Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
esde napisał(a):Nie da rady. To, co widziałeś to pewnie było chwilowe zakłócenie - system przełączał się na MirrorLink'a, jak już został uruchomiony - niecertyfikowane aplikacje zostały wycięte.
majkel_g napisał(a):...Jeżeli znajdę jutro czas to postaram się nagrać film jak to działa.
Robal napisał(a):Moich bojów ze zrywającym się połączeniem ciąg dalszy...
Przetestowałem kilka kabli. Lepszych, gorszych, efekt ciągle był taki sam. Zrywało połączenie z android auto z różną regularnością, ale zawsze jednak zrywało. Dzisiaj podjąłem ostatnią próbę - pożyczyłem telefon od żony, zainstalowałem AA i ruszyłem rano do roboty. Może problemem był sam telefon...
I co? I nic, dalej to samo. Zaczynam się zastanawiać czy problem nie tkwi przypadkiem w gnieździe USB w samochodzie, a może to jakiś bug w sofcie Media Systemu? Podjechałbym z tym do ASO tylko jak z nimi gadać? NIe powiem, że mi zrywa połączenie na AA, bo przecież oficjalnie w PL to nie działa, więc można by rzec - tak ma być![]()
Może ktoś ma dla mnie radę, jak to załatwić w ASO, bo obawiam się, że sama diagnostyka niewiele może wykryć.
majkel_g napisał(a):A jeszcze sprawdzając połączenie USB, czy jak wpinasz pendrive lub podłączasz telefon i chcesz słuchać z nich muzyki jak z dysku zewnętrznego jest ten sam problem?
esde napisał(a):Wspierają ja tylko wybrane telefony z systemem Android.
piotrmat79 napisał(a):To podziel się tymi wiadomościami kopiuj / wklej i juz
majkel_g napisał(a):esde napisał(a):Nie da rady. To, co widziałeś to pewnie było chwilowe zakłócenie - system przełączał się na MirrorLink'a, jak już został uruchomiony - niecertyfikowane aplikacje zostały wycięte.
Zasmucony, tym co napisałeś postanowiłem zgłębić temat i ku mojej nieocenionej radości udało się![]()
Przedstawiam dosyć skomplikowane, choć skuteczne rozwiązanie pozwalające uruchomić ML, które nie wyłącza się podczas jazdy.
Niestety nie wiem czy działa on na każdym urządzeniu. Wypróbowane na Samsungu A5 z Androidem 6.
1. W pierwszym kroku instalujemy aplikację CarMode. Jest to dedykowana aplikacja do Samsunga, znajdziecie ją w Galaxy Apps. Instalujemy nie musimy uruchamiać.
2. Następnie musimy zainstalować ze sklepu Play (lub z sieci) - LG MirrorDrive. Aplikacja nie będzie chciała się uruchomić, pojawi się komunikat, że apka działa tylko na LG. Zostawiamy to tak jak jest.
3. W Ustawieniach telefonu wchodzimy w Powiadomienia i odszukujemy LG MirrorDrive. Następnie wyłączamy otrzymywanie powiadomień. W ten sposób uda nam się ominąć również komunikat o tym, że ML nie działa podczas jazdy.
4. Teraz kolejna instalacja. Odszukujemy w sklepie Play aplikację Button Savior. Imituje ona przyciski funkcyjne telefonu (home/back/etc), których nie ma w ML.
5. Niestety po pierwszych czterech krokach ML działa już całkiem, całkiem choć jeszcze nie jest w 100% funkcjonalny, u mnie jest problem z skalowaniem menu. Dlatego, aby jeszcze poprawić działanie ML instalujemy z Sklepu Play Nova Launcher. Zmieni ona układ naszego menu.
6. Teraz finał całej procedury. Przed podłączeniem kablem USB telefonu do auta uruchamiamy Button Savior, podłączamy telefon i uruchamiamy z menu ML aplikację LG MirrorDrive. Naszym oczom ukaże się obraz 1:1 z naszego telefonu. Odszukujemy i uruchamiamy aplikację Nova Launcher (zadziała ona tylko w ML). Teraz zmieni nam się układ ikon i menu, ale pozwoli to skorzystać z całego obszaru i wszystkich aplikacji.
Można powiedzieć, że to całość. Teraz działa nam każda aplikacja. Yanosik, YT i co dusza zapragnie. Wszystko wyświetla się na ekranie radia i nie wyłącza podczas jazdy.![]()
Mam nadzieję, że pomogłem. Jeżeli znajdę jutro czas to postaram się nagrać film jak to działa.
majkel_g napisał(a):esde napisał(a):Nie da rady. To, co widziałeś to pewnie było chwilowe zakłócenie - system przełączał się na MirrorLink'a, jak już został uruchomiony - niecertyfikowane aplikacje zostały wycięte.
Zasmucony, tym co napisałeś postanowiłem zgłębić temat i ku mojej nieocenionej radości udało się![]()
Przedstawiam dosyć skomplikowane, choć skuteczne rozwiązanie pozwalające uruchomić ML, które nie wyłącza się podczas jazdy.
Niestety nie wiem czy działa on na każdym urządzeniu. Wypróbowane na Samsungu A5 z Androidem 6.
1. W pierwszym kroku instalujemy aplikację CarMode. Jest to dedykowana aplikacja do Samsunga, znajdziecie ją w Galaxy Apps. Instalujemy nie musimy uruchamiać.
2. Następnie musimy zainstalować ze sklepu Play (lub z sieci) - LG MirrorDrive. Aplikacja nie będzie chciała się uruchomić, pojawi się komunikat, że apka działa tylko na LG. Zostawiamy to tak jak jest.
3. W Ustawieniach telefonu wchodzimy w Powiadomienia i odszukujemy LG MirrorDrive. Następnie wyłączamy otrzymywanie powiadomień. W ten sposób uda nam się ominąć również komunikat o tym, że ML nie działa podczas jazdy.
4. Teraz kolejna instalacja. Odszukujemy w sklepie Play aplikację Button Savior. Imituje ona przyciski funkcyjne telefonu (home/back/etc), których nie ma w ML.
5. Niestety po pierwszych czterech krokach ML działa już całkiem, całkiem choć jeszcze nie jest w 100% funkcjonalny, u mnie jest problem z skalowaniem menu. Dlatego, aby jeszcze poprawić działanie ML instalujemy z Sklepu Play Nova Launcher. Zmieni ona układ naszego menu.
6. Teraz finał całej procedury. Przed podłączeniem kablem USB telefonu do auta uruchamiamy Button Savior, podłączamy telefon i uruchamiamy z menu ML aplikację LG MirrorDrive. Naszym oczom ukaże się obraz 1:1 z naszego telefonu. Odszukujemy i uruchamiamy aplikację Nova Launcher (zadziała ona tylko w ML). Teraz zmieni nam się układ ikon i menu, ale pozwoli to skorzystać z całego obszaru i wszystkich aplikacji.
Można powiedzieć, że to całość. Teraz działa nam każda aplikacja. Yanosik, YT i co dusza zapragnie. Wszystko wyświetla się na ekranie radia i nie wyłącza podczas jazdy.![]()
Mam nadzieję, że pomogłem. Jeżeli znajdę jutro czas to postaram się nagrać film jak to działa.
krejzol744 napisał(a):Wymieniłem telefon na Samsunga S7 Edge i po zainstalowaniu tych aplikacji wszystko chula jak należy mam dosłownie cały zrzut telefonu na ekranie wszystkie aplikacje
chodzi navi Yanosik Youtube przeglądarka google wszystko podczas jazdy
UniqueSilver napisał(a):Dla potomności, Samsung Galaxy S7 Edge działa bez problemu przez Android Auto, widzi Spotify, Mapy, kontakty, SMS itd.
UniqueSilver napisał(a):Dla potomności, Samsung Galaxy S7 Edge działa bez problemu przez Android Auto, widzi Spotify, Mapy, kontakty, SMS itd.
jak wejdziesz w muzykę w android auto masz ustawienie z jakiej apki ciągnie audio. Mozna wybierać playlisty i wszystko co jest w spotify. Dodatkowo muzyka leci w tle jak działa nawigacja co jest świetne.ajej87 napisał(a):UniqueSilver napisał(a):Dla potomności, Samsung Galaxy S7 Edge działa bez problemu przez Android Auto, widzi Spotify, Mapy, kontakty, SMS itd.
Spotify uruchamia się automatycznie?
Dziwna sprawa, u mnie nie było odblokowane w systemie jednak złącze USB było gotowe. Wgrali tylko płytkę w ASO i działa.gumbas napisał(a):Potwierdzam powyższe. Gapiostwo kosztuje 300zł extra. Wymieniają też USB na dostosowany do transmisji danych a nie tylko ładowania.
gumbas napisał(a):Potwierdzam powyższe. Gapiostwo kosztuje 300zł extra. Wymieniają też USB na dostosowany do transmisji danych a nie tylko ładowania.
Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja
Użytkownicy przeglądający ten dział: qulerek i 0 gości