Ocelot napisał(a):Ehh szkoda... czyli będę musiał zrobić przegląd przewidziany na 60 000 km przy przebiegu ok. 32 000.

Czy ktoś może jeszcze potwierdzić?
Nie no co ty gadasz. Wymiana oleju to jedno a przeglądy to co innego. Przegląd po 60 kkm robisz po takim dystansie i nie ma znaczenia czy jeździsz na LL czy na SL. Do 60 kkm powinieneś wymienić dwa razy olej LL lub 4 SL a interwały miedzy dużymi przeglądami zostają bez zmian.
Nie mam ksiażki serwisowej przy sobie ale duże przeglądy robi się co 30 kkm więc jeśli nie mialeś robionego przy 30 kkm to lepiej sie pospiesz. potem następny przy 60 kkm i nie ważne ile razy zmienisz olej. (ja tam leje co 10 kkm).
verton91 napisał(a):zmieniłem 5W30 na 0W40, wraz z tym wkładkę filtra powietrza na K&N, nie wiem czy spalanie wzrosło przez olej, przez wkładkę czy przez oba czynniki, wzrost na poziomie 0,5 l/100km.
Hmm sporo myślę że wkładka raczej mogła to spowodować bo olej które jest odrobinę gęstszy nie powinien dać aż takich oporów.
szczeslaw napisał(a):Lord_Nikkon, raz zalałem do Leona Motula Specific 502.00 (5W40). Później zacząłem lać Millersa 504.00 (0W30) i nie widzę różnicy w spalaniu.
Coś tak czułem. Ja teraz zrestartowałem długookresowy licznik i mam zalany 5W30 a po tym baku zmienię na 5W40 i zobaczę jak będzie. W sumie patrzyłem po róznych silnikach TSI i róznice są na niezauważalnym poziomie, w granicach błędu pomiarowego. Szkoda że nikt nie zrobił jakiś badań w tym względzie z prawdziwego zdarzenia.