej wymieniac niz jezdzic z takim syfem jak mialem poprzednio... cenowo i jakosciowo oplaca sie kupic filtrona, a wymiana samemu to 5 minut roboty...
bacardi
Sympatyk LeonClub

Następna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne