Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Launch Control

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Launch Control

Postprzez shreku » 10 sierpnia 2017, 12:00

trezor napisał(a):
shreku napisał(a):w cuprze silnik ma rev limiter na 4k RPM bodajże - jeszcze bałem sie sprawdzać, 1500km nie mam ;)

I jeszcze nie przekroczyłeś tych 1500km? :shock:
Przyznam, że nie dałbym rady. Moje "docieranie" było jednak dość dynamiczne.

Dużo roboty, a jeżdząc do okoła komina nudze się sam + zwiększam prawdopodobieństwo płacenia leasingu przez 3 miesiące za auto stojace na kołkach...

Ze 3-4x juz sobie poczyniłem taki start, po ostatnim moj księgowy zaniemówił na 2 minuty i nie mogłem sie z nim dogadać był w takim szoku.
Fajne to to tylko że - szkoda opon i skrzyni troche mimo wszystko - wiem gwarancja jest ;)

Cobra_o7o napisał(a):
Tom_O napisał(a):Wydawało mi się, że jest to pomocne w samochodach z napędem na 4 koła

Po co LC w 4wd, gdy koła nie tracą przyczepności?

Cupra w automacie bez LC zamula na samym starcie jak jedziesz, pozatym mija chwila zanim zdejmiesz noge z hamulca i depniesz gaz i auto zareaguje

Tom_O napisał(a):Jaki jest sens LC w autach z taką mocą i przednim napędem ? Wydawało mi się, że jest to pomocne w samochodach z napędem na 4 koła by osiągnąć ciśnienie robocze w turbo już od samego początku. Cupra to pewnie już na wstępie zrywa przyczepność i LC tylko by to pogorszył...

LC powoduje Ci to ze komputer ogranicza obroty żeby start był z jak największą trakcją i jak najbardziej efektywny pod kątem przyśpieszenia

druga rzecz to zabezpieczenie przez rozsypaniem się sprzęgła poprzez strzelanie z niego na jakichś turbo kosmicznych obrotach

PS. Ciekawostką jest to że jak na N w automacie dotniecie gazy to dopoki silnik nie wejdzie w tryb jałowy to nie można D wrzucić ?
shreku
Stella +
Stella +

Auto: Cupra ST 300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez maciek89 » 10 sierpnia 2017, 13:34

Zamula przy starcie? Czyli masz 4x4? Urok haldexa, a raczej poważna wada w połączeniu z DSG. W wielu testach na to narzekają.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez shreku » 12 października 2017, 12:52

juz gdzies pisałem że z użyciem AutoHold'a nei jest to aż tak zauważalne
shreku
Stella +
Stella +

Postprzez szadubaba » 12 października 2017, 22:46

Z najnowszej "recki" Automann Talks wynika, ze z autoholdem faktycznie lag przy LC jest mniej zauwazalny w 4drive
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez shreku » 14 października 2017, 22:25

Bez LC tez lag jest mniejszy

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
shreku
Stella +
Stella +

Postprzez ramzei » 16 października 2018, 19:59

Jak myślicie czy launch control ma jakieś ograniczenie w ilości użyć? Ostatnio używam go dość często... przede wszystkim kiedy przewoże kogoś nowego...
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Postprzez kamivil » 16 października 2018, 21:19

szadubaba napisał(a):Z najnowszej "recki" Automann Talks wynika, ze z autoholdem faktycznie lag przy LC jest mniej zauwazalny w 4drive

Przecież nie uruchomi się procedura startu LC z włączonym Autoholdem. Zresztą jak można mówić że jest lag przy LC? Przecież jak trzyma REV na 4 tys (przy 4x4) i puszczasz hamulec to samochód wyrywa natychmiast bez zwłoki...

ramzei napisał(a):Jak myślicie czy launch control ma jakieś ograniczenie w ilości użyć? Ostatnio używam go dość często... przede wszystkim kiedy przewoże kogoś nowego...

Licznik użyć zapewne jest, bo pewną sekwencją załączasz pewien program. Trochę głupio jak ruszasz z LC ze świateł i po 30 sekundach spotykasz na czerwonym świetle tych samych ludzi co stali koło Ciebie ;)
W moim odczuciu cały samochód cierpi przy LC, ale efekt jest kosmiczny i wart grzechu, mimo, że często się powstrzymuję.
kamivil
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 4Drive
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez dakorn » 19 grudnia 2018, 20:32

Nie jestem do końca przekonany, czy piszę w dobrym temacie :P

Ale...

... zauważyłem, że jestem w stanie spod świateł ruszyć z tak zwanym "piskiem opon". I teraz się zastanawiam czy tak powinno być? Czy nie powinny przeciwdziałać temu jakieś systemy kontroli jazdy?

Mam Leona ST FR 125KM, opony zimowe Nokian WR D4. Drogi nie były pokryte śniegiem i w mojej ocenie lodem też nie.

Czy to powinno być możliwe?
dakorn
Stella
Stella

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez pampi » 20 grudnia 2018, 08:32

dakorn napisał(a):Nie jestem do końca przekonany, czy piszę w dobrym temacie :P

Ale...

... zauważyłem, że jestem w stanie spod świateł ruszyć z tak zwanym "piskiem opon". I teraz się zastanawiam czy tak powinno być? Czy nie powinny przeciwdziałać temu jakieś systemy kontroli jazdy?

Mam Leona ST FR 125KM, opony zimowe Nokian WR D4. Drogi nie były pokryte śniegiem i w mojej ocenie lodem też nie.

Czy to powinno być możliwe?

Ja bym szukał działu „padnięty bulbulator” dość częsta przypadłość w tych modelach Leona. Ew jedz do ASO i zgłoś. Jest na to akcja serwisowa...
pampi
Cupra
Cupra

Auto: C300

Postprzez wazon83 » 20 grudnia 2018, 09:39

kamivil napisał(a):
szadubaba napisał(a):Z najnowszej "recki" Automann Talks wynika, ze z autoholdem faktycznie lag przy LC jest mniej zauwazalny w 4drive

Przecież nie uruchomi się procedura startu LC z włączonym Autoholdem. Zresztą jak można mówić że jest lag przy LC? Przecież jak trzyma REV na 4 tys (przy 4x4) i puszczasz hamulec to samochód wyrywa natychmiast bez zwłoki...

Zgadzam się, że autohold nie ma nic wspólnego z lagiem przy LC, bo przy LC nie ma żadnego lagu. Fałszem natomiast jest, że LC nie uruchomi się z włączonym autoholdem. Uruchomi się bez problemu.
wazon83
Signo
Signo

Auto: Cupra ST300 4Drive

Postprzez dragonflymr » 20 grudnia 2018, 09:47

Ja tam nie zauważyłem żeby AH miało w ogóle wpływ na lag przy ruszaniu - oczywiście nie piszę o LC, tylko zwykłym. Wg mnie AH puszcza tak błyskawicznie że więcej czasu zabiera przełożenie nogi z hamulca na gaz (w przypadku AH tego nie ma bo cały czas trzymamy nogę na gazie) niż zwolnienie hamulca przez AH. Jeśli się mylę to ten lag jest tak minimalny że ja go nie odczuwam. Wg. mnie to opóżnienie przy kick down z zatrzymania wynika z czegoś zupełnie innego, bardziej przemawiają do mnie teorie z forum:

Zmiana programu skrzyni żeby ją oszczędzać
Konieczność nabicia ciśnienia w Haldex żeby była możliwość dołączenia tyłu

Ale oczywiście mogę się kompletnie mylić :oops:
dragonflymr
Sport
Sport

Auto: Cupra 300 ST

Postprzez ramzei » 20 grudnia 2018, 20:12

wazon83 napisał(a):Fałszem natomiast jest, że LC nie uruchomi się z włączonym autoholdem. Uruchomi się bez problemu.

U mnie się nie uruchomi...
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Postprzez dragonflymr » 20 grudnia 2018, 20:53

ramzei napisał(a):U mnie się nie uruchomi...

Oj tam, oj tam, ładnie poprosisz to się uruchomi :mrgreen: Swoją drogą LC mam w czterech, mogłoby by nie być a zamiast tego zniknąć lag przy kick down - to mnie najbardziej drażni :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Auto: Cupra 300 ST

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne