Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: MirrorLink - Seat Leon

Postprzez UniqueSilver » 28 marca 2017, 13:49

mrcn napisał(a):Chyba tylko mnie się udało dołożyć za 700... Autokometa w W-wie, ale nie wiem jak teraz.

Ja zapłaciłem 500 zł, nic z usb nie zmieniali.
UniqueSilver
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez mrcn » 28 marca 2017, 13:54

UniqueSilver napisał(a):
mrcn napisał(a):Chyba tylko mnie się udało dołożyć za 700... Autokometa w W-wie, ale nie wiem jak teraz.

Ja zapłaciłem 500 zł, nic z usb nie zmieniali.

To u mnie coś grzebali, ze 2h czekałem ;)
ObrazekObrazek
mrcn
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Cupra ST 4drive

Postprzez Leonek_bezogonek » 3 kwietnia 2017, 10:50

Pojawiła się aktualizacja Carplay. Dodany jest tray. Możliwość zmiany kolejności apliakcji w ustawieniach CP na ajfonie pewnie już była wcześniej (nie sprawdzałem). Chyba przy którejś aktualizacji ajfonowskich map zaczęło kojarzyć polskie nazwy ulic, np. wpisując "luzycka" kojarzy z "Łużycka", acz dalej nie ma polskiej klawiatury, co mnie przyznam wkurza.
No i tak się filozoficznie zastanawiam, kiedy nas zaliczą do I świata i doczekamy się Siri w języku polskim, co trochę odblokuje CP
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3 FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Fredi88 » 4 kwietnia 2017, 12:45

Ja mam mały problem z mapami google. Może mi ktoś napisać jak dodać punkty pośrednie? Chodzi mi konkretnie o to, że jak wyznaczam trasę z miejscowości w której mieszkam do PL gdzie mieszkają rodzice to kieruje mnie po PL autostradami, ale nadkładam dodatkowo prawie 100km. Wystarczy, że dodałbym 1 punkt, miasto pośrednie i będzie to trasa jaką jadę zawsze. Ktoś coś wie? Wiadomo, na kompie nie ma z tym problemu, ale w aucie nie widzę nigdzie takiej funkcji.
Fredi88
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez gumbas » 4 kwietnia 2017, 13:11

Po wyznaczeniu trasy na punkt docelowy, klikasz lupkę - robisz "Znajdź na trasie" i tyle.
"Ten samochód jest przerażający" - Żona

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Auto: CUPRA ST 290
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Fredi88 » 4 kwietnia 2017, 13:35

Dzięki :-)
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez Jos » 4 kwietnia 2017, 22:40

Fredi88 napisał(a):Ja mam mały problem z mapami google. Może mi ktoś napisać jak dodać punkty pośrednie? Chodzi mi konkretnie o to, że jak wyznaczam trasę z miejscowości w której mieszkam do PL gdzie mieszkają rodzice to kieruje mnie po PL autostradami, ale nadkładam dodatkowo prawie 100km. Wystarczy, że dodałbym 1 punkt, miasto pośrednie i będzie to trasa jaką jadę zawsze. Ktoś coś wie? Wiadomo, na kompie nie ma z tym problemu, ale w aucie nie widzę nigdzie takiej funkcji.

Trzy kropki na gorze po prawej przy lokalizacji i dodaj przystanek, mozesz wtedy wpisać dokładny adres.
Jos
Sport
Sport

Postprzez Bulkovski » 5 kwietnia 2017, 12:51

Leonek_bezogonek napisał(a):Pojawiła się aktualizacja Carplay. Dodany jest tray. Możliwość zmiany kolejności apliakcji w ustawieniach CP na ajfonie pewnie już była wcześniej (nie sprawdzałem). Chyba przy którejś aktualizacji ajfonowskich map zaczęło kojarzyć polskie nazwy ulic, np. wpisując "luzycka" kojarzy z "Łużycka", acz dalej nie ma polskiej klawiatury, co mnie przyznam wkurza.
No i tak się filozoficznie zastanawiam, kiedy nas zaliczą do I świata i doczekamy się Siri w języku polskim, co trochę odblokuje CP

A jak w ogóle z wybieraniem głosowym adresu w Mapach Appla w Carplay? Działa jakoś z polskimi nazwami czy kompletnie sobie nie radzi?
Bulkovski
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez Leonek_bezogonek » 5 kwietnia 2017, 13:04

Bulkovski napisał(a):A jak w ogóle z wybieraniem głosowym adresu w Mapach Appla w Carplay? Działa jakoś z polskimi nazwami czy kompletnie sobie nie radzi?

Podobnie jak odczytywanie polskich smsów przez ang Siri :-) Widzę jeden plus: trochę treningu i pewnie można odbierać smsy z pasażerami na pokładzie w prawie pełnej dyskrecji :-D
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Postprzez maciek89 » 5 kwietnia 2017, 15:19

Nie działa. No przynajmniej nie działało jak miałem ipka. Trzeba wklepywać ręcznie lub z pozycji telefonu. Raczej dopóki nie będzie polskiej Siri to nie będzie się dało sprawnie wyszukać miejsca głosowo po polsku. A kiedy będzie Siri w Polsce, hm... Gdyby się pojawiło do 2020 to będzie sukces. Jak powiesz "mcdonalds" to Ci znajdzie najbliższe knajpy pod złotym łukiem, ale jak powiesz "ulica Wadowicka" to dupa blada :mrgreen:
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez Leonek_bezogonek » 5 kwietnia 2017, 15:46

Tylko jest to wkurzajace, bo jest Siri portugalska, duńska, fińska, szwedzka, etc - bogatsze, ale mniejsze kraje. Myślę, że liczbą ajfonów im nie ustępujemy, szczególnie takiej Portugalii, więc to trochę wkurzające jest. Miało to się zmienić, Apple niby otworzył się trochę na deweloperów, ale póki co cisza. Na profilu CP na FB też.
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Postprzez pampi » 6 kwietnia 2017, 07:53

Mam Full linka i delikatnie mówiąc wku..ia mnie to, że Yanosik nie daje mi komend żadnych po połączeniu. Nie idzie ani przez radio ani telefon. Ktoś spotkał się z taką sytuacją ? Telefon iPhone 7.
pampi
Cupra
Cupra

Auto: C300

Postprzez gumbas » 6 kwietnia 2017, 09:03

Co prawda na androidzie, ale ja ustawiłem żeby komunikaty szły jako alarmy i leci przez telefon. Może zadziała jak u mnie.

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Postprzez mrcn » 6 kwietnia 2017, 09:10

gumbas napisał(a):Co prawda na androidzie, ale ja ustawiłem żeby komunikaty szły jako alarmy i leci przez telefon. Może zadziała jak u mnie.

Mam identycznie - na kanale alarm przez telefon. Jak idzie przez BT, to albo nie słychać, albo opóźnione.
ObrazekObrazek
mrcn
Sport
Sport

Auto: Cupra ST 4drive

Postprzez maciek89 » 6 kwietnia 2017, 10:17

Na iOS nie uświadczysz komend Yanosika w tle. Konieczny jest społeczny downgrade do Biedoida. :mrgreen:
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez gumbas » 6 kwietnia 2017, 10:37

Gejfony tak mają. Ich plusem jest stabilność - jak jadę z żoną na jej telefonie to pół polski przejedziemy i nic nie zrywa. Biedoid (hehe dobre) potrafi się niestety zerwać i to zazwyczaj w centrum obcego miasta :/

Z drugiej strony po EU na gejfonie nie pojedziesz bo nie pobierzesz offline - biedoid tu mocno plusuje.

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Postprzez Bulkovski » 6 kwietnia 2017, 11:09

700zł za Mapy Google w aucie jestem w stanie wydać . Nie jestem w stanie przesiąść się z Iphone'a na Androida, więc wciąż się zastanawiam czy warto płacić te 700zł za odblokowywanie Mirror Linka w Leonie :/ chyba, że kupić osobny drugi telefon tylko do auta.
Bulkovski
Stella
Stella

Postprzez Leonek_bezogonek » 6 kwietnia 2017, 11:59

pampi napisał(a):Mam Full linka i delikatnie mówiąc wku..ia mnie to, że Yanosik nie daje mi komend żadnych po połączeniu. Nie idzie ani przez radio ani telefon. Ktoś spotkał się z taką sytuacją ? Telefon iPhone 7.
Mam dokładnie to samo. Przy podłączaniu standardowym, przez BT miałem komunikaty na głośnikach, z wyciszeniem muzy. Działało ok nawet przy jednoczesnym odpaleniu GM i Yanosika. Na CP najwyżej muza mi się ścisza ale nic nie słychać. Gdzieś ktoś pisał, że ta się do ustawić, ale mi się nie chciało mocniej bawić. Na to, żeby Yanosik był dostępny w CP raczej nie ma co liczyć :-(

Bulkovski napisał(a):700zł za Mapy Google w aucie jestem w stanie wydać . Nie jestem w stanie przesiąść się z Iphone'a na Androida, więc wciąż się zastanawiam czy warto płacić te 700zł za odblokowywanie Mirror Linka w Leonie :/ chyba, że kupić osobny drugi telefon tylko do auta.
Full link zawiera wszystko: Carplay, Android Auto i Mirror Link. Chyba nie ma odblokowywania wybranych. Więc bez odblokowania całego komórki z Androidem na FL nie podepniesz. Jak gdzieś Ci to chcą odblokować za 700 zł to dobrze, ja musiałem zapłącić 1000 i to małych negocjacjach, bo Seat wtedy rzucał wyjściowo coś 1200. Jeśli się zamawia auto, które się ma dopiero dostarczyć do salonu, to wtedy wychodzi taniej.

Dla przypomnienia, niestety jest różnica pomiędzy AA a ML. Które się aktywuje to zależy od modelu telefonu. Na ML niestety, u mnie, po podłączeniu Sony Xperia Z1 Compact nie dość, że rozdzielczość widocznie słabsza niż na CP, to GM po ruszeniu się zamykały "z powodów bezpieczeństwa". Myślałem, że komuś dam po razie. Więc polecam się spróbować zorientować wcześniej, czy z naszym fonem działa AA czy ML. Z tego co wiem, na AA nie powinno być takich sytuacji, acz zależy to też od kraju.
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Postprzez szyszek » 6 kwietnia 2017, 14:03

Leonek_bezogonek napisał(a): przypomnienia, niestety jest różnica pomiędzy AA a ML. Które się aktywuje to zależy od modelu telefonu. Na ML niestety, u mnie, po podłączeniu Sony Xperia Z1 Compact nie dość, że rozdzielczość widocznie słabsza niż na CP, to GM po ruszeniu się zamykały "z powodów bezpieczeństwa". Myślałem, że komuś dam po razie. Więc polecam się spróbować zorientować wcześniej, czy z naszym fonem działa AA czy ML. Z tego co wiem, na AA nie powinno być takich sytuacji, acz zależy to też od kraju.

Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem, ale na Sony Xperia Z1 Compact można używać AA i nie ma żadnych problemów - działa w czasie jazdy.
szyszek
Stella
Stella

Auto: cupra

Postprzez Leonek_bezogonek » 6 kwietnia 2017, 15:44

szyszek napisał(a):Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem, ale na Sony Xperia Z1 Compact można używać AA i nie ma żadnych problemów - działa w czasie jazdy.

U mnie łączył się na Mirror linku. Instalowałem FL coś chyba w czerwcu, max w lipcu. Jak przesiadłem się na ajfona to zostawiłem temat. O ile wiem, od tego czasu żadna nowa wersja FL ze strony Seata nie wyszła, więc to wskazywałoby na wersję Androida, albo czegoś tam na komórce nie zainstalowałem. Nie pamiętam.
Tak z ciekawości, dużo masz dostępnych apek?
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Postprzez szyszek » 6 kwietnia 2017, 18:19

Leonek_bezogonek napisał(a):
szyszek napisał(a):Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem, ale na Sony Xperia Z1 Compact można używać AA i nie ma żadnych problemów - działa w czasie jazdy.

U mnie łączył się na Mirror linku. Instalowałem FL coś chyba w czerwcu, max w lipcu. Jak przesiadłem się na ajfona to zostawiłem temat. O ile wiem, od tego czasu żadna nowa wersja FL ze strony Seata nie wyszła, więc to wskazywałoby na wersję Androida, albo czegoś tam na komórce nie zainstalowałem. Nie pamiętam.
Tak z ciekawości, dużo masz dostępnych apek?

Szczerze to nie wiem :) Google maps i spotify to wszystko czego mi do szczęścia potrzeba ;) Na pewno działa też skype bo dostaje powiadomienia.
szyszek
Stella
Stella

Auto: cupra

Postprzez pampi » 6 kwietnia 2017, 20:41

Mam jedno i drugie ale częściej korzystam ze srajfona ;) przynajmniej ostatnio. Społeczny dowgrade dobre ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pampi
Cupra
Cupra

Postprzez Endrjuuu » 7 kwietnia 2017, 15:07

Na AA mapy Google działają, spotify też. Ja mam ustawione ze yanosik włącza mi się automatycznie po włączeniu bloutufa i później podpisami telefon wykrywa mi AA i komendy słyszę elegancko z yanosik bo ścisza się radio.
Seat Ateca 1.4 TSI ACT 150KM DSG7
Endrjuuu
Stella
Stella

Auto: inne

Postprzez Endrjuuu » 7 kwietnia 2017, 15:08

Endrjuuu napisał(a):Na AA mapy Google działają, spotify też. Ja mam ustawione ze yanosik włącza mi się automatycznie po włączeniu bloutufa i później podłączam telefon wykrywa mi AA i komendy słyszę elegancko z yanosik bo ścisza się radio.
Endrjuuu
Stella
Stella

Postprzez Leonek_bezogonek » 8 kwietnia 2017, 11:48

U mnie jak włączam CP, to BT się rozłącza, albo mam info, że trzeba rozłączyć. Ale jeszcze może się tym pobawię.
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Postprzez Tawod » 20 kwietnia 2017, 12:17

Okazuje się, że rzeczywiście OBDELEVEN załatwia sprawę Video In Motion w 3 sekundy a dodatkowo wyłącza beznadziejny Start/Stop w kolejne 10 sekund, no może 15.
Można już korzystać z Mirror Link podczas jazdy - wszystkie aplikacje na telefonie.
Minus i to spory jaki widzę to nie działają klawisze strzałek na kierownicy żeby chociażby przełączać utwory w Spotify,
i drugi to że z jakiegoś powodu mogłem słuchać radia lub muzy z karty SD, a na ekranie mieć np Google maps , Yanosika albo whatsappa a teraz nie mogę. Po włączeniu Mirror link znika dźwięk i można słuchać tylko to co masz na ekranie.
Tawod
Stella
Stella

Auto: Cupra ST 280

Postprzez pampi » 20 kwietnia 2017, 22:08

Yanosik w Apple już gada. Co prawda z telefonu głośnik ale lepsze to niż nic.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pampi
Cupra
Cupra

Postprzez Cobra_o7o » 23 kwietnia 2017, 20:41

Pobawiłem się full linkiem i AA.
Z Samsungiem S7 edge współpracuje przyzwoicie, tzn. uruchomił się za pierwszym razem. Oprogramowanie do fona oczywiście z mirrora.
Spotify działa, google maps'y działają - podczas jazdy też.
Czasem zrywa połączenie i trzeba przepiąć wtyczkę.
Yanosik gada, klikania nie ma.

Podczas połączenia full link, bluetooth jest wykorzystywany do połączenia telefonu spiętego przez FLinka z telefonem samochodu i odrzuca inne telefony - jest to w instrukcji napisane więc niepotrzebnie wcześniej niektórzy z tym kombinowali - zamiast RTFM ;-) .

Oprócz zrywania połączenia zauważyłem jeszcze jedną niefajną rzecz - speaker z Google Maps gada przez środkowy głośnik, tylko przez ten jeden. Brzmi to bardzo średnio i nie wiem czy da się to obejść.
Tego problemu nie ma gdy zepnie się telefon normalnie przez bluetooth'a - całe audio z niego leci przez radio w samochodzie, speaker'a słychać przez cały system a nie tylko jeden głośnik pod szybą. Obraz zostaje w fonie i to jest minus.
Ale...
Mam wrażenie że fabryczna navi jest całkiem OK - pod niektórymi względami lepsze od GM. Niestety GM dzierży tutaj największy + czyli nawigację on-line i dostrzeganie utrudnień mogących modyfikować trasę.

Chyba spróbuje jeszcze rozwiązania kolegi majkel_g żeby zobaczyć jak działa FLink robiący to czego się oczekuje czytając jego nazwę.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez Kermi » 23 kwietnia 2017, 20:58

Ja dorwałem jedno z ostatnich aut 2016 i poprosiłem o dodanie FL w serwisie, koszt to 1000 z rzekomo 1100 upust o 100zł.
Mam nadzieję że się to przyda, a nie okaże się że tylko za to zapłaciłem :)
Kermi
Stella
Stella

Postprzez krejzol744 » 26 kwietnia 2017, 08:56

Panowie czy można gdzieś ustawić w google maps że podczas nawigacji podczas wydawania poleceń nie wyłączało mi całkowicie miuzy z radia
na iphonie chodziło to fajnie grało radio a podczas komendy z google maps przyciszało na chwile dzwięk z radia, i po komendzie wracało z powrotem do słuchania radia natomiast teraz na androidzie wydaję polecenie i wyłącza głos z radia muszę ręcznie przestawiać na radio i z powrotem na mapy :-( trochę mnie to denerwuje czy jest na to sposób?
krejzol744
Stella +
Stella +

Region: wielkopolskie
Auto: Seat Leon FR

Postprzez Endrjuuu » 27 kwietnia 2017, 00:15

To dziwne bo u mnie ścisza na chwilę i wraca znowu do radia.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Endrjuuu
Stella
Stella

Postprzez ManX » 27 kwietnia 2017, 11:21

Ladies and gentleman. Parę razy w trasie pojawił mi się dziwny problem z Car Play. W trasie miałem włączoną nawigację i słuchałem sobie radia, zadzwonił telefon i przeszło mi na głośnomówiący. Wiadomo - wtedy muzyka i komendy głosowe z nawigacji są wyciszane. Zazwyczaj po zakończeniu rozmowy muzyka wraca, ale parę razy zdarzyło mi się już że muzyka nie wróciła - radio pozostało nieme. Wszystko można klikać, dotykać - na wszystko reaguje, nic nie wisi. Można zgłaśniać radio, wciskać mute, odpalać muzykę z ipoda, tunein itp, a mimo to nic nie słychać - nawet kawałka muzyki, komendy głosowej z navi. Antidotum jak na razie znalazłem jedno - trzeba się zatrzymać, wysiąść, zamknąć samochód i parę minut odczekać (wysiądź i wsiąść ponownie :lol: ). Żadne wyłączanie i włączanie telefonu, radia, samochodu samo z siebie nie pomaga :shock: . Przez 15 000 km zdarzyło mi się to na szczęście tylko 3 razy. Prawidłowość jest taka, że za każdym razem było to po ponad godzinie jazdy i rozmowa trwała dobrych kilka minut. Zdarza się to raz na kilka miesięcy (wrzesień, styczeń, kwiecień) Zdarzyło się takie coś komuś? Można samemu coś z tym zrobić? Może są gdzieś jakieś aktualizacje do pobrania samodzielnie? Raz byłem w serwisie, ale rzucili mi termin odległy i zasugerowali że radio do wymiany, więc na razie podziękowałem.
Telefon iPhone 5, aktualizowany na bieżąco, Media System Plus, samochód z rocznika 201.
ManX
Stella
Stella

Auto: Leon Cupra ST 4drive
Silnik: CJXC 2.0

Postprzez szczeslaw » 27 kwietnia 2017, 12:15

ManX, nie mam ani FullLinka, ani żadnych urządzeń Apple, więc się nie wypowiem w tej kwestii.
Natomiast co do resetu radia - następnym razem jak się tak stanie, to zamiast zjeżdżać i gasić silnik na kilka minut, spróbuj zresetować radio (soft reset), przez przytrzymanie dłuuuuuugo (tak 20-30 sekund - może wystarczy troszkę mniej, ale nie mam pewności) przycisku zasilania radia.
Po puszczeniu przycisku powinno się uruchomić ponownie i działać normalnie.
U mnie zdarzyło się kilka razy, że przestał działać BT - telefon niedostępny - i taki reset właśnie pomaga.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez Cobra_o7o » 27 kwietnia 2017, 17:02

szczesław - zamiast resetu radia wejdź w ustawienia BT w telefonie i zobacz czy przypadkiem we właściwościach połączenia BT z samochodem użycie dla multimedia audio (względnie coś podobnego, może masz inną wersję adroida) jest nieaktywne - jeśli tak to zaktywuj i po chwili będziesz mógł uruchomić odtwarzanie z poziomu telefonu lub samochodu.

Robal, ogarnąłeś temat ze zrywaniem połączenia?
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez Robal » 27 kwietnia 2017, 19:48

Cobra_o7o napisał(a):Robal, ogarnąłeś temat ze zrywaniem połączenia?

Tak, ogarnąłem. Zmieniłem telefon na Xiaomi redmi 4 prime. :) Teraz AA działa bez zarzutu i nie zrywa połączenia.
Wygląda więc na to, że są telefony, które z AA działają lepiej i gorzej. Nie wykluczam jednak, że kabelki też mają znaczenie, tak jak pisali przedmówcy.

Dzisiaj miałem inną ciekawą sytuację z Media System Plus. Zaparkowałem auto, wyjąłem kabel USB z telefonu (pracowało jeszcze AA).
Jak wróciłem i odpaliłem zapłon, to przez 5 minut MSP nie chciał mi wystartować. Czarny ekran i brak jakiejkolwiek reakcji na przyciski.
Mieliście coś podobnego?
Robal
Sympatyk LeonClub

Auto: 5F

Postprzez szczeslaw » 27 kwietnia 2017, 20:13

Cobra_o7o, sprawdzałem na wszystkie możliwe sposoby za pierwszym razem, jak mi się tak zdarzyło i nic nie pomogło, poza resetem radia.
Generalnie komunikat który się wtedy pojawia sugeruje, że nie chodzi o to, że sam telefon jest niedostępny, tylko funkcja obsługi telefonu/BT w samochodzie.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 27 kwietnia 2017, 21:49

Widocznie to jest jakiś inny problem niż ten, z którym się spotkałem.
U mnie nie pojawia się żaden komunikat, system wykazuje obecność połączenia BT ale nic nie potrafi odtworzyć z telefonu.
Za to sugeruje na wyświetlaczu odtwarzanie jakiegoś filmiku, o którym nawet nie wiedziałem że go mam w telefonie, oczywiście kliknięcie 'play' nic nie powoduje.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez majkel_g » 28 kwietnia 2017, 09:42

Panowie mam pytanie. Od wczoraj po podłączeniu AA wycisza mi radio i odpala AA. Wcześniej było tak, że radio cały czas grało i startował AA. Nie wiem może coś ostatnio nieświadomie przestawiłem. Jest gdzieś takie ustawienie?
Leon Cupra 290
majkel_g
Signo
Signo

Auto: Cupra 290

Postprzez ManX » 4 maja 2017, 22:43

szczeslaw napisał(a):Natomiast co do resetu radia - następnym razem jak się tak stanie, to zamiast zjeżdżać i gasić silnik na kilka minut, spróbuj zresetować radio (soft reset), przez przytrzymanie dłuuuuuugo (tak 20-30 sekund - może wystarczy troszkę mniej, ale nie mam pewności) przycisku zasilania radia.
Po puszczeniu przycisku powinno się uruchomić ponownie i działać normalnie.

Dzięki bardzo - ponownie mi się zawiesiło w drodze na majówkę i ta metoda zadziałała :-)
ManX
Stella
Stella

Auto: Leon Cupra ST 4drive
Silnik: CJXC 2.0

Postprzez pinio27 » 18 maja 2017, 16:03

Hej.

Jestem szczęśliwym posiadaczem nowego telefonu jakim jest Sony Xperia XZ. Telefon ten posiada Androida w wersji Nogaut (ver7) i z jakiegoś powodu nie do końca on współgra z moim systemem do media a dokładnie Seat Easy Connect w Leonie ST FR z 2015 roku.

Problem: braka przekazywania metadanych np. z aplikacji Spotify - np. brak tytułu piosenki, brak możliwości przełączania piosenek z kierownicy.

Co do tej pory ustaliłem: Na forum spotify piszą o problemie z Andkiem 7.0, na forum Sony to samo.

Rozwiązanie: czekać aż wyjdzie update do Androida i liczyć na to, że zadziała lub zaktualizować oprogramowanie w samochodzie - pytanie czy to możliwe? Czy można zaktualizować Seat Easy Connect do wyższej wersji np. z full link?
pinio27
Stella
Stella

Auto: Seat Leon ST

Postprzez szczeslaw » 19 maja 2017, 08:20

pinio27, to chyba Sony coś skopało. Posiadam 2 telefony na Andku 7.0 (Galaxy S6 i Galaxy S7) i w obu przypadkach wszystko działa jak należy ze Spotify. Z tym, że ja mam Leona z 2014 r. ze standardowym Media System Colour 5".
Sterowanie z kierownicy działa bez problemów. CZASEM zdarzy się, że tytuł nie jest wyświetlany na ekranie radia, ale zwykle wystarczy wtedy zmienić utwór lub zrobić pauzę i wszystko wraca do normy. Zdarza się to raczej tylko przy pierwszym utworze po uruchomieniu samochodu/połączeniu telefonu z radiem.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez Robal » 22 maja 2017, 19:01

Czy Spotify w wersji puszczonej przez Android Auto ma możliwość wyszukiwania wykonawców, albumów etc. z poziomu Media Systemu?
Jestem tradycjonalistą i CD to dla mnie rzecz święta, ale była jakaś promocja na Spotify Premium i skorzystałem, żeby zobaczyć jak to się w aucie prezentuje. No i nigdzie nie mogę znaleźć tej szukajki...
Robal
Sympatyk LeonClub

Auto: 5F

Postprzez janek1988 » 23 maja 2017, 09:37

No właśnie chyba nie ma.. jest niby wybieranie głosowe, ale u mnie coś w spotify nie dzialalo ostatnio jak probowalem uzyc
janek1988
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez Cobra_o7o » 23 maja 2017, 20:44

Mi spotyfi działało z kierownicy pod MirrorL i pod AA.
Najgorsze że oba nie funkcjonują stabilnie, a Mirror muszę uruchamiać kilkakrotnie nim zaskoczy.
A gdy już zaskoczy to komunikat z google M lub Yanosika wyłączają muzykę, zmuszając do ponownej aktywacji w menu MS.
Póki co temat fulllinka odpuściłem, choć nie powiem, oglądanie YT na wyświetlaczu lub klikanie w np. FoE na nim jest przyjemne.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez czapel » 17 czerwca 2017, 12:20

majkel_g napisał(a):
esde napisał(a):Nie da rady. To, co widziałeś to pewnie było chwilowe zakłócenie - system przełączał się na MirrorLink'a, jak już został uruchomiony - niecertyfikowane aplikacje zostały wycięte.

Zasmucony, tym co napisałeś postanowiłem zgłębić temat i ku mojej nieocenionej radości udało się :D

Przedstawiam dosyć skomplikowane :chat: , choć skuteczne rozwiązanie pozwalające uruchomić ML, które nie wyłącza się podczas jazdy.
Niestety nie wiem czy działa on na każdym urządzeniu. Wypróbowane na Samsungu A5 z Androidem 6.

