Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Pik napisał(a):Ostatnio wymieniłem olej i filtr w Białostockim ASO i zapłaciłem razem około 200 PLN za przegląd gwarancyjny i wymianę oleju. Materiały moje (BTW Olej Motul X-max 0W-40 i filtr Mann). Aha, doliczyli 5 pln za nowy korek spustowy oleju.
Lord_Nikkon napisał(a): Tak jak stwierdziłem wcześniej U moich rodziców w szalonym silniku 1,4 150KM Castrol schodził od MAX do MIN na dystansie 10kkm na Motulu stoi w okolicach MAX.
kupusso napisał(a):Jaki Noack mają te oleje?
Lord_Nikkon napisał(a):LL przy spuszczaniu ma kolor smoły a dobry SL będzie nadal miał kolor lekko bursztynowy. To tylko świadczy o jego faktycznym zużyciu i tym że nie jest przepalony.
Cobra_o7o napisał(a):Bzdura na resorach a już miałem pomyśleć że mądrze piszesz.
maciek89 napisał(a):Zgadzam się Cobrą, akurat to, że olej szybko ściemnieje dobrze znaczy o oleju, oczywiście nie w aucie, które ma symboliczny przebieg i dopiero wyjechało z salonu tylko w aucie, które ma już trochę km za sobą (olej pochłania sadzę i ta nie gromadzi się zakątkach silnika). X-Clean vs X-cess to też nie żaden marketing tylko zupełnie inne oleje, swoją drogą x-clean wypada lepiej w testach temperaturowych.
Nie to, że mam coś przeciwko Motulowi, bo sam używam, ale jak widzę podobne wpisy nowych użytkowników forum, dość zasadniczo sformułowane, to zawsze pachnie mi to kryptoreklamą i zakamuflowanym przedstawicielem handlowym.Nie faworyzuje Motula - po prostu doskonale go znam. Słyszałem że oryginalny kanadyjski MIdland jest też doskonały. Ogólnie odradzam wszelkie Mobile (w tym Mobil 1) drogie i syfne a bańka w bagażniku to standard. Castrol FST (teraz do diesla i benzyny są takie same) jest ok ale cena jest mało fajna.
Lord_Nikkon napisał(a):kupusso napisał(a):Jaki Noack mają te oleje?
Noack??
Cóż mam powiedzieć - 2 tygodnie temu dzwoniłem i powiedzieli mi, że to nowa polityka. Nawet z kierownikiem mnie połączyli ale do niczego nie doszedłem. Tłumaczenie, że olej spełnia normy itd nic nie pomogło.michal84 napisał(a):Co do Wrocławia to nieprawda- na Brucknera już dwukrotnie wymieniałem olej w moim Leonie (własny) - i nikt nie robił z tego żadnego problemu. Został jedynie w książce serwisowej odnotowany model oleju. Ponieważ to norma 502 bez problemu przestawiono mi wskazania w kompie na wymianę po 15kkm.
szyszek napisał(a):Cóż mam powiedzieć - 2 tygodnie temu dzwoniłem i powiedzieli mi, że to nowa polityka. Nawet z kierownikiem mnie połączyli ale do niczego nie doszedłem. Tłumaczenie, że olej spełnia normy itd nic nie pomogło.michal84 napisał(a):Co do Wrocławia to nieprawda- na Brucknera już dwukrotnie wymieniałem olej w moim Leonie (własny) - i nikt nie robił z tego żadnego problemu. Został jedynie w książce serwisowej odnotowany model oleju. Ponieważ to norma 502 bez problemu przestawiono mi wskazania w kompie na wymianę po 15kkm.
Lord_Nikkon napisał(a):Moja rada. Jeśli to jedyny serwis to nie odpuszczaj. Jeśli masz inny w okolicy to ich popierd... i jedź gdzie indziej. Swoją drogą czy zmiana oleju poza ASO może wiązać się z utratą gwarancji? Pytanie może naiwne ale przecież olej to niemal taki sam płyn eksploatacyjny jak płyn do spryskiwaczy.
michal84 napisał(a):To nie wiem od kiedy ta nowa polityka we Wrocławiu bo wymieniałem niecały miesiąc temu.
trezor napisał(a):własny olej przejdzie, bo nie mam zamiaru wlewać tego co tam mają
pampi napisał(a):Jeśli nie będzie wcześniej otwierany i spełnia normy VW.
pampi napisał(a):Ja bym zmienił na własną rękę w jakimś warsztacie
trezor napisał(a):michal84 napisał(a):To nie wiem od kiedy ta nowa polityka we Wrocławiu bo wymieniałem niecały miesiąc temu.
Ja w lipcu będę wymieniał, to zweryfikuję jak będzie. Mam nadzieję, że własny olej przejdzie, bo nie mam zamiaru wlewać tego co tam mają.
Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: pk77 i 4 gości