Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: MirrorLink - Seat Leon

Postprzez esde » 21 stycznia 2017, 12:59

Nie sądzę. Nie wiem nawet w jaki sposób miałoby to funkcjonować. Odpalasz AA i CarPlay zarazem? Co miałoby się wyświetlać w takim przypadku?

/klepnięte z komóry
esde
TopSport
TopSport

Region: wielkopolskie
Auto: Leon ST Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez marpit » 21 stycznia 2017, 13:03

Z jednego np AA a z drugiego tylko rozmowy by mnie interesowały. Obecnie widzę że łączy całkowicie z tym fonem co po kablu.
marpit

Postprzez esde » 21 stycznia 2017, 13:29

Do AA jest potrzebny kabel + Bluetooth. Z podłączeniem kolejnego telefonu przez Bluetooth nie powinno być problemu moim zdaniem, chociaż nie próbowałem (mam tel na 2 karty SIM).

/klepnięte z komóry
esde
TopSport
TopSport

Postprzez wsowa » 21 stycznia 2017, 21:29

Android Auto i Apple Car Play powodują rozłączenie innych telefonów. Smutne to ale tak jest. Nie wiem jak w przypadku Mirror Link.
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez kostrzewian » 21 stycznia 2017, 22:22

ja próbowałem. Jeden telefon był podłączony po kablu z AA drugi chciałem podłączyć tylko przez Bluetooth. Niestety z automatu przełącza się na telefon podłączony po kablu z AA.
lubię szybko ;)
kostrzewian
Signo
Signo

Auto: LEON CUPRA 265 ST

Postprzez marpit » 21 stycznia 2017, 23:36

Skoro u mnie to samo to tttm
marpit

Postprzez Adam76 » 23 stycznia 2017, 07:52

Ja mam Media System Colour 5"

Czy jakoś da się wyświetlić navi na ekranie??
Adam76
Stella +
Stella +

Auto: ST FR 5F 150 KM

Postprzez esde » 23 stycznia 2017, 08:32

Nie.

/klepnięte z komóry
esde
TopSport
TopSport

Postprzez marpit » 23 stycznia 2017, 08:44

esde napisał(a):Do AA jest potrzebny kabel + Bluetooth. Z podłączeniem kolejnego telefonu przez Bluetooth nie powinno być problemu moim zdaniem, chociaż nie próbowałem (mam tel na 2 karty SIM).

/klepnięte z komóry

A czy z obu kart można dzwonić?
marpit

Postprzez esde » 23 stycznia 2017, 08:56

Patrząc na ten wątek to już sam nie wiem co jest możliwe; http://www.golfmk7.com/forums/showthread.php?t=3757

Widziałem za to film, gdzie działały obydwa telefony w Tiguanie poprzedniej generacji.

Muszę wziąć telefon dziewczyny i sprawdzić to dokładnie.

/klepnięte z komóry
esde
TopSport
TopSport

Postprzez gumbas » 23 stycznia 2017, 10:10

marpit napisał(a):
esde napisał(a):Do AA jest potrzebny kabel + Bluetooth. Z podłączeniem kolejnego telefonu przez Bluetooth nie powinno być problemu moim zdaniem, chociaż nie próbowałem (mam tel na 2 karty SIM).

/klepnięte z komóry

A czy z obu kart można dzwonić?

Można ale domyślnie wykręca z SIM1, więc jak na SIM2 masz służbowy to wybierać trzeba z telefonu i wskazywać że ma wychodzić przez SIM2.
"Ten samochód jest przerażający" - Żona

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Auto: CUPRA ST 290
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez majcher » 23 stycznia 2017, 12:26

Hej
Czy orientujecie się co będzie mi działać przy moim LG G2 android 5.0.2 ?
Pytam bo nie wiem czy brać tego Full linka??
Z góry dziękuję za odpowiedź.
majcher
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez esde » 23 stycznia 2017, 14:32

mrcn napisał(a):
esde napisał(a):A co jak odpalisz Yanosika (główną aplikację) poprzez pływającą ikonę, a następnie użyjesz przycisku do przejścia do innej aplikacji? Da radę w ten sposób?

Nie, bo w Android 7.0 w ogóle nie ma 'kwadracika' przy odpalonym AA!

OK, to może inny pomysł. Co się stanie jak wyłączysz możliwość wyświetlania nad innymi aplikacjami dla Android Auto?

Kod: Zaznacz cały
Ustawienia > Aplikacje > Koło zębate w prawym górnym rogu > Wyświetlanie nad innymi aplikacjami (w sekcji Zaawansowane) > Android Auto

-- 23 stycznia 2017, 15:32 --

majcher napisał(a):Czy orientujecie się co będzie mi działać przy moim LG G2 android 5.0.2 ?
Pytam bo nie wiem czy brać tego Full linka??

Powinno, ale najlepiej, jakbyś podjechał z telefonem do salonu i sam sprawdził. Zainstaluj AA przed pójściem do salonu. Jeżeli nie wiesz jak, to napisałem kiedyś tutorial: viewtopic.php?f=87&t=48570&start=150#p622166 Ściągnij oczywiście najnowszą wersję.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez Robal » 23 stycznia 2017, 19:05

Czy nie macie problemów przy odpalaniu Spotify na Android Auto? Mnie nie chce się uruchomić – mam komunikat o braku sieci, czy coś tym rodzaju. Google Music dla odmiany działa bez problemu. Poza AA, Spotify hula normalnie. Nie mam konta Premium, korzystam free. Może tu jest pies pogrzebany.
Robal
Sympatyk LeonClub

Auto: 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez mrcn » 24 stycznia 2017, 20:03

esde napisał(a):OK, to może inny pomysł. Co się stanie jak wyłączysz możliwość wyświetlania nad innymi aplikacjami dla Android Auto?

Kod: Zaznacz cały
Ustawienia > Aplikacje > Koło zębate w prawym górnym rogu > Wyświetlanie nad innymi aplikacjami (w sekcji Zaawansowane) > Android Auto

Próbowałem, nic to nie zmienia. Apka Floating Toucher z Play Store za to się sprawdza, aczkolwiek nie jest to do końca idealne rozwiązanie - ale dzięki temu odpalę każdą aplikację.
ObrazekObrazek
mrcn
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Cupra ST 4drive

Postprzez Bulkovski » 27 stycznia 2017, 12:37

Cześć!

Ma ktoś albo czy ktoś znalazł jakiś filmik, w którym jest przedstawione użycie Google Maps w leonie przez Android Auto? Zastanawiam się czy działają wszystkie funkcjonalności, które są dostępne na komórce? Np. google earth, natężenie ruchu. Czy pojawiają się podpowiedzi na ekranie pomiędzy zegarami? Jak działa wybieranie głosowe dla GM z użyciem przycisku funkcjonalnego na kierownicy?

Niestety na youtube nie mogłem znaleźć niczego ciekawe a zastanawiam się nad zainwestowaniem w odblokowanie MR w moim Leonie.
Bulkovski
Stella
Stella

Postprzez esde » 27 stycznia 2017, 12:56

Po kolei: natężenie ruchu - tak, satelita - w sumie nie wiem, nie sprawdzałem. Nie ma podpowiedzi pomiędzy zegarami. Wybieranie głosowe działa super - przytrzymujesz przycisk na kierownicy przez 2-3 sek i mówisz co chcesz zrobić.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez janek1988 » 27 stycznia 2017, 13:36

No właśnie, a jakie komendy esde sprawdziłes? Ostatnio się tym bawiłem i lipnie mało ich jest.
A necie też nie zbyt piszą o tym.
janek1988
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez esde » 27 stycznia 2017, 13:45

Głównie korzystam z następujących: "Zadzwoń do XYZ", "Wyślij wiadomość do XYZ o treści XYZ" - to jest SMS, "Wyślij wiadomość WhatsApp do XYZ o treści XYZ", oraz oczywiście wyszukiwanie adresów i miejsc: "Ulica XYZ, Poznań", lub "IKEA".
esde
TopSport
TopSport

Postprzez janek1988 » 27 stycznia 2017, 14:44

Jeszcze 'Nawigacja do XYZ'

Ale np. działa znajdź nabliższe stacje benzynowe, a nie działa znajdź apteki, kina, szpitale etc..
janek1988
Sport
Sport

Postprzez Bulkovski » 27 stycznia 2017, 17:13

To jeszcze pytanie, z tego co czytałem w tym wątku to cena usługi włączenia Mirror Link może się różnić w zależności od serwisu?
Czy te różnice są większe niż kilkadziesiąt zł i czy szukanie najtańszego serwisu to gra warta świeczki?

Pytanko drugie: możecie potwierdzić, że jak będę miał telefon A podpięty kablem do samochodu i będę na nim korzystał z Android Auto to nie będę mógł żadnym innym telefonem prowadzić rozmów z wykorzystaniem BT i systemu głośnomówiącego Leona ?
Bulkovski
Stella
Stella

Postprzez esde » 27 stycznia 2017, 17:51

Ceny są różne, tak jak różne są ceny w serwisach. Myślę, że i nawet parę stow możesz zaoszczędzić. Wszystko zależy co ASO uzna za wymagane do dołożenia FullLinka.

Co do drugiego pytania - odpowiedź masz kilka postów wyżej, było to poruszane w tym tygodniu.

/klepnięte z komóry
esde
TopSport
TopSport

Postprzez wsowa » 28 stycznia 2017, 19:31

Ja sprawdzałem dwa krakowiskie ASO jak dokładałem FL i różnica nie przekraczała 100zl
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez olo1200 » 29 stycznia 2017, 23:46

Panowie, odebrałem Leona, próbuje połączyć Mirrollink i ...kupa ;/ Bowiem posiadam iPhone 6, i automatycznie łączy mnie z Apple Car Play, lecz chciałbym MirrorLink, ( Jedyne co z tego potrzebuje to Google Maps, a w Apple Car Play dostępne są jedynie mapy Apple ... ) Ktoś się w tajemniczał ?
olo1200
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon FR 5F

Postprzez maciek89 » 30 stycznia 2017, 08:02

Mirrorlink to tylko Android, a i tam mapy Google działają tylko na postoju, a w czasie jazdy śmiga jedynie płatny Sygic. Masz 2 opcje- przekonać się do map Apple lub zmienić smartfon na androida i korzystanie z map Google przez Android Auto.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez janek1988 » 30 stycznia 2017, 10:50

Tylko informacyjnie - nabyłem nowe Xiaomi Mi5, ma wgrany system Global Dev 6.11.10 i najnowszy Android Auto śmiga aż miło. W porównaniu do starego Samsunga S4mini gdzie musiałem kilka razy odpalać go aby zaskoczył, tutaj zaskakuje za 1 razem. Zapewne kwestia szybkości telefonu.
janek1988
Sport
Sport

Postprzez fiodor20 » 30 stycznia 2017, 11:02

Czy próbował ktoś odpalić podczas podłączenia telefonu z androidem np. Automape? Czy komuś udało się to osiągnąć?
Z tego co widzę działa tylko android auto ale byłoby to piękne :)
fiodor20
Stella
Stella

Auto: Toyota

Postprzez esde » 30 stycznia 2017, 11:35

A co dokładnie byś chciał osiągnąć z AutoMapą? Aby się wyświetlała na ekranie samochodu? Nie da rady.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez marpit » 30 stycznia 2017, 11:47

janek1988 napisał(a):Tylko informacyjnie - nabyłem nowe Xiaomi Mi5, ma wgrany system Global Dev 6.11.10 i najnowszy Android Auto śmiga aż miło. W porównaniu do starego Samsunga S4mini gdzie musiałem kilka razy odpalać go aby zaskoczył, tutaj zaskakuje za 1 razem. Zapewne kwestia szybkości telefonu.

Taki miałeś wgrany czy zmieniałeś z 7 na 6 ?
marpit

Postprzez olo1200 » 30 stycznia 2017, 12:50

maciek89 napisał(a):Mirrorlink to tylko Android, a i tam mapy Google działają tylko na postoju, a w czasie jazdy śmiga jedynie płatny Sygic. Masz 2 opcje- przekonać się do map Apple lub zmienić smartfon na androida i korzystanie z map Google przez Android Auto.

I w końcu po spędzeniu masy czasu na szukaniu dostałem w pełni konkretną odpowiedź ! Dziękuje bardzo !! ;))
olo1200
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon FR 5F

Postprzez fiodor20 » 30 stycznia 2017, 14:20

esde napisał(a):A co dokładnie byś chciał osiągnąć z AutoMapą? Aby się wyświetlała na ekranie samochodu? Nie da rady.

Dokładnie to chciałbym osiągnąć. No trudno :)
fiodor20
Stella
Stella

Auto: Toyota

Postprzez janek1988 » 30 stycznia 2017, 15:58

marpit napisał(a):
janek1988 napisał(a):Tylko informacyjnie - nabyłem nowe Xiaomi Mi5, ma wgrany system Global Dev 6.11.10 i najnowszy Android Auto śmiga aż miło. W porównaniu do starego Samsunga S4mini gdzie musiałem kilka razy odpalać go aby zaskoczył, tutaj zaskakuje za 1 razem. Zapewne kwestia szybkości telefonu.

Taki miałeś wgrany czy zmieniałeś z 7 na 6 ?

Miałem wgrany Global Stable 8.0.2.0 - na nim działało i przeszedłem na Global Dev 6.11.10 i na nim również działa. Innych nie sprawdzałem.
janek1988
Sport
Sport

Postprzez marpit » 31 stycznia 2017, 09:06

mrcn napisał(a):
maciek89 napisał(a):Jakie niewygody- kabel trzeba podłączać? Dla mnie jest tylko jeden minus, który pojawił się po aktualizacji iOS, że nie można mieć odpalonego Yanosika na tel, bo wychodzi z map na ekranie. Dlatego też myślę, żeby przejść na Biedoida. Bo tak to CarPlay działa świetnie. Fajne jest np to, że przed wyjściem z domu szukałem w google jakiegoś miejsca, potem wsiadam do auta, podpinam tel żeby ustawić navi, a on mi proponuje to miejsce jako punkt docelowy. Mądre i mega wygodne. :) Używasz AA, czy CarPlay? Możesz opisać coś więcej?

To, że mapa pamięta wybierane w domu miejsce i masz to samo w telefonie - to nie jest żadna zaleta full linka, tylko mapy google samej w sobie :D Co mnie denerwuje:
- aplikacja AA utrudnia użycie pozostałych aplikacji telefonu (bo musisz użyć task managera, żeby sie na coś przełączyć - tak, wiem, że to dla bezpieczeństwa kierowcy... :D )
- tak samo nie można użyć klawiatury ekranowej w ruchu, z wybieraniem głosowym jakoś się nie polubiłem
- przełączanie z ekranu Seata na AA nie jest jednym przyciskiem, trzeba wchodzić w dodatkowe menu (niewygodne). Poza tym wolę mieć jednocześnie mapę oraz np. panel radia pod kontrolą
- dosyć słabe telefonowanie z AA, o obsłudze dual sim to w ogóle można zapomnieć
- co jakiś czas potrafi się u mnie przywiesić, trzeba odłączać

Tak czy inaczej - to tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia...

Ja szykuję się do zmiany telefonu i zastanawiam się czy warto... zrobiłem jakaś tam trasę z AA i uważam że mapa przyklejona do szyby w dobrym miejscu jest 100% wygodniejsza niż mapa na akranie środkowym. Po prostu podczas jazdy nie muszę patrzeć na bok i w dół bo wszystko widzę od razu nad kierownicą. Może też to kwestia przyzwyczajenia.
Samo to że połączanie telefonu komplikuje do max używanie ekranu samochodu i samego telefonu jest bardzo denerwujące.

Podobne zdanie mam do dzwonienia przez bluetooth. Niby jest ale co z tego jak podczas szybszej jazdy rozmówca nic nie słyszy, gdzie są mikrofony koło górnych lampek ? Może muszę coś jeszcze puostawiać.
marpit

Postprzez Robal » 31 stycznia 2017, 19:04

Kupiłem lepszy kabel USB i cały czas mam problem z łącznością. Co jakiś czas Android Auto zrywa mi połączenie z Media Systemem. Czy ktoś z was ma podobne objawy? Wtyczka od przewodu siedzi dość mocno w gnieździe, więc tu nie tkwi problem.
Robal
Sympatyk LeonClub

Postprzez esde » 31 stycznia 2017, 20:05

Lepszy nie koniecznie musi znaczyć lepszy ;) Z kablami jest loteria. I tak - objawy znane, niestety. Najlepszy kabel to ten, który dostałeś z telefonem.

/klepnięte z komóry
esde
TopSport
TopSport

Postprzez marpit » 31 stycznia 2017, 20:24

Robal kabel oryginalny od tel weź do samochodu a w domu naładujesz czymkolwiek z oryginalną ładowarką.
marpit

Postprzez janek1988 » 31 stycznia 2017, 21:45

Ano, ja od początku używam oryginalnego kabelka samsunga. Na jakimś noname w ogóle nie działało. Teraz korzystam z tego kabelka + przejściówka na usb-c na xiaomi i działa bez problemów.
janek1988
Sport
Sport

Postprzez Robal » 1 lutego 2017, 11:11

Oryginalny kabel poszedł jakiś czas temu w pizdu, dlatego muszę ratować się czymś innym. Wydawało mi się, że jak kupię sobie coś dobrze wykonanego, z masywnymi złączami, to będzie hulało. Teraz widzę, że mi się tylko wydawało...
Idę w takim razie do pepco po kabel za 10 zł. Może ten będzie śmigał.
Robal
Sympatyk LeonClub

Postprzez pavka » 2 lutego 2017, 14:08

Panowie pomocy :)

Podobno da się AA odpalić z floating button/savior button - ale mi nie pokazuje(tego dodatkowego guziczka) na ekranie seata... mimo, że na telefonie jest aktywny (AA 2.x najnowsze, android 5.1, brak roota)

Jakieś wskazówki?
pavka
Stella
Stella

Auto: Seacik

Postprzez Fredi88 » 2 lutego 2017, 18:51

Przymierzam sie do zmiany telefonu. Zastanawiam sie pomiedzy Samsungiem Galaxy S6 edge a S7 edge. Czy S7 radzi sobie jakos lepiej przy wspolpracy z autem? Roznica w cenie spora bo 470 vs. 670 euro i zastanawiam sie czy jest sens az tyle doplacic. Tym bardziej ze od razu musze 2 takie telefony kupic :D
Fredi88
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez maciek89 » 2 lutego 2017, 19:25

Miałem S6 Edge Plus i wg mnie edge jest niepraktyczny, bo ciągle dotykałem krawędzi ekranu i coś uruchamiałem. Później wybrałem więc zwykłego S7 bez edge :) Ja nie odczuwałem jakiejś różnicy w działaniu AA, ale Edge Plus ma 4GB ramu a zwykłe S6ki mają 3GB. Także jako kompromis polecam S7 nie-Edge :) Od ostatniej aktualizacji AA zauważyłem jednak, że działanie telefonu podczas uruchomionego AA zwolniło.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez marpit » 4 lutego 2017, 17:10

Czym więcej ram tym więcej śmieci działa w tle i romy wolniej chodzą. Czym nowszy tym więcej pamięci zużywa i mniej zostaje dla aplikacji. Każdy z obecnych sobie poradzi z android auto.

Ja też kupiłem nowy i połączyło od razu.

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

-- 4 lut 2017, o 17:10 --

Czy działa Ci mirror link ?
marpit

Postprzez janek1988 » 4 lutego 2017, 22:07

W xiaomi nie ma mirrorlinka, przynajmniej nie widziałem takiej opcji.
janek1988
Sport
Sport

Postprzez Fredi88 » 9 lutego 2017, 20:25

Ok kupiłem jednak S7 Edge. Możecie podpowiedzieć którą tą apkę ściągnąć? http://www.apkmirror.com/apk/google-inc ... 6-release/ O co chodzi z tym "arm", "arm64" i "x86_64"?
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez esde » 9 lutego 2017, 20:34

Najpewniej arm64.

/klepnięte z komóry
esde
TopSport
TopSport

Postprzez majkel_g » 12 lutego 2017, 09:44

Panowie dziś odpaliłem Yanosika na telefonie podczas jazdy i wpiąłem kabel. Ku mojemu zdziwieniu przez kilka sekund na ekranie radia pojawił się Yanosik. Niestety po chwili odpalił się SeatApp tylko z zminimalizowanym okienkiem Yanosika. Czy ktoś miał taką sytuację? Może jest możliwość, żeby Yanosik w pełni zadziałał na ekranach w naszych samochodach?
Leon Cupra 290
majkel_g
Signo
Signo

Auto: Cupra 290

Postprzez esde » 12 lutego 2017, 10:48

Nie da rady. To, co widziałeś to pewnie było chwilowe zakłócenie - system przełączał się na MirrorLink'a, jak już został uruchomiony - niecertyfikowane aplikacje zostały wycięte.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez Fredi88 » 12 lutego 2017, 15:20

esde, dzięki... wszystko śmiga jak należy, google także :-D
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez szadubaba » 12 lutego 2017, 18:27

Wiec reasumujac majac iPhone nie skorzysta sie z dobrodziejstw np Google Mapy i lepiej wtedy zrezygnowac z FullLinka lub zmienic telefon na Androida? :-D
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez esde » 12 lutego 2017, 18:29

Dokładnie.

/klepnięte z komóry
esde
TopSport
TopSport