1. W pierwszym kroku instalujemy aplikację CarMode. Jest to dedykowana aplikacja do Samsunga, znajdziecie ją w Galaxy Apps. Instalujemy nie musimy uruchamiać.
2. Następnie musimy zainstalować ze sklepu Play (lub z sieci) - LG MirrorDrive. Aplikacja nie będzie chciała się uruchomić, pojawi się komunikat, że apka działa tylko na LG. Zostawiamy to tak jak jest.
3. W Ustawieniach telefonu wchodzimy w Powiadomienia i odszukujemy LG MirrorDrive. Następnie wyłączamy otrzymywanie powiadomień. W ten sposób uda nam się ominąć również komunikat o tym, że ML nie działa podczas jazdy.
4. Teraz kolejna instalacja. Odszukujemy w sklepie Play aplikację Button Savior. Imituje ona przyciski funkcyjne telefonu (home/back/etc), których nie ma w ML.
5. Niestety po pierwszych czterech krokach ML działa już całkiem, całkiem choć jeszcze nie jest w 100% funkcjonalny, u mnie jest problem z skalowaniem menu. Dlatego, aby jeszcze poprawić działanie ML instalujemy z Sklepu Play Nova Launcher. Zmieni ona układ naszego menu.
6. Teraz finał całej procedury. Przed podłączeniem kablem USB telefonu do auta uruchamiamy Button Savior, podłączamy telefon i uruchamiamy z menu ML aplikację LG MirrorDrive. Naszym oczom ukaże się obraz 1:1 z naszego telefonu. Odszukujemy i uruchamiamy aplikację Nova Launcher (zadziała ona tylko w ML). Teraz zmieni nam się układ ikon i menu, ale pozwoli to skorzystać z całego obszaru i wszystkich aplikacji.

Można powiedzieć, że to całość. Teraz działa nam każda aplikacja. Yanosik, YT i co dusza zapragnie. Wszystko wyświetla się na ekranie radia i nie wyłącza podczas jazdy. 8)

Mam nadzieję, że pomogłem. Jeżeli znajdę jutro czas to postaram się nagrać film jak to działa.

wszystko działa i u mnie ale mam dwie rzeczy....podczas jazdy moj komorkowy gps sie wyłacza działa tylko na postoju...jak to zmienic??
i druga sprawa filmiki na yutube zacinają się, na komórce idzie płynnie.
czapel
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon Fr 5F

Postprzez Lord_Nikkon » 18 czerwca 2017, 12:18

Panowie.

Mam nadzieję, że nie będę powtarzał pewnych informacji a jeśli tak to przepraszam.

1. Czy ktoś testował Samsunga J5 2016 z AA? Zależy mi na mapach i rozmowach, bo i tak słucham muzyki z SD albo radia. Tutaj chyba jedno nie przeszkadza drugiemu (mam na myśli równoczesną prace map i muzyki z SD)?

2. Jak wygląda sprawa ładowania telefonu z poziomu portu USB? Daje radę?

3. Czy w Krakowie lub okolicach są duże różnice w cenie montażu FullLinka? Radio na 100% wspiera tą opcję.Może ktoś zna aktualne ceny?
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Auto: Leon 5F

Postprzez gumbas » 26 czerwca 2017, 17:40

Mam taki temat.
Huawei P9 Lite 2017 po podłączeniu kabelka odrazu automatycznie uruchamia AA.
W AA mam wszystko wyłączone i nie powinno się tak dziać.

Jakiś pomysł co tym zrobić?

Wysłane telepatycznie.

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Postprzez janek1988 » 26 czerwca 2017, 18:14

Ja u siebie na Xiaomi Mi5 też tak mam. Po prostu tak chyba działa apka Android auto na każdym telefonie.
janek1988
Sport
Sport

Postprzez gumbas » 26 czerwca 2017, 19:04

No własnie nie. W poprzednim Honorze włączała się tylko na żądanie.

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Postprzez janek1988 » 27 czerwca 2017, 08:35

Ciekawe w moim poprzednim starym samsung s4 mini też automatycznie. Po prostu po wpięciu kabla zawsze jest autostart android auto, później możesz jedynie je wyłączyć z ekranu komputera.
janek1988
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja