Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
michal84 napisał(a):U mnie skrzypiały od nowości (od dnia wyjechania ze sklepu) po tym sztyfcie powyzej podanym mocne nasączenie jest cicho. Nie wiem jak często trzeba powtarzać jak dotąd trzyma się 2miesiace.
Ogólnie po nowym aucie z czasów obecnych spodziewałem się więcej. Wykonanie tego auta to straszna tandeta.
Nie mówię tylko o powyższym problemie. Ostatnio miałem okazję pojeździć trochę roczną kia Optima, i wrażenia jakościowe i słuchowe jakbym przesiadł się do premium. To na pewno mój ostatni vag.
trezor napisał(a):Zawsze zastanawiam się dlaczego narzekający nie kupują tych "lepszych" samochodów. Rozumiem jeszcze, jak po czasie narzeka na coś, co się popsuło, bo to wady ukryte. Ale jakość wykonania można porównać wsiadając raz do samochodu. Wsiadam do Leona i Optimy i biorę Optimę. To znaczy nie ja, bo dla mnie Optima to gorszy samochód, ale skoro dla kogoś jest lepszym...
michal84 napisał(a):U mnie skrzypiały od nowości (od dnia wyjechania ze sklepu) po tym sztyfcie powyzej podanym mocne nasączenie jest cicho. Nie wiem jak często trzeba powtarzać jak dotąd trzyma się 2miesiace.
Ogólnie po nowym aucie z czasów obecnych spodziewałem się więcej. Wykonanie tego auta to straszna tandeta.
Nie mówię tylko o powyższym problemie. Ostatnio miałem okazję pojeździć trochę roczną kia Optima, i wrażenia jakościowe i słuchowe jakbym przesiadł się do premium. To na pewno mój ostatni vag.
No powiem szczerze mój poprzedni Leon 1p na eibachu czy wcześniej focus st miękkie też nie były... Lubię twarde samochody. A takich wtop nie miały. Mimo dużych przebiegów. Optima to przykład. Ale wiadomo nikt na swoje złego nie powie....marcin1ja1 napisał(a):michal84 napisał(a):U mnie skrzypiały od nowości (od dnia wyjechania ze sklepu) po tym sztyfcie powyzej podanym mocne nasączenie jest cicho. Nie wiem jak często trzeba powtarzać jak dotąd trzyma się 2miesiace.
Wrażenia jakościowe przy jeździe Optimą z pewnością wzięły się z tego, że jest do auto klasy D i z o wiele miększego zawieszenia. Co do skrzynia biegów i układ kierowniczego bez porównania gorszy od VAGa. Na tej samej trasie testowej nawet Renault bił na głowę Kijankę. Jeżeli ktoś poszukuje komfortu bez zacięcia sportowego to nie wybiera Leona.
michal84 napisał(a):Co do auta o sportowych aspiracjach to nie przesadzajmy- jest to jeden z lepiej jeżdżących kompaktów.
Sportowe aspiracje zaczynają się przy wzdłużnym silniku rozkładzie mas po równo i całkiem innym napędzie..
michuFR napisał(a):U mnie przy przebiegu raptem 3 tys. km (zaczęło się przy 1,5 tys. km), w przednich drzwiach od strony pasażera, przy prędkości jakiś 20 km/h, na nierównościach coś mi się jakby tłucze/obija a może i drży w tych drzwiach. Ktoś też może miał taki problem i go rozwiązał?
verton91 napisał(a):z otwarta szyba czy z zamknieta ?
verton91 napisał(a):Jeśli natomiast hałasuje bez muzyki, głównie przy zamykaniu drzwi oraz na dziurach, to mocowania bądź prowadnice szyby.
michal84 napisał(a):Wykonanie tego auta to straszna tandeta.
Ta tandeta objawia się m. in. po podniesieniu ramion wycieraczek szyby przedniej-haczą o maskę silnika
Albert1988 napisał(a):Ostatnio wziąłem czystą ciepłą wodę i umyłem te "zamszowe" uszczelki i w końcu od kilku dni jest cisza.
aerofan napisał(a):Ma ktoś wersję nie FR czy Cupra, czyli Style czy coś w ten deseń z komfortowym zawieszeniem i u niego też skrzypią uszczelki ?
szadubaba napisał(a):Twardy zawias dobija auto, przyklad Focusa RS ktory jest twardy jak kamien i po 5k wszystko w nim chodzi
verton91 napisał(a):Ta tandeta objawia się m. in. po podniesieniu ramion wycieraczek szyby przedniej-haczą o maskę silnika
A to już nie jest tandeta tylko lenistwo, trzeba było przeczytać instrukcję lub zapytać na forum, wycieraczki włącza się w tryb serwisowy.
zgaś silnik i nie wyjmujac kluczyka przytrzymaj wajchę od wycieraczek w dół. Tandeta się odstanie.
Dobrze, ale którego konkretnie elementu? Po wyjęciu plastiku z dostępem do reflektora niestety nic nie mogę wyczuć, który konkretnie element cykaŁukasz-Wawer napisał(a):Polecam przesmarowanie zwykłą świecą. Wystarcza na czas dłuższy.
verton91 napisał(a):Czy zaobserwował ktoś u siebie głuche stuki na wybojach oraz małych dziurach dochodzące z tyłu samochodu?
Dodam, że nie jest to oparcie kanapy tylnej (bolce), nie jest to półka bagażnika oraz nie są to żadne plastiki w bagażniku.
Dla mnie jest to taki dźwięk, jakby coś ciężkiego i dużego się poluzowało i się obija (może bak paliwa np na jednej śrubie popuścił?).
pinkibass napisał(a):verton91 napisał(a):Czy zaobserwował ktoś u siebie głuche stuki na wybojach oraz małych dziurach dochodzące z tyłu samochodu?
Dodam, że nie jest to oparcie kanapy tylnej (bolce), nie jest to półka bagażnika oraz nie są to żadne plastiki w bagażniku.
Dla mnie jest to taki dźwięk, jakby coś ciężkiego i dużego się poluzowało i się obija (może bak paliwa np na jednej śrubie popuścił?).
Mam to samo!
Zauważyłem już jakiś czas temu, ale myślałęm, że to coś w bagażniku albo wnęce na koło.
Jednak ostatnio się to nasiliło, więc wyciągnąłem wszystkie luźne rzeczy i dalej jest to samo.
Nie mam pojęcia co to może być, ale podejrzewam jakiś luz z zawieszeniu, bo ewidentnie się pogarsza.
Nie mam teraz za bardzo czasu, żeby podjechac do ASO, ale ostatnio jak stuki były jeszcze sporo rzadsze oczywiście akurat na jeździe próbnej nic nie było slychać
rossi napisał(a):pinkibass napisał(a):verton91 napisał(a):Czy zaobserwował ktoś u siebie głuche stuki na wybojach oraz małych dziurach dochodzące z tyłu samochodu?
Mam to samo!
Zauważyłem już jakiś czas temu, ale myślałęm, że to coś w bagażniku albo wnęce na koło.
Jednak ostatnio się to nasiliło, więc wyciągnąłem wszystkie luźne rzeczy i dalej jest to samo.
Nie mam pojęcia co to może być, ale podejrzewam jakiś luz z zawieszeniu, bo ewidentnie się pogarsza.
Nie mam teraz za bardzo czasu, żeby podjechac do ASO, ale ostatnio jak stuki były jeszcze sporo rzadsze oczywiście akurat na jeździe próbnej nic nie było slychać
Jak znajdziecie rozwiązanie tego stukania to dajcie znać.
U mnie tez to jest. Prawy tył. Też uważam że to coś w zawieszeniu ale wg ASO wszystko sztywno skręcone i jest ok
szadubaba napisał(a):Psiknac k2 w sprayu w szpary i moze pomoze, w Mazdzie nowej pomaga
michal84 napisał(a):
Za to wprowadził się świerszcz w zegary..![]()
Całe 25 tys km delikatnej eksploatacji.
michal84 napisał(a):Za to wprowadził się świerszcz w zegary..
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 2 gości