Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Postprzez bzykofm » 20 grudnia 2016, 21:33

esde napisał(a):Dach to wypas Sam mam i polecam, robi wrażenie, ładnie doświetla.

To kwestia gustu, to również dodatkowe 100 kg masy samochodu w jego najwyższym punkcie.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Postprzez maszu1991 » 20 grudnia 2016, 22:06

Mam dach i bardzo ml używam, fajne na wakacjach albo jak się toczysz w trakcie jazdy już średnio
moja bryczka: http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=91&t=57635
Dynamiczne kierunki w lusterkach https://youtu.be/4KGJJVj_PjE
Jakość się wysypała
maszu1991
Signo
Signo

Auto: CUPRA St 290
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez esde » 20 grudnia 2016, 22:19

bzykofm napisał(a):to również dodatkowe 100 kg masy samochodu w jego najwyższym punkcie.

Bez przesady. Latam tym na torze i daje radę.

/klepnięte z komóry
esde
TopSport
TopSport

Region: wielkopolskie
Auto: Leon ST Cupra 280

Postprzez AilO » 20 grudnia 2016, 23:48

edi7777 napisał(a):Moja opcja już na 2017:

Leon ST FR

+ silnik 1.8 z manualem
+ kolor white niemetalizowany (muszę go jeszcze obejrzeć) / jakiś metalik
+ koła 18 machined 30/2 lub standardowe 17
+ pakiet comfort+
+ pakiet zimowy
+ szklany dach/pakiet diodowego oświetlenia wnętrza
+ alarm

jeszcze waham się co do tych 3 opcji bo nie chcę niebezpiecznie wysoko ceny windować - z czego ewentualnie byście zrezygnowali?;)

Właśnie zamówiłem podobnego :)
Fele standardowe
Acc
Biały metalic
Comfort +
Fulllink
Pakiet basicassistan
Alarm
AilO
Stella +
Stella +

Auto: leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez bzykofm » 21 grudnia 2016, 00:28

esde napisał(a):Bez przesady. Latam tym na torze i daje radę.

Wiem, że latasz i dajesz radę, gadaliśmy w wakacje na spocie w Poznaniu.
Dziwne, żeby nie dać z czymś takim pod maską, ale jednak 100 kg to 100 kg.
Poza tym nie wszystkie Leony to Cupry :mrgreen:

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez esde » 21 grudnia 2016, 09:46

bzykofm napisał(a):
esde napisał(a):Bez przesady. Latam tym na torze i daje radę.

Wiem, że latasz i dajesz radę, gadaliśmy w wakacje na spocie w Poznaniu.

Pamiętam, pamiętam :)

bzykofm napisał(a):ale jednak 100 kg to 100 kg.
Poza tym nie wszystkie Leony to Cupry :mrgreen:

Oczywiście, że waży więcej. Ma to znaczenie? Raczej nie. O ile spadną osiągi? Będą to pomijalne wartości, a gdy kupujemy taki samochód jak kolega, to zakładam, że ścigać się nie będzie po torach, więc kwestia ciężaru jest trochę... naciągana :)

Dach robi robotę szczególnie jak się siedzi na tylnych siedzeniach, bo ciągnie się od przodu aż po tylne siedzenia właśnie. Dodatkowym plusem jest super doświetlenie samochodu. Dla mnie osobiście to jeden z większych bajerów tego samochodu.

Minusem dachu jest to, że jest drogi w zakupie no i jak jesteś wysoką osobą, możesz zawadzać kaskiem, bo dach jest niższy :) Także przemyśl. Co najważniejsze - usiądź w takim ST z dachem i sam oceń.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez piotrassenior » 21 grudnia 2016, 11:42

esde napisał(a):Dach robi robotę szczególnie jak się siedzi na tylnych siedzeniach, bo ciągnie się od przodu aż po tylne siedzenia właśnie. Dodatkowym plusem jest super doświetlenie samochodu. Dla mnie osobiście to jeden z większych bajerów tego samochodu.

Potwierdzam :ok: Dach robi konkretną robotę. Widziałem jak to u esde wygląda na postoju oraz podczas jazdy i muszę przyznać że piękna sprawa.
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Postprzez Fredi88 » 21 grudnia 2016, 12:57

Owszem :) Ale to tylko bajer na chwile. Tesc ma w rapidzie od 2014 r. Fajna sprawa jak jezdzisz z tylu, jak ktos ma dzieci itp. Ja jestem sam z zona i podejrzewam ze przy sprzedazy auta za kilka lat z tylu kanapa bedzie uzyta kilka razy. Dlatego dla mnie to zbedny wydatek, a zamiast doswietlac wnetrze wolalbym zeby mozna bylo zamowic czarne slupki i podsufitke. Takze kupujacy sam musi wiedziec czego chce :) Na pewno warto wziac pakiet zimowy (podgrzewane siedzenia sa super) i ACC. Nie warto doplacac do navi lepiej wziac Full link.
Fredi88
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez maszu1991 » 21 grudnia 2016, 18:18

Mam Navi Plus i bez mapcare to zbędny wydatek po jakimś czasie, póki co mam nowe mapki to spoko, fajna sprawa to jak Ci sms czyta . W Niemczech też wolę w sumie używać Navi w aucie, bo mam tmc i fajnie to działa, a pakiety tutaj małe i drogie w porównaniu do pl więc Google maps już tak średnio. Choć jak nie miałem Navi to cały czas na Google maps jeździłem.
moja bryczka: http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=91&t=57635
Dynamiczne kierunki w lusterkach https://youtu.be/4KGJJVj_PjE
Jakość się wysypała
maszu1991
Signo
Signo

Auto: CUPRA St 290

Postprzez iacoski » 2 stycznia 2017, 11:44

Panowie, już było blisko ale wstrzymałem się w ostatnim momencie z zakupem czekając na FL. Już jest więc wracam do tematu.

Niestety ceny poszły w górę a co za tym idzie musiałem trochę zmienić konfigurację, coś za coś nieograniczonego budżetu brak niestety ;)

1.8 TSI Start/Stop 180 KM manualna 6-biegowa 98 400 zł
Comfort+ 1zł
Kamera cofania – 1024zł
Alarm z funkcją SAFE 1309zł
Aktualizacja map Europy dostępna 2 razy do roku przez 3 lata dla Navi System – 493zł
Full Link 689zł
Pakiet diodowego oświetlenia wnętrza: lampki do czytania z przodu i z tyłu,
oświetlenie przestrzeni na nogi, w konsoli środkowej, w bagażniku oraz przy
osłonach przeciwsłonecznych wykonane w technologii LED 286
Lakier 2725

104927 przed rabatem - po wstępnych rozmowach myślę, że 5-7% jest do wyrwania ale to wciąż sporo.

Nie ukrywam, że nie jest to kwota jaką planowałem wydać, bo jednak przed FL wyszedł sporo taniej i był jeszcze lepiej doposażony ale było minęło i teraz muszę rzeźbić w tym co jest ;)

W porównaniu do poprzedniej konfiguracji odpuściłem:
- DCC ze względu na stan dróg w okolicy - szybko bym pewnie załatwił amortyzatory więc wymiana zwykłych będzie bardziej racjonalna
- Asystent świateł / Lane Assist - mogę się bez tego obejść tym bardziej, że pasów poziomych na drogach w okolicy nie uświadczę

Od samego początku byłem (jestem) nastawiony na 1.8, ale przejechałem się ostatnio 1.4 150 i w sumie całkiem fajnie to jeździ. Oczywiście 1.8 przy prędkościach powyżej 170 dużo lepiej przyśpiesza ALE, to jest 5K różnicy, pytanie czy warto biorąc pod uwagę :

- jeżdżony będzie głównie krótkie odcinki na wsi ;), słabe drogi generalnie + 2X w tygodniu Wawa ale raczej nie Centrum
- służbowo krajowe i autostrady + 2,3 dłuższe wyjazdy rocznie ok 1200km w jedną stronę
- przebiegi ok 12-17K rocznie.
- leasing 10%, nie wiem jeszcze czy dłuższy okres i wykup 1%, czy krótszy i wymieniać auto co 4 lata - w przypadku w 1% auto bym zostawił na długo 8+ lat więc lepszy chyba by był 1.8 mniej rzeczy do popsucia ;), jak co 4 lata wymieniać na nowy to ewentualna awaryjność ACT czy ogólnie bardziej wysilonego silnika miałaby mniejsze znaczenie. Macie jakieś swoje uwagi w tym temacie?

DCC już odpuściłem ze względu na stan dróg w okolicy - szybko bym pewnie załatwił amortyzatory więc wymiana zwykłych będzie bardziej racjonalna.

Dochodząć do meritum o co chciałbym Was, użytkowników obu wersji, zapytać - biorąc pod uwage mój planowany sposób użytkowania i Wasze doświadczenie co byście w tej chwili zamawiali?

1.8
+ lepsza dynamika
+ dźwięk
+ multilink (komfort i prowadzenie na dziurach lepsze?)
- spalanie
- cena +5K
? rozrząd łancuch lepiej czy gorzej?

1.4
+ cena -5K
+ spalanie
- belka (będzie dużo gorzej?)
- dynamika
? rozrząd pasek lepiej czy gorzej?

Serce mówi 180, rozum & kieszeń 150 i bądź tu mądry.
Forza KUBICA
iacoski
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: 2021 ST FR
Silnik: DADA 1.5

Postprzez janek1988 » 2 stycznia 2017, 13:01

Ciężko ocenić, z rozrządem nei wiadomo jak to będzie.
Ja też zastanawiałem się między 1.8 i 1.4 150, ale wziąłem 1.8 ze względu na większe hamulce, większy silnik (bez niewiadomego act), większa moc i zawias wielowachaczowy. Opinie są, że belka w 1.4 jakoś dziwnie hałasuje czego u mnie brak, prowadzenie też pewnie będzie na +.

Z Twojej konfiguracji na pewno wywaliłbym:
Kamera cofania – 1024zł - jest fajny bajer ale w przedlifcie kamera jest w miejscu, które bardzo się brudzi, mało przydatna, lepiej bazować na czujnikach, bez kamery na pewno bym się obył
Alarm z funkcją SAFE 1309zł - prosze Cię :) złodzieje mają opanowane alarmy fabryczne, lepiej weź sobie GAP fakturowy do leasingu. Buchną Ci auto w 4roku leasingu, ubezpieczyciel podstawowy wypłaci aktualną wartość, a GAP pokryję różnicę co do faktury zakupu
Aktualizacja map Europy dostępna 2 razy do roku przez 3 lata dla Navi System – 493zł - rozumiem, że nawigacja jest teraz w comfort za 1zł?
W przedlifcie nie opłaca się nawigacji, lepiej zostać przy fulllinku na telefonie.
janek1988
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez czapel » 2 stycznia 2017, 13:06

alarm musisz miec do ubezpieczenia przynajmniej jeden, kamere mam i dla mnie kamera plus czujniki super sprawa.
w ogóle to najlepsze jest dcc
czapel
Sport
Sport

Auto: Leon Fr 5F

Postprzez bzykofm » 2 stycznia 2017, 13:18

Z reguły zgredzi się raz i na krótki czas a żałuje przez cały okres użytkowania samochodu i pluje sobie w brodę.
Co do łańcucha: Dawno dawno temu, jak samochody były produkowane dla użytkowników a nie dla serwisów, auta z łańcuchem były praktycznie niezniszczalne, potem 1.4 TSI wyprowadził nas z błędu :-( Nie wiem jak jest z awaryjnością łańcucha w 1.8. Poza tym czy 1.8 ma ACT? 1.4 150 ma i to też jeszcze inna bajka. Gdybym ja kupował to auto,to zdecydowanie 1.8. A szczerze? Brałbym przedlifta jeśli jest taka możliwość, przynajmniej normalny hamulec ręczny.

janek1988 napisał(a):Kamera cofania – 1024zł - jest fajny bajer ale w przedlifcie kamera jest w miejscu, które bardzo się brudzi, mało przydatna, lepiej bazować na czujnikach, bez kamery na pewno bym się obył

Użytkuje i jedno, i drugie i to najlepiej sprawdzająca się konfiguracja, OPC i kamera bardzo dobrze się uzupełniają.

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez Enduro » 2 stycznia 2017, 13:18

Ja miałem podobny dylemat jeśli chodzi o silnik i postawiłem na 1.4 150 KM. Mi rozpędzanie się do 160km/h wystarcza - 6 bieg = ok 3000 r/pm. Spalanie np z dzisiejszej trasy 140 km - 80% trasa/ 20% miasto miałem 4,9 litra (silnik na dotarciu, stuknęło dopiero 2k. km.)Tylko prędkości raczej niskie do 110 na godzinę.

Natomiast jeśli chodzi o wyposażenie DCC, mam i wziąłbym drugi raz. Spisują się bardzo fajnie. Po mieście jeżdżę na comfort, w trasie sport. Plastiki dzięki temu mniej dostają po dupie :-P Lato 18' zima 17'. Żywotność ponoć ok 100k km. Przy przebiegach 12k rocznie czyli tak jak u mnie będzie to 8 lat. Nie ma co się martwić na zapas.

Ja od siebie polecam jeszcze grzane stołki - zwłaszcza teraz je doceniam, mimo iż auto garażowane.

Do tego czujniki z OPS i seat sound system, a to masz w pakiecie comfort.
Enduro
Stella +
Stella +

Auto: seat

Postprzez Fredi88 » 2 stycznia 2017, 14:04

bzykofm napisał(a):Użytkuje i jedno, i drugie i to najlepiej sprawdzająca się konfiguracja, OPC i kamera bardzo dobrze się uzupełniają.

Potwierdzam, mimo, że kamera rzeczywiście dość szybko się brudzi, to wziąłbym jeszcze raz zarówno czujniki jak i kamerę.

Enduro napisał(a):Ja od siebie polecam jeszcze grzane stołki - zwłaszcza teraz je doceniam, mimo iż auto garażowane.

Też polecam. U mnie od 2 tygodni po -12/-15 rano i w nocy, w ciągu dnia po -5/-8. Zanim auto się nagrzeje, to grzane tyłki są niczym zbawienie. Najbardziej to chyba moja żona jest z nich zadowolona :mrgreen:
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez szczudlo6 » 2 stycznia 2017, 14:19

Polecam kamere cofania z czujnikami I grzane fotele. Kamera pomaga zauwazyc to czego czujniki nie wyczuja, pomimo ze brudzi sie jednak nie jest to bardzo uciazliwe. A grzane siedzenia super sprawa. Odrazu milej sie jezdzi I rzeczywiscie kobietom jakos bardzi sie to podoba. U mnie na poziomie 1 jest mi cieplutko i fajnie a na wyzszych 2 lub 3 zaczyna parzyc. Moja zona jezdzi caly czas na 3....

Ja mam 1,4 150KM i jest wystarczajace. Belka z tylu nie jest uciazliwa, dynamika auto porownywalna do 1,8 przy predkosciach do 150km/h a spalanie nieco lepsze.
Seat Leon ST FR 1.4 150KM ACT 2016
szczudlo6
Stella +
Stella +

Postprzez rossi » 2 stycznia 2017, 14:22

Jeździłem przez 2 lata leonem 1.4 bez DCC i powiem Ci jedno... nie rezygnuj z DCC. To nie tylko zawieszenie ale też inny układ kierowniczy. Pamiętaj o tym.
Z Twojej konfiguracji - Alarm i mapy navi zbędna rzecz przy opcji Full Link

Jeśli auto masz użytkować 8-10 lat to raczej bym szedł w mniej wysilony silnik czyli 1.8.
Jeśli tylko na 4 lata to bierz 1.4 ACT + DCC . Przez 4 lata masz gwarancję więc nawet jak ACT czy motor 1.4 klęknie to nie ma paniki. No i w gratisie masz ten kosiarkowy dziwięk pracy silnka na 2-cylindrach :wink:

spalanie między tymi silnikami na krótkich odcinkach to 1,5l średnio Ci wyjdzie na korzyść 1.4 oczywiście.
rossi
Sport
Sport

Auto: LEON ST FR

Postprzez bzykofm » 2 stycznia 2017, 14:44

Enduro napisał(a):Ja od siebie polecam jeszcze grzane stołki

Również polecam, rewelacja przy obecnych temperaturach.

Przetarcie kamery cofania to kwestia sekund :-D

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez iacoski » 2 stycznia 2017, 16:04

DCC wiem, że fajne ale podejrzewam, że te amortyzatory zaoram tutaj w moment.
Jeżeli chodzi o navi to cały czas rozmawiamy o wersji po FL, więc trudno nie wziąć tego pakietu za 1PLN, w którego skład wchodzi własnie navi i SSS z subwooferem. Aktualizacje dorzuciłem po to że skoro już navi jest to bez sensu nie mieć do tego aktualizacji. Te 500PLN na 3 lata to nie jest jakaś wygórowana suma.

W zasadzie to ja już nie mam z czego schodzić, kamerę wolałbym zostawić a alarm, sam nie wiem - ubezpieczyciele chyba inaczej liczą składki jeśli alarm jest? Największa oszczędność na silniku, i tu jest pies pogrzebany bo naprawdę ciężko coś zdecydować w tym temacie.

Lane Assisty, automatyczne światła to fajne gadżety ale jestem tradycjonalistą i najbardziej ufam sobie, nawet jeśli więcej czasu bym korzystał z autostrad to mam wrażenie, że obecność tych systemów jedynie na co by wpływała to na większe rozkojarzenie no bo przecież sam skręci i sam zachamuje.

Grzane stołki odpadają, moje dupsko tego nie toleruje ;)
Forza KUBICA
iacoski
Sport
Sport

Postprzez bzykofm » 2 stycznia 2017, 16:12

iacoski napisał(a): Największa oszczędność na silniku,

A nie powinna być. Wychodząc z założenia, że dobieram rzeczy, z których najczęściej korzystam,
silnik to najczęściej używana składowa część pojazdu :D
Będziesz zły na siebie za każdym odpaleniem auta :-(

bzykofm napisał(a):mam wrażenie, że obecność tych systemów jedynie na co by wpływała to na większe rozkojarzenie no bo przecież sam skręci i sam zachamuje

Coś w tym jest, popieram.

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez szczudlo6 » 2 stycznia 2017, 16:19

iacoski napisał(a):Lane Assisty, automatyczne światła to fajne gadżety ale jestem tradycjonalistą i najbardziej ufam sobie, nawet jeśli więcej czasu bym korzystał z autostrad to mam wrażenie, że obecność tych systemów jedynie na co by wpływała to na większe rozkojarzenie no bo przecież sam skręci i sam zachamuje ;)

Musze wyprowadzic Cie z bledu jesli chodzi o Lane Assist. Sa plusy I minusy.
Zacznijmy od minusow:
- LA wbudowany jest w przednia szybe przy lusterku wstecznym. Powodem tej zabudowy jest ograniczenie widocznosci przez przednia szybe, poniewaz caly ten plasitk jest bardziej wysuniety w srodek szyby. Na poczatku bylo to dla mnie uciazliwe bo ograniczalo mi widocznosc ale szybko sie przyzwyczailem
- jezeli zmieniasz pas bez kierunkowskaza lub delikatnie chcesz ominac stojace "cos" na poboczu musisz walczyc z LA bo powoduje on skret kierownicy spworotem pomiedzy linie

Plusy:
+ uzwyam go przy jezdzie po autostradach I jesli gdzies sie obrocisz (do dziecka z tylu na fotelik, do schowka cos wyciagnac) I auto Ci zjezdza do krawedzi to LA pilnuje I reaguje na niechciane zjechanie poza linie

Podsumowujac uwazam ze pomaga ten system jednak trzeba miec na uwadze powyzsze minusy. Jest to dodatkowy bajer, ktory mysle ze warto miec w aucie :)
Seat Leon ST FR 1.4 150KM ACT 2016
szczudlo6
Stella +
Stella +

Postprzez maciek89 » 2 stycznia 2017, 18:12

iacoski napisał(a):DCC wiem, że fajne ale podejrzewam, że te amortyzatory zaoram tutaj w moment.

Dlaczego? Są mnie wytrzymałe od zwykłych? Wątpię :) DCC to świetna sprawa, ale gdyby w Cuprze było to opcją to pewnie bym nie wziął. Fajne głównie dla kogoś, kto dużo jeździ po autostradach z wysokimi prędkościami , wtedy faktycznie warto wziąć, po utwardzeniu samochód prowadzi się jeszcze pewniej.

Pozostałe opcje to kwestia preferencji. Co do grzanych stołków w poprzednim aucie miałem w standardzie i pomimo skóry przez 5 lat nie używałem w ogóle. To bardzo irytujące uczucie, ale właśnie- co kto lubi. :P
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez iacoski » 2 stycznia 2017, 20:54

Nie, raczej chodziło mi o to, że ewentualny serwis zawieszenia, wymiana amortyzatorów będzie dużo tansza niż z DCC.

Ogólnie rzecz biorąc na wyposażeniu już nie zaoszczędzę, pozostaje tylko silnik i kwestia finansowania, jedno powiazane z drugim ;)
Forza KUBICA
iacoski
Sport
Sport

Postprzez melbion » 3 stycznia 2017, 07:51

A nie lepiej odżałować jeszcze z 10k i wziąć Cuprę za 110k?
melbion
Stella +
Stella +

Auto: Cupra ST 265

Postprzez bzykofm » 3 stycznia 2017, 08:29

melbion napisał(a):A nie lepiej odżałować jeszcze z 10k i wziąć Cuprę za 110k?

Wszystko zależy jak zamierza się auto użytkować. Szczerze, gdybym wiedział, że kupuję nowe auto na jak najdłuższy okres czasu to bałbym się Cupry. Zbyt wysilony silnik. 10.000 zł to też kawał gotówki...

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez iacoski » 3 stycznia 2017, 08:38

Czekałem na pytanie o Cupre ;)

Pewnie, chciałbym ale mam inne priorytety aktualnie i dlatego szukam idealnego kompromisu między przyjemnością z użytkowania a oszczędnością. Nie zastanawiałbym się nad 1.4 gdybym brał pod uwagę Cuprę. W zasadzie byłem cały czas zdecydowany na 1.8 i byłem już o krok od zamówienia wersji przed FL ale postanowiłem się wstrzymać, zaczekać na FL i bujnąć się w międzyczasie testowym ACT. To zasiało ziarno niepewności, bo nie miałem wrażenia, że jest jakiś specjalnie powolny no i kwestia spalania też ma jakieś tam znaczenie bo będę częściej użytkował auto na krótkich odcinkach. Kuźwa jak baba nie mogę się zdecydować ;)
Forza KUBICA
iacoski
Sport
Sport

Postprzez celinskip » 3 stycznia 2017, 08:51

Kolego na krótkich odcinkach różnica w spalaniu raczej będzie marginalna.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
celinskip
Sport
Sport

Auto: Leon Cupra
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez marpit » 3 stycznia 2017, 08:59

Marginalna ? 1.4 vs cupra ? :) Ja stałem przed tym samym dylematem miesiąc temu ale w głowie było 2.0 Tdi i wybrałem 1.4 125...postawiłem na wyposażenie zamiast 1.4 150 i spalanie 6 jak na razie dla mnie jest super wynikiem. Cupra o czymś takim w cyklu mieszam z krótkimi trasami może posmażyć.
marpit

Postprzez kupusso » 3 stycznia 2017, 09:13

Dyskusja tyczy się 1.4 vs 1.8
kupusso
Signo
Signo

Auto: 5F

Postprzez marpit » 3 stycznia 2017, 09:18

Z postu iacoski wynika co innego :)
marpit

Postprzez edi7777 » 3 stycznia 2017, 10:52

Też byłem praktycznie zdecydowany na 1.8 z kilkoma dodatkami. Niestety FL tak zmienił ceny że w tej chwili uważam te auto za średnio opłacalne. Zwłaszcza że biorę pod uwagę wersję kombi w której bagażnik to maleństwo w porównaniu do konkurencji. Za 97tyś po rabatach jest mazda 6 skymotion. Sky energy za 108. Dostałem ofertę na Octavie rs z właściwie wszystkim co można do niej dobrać z dodatków za 111 ale rocznik 2016. Przy tym Leon za 100 tyś wygląda słabo. Przed Fl miałem propozycje 1.8 fr metalic lakier , techno+, full link za 85tyś bo stał jako pokazowy w salonie. Teraz ceny są po prostu za wysokie.
edi7777
Stella
Stella

Auto: corolla

Postprzez melbion » 3 stycznia 2017, 11:41

Ostatnio jechałem prawie 300km (trasa jednopasmowa, 15km dwupasmówki, trochę korków w Wa-wie) Tam gdzie było można noga naciskała mocno. Średnie spalanie 7.9l. Czy tak dużo zaoszczędzisz na 1.8 ??

-- 3 stycznia 2017, 11:39 --

bzykofm napisał(a):
melbion napisał(a):A nie lepiej odżałować jeszcze z 10k i wziąć Cuprę za 110k?

Wszystko zależy jak zamierza się auto użytkować. Szczerze, gdybym wiedział, że kupuję nowe auto na jak najdłuższy okres czasu to bałbym się Cupry. Zbyt wysilony silnik. 10.000 zł to też kawał gotówki...

Nie do końca się zgodzę że taki mocno wysilony, z tych silników można jeszcze sporo wycisnąć. A i wiele zależy od proporcji jazdy palnik/spokój.
melbion
Stella +
Stella +

Postprzez maciek89 » 3 stycznia 2017, 12:49

110k za Cuprę to było 2 lata temu jak istniała podstawowa wersja. Teraz trzeba dać co najmniej 130k. Zwykły Leon nie był nigdy jakąś okazją cenową i szczerze mówiąc nigdy go nie brałem pod uwagę- średnio atrakcyjna oferta. Cupra za to była swojego czasu świetną okazją, ale... Teraz już nie jest. :-(
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Fredi88 » 3 stycznia 2017, 13:07

edi7777 napisał(a):Zwłaszcza że biorę pod uwagę wersję kombi w której bagażnik to maleństwo w porównaniu do konkurencji. Za 97tyś po rabatach jest mazda 6 skymotion.

Mazda 6 to nie konkurent leona. Leon to segment C! A nie D jak mazda. Jeśli chodzi o segment C to ciut większy bagażnik ma golf. Octa wiadomo, tam tylko o miejsce chodzi, ale to auta bliźniacze z leonem. Kilka litrów więcej ma też auris i syfik. Ale focus, astra, i30, 308, megane, ceed są w tyle. Prawie 600l i naprawdę dobrze wyposażony bagażnik (podwójna podłoga, wyjście 12V, haczyki, gumki, kieszenie po bokach, rozkładanie siedzeń, możliwość schowania rolety, płaska podłoga) czynią leona naprawdę praktycznym.
Co do Mazd6 6 skymotion... Przecież to auto nawet czujników parkowania nie ma...
Jeśli chodzi o octe to tylko przedlift... To co teraz wypuścili, to chyba dla przedstawicieli handlowych za karę :cojest:
Ja z wyboru jestem zadowolony. Pierwotnie miałem kupować skode rapid spaceback, bo autem jeżdżę i tak tylko sam z żoną. Skonfigurowanie Rapida (mega budżetowe auto w porównaniu do Leona) z 1,2 tsi 110ps w manualu za 100 tyś zł nie było żadnym problemem...
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez melbion » 3 stycznia 2017, 13:10

maciek89 napisał(a):110k za Cuprę to było 2 lata temu jak istniała podstawowa wersja. Teraz trzeba dać co najmniej 130k. Zwykły Leon nie był nigdy jakąś okazją cenową i szczerze mówiąc nigdy go nie brałem pod uwagę- średnio atrakcyjna oferta. Cupra za to była swojego czasu świetną okazją, ale... Teraz już nie jest. :-(

Miałem na myśli 265 z rocznika 2016. Bez problemów za 110k.
melbion
Stella +
Stella +

Postprzez maciek89 » 3 stycznia 2017, 13:16

To idąc tym tokiem można szukać na placu zalegających aut z 1.4 i 1.8 i wtedy porównać. Ja widzę 3 sztuki 265 za 117.000 na alledrogo, aż dziw bierze, że te auta się uchowały jeszcze, skoro 265 nie produkują już kawałek czasu. Choć swoją drogą to średnio się opłaca brać te auta z placu (chyba, że ktoś chce na już) skoro podobną cenę można zrobić na zamawiane pod siebie auto
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez bzykofm » 3 stycznia 2017, 13:16

melbion napisał(a):Nie do końca się zgodzę że taki mocno wysilony, z tych silników można jeszcze sporo wycisnąć.

O tym przekonamy się za jakieś 10 lat. Zobaczymy ile jeszcze będzie ich jeździć. Wycisnąć można, pytanie na jak długo.

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez maciek89 » 3 stycznia 2017, 13:21

No bez przesady... Silnik Cupry ma nawet wytrzymalsze tłoki od wersji 220 KM, wszystko jest przygotowane pod wyższą moc, a rezerwa rzędu ok. 50 KM świadczy o tym, że silnik nie jest wysilony. Ja zamierzam sprzedać Cuprę przed końcem gwarancji, ale uważam, że 2.0 TSI to obok 2.0 TDI obecnie najpewniejsza jednostka w Leonie. Jak w TT wieki temu było 225 KM z 1.8 to się wszyscy zachwycali, a teraz trochę więcej mocy przy wyższej pojemności i dużo nowocześniejszych rozwiązaniach i jest strach :) Spokojnie
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez melbion » 3 stycznia 2017, 13:47

maciek89 napisał(a):To idąc tym tokiem można szukać na placu zalegających aut z 1.4 i 1.8 i wtedy porównać. Ja widzę 3 sztuki 265 za 117.000 na alledrogo, aż dziw bierze, że te auta się uchowały jeszcze, skoro 265 nie produkują już kawałek czasu. Choć swoją drogą to średnio się opłaca brać te auta z placu (chyba, że ktoś chce na już) skoro podobną cenę można zrobić na zamawiane pod siebie auto

A co masz do samochodu z placu, poza tym że musisz zaakceptować kolor i wyposażenie? Chodziło mi własnie o to, że 265 już nie robią i za niewielką dopłatą można mieć Cuprę zamiast 1.8.
melbion
Stella +
Stella +

Postprzez maciek89 » 3 stycznia 2017, 13:49

Nic nie mam tylko z placu można też poszukać 1.8 i wtedy różnica w cenie jest podobna.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez ora_dev » 3 stycznia 2017, 21:33

edi7777 napisał(a):Zwłaszcza że biorę pod uwagę wersję kombi w której bagażnik to maleństwo w porównaniu do konkurencji.

Dlaczego twierdzisz że to maleństwo? O ile większe ma konkurencja? Przecież to całkiem spory i praktyczny kufer. Podpowiem, że podłogę się opuszcza...
ora_dev
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez edi7777 » 4 stycznia 2017, 22:57

ora_dev napisał(a):Dlaczego twierdzisz że to maleństwo? O ile większe ma konkurencja? Przecież to całkiem spory i praktyczny kufer. Podpowiem, że podłogę się opuszcza...

Wiem, oglądałem te bagażniki i taka mazda 6 ma katalogowo 508 litrów a po obejrzeniu bagażnika od razu widać że jest sporo większy od leona. Producenci w różny sposób sztucznie zawyżają te objętości - podają razem z przestrzenią na koło zapasowe albo po sam dach. Zwracam na to uwagę bo w bagażniku wożę dość dużego owczarka i chciałbym za jakiś czas mieć drugiego dużego psa więc ta przestrzeń się przyda. Do tego dziecko (wóżek + graty) i leon robi się malutki. Mazda to jak wcześniej napisano inny segment ale cena zbliżona - sky motion ma inne wyposarzenie w standardzie jak np. system automatycznego hamowania, przycisk start/stop itp. Sensowna jest sky energy która też ma fajne bajery ale to już wyższa cena.
Leon mi pasuje tylko po prostu cenowo było dobrze przed FL (nie okazyjnie ale powiedzmy nieźle za to co oferuje), a po FL zrobił się drogim kompaktem. Nawet wczoraj dostałem ofertę na octavie 1.8 manual z lakierem metalik, wyposarzenie jak fr + pakiet komfort + grzana przednia szyba + ksenony za 96 tyś. Spoko ale od razu skreślam bo w środku tylko rs wygląda spoko. Gdyby leon fr miał tak nudne wnętrze jak zwykła octavia to na pewno nie brałbym go pod uwagę, a do tej pory to był taki tańszy O3 RS i do tego nie tak popularny.
edi7777
Stella
Stella

Auto: corolla

Postprzez sdss » 4 stycznia 2017, 23:19

Mierzył ktoś miarka i liczył pojemność?
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Silnik: CDLA 2.0

Postprzez AilO » 5 stycznia 2017, 09:26

edi7777 napisał(a):iem, oglądałem te bagażniki i taka mazda 6 ma katalogowo 508 litrów a po obejrzeniu bagażnika od razu widać że jest sporo większy od leona.

No zobacz, a ja prawdę mówiąc miałem zupełnie odwrotne odczucia :) W maździe może i dłuższy jest dłuższy, ale bardzo płytki.
AilO
Stella +
Stella +

Auto: leon

Postprzez ora_dev » 5 stycznia 2017, 19:33

Ale co my porównujemy w ogóle? Leon to kompakt, więc powinniśmy porównywać z Mazdą 3 a nie 6. Przecież to inna półka, także pod względem ceny. Tak podchodząc do sprawy to polecam VW Craftera... Dużo przestrzeni bagażowej ma...
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez esde » 5 stycznia 2017, 19:38

ora_dev napisał(a):Tak podchodząc do sprawy to polecam VW Craftera... Dużo przestrzeni bagażowej ma...

Made my day ;)

/klepnięte z komóry
esde
TopSport
TopSport

Postprzez Oracle » 5 stycznia 2017, 19:56

ora_dev napisał(a):Tak podchodząc do sprawy to polecam VW Craftera... Dużo przestrzeni bagażowej ma...
:mrgreen:

Co do Mazdy 6, to można się bardzo niemiło zdziwić jeśli ktoś ją porówna do Leona - napęd Mazdy pozostawia sporo do życzenia (silnik, skrzynia, sprzęgło), brak tam gadżetów, które normalny użytkownik Leona uznaje za standard (ryglowanie drzwi po ruszeniu, automatyczna aktywacja przednich czujników parkowania przy małych prędkościach, wszystkie szyby w trybie "Auto", zamykanie szyb "z kluczyka", obniżanie prawego lusterka przy cofaniu, etc...), cały samochód sprawia wrażenia na wykonanego z tektury i co najważniejsze - nowe Mazdy nie mają nic wspólnego z dawną (o ile rzeczywiście tak było) niezawodnością. Osobiście mam co tydzień bliski kontakt z nową Mazdą 6 znaną jako model GJ i sprawa wygląda tak, że silnik Skyactiv-G 2.0 165KM, to w porównaniu z 1.8TSI totalny muł lubiący czasami wpadać w wibracje, skrzynia biegów nadal (przebieg około 55000km) haczy i chrupie (podobno miało się polepszyć, ale już nawet właściciel stracił nadzieję), a i czasami nie pozwala włączyć 1-go biegu (ogólnie skrzynia pracuje... pedalsko - tak, to było obraźliwe :-P ), sprzęgło jest najgorszym sprzęgłem, z jakim miałem kiedykolwiek do czynienia (trzeba się bardzo starać, by nie szarpało przy zmianie biegów), natomiast poziom hałasu wewnątrz przekracza granice przyzwoitości (w porównaniu z Leonem to poziom segmentu "B"). No i najważniejsze - w ciągu 2.5 roku właściciel odwiedził serwis kilkanaście razy.
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez ora_dev » 5 stycznia 2017, 23:10

Ja powiem tak - produkty koncernu hitlerwagena pomimo wielu wpadek nadal są dla mnie docelowymi, zanim kupiłem Leona zadowalał mnie jedynie VW, Seat i Skoda, z aut pozostałych marek byłem niezadowolony. Na nowe Audi mnie nie było stać, więc się nie przymierzałem, do innych marek premium również. Ale z marek budżetowych jedynie koncern VW był w stanie zaoferować mi odpowiedni produkt. Te auta po prostu są w każdej kategorii dobre. Nie mają większych minusów. Różnią się oczywiście charakterem, dlatego fajnie że mamy aż 3 modele do wyboru w każdej klasie. Fan wykończenia kupi Golfa, fan przestrzeni Octavię, a fan sportowego sznytu - Leona.
ora_dev
Sport
Sport

Postprzez bzykofm » 5 stycznia 2017, 23:32

ora_dev napisał(a):Ale z marek budżetowych jedynie koncern VW był w stanie zaoferować mi odpowiedni produkt.

Marka budżetowa to Dacia :D

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez ora_dev » 5 stycznia 2017, 23:35

To jest marka dla desperatów... Byłem i tam z ciekawości i był to absolutny dramat. Nawet jechałem Loganem, miałem wrażenie że przeniosłem się do czasów kiedy królował Polonez.
ora_dev
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne