Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Opony zimowe

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Opony zimowe

Postprzez michuFR » 13 listopada 2017, 19:24

kapi6 napisał(a):Mam czujniki ciśnienia w oponach

To Leony 5F mają czujniki w kołach?
michuFR
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Reklama

Postprzez mirek_p11 » 13 listopada 2017, 19:39

Nie mają. W Seacie pomiar odbywa się poprzez optyczne mierzenie prędkości konkretnego koła. W tym celu wykorzystuje czujniki systemu ABS oraz ESP.
mirek_p11
Sport
Sport

Auto: VW GOLF 7 Variant
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez michuFR » 13 listopada 2017, 20:25

Czyli mają tzw. system pośredni.
michuFR
Sport
Sport

Postprzez igi » 15 listopada 2017, 11:18

Rozglądając się za kołami zimowymi, zacząłem przeglądać oferty ASO. Czy wg Was opłaca się oferta zamieszczona na http://www.carsed.pl/serwis-warszawa-oferta-zima?

Mianowicie jedna z trzech opcji (cena 3419,00 zł):
Abrera II Silver + Bridgestone Blizzak LM001
Abrera II Black + Bridgestone Blizzak LM001 (ta wygląda fajnie, nie za bardzo wiem jakby się komponowała z Leonem FR Nevada White)
Abrera II Anthracite + Bridgestone Blizzak LM001
igi
Stella
Stella

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez fonek » 15 listopada 2017, 11:26

Co myślicie o tym zestawie, opłaca się?
http://allegro.pl/kola-zimowe-seat-leon ... 13689.html

Przy okazji rozumiem, że te felgi podejdą do 1.8 tsi ST 2017?
fonek
Stella
Stella

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Richter » 15 listopada 2017, 12:28

Dla potomnych gdyby ktoś szukał opon zimowych. Kupiłem komplet nowych Dunlop WinterResponse2. Bardzo dobre opony, zachowują się jak letnie. Brak jakichkolwiek szumów (67 dB) jak to miało miejsce do tej pory. Spalanie na tym samym poziomie co letnie. Mój rozmiar opon 195/65 R15. Zapłaciłem 950 zł z kurierem.
Richter
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez dudek_jd » 15 listopada 2017, 14:41

igi napisał(a):Rozglądając się za kołami zimowymi, zacząłem przeglądać oferty ASO. Czy wg Was opłaca się oferta zamieszczona na http://www.carsed.pl/serwis-warszawa-oferta-zima?

Abrera II Black + Bridgestone Blizzak LM001 (ta wygląda fajnie, nie za bardzo wiem jakby się komponowała z Leonem FR Nevada White)

Jakbyś składał takie zestawy sam bazując na jakimś oponeo, inopony + felgi z alledrogo wyszłoby Ci z 8 stówek do tysiąca taniej.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez igi » 15 listopada 2017, 15:07

dudek_jd napisał(a):
igi napisał(a):Rozglądając się za kołami zimowymi, zacząłem przeglądać oferty ASO. Czy wg Was opłaca się oferta zamieszczona na http://www.carsed.pl/serwis-warszawa-oferta-zima?

Jakbyś składał takie zestawy sam bazując na jakimś oponeo, inopony + felgi z alledrogo wyszłoby Ci z 8 stówek do tysiąca taniej.

O ile z opony faktycznie łatwo dobrać, o tyle nie mogłem znaleźć oryginalnych felg na allegro. Podobno, z dużym naciskiem na podobno, te są mocno przecenione.
igi
Stella
Stella

Postprzez dudek_jd » 16 listopada 2017, 11:59

no z kołami z allegro to prawda że łatwo nie jest, szczególnie jak masz wybrany konkretny model. Jak chcesz 16" to ja bym nie szukał tych co wymieniłeś tylko jakieś podobne wizualnie nie OEMowe i później kapselki seatowskie tylko dokupił albo jakieś felgi ze skody,vw czy audi. 4 lata temu szukałem tak felg do Volvo, w salonie 6100 chcieli na allegro znalazłem za 4300. Ewentualnie możesz zapytać aso ile same felgi kosztują a opony na własną rękę. Może tak będzie taniej?
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez igi » 16 listopada 2017, 12:15

Prawda jest taka, że chciałem oryginalne felgi bo się na tym po prostu nie znam, a takie wiem, że na pewno będą pasować i ich jakość powinna być dobra;-) W innych przypadkach potrzebne są pierścienie centrujące, dopasowanie ET, szerokości felgi. Poczytałem trochę na forum o tym i chyba nie jest to aż takie trudne, więc może skompletuje coś na oponeo.
igi
Stella
Stella

Postprzez dudek_jd » 16 listopada 2017, 15:25

To w ogóle nie jest trudne :P ET na zasadzie +/-, otwór centrujący podobny, pierścienie centrujące przeważnie masz z felgami w komplecie (jak kupujesz jakieś nowe ale nie firmowane marką producenta typu AEZ, BORBET itp.), rozstaw śrub i heja. Dla 16 z szerokością felgi na pewno nie przesadzisz. Tym bardziej że na aledrogo czy oponeo możesz ustawić wszystkie te parametry i oglądać tylko felgi z tymi wartościami które potrzebujesz.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez michuFR » 16 listopada 2017, 18:33

michuFR
Sport
Sport

Postprzez igi » 17 listopada 2017, 11:01

Dzięki, jest to dobra oferta, gdyż z jednego ASO otrzymałem propozycje na te alufelgi wraz z oponami z 2014 roku, w wysokości 3300 zł. Niestety, kompletnie mi się one nie podobają (oczywiście, może na samochodzie wyglądają lepiej).
igi
Stella
Stella

Postprzez adam33 » 17 listopada 2017, 11:28

Kupiłem w zeszły weekend opony marki yokohama w sklepie http://www.bona.biz.pl/ Mam nadzieję, że będą się dobrze spisywać. Mieliście kiedyś opony tej firmy?
adam33
Stella
Stella

Auto: seat leon st
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez gsl » 17 listopada 2017, 19:55

Pytanie do posiadaczy opon Nokian WR D4 - mieliście problemy z głośnością? Jestem po zmianie opon (225x45r17) i generalnie jest tragedia w porównaniu do letnich ..
gsl
Signo
Signo

Auto: Leon 5f

Postprzez michuFR » 17 listopada 2017, 22:21

Ktoś się może orientuje, ile kilogramów waży jedno koło w konfiguracji: felga 7,5J x 17" "Dynamic 30/2" z oponą 225/45 R17 91W ?
Dokładnie takie koło:
Obrazek
michuFR
Sport
Sport

Postprzez komornik320 » 18 listopada 2017, 15:39

gsl napisał(a):Pytanie do posiadaczy opon Nokian WR D4 - mieliście problemy z głośnością? Jestem po zmianie opon (225x45r17) i generalnie jest tragedia w porównaniu do letnich ..

Ja jeżdżę drugi sezon na tych oponach i szczerze w jesieni czekam na tą chwilę kiedy zmienię na zimowe Nokiany które są dwa razy cichsze niż letnie opony. Geometria zawieszenia chyba w pierwszej kolejności do wykonania u Ciebie. Ew dokręcenie śrub może coś się "poluzowały"
komornik320
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez gsl » 19 listopada 2017, 09:34

komornik320 napisał(a):
gsl napisał(a):Pytanie do posiadaczy opon Nokian WR D4 - mieliście problemy z głośnością? Jestem po zmianie opon (225x45r17) i generalnie jest tragedia w porównaniu do letnich ..

Ja jeżdżę drugi sezon na tych oponach i szczerze w jesieni czekam na tą chwilę kiedy zmienię na zimowe Nokiany które są dwa razy cichsze niż letnie opony. Geometria zawieszenia chyba w pierwszej kolejności do wykonania u Ciebie. Ew dokręcenie śrub może coś się "poluzowały"

A jakie ciśnienie wpompowujesz na zimę?
gsl
Signo
Signo

Postprzez JanuszJanuszewski » 19 listopada 2017, 22:45

Jak już wcześniej wspominałem ja na zimę zakupiłem komplet opon Nexen Winguard Sport 225/45 R17 oraz do tego felgi aluminiowe 17" Ronal R46 z wykończeniem lakierniczym pozwalającym na stosowanie zimą oraz o parametrach (jak to deklaruje producent) OEM.
Zresztą po demontażu 18" Performance Machined 30/2 okazało się, że z tyłu jest producent naskrobany i one również są Ronala :mrgreen:

Felgi są dokładnie takie same jak z tego linku https://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/ ... 0#18669968
z zastrzeżeniem, że mnie wyszły one dużo taniej. Płaciłem 405zł/szt. Oczywiście za nówki sztuki.

Jeżeli chodzi o opony to tutaj wielkiej niespodzianki nie ma. Tak jak się spodziewałem jest super. Tylko na początku dość mocno się ślizgały na mokrym i jazda była trochę niebezpieczna. Nawet zacząłem się martwić, że niestety poszli w oszczędności i będzie kicha ale po "dotarciu" czyli ok.200km jest rewelacja.
Z głośnością producent mocno przesadził w tabeli bo są na prawdę ciche i wiele to z wartością podaną nie ma wspólnego.
Zdecydowanie cichsze od moich letnich na których Leon wyjechał z salonu czyli Bridgestone Potenza S001. W ogóle te opony letnie co fabryka założyła to jakiś niewypał... :-| O parametrach jezdnych nawet mi się nie chce rozpisywać ale w skrócie napiszę, że wiele pozostawiają do życzenia.
Co do głośności to moje pierwsze kilometry po wyjechaniu od dealera polegały na nasłuchiwaniu co tak huczy i czy to przypadkiem nie jest któreś łożysko, bo tak brzmiało. Ale za chwilę poszedłem po rozum do głowy i dotarło do mnie "ale, że jak? w nowym aucie? łożysko?" wtedy się zorientowałem, że to opony :shock:

To są opony jakie mam obecnie założone https://www.oponeo.pl/dane-opony/nexen- ... #145420846

Jeżeli ktoś się zastanawia czy owe felgi pasują do Leona to opinie pozostawiam wam. Wiadomo, kwestia gustu ale jak dla mnie jest ok. Jak na set zimowy może być.

P.S. gdyby ktoś szukał takiej informacji to od razu rozwieję wszelkie wątpliwości i dodam, że oponki mają rant ochronny felgi.

Obrazek

Obrazek
JanuszJanuszewski
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez dudek_jd » 20 listopada 2017, 12:13

adam33 napisał(a):Kupiłem w zeszły weekend opony marki yokohama w sklepie http://www.bona.biz.pl/ Mam nadzieję, że będą się dobrze spisywać. Mieliście kiedyś opony tej firmy?

o kolega z Białegostoku :) w Bonie wszystkie firmówki zmieniam :) a co do Yokohamy to wiesz że sam producent nic nie znaczy :P Taki hankook ma opony do d... a ma też bardzo dobre modele "premium". Jeździłem kiedyś na 3 kompletach Advanów Sport - dobre, ciche bez próblemów większych. Nie wiem co Ty wybrałeś.

komornik320 napisał(a):

to chyba musisz zmienić letnie na coś lepszego :P A tak na serio o oponach, mówisz że są ok? Bo wcześniej na A3 jeździłem i teraz na zimę chcę kupić D4 225/40/18
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez michuFR » 20 listopada 2017, 20:29

JanuszJanuszewski napisał(a):z wykończeniem lakierniczym pozwalającym na stosowanie zimą

A to jakie alusy na zimę nie nadają się?
michuFR
Sport
Sport

Postprzez JanuszJanuszewski » 20 listopada 2017, 21:23

michuFR napisał(a):
JanuszJanuszewski napisał(a):z wykończeniem lakierniczym pozwalającym na stosowanie zimą

A to jakie alusy na zimę nie nadają się?

Takie co nie maja wykończenia lakierniczego pozwalajacego na stosowanie zimą?
Nie wiem, cytuję opis producenta więc nie filozofuj :cfaniak:
JanuszJanuszewski
Signo
Signo

Postprzez michuFR » 21 listopada 2017, 00:41

Ja nie filozofuje... tylko pytam po ludzku.
michuFR
Sport
Sport

Postprzez gsl » 21 listopada 2017, 07:28

Ja tam zostawiłem fabryczne na zime. Tylko kombinuje teraz co zrobić z tymi Nokianami, bo są tak głośne że nie wytrzymie całej zimy :D
gsl
Signo
Signo

Postprzez Marcin_1p » 21 listopada 2017, 09:19

Od miesiąca jeżdżę na WR D4 i powiem szczerze, że zaskoczyło mnie, że są tak ciche. Może masz pomylony kierunek, chociaż nie wiem czy to może w jakikolwiek sposób wpłynąć na głośność.
Ogólnie jestem z tych opon zadowolony. Na mokrym trzymanie super a wczoraj miałem okazję sprawdzić na pierwszym śniegu. Ciężko na nich zakręcić w miejscu.
Marcin_1p
TopSport
TopSport

Auto: nie moje

Postprzez dudek_jd » 21 listopada 2017, 09:41

Marcin_1p napisał(a):Od miesiąca jeżdżę na WR D4 i powiem szczerze, że zaskoczyło mnie, że są tak ciche. Może masz pomylony kierunek, chociaż nie wiem czy to może w jakikolwiek sposób wpłynąć na głośność.
Ogólnie jestem z tych opon zadowolony. Na mokrym trzymanie super a wczoraj miałem okazję sprawdzić na pierwszym śniegu. Ciężko na nich zakręcić w miejscu.

dzięki serdecznie! A co do śniegu to na testy poczekaj jak go spadnie z poł metra i będzie zdrowo na minusie bo wczorajszy śnieg to nie to samo. A pomylenie kierunków czy stron może skutkować inną głośnością z powodu innego ustawienia lamelek. Ale w takim przypadku to trzeba na sygnale do zakłądu który zakładał niech przekładają w ramach reklamacji bo (podobno- info od zakładu wulkanizacji) można opony uszkodzić.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez gsl » 21 listopada 2017, 10:01

Marcin_1p napisał(a):Od miesiąca jeżdżę na WR D4 i powiem szczerze, że zaskoczyło mnie, że są tak ciche. Może masz pomylony kierunek, chociaż nie wiem czy to może w jakikolwiek sposób wpłynąć na głośność.

A na jakim ciśnieniu jeździsz?

Kierunek był moim pierwszym strzałem (i są założone prawidłowo) :D
gsl
Signo
Signo

Postprzez komornik320 » 21 listopada 2017, 11:45

gsl napisał(a):A jakie ciśnienie wpompowujesz na zimę?

Takie jakie jest przy wlewie paliwa - 2,3/2,4 o ile się nie mylę.

dudek_jd napisał(a):to chyba musisz zmienić letnie na coś lepszego A tak na serio o oponach, mówisz że są ok? Bo wcześniej na A3 jeździłem i teraz na zimę chcę kupić D4 225/40/18

Dla mnie te Nokiany są rewelki. Z tego co się orientowałem można natrafić na wyprodukowane w Finlandii bądź Rosji. Ja mam wersję Rosyjską (nie mam pojęcia czy lepszą czy gorszą) mieszkam w miejscu gdzie mam sporo podjazdów, górek, ponawiewanych mas śniegu i dają radę. Więc ja je polecam.
komornik320
Stella +
Stella +

Postprzez Marcin_1p » 21 listopada 2017, 12:20

Z tego co pamiętam 2,3.
Moje też są made in Russia :-)
Marcin_1p
TopSport
TopSport

Auto: nie moje

Postprzez gsl » 21 listopada 2017, 12:46

Hmm no to nie wiem dlaczego w moim przypadku są tak głośne. Miałem wpompowane 2.4/2.2 i made in Russia.
gsl
Signo
Signo

Postprzez Zawodowiec23 » 25 listopada 2017, 22:35

dudek_jd napisał(a):
adam33 napisał(a):Kupiłem w zeszły weekend opony marki yokohama w sklepie http://www.bona.biz.pl/ Mam nadzieję, że będą się dobrze spisywać. Mieliście kiedyś opony tej firmy?

Jaki model kupiłeś W.drive V905 czy nowe V905 ? Mam u siebie W.drive z tamtego sezonu i nie narzekam. Bez przygód pokonałem zimę i opona uważam, że jest godna założenia.
Zawodowiec23
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez Premo » 1 grudnia 2017, 15:00

Witam, jestem zmuszony do zakupu nowego kompletu na zimę. Tych opon jest tak dużo, że trudno coś wybrać. Ale znalazłem coś i chciałbym się dowiedzieć waszej opinii, co o tym myślicie. Ogólnie zależy mi, aby oponki miały jak najlepsze osiągi i dobrą przyczepność na śniegu. Autem nie robię dużo kilometrów, a już szczególe zimą. Taka ciekawostka - na lato mam Fuldy od 3 sezonów i naprawdę są świetne.

To mój typ:
https://www.oponeo.pl/dane-opony/vredestein-wintrac-xtreme-s-225-40-r18-92-y-xl#167567007
Premo
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Leon 1P
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez marekwar » 3 stycznia 2018, 20:00

mczelny2401 napisał(a):Ja zakupiłem komplecik w skodzie 205/55R16 + opony bridgestone blizzak lm001 i moim zdaniem wygląda dobrze a w lecie również smigam na 18

-- 27 października 2017, 21:12 --

Obrazek
Kupiłem w ASO komplet nowych felg 16 cali i takie same opony Bridgestone Blizzak lm001. Niepokoi mnie to, że na wszystkich oponach widać po kilka brakujących nacięć - lamelek.
W serwisie powiedzieli, że te opony tak mają. Czy masz tak u siebie?ObrazekObrazekObrazek
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez mczelny2401 » 3 stycznia 2018, 20:22

Moje wyglądaja identycznie więc widocznie tak ma być
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marekwar » 3 stycznia 2018, 20:31

To mnie uspokoiłeś. Dzięki
marekwar
Sport
Sport

Postprzez trzepol » 6 stycznia 2018, 23:39

Panowie

Co polecacie w dobrym stosunku jakosc do ceny do 5f 1.4 150KM w rozmiarze 225/45 17 ? Patrzac na rozrzut cenowy na chwile obecna patrze za czyms w granicy 300zl szt. Mysle o Sava HP2 o wspolczynniku C i C lub Nexen Winguard sport 2 (ponoc calkiem dobre opony) o wspolczynniku E i B. Nie wiem na ile te wspolczynniki miarodajne ale Nexen bardzo dobrze wychodzi w testach.
Jezdze glownie miedzy miejskimi drogami szybkiego ruchu. Czasem sie skoczy w gory.....Świadomy jestem ze sa lepsze opony ale czy az tak duzo sie zyska wydajac dodatkowo ze 100zl do opony ?

Moze lepiej zamiast 225/45 dac 205/50 o ile to rozmiar homologowany do Leona ST ? Niby na zime lepsza guma wezsza.
trzepol
Sport
Sport

Auto: Leon FR ST 2018

Postprzez marekwar » 7 stycznia 2018, 00:49

Dla Leona ST homologowane są 205/55.
Ja kupiłem w serwisie Seata zestaw felg z oponami, który spełnia wymagania homologacyjne:

Felgi Abrera II Silver

Opony Bridgestone BLIZZAK LM001

205/55 R16 
marekwar
Sport
Sport

Postprzez metzz » 7 stycznia 2018, 01:39

Jeśli jeździsz po słabo odśnieżonych drogach i kiepskiej jakości to węższa będzie lepsza. Jeśli masz drogi dobrej jakości i odśnieżone zawsze szersza opona będzie skuteczniejsza (zakładając oczywiście, że są podobnej klasy).

Z doświadczenia powiem, że na oponach nie warto oszczędzać. Dobre gumy nie raz pomogły zatrzymać się na czas.
metzz
Signo
Signo

Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Fredi88 » 7 stycznia 2018, 09:10

marekwar napisał(a):Dla Leona ST homologowane są 205/55

Ale to 16" a kolega pytał o 17 przecież. 17 tak jak pisał 225/45 i takich bym szukał.
metzz napisał(a):Jeśli jeździsz po słabo odśnieżonych drogach i kiepskiej jakości to węższa będzie lepsza. Jeśli masz drogi dobrej jakości i odśnieżone zawsze szersza opona będzie skuteczniejsza (zakładając oczywiście, że są podobnej klasy).

Stare mity powielane do dziś.

Sava hp2 to ta sama opona co dębica hp2. Jeśli nie chcesz wydawać zbyt wiele i robisz mało km to można je kupić. Jak jeździsz sporo to tylko opony premium bym brał pod uwagę.
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez trzepol » 7 stycznia 2018, 11:13

Fredi88 napisał(a):
marekwar napisał(a):Dla Leona ST homologowane są 205/55

Ale to 16" a kolega pytał o 17 przecież. 17 tak jak pisał 225/45 i takich bym szukał.
metzz napisał(a):Jeśli jeździsz po słabo odśnieżonych drogach i kiepskiej jakości to węższa będzie lepsza. Jeśli masz drogi dobrej jakości i odśnieżone zawsze szersza opona będzie skuteczniejsza (zakładając oczywiście, że są podobnej klasy).

Stare mity powielane do dziś.

Sava hp2 to ta sama opona co dębica hp2. Jeśli nie chcesz wydawać zbyt wiele i robisz mało km to można je kupić. Jak jeździsz sporo to tylko opony premium bym brał pod uwagę.

W instrukcji leona znalazlem jedynie info o łancuchach i tam podaja wymiar ich dla 205/50 R17 czyzby zakladali, ze taki rozmiar mozna uzywac ? Nie znalazlem za to tabelki podjacej rozmiary opon jakie wystepują oraz ciśnienie przy danym rozmiarze....

Co do porownania Sava a Debica to nie jestem teg oprzekonany ze to jest ta sama opona. Patrzac chocby na to , ze Save masz w indeksie H i V wspolczynniki CC lub CB a Debica EB.... Patrzac na testy niemiecki to Nexen wychodzi sporo lepiej od nich.
trzepol
Sport
Sport

Auto: Leon FR ST 2018

Postprzez Kusza » 21 stycznia 2018, 08:35

Panowie jakie opony zimowe macie i polecacie do Cupra ST 300 4x4?
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4

Postprzez wanraf89 » 21 stycznia 2018, 10:35

Ja mam w cuprze 300 ST nokian wr d4 i z czystym sumieniem moge polecic.
wanraf89
Signo
Signo

Auto: Cupra300 2017

Postprzez Ebec » 21 stycznia 2018, 14:27

wanraf89 napisał(a):Ja mam w cuprze 300 ST nokian wr d4 i z czystym sumieniem moge polecic.

Cupra 300 FWD - rowniez polecam Nokian WR D4
ObrazekObrazek
Ebec
Stella +
Stella +

Auto: C300

Postprzez komornik320 » 22 stycznia 2018, 09:22

Ebec napisał(a):
wanraf89 napisał(a):Ja mam w cuprze 300 ST nokian wr d4 i z czystym sumieniem moge polecic.

Cupra 300 FWD - rowniez polecam Nokian WR D4

Nie w Cuprze ale Leonie 125 KM - zdecydowanie najlepsze opony zimowe jakie użytkowałem. Produkowane są w Finlandii oraz Federacji Rosyjskiej.
komornik320
Stella +
Stella +

Postprzez tomek13 » 24 stycznia 2018, 13:34

A czy ktoś użytkuje Nokiany... ale WR A4 i mógłby się wypowiedzieć dlaczego je kupił i czy jest zadowolony?

Ebec czemu D4 a nie A4 wybrałeś do swojego samochodu? Czemu nie ContiWinterContact TS 850 P?
tomek13
Stella +
Stella +

Postprzez michuFR » 25 stycznia 2018, 21:02

Mam obecnie auto na felgach i oponach 225/45 R17 chce założyć 205/55 R16 Jak obliczyć ile auto pójdzie w dół/górę?
michuFR
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 25 stycznia 2018, 21:39

michuFR napisał(a):Mam obecnie auto na felgach i oponach 225/45 R17 chce założyć 205/55 R16 Jak obliczyć ile auto pójdzie w dół/górę?

Wydaje mi sie że to odpowiednik zamiennika więc nic nie powinno się zmienić
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie