Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: MirrorLink - Seat Leon

Postprzez Eleonor » 21 lipca 2017, 09:52

Niestety nie udało ... na tą chwilę się poddałem .. jak coś Ci się uda daj znać
Eleonor
Sport
Sport

Region: wielkopolskie
Auto: Ateca FR 2020 DSG
Silnik: DADA 1.5

Reklama

Postprzez Niuch » 21 lipca 2017, 18:42

A któryś z kolegów jeździł może trochę dłużej na mapach od Apple i mógłby coś powiedzieć na ich temat z praktyki, a nie z teorii ? Bo chciałbym przerzuć się na mały telefon, mam dość 5' w kieszeni nosić, i jedyny rozsądny zostaje iPhone ... tylko szkoda mi tych dobroci, jakie zapewnia google w AA. Ktoś mógłby coś z doświadczenia powiedzieć ?
Niuch
Signo
Signo

Auto: Leon X-Perience
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez maciek89 » 21 lipca 2017, 19:03

Ja pierwsze 3 miesiące z Leonem spędziłem jeszcze z iPkiem. Nie odnotowałem żadnych problemów z CarPlay- mapy mają ładną grafikę i prowadzą ok. Minus, że szukanie głosowe nie działa w Polsce, więc pozostaje wklepywanie literka po literce, informacje o korkach też nie tak dobre. Nie proponuje tak sprytnych objazdów jak mapy google, choć te drugie czasem potrafią poprowadzić bardzo dziwną drogą. Poza informacjami o ruchu główna wada to skąpa baza firm- zamiast rzucenia szybko nazwy firmy lub charakteru działalności pozostaje staromodne wyszukiwanie w google, a potem przepisywanie adresu. Spotify działa równie dobrze i można przewijać utwory. W sumie z mapami apple zrobiłem może z kilka tys km, czyli niewiele ale nie pamiętam żeby był jakiś problem z nieaktualną drogą, prowadzeniem pod prąd itd.

Kiedyś oglądałem porównanie, udało mi się szybko je znaleźć:
https://imagazine.pl/2013/08/02/test-na ... apa-wideo/

Tyle, że przez 4 lata mogło się trochę pozmieniać. ;)
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Niuch » 21 lipca 2017, 19:47

maciek89 dzięki bardzo za szybki feedback! :) Obejrzę sobie porównanie i zobaczę, ale skoro mówisz, że trochę km zrobiłeś na tym, to musi działać całkiem elegancko. I tak najczęściej wyszukuję po adresie, więc myślę, że powinno mi jakoś przypasować. Lubię Androida i mi nie śpieszno do iOS, ale kurczę, oba mają wady i zalety ... .
Niuch
Signo
Signo

Postprzez Lord_Nikkon » 24 lipca 2017, 14:45

No ja właśnie będę w ciągu dwóch tygodni włączał w ASO MirrorLink i podłączę niekoniecznie topowego Samsunga J5-2016. AA już ma zainstalowaną i nawet mi się włącza po BT. Przyda mi się bo wybieram się na wakacje a mam uraz do montowania czegokolwiek na szybie.

Teraz jak jest roaming danych w naprawdę sporych pakietach w EU to można jeździć cały czas podłączonym pod sieć bo nie wierzę aby Google Maps zjadło więcej jak 200-300MB w drodze między Polską a Chorwacją. Tak więc dla mnie zaleta Automapy i Here trochę spadły.
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Niuch » 24 lipca 2017, 15:47

Mnie ostatnio zawiodły Google Mapy ... Zjechałem z trasy i spodziewałem się, że mi szybko znajdą nową. Otóż nie. Totalnie odmówiły wyznaczenia jakiejkolwiek trasy. Dopiero po 5 minutach, jak zjechałem na inną drogę, to się nagle ocknęły. Pierwszy raz taki pe siupy miałem.
Niuch
Signo
Signo

Postprzez Lord_Nikkon » 24 lipca 2017, 16:06

Zapewne zadam infantylne pytania ale chciałbym się coś jeszcze dowiedziec:

- Czy jak jest odpalony MirrorLink to można słuchać normalnie radia czy też muzyki z SD i np podczas jakiegoś komunikatu z Google Maps dźwięk się ścisza?
- Czy odpalenie AA na moim Samsungu J5 oznacza że wszystko będzie działać ok? (od razu mówię że potrzebuję tylko nawigacji)
- Czy do poprawnej pracy MirrorLink (wiadomo musi być oryginalny kabel Samsunga) musi być włączony BT czy wszystko leci już po kablu?
- Jak wygląda sprawa ładowania baterii telefonu. Port USB daje wystarczający prąd aby telefon nie padł w długiej trasie?

Z tego co zauważyłem przy pracy na BT AA nie wyłącza się automatycznie z autem ale na to chyba nie ma panaceum.
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez mrcn » 24 lipca 2017, 16:39

Lord_Nikkon napisał(a):Zapewne zadam infantylne pytania ale chciałbym się coś jeszcze dowiedziec:

- Czy jak jest odpalony MirrorLink to można słuchać normalnie radia czy też muzyki z SD i np podczas jakiegoś komunikatu z Google Maps dźwięk się ścisza?
- Czy odpalenie AA na moim Samsungu J5 oznacza że wszystko będzie działać ok? (od razu mówię że potrzebuję tylko nawigacji)
- Czy do poprawnej pracy MirrorLink (wiadomo musi być oryginalny kabel Samsunga) musi być włączony BT czy wszystko leci już po kablu?
- Jak wygląda sprawa ładowania baterii telefonu. Port USB daje wystarczający prąd aby telefon nie padł w długiej trasie?

Z tego co zauważyłem przy pracy na BT AA nie wyłącza się automatycznie z autem ale na to chyba nie ma panaceum.

- tak
- niekoniecznie, niektóre modele telefonów miewały problemy z połączeniem z samochodem
- AA samo odpala BT, widocznie jest niezbędny do przesyłania głosu
- jak masz zgaszony ekran telefonu, to będzie powoli ładował. Z włączonym ekranem nie.

AA wyłącza się samo po wyjęciu wtyczki.
ObrazekObrazek
mrcn
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Cupra ST 4drive

Postprzez Lord_Nikkon » 24 lipca 2017, 16:52

Dzięki. Tutaj trochę pomieszałem chyba pojęcia.

Z tego co wiem to na Mirror Link Mapy google działać nie będą bo wywali komunikat, że "nie można używać apki kiedy samochód się porusza" (tak z pamięci napisałem) to sprowadza mnie do Android Auto. Zależy mi tylko na bieżącej nawigacji tak aby nie wyłączała się ekran podczas jazdy.

Co do BT to akurat szczegół. Z ładowaniem to raczej mi chodziło aby nie rozładowało telefonu w środku drogi :-P Bo wiem że akurat GPS ostro daje po baterii.

Wielka szkoda, że nie ma jak sprawdzić w salonie przed montażem czy mój telefon ruszy. Nie jest stary ale też nie jest to topowy model. Teoretycznie wszystkie parametry spełnia ale empiryka jest najważniejsza. Fajnie byłoby się z kimś umówić i za dwa piwa sprawdzić czy działa bo dopalenie tej funkcjonalności trochę kosztuje. :roll: :roll:
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez mrcn » 24 lipca 2017, 16:59

Lord_Nikkon napisał(a):Dzięki. Tutaj trochę pomieszałem chyba pojęcia.

Z tego co wiem to na Mirror Link Mapy google działać nie będą bo wywali komunikat, że "nie można używać apki kiedy samochód się porusza" (tak z pamięci napisałem) to sprowadza mnie do Android Auto. Zależy mi tylko na bieżącej nawigacji tak aby nie wyłączała się ekran podczas jazdy.

Co do BT to akurat szczegół. Z ładowaniem to raczej mi chodziło aby nie rozładowało telefonu w środku drogi :-P Bo wiem że akurat GPS ostro daje po baterii.

Wielka szkoda, że nie ma jak sprawdzić w salonie przed montażem czy mój telefon ruszy. Nie jest stary ale też nie jest to topowy model. Teoretycznie wszystkie parametry spełnia ale empiryka jest najważniejsza. Fajnie byłoby się z kimś umówić i za dwa piwa sprawdzić czy działa bo dopalenie tej funkcjonalności trochę kosztuje. :roll: :roll:

No ja pisałem oczywiście o AA :)
ObrazekObrazek
mrcn
Sport
Sport

Postprzez Lord_Nikkon » 24 lipca 2017, 17:11

Z tego co przeczytałem w tym temacie to zazwyczaj problematyczne okazywały się kable i już wiadomo że o ile do ładowania nadaje się każdy kabel to do pracy z naszymi seatami najlepsze są oryginalne.

Zobaczymy Najwyżej żonie zaiwanie A5, płatać nie będzie bo ją wkurza że ten telefon tak szybko się rysuje. :-D :-D
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez Niuch » 24 lipca 2017, 17:48

Ja mam Galaxy A5 wersja 2015 i AA działa elegancko - J5 jest chyba dosyć podobny. Na wielorakich kablach, łącznie z chińskimi noname łączy się bez problemów. Podczas jazdy na AA nawet bateria się potrafi ładować, więc dramatu nie ma :)
Niuch
Signo
Signo

Postprzez marekwar » 24 lipca 2017, 19:12

Kilka uwag dla posiadaczy Samsungów S5/7/8.
Na Samsungach S5 i S7 działa zarówno Mirrorlink jak i Android Auto.
W obydwu przypadkach gaśnie ekran smartfona i porty USB spokojnie doładowują telefon.
Nawet gdy w tle chodzi Yanosik.
Android Auto jest zdecydowanie lepiej zintegrowany i można słuchać radia lub muzykę z multimediów przy aktywnej navi Google.
Mirrorlink jest bardzo ułomny gdyż pierwszy komunikat z odpalonej nawigacji lub Yanosika wyłącza radio lub multimedia - zgodnie z komunikatem powitalnym Mirrorlinka.
Za to ta opcja ma kapitalną możliwość odpalenia jednocześnie Yanosika i nawigacji typu Naviexpert lub Automapa.
W przypadku Samsunga S7 wszelkie próby zamknięcia aplikacji wyłączają mirroring ekranu smartfona. Najlepiej odpalić wcześniej Yanosika, ustawić w tle, potem włączyć dowolną navi, wyznaczyć trasę i dopiero podłączyć do USB z uruchomionym Fastlinkiem.
W przypadku Samsunga S5 nie wyłącza się mirroring ekranu smarfona ale za to często znika pływająca ikona Yanosika.
Ta ikona w S7 jest cały czas widoczna i jest aktywna tzn. można potwierdzać zgłoszenia lub je inicjować.
Za to przy Samsung S8 kompletna porażka - nie udało mi się odpalić Mirrorlinka i mirroringu ekranu poprzez aplikację LG Mirrordrive.
W tej chwili S8 mam w kieszeni a stary S5 używam jako terminal do Mirrorlinka do jazdy na Naviexpercie ze wsparciem duchowym Yanosika.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Lord_Nikkon » 24 lipca 2017, 20:30

Wiesz mi zależy na navi i żeby radio grało w tle i to właściwie tyle.
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez marekwar » 24 lipca 2017, 21:56

To pozostaje tylko Android Auto i nawigacja Google Maps.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 25 lipca 2017, 00:21

mrcn napisał(a):- jak masz zgaszony ekran telefonu, to będzie powoli ładował. Z włączonym ekranem nie.
A mi ładuje z włączonym, powoli ale zawsze.

Lord_Nikkon napisał(a):Z tego co wiem to na Mirror Link Mapy google działać nie będą bo wywali komunikat, że "nie można używać apki kiedy samochód się porusza"

A mi i innym działa w ruchu, nawet youtube czy gierki

Lord_Nikkon napisał(a):Z tego co przeczytałem w tym temacie to zazwyczaj problematyczne okazywały się kable i już wiadomo że o ile do ładowania nadaje się każdy kabel to do pracy z naszymi seatami najlepsze są oryginalne

Nie potwierdzam. Z oryginalnym działa jak z pozostałymi, które mam.

marekwar napisał(a):Android Auto jest zdecydowanie lepiej zintegrowany i można słuchać radia lub muzykę z multimediów przy aktywnej navi Google

Mi pierwszy komunikat GM wycisza spotyfi - kicha.

marekwar napisał(a):Mirrorlink jest bardzo ułomny gdyż pierwszy komunikat z odpalonej nawigacji lub Yanosika wyłącza radio lub multimedia - zgodnie z komunikatem powitalnym Mirrorlinka.

Konsekwentnie, mam tak pod AA.

marekwar napisał(a):z uruchomionym Fastlinkiem

A cóż to?
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez Lord_Nikkon » 25 lipca 2017, 00:40

Spoko, jeżeli GM będzie pracować i w tle będzie normalnie grało radio czy MP3 mnie pasuje. Nawet nie wiem co to jest Spotyfy. :| Jakoś dla mnie telefon to telefon i ewentualnie przeglądarka maili. A Full Link (czy już jak tam się to zwie) zamontuje tylko i wyłacznie na potrzeby nawigacji. Zresztą przetestuje się :)
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez marekwar » 25 lipca 2017, 07:39

Walnąłem się - oczywiście full link a nie fast link.
Jeśli uruchomisz: radio lub muzykę z pendrive na USB lub z karty SD to jadąc na nawigacji Google z Androida Auto komunikaty tylko na chwilę wyciszą to czego słuchasz.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez mrcn » 25 lipca 2017, 09:04

Cobra_o7o napisał(a):
mrcn napisał(a):- jak masz zgaszony ekran telefonu, to będzie powoli ładował. Z włączonym ekranem nie.

Nawet z Yanosikiem?
ObrazekObrazek
mrcn
Sport
Sport

Postprzez trezor » 25 lipca 2017, 09:11

mrcn napisał(a):
Cobra_o7o napisał(a):

Nawet z Yanosikiem?

Akurat nie korzystam z yanosika, ale i na waze, i na gm się ładuje. Nawet z włączonym spotify. Telefon Samsung S7.
trezor
Sport
Sport

Auto: C300

Postprzez janek1988 » 25 lipca 2017, 09:41

Mnie też - telefon Xiaomi Mi5. Google Maps/Yanosik/Spotify. Myślę, że dużo od kabla zależy. Używam oryginalnego kabla Samsungowego z poprzedniego telefonu, tylko on działał dobrze, nieoryginalne aftermarketówki, albo przerywały, albo nieładowały, albo nie widziało połączenia.
janek1988
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez marekwar » 25 lipca 2017, 18:25

Potwierdzam. Zarówno na S5 jak i S7 porty USB doładowują fony z odpaloną nawigacją i Yanosikiem w tle. Markowość kabli ma mniejsze znaczenie. Sam wyrzuciłem kilka markowych które na zasilaniu 2A dawały poniżej 1A, co nie wystarczało na naładowanie smarfona w rozsądnym czasie.
Na Allegro są tanie przejściówki mierzące rzeczywisty prąd płynący pomiędzy zasilaniem 5V a odbiornikiem. Kabel nie może zmniejszać maksymalnego prądu źródła.
W sumie rzecz banalnie prosta - kiepsko zarobione wtyczki lub gniazda USB /microUSB wnoszą niedopuszczalną rezystancję, powodującą spadek napięcia na odbiorniku.
Zwykle po pomiarze prądu przez ww. przejściówkę połowa kabli USB w domu ląduje w śmietniku, niezależnie od marki.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez marpit » 25 lipca 2017, 18:44

janek1988 napisał(a):Mnie też - telefon Xiaomi Mi5. Google Maps/Yanosik/Spotify. Myślę, że dużo od kabla zależy. Używam oryginalnego kabla Samsungowego z poprzedniego telefonu, tylko on działał dobrze, nieoryginalne aftermarketówki, albo przerywały, albo nieładowały, albo nie widziało połączenia.
A ten model ma obsługuje mirror czy tylko AA ?
marpit

Postprzez janek1988 » 25 lipca 2017, 19:09

Xiaomi? Tylko AndroidAuto, nie ma wbudowanego Mirrorlinka w Xiaomi, nie słyszałem o tym.
janek1988
Sport
Sport

Postprzez Lord_Nikkon » 25 lipca 2017, 20:35

marekwar napisał(a):Walnąłem się - oczywiście full link a nie fast link.
Jeśli uruchomisz: radio lub muzykę z pendrive na USB lub z karty SD to jadąc na nawigacji Google z Androida Auto komunikaty tylko na chwilę wyciszą to czego słuchasz.

Czyli jak każda normalna nawigacja aby "wygłosić" komunikat. To jest świetna informacja.
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez Cobra_o7o » 25 lipca 2017, 23:40

mrcn napisał(a):Nawet z Yanosikiem?

Zawsze mam kombo GM+Yanosik+Spotify.
Gdy mam to puszczone ns FullLinka ładuje dość efektywnie - ekran jest czarny, przy połączeniu przez BT, czyli ekran świeci, ładuje choć powoli.

marekwar napisał(a):Na Allegro są tanie przejściówki mierzące rzeczywisty prąd płynący pomiędzy zasilaniem 5V a odbiornikiem

W takim S7 czy S8 wystarczy podpiąć fona tymi kablami w trybie szybiego ładowania do ładowarki - masz pewność źródła prądu a wskazanie czasu ładowania fona wyłoni najlepsze i najgorsze kable w tej kwestii zasilania.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez Rychu » 27 lipca 2017, 09:02

Dorzucę swoje trzy grosze do problemów z ML. Mam dostęp do najnowszego Tiguana z systemem multimedialnym po tegorocznym lifcie i do telefonow S6 i S7. Dlugo z tym walczylem ale poddalem sie. MirrorLink jest nieuruchamialny w trybie 1:1. Probowalem na wszystkie mozliwe sposoby z CarModem i bez. Z procedurą dla LG Mirrora i bez.
Na S6 zazwyczaj jest komunikat na samochodzie "zainstaluj carmode" mimo ze jest zainstalowany. Może co piąte uruchomienie mam dostęp do ikonek i po wybraniu LG Mirrora czarny ekran i na telefonie i na samochodzie.
W S7 różnica jest taka, że generalnie ML odpala się dosyć regularnie bez kłopotów. Czasami nawet po wybraniu mirrora LG jest ekran 1:1, ale wystarczy w coś kliknąć i buch... czarny ekran.
Rychu
Sport
Sport

Postprzez Lord_Nikkon » 27 lipca 2017, 15:05

Ogólnie ten MirrorLink to jakiś straszliwy niewypał bo po tak długim czasie nadal nie działa jak należy. :?
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez maciek89 » 27 lipca 2017, 21:05

Dlaczego niewypał? Mirrorlink służy do odpalania kilku aplikacji na ekranie radia jak np. Sygic i z tego, co wiem to działa to jak należy.

A, że eksperymenty z klonowaniem ekranu 1:1 nie zawsze wychodzą to już inna para kaloszy, ale nie do tego ten system został stworzony.

-- 27 lipca 2017, 22:05 --

Cobra_o7o napisał(a):Zawsze mam kombo GM+Yanosik+Spotify.
Gdy mam to puszczone ns FullLinka ładuje dość efektywnie - ekran jest czarny, przy połączeniu przez BT, czyli ekran świeci, ładuje choć powoli.

U mnie przy tej kombinacji i nawet włączonym ekranie, gdzie wyświetla się yanosik też ładuje, powoli, ale ładuje. Huawei P10. Dodatkowo w tym telefonie po podłączeniu jak klikam, że akceptuję jako urządzenie pamięci masowej to na ekranie nie wyświetla się napis android auto i można normalnie używać telefonu bez kombinacji typu menedżer aplikacji > home.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez marpit » 28 lipca 2017, 15:53

janek1988 napisał(a):Xiaomi? Tylko AndroidAuto, nie ma wbudowanego Mirrorlinka w Xiaomi, nie słyszałem o tym.
A jak Ci się udało ogarnąć Janosika i Google na AA ? Może być pw
marpit

Postprzez Lord_Nikkon » 28 lipca 2017, 23:24

maciek89 napisał(a):Dlaczego niewypał? Mirrorlink służy do odpalania kilku aplikacji na ekranie radia jak np. Sygic i z tego, co wiem to działa to jak należy.

A, że eksperymenty z klonowaniem ekranu 1:1 nie zawsze wychodzą to już inna para kaloszy, ale nie do tego ten system został stworzony.

No właśnie tutaj jest pies pogrzebany. Sygic jest dla mnie strasznie oporny i wole o wiele bardziej Here które oczywiście z ML nie zaskoczy. Baza oprogramowania do GPS zawęża się właśnie tylko do Sygic i chyba chińskiego Baidu. To właśnie jest kłopot bo Here nie opalisz bez ostrego rotowania telefonu i pewnie samego radia aby ekran się nie wyczerniał jak ruszysz.
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez pwip » 31 lipca 2017, 12:58

Co do wyboru nawigacji to polecam Waze

https://www.theverge.com/2017/7/26/1602 ... on-carplay

Appka coś w stylu naszego yanosika ale o międzynarodowym zakresie. Dla tych co jadą za granice może być ciekawa alternatywa. :D :D i jest zintegrowany z AA
pwip
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez janek1988 » 31 lipca 2017, 14:22

marpit napisał(a):
janek1988 napisał(a):Xiaomi? Tylko AndroidAuto, nie ma wbudowanego Mirrorlinka w Xiaomi, nie słyszałem o tym.
A jak Ci się udało ogarnąć Janosika i Google na AA ? Może być pw

Yanosika odpalasz, podpinasz kabel do telefonu, aktuwuje Ci się android auto, a od góry ściagasz belkę i masz dostep do yanosika
janek1988
Sport
Sport

Postprzez mrcn » 31 lipca 2017, 16:22

maciek89 napisał(a): Huawei P10. Dodatkowo w tym telefonie po podłączeniu jak klikam, że akceptuję jako urządzenie pamięci masowej to na ekranie nie wyświetla się napis android auto i można normalnie używać telefonu bez kombinacji typu menedżer aplikacji > home.

Też mam P10 i mi AA nie znika po wybraniu jako urządzenie pamięci masowej :/ Dziwne.

janek1988 napisał(a):
Yanosika odpalasz, podpinasz kabel do telefonu, aktuwuje Ci się android auto, a od góry ściagasz belkę i masz dostep do yanosika

A jeszcze wygodniej ustawić w Yanosiku autostart po połączeniu BT z samochodem + pływające okienko.
ObrazekObrazek
mrcn
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 31 lipca 2017, 16:34

No nie wiem - może to kwestia jakiegoś bugu u mnie ;) I bez względu czy kliknę tak, czy nie to i tak mi się uruchamia AA.

A co do Yanosika uruchamianego po BT to nie zawsze się od razu wyłącza po opuszczeniu auta i tak od kiedy stojąc w kolejce w mięsnym telefon wydarł mi komunikat na caly sklep "nieoznakowany patrol w okolicy" to wyłączyłem tę opcję. ;)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez pwip » 1 sierpnia 2017, 21:37

Fullink przetestowałem na Samasung J5 i Apple 6s i tak:

Android Auto - działa bez problemów ( jak ktoś chciałby Appke w stylu yanosik to Waze działa natywnie razem z Google Maps - do wyboru )

Mirrorlink - nie działa wogóle... próbuje się połączyć i wpada w pętle ze nie nawiązano i tak dalej...

Apple CarPlay - działa wyśmienicie ale nie mogłem wyświetlić map od Apple jakby nie była aktywna appka.

Wracając jeszcze do appki Waze. Naprawdę warto ja polecić bo mocno przypomina yanosika i coraz więcej w Polsce urzytkownikow z niej korzysta.
pwip
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez janek1988 » 1 sierpnia 2017, 23:02

pwip napisał(a):Fullink przetestowałem na Samasung J5 i Apple 6s i tak:

Android Auto - działa bez problemów ( jak ktoś chciałby Appke w stylu yanosik to Waze działa natywnie razem z Google Maps - do wyboru )

Mirrorlink - nie działa wogóle... próbuje się połączyć i wpada w pętle ze nie nawiązano i tak dalej...

Apple CarPlay - działa wyśmienicie ale nie mogłem wyświetlić map od Apple jakby nie była aktywna appka.

Wracając jeszcze do appki Waze. Naprawdę warto ja polecić bo mocno przypomina yanosika i coraz więcej w Polsce urzytkownikow z niej korzysta.

Ja ostatnio jej używam na telefonie i fakt podoba się i pojawiają się zgłoszenia, ale wygląd i działanie na android auto woła o pomstę. Wiesza się i prawie nic nie działa, przynajmniej na becie którą tydzień temu wgrywałem.
janek1988
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 2 sierpnia 2017, 07:16

pwip napisał(a):Mirrorlink - nie działa wogóle... próbuje się połączyć i wpada w pętle ze nie nawiązano i tak dalej...

Też mi się to zdarza. Pomaga wyłączenie zapłonu. Wyłączenie samego systemu IE niestety nie.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez sthlm58 » 6 sierpnia 2017, 15:53

Ciekawostka: na telefonie LG K10 (oryginalny soft producenta, Android 6.0) miałem problemy z Android Auto - bardzo wolno się włączał, responsywność też dosyć słaba, a co najgorsze, praktycznie każde użycie Mapy Google zrywało połączenie po kablu.

W ramach testów wgrałem inny system operacyjny (LineageOS, Android 7.1) i wszystkie problemy zniknęły. Działa miodzio, włąćza się bardzo szybko, nic nie zrywa. Co prawda narzeźbiłem się przy tym trochę, ale warto było.
sthlm58
Stella
Stella

Auto: M6 GG

Postprzez Eldar » 20 sierpnia 2017, 21:22

Gdyby ktoś z południa chciał odblokować MirrorLink, oglądanie filmów w czasie jazdy mogę pomóc. :)
System musi działać na postoju żeby dało się zdjąć blokadę prędkości.
Eldar
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: Ibiza FR 6j

Postprzez Quarien » 21 sierpnia 2017, 15:39

Hej, przepraszam ale nie za bardzo chce mi się przebijać przez 19 stron dyskusji, może moje pytanie było odpowiedziane:

Czy w Cuprowej nawigacji 6.5 da się aktywować MirrorLinka bez dopłacania salonowi kilkuset złotych? Chętnie bym spróbował tej funkcjonalności, ale widząc ile jest z tym problemów jakoś nie chcę ryzykować mojej gotówki...
Quarien
Sport
Sport

Auto: Cupra 280

Postprzez Eldar » 21 sierpnia 2017, 15:49

O ile mi wiadomo nie da się poza ASO.
Eldar
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: Ibiza FR 6j

Postprzez random » 22 sierpnia 2017, 00:13

Quarien napisał(a):Chętnie bym spróbował tej funkcjonalności, ale widząc ile jest z tym problemów jakoś nie chcę ryzykować mojej gotówki...

Nie ma aż tak wiele problemów. W przypadku android auto i apple carplay, co kilkadziesiąt podłączeń telefonu, trzeba odłączyć i podłączyć kabel ponownie. Najczęściej jest to związane z podłączeniem kable jeszcze w trakcie startowania full link-a.
Pozdrawiam
JK
random
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR

Postprzez szadubaba » 22 sierpnia 2017, 07:17

Zauwazyliscie zalenosc, ze na niektorych kablach dziala lepiej na niektorych gorzej?
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez Swatek » 22 sierpnia 2017, 07:49

szadubaba napisał(a):Zauwazyliscie zalenosc, ze na niektorych kablach dziala lepiej na niektorych gorzej?

tak samo jak na niektórych kablach telefon ładuje się szybciej, a na niektórych wolniej :wink: tu raczej przepustowość przewodu ma znaczenie
Swatek
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon KL ST

Postprzez Lord_Nikkon » 29 sierpnia 2017, 08:47

Swatek napisał(a):tak samo jak na niektórych kablach telefon ładuje się szybciej, a na niektórych wolniej :wink: tu raczej przepustowość przewodu ma znaczenie

Raczej ich przekrój i rodzaj zastosowanej miedzi. Ja już mam MirrorLink i coś słabo mi ładowało komórkę. Sumą sumarów podłączyłem kabel z pudełka jaki dostałem z komórką. No name przeciąłem i nawet skurczybyk nie był miedziany ale aluminiowy. Tak więc oryginał zawsze zostanie oryginałem. 8)

Z swojej strony mogę potwierdzić że Samsung J5 z 2016 pracuje jak należy, choć u mnie na sofcie z maja trochę się przycinał i grzał niemiłosiernie. :evil: Wsadziłem teraz do komórki wersję z sierpnia i działa znacznie szybciej. Nie wiem czy to kwestia samego telefonu (J5 du.. nie urywa) czy samego oprogramowania. Myślę że jednego i drugiego. Ciekawe jestem, czy na np A5 szłoby szybciej. :wink:

Quarien napisał(a):Hej, przepraszam ale nie za bardzo chce mi się przebijać przez 19 stron dyskusji, może moje pytanie było odpowiedziane:

Czy w Cuprowej nawigacji 6.5 da się aktywować MirrorLinka bez dopłacania salonowi kilkuset złotych? Chętnie bym spróbował tej funkcjonalności, ale widząc ile jest z tym problemów jakoś nie chcę ryzykować mojej gotówki...

Musisz przez ASO. Ja też chciałem coś na lewo zrobić ale się nie da bo musi zostać wygenerowany kod przez system a żeby to zrobić musisz kupić usługę która ma bardzo sztywno ustawioną cenę. Ja zapłaciłem 1100 zł :-x . Dodatkowo jest wymieniany port USB w konsoli środkowej. Nie wiem jaka jest różnica między nimi poza numerami. Ja mam w schowku opakowanie jak po filmie DVD a tam jakieś kody związane z uruchomieniem tego cuda, które działa nieźle chodź ekran to mógłby być trochę lepszy ale i tak jest nieźle, zwłaszcza w widoku nocny. :wink:

-- 29 sierpnia 2017, 09:47 --

Ja jeszcze dodam, że przetestowałem niemal wszystkie kable w domu jakimi można podłaczyć androida do samochodu i najlepszy jest NOKIA CA-101D. Ładuje bardzo sprawnie i jest krótki więc nie mamy plątaniny dokoła (u mnie telefon jest położony zaraz obok portu USB). Koszt? 2,49 plus przesyłka. 8)

http://allegro.pl/oryginalny-kabel-microusb-nokia-ca-101d-i6899402290.html
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez Swatek » 29 sierpnia 2017, 08:53

Lord_Nikkon napisał(a):-- 29 sierpnia 2017, 09:47 --

Ja jeszcze dodam, że przetestowałem niemal wszystkie kable w domu jakimi można podłaczyć androida do samochodu i najlepszy jest NOKIA CA-101D. Ładuje bardzo sprawnie i jest krótki więc nie mamy plątaniny dokoła (u mnie telefon jest położony zaraz obok portu USB). Koszt? 2,49 plus przesyłka. 8)

http://allegro.pl/oryginalny-kabel-microusb-nokia-ca-101d-i6899402290.html

W przypadku usb type-c niestety zostaje nam AliExpress :?
Ja używam: https://pl.aliexpress.com/item/0-2-1-2-3m-Right-Angle-90-Degree-USB-C-Type-C-Cable-3-1/32798148667.html
Jeśli komuś takowy jest potrzebny (0,2m) to mam 1 nadmiarowy i mogę oddać za piwo na terenie Szczecina :-D
Swatek
Signo
Signo

Postprzez AilO » 29 sierpnia 2017, 09:07

czemu aliexpress? na allegro od cholery jest. kupiłem dwa w pakiecie - 0.2m i 1m :)
AilO
Stella +
Stella +

Auto: leon

Postprzez szadubaba » 29 sierpnia 2017, 09:27

W Samsungu S8 appka CarMode nie ma przycisku powrot i nie dziala mirroring ekranu :( ale na AndroidAuto fajnie dziala Waze + Spotify i w tle Yanosik głosowo :)
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez Swatek » 29 sierpnia 2017, 11:51

AilO napisał(a):czemu aliexpress? na allegro od cholery jest. kupiłem dwa w pakiecie - 0.2m i 1m :)

Kiedy szukałem kabla nie znalazłem takiego właśnie jak na aukcji - czyli 0,2m i z końcówką do telefonu zagiętą pod kątem 90 stopni. Taki kabel pozwala położyć duży telefon na płasko :)
Swatek
Signo
Signo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja