Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przypalone sprzęgło Leon 3

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przypalone sprzęgło Leon 3

Postprzez hibi6x » 3 października 2017, 07:28

Witam,

Przedwczoraj, zakładam że ze swojej głupoty przypaliłem sprzęgło. Byłem z rodziną w górach i GPS mnie zaprowadził na wątpliwą drogę. Musiałem cofać do tyłu pod górę około 20 metrów. Ponieważ droga była dość mocno dziurawa starałem się zrobić to powoli i trochę operowałem sprzęgłem.
W pewnym momencie poczułem zapach spalonej gumy/metalu/plastiku. Od razu zgasiłem auto i podniosłem maskę. Spod maski wydobywał się delikatny dymek. Jako że auto w miarę nowe 9 miesiecy, wystraszony nie uruchamiałem już silnika i zadzwoniłem po lawete żeby ściągneli go do serwisu na diagnostykę. Wczoraj odebrałem go ze serwisu. Serwis stwierdził przypalenie sprzęgła i za dodatkową diagnostykę zażyczyli sobie 1000zł ponieważ muszą rozbierać skrzynię aby sprawdzić w jakim stanie są tarcze. Postanowiłem zabrać auto, pojeździć trochę i sprawdzić jak się zachowuje. Generalnie pierwsze odczucie jest takie samo, biegi wchodzą normalnie, nic nie chaczy, nie szarpie. Auto rozpędziłem do 60km/h wrzuciłem na 5 bieg i dałem gaz do oporu, sprzęgło się nie ślizgało, w sensie samochód się rozpędzał i obroty rosły normalnie. Po zgaszeniu czuć jeszcze delikatny swąd spod maski ale tylko trochę.
Jedyne co zauważyłem to że pedał sprzęgła jest trochę bardziej miękki, żona przejechała kawałek i także potwierdziła.
Trochę jestem w kropce. Nie wiem czy jest teraz sens aby rozbierać skrzynie po to aby sprawdzić czy sprzęgło jest ok jeśli oprócz bardziej miękkiego sprzęgła nie widzę większych objawów. Z drugiej strony jeśli w dalszej eksploatacji to nadpalone sprzęgło ma doprowadzić do jakiś większych zniszczeń to wolałbym to zrobić. ASO oczywiście nie zrobi tego na gwarancji.
Koledzy, podpowiedzcie co dalej z tym robić...
hibi6x
Stella
Stella

Auto: Leon FR 1.4tsi 150ps
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Przypalone sprzęgło Leon ST FR 1.4 TSI 150ps

Postprzez UniqueSilver » 3 października 2017, 08:23

hibi6x napisał(a):Witam,

Przedwczoraj, zakładam że ze swojej głupoty przypaliłem sprzęgło. Byłem z rodziną w górach i GPS mnie zaprowadził na wątpliwą drogę. Musiałem cofać do tyłu pod górę około 20 metrów. Ponieważ droga była dość mocno dziurawa starałem się zrobić to powoli i trochę operowałem sprzęgłem.
W pewnym momencie poczułem zapach spalonej gumy/metalu/plastiku. Od razu zgasiłem auto i podniosłem maskę. Spod maski wydobywał się delikatny dymek. Jako że auto w miarę nowe 9 miesiecy, wystraszony nie uruchamiałem już silnika i zadzwoniłem po lawete żeby ściągneli go do serwisu na diagnostykę. Wczoraj odebrałem go ze serwisu. Serwis stwierdził przypalenie sprzęgła i za dodatkową diagnostykę zażyczyli sobie 1000zł ponieważ muszą rozbierać skrzynię aby sprawdzić w jakim stanie są tarcze. Postanowiłem zabrać auto, pojeździć trochę i sprawdzić jak się zachowuje. Generalnie pierwsze odczucie jest takie samo, biegi wchodzą normalnie, nic nie chaczy, nie szarpie. Auto rozpędziłem do 60km/h wrzuciłem na 5 bieg i dałem gaz do oporu, sprzęgło się nie ślizgało, w sensie samochód się rozpędzał i obroty rosły normalnie. Po zgaszeniu czuć jeszcze delikatny swąd spod maski ale tylko trochę.
Jedyne co zauważyłem to że pedał sprzęgła jest trochę bardziej miękki, żona przejechała kawałek i także potwierdziła.
Trochę jestem w kropce. Nie wiem czy jest teraz sens aby rozbierać skrzynie po to aby sprawdzić czy sprzęgło jest ok jeśli oprócz bardziej miękkiego sprzęgła nie widzę większych objawów. Z drugiej strony jeśli w dalszej eksploatacji to nadpalone sprzęgło ma doprowadzić do jakiś większych zniszczeń to wolałbym to zrobić. ASO oczywiście nie zrobi tego na gwarancji.
Koledzy, podpowiedzcie co dalej z tym robić...

Hmm ja w poprzednim samochodzie kilka razy przypaliłem sprzęgło (w podobnych sytuacjach), przejeździłem prawie 40 tyś km na takim "przypalańcu" i... nic się nie działo, potem samochód sprzedałem i wiem, że nadal jeździ bez otwierania skrzyni. Tylko, że to była inna marka i co za tym idzie inne sprzęgło. Jeśli faktycznie sprzęgło się nie ślizga... Daj mu od 3/4 nm obrotów na każdym biegu gaz w podłogę, jak nie będzie ślizgało, to znaczy, że sprzęgło normalnie łapie. A jeśli jednak masz się stresować, to koszt 1000 zł za rozebranie skrzyni i to jeszcze w ASO nie jest jakiś strasznie wysoki.
UniqueSilver
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Przypalone sprzęgło Leon ST FR 1.4 TSI 150ps

Postprzez Quarien » 3 października 2017, 08:45

Potwierdzam wersję UniqueSilver.
Ja w swoim 1.4 122 przypaliłem kilka razy sprzęgło. Nie jakoś spektakularnie, ale czuć było zapaszek. Mi się kojarzył trochę z taką stara kiszoną kapuchą ;)

Uważam, że sprzęgło ma w sobie margines na kilka takich przypałów.
Jeśli mimo biegu, w pełni odpuszczonego sprzęgła będziesz czuć uślizg - wtedy trzeba wymienić.
Quarien
Sport
Sport

Auto: Cupra 280

Re: Przypalone sprzęgło Leon 3

Postprzez Vampire1984 » 3 października 2017, 10:16

Ciekawe ze zrobilo Ci sie to po 20m, bo ja musialem cofac prawie 100m w totalnej ciemnicy nic nie widzac a po bokach row i pole bo wjechalem na polna droge ktora potem okazala sie zawalona drzewami. Ja u siebie nic nie czulem i tak samochodem jezdzilem 3.5, ale moze u mnie nic nie bylo bo samoch mial ledwo co kilka mcy i pare tys km
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez bigmazi » 3 października 2017, 10:35

hibi6x, Jeździć, obserwować. Nie raz tak przypaliłem sprzęgło. Nigdy nie musiałem potem go jakoś szybko wymieniać. A diagnoza serwisu...cóż, jak chcesz, to podaruj im 1000 zł.
bigmazi
Signo
Signo

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez Teequila » 3 października 2017, 20:03

Dokładnie tak jak mówią poprzednicy, nie daj zarobić serwisowi za nic. Jak wszystko działa, nic sie nie ślizga to czemu nie jeździć dalej. Na pewno nie będzie tak ze nagle z tego powodu stracisz biegi, wiec nie jest to niebezpieczne. Jeśli by faktycznie miało to wpłynąć na przyszła eksploatacje to będzie postępować jak choroba i dawać powolne symptomy - coraz większe ślizganie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Veni, Vidi, Vici

Limonka :-)
Teequila
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR

Postprzez marekwar » 4 października 2017, 00:02

Np. w Kia Ceed nie ma opcji aby nie przypalać sprzęgła na wstecznym. Nawet zdarzyło mi się to w Honda Civic Sport też w górach i też na wstecznym. Smród niezły ale żadnych konsekwencji. Jedyna sensowna diagnostyka to gaz do dechy pod górkę na odpowiednim biegu aby nie zdławić silnika. Jak samochód przyspiesza i sprzęgło się nie ślizga to założyć zapachową choinkę w kabinie [emoji41] i wyluzować.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez Duda » 4 października 2017, 19:53

Tak, jak już ci mówiłem. Ja bym jeździł. Raczej po jednej akcji sprzęgło się nie powinno rozsypać. Skróciłeś mu tylko życie o 20tys km. [emoji14]

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Duda
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez hibi6x » 8 października 2017, 14:13

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Na ten moment wszystko wygląda ok. Będę jeździł dopóki nie odczuje że rzeczywiście coś się z nim dzieje.
hibi6x
Stella
Stella

Auto: Leon FR 1.4tsi 150ps

Postprzez Cobra_o7o » 15 października 2017, 11:02

Przypaliłem kiedyś sprzęgło wyjeżdżając di garażu :shock: ale tak że spod maski było tyle dymu jakbym silnik wędził. Samochód jeździł jeszcze długo, do wymiany tarczy sprzęgła, przy okazji wymiany łożyska docisku. Ujeżdżaj dalej i ciesz się jazdą.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna