Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Postprzez maciek89 » 28 maja 2017, 17:29

A do GTI wrzucają standardowo 17" tylko co w związku z tym? Też coś w tym musi być. :D Szczerze to nie jeździłem tym autem w kopnym śniegu żeby się zastanawiać, czy opony się dobrze w niego wgryzają, czy nie :mrgreen: Dla mnie ważne, że auto się dobrze prowadzi i dobrze wygląda. Stricte na śniegu lepiej powinna się spisywać opony węższa ale w mieście, czy na uczęszczanych trasach, gdzie co najwyżej będzie błoto pośniegowe lub cienka warstwa śniegu chyba nie ma to dużego znaczenia
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez davidnth » 28 maja 2017, 17:29

Ja mieszkam w górach i często jest tak, ze u mnie śnieg spada dużo wcześniej i trzyma się dłużej. Wysypują mega soli, piasku itd mysle, ze to tez ma w jakimś stopniu negatywny wpływ na felgi, a może się mylę. Mimo, ze mam swojego Fr już 2 lata to dalej na 18 nie wjeżdżam pod żadne krawężniki, chyba już ze mnie taki panikarz.
davidnth
Signo
Signo

Auto: Leon III
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Pik » 28 maja 2017, 17:33

18" to także niższa masa nieresorowana, także zawieszenie mniej dostaje. Moim zdaniem to optimum dla Cupry. 19" to w aucie kompaktowym przerost formy.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez maciek89 » 28 maja 2017, 17:38

300KM w kompakcie to też przerost formy nad treścią. ;) Jako ostateczny argument za 19" podam oszczędność dressingu na opony i szach mat. 8) 8) 8)
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez Pik » 28 maja 2017, 17:58

Ja mam tylko nędzne 265KM... Ale Twój argument mnie rozbił i się poddaje! Choć mógłbym kontratakowac niższą ceną samych felg 18" niż analogicznych 19ek. :-P
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez dżordżu » 26 czerwca 2017, 09:13

Mike Poznan napisał(a):Ja tez zamówiłem w manualu, a co do DCC to mój handlowiec powiedział mi że to nie jest to samo DCC co w cuprze i nie warto dopłacać ;) taki uczciwy sprzedawca ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Usłyszałeś to na Głogowskiej? Ja dostałem tam taką samą odpowiedź, ale kilka dni później pojechałem do Suchego Lasu i tam już sprzedawca zachęcał do dodania tego pakietu jeśli planuję 18"...
dżordżu
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Seat Leon 5F ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez davidnth » 28 czerwca 2017, 17:56

Ktoś z Was dorzucał do swojego Seata alarm? Nie wiem czy jest sens go brać w ogóle, jeśli mnie nie ma w aucie to znaczy, że jestem kawałek od niego, a jakoś w reakcji obcych ludzi na dźwięk alarmu nie chce mi się wierzyć :mrgreen: :D
davidnth
Signo
Signo

Postprzez esde » 28 czerwca 2017, 18:00

Zależy za jaką kasę kupujesz samochód. Często alarm lub ogólnie - 2 zabezpieczenia są wymogiem ubezpieczyciela.
esde
TopSport
TopSport

Auto: Leon ST Cupra 280

Postprzez davidnth » 28 czerwca 2017, 18:05

Cupra + w sumie większość możliwości z doposażenia
davidnth
Signo
Signo

Postprzez esde » 28 czerwca 2017, 18:10

Otóż to; nie masz wyboru tak na dobrą sprawę. Praktycznie każdy ubezpieczyciel będzie żądał 2 lub więcej zabezpieczeń przy wartości samochodu powyżej 100k.
esde
TopSport
TopSport

Auto: Leon ST Cupra 280

Postprzez davidnth » 28 czerwca 2017, 18:15

Ok, dzięki wielkie za info w sumie niespecjalnie mnie to zbawi, brałem jedynie pod uwagę wymianę alarmu na virtual cockpit jeśli będzie dostępny do momentu kiedy samochód nie zostanie zrobiony, ale będę mógł dorzucić jedno i drugie :-D
davidnth
Signo
Signo

Postprzez witekk-lodz » 29 czerwca 2017, 10:31

Witam,

Leona Xcellence odebrałem miesiąc temu i do tej pory przejechałem po mieście i po drogach około miejskich (krajówki i A1) 1100 km, ale w aucie spędziłem 35h.
(zwykle jeżdżę o kilkaset km mniej, ale nowe auto, no i okres wakacyjny:) aż chce się tylko jeździć)

Moja wersja to Xcellence ST 1.4 125KM + pakiet Comfort+ + kamera cofania + dodatkowe poduszki z tyłu + nawigacja + full link (Pirineos Grey).
Wcześniej jeździłem Astra J 1.6 115KM + bogate wyposażenie z nawi (czarna).

Pominę kwestię bagażnika, bo przedtem miałem hatchback'a, a teraz kombi i to kombi jest i super ładne i naprawdę pojemne (dziś włożyłem do niego bez składania siedzeń, rowerek 16" dla dziecka i złożony wózek spacerówkę taką duża 2w1) i jeszcze mam miejsca na różne torby - polecam:)

Silnik i skrzynia:
Skrzynia poprawna, krótkie przełożenia. Slinik z turbo 125KM fajnie ciągnie, jak dla auta tej klasy kombi + rodzinne jazdy z bagażnikiem załadowanym non stop nic więcej nie potrzeba.
Oczywiście jak ktoś ma chęć to 150KM + DSG to będzie kosmos zwłaszcza, że wtedy ACC działa jako Jam Assist - ale chyba trzeba dopłacić za silnik i skrzynię dodatkowe 15 klocków.
(zdecydowanie do komfortu podróżowania 125 KM wystarczy, jak trzeba ciągnie...)

Kolor:
Szukaliśmy czegoś na czym mniej widać brud aniżeli czarny. Niestety w aglomeracjach miejskich nawet po drobnym deszczu wszędzie na lakierach są zacieki. Pół dnia w centrum miasta to także warstwa kurzu na aucie.
W dodatku moje okolice są leśne, więc jak nie ptasie... to płatki z drzew, liście etc...
Dlatego szukaliśmy czegoś jaśniejszego - srebrny lub grafit. Padło na Pirineos Grey (grafit) i jest naprawdę dobrze. Oczywiście teraz auto przecieram na morko delikatną szmatką co chwilę, by błyszczało, ale nawet po deszczu i w kurzu jest ładne.
(polecam)

Co do wyposażenia bo wątek tego dotyczy...
1. ACC czyli Aktywny tempomat - fantastyczna sprawa, poza tym, że po każdym ruszeniu trzeba wajchę do siebie by aktywować to działa rewelacyjnie. "Pozwala się zagapić" jak np. chcemy na dosłownie 1s spojrzeć na dziecko czy spojrzeć na ekran Media. Na autostradzie czy w ogóle poza miastem rewelacja na prawdę jeden z lepszych wynalazków do aut, ale także w mieście warto używać bo zawsze pilnuje gazu i hamulca. Co najważniejsze, dowolna reakcja którym z pedałów i system się poddaje. Oczywiście przy puszczeniu gazu auto ponownie załącza ACC, a i co fajne, wciśnięcie sprzęgła wyłącza tylko na czas zmiany biegów ACC i po wrzuceniu biegu znów ACC się samo włącza! ReWeLaCja!
(warto zwłaszcza gdy się jeździ z 20% poza miastem, ale w mieście też się przydaje naprawdę!)

2. Front Assist - póki co takiego mocno awaryjnego hamowania nie miałem (na szczęście!:), ale takie typu ktoś gwałtownie zahamował przede mną ale nie do zera, to jak najbardziej dźwiękowo zwraca uwagę. Dohamowanie automatyczne przez auto, jak radar wykrył, że za słabo hamuję także świetnie działa - początkowo zaskakuje (oczywiście pozytywnie) że ratuje nam tyłek:)
(standard)

3. Autohold - z hamulca elektrycznego korzystałem już w Astrze (super sprawa), ale dopiero AutoHold jest tym czego mi było potrzeba - po zatrzymaniu się do 0 km/h ciśnienie w hamulcach (no i światła stop) jest cały czas utrzymywane (nawet na prostym nie tylko na górce) aż do chwili ruszenia. Hamulec el. uruchamia się natomiast po wciśnięciu Start/Stop (wyłączenie zapłonu).
(standard, ale bardzo polecam)

4. Start/Stop jako przycisk fajny bajer, jak auto zadusimy przypadkiem samo się włącza, nic nie trzeba robić. Samo Start/Stop mnie nie przeszkadza, a w sumie jak stoję na czerwonym to po kiego ma mi silnik działać. Oczywiście dopiero się wyłącza, jak się silnik nagrzeje (turbo jest chłodzone cieczą jak silnik więc tutaj nic się nie dzieje złego). Wystarczy coś załączyć co zwiększy pobór prądu i już silnik się włącza, więc potrzeba energetyczna jest priorytetem a nie głupie zapędy eko.
Fajny bajer to wykrywanie przez radar, że przed nami auto rusza i wtedy silnik się włącza - więc jak się zagapimy na czerwonym to silnik sam nam przypomni - hej ruszaj!:)
Poza tym ruch sprzęgłem włacza silnik.

5. Key less (KESSY) - na to czekałem! Super że klapa bagażnika działa niezależnie tzn. jeśli auto jest zamknięte (nie otwieraliśmy) to pociągnięcie za logo seat otwiera klapę, a zamknięcie klapy to już zamknięcie:) tzn. nic nie trzeba wciskać - auto zamknięte.
Otwieranie auta (poza możliwością z kluczyka) od wewnątrz klamki włożenie łapy otwiera zamki, od zewnątrz przyłożenie palca (nawet nie trzeba nic klikać) zamyka auto całe.
Jedyne co by mogli dodać to możliwość zamknięcia auta jeśli nikogo w środku nie ma, a my odejdziemy na 20m na dłużej niż 10 sekund - wtedy mogłoby się zamykać automatycznie - chociaż tak naprawdę nie sprawdziłem - bo może też coś takiego jest.
To co w tym najfajniesze, że od wyjścia z domu do wejścia klucze wszystkie mam w kieszeni - nic nie zgubię, nic nie wyjmuję - a przy 2 małych dzieci to zawsze ręce zajęte!
(bardzo polecam)

6. Full LED - te światła rewelka. W nocy trawa na parkingu jest jaśniejsza niż w dzień, więc jakoś niezłych xenonów, natomiast wrażenie estetyczne jakie robią te ledy i dzienne i nocne jest piorunujące - normalnie ludzie się oglądają.
Seat jedynie powinien do wstecznego zmienić jedyną chyba żarówkę w aucie na leda.
(bardzo polecam)

7. Lane Assist - tutaj sprawa już tak pięnie nie wygląda. W mieście prawie bezużyteczne. Na autostardzie super działa, szkoda że jak lekko trzymamy kierownicę to czasem stwierdza, że jej nie trzymamy. Poza tym na drogach pozamiejskich i autostardach działa
świetnie, prowadzi normalnie nawet po dużych łukach. Natomiast trzeba pamiętać, że aktywacja (zielona ikona) nie oznacza, że auto nam się trzyma pasa w pełni, bo system działa na kilka sposobów: albo wykrywa linie (lub linię i krawężnik) po obu stronach auta i wtedy rzeczywiście się
trzyma (aczkolwiek trzeba pamiętać, że wystarczy gorszy pas i od razu przestaje działać), albo wykrywa tylko jedną linię lub tylko krawężnik i system stara się nie przekroczyć tej linii i to jest trochę mylące - więc pomysł na system fajny, ale raczej tak
bardzo awaryjnie należy uważać.
(jakbym miał płacić więcej niż 50 zł za to to bym olał)

8. Kamera cofania + czujniki. Czujniki to wiadomo przód, tył super wygoda jak się parkuje w zatłoczonych miejscach lub trudno dostępnych. Natomiast kamera cofania to było coś nad czym się zastanawiałem, bo jak deszcz czy noc to nie będzie i tak działać...
no i nie prawda! Kamera działa genialnie w nocy bo nawet jak byłem w środku lasu to lampa od wstecznego i czerwone pozycyjne tak oświetlają przestrzeń, że w kamerze widzimy absolutnie wszystko. Z deszczem to w ogóle nie ma problemów, co najwyżej smiesznie widać
nieraz krople wody skapujące z klapy:) Jedyne co to trzeba się przyzwyczaić do kamery bo ja w pierwszych dniach się trochę gubiłem z czujnikami i kamerą (do tej pory nie miałem ani tego ani tego). Także polecam także zwłaszcza w ST (kombi) bo kamerę macie na
rejestracji, a wiec na końcu auta, więc widok do tyłu z zatłoczonego parkingu gdzie obok nas stoi jakiś van jest świetny. Bez kamery jedziesz na ślepo w takiej sytuacji!
(bardzo polecam)

9. Full link i nawigacja. Z funkcji media wybrałem tańszą nawigację i full link. Apple Car Play działa od strzała. Z Android Auto miałem problemy z połączeniem... bo kurna nikt nigdzie nie piszę (ja nie znalazłem), że wpierw trzeba zainstalować sobie
aplikację Android Auto (ale na niektórych telefonów także najnowszy apka jest niedostępna i trzeba jej szukać w sieci - ja tak mam z Sony Xperia X Compact, Android 7.0). Jak już zadziała to już raczej nie ma problemów i włącza się automatycznie
oczywiście niestety po podłączeniu kabla USB DATA i BT. Google Maps z traffic'kiem działa rewelacyjnie na 8" ekranie z wyszukiwaniem głosowym. Samo Android Auto jest ubogie natomiast można korzystać z radia internetowego np. TuneIn etc. YouTube odpada nie ma go.
Sam system Media z Seata jest świetny, działa intuicyjnie (w Astrze miałem podobny tylko nie dotykowy) i jest podobnie miło, tylko że tutaj mamy poza złączem USB na pendrive'a jeszzcze możliwość Streamingu BT z telefonu np. z YouTube (ale gdy nie korzystamy
z AndroidAuto) no i ja sobie włożyłem w drugi slot kart SD kartę 64GB z muzyką. Także jeśli chodzi o AUDIO tyle możliwości daje WAG, że do trybu Radia jeszcze przez miesiąc nie wszedłem.
Nawigacja zwykła seryjna, no tutaj trzeba się nauczyć rozmawiać z autem (jakie komunikaty mówić, bo początkowo można się pogubić ale działa). Natomiast mimo wszystko na tyle sprawnie działa Google Maps w AndroidAuto (wystarczy podłączyć kabelek), że w sumie
nie wiem czy z tego będę korzystać. Na razie z nawigacji korzystałem kilkanaście razy i 3/4 to było Google Maps.
Natomiast nawigacja seryjna daje też te wszystkie zabawki jak streaming przez BT itd.
(full link i nawigację jako cały media system - bardzo polecam)

10. Podgrzewane fotele - fajny bajer jak zmarzłem w nocy, którejś... nocy:) Przydałyby się jeszcze fotele wentylowane.
(bardzo polecam)

Poza tym ogólnie z auta jak na razie jestem zadowolony, nic odpukać się nie dzieje.
Czy bym jeszcze raz wybrał taką konfigurację, myślę, że bez dwóch zdań TAK TAK! i zdecydowanie wersję XCELLENCE!!

Poza tym jeździ się wygodnie, miejsca jest dużo, auto w wersji Xcellence prezentuje się bardzo Elegancko (chromy na listwach oraz grillu i felgi standard do Xcellence oraz różne wstawki w środku).
Klimatyzacja bardzo sprawnie działa, znacznie lepiej niż w Astrze. Siedzi się świetnie, widoczność naprawdę dobra (lepsza niż w Astrze - tam było wiecej słupków z przodu).
Zawieszenie ok, zwłaszcza, że tutaj mamy felgi 17". Pomimo dobrego komfortu jak na klasę C to auto trzyma się świetnie.

Pewnie zapomniałem jeszcze coś dodać co mi się w Leonie podoba, ale ogólnie polecam.

Jeszcze napiszę, czego moim zdaniem nie warto i dlaczego:
- rozpoznawanie znaków - jeśli mamy nawigację, to ona też pokazuje tyle że według mapy a nie kamery ograniczenia i nie przed kierowcą, a na 8" obok,
- dach panoramiczny - z doświadczenia wiem, że co prawda daje więcej światła zwłaszcza jesienią, ale takto trzeba zakrywać często, bo środek nagrzewa się piorunująco szybko.
witekk-lodz
Stella
Stella

Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez marekwar » 29 czerwca 2017, 11:58

Fajne podsumowanie. Ja mam identyczną konfigurację tylko silnik 150 kucy i DSG i po 2000km jestem zadowolony, bardziej niż z mojeh byłej Hondy Civic Sport 9gen.
Jedynie spryskiwacze dobrze myją kierowców z boku i z tyłu [emoji1]
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie

Postprzez witekk-lodz » 29 czerwca 2017, 13:19

Ta spryskiwacze to dziwny temat. Te od Ledów robią mgiełkę, a te na szybę przednią... nie - trochę dziwnie, chociaż wiem, że jest na forum wątek wymiany ich na mgiełkowe, ale z drugiej strony to jakiś drobiazg.
witekk-lodz
Stella
Stella

Postprzez szadubaba » 29 czerwca 2017, 15:03

Z iPhone 7 dziala to CarPlay? Mi sie w salonie nie udalo tego odpalic..

Spryskwacze fabryczne to od razu ja bym na mgielki wymienil ;-)
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez witekk-lodz » 29 czerwca 2017, 15:08

Ja sprawdzałem na iPhonie 5c i 7 i działało.
witekk-lodz
Stella
Stella

Postprzez marekwar » 29 czerwca 2017, 15:10

Jutro wymieniam olej po dotarciu i przy okazji zlecę powtórną regulację spryskiwaczy . Pierwszą miałem tuż po zakupie w maju ale od tego czasu znów tryskają albo na boki albo w niebo.
Zapytam się też o oficjalną możliwość wymiany na podgrzewane mgiełkowe spryskkwacze.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Miguel07 » 29 czerwca 2017, 16:18

Lol
Zlecasz serwisowi regulacje spryskiwaczy? :D
Przecież to 15sek roboty i ustawiasz sobie jak tylko Ci się podoba
Torxem od strony szyby
Miguel07
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Cupra R ST

Postprzez szadubaba » 29 czerwca 2017, 16:39

Przeciez w aso tez jakis Mirek czy Seba przychodzi z igla i ustawia to klnac niemilosiernie.. to narzedzie ktore sie przewija w instrukcji malo ktory serwis ma :D
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez marekwar » 29 czerwca 2017, 16:49

Miguel07 napisał(a):Lol
Zlecasz serwisowi regulacje spryskiwaczy? :D
Przecież to 15sek roboty i ustawiasz sobie jak tylko Ci się podoba
Torxem od strony szyby

Zlecam przy okazji, nieco wkurzony tym że z fabryki tak wyjechał.
Podczas wizyty poza olejem wymienią mi walnięty od nowości port USB.
Potem dysze będę sam regulował. Teraz chcę zobaczyć czym i jak to robią. Igły obawiam się użyć [emoji33]
To co widzę od strony szyby to regulowane kuliste dysze jak w starych samochodach i dziurki akurat na igłę.
Mógłbyś dać namiary np. alledrogo jak to narzędzie ma wyglądać? W serwisie nie można kupić.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Miguel07 » 29 czerwca 2017, 17:04

I musze przeprosić :D oblukalem stara dysze, ta fabryczna i rzeczywiście chyba tylko igła w domowym warsztacie, a torx jest na mgielkach, które polecam.
Miguel07
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 29 czerwca 2017, 17:23

Dzięki. To chyba po gwarancji. Dzwoniłem dzisiaj do serwisu i te mgiełki od Passata mogą założyć ale nie w trakcie gwarancji.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez trezor » 29 czerwca 2017, 17:41

marekwar napisał(a):Dzięki. To chyba po gwarancji. Dzwoniłem dzisiaj do serwisu i te mgiełki od Passata mogą założyć ale nie w trakcie gwarancji.

Nie demonizujmy gwarancji. Na co można stracić gwarancję wymieniając spryskiwacze? Pewnie właśnie tylko na nie. A po co gwarancja na coś czego się nie chce?
trezor
Sport
Sport

Auto: C300

Postprzez Fredi88 » 29 czerwca 2017, 17:46

Hahaha wymiana spryskow ale nie w trakcie gwarancji... to sie usmialem :) kup i sam wymien. To 30 sek roboty. Mysisz ze ktos kiedykolwiek zwroci na to uwage? Odmowia ci gwary na silnik bo spryskiwacze od passata miales? Nie chce im sie z tym pierdzielic jak na moje to takie glupie gadki puszczaja...
Fredi88
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez marekwar » 29 czerwca 2017, 20:16

Nie straszyli utratą gwarancji tylko odmówili założenia podczas gwarancji. Potem - proszę bardzo.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 29 czerwca 2017, 20:21

marekwar napisał(a):Nie straszyli utratą gwarancji tylko odmówili założenia podczas gwarancji.
IMHO na jedno wychodzi.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez Eleonor » 30 czerwca 2017, 07:16

Ciekawe .. w moim założyli mi przed odbiorem auta i nie było żadnego problemu z gwarancją ... stare włożyli pięknie do pudełka ( jakby co mam zapasowe )
Eleonor
Sport
Sport

Auto: Ateca FR 2020 DSG
Silnik: DADA 1.5

Postprzez marekwar » 30 czerwca 2017, 08:05

Eleonor napisał(a):Ciekawe .. w moim założyli mi przed odbiorem auta i nie było żadnego problemu z gwarancją ... stare włożyli pięknie do pudełka ( jakby co mam zapasowe )

Jaki serwis? W moim przypadku to Seat Bednarek w Łodzi.
Dodatkowo mój opiekun serwisu stwierdził, że do tej pory tego nie robili
marekwar
Sport
Sport

Postprzez davidnth » 30 czerwca 2017, 08:44

Jakby kogoś interesowało, dostałem takie info:

Zmiany po 45 tygodniu więc produkcja to koniec listopada a są one następujące

+ Dwa dodatkowe gniazda USB w konsoli centralnej dla drugiego rzędu siedzeń. 200 zł

+ Cyfrowa tablica przyrządów z kolorowym ekranem TFT 10,25”. Wysokiej jakości, przejrzysty ekran o wysokim kontraście i rozdzielczości zamiast tradycyjnej tablicy przyrządów z licznikiem i 3,5” ekranem.. Wzrost ceny 2000 zł

+ Podświetlane nakładki progowe CUPRA w przednich drzwiach. Wprowadzenie w 45 tygodniu 2017. Wzrost ceny 400 zł.

Łącznie 2600 zł

Opcja:

PNB – Beats Sound System. System audio klasy premium o mocy 400W ze wzmacniaczem i 10. głośnikami. Cena 2500zł.
davidnth
Signo
Signo

Postprzez Eleonor » 30 czerwca 2017, 08:55

marekwar napisał(a):Jaki serwis? W moim przypadku to Seat Bednarek w Łodzi.
Dodatkowo mój opiekun serwisu stwierdził, że do tej pory tego nie robili

Centrum Poznań Wajsówny - bez żadnych problemów mgiełki , welcome mode , offroad ,nakładki pedałów z Cupra
Eleonor
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 30 czerwca 2017, 09:53

Dzięki za info.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez witekk-lodz » 30 czerwca 2017, 10:02

W sumie fajnie, że cały czas coś dodają, zmieniają czyli to wszystko żyje... a nie jak niektóre marki, że tłuką auto 6 lat i niby nowe kupujesz... ale w sumie nowości nic... Zresztą z Leonem chyba 2 było tak, że silniki to miał jeszcze z lat 90 tych, gdzie Golf VI miał nomem omen akurat te felerne pierwsze TSI, więc może przykład zły ale wiadomo o co chodzi...

A co do iPhone'a 7 i Apple Car Play - włąśnie sprawdziłem, działa - tylko trzeba Siri uaktywnić w ustawieniach telefonu. Natomiast jakbym miał porównać z Android Auto, to jednak słabo Apple wypada - rozdziałka to nadaje się ale do 5" ekranu Media, a nie jak w Leonie do 8"... wygląda to tak siermiężnie no i wolno działa. Android Auto - jak już się połączy:) to jest na +.
witekk-lodz
Stella
Stella

Postprzez marekwar » 30 czerwca 2017, 13:43

Eleonor napisał(a):Ciekawe .. w moim założyli mi przed odbiorem auta i nie było żadnego problemu z gwarancją ... stare włożyli pięknie do pudełka ( jakby co mam zapasowe )

Dzwoniłem dzisiaj do Bednarek Volkswagen w Łodzi i po sprawdzeniu VIN stwierdzili, że mam co prawda pakiet zimowy ale podgrzewany jest zbiornik płynu a nie dysze i tych z Passata nie będzie do czego podłączyć a wiązek nie będą przerabiać.
Mam Leona ST Excellence z maja tego roku - jaką wersję masz - polift? Z pakietem zimowym?
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 30 czerwca 2017, 13:45

davidnth napisał(a): + Podświetlane nakładki progowe CUPRA w przednich drzwiach.

Ciekawe czy to coś innego niż te oferowane do tej pory w akcesoriach.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez trezor » 30 czerwca 2017, 13:52

marekwar napisał(a):Dzwoniłem dzisiaj do Bednarek Volkswagen w Łodzi i po sprawdzeniu VIN stwierdzili, że mam co prawda pakiet zimowy ale podgrzewany jest zbiornik płynu a nie dysze i tych z Passata nie będzie do czego podłączyć a wiązek nie będą przerabiać.

Przecież jest też wersja niepodgrzewana dysz mgiełkowych (5M0955985C9B9).
trezor
Sport
Sport

Postprzez Eleonor » 30 czerwca 2017, 13:58

marekwar napisał(a):Dzwoniłem dzisiaj do Bednarek Volkswagen w Łodzi i po sprawdzeniu VIN stwierdzili, że mam co prawda pakiet zimowy ale podgrzewany jest zbiornik płynu a nie dysze i tych z Passata nie będzie do czego podłączyć a wiązek nie będą przerabiać.
Mam Leona ST Excellence z maja tego roku - jaką wersję masz - polift? Z pakietem zimowym?

Tam - mam polift z maja 2017 z pakietem zimowym i podgrzewane dysze
Istnieje wersja niepodgrzewanych także
Eleonor
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 30 czerwca 2017, 14:14

Dzięki za info i rady.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez piotrmat79 » 30 czerwca 2017, 22:27

Kolego wyjmij jedną dysze i sprawdz czy masz podłaczony przewód czy nie. Czas sprawdzenia max 30sek szybciej niż napisanie na forum paru postów :). Ja mam xcellenca z 2017 z pakietem zimowym i dysze są podgrzewane. Oczywiście wymieniłem na mgiełki VW z podgrzaniem.
piotrmat79
Stella +
Stella +

Postprzez marekwar » 1 lipca 2017, 00:00

Zamówione w Poznaniu z podgrzewanymi dyszami. Zobaczyłem w Golfie VII z 2016, że są dokładnie takie jakie powinny być.
W przyszłym tygodniu montaż,
mam nadzieję że bez niespodzianek.
Kolegom dziękuję za rady.
Chciałem mieć pewność, że w 100% zamówię to co należy - tanio nie jest jeśli chodzi o oryginały.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez karpiuldz » 1 lipca 2017, 06:44

No a ja wczoraj usłyszałem od mojego handlowca ciekawą rzecz. Moje auto czeka już w salonie na odbiór. Chciałem żeby założyli mi te mgiełki. Mój handlowiec najpierw powiedział że pierwszy raz o tym słyszy, a następnie że ktoś z serwisu powiedział że te spryskiwacze zostały zakazane bo na autostradzie się nie sprawdzają. To jak działają w passacie albo golfie??

Z założeniem pedałów i podstopnicy z Cupry nie było problemu. Seat Łódź Bednarek
karpiuldz
Stella +
Stella +

Auto: LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez marekwar » 1 lipca 2017, 07:41

Wygląda na to, że serwisy mają jakiś zakaz i nie chcą już wymieniać tych dysz. Obdzwoniłem kilka serwisów w Polsce i albo słyszałem taką odpowiedź jak Twoja albo że jest to technicznie niemożliwe.
W przyszłym tygodniu dostanę dysze od Volkswagena VII i po założeniu i sprawdzeniu podam numer części do zamówienia w dowolnym serwisie VAGa, który jak nie ma na stanie może zamówić z centralnego magazynu VAG. I najlepiej nie mówić, że do Leona [emoji1]
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 1 lipca 2017, 08:14

karpiuldz napisał(a): To jak działają w passacie albo golfie??

Inna aerodynamika?
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez trezor » 1 lipca 2017, 08:48

Cobra_o7o napisał(a):
karpiuldz napisał(a): To jak działają w passacie albo golfie??

Inna aerodynamika?
Raczej głupie tłumaczenie ASO.
trezor
Sport
Sport

Postprzez Miguel07 » 1 lipca 2017, 09:50

Jest osobny temat, wszystkie numery części, podgrzewane, nie podgrzewane, jak wymienić, wszystko :)

viewtopic.php?f=87&t=53956&p=694320&hilit=Mgie%C5%82ki#p694320
Miguel07
Sport
Sport

Postprzez davidnth » 1 lipca 2017, 10:42

A ktoś trafił może na jakieś newsy jak ma się prezentować wirtualny kokpit w Leonie? Złożyłem zamówienie na Cupre i teraz są dwie opcje albo odbieram auto we wrześniu, albo dopłacam 3800zł (virtualny kokpit, nowe nagłośnienie plus jakieś duperele), ale odbiór mam dopiero w grudniu.

Jeśli chodzi o granie to wiadomo, jakaś kolosalna strata to nie jest, mogę sam coś dołożyć, poza tym raczej raz na jakiś czas "jebnę na fulla", a większość to i tak zwykłe radio w dojeździe do pracy. Bardziej by mnie zastanawiał sam wirtualny kokpit czy aż tak warto na niego czekać.
davidnth
Signo
Signo

Postprzez marekwar » 1 lipca 2017, 10:52

Wirtualny pulpit będzie dobrze świecił przez kilka lat. Cudów w technologii LCD nie ma - jeśli dużo się jeździ w dzień i cały czas świecą te same elementy to po ok. 5 latach ekran może być blady. Jeśli ktoś chce trzymać auto dłużej to może go spotkać niespodzianka w postaci konieczności wymiany całego kokpitu
Ponadto w jakrawym świetle fizyczne zegary są lepiej widoczne niż LCD.
Bajer fajny ale co wnosi?
marekwar
Sport
Sport

Postprzez davidnth » 1 lipca 2017, 11:16

W moim przypadku to Cupra na 3lata, chyba, że się jakoś wyjątkowo pokochamy w co nie chce mi się wierzyć, nie jestem, aż tak stały w uczuciach :D chyba rzeczywiście, szkoda czasu i jeszcze trochę pojeździć przed zimą :-D
davidnth
Signo
Signo

Postprzez karlos » 1 lipca 2017, 19:21

3800 zł za VC? Grubo sobie liczą w tym Seacie za różne opcje... w Volvo dopłata 1800 zł za 8" wyświetlacz TFT...

A argument, że za 5 lat będzie trzeba wymienić? No większych bzdur nie słyszałem :) Nie wiem czy ktoś przy zakupie nowego auta się zastanawia co i za ile będzie trzeba wymienić... Szczególnie ktoś kto kupuje Leona z Full Ledem poddaje pod wątpliwość ledowy wyświetlacz... A ten od nawigacji, że nie psuje :D ? :roll:

@davidnth pamiętaj tylko, że co kilka miesięcy może być coś nowego i tak możesz w nieskończoność czekać, a skoro to przygoda na 36 miesięcy to czy warto czekać... czy 3800 przeznaczyć na opony i paliwo na tor :)
karlos
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR 1.4 TSI

Postprzez davidnth » 1 lipca 2017, 19:38

3800 w moim wypadku dotyczyło by wirtualnego kokpitu, nowego nagłośnienia beats audio plus jeszcze jakichś dodatkowych gadżetów, decyzja jednak zapadła, ze nie czekam na to, rzeczywiście zakupie opony zimowe :-D

Dodam tylko, ze według tego co przekazał mi handlowiec to od 45tygodnia wirtualny kokpit ma być nie jako opcja, a jako standard, między innymi dlatego znów zmieni się cena, nie wiem tylko czy będzie to standard tylko w Cuprze czy w innych wersjach również.
davidnth
Signo
Signo

Postprzez trezor » 1 lipca 2017, 19:46

Tego się właśnie obawiałem, że zrobią to jako standard w cuprze, jak w VW w GTI i wyżej. :-/ Jakby nie można by dać wyboru.
trezor
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne