Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Strzelanie z wydechu w 1.4 150km ?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Strzelanie z wydechu w 1.4 150km ?

Postprzez Rychu » 3 lipca 2016, 20:31

Nie wyjeżdżałem poza miasto przez jakieś 1,5 miesiąca. Teraz w piątek zrobiłem trasę ~170km. Przez 130km nie rozpędzałem się bardziej niż do 120km/h. Dopiero później zrobiło się luźniej, lepsza droga i rozbujałem trochę bardziej lelonka, ale raczej nie przekroczyłem 150km/h.
Nagle jak mi coś pierdutło z tyłu za kierowcą to o mało kierownicy nie puściłem. Od razu mówię, że to nie były żadne kamienie obijające się o podłoże ani nie pękła mi opona. Dźwięk był ewidentnie rodzaju mini wybuchu. Przez chwilę nawet myślałem, że mi dezodorant w kufrze w torbie wybuchł.
Dźwięk powtórzył się później jeszcze dwa razy w odstępach około 15 sekund, za każdym razem coraz ciszej. Później już nic. Nawet dziś w trasie powrotnej. Nie zauważyłem przy tym, ani bezpośrednio przed/po tym żadnych, nawet najmniejszych, anomalii w pracy silnika. Nic nie czułem na kierownicy ani na wajchie od biegów.
Zatrzymałem się natychmiast przy pierwszym lepszym miejscu do tego się nadającym, ale oględziny samochodu nie wykazały niczego niezwykłego.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że może podczas jazdy po mieście nagromadziły się jakieś zanieczyszczenia w katalizatorze, które się spaliły gwałtownie jak się katalizator rozgrzał? Myślicie, że to może być to? To normalne? Nigdy mi się nic takiego w poprzednich samochodach nie przytrafiło.
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Strzelanie z wydechu w 1.4 150km ?

Postprzez TeddyBB » 4 lipca 2016, 12:44

Raczej obstawiałbym tu niespalone paliwo które dostało się do wydechu. Weź auto na komputer i zobacz czy nie ma jakiś misfire. Jak będą to wtedy będziesz kombinował co mogło być tego przyczyną.
Edit: Jeśli nie będzie misfire to może oznaczać że paliwo do cylindra dostało się w fazie wydmuchu spalin, wtedy oznaczałoby to że jakiś wtryskiwacz popuszcza (cieknie). Tak na logikę.
Red line once a day keeps the carbon away.
TeddyBB
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez Rychu » 5 lipca 2016, 19:24

Podłączyłem taki prosty moduł OBDII na bluethooth do samochodu i odpaliłem OBD Car doctor i Torque na androidzie. Żaden mi nie pokazał żadnych błędów (w torque przejrzałem każdą sekcję - logged faults, pending faults i historic faults).
Dzisiaj pomęczyłem trochę silnik. Rozgrzałem go i porobiłem trochę gwałtownych przyspieszeń. Pierwszy raz na tym silniku zobaczyłem 11l/100km :-) , ale żadnych problemów/anomalii w szczególności nic opisanego w pierwszym poście.
Czy jeżeli od tamtego czasu już nie mam z tym problemów, to mogę to uznać za niegroźny jednorazowy przypadek, który raczej już się nie powtórzy czy raczej radzicie drążyć temat w ASO, bo będzie coraz gorzej?
Rychu
Sport
Sport

Postprzez Pik » 5 lipca 2016, 23:45

Czy jeżeli od tamtego czasu już nie mam z tym problemów, to mogę to uznać za niegroźny jednorazowy przypadek, który raczej już się nie powtórzy czy raczej radzicie drążyć temat w ASO, bo będzie coraz gorzej?
Może się udaj do wróżbity? :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Rychu » 6 lipca 2016, 08:41

Ponoć są strasznie przereklamowani, a Ci z telewizji tylko potrafią rękę gwoździem przebić ;)
Może źle zadałem pytanie. Bardziej chodziło mi czy jednorazowo coś takiego może wystąpić i to nie jest nic groźnego i nadzwyczajnego czy jednak nawet takie pojedyncze zdarzenie znaczy, że z silnikiem coś jest bardzo nie tak i trzeba natychmiast do ASO jechać.
Rychu
Sport
Sport

Postprzez old_school_baby » 6 lipca 2016, 14:12

Opcji jest kilka, może to być coś z układem zapłonowym, a może po prostu trafiło ci się chrzczone paliwo. Jeżeli pamiętasz gdzie wtedy tankowałeś to już tam nie tankuj i czekaj czy problem powróci. Nie jest to dobry objaw i nie wpływa zbyt dobrze na silnik i układ wydechowy więc przy nawrocie jechałbym prosto do ASO - tak aby sami mogli to zobaczyć/usłyszeć.
old_school_baby
Signo
Signo

Auto: Leon 3 FR ST
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Rychu » 6 lipca 2016, 15:22

Kurcze, to w sumie taka zaufana stacja (taka e.leclercowa), już drugi samochód zawsze tam tankuje i jeszcze nigdy nie miałem z tym paliwem problemów (PB98). Ale masz racje. Przerzucę się do sąsiadów, do lotosu i zobaczę czy się nie powtórzy.
Tak sobie uświadomiłem, że na 99% w tamtym momencie jechałem na trybie dwucylindrowym. Prędkość była większa, ale było to ze sporego wzniesienia i pedał gazu miałem co najwyżej delikatnie wciśnięty. Mogłem może nawet zjeżdżać całkowicie bez gazu, bo spad naprawdę spory. Tylko wtedy dopływ paliwa jest odcięty...
Rychu
Sport
Sport

Postprzez ggregorii » 13 grudnia 2016, 21:44

A ja tez sam już nie wiem. Z rana po nocy jak jest chłodno i na 2 begu ja przyspieszę i puszcze gaz to jest takie tuktuktuk. Myślałem że to może zawias z tyłu, ale teraz muszę się temu przyjrzeć.
ggregorii
Sport
Sport

Region: lubelskie
Auto: Leon 5F FR

Postprzez wsowa » 13 grudnia 2016, 22:20

a nie jest to słynne tyktyktyk dwumasy w 1.4?
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez ggregorii » 13 grudnia 2016, 22:43

wsowa napisał(a):a nie jest to słynne tyktyktyk dwumasy w 1.4?

Nie nie ten objaw z dwumasą tez mam, ale to się dzieje na 2 biegu i puszczaniu gazu bez wysprzedania. NA reszcie begów nie sprawdzałem. Jest to zawsze z rana . W dalszym ciągu dnia nawet po dłuższym postoju tego nie słyszę, albo z rana wyraźnie słychać bo otoczenie jest bardziej ciche bez hałasów.
ggregorii
Sport
Sport

Region: lubelskie
Auto: Leon 5F FR

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